Български монаси се обявиха в подкрепа на Киево-Печорското монашеско братство, подложено на гонения от режима в Киев

Български монаси се обявиха в подкрепа на Киево-Печорското монашеско братство, подложено на гонения от режима в Киев

Публикуваме обръщение на български игумени и игумении в подкрепа на Киево-Печорската лавра, което е поместено на сайта на Видинската митрополия:

В дните на Великия пост, време на усилена духовна борба, наред с множеството изпитания и най-вече ужасите от войната в Украйна – загубата на човешки животи и страданието на стотици хиляди души, загубили своите близки, жилища, имущество поради военните действия или поради природни бедствия в други региони на света, за нас православните християни се добави и тази рана на усилващите се гонения срещу Украинската православна църква.

Силно обезпокоени сме от решението на ръководството на Националния резерват “Киевско-Печерска лавра” към Министерството на културата и информационната политика на Украйна до 29 март 2023 г. монасите и населниците на лаврата да напуснат светата обител.

Успенската Киево-Печерска лавра е първият манастир в новопокръстената Киевска Рус, основан през 11 век от първите подвижници на древноруското монашество – преподобните Антоний и Теодосий Киевопечерски. Съграждан и благоустройван от православното монашество и народ в Киевска Рус и по-късно в Руската империя, в манастира просияват стотици светци, почитани повсеместно в целокупната Православна църква.

В своята хилядолетна история, манастирът преживява най-тежките времена по време на войнстващо-атеистичния режим след болшевишката революция през 1917 година. Съветската власт изселва монасите от обителта и одържавява нейните храмове и монашески здания. Превърнат в резерват и музей, цветущият в началото на 20 век манастир, в края на болшевишкото управление запада до руини.

След разпада на Съветския съюз, новата държавна власт в Украйна запазва в своя полза собствеността върху обителта. Монашеското братство е принудено да получи достъп до храмовете и монашеските здания посредством договорни отношения с държавното учреждение Национален резерват „Киево-Печерска лавра“. През последните тридесет години, с цената на неимоверни усилия, духовенството на обителта с помощта на православния народ в Украйна, както и поклонници от целия православен свят, въздигат светата обител буквално от разрухата и запустението.

Днес Киево-Печерската лавра, която е най-големият манастир в Украйна и един от духовните центрове на Православната църква по своето значение може да бъде оприличена на духовно сърце, средоточие на духовния живот и драгоценно украшение на мъченическата Украинска православна църква. Ударът по обителта е удар по най-многочисленото вероизповедание в Украйна, удар по православния украински народ и целокупната Православна църква – удар по живото Христово тяло.

Дали наред с възприетото наследство от съветската власт на собственост върху светата обител, което положение само по себе си е проблематично, сегашните управляващи в Украйна не са възприели и този рецидив от миналото за незачитане правото на свобода на вероизповед?

Задавайки си риторичния въпрос – дали днес отново Господ Иисус Христос не стои на съд пред Пилат, нека имаме предвид и категоричната развръзка на едно такова светотатствено деяние, каквато развръзка многократно ни е засвидетелствана в историята на Църквата.

Свещеноначалието и духовенството на Украинската православна църква е неизменно със своя народ, понася всички трудности на войната, окуражава и насърчава войнството в защита на своята родина, събира помощи и обгрижва пострадалите и нуждаещите се, като във всички тези действия показва своята лоялност към правителството на своята страна и пълното единство и подкрепа на своя украински народ.

Изказваме своята пълна подкрепа на Киево-Печерското монашеско братство застрашено да бъде насилствено изселено от обителта на своето покаяние!

Обръщаме се към държавните власти в Република Украйна с призив за ненамеса в църковните дела, за спазване на принципа на отделеност на държавата от църквата. Призоваваме да се запази Киево-Печерската лавра в нейното единствено и уникално предназначението като място за богослужение и обитаване на монашестващи на каноничната Църква.

Днес в Киево-Печерската лавра живеят над 200 монаси и послушници. Това са духовниците, които със самоотвержен труд и с подкрепата на богомолния народ, през последните тридесет години въздигат светата обител и множеството храмове в нея от руините наследени от атеистичния режим. Те не бива да бъдат лишавани от тяхната обител на покаяние и молитва. Техните молитви са опора за всички нас през тежки изпитания.

В Лаврата се намират и Киевската духовна академия и семинария, в които се обучават множество студенти и семинаристи. Това са бъдещите клирици и служители на Църквата. Те не бива да бъдат лишавани от правото на образование.

Киево-Печерската лавра е благодатна съкровищница за милионите вярващи от целия православен свят. Съединяваме нашите недостойни молитви с молитвите на всички просияли в святост Киево-Печерски преподобни отци и всички православни християни по света за запазване на Светата обител от посегателства и запазване в нея на настоящето монашеско братство и духовен живот. Господи, спаси и съхрани!

+ Константийски епископ Михаил, игумен на Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“, с братя

Архим Йоан, игумен на Правешки манастир „Св. Теодор Тирон“, с братя

Архим. Назарий, игумен на манастир „Св. Троица“, гр. Априлци, с братя

Архим. Йоан, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“, с братя

Архим. Нифонт, игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, с братя

Ставр. Ик. Емил Якимов, и.д. игумен на манастир „Св. Троица“, гр. Етро поле

Монахиня Касиана, игумения на Врачешки манастир „Св Четиридесет мъченици“, със сестри

Монахиня Таисия, игумения на Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий“, със сестри

Монашеско сестринство на Раковишкия манастир „Св. Троица“

 

 

Коментари

 • рукола Z

  25 Март 2023 9:10ч.

  Добре поне, че БПЦ си е на местото... при все, че е подложена на страшна преса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  25 Март 2023 9:46ч.

  От списъка се вижда,че това писмо е написано и подписано от хора,управляващи манастири и не изразява официалната позиция на Светия Синод.И това все пак е нещо,макар че удара е срещу Православието въобще и съпротивата би трябвало да твърда и всеобща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  25 Март 2023 9:50ч.

  Това което наблюдаваме в Телеграм е геноцид спрямо християнската общност. Нацизмът в Украйна отвращава всеки нормален човек. Позор на Зеленски който издал заповед да се изгонят монасите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брат, не знам дали си видял

  25 Март 2023 9:59ч.

  в някой от телеграмканалите, че два от куполите на лаврата и един от кръстовете са почернели. Просто на Господ му омръзна да ни търпи и дава знаци, но укрите не са в себе си отдавна, а свестните украинци си ги бият. Гледах видео: в църквата в едно село пред миряните копоите на Зе биеха батюшката, той каза, че служат на сатаната, ама те много му служат, тъй де, тамян му кадят всеки ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попрвака

  25 Март 2023 10:04ч.

  Не куполите, а златното покритие на камбанарията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  26 Март 2023 14:05ч.

  Зеленски няма "страх от Бога" и терорът към духовенството на легитимната УПЦ е в норма за него. Легитимното като власт, закон, вяра в Украйна е заменено с агресия и манипулация. Време е за действия за защита на вярата ни - последна крепост на вяра и държава, напр. сега в предизборната кампания всяка партия за посочи как гледа на терора на монасите в Украйна. Това е аспект на ориентацията им - за мир или за война, На Монасите и Храмовете да се посяга с геноцид, това е ясен показател за фашизъм. Дори Хитлер не е гонел духовенството. Е, Зеленски го прави. Клетник безбожен, марионетка уродлива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яблочко

  25 Март 2023 10:04ч.

  Господи спаси и сохрани храма Господен Киево-Печорска лавра от наркомана Зеленски! Защото в теб е силата и правдата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С дълбоко уважение към монасите,

  25 Март 2023 10:08ч.

  подписали това писмо... Православната църква е съборна и посегателството върху всеки неин член е посегателство върху цялата Църква. Би трябвало да има и реакция на Светия Синод, както и на православните църкви в другите страни. В Украйна се извършват направо зверства срещу православни духовници, гневът на Бога се вижда по почернелите кръстове на Лаврата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Храм-паметникът Шипка

  25 Март 2023 10:17ч.

  Абе то има и други явни знаци - например Бай Пън таман три пъти се подхлъзваше по стълбите към и от самолета, а анал(е)ната кака от Четвъртия райх на летището в Делхи се посрещаше сама, ама на духовно слепия каквито и знаци да му навираш, той ще продължи да се уповава на демоните от США.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Март 2023 10:56ч.

  Украинската върхушка минава всякакви граници на човещината. Не познавам украинци, макар че доста се срещат вече и по София, но се надявам поне обикновените да са нормални и свестни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народеее ????

  25 Март 2023 12:53ч.

  Светите отци ни предупреждаваха многократно ,че ще дойдат такива страшни времена и ще се посегне на православната вяра!Да се молим на Господ Бог Исус Христос да ни помилва и да се държим и изповядваме смело нашата православна вяра и не позволяваме сатанински осквернени ръце да се докоснат до църквата ни! С Богам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  25 Март 2023 14:04ч.

  „С нас е Бог! Разберете народи, и се покорявайте: защото с нас е Бог. Чуйте до краищата на земята. Могъщи, покорявайте се. И ако закрепнете, пак ще бъдете победени, и какъвто заговор скроите, Бог ще го разори; и каквато дума кажете, няма да се изпълни. Няма да се убоим от това, от което се вие страхувате, нито ще се смутим. Господа, нашия Бог – Него свето ще почитаме, и Той ще е наш страх. И ако на Него се надявам, Той ще ми бъде освещение. И ще се уповавам на Него и чрез Него ще се спася. Ето аз и децата, които ми даде Бог. Народът, който ходи в тъмнина, видя голяма светлина. Върху вас, живеещите в страната на смъртната сянка, светлина ще блесне. Защото Младенец ни се роди – Син ни се даде. Властта е на раменете Му и Неговият мир е без край: защото с нас е Бог! И ще му дадат име Ангел на великия съвет, Чуден съветник, Бог крепък, Властител, Началник на мира, Отец на бъдещия век. Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега, и винаги, и во веки веков! Амин. С нас е Бог! Разберете народи, и се покорявайте: защото с нас е Бог!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мариана

  25 Март 2023 15:20ч.

  Слава Богу! Достойни монаси и монахини! С НАМИ БОГ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  25 Март 2023 16:03ч.

  Добре, че част от духовенството тук надигна глас срещу преследването на УПЦ. Но беше редно да го направи Св. Синод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  25 Март 2023 17:17ч.

  Сатанизъм в действие-https://t.me/s/FilatovCorr

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво, оказва се, че Украйна не е православна държава?

  25 Март 2023 17:40ч.

  Каква е тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питай папата

  25 Март 2023 21:12ч.

  или местния равин, за да чуеш тяхното мнение. Но първо трябва да попиташ държава ли е Украйна или фашистка и укро-нацистка сбирщина на над 50 народности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  25 Март 2023 17:55ч.

  Може да не съм отявлен християнин, но в сегашните спорове заставам на страната не обичайната православна общност- както тук, така и в Украйна. Тези хора пазят стари ценности, които споделям и аз. Поздрави за монасите в Киево-Печорската лавра, както и техните съмишленици в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  26 Март 2023 4:01ч.

  Одобрение за обръщението на игумените и игумениите. Фашистки и бандитски неща извършва днешната власт в Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бжежински

  26 Март 2023 8:56ч.

  "Най-големият ни враг след комунизма е източното православие!" - не разбирах какво е искал да каже, сега разбирам, но е прекалено късно. Най-тъжното е, че ценни експонати най-вероятно са заминали в частни колекции. Още ми е пред очите уредникът на музея в Ирак, седнъл на един камък и плачеше. Нямам сили да коментирам случващото се, но основната цел на неоварварите след рушенето на паметници е атеизмът, безбожието, липсата на вяра, която ни прави марионетки в месомелачката на глобализма. Сподвижникът на Левски, е казал : "без хляб може да живееш, но без Вяра не можеш.". Малко след това почива, потресен от обесването на Левски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  26 Март 2023 14:33ч.

  Похвална инициятива, затова да я подкепим. Как? Обръщението да се прати на всяка епархия и на Светия Синод. Да се продължи подписката на Отци, Братя и Сестри по епархии и тя да се внесе в Канцеларията на Синода. Да се направи достояние на всички поместни църкви. Да се иска защита на УПЦ, освен молитвите за нея. Подписката да се връчи на посланика на Украйна в София.' Поздравления, "Гласове", че информирахте и за това посегателство над Православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалшивият комунизъм

  26 Март 2023 15:40ч.

  безпроблемно се превръща във фалшива набожност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  27 Март 2023 10:54ч.

  Истинският комунизъм е от Бога. И истинските комунисти са вярващите в Бог, в неговите три проявления - в Светата Троица - Отец, Син - Иисус Христос, и Светия дух, който изхожда от Отца. Не друг, а Бог е първият комунист в света, който познаваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна Георгиева

  27 Март 2023 12:07ч.

  Това е доказателсто,че Зеленски води война срещу православния народ на Украйна и тези,които му помагат маниполират общественото мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна Георгиева

  27 Март 2023 12:19ч.

  По молитвите на Пресв. Богородица и всички светии Бог да събуди нашите управници.Оръжието,което изпращат е срещу украинския народ. Бог да пази Украйна от Зеленски и неговите последователи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Петков

  27 Март 2023 19:51ч.

  Не е богоугодно руски агенти да населяват тази украинска светия, крайно време беше да ги изгонят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  27 Март 2023 19:54ч.

  Нека пратят тези изгонени божи раби при Кадировците в Чечня, да проповядват смиреност и православни ценности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи