Българско оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схема

Българско оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схема

 Автор: Виктор Иванов, "24 часа" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Повечето сделки на правителството на Кирил Петков са с краен получател Полша и не е поставяно ограничение да няма реекспорт

През Румъния е пратен и хеликоптер, официално купен от САЩ и ремонтиран в наши военни заводи

Схеми, по които български оръжия стигаха до сирийската опозиция и терористите от “Ислямска държава” в периода 2015-2018 г., са били възродени, за да може правителството на Кирил Петков хем да изпълни обещанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова да не помага с оръжие, хем да изпраща нужното на Киев за войната с Русия. Това показва разследване на “24 часа” за начините, по които българско оръжие е изнасяно за Украйна от началото на войната преди година. Като в повечето случаи

това е ставало или с леко заобикаляне на закона, или с директното му нарушаване

България е продавала оръжие на САЩ и Великобритания, а те след това са го доставяли на Украйна, описа схемите лично бившият премиер Кирил Петков пред немското издание “Ди Велт”. Като той открито признава, че е правил тези заобиколни сделки заради заплахите на Нинова да излезе от правителството, ако дори един български куршум замине за Украйна.

Всъщност правителството на Петков не е направило реално нищо извънредно. По-скоро бизнесът е активирал свои канали и стари схеми, по които само допреди 3-4 години български оръжия стигаха до войната в Сирия.

Към края на 2021 г. складовете бяха претъпкани с боеприпаси и всякаква продукция, тъй като реално след победата над Ислямска държава търсенето на оръжие в световен мащаб спадна, категоричен бе пред “24 часа” източник от оръжейната индустрия. Заради това още с началото на войната схемите са се задвижили. Като най-често купувачът е бил американска фирма. Като компанията Ultra Defense Corp., която още през лятото обяви, че купува оръжия и боеприпаси от България и ги доставя на Украйна като част от помощта на САЩ към Киев.

Точно по такива схеми българско оръжие стигаше до бунтовниците срещу режима на Башар Асад в Сирия, но и до терористите от “Ислямска държава”. Тогава основните купувачи бяха САЩ и Саудитска Арабия. Официално оръжието не бе предназначено за реекспорт, но реално достигаше до ръцете поне на сунитските милиции, подпомагани от Саудитска Арабия. Разследване на организацията Conflict Armament Research (CAR) от 2018 г. обаче установи големи количества българско оръжие и при терористите от “Ислямска държава”. Като при единия от описаните от организацията случаи българското оръжие е стигнало до терористите само два месеца, след като е изнесено от България. Става въпрос за противотанкови снаряди, които са били продадени от България на американската компания Kiesler Policy Supply през декември 2015 г. и са открити в иракския град Рамада два месеца по-късно, след като ислямистите бяха прогонени от града. Като тази конкретна сделка е била с ограничение за реекспрот, тоест американската фирма е нарушила условията по сделката и е препродала българското оръжие незаконно.

В руските канали в социалните мрежи се появиха снимки на пленени украински муниции. На тази ясно личи маркировката на български военен завод

CAR е установила общо 12 случая, в които джихадистите са ползвали българско оръжие. Не е ясно дали то е било пленено, или нарочно доставено на “Ислямска държава”, но бързината на засичане на някои пратки говори по-скоро за умишлено направени сделки.

Реално именно ограничението за реекспорт, което България може да постави при оръжейна сделка, би могло да е някакъв начин на контрол.

При искането на всяко разрешение за износ търговецът посочва крайният клиент

И обикновено се вписва ограничение, че това оръжие не може да бъде препродавано нататък без изричното съгласие на България.

“Точно както Германия има такива ограничения и заради това всички натискаха канцлера Олаф Шолц да разреши на Украйна да бъдат дадени танковете “Леопард”, коментира пред “24 часа” бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков. Той бе с ресор именно търговията с оръжие в периода 2001-2003 г. в правителството на Симеон Сакскобургготски.

“Ако е имало такива съгласия за реекспорт, то те са разписвани от Корнелия Нинова. Но след като тя твърди, че не е имало, то тогава с думите си за оръжейните сделки бившият премиер Кирил Петков си признава, че е участвал в престъпление и то доста сериозно”, твърди още Янков.

“Допускам и трети вариант, при който правителството просто си е затваряло очите и е казало на съюзниците в НАТО: ето ви оръжието, правете каквото искате. Това сериозно подкопава международния авторитет на България. Така просто не се прави”, добави Янков.

Всъщност правителството на България, в което премиер е Кирил Петков, а контролът върху износа на оръжие се държи от Корнелия Нинова, съдейства активно на износа на оръжие към Украйна. Като всъщност не поставя изискване да има ограничения за реекспорт, показват документи от междуведомствената комисия по контрола на търговията с оръжие.

“Никой не поставя такова изискване при сделки със съюзници, защото и те след това ще поставят изисквания към нас”,

обясни пред “24 часа” експерт от комисията, пожелал анонимност.

Допълнително това дава възможност на политиците и главно на министъра на икономиката да твърди, че не знае, че българско оръжие стига до Украйна.

 Реално тези сделки са започнали веднага след 2014 г., когато Русия завладя Крим и отцепи сепаратистките области в Донецк. Украйна започва спешно да се въоръжава. А всяка година българско оръжие и боеприпаси поне за 60-70 млн. евро се насочват към Полша. “Полската армия отдавна не ползва въоръжение от съветско време, на всички ни беше ясно защо се купува това оръжие от България”, коментира пред “24 часа” министър в последното правителство на Бойко Борисов. Думите му се потвърждават и от официалните статистики. За 2019 г. например България е продала на Полша оръжие на стойност 60 млн. евро при общ обем на изнесеното от България оръжие от 615 млн. евро. Тоест

10% от изнесените оръжия са насочени към Полша

Като те са главно автоматично оръжие и боеприпаси както за леко, така и за тежко въоръжение.

Полското летище Жешов, където са пристигали доставките от България е на 70 километра от границата с Украйна

Истинският бизнес с оръжие за Украйна през Полша и Румъния, в които посредници са американски фирми, започва след началото на войната на 24 февруари 2022 г. Според данни на министерството на икономиката само за периода от 1 януари до 2 август за Полша е изнесено оръжие на стойност 1,041 млрд. евро, а сделките с Румъния са за още 245 млн. евро. След 2 август до 24 октомври има износ за Полша за още 245 млн. евро и за Румъния на стойност 128 млн. евро.

Разделението умишлено се прави от служебното правителство, за да се подчертае колко много оръжие е излизало към Украйна при управлението на Кирил Петков. Прави впечатление, че реално до Полша и Румъния би трябвало да е стигнало почти цялото българско оръжие, което е изнесено в периода от началото на годината до 2 август. Пак тогава е издадено и прословутото разрешително за една нощ за износ на оръжие за Румъния, което бе обявено от служебния кабинет. То е издадено, докато премиерът Петков е в Украйна за среща с президента Володимир Зеленски.

Огромна част от сделките всъщност облагодетелства държавните заводи ВМЗ-Сопот,

които са на подчинение на министъра на икономиката. 217 млн. лв. приходи от продажбата на оръжие по схемите към Украйна е отчел за първото полугодие само един от държавните производители на оръжие “ВМЗ-Сопот”. Това става ясно от отчета на фирмата пред агенцията за контрол на публичните предприятия.

Най-търсени на пазара в първите 6 месеца на годината са били изстрелите за системите за залпов огън “Град”, с каквито е въоръжена Украйна. Само от тях ВМЗ-Сопот, са реализирали сделки за над 71 млн. лева. Още над 31 млн. са продажбите на 122-милиметови снаряди, а за 13 млн. лв. са тези от 152-милиметровия калибър.

ВМЗ-Сопот са продали и своя модификация на РПГ, наречена “Булспайк” на стойност над 8 млн. лв. Българските противотанкови гранатомети са модернизирана версия на оригиналното РПГ и според публикации на украински войници в социалните мрежи дават добри резултати срещу руската техника.

Гранатомети "Булспайк" в Украйна

В последните дни на 48-ия парламент служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви и конкретни сделки в отговор на парламентарни въпроси. От март до юни има три сделки директно с департамента по отбрана на САЩ за противотанкови ракети. Последното разрешително за такава сделка е реализирано през ноември миналата година. Като има поне още 9 сделки с различни правителствени агенции на САЩ или директно с американската армия. А на 27 юни, когато е било последното заседание на междуведомствената комисия под ръководството на Корнелия Нинова, е дадено разрешение в Румъния да бъде изнесено летателно средство, но не става ясно дали става въпрос за хеликоптер, самолет или дрон. Проверка на “24 часа” установи, че става въпрос за хеликоптер Ми-17, който е собственост на САЩ и е бил ремонтиран у нас преди да бъде предаден на Украйна. Това вече е станало при управлението на служебното правителство. Общата стойност на оръжието, купено директно от СА,Щ е над 13 млн. евро. Само при две от разрешителните е посочено, че боеприпасите ще отидат в Ирак, докато за останалото оръжие, включително и за самолета, няма посочено пренасочване.

Реално обаче товарите с оръжие са били пренасочвани, като често те са изпълнявани и с украински самолети от български летища

Само за първите 4 месеца на войната, тоест през март, април, май и юни миналата година, има изпълнени 60 полета от България до летището в полския град Жешов, става ясно от официална справка на Министерството на външните работи.

А според бившия шеф на “Кинтекс” Александър Михайлов, който бе уволнен от Корнелия Нинова, с тези полети са пренесени над 4200 тона оръжие и боеприпаси. Жешов се намира само на 70 километра от границата на Полша с Украйна и от началото на войната се превърна в логистична база за натовските оръжейни доставки в помощ на Киев. Според информация на “24 часа” нито един от тези полети не е бил с подписан реекспорт за Украйна, а всички доставки са с краен получател на оръжието Полша.

Интересна подробност от схемите за продажба на българско оръжие към Украйна е прекъсването на заседанията на междуведомствената комисия на 27 юни 2022 г. Тогава е последното за правителството на Кирил Петков, пет дни след като кабинетът е свален с първия в историята на България успешен вот на недоверие. В следващите два месеца до 2 август Нинова не свиква заседание на комисията, въпреки че по закон е задължена такова да има всеки месец. Заседанията се подновяват, когато на власт вече е служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Като тълкуването на тази двумесечна пауза в износа на оръжие е именно заради това, че няма смисъл вече от крепене на коалицията. И съответно тогавашната вицепремиерка е спряла сделките напълно, за да не бъде атакувана. Забавените сделки са били за около 1 млрд. евро.

 “Всички - дори лидерът на БСП, казваха: “Да, може би, ние ще намерим начин как да решим проблема за износа на оръжията, но е важно в каква маркетингова опаковка ще го опаковаме за хората”, обобщава схемата икономистът от ИТН Любомир Каримански на 3 юли, след като кабинетът е паднал.

Хеликоптер на ремонт в завода ТЕРЕМ-Летец. Той и “Авионамс” имат възможности да ремонтират съветски вертолети

В сделка за 1 нощ опитваме да пратим негодни снаряди, връщат ги

Междуведомствената комисия е издала разрешително за оръжейна сделка за една нощ, докато премиерът Кирил Петков е в Украйна. Това разказа служебният министър на икономиката Никола Стоянов в телевизионно интервю.

Сделката наистина е пусната светкавично, а разрешението за износа е получено след обаждане от Киев, показа проверка на “24 часа”.

Гарантираната вероятно от премиера Кирил Петков докато е в Киев, сделка обаче пропада. Защото пращаме на Украйна стари и негодни муниции, произведени през 80-те години на миналия век.

Разрешението за една нощ е било за "изстрели за системите за залпов огън “Град”, 122-милиметрови снаряди за самоходни гаубици “Гвоздика”, и 152-милиметрови снаряди за гаубиците “Акация”. Като общата ѝ стойност е надхвърляла 200 млн. лв., твърдят източниците на “24 часа”.

Износът е трябвало да стане през Румъния, а износител е частната българска фирма “Алгънс”.

Всички муниции обаче са били закупени преди това от Беларус, въпреки че страната е под санкции като единствения верен съюзник на Русия и Владимир Путин във войната им в Украйна. Снарядите обаче са стари, произведени през 80-те години на миналия век, и частната фирма е опитала да уреди ремонта им в държавния ВМЗ-Сопот. Като до фирмата дори е имало обаждания от икономическото министерство да даде приоритет на тази поръчка. ВМЗ обаче отказват да изпълнят нареждането.

Така за Румъния тръгват реално негодни за употреба муниции. Румънците установяват лошото им качество веднага след като получават пратката. И ги връщат на българския търговец.

Малко по-късно бордът на ВМЗ-Сопот е сменен с официален мотив, че държавният завод е на загуба за първите три месеца на годината.

40 производителя и над 400 търговци на оръжие има у нас

40 производителя и над 400 лицензирани търговеца на оръжие има в България, показват държавните регистри. За сравнение държава като Франция има лицензирани само 15 компании, които могат да търгуват с оръжие и боеприпаси.

Основната част от компаниите са частни. Държавата е собственик на ВМЗ-Сопот, “Авионамс”, търговеца “Кинтекс” и подчинените на министерството на отбраната ремонтни заводи от холдинга ТЕРЕМ.

Почти всеки завод за специална продукция обаче произвежда търсените заради войната в Украйна боеприпаси от “нестандартни” за НАТО калибри. Като най-големият производител остават държавните ВМЗ-Сопот. Общо производителите на муниции обаче са 11, става ясно от представяне на сдружението Българска оръжейна индустрия.

Българските производители предлагат и свои версии на добре познати от времето на СССР продукти като автоматите “Калашников”, РПГ (тук почти всеки производител има своя версия), минохвъргачки и дори артилерийски системи. “Арсенал” например включва в представянето си 152-милиметрови гаубици и противовъздушни оръдия.

Голяма част от новите производители пък са се насочили към високотехнологични компоненти, електроника и оптика.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  08 Фев 2023 14:53ч.

  Добро утро. Даже учудващото е, когато излезоха фактите за снабдяването на ИДИЛ, как руснаците не претрепаха дузина "братушки". Но нали са си добрички, обаче този път няма да е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Славов

  08 Фев 2023 15:30ч.

  Току виж, че заради тези пишмам “братушки”, които и майките си ще продадат за пари, Русия ще ни остави на Туркията да ни “оправя”. Ще бъде и логично защото с такова племе продажници друго не може да бъде. За Турция и Гърция е въпрос на време да се хванат за гушите, а ние ще бъдем лесна плячка и за двете. А накъде с 5 милиона политици, пенсионери, деца и лентяи. Работещите и можещите заминаха по широкия свят. Ще остане територията, но не за дълго незаета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между гръция и туркието ли каза

  08 Фев 2023 18:56ч.

  значи, требе да проучим какви муниции ще са им нужни и да си напълним складовете. Войните са нещо нормално - неизбежна част от икономическия голям цикъл на капитализЪма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Грозевимазен

  09 Фев 2023 21:46ч.

  Дайте да не пречим на българската политическо-оръжейна мафия на печели стотици милиони и да ги крие по офшорките на Британия и САЩ!!! Стига статии, спрете и не пречете на тези, които приватизираха военни заводи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  08 Фев 2023 15:23ч.

  Статията е изчерпателна и общо взето правдива... В крайна сметка, за каквото и да си говорим, става въпрос за бизнес... а в основата са, както винаги ПАРИТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, в основата невинаги са ПАРИТЕ!

  08 Фев 2023 16:19ч.

  В този случай в основата са ПРЕДАТЕЛСТВОТО И СМЪРТТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бунтовниците срещу режима на Башар Асад в Сирия, но и до терористите от “Ислямска държава”.

  08 Фев 2023 15:39ч.

  "бунтовниците срещу..." и ИДИЛ са едно и също нещо. деца на МИ6 и ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  08 Фев 2023 16:58ч.

  Абсолютно вярно! Както винаги е било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  08 Фев 2023 16:05ч.

  "Нищо лично, просто бизнес!" Най-после една статия, която задоволява истинския българин. Остана ни само оръжието, което произвеждаме да се цени и да получаваме солидни печалби. Но прогнозата е, че и този бизнес скоро ще приключи. Основните производители на оръжие ( САЩ и Русия ), които не страдат от морални скрупули преминаха на нови образци въоръжение и старото съветско оръжие, за което притежаваме лицензи ще отиде в историята и нашите заводи след привършване на войната в Украйна ще фалират. Затова е глупаво да спорим КОЙ? подписвал и по каква схема се е продавало оръжие за Близкия изток или Украйна. Не съм адвокат нито на К. Петков, Нинова и другите министри, но те са направили най-доброто за България, защото веднага парите се привеждат в сметките на заводите било от американски, полски или румънски фирми. Иначе от Зеленски и компания ще чакат толкова колкото Паси дочака пари от Ирак. Стана ми смешно от една реплика на "тримореца" Радев когато се изцепи, че Нинова дължала обяснение на "левите хора" за изнасяното оръжие. Та питам: само левите ли хора в България могат да обичат Путинова Русия? И се сетих как навремето лидери на БСП и АБВ се надпреварваха, кой понапред да поздрави Путин на конгрес на неговата партия. А партията "Единна Русия" е досущ като нашата ГЕРБ. Те не ходят на конгресите на КП на Русия на Зюганов, но са първи в поздравите към една дясноцентриска партия. Да, у нас всичко е объркано относно партиите, но как да си обясним, че дясната ДБ, ДСБ обичат "лявата" Демократична партия на Байдън, а мразят дясната Републиканска на Тръмп. Обратното се отнася и за левите у нас. Значи Тръмп нарича демократите "комунисти", а Байдън тръмпистите -"фашисти". Нашите десни са антикомунисти, а левите антифашисти. Направо Ъпсурдистан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Heee

  11 Фев 2023 14:50ч.

  няма старо оръжие има некомпетенти използвачи ако ще и серията да е първа световна тя пак е смъртоносна стига да знаеш как и кога да я използваш! Револвери и пистолети са измислени и преди 19 век ама все още са вървежни и старите модели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • също

  11 Фев 2023 14:53ч.

  и лъкове и ножове стават но там се иска доста умения и в използване и изненада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Броманс

  08 Фев 2023 17:10ч.

  Снимката е трепач!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-доброто нещо ще е

  08 Фев 2023 17:32ч.

  Ако се подложат на детектор на лъжата публично министрите на кабинета на КП, които са продавали оръжие, и единия въпрос да ги пита дали са знаели че продаваното оръжие е за Украйна. Гледката ще бъде впечатляваща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • явно ти не си бил министър

  08 Фев 2023 19:06ч.

  Питане: Какво е министър? Отговор: Един льольо, който прави, каквото му кажат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северомакедонец

  08 Фев 2023 19:08ч.

  Аман от полезни идиоти. Ами да се разкаже и как боеприпаси и техника стигат до Русия или до .... и хептен да загробим военната ни индустрия. ...Вече даваме безплатно и пряко на Украина. Толкоз от примитивни русофили като редактора на сайта. Предконгресно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро Снежния

  08 Фев 2023 19:29ч.

  Ти Северомакедонец , ако не си глупак си трол, ако не си трол значи какъв си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  08 Фев 2023 20:34ч.

  И така като гледаме снимката с тия двамца навлеци веднага възниква простичкият въпрос Кой кого клеца ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма значение, когато си назобен..

  09 Фев 2023 14:38ч.

  Важното е да се хилиш така, защото си идиот. Останалото е само виртуална реалност-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  09 Фев 2023 11:14ч.

  "Допълнително това дава възможност на политиците и главно на министъра на икономиката да твърди, че не знае, че българско оръжие стига до Украйна." Това как се нарича? Лъжа??? При това всеки ден се пиша по медии, че е възможно наше оръжие да стига до Украйна. По същия начин стига и до ИДИЛ, с която уж се борим. Но пък иначе са най-големите моралисти. И адептите им също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  09 Фев 2023 11:21ч.

  Снимката на К. Петков с украинският палячо,на 2-ри април,ще му струва десет и по-вече депутати.Залитането към тези два йезуитски народа Украйна и Македония,изгонването на рекорден брой руски дипломати,всичко взето на куп,може и да го катурне още надолу в подреждането за 49- тия парламент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  11 Фев 2023 16:08ч.

  Значи ИДИЛ и Украйна са тъждествени като терористични организации?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи