Репортаж от Карабах: Арменците, изоставен от Европа народ

Репортаж от Карабах: Арменците, изоставен от Европа народ
"Откъде идва западното мълчание? Съдбата на уйгурите (мюсюлмани в Западен Китай), измъчвани от китайските власти, предизвика огромни изблици на състрадание в европейското обществено мнение. Внезапният интерес към тези каузи понякога напомня на пиар кампания. Арменците нямат право на нашето уважение. Какво им липсва?... Мустакат християнин, който пие вино в умерените планини, в сянката на камбанария, взривена от азербайджански дрон, не трогва кибер-глобалната общественост в същата степен като бежанеца от Сахел. В обществото на спектакъла всеки има своите рохинги. Русо го формулираше в “Емил”: “Такъв философ обича татарите, тъй като е освободен от любов към съседите си”. И така нещастията на един народ от нашата близка чужбина и близък до сърцето ни, покосен почти изцяло от неотдавнашен геноцид, заплашен от ултравраждебна среда, бомбардиран с фосфор на своя територия, не предизвика никакво чувство в една Европа с автоматични емоции! Нито свещ, нито “сърце с пръсти”, нито плюшено мече за Армения на колене!". Френският писател пътешественик Силвен Тесон отиде с репортери на в. “Фигаро” в Нагорни Карабах няколко дни преди прекратяването на огъня, бележещо арменското военно поражение пред азербайджанските войски, подкрепени от Турция и подсилени от джихадисти, дошли от Сирия. Тесон разказва за един народ, който се бори сам за оцеляването на фона на световно безразличие.

Степанакерт, столица на бившата Република Арцах, бомбардирана от азербайджанците в продължение на един месец Снимка: Антоан Агуджиан, “Фигаро”

 

Определение за турския гений: да разчиства около себе си. Част от Нагорни Карабах - Арцах, по първоначалното му име - падна в ръцете на турскоговорящите азери на 9 ноември. Армения и Азербайджан, бивши съветски социалистически републики, независими от 1991 г., подписаха споразумение за прекратяване на огъня, под патронажа на Русия, в 10 часа вечерта.

 

В Армения това е Голяма задушница. “Колко жалко, тази война: есента беше прекрасна”, казва Арег, 40-годишен арменски доброволец, дошъл от осиновилата го Белгия, подобно на 12-те млн. души от диаспората. В малката държава с 3 млн. жители се задава хуманитарна катастрофа. Духовната катастрофа вече е настъпила. Тя бързо ще изчезне в световната лудост.

 

В края на септември войските на Азербайджан, поддържани от турската армия, подкрепени от ескадрила изстребители, обслужвани от дронове израелско производство и в незачитане на международните конвенции, влязоха на територията на Нагорни Карабах, населен от 150 хил. арменци и подкрепен от Ереван. Мотивът за агресията: да си върне анклава, от който азерите са изгонени след падането на СССР.

 

Подаръкът на Сталин за азерите

 

Азерите се осланят на “международното право”. Аргументът е необорим: Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан, тъй като болшевиките са решили така през 1923 г. Ако разделението на Сталин е в основата на международното право, можем да посветим в рицарство и Баку! Но ако застанем на страната на предимството на миналото (“Историята” на старофренски), Карабах е арменска твърдина. Плато на източния склон, това парче скала, чийто светъл варовик служи за изграждане на църкви от 1600 години, не е кервансарай, а камбанария. Цитадела за последно убежище, сърце на християнизираната империя през III-IV век, тя устоява, заплашвана по фланговете си от тройния персийски, арабски и турски напор. В Близкия изток и Кавказ, врязването в чужда територия е деликатен избор. Особено когато се намесят руснаците, за да уредят нещата.

 

При рухването на СССР, Армения и Азербайджан се сблъскаха. Армения загуби 30 хил. души в конфликта. През 1994 г. тя си върна анклава, евакуира азерите от Карабах, обезопаси покрайнините и свърза горския си замък с независимата република с коридор - аорта! - наречен Лачински коридор. Арменците преименуваха с името Арцах древната провинция, която провъзгласи независимостта си, мечтаейки един ден да се присъедини към адмиралския кораб. Древният ред се връщаше. В геополитиката, когато миналото се възстановява, бъдещето на вещае нищо добро.

 

Двадесет и шест години след споразуменията от 1994-а, в първите дни на ноември 2020 г., арменските войници все още контролираха своите позиции по краищата на високо плато Арцах, изпълнени с надежда: ще издържим още малко, Европа ще се събуди, Русия ще се намеси…

 

Надеждата е надежден съюзник в Армения.

 

Шуша, духовният център все още не беше паднал. Столицата Степанакерт се съпротивляваше. Две трети от жителите на Арцах бяха избягали в Арменската република, намирайки своите братя с отворени обятия. На платото 60 хил. души, подкрепени от арменската армия и националната мобилизиция, търпяха азерските жестокости. “Толкова сме свикнали да издържаме”, признава Изабела Алгарян, общински съветник в Ереван. “Тук границата винаги е означавала фронтова линия”, добавя Бенямин Богосян, кмет на граничното село Давид Бек.

 

В селските паланки Корнидзор, Хндзореск, по залесената граница, по насипите на зоните за сигурност и в самия Арцах, на първа, втора, трета линия, отвсякъде се стичат доброволци: учител, тракторист, търговец и работник. Дори един депутат: Армен Йехован, председател на постоянната парламентарна комисия за европейска интеграция (какъв фарс!), сменил костюма с маскировъчно облекло. В евакуираните села отбраната се организира от чичовците с пушки от местното селячество: старите бяха прибрали автоматите Калашников в стопанските постройки.

 

“Искат да ни унищожат!

 

Рядко се среща народ с оръжие в ръка, чиито членове - сбор от голобради новобранци, ударни войници и пехотинци от миналото - изобщо да не се оплакват. Работата е там, че арменците защитават нещо повече от зеленчукова градина. Решава се техният живот на земята. Залогът на войната не е притежаването на 11-те хил. кв. км плодородни и влажни планини на Арцах - засадени с благочестиви лозя. “Ние трябва да спечелим или ще ни избият”, вече знае 22-годишният Нарек, млад компютърен инженер. “Азерите не се бият, за да спечелят територия, а за да ни унижощат!”, добява Жулиета,  току-що изгонена от дома си в Шуша музикантка, не успяла да вземе любимата си китара.

 

Арменците говорят от дъното на гроб.

 

Те се изплъзнаха през 1915 г. на първия геноцид за ХХ век, организиран от османския съсед. Турците отказват да признаят този факт и поддържат омраза към малкия си съсед. 1915 г. не е достатъчна на президента Ердоган, който мечтае да сложи край на “останките от Меча”, както турците наричат оцелелите от геноцида. Ислямът, това тънко острие.

 

В пълно бойно снаряжение, арменците повтаряха на Голяма задушница 2020 г.: “Ще победим!”. Това беше вежливостта  на отчаяните. Накрая самоубеждаването винаги заклина неизбежното. Министър-председателят Никол Пашинян поддържаше пропагандата, отказвайки да признае разгрома. Народът дълго ще го укорява за подписването на края на враждебните действия, свада за разпродажба на ниска цена. Бяха пожертвани млади хора. Имената им се вееха от вятъра, отпечатани върху черни траурни ленти, разпънати над пътищата: Атом, 20 г., Арам, 19 г. Защо умряха те?

 

Европа, уморена от възмущенията, не трепна.

 

Само президентът Макрон през октомври посочи “агресията на Турците и азербайджанците” и потвърди, че Ердоган е прехвърлял джихадисти от Сирия в планините на Армения (няколко хиляди). Задачата на тези наемници ислямисти, които са се обучавали върху кюрдското население, е да изпълнят буквално заповедите от 187 стих на втората сура от Корана. Историята започва с думите и посочването на врага. Макрон произнесе първите и разпозна втория. Старото френско-арменско приятелство, макар и в зимен сън, не беше напълно мъртво.

 

Тези думи бяха слаба утеха за бойците на континенталния остров. Имаха само това, но то не беше нищо. Патрис Франчески отправи едно предсказание през лятото на 2020 г. в есе, озаглавено “С кюрдите” (Avec les Kurdes): изоставяйки кюрдите в Сирия, Европа оставя свободно поле пред въоръжения мохамедански интернационал и подготвя бъдещи огнища на ислямска зараза. Нека забравим, че кюрдите участваха в арменското изтребление през 1915 г. и да признаем, че днес те формират заедно с арменците една и също общност на излишни народи, заплашени от новия ислямо-османски ред.

 

Западното мълчание

 

В село Хнздореск Меркин, Мурад, арменец от Сирия, си спомня, че е бил прогонен от родината си преди осем години от същите тези ислямисти, които днес намира отново в овощните градини на Армения. Той се бори за родителите си. Трябва да се бори за тези, които остават.

 

Откъде идва западното мълчание? Съдбата на уйгурите (мюсюлмани в Западен Китай), измъчвани от китайските власти, предизвика огромни изблици на състрадание в европейското обществено мнение. Внезапният интерес към тези каузи понякога напомня на пиар кампания. Арменците нямат право на нашето уважение. Какво им липсва? Ще има ли индексиране на публичното възмущение от произхода на населението, което се ползва от него? Някои възможни отговори: Армения беше първото християнско царство в света. Все още са силни връзките с Русия, въпреки че Москва току-що доказа тяхната еластичност. Кръстът и двуглавият орел: старомодна хералдика. Арменците не отговарят на критериите за достъп до глобалната милост. Жак Жюлиар го подчерта: след като загуби уважението на работническия пролетариат, хуманитаристката идеология прехвърли на мюсюлманите по света грижата да въплъщават фигурата на осъдения на вечни мъки на земята, символизирана преди от мужика, китайския селянин или червения кхмер. Мустакат християнин, който пие вино в умерените планини, в сянката на камбанария, взривена от азербайджански дрон, не трогва кибер-глобалната общественост в същата степен като бежанеца от Сахел.

 

Бомбардировки с фосфор

 

В обществото на спектакъла всеки има своите рохинги. Русо го формулираше в “Емил”: “Такъв философ обича татарите, тъй като е освободен от любов към съседите си”. И така нещастията на един народ от нашата близка чужбина и близък до сърцето ни, покосен почти изцяло от неотдавнашен геноцид, заплашен от ултравраждебна среда, бомбардиран с фосфор на своя територията, не предизвика никакво чувство в една Европа с автоматични емоции! Нито свещ, нито “сърце с пръсти”, нито плюшено мече за Армения на колене!  Алиев, президентът на Азербайджан, нарича “кучета” своите врагове. У нас имаме професионално възмутени, които се възмущаваха от най-малкото. Азерският керванджия лае, всичко си върви. Защо конниците от степите, връхлетели преди няколко века в старата градина на хилядолетните цивилизации, изпитват към арменците ирационална омраза? “Това е комплексът на варварина”, анализира Давид, арменец от Холандия, който помага на бежанците от Лачин в хотел в Горис, превърнат в приемен център.

 

Армения потъва в увереност за собственото си проклятие. Там болката е втора природа. За диаспората мъката е основа на идентичността. “Ние умеем да плачем. Нямахме време да изтрием следите от 1994 г. и азерите се връщат”, казва старата Маркарида, която не е напуснала фермата си в Хнздореск Меркин, и слуша по пантофи в средата на кокошарника детонацията на ракетните установки “Смерч”. Вардан Оманян, звезда от малкия екран, който отива доброволец в началото на октомври, лежи на болничното си легло с разкъсан от отломка крак, очаквайки две нови операции: “Притежаваме само една десета от нашата древна територия, какво ще остане, ако не се бием?”. Ако събитията очертават по-скоро траектория, отколкото състояние, Армения ще изчезне. Цивилизациите са по-смъртни от варварите, защото дълбините са по-уязвими от повърхностите.

 

Азербайджанците получават обратно част от зоната за сигурност и завземат южния край на Арцах. Те възстановяват границите на съвсем младата си нация. Това е половин триумф, защото руснаците се натрапват на азербайджанска територия. Победата на Алиев е, че не получи това, което искаше и не го получи съвсем сам! Имаме славата, която можем.

 

Руснаците се връщат в играта

 

Руснаците си възвръщат контрола в кавказката игра. Путин уведоми Никол Пашинян, че не трябва да се заяжда с Москва. Предупреждение към бившите сателити, които искат да действат сами! Руснаците изчакаха, оставиха Армения да отстъпи и Азербайджан да завладее старателно това, което може, и след това предотвратиха финалното клане. Връщат се в старите съветски граници. Може би Путин ще позагуби малко сред европейските си почитатели образа на защитник на християнска Европа.

 

Проектът за турска експанзия тържествува. Ердоган може да преследва имперската си мечта, без Европа да му попречи. Дали кара Европа да си плати заради това, че не го прие в своето лоно? Жак Ширак, който все още се смяташе за виновен, се бореше за Турция, свързана с ЕС, за да не се огорчи Анкара. Но какво доказва, че султанът не прокарва своите цели, дори в рамките на Евросъюза? Ердоган се вижда като велик хан от тюркските степи, който гледа изпод вежди дълбините на Централна Азия. Неговата карта на тюркоезичното единство чертае ивица от Босфора до Улан Батор, обхващаща Южен Кавказ, Каспийския басейн, туркменските пустини, узбекския оазис, казахстанско-киргизките степи. Проектира си като обединител на Туран. Това е връщане към бащиното огнище. Това е също и утеха за неуспеха на експанзията на запад.

 

За Ердоган ислямът е циментът на тази мечта. Той ясно го заяви: по негово нареждане “Света София” бе превърната в джамия това лято. Това е едно от най-значимите събития през 2020 г… и едно от най-незабелязаните.

 

Армения обаче е камъче в проекта.

 

Тя е прекъсване в териториалния континуум към централноазиатската дълбина и пречи на свързването на анадолското плато и каспийските брегове. За Анкара проблемът току-що бе решен. Получи се коридор, свръзващ азербайджанския Нахичеван (гранична зона на Турция, отнета отдавна от арменците), и Азербайджан, като едно от условията за прекратяването на огъня от ноември 2020 г. Тази геополитика на коридора прилича на работата на сапьорите, които прокопават тунели, за да взривят главната кула на замъка. Нашарваме един масив с дупки от червеи и един ден, бум, той рухва.

 

Ердоган напредва с пионките си

 

За Европа падането на арменската цитаделя би трябвало да бъде сигнал. Къде ще спре Ердоган? Във Виена? В Кипър? Характерно за един автократ е да играе карти, докато чака ефекта на доминото.  За какво е предпоставка падането на Арцах? Ердоган може да придвижва напред своите пионки. Армения е преден пост на християнския свят, стъпил в земята на Ориента, наблюдателна кула на западната цивилизация. И когато питаме - предпазливо, като добре възпитан французин, който не иска да изглежда, че мисли като Самюъл Хънтингтън - Аркадий Хачатериан, кмет на село Корнидзор, дали може да се говори за битка на полумесеца срещу кръста, той отговаря с въпрос: “Мислите ли, че щяха да ни нападнат, ако бяхме мюсюлмани?”. После става и отива да организира смяната на младите войници, които държат заставата. Той все още вярва, че нещо ще спре вълната. Все още не е разбрал, че една сила превзема Кавказ, Европа, света. Той е като мен. Наивен. Сляп. Той е арменски войник. Подобен на мен, мой брат.

 

Силвен Тесон Снимка: "Фигаро"

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • Шарлеман

  21 Ное 2020 15:21ч.

  Прекрасен текст ! Респект ! Няма да задам въпроса който напира - а къде беше Франция ? Защото отговорът е сух и ясен. Франция е там до където са военните й възможности. В анклава Армения Франция не може да помогне защото няма достъп. Достъп имат фактори като Иран и Русия. Иран даде знак че няма да допусне разгром на Ереван, но Иран не е от "нашия лагер". Освен това е несправедливо остракиран от Запада, а Франция е интегрална част от него. Русия ? Русия изигра мерзка роля. Тя продаде Карабах на Баку и Анкара за съмнетелен алъш вериш. Русия отново плю върху парадигмата на Хънтигтън, заряза естествените си братя , съверници , подръжници - арменците ! За да играе далавери с дълбинните с врагове. Мюсюлманите никога няма да се успокоят докато има поне една православна църква с кръст в Кавказ ! Разбират ли това в Кремъл ? Конечно. Разбират го повече от ясно , и толкова по-зле. Това показва че стратегическото задължение на Русия да служи като геополитически център на Православието , Третият Рим , Божията справедливост ... са празни приказки пред възможността да се напълни гушата. Изводите остават за нас, на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неразбиращц

  21 Ное 2020 15:51ч.

  Не стана ясно, какъв е изводът за нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  21 Ное 2020 16:00ч.

  Не разбрах по каква причина Русия е длъжна да жертва хора , за да пази неблагодарните продажници , обърнали се срещу нея ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  21 Ное 2020 16:27ч.

  Ай, ай, ай, сълзи и сополи- след дъжд качулка. Всички мълчаха и дебнеха Путин дали ще сбърка, че да гракнат по него. Пък Франция се намесвала додето са и способностите. Не се сещам Франция да е повдигнала въпроса пред ООН например, да обяви Азърбайджан за агресор, да поиска санкции. Но се сещам, че съвсем недавна Франция изпрати една ескадрила да кръжи до Кипър, където Ердоган сондираше за газ. Що таз ескадрила не пофърча още малко та да громи джихадистите? С тъпата си политика направиха така, че да са в ръцете на Ердоган и сега не смеят да гъгнат. Сега всичките в бяло, Путин пак лош, щото кой е той, че да си гледа своя интерес, той трябва да действа според тяхния интерес. И за протокола-не защитавам Путин, но двойните стандарти и лицемерните сълзи ме отвращават. А изводите за нас са очевадни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но ако застанем на страната на предимството на миналото (“Историята” на старофренски), Карабах е арменска твърдина.

  21 Ное 2020 16:58ч.

  Горното е цитат от статията. По тази логика и Косово беше на сърбите, ама за него френската държава избра харизване на албанците. Млазя да чета двойностандратници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои хора още не разбират...

  21 Ное 2020 17:04ч.

  Че Русия повече няма да им бърше дупенцата! Колкото до европа, тя много избирателно и все за мюслите се грижи, християните кучета ги яли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия изигра мерзка роля. Тя продаде Карабах на Баку и Анкара за съмнетелен алъш вериш."

  21 Ное 2020 17:04ч.

  Русия играе много по-сложна игра. Русия отдавна разбра, че истинската опасност за нея и за света са не турци и всякакви други мюсюлмани, а тези западни държави (вкл. и Франция), които двулично заиграват с радикалния ислям, създавайки и укрепвайки го. Не съм съгласен с изводите от първия пост, жалка работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омерзение

  21 Ное 2020 17:21ч.

  Омерзително е да се гледат екскрементите на патологичните кремлефили /не казвам русофили, щото тия същества не обичат Русия, те обичат сегашните й господари/ . Готови са на всякакви ескиважи, гънения и обяснения, но не и да погледнат фактите в очите ! "Партията е права , дори когато съгреши !" Фактите ! Какви са те ? Избиха се хиляди цивилни арменци от азери , турци и ,забележете - от ИДЛИБСКИ ДЖИХАДИСТИ ! Тези срещу които Русия воюва в Сирия , същете тези - колят арменци на територията на бившия СССР , там където би трябвало да е руска сфера на влияние ! Факт 2. Арменски ексодус, горят къщите им в Арцак , колони от бежанци бягат към ереван за де не бъдат заклани ! Факт 3 - в капитулацията на Армения , под руски поглед , се признава "коридор от Нахичеван до Баку" !!! Чудовищен провал за Русия. За пръв път от близо два века насам османският бутуш се цопва във водите на Каспийско Море. Армения се заплашва от откъсване от границата с Иран и превръщането й в пълен анклав , зависим от милостта на ятагана ! Какво омерзение за тези кремлефили ! Едва ли някога са чели Яворов... Изводи ? Изводите за България са пределно ясни. Веднъж завинаги трябва да спрем да гледаме на североизток със зинали усти ,в очакване на Дядо Иван да ни освободи /предпази/ от агаряните ! Трябва да се пазим сами ! Трябва да се пазим в съюз с наши съседи , които имат същите страхове като нас /но работят за своята отбрана!/ . Съюз с Гърция ! Съюз със Сърбия ! Съюз с Румъния ! С Гърция и Румъния сме заедно в НАТО , да се възползваме от исканията в пакта за увеличаване на разходите за отбрана ! Да се превъоръжим , но истински /не само далавери/ ! Да увеличаваме постоянно числеността на действащата българска армия ! Да засилим и разнообразим българския ВПК ! Това трябва да правим, а не да зеем на североизток в жалък и раболепен унес , нямащ никакво основание спрямо намеренията на Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рафал

  21 Ное 2020 17:32ч.

  Франция изпрати ескадрили да кръжат около Кипър. И на Ердоган говното леко се дръпна. Настъпи затишие около гръцко-турското напрежение, засега... Но Франция има самолетоносач. Франция има оперативни възможности в Средиземно море. Франция е четвъртата ядрена сила в света... Кавказ ? Кавказ е на изток , а Восток - дело тонкое. В Армения могат да интервенират четири големи военни сили. Турция /съсед/ , Русия /близък съсед/, Иран /непосредствен съсед/, САЩ - глобален фактор, през Грузия. САЩ играха пас , защото сега имат други проблеми. Иран изръмжа заплашително часове преди азерско-турските главорези да нахлуят в Степанакерт. Започна да движи танкове по границата. Русия ? Предварително договорила в далавера с Алиев и Ердоган , остави азерите да вземат максимума. След това разигра театър че идва да предодврати "клането над арменци"... А бежанската вълна вече се отприщи , и арменските къщи горят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такава е съдбата на русофобите!

  21 Ное 2020 17:49ч.

  Армения отхвърли руския език, затвори руските училища, обявява Крим за украински, обявява Русия за "окупатор" (забравяйки, че Русия прекрати геноцида през 1915 г.) - а когато стана горещо, се оплаква, че Русия не й била помогнала. Защо Русия да помага на неблагодарни русофобски соросоиди? На всичко отгоре самата Армения не призна независимостта на Арцах и подписала договори, че ще върне Арцах на Азербайджан, признавайки, че е азерски. Това ще бъде съдбата на всички русофоби - включително и на България! Малко остана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  21 Ное 2020 17:50ч.

  Идил не е ли американското дяте, дето западните лиглювци хранят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  21 Ное 2020 17:52ч.

  Всъшност, по-вярното е, че такава е съдбата на малките народи (особено, когато ги ръководят и "малки" политици) - да бъдат играчка на големите външни сили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кого подкрепя Запада?

  21 Ное 2020 17:53ч.

  Я посочете един случай Западът да е подкрепил християни против мюсюлмани? Сегашната западна цивилизация е АНТИХРИСТИЯНСКА, целта й е да унищожи християните и белите хора, а Европа да стане ислямска и африканска колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  21 Ное 2020 17:58ч.

  Франция не е нищо и ядрена сила вече не е, и оръжията вече не са това, което бяха, и самолетоносачите са прости корита вече... нищо вече не е същото, та стига сте плашили гаргите с тия ядрени сили :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  21 Ное 2020 18:06ч.

  Християнството проповядва морал и ценности, пази семейството, а семейството е това, което е на прицел на западните педофили - те искат пълен разврат, който няма как да е възможен, докато съществува християнството, това е. Даже се гласят чрез ковида да разделят семействата, не случайно и се опитват да отнемат децата от родителите, това си им е в програмата от много години. Напълниха Европа с орки, за да размият обществата, колкото повече различни групи, толкова по-лесно са за прокарване на непопулярни мерки, всичко го направиха напълно умишлено, а европейците блеят с плюшени меченца докато ги изнасилват! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  21 Ное 2020 18:32ч.

  Омерзение на 21.11.2020 в 17:21 Ефенди, янлъш си и по двете ти опорни точки. 1. Русия няма договор с Армения, който да включва Нагорни Карабах. 2. България не може езбере дори оръжията, които дапроизвежда в Сопот и Казанлък без да съгласува с амбасадата, а камо ли да провежда някаква самостоятелна отбранителна политика, дори да е заплашено съществуването и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой некадърник наш

  21 Ное 2020 18:37ч.

  Ще е добре този френски журналист да види и прочете материалите от 1992, когато всички азери са прогонени или избите от паравоенни арменски формирования зад които обаче стоеше 172 съветска дивизия! Самите руснаци направиха достатъчно сравнения в снимки как си тръгват арменците сега с какви коли и камиони и как са бягали азерите ор Шуша където са били над 90% дори без нормални обувки! Самите срокове са достатъчно красноречиви 10 часа за азерите да напуснат и 5 дни за арменците но увеличени на 10 дни! А Турция за пръв път спечели в Кавказ от 200 год. а на турски освен азерите говорят и половината станци и залежите в Туркменистан не са по-малки от тези в Азербайджан, а руския език го забраниха навсякъде! Така че турците на практика си възстановяват даже и с пряка военна сила османската империя в азия, а в европа ще наблягат на идеологията която е толкова популярна сред гастарбайтерите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк до Омерзение на 21.11.2020 в 17:21

  21 Ное 2020 19:02ч.

  Протестирам срещу този лъжовно-манитулативен пост, писан или от откровен фашист, или от пребоядисан бивш член на пропагандното дружесто "Георги Кирков". четейки всичко това, всеки за сетен път би седвало да се увери, че русофобият е болест, а едностранчивото мнение не е мнение. Такива боклуци развалят форумите, защото хората предпочитат да дискутират на основа на факти, а не на омраза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фактите

  21 Ное 2020 19:22ч.

  Статията е заблуждаваща и едностранчива. Вината за този разгром е на сороския головодник Пашинян. През октомври е отказал да подпише споразумение при далеч по -добри условия, защото не бил съгласен в Шуши, оставащо тогава в Карабах, да се върнат прогонените азери бежанци от този град населен главно от азери до войната. Междувременно Армения нито обяви мобилизация, нито съществено помогна на воюващите в Карабах. Вината е и на всички предишни арменски власти, които не подписваха 26 години окончателно споразумение, защото не бяха съгласни да върнат завзетите земи около Карабах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тамбовский волк до волк

  21 Ное 2020 19:52ч.

  И да протестираш , фактите са това което ти е написал "омерзение". Да обичаш Русия е едно , а да лижеш жопата на днешната руска върхушка са две неща съвършено различни. Проблемът ви идва от това че не познавате днешна Русия. Аслъ вие , кремльофилите , сте застинали в епохата на дружество Георги Кирков. Нито знаете Кой и Кои управляват днес в Кремъл , нито имате идея за настроенията сред обикномените руснаци. Русия днес не е Русия от 2001 с огромната подкрепа за Путин /автентичния/ ... Кой ? Кой да ви го обясни на диваните пред ракията и салатата ? Сега с ковид съвсем ви сковаха. Няма мърдане. Няма опознаване на Света... Днес в Света разделителните линии са нови, не минават по границите на държавите. Совите не са това което бяха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха на 21.11.2020 в 17:50

  21 Ное 2020 19:58ч.

  Пияндур , не "ИДИЛ" , а "ИДЛИБ" са ти обяснили по-горе. Не компютри , а компоти! Смислови неграмотници, обаче напъват да пишат...Интернет чукчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  21 Ное 2020 20:09ч.

  Вече ме изтриха веднъж, щото се присмях на това как французите взеха да се правят на гола съвест. Сега гледам и тук съвестници, Карл Велики и омерзенци, некви вълци! А миналата година в Ереван горяха и тъпчеха руските знамена, вдъхновени от праведника Пашиняна. Арменците не са ли християни, що така!? В политиката цунки няма(освен отзад някой път), има само интереси. Който не може да смята, карти да не играе! На съвест го избиват наглеците, като не им остава друго...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  21 Ное 2020 21:12ч.

  Тука някви тесни специалисти - ислямисти, чак се нервят, че не ги назовавали правилно :DDD Няма никакво значение как ви викат и без тва не съществувате, вие сте една измислица на меките китки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Проблемът ви идва от това че не познавате днешна Русия."

  21 Ное 2020 21:48ч.

  Това е твой проблем, не наш. Понеже си нагло синьо болшевиче по душа, като чуеш Русия, веднага имаш предвид СССР, затуй и си толкоз първосигнален в мненията си за фатките. Русия никому не е длъжна, още повече, когато е всеизвестно, че западнярите я дебнат, за да сгреши и изобщо не им пука за никакви арменци, Обвинявай НАТО, че нападна Армения чрез Турция и никой от западащите не посмява да наложи санкции на турците, какво само преиначаваш първични факти?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Пашинян защо се скри като плъх?

  22 Ное 2020 0:48ч.

  Нали стана първа щатска дружка, нали се репчеше на Русия, нали казваше, че членството им били “по принуда”. Понеже Карабах не е част от съществуващия. Договор, нали за Карабах очакваше друга помощ. Е? Къде я? Ако не се бяха намесили руснацитее, целия Карабах щяха да загубят. Сега си посипва главата с пепел, преди да потънее вдън земя обяви, че бил виновен и какво от това? Журналистчето, дето вълната го качила на гребена на вълната, започна да се изживява като политик велик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помня

  22 Ное 2020 1:45ч.

  АРМЕНЦИ Пейо Яворов Изгнаници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик, дечица на майка робиня тревожна и жертви на подвиг чутовно велик - далеч от родина, в край чужди събрани, изпити и бледни, в порутен бордей, те пият, а тънат сърцата им в рани, и пеят, тъй както през сълзи се пей. Те пият... В пиянство щат лесно забрави предишни неволи и днешни беди, в кипящото вино щат спомен удави, заспа ще дух болен в разбити гърди; глава ще натегне, от нея тогава изчезна ще майчин страдалчески лик и няма да чуват, в пияна забрава, за помощ синовна всегдашния клик. Кат гонено стадо от някой звяр гладен, разпръснати ей ги навсякъде веч - тиранин беснеещ, кръвник безпощаден, върху им издигна за всякога меч; оставили в кърви нещастна родина, оставили в пламък и бащин си кът, немили-недраги в далека чужбина, един - в механата! - открит им е път. Те пеят... И дива е тяхната песен, че рани разяждат ранени сърца, че злоба ги дави в кипежа си бесен и сълзи изстисква на бледни лица... Че злъчка препълня сърца угнетени, че огън в главите разсъдък суши, че молния свети в очи накървени, че мъст, мъст кръвнишка жадуват души. А зимната буря им сякаш приглася, бучи и завива страхотно в нощта и вихром подема, издига, разнася бунтовната песен широко в света. И все по-зловещо небето тъмнее, и все по се мръщи студената нощ, и все по-горещо дружината пее, и буря приглася с нечувана мощ... Те пият и пеят... Отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик, дечица на майка робиня тревожна и жертви на подвиг чутовно велик - далеч от родина, и боси, и голи, в край чужди събрани, в порутен бордей, те пият - пиянство забравя неволи, и пеят, тъй както през сълзи се пей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  22 Ное 2020 15:20ч.

  Къде била Франция?! Там, където беше и е в Сирия, Либия ... На страната на агресията и разрушението. С действие или бездействие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а защо армения

  22 Ное 2020 15:58ч.

  така и не се опита да признае нагорни карабах? защо? какъв е смисъла да хукнеш да гониш руснаците, да им забраниш телевизиите, да ревеш как базите им ти били скъпи, да се скатаваш по въпроса за карабах /30 години скатаване!/, да чакаш като пълен малоумник да ти помогнат франция и англия от на майната си? после, след като си натворил глупости, реви колкото си щеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zdravomir

  22 Ное 2020 17:50ч.

  https://www.lefigaro.fr/lefigaromagazine/l-appel-des-artistes-francais-en-faveur-de-l-armenie-et-de-l-artsakh-20201120

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  23 Ное 2020 2:32ч.

  "Съдбата на уйгурите (мюсюлмани в Западен Китай), измъчвани от китайските власти... Русо го формулираше в “Емил”: “Такъв философ обича татарите..." *** На автора , вестника и неизвестна част от френската общественост към дежурния виновник Сталин са се присъединили вече и китайците. А когато уйгурите подкокоросвани пак от кой (туркие за незнаещите уйгурите и те се оказаха турци) правеха атентати и бодяха с шило де що китайски окупатор видят независимо от възраст, пол и занятие заслужаваха ли адмирации за героизма си или да? Ами за разлика от нашите недовъзродени бомбаджии си намериха майстора и... о, боже западната общественост изведнъж забрави за техните страдания?! * Сега разбрах защо Русо никога няма да има паметник в страната на гея Александър Македонски според чието население България не била европейска държава и нямала място в Европа. * И накрая, вместо вестниците из България да публикуват чужди оди за чужди страдания (щото и арменците не са ангели, колкото и да са ми симпатични), да бяха обърнали внимание на бъдещето на България, щото султана я е оставил за десерт, но скоро ще се сети за страданията на едни негови сънародници у нас, както и за мокрите сънища на някои пишман българи дето за една пробита турска лира ще продадат и майка си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  23 Ное 2020 2:47ч.

  Шарлеман на 21.11.2020 в 15:21 Русия ? Русия изигра мерзка роля. Тя продаде Карабах на Баку и Анкара за съмнетелен алъш вериш. Русия отново плю върху парадигмата на Хънтигтън, заряза естествените си братя , съверници , подръжници - арменците ! За да играе далавери с дълбинните с врагове. *** И защо ли пък Русия да е постоянния защитник на християните, а запада на мюсюлманите? А каква беше алтернативата - Русия се намесва, султана реве на НАТО за помощ, почва голямата патаклама или евентуално в по-безобидния вариант Русия осъмва с нови санкции и въвлечена във война, в която няма съюзници - дори самите арменците не искат "руска окупация", но нямат проблем руснаци да мрат за тях. Мнбозина чакаха, но недочакаха. И после Путин е виновен щото вкарал миротворци по които и азери и арменци ще стрелят от засада. И кой ще плати сметката за 5 години омиротворяване - ами пак тия майки, чиито синове миротворци ще ги върнат в ламаринени ковчези.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Anonimen robot на 23.11.2020 в 02:47

  23 Ное 2020 12:29ч.

  фактите: https://www.youtube.com/watch?v=sKOdOCEVJiY&feature=emb_logo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • роботизирания русофоб- да ама не

  23 Ное 2020 15:44ч.

  Арменците ги предаде собственият им премиер- от глупост и некадърност. Но излиза, че избирайки този головодник и глупак, арменците сами се предадоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Ное 2020 16:02ч.

  Всъщност не е правилно да се намесва християнския кръст, след като той означава толкова малко за всички християнски народи, които са разделени на два лагера. Години наред Русия и САЩ бяха в центъра на два враждуващи лагера, всеки от които обслужваше своя собствена форма на комунизъм, нашият ретро комунизъм, при който проклетото равенство се прилагаше основно спрямо финансите, а останалите равенства следваха след него и западния комунизъм, който заби в равенството на половете, равенството на културите, на расите, на възрастите, на йерархиите и т.н. Тази проклета идея за равенство, изцяло противоречаща на християнското учение за света, доминирало хиляди години, направи хората врагове по всички линии, по които ги „изравнява“, класови врагове, расови, полови и какви ли не. Въпросът е в това, че докато двата комунистически лагера враждуваха, християнството беше целенасочено премазано и унизено и на двете места, а двата лидерстващи гиганта се наложи да се обърнат към други режими, с цел да получат надмощие, Русия се побратими с мюсюлмански народи (как сега да ги настъпи), побратими се и с още други култури, нямащи общо с никакво християнство и православие, САЩ и те си намериха „партньори“ в Мека и Медина. Така че за какъв кръст говорим, като ние нямаме съюз около този кръст, а около извратените комунистически измишльотини на двайсети век, които разцепиха християнския свят и превърнаха християнските народи във враждуващи тълпи от жени, деца, мъже, джендъри и етнически малцинства. Сега за момент да си представим, че християнският свят е поне малко останал такъв като самосъзнание и обединен около единствените общочовешки ценности, които някога са съществували и че от САЩ до Русия, всички християнски народи на всички континенти съставляват един съюз (както е редно). Дали тогава щеше да има медийно затъмнение, около арменския казус. Защото това беше явно медийно затъмнение, хората изобщо не разбраха, че се води война. Сега свенливо се появяват статии около споразумението. Днес всеки християнски народ (не само арменският) ще страда при тази конфигурация на силите и при тези комунистически идеали, които имат основното качество, да са точно противоположните на всичко, което светът някога е ценял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един писал, че Русия прекратила геноцида на арменците през 1915

  23 Ное 2020 20:10ч.

  Не е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно, днешният Путин не е онзи от 2000 година

  23 Ное 2020 20:14ч.

  Днешният е друг, седми по ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka

  26 Ное 2020 14:20ч.

  Стига сте плюели обикновените хора нищо не зависи от нас. Няма водачи който да им пука за християнските ценности само такива който искат да си пълнят гушите с пари яхват тълпите жадни за нормалност ... а с този страх дето се всява у хората с ковита само ни подготвят за клане. Стойте в домовете и не излизайте ви казват се. Забраняват збирките за да не се организират хората а да сме разпелени и лесно елименирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи