„Анакондата” на Хегемона затяга „прегръдката” около Русия

„Анакондата” на Хегемона затяга „прегръдката” около Русия

„Анакондата” е популярно наименование на стратегията на САЩ за изтощаване на Русия чрез създаване на напрежение по външните ѝ граници, включително локални военни конфликти. Целта е постепенно намаляване на нейната индустриална и военна мощ до степен, при която съществуването ѝ като самостоятелна страна ще бъде невъзможно, а следователно стратегическото сътрудничество с Китай прекратено. Средството за постигането ѝ е обкръжаване на Русия с враждебни страни, още по-добре с враждебни съюзи, и предизвикване на въоръжени конфликти по целия периметър на нейните граници. Повече от две десетилетия средството е в ход – началото беше в Кавказ, след това в Грузия, днес е в Украйна. Подготвя се в Арктика, Далечния изток, Средна Азия,  Източна Европа и Прибалтика.

През 2013 г. администрацията на Барак Обама прие Национална арктическа стратегия (National strategy for the arctic region-NSAR), която е обновена през 2022 г. и на чиято основа е разработен десетгодишен План за действие по нейната реализация. В него е посочено, че ще се разшири сътрудничеството с арктическите съюзници за "сдържане на агресията в Арктика от страна на Русия”. Пренебрегва се руското предложение за подновяване на срещите на началник-щабовете на страните, участващи в Арктическия съвет, за разрешаване на възникващи противоречия.

В САЩ смятат, че с приемането на Финландия и Швеция в НАТО те ще имат предимство в арктическата зона, защото в Алианса ще членуват седем от осемте арктически страни. Така ще могат да ограничат присъствието на Русия и да наложат своето военнополитическо доминиране, защото, според Йенс Столтенберг, „Русия на север представлява за НАТО стратегическо предизвикателство”. Във въпросния план се посочва, че САЩ ще „защитават свободата на навигацията и плаването през Арктика”, т.е. ще оспорват и суверенитета на Русия над Северния морски път. Ненапразно САЩ планират възстановяване на 2-ри флот, чиято зона за действие е Арктическия регион.

В Далечния изток се провежда политика за активизиране на военното сътрудничество между САЩ, Япония и Република Корея, насочено не само срещу Китай и КНДР, но и срещу Русия. Нещо повече, в средата на ноември т.г. Япония проведе учение за дебаркиране и завладяване на остров Токуносима, част от архипелага Амами. Известно е, че японският премиер Фумио Кишида нееднократно е подчертавал, че ще реши спора с Русия за  южните Курилски острови, т.е. очевидна е насочеността на проведеното учение.

Целите на САЩ в Средна Азия имат дългосрочен характер. Значението на тази част от Евразия е доказано още от британския историк Халфорд Макиндер, основател на геополитиката и геостратегията, който я определя като хартленд (сърцевина) - в нея са разположени бившите съветски средноазиатски републики. Счита се, че който владее хартленда, той ще властва над Евразия. След 2001 г. САЩ създадоха военни бази в Узбекистан, Киргизия и Таджикистан, но ги загубиха по време на войната в Афганистан. Днес те отново предприемат действия по откъсване на средноазиатските републики от Русия.

След началото на специалната военна операция САЩ настояват те да спазват наложените санкции на Русия и им предлагат финансова помощ като компенсация. Крупни инвестиции се влагат в Казахстан от ЕС, в частност от Франция, която се интересува от неговия уран, след като загуби този в Нигер. През 2021 г. с Таджикистан и Узбекистан се обсъжда военно сътрудничество, а през следващата година Казахстан, Киргизия, Турция и САЩ участват в учение „ЕФЕС-22”, проведено в Турция.

През същата година под ръководството на САЩ в Таджикистан се провежда учение „Регионално сътрудничество-2022”, в което участват Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Монголия и Пакистан. При тези учения Пентагонът изучава особеностите на театъра на военните действия и определя важните за поразяване обекти. В средата на септември т.г. за първи път в Ню Йорк се проведе среща „Централна Азия–САЩ”, формат 5+1, на ниво държавни ръководители.

През 2001 г. Армения се включва в различни програми на НАТО, независимо че от 1992 г. е член на Организацията на договора за колективна безопастност, организиран от Русия. От 2016 г. стремежът към Запада се засилва и днес страната вече отказва да участва в срещите и ученията на ОДКБ. Тя отмени провеждане на учение на ОДКБ „Нерушимо братство-2023” на своя територия и вместо него организира войсково учение със САЩ. Френски специалисти започват реформа на арменската армия и доставят френска бойна техника, а арменски офицери ще се обучават във френската военна академия „Сен-Сир”. Тези дни страната подписа и договор за военно сътрудничество с Великобритания.

Известно е, че САЩ се стремят трайно да се настанят в Черноморския регион още от 2013 г.,

но шансовете им значително намаляха след присъединяването на Крим към Русия. Целта обаче остава непроменена, но подходът вече е друг. По-рано Прибалтика, Източна Европа и Черноморският регион се разглеждаха като територии със самостоятелно значение за НАТО. Но през май 2020 г. Центърът за анализ на европейската политика на САЩ извършва изследване, резултатите от което публикува в труда „Един фланг, една опасност, едно присъствие. Стратегия за източния фланг на НАТО”. В него се посочва, че е необходимо създаване на единен подход на НАТО за присъствие на територията от Прибалтика до Черноморския регион, включваща членовете на Алианса и приобщените страни-партньори. Особено значение се придава на два стратегически района – в Полша и Румъния.

Освен блокиране на Русия от Запад и затваряне на излаза ѝ към Средиземно море, САЩ/НАТО имат и друга цел - формиране на нов коридор за доставка на енергоресурси от Средна Азия през Черно море към Европа и създаване на безопасен коридор за украинските природни ресурси. С такава цел във Вашингтон между САЩ и Румъния се проведе конференция на тема „Битката за Черно море и значението ѝ за свободата на корабоплаването и енергийните доставки”. Интересен е съставът на участниците - седемдесет представители на военноморските сили от двете страни. Срещата е една стъпка към геополитическото преформатиране на региона.

На източния фланг НАТО изгражда шест крупни войскови групировки - по една в Полша, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България, които ще се командват съответно от САЩ, Германия, Канада, Британия, Франция и Италия.

На тази основа днес Румъния е превърната едва ли не в барутен погреб на САЩ/НАТО.

На територията ѝ са развърнати три щаба на НАТО за Черноморския регион - на многонационални бригада, дивизия и корпус. Например щабът на многонационална дивизия „Юго-изток” (Multinational Division Southeast) е комплектуван от представители на повече от десет страни, в чието подчинение са румънски и други войскови части от НАТО.

Увеличава се и американският контингент, част от който са части от 101-ва въздушно-десантна дивизия, дислоцирана близо до украинската граница. Едва ли е необходимо да се посочат всички обекти на НАТО, но не мога да не спомена приетата на въоръжение РСЗО HIMARS - 18 бойни машини, в чийто боекомплект, според медийни публикации, има поне една ракета от оперативно-тактически комплекс ATACMS, т.е. с възможност за поразяване на цели от 90 до 300 км. Важен център за осигуряване на американските части не само в Румъния, но и в България, Молдова и Грузия, е авиобазата близо до Констанца. На две румънски авиобази се намират самолети на НАТО, за чието обслужване има контингент от 200 военнослужащи на алианса.

През 2016 г. във военната база близо до Девеселу бяха поставени на бойно дежурство три батареи с по осем вертикални пускови установки, въоръжени с противоракетен комплекс „Иджис Ашур”, които са включени в системата за ПРО на НАТО. От тях се изстрелват противоракети „Стандарт СМ-3, блок IБ” с обхват по разстояние 1200 км и по височина 250 км. Тези характеристики позволяват прехващане на балистични ракети със средна далекобойност, а след несложно преоборудване и на крилати ракети „Томахоук”. За ПВО са развърнати командни пунктове, РЛС и седем батареи, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „Патриот РАС-3” с общо 28 пускови установки.

В края на април 2006 г. министърът на външните работи Ивайло Калфин и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс подписват споразумение „Defense Cooperation Agreement”,  в което се предвижда създаване на американски бази в България, влязло в сила през юни същата година.

Така страната ни предостави безплатно на САЩ военните авиобази в Граф Игнатиево и Безмер и полигона Ново село. По-късно в София се формира Център за командване и управление на НАТО (NATO Force Integration Unit).

През февруари 2015 г. в НАТО се взема решение за изграждане в България на Командно-комуникационен център за координиране действията на Силите за бързо реагиране на алианса. Според тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев той ще се базира близо до София. По-късно стана известно, че ще бъде в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, близо до Горна Малина.

При посещението си в САЩ през ноември 2019 г. и след разговорите между президента Тръмп и премиера Бойко Борисов е решено във Варна да се изгради Комуникационен център на военноморските сили на НАТО в Черно море, подчинен на щаб, разположен в Румъния. Предвижда се действащата в България батальонна бойна група да прерасне в бригада.

Вторият стратегически район, полският, се милитаризира с невиждан досега темп.

През 2013 г. личният състав на полските воръжени сили е 120 000, който нараства тази година на 180 000 и 50 000 бойци от териториалната отбрана. Амбицията на държавното ръководство е до две години страната да изгради най-силната армия в Европа.

Още от 2019 г. на постоянна основа САЩ прехвърлят в страната дивизионен щаб, спецназ, вертолетна бригада, ескадрила разузнавателно-ударни БЛА MQ-9 „Reaper”, а три години по-късно корпусен щаб и подразделения от 82-ра въздушно-десантна дивизия. Има споразумение за доставка на 20 РСЗО HIMARS, ударни хеликоптери AH-64 „Apache”, подводници и кораби за брегова охрана. Пентагонът изгражда единна тактическа интегрирана система за управление на средствата за ПВО и ПРО, с каквато дори той не разполага в страната.

САЩ отпускат кредит от 2 млрд. долара за модернизация на полската армия, а Полша сама изгражда необходимата инфраструктура за  настаняване на войски, съхраняване на оръжие и боеприпаси, предназначени за бързо окомплектоване на спешно дислоцирани в страната поделения. ПВО/ПРО се изгражда с ЗРК „Патриот”, а за прехващане бойни глави на стратегически ракети в района на Радзиково е развърнат противоракетен комплекс „Aegis Ashore”. Ако траекториите на аналогичния в Румъня са в страни от траекторията на полета на руските стратегически ракети на 27-ма гвардейска ракетна армия, то разположението на полския комплекс е под тях, което значително увеличава вероятността за прехващане.

Значително внимание се отделя на Прибалтика, от която времето за полет до Москва за нанасяне на обезглавяващ удар е само 8-10 минути.

Той беше експериментиран по време на учението „Глобален гръм-2023”, започнало на 11 април с цел отработване на ядрени удари по руска територия. След него украински БЛА, съгласувано със САЩ, извършват успешно нападение на Москва, което беше повторено в средата на юни. Част от БЛА са били без взривни устройства, което показва, че е проверявана възможността за преодоляване на московската система за ПВО/ПРО. БЛА могат да носят маломощен тактически ядрен заряд, чието производство беше възобновено в САЩ през 2003 г. Този факт, проведеното учение и проверката за системата за защита на Москва ясно показват значението на Прибалтика за целите на САЩ.

Освен изградената вече военна инфраструктура на САЩ/НАТО в Прибалтика и разположените там войски, Хегемонът решава още една задача – прекъсване на морския път за износ на руски стоки. След учението се заговори за блокиране на Финския залив, прибалтийските страни започнаха да затварят преходите на границата с Русия, Финландия затвори почти всички преходи с нея и се готви да продаде на САЩ военните си бази, което означава, че в тях ще важат не финландските, а американските закони. За затваряне на границата с Русия се готви и Норвегия, а по екологични причини Дания, съгласно 12-я пакет санкции на ЕС, се готви да спира и проверява всички руски търговски кораби.

Същевременно Германия изведнъж реши да започне изваждане на потопените от Хитлер в Балтийско море почти 303 000 тона химически боеприпаси и още 120 000 изхвърлени в него от САЩ и Британия. На практика това е много удобен повод за блокиране на транспортния коридор през Балтийско море, през който минава 30% от руския износ. Още 40% от него преминава през Черно море, а останалата част през Японско, т.е. при блокиране на коридорите руската икономика силно ще пострада.

Маркс доказа, че политиката е концентриран израз на икономиката, а генерал-майор фон Клаузевиц допълни, че войната е продължение на политиката с други средства. Изглежда, че „прегръдката” на американската „анаконда” е достигнала до продължаване на политиката с военни средства, което не предвещава нищо добро за планетата. Русия с конвенционални средства не може да запази от САЩ/НАТО не само икономиката си, но и съществуването си като суверенна страна и ето защо: ОВС на НАТО разполагат с 3.4-милионна армия, 19 200 танка, 41 000 бронемашини, 9700 бойни самолети, 8900 хеликоптера, включително 1200 ударни, 10 100 артсистеми, 3200 РСЗО, 2050 кораба и 150 подводници.

В този аспект показателно е, че наскоро Русия дератифицира Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, което на практика е предупредителен сигнал към САЩ/НАТО. Освен това, нека напомня, особено на неадекватните ръководители на ЕС и на подобните наши, но неприлично ентусиазирани управници, думите на руския президент „За какво ни е този свят без Русия?”. Това са думи за размисъл и отрезвяване, разбира се, ако посочените са способни на това. Засега обаче такава способност не се проявява.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • ибреее

  30 Ное 2023 17:11ч.

  А самата "анаконда" колко сили има? Нима е всемогъща?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както виждаме

  30 Ное 2023 23:34ч.

  Хегемона не само не са отказва и не отстъпва, ами смята и да напада. Имаше такъв руски филм "Когато врагът не се предава". Смятайте каква каша ще стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дахер Ламот:

  30 Ное 2023 17:20ч.

  Йосиф Виссарионович раздели капиталистическия свят и комунистическият СССР победи най-силната армия - вермахта. Договорнякът Путин обедини 50 капиталистически държави срещу капиталистическа Русия и вече повече от 600 дни не може да победи една Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще играе ядрена дубина по западаща гърбина

  30 Ное 2023 17:40ч.

  Е как хем обединил 50 държави да му се противопоставят, хем срещу него била сал една Уркайна. Кого заблуждаваш, себе си ли с тия абсурдни тези?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  30 Ное 2023 17:40ч.

  А дали иска да я победи, бързо? Войната ще приключи, когато решат Русия и САЩ, но при условия диктувани от Русия. Не изключвам на зима Прокситата на САЩ от така наречен Европейски съюз да отлетят на червеното килимче в Кремъл и да се молят да спрат конфликта. Единствените, които не искат войната да свърши са руснаците. САЩ не могат вечно да печата долари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сава

  30 Ное 2023 17:51ч.

  Абе не че не може, по вероятно е да не иска, защото следва намеса на всичко описано по-горе (цялото НАТО). И тогава притиснат в ъгъла ще трябва да вади мръсните бомби. Не знам дали на теб ти се гледа точно тази версия на събитията, но е добре да знаем, че няма как да не сме потърпевши пряко или косвено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Deloptes

  05 Дек 2023 16:50ч.

  Който бърза, бавно стига! Бързината има няколко проблема. 1. Русия се надяваше, че някой ще се сети за кво иде реч, ще седне и ще преговаря. 2. За да се попълни числеността на армията и въоръжението е нужно време (след като се разбра, че ще се решава въпросът на бойното поле) 3. Бърза победа с потенциалът на НАТО, щеше може би да вкара и други играчи и да стане трудно и непредвидимо 4. Ако напредваш бързо губиш много хора - не виждаш ли, че Украйна остана без войници. Във всеки случай нито едните, нито другите са глупави. Лошото е, че тези на Запад подценяват Русия и въобще не разбират "нецивилизования" сват. А Този нецивилизован свят май е 3/4 от населението на планетата. Ако тези 3/4 се размърдат малко от цивилизования сват няма да остане нищо цивилизовано - погледни Израел и Газа. И тогава идва в сила казаното от Путин: "Свят без Русия няма да има" 2018 никой не го чу, като каза "Надявам се да ме чувате". Миналата седмица Шойгу рапортува 100% обновяване на ядрената триада. Аз искрено се надявам някой да чува ... в "цивилизования" свят, че свят ще му се завие и жалко за всички нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kaka Pena

  07 Дек 2023 11:14ч.

  "...повече от 600 дни не може да победи една Украйна...." САМО Украйна ли? Че то целият Запад+ Украйна воюват срещу Русия, ама нещо не им се получава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  30 Ное 2023 17:37ч.

  Битката ще бъде жестока...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен

  30 Ное 2023 18:02ч.

  Дори и да се спасят някои без пчелички търтеите не могат и то няма да е живот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  30 Ное 2023 18:03ч.

  Данните, особено за танкове, бронемашини и артилерия у НАТО, са преувеличени минимум трикратно, особено на фона на станалите през последните 2 години военни събития.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Deloptes

  05 Дек 2023 16:53ч.

  Не, бе, имат ги като бройка, но повечето не работят и няма кой нито да ги кара, нито да ги обслужва ... но като бройка имат ... виж че постоянно отнякъде вадят някакви стари техники от Студената Война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно е, че Европа, а първо Източната й част (вкл. България) ще се превърнат в разтопено радиоактивно стъкло.

  30 Ное 2023 18:31ч.

  В тази ситуация можем единствено да се надяваме и за виновниците за това (сащ и отан като цяло) да има достатъчно ядрени ракети. Гледайте филма "На брега", като че ли е пророчески.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълниците

  30 Ное 2023 18:41ч.

  Руският публицист Ростислав Ищенко за все по-отвратителното качество на западното образование в сравнение с това на големите източни култури: "Опасность безграмотных но самоуверенных западных элит заключается в том, что они относятся ко всему им лично непонятному с лютой враждебностью. При этом нынешний мир для них всё непонятнее и непонятнее. Обезьяна с гранатой не так опасна, как эти амбициозные ничтожества. У них всё же ядерный чемоданчик, которым Байден давеча хвастался, ибо больше хвастаться уже нечем". - https://ukraina.ru/20231130/1051623264.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западното образование наистина запада

  01 Дек 2023 8:32ч.

  Руското не е в по-добро състояние, не се заблуждавайте. Масовото руско образование е катастрофа, бълва малоумници на тон. Затъпяването на масите е световна тенденция и Русия не прави изключение. Който живее с илюзии че руското образование е по-добро от западното, просто не знае за какво става реч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хомофилията е дебилизъм, а що се отнася до министерката - те просто си я знаят що за калпава проам. стока си е

  01 Дек 2023 9:20ч.

  За да ви го рекне публично в прав текст туй за неграмотността, която претендира да ни управлява, значи не е тъй както го съчиняваш тъдява. Все пак четем руски форуми и сравняваме например с нашите. Неграмотността или недоограмотеността в нашите е вопиюща, дори и от страна на хора, които се опитват да минават за интелектуалци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  30 Ное 2023 20:51ч.

  Змията се убива като и се настъпи главата.Изводът се натрапва сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  30 Ное 2023 21:01ч.

  учението „Глобален гръм-2023"....интересни са обаче едни други учения, които Русия провежда вече 2 години със Северния флот и едни други в Далечния Изток, с участието на Китай. Но най-интересно ще бъде, че ако от Прибалтика влязат, едни "безследно изчезнали" руски ядрени подводници ще излязат край бреговете на Лос Анджелис и Флорида. И това американците го знаят много добре и за това само лаят. Почнат ли настъпление (в което лично няма да участват) са първата цел на отсрещната страна. А България, Латвия, Литва, Естония.....пффф-некви там пейзани на първа линия. България от един сняг капитулира за 2 часа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Ное 2023 21:04ч.

  Таз анаконда вече е стара и болна... няма шанс! Западът няма друг избор, остана само Русия за изяждане, кът така че - ще гледаме змийски гърч и скърцане на биберон! 😊

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставете анакондата

  30 Ное 2023 21:52ч.

  От сто и петдесет години, най-големия враг на Русия е вътре в самата нея. Миналия век той на два пъти и видя сметката. Е, първия път сметката му излезе крива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР дава 27М жертви през Втората

  30 Ное 2023 22:48ч.

  От тях 19М цивилно население. Около 50г. по-късно няколко спиртосани пияндурници сядат и решават да го разтурят. И го разтурват. Ей така, с едно подписче на пияно-спиртосаните си тимбарици. И първия, комуто се обаждат по телефона, за да рапортуват за добре свършената работа, е Буш старши. И така плюят на всичките 27М жертви, паднали за запазването на този "единний могучий Советский Союз", дето те, няколко пияндета ей така, с едно движение сядат и разтурват! Е? Как да вярваш и да се уповаваш на такива, как да приемеш, че тимбариците им тиктакат изобщо? Накъде са тръгнали? И Русия ли искат да разрушат по тая схема? И кому ще се обадят за добре сеършената работа? На тотално склерозираната мумия Байдън ли? Униженията дъно имат ли? Колко още?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рева на комуниста

  30 Ное 2023 23:21ч.

  Музика за душата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гнида сороспийска

  01 Дек 2023 9:23ч.

  Ти си по-зле и от най-изпадналия комунист, ако искаш да чуеш истината - и понеже видяхме, че ти се плаче. Да не би да се бараш за демократ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сороспийците

  01 Дек 2023 16:57ч.

  Не са ли баш комунисти? Какво общо имат антикомунистите с тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  30 Ное 2023 22:54ч.

  След Украйна ни готвят нас - Източна Европа. Гответе се да воювате за демокрацията за да не загиват демократите в Западна Европа и Щатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че ти сега ли се усети?

  30 Ное 2023 23:11ч.

  Ами добро ти утро, това простакесата Нюланд, дето тегли на всвослушание една сочна майна на Европата и също така на всеослушание назова в прав текст цената на майдана, заяви същото пак на всеослушание, ама с блясък в очите, заявавайки колко горди трябва да са "фронтовите държави" (сложи и БГ в тях) за честта да могат на предния фронт да се борят за свободаТА и демокрацияТА според представите на посолствоТО, естествено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин работи активно по американския проект "Анаконда"

  30 Ное 2023 23:19ч.

  Направи всичко по силите си съседите на Русия да са враждебни към нея. Сега само остава да я съсипе финансово след още година две война в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайде измислете

  30 Ное 2023 23:53ч.

  Най накрая нещо по ново и достоверно бре! Само тъпотии и много ама много евтина пропаганда за лоботомирани идиоти като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  01 Дек 2023 7:11ч.

  Прав е полковника,от всички посоки вървят опити за притягане на хватката. Лошата новина за тях е,че най-чепатата гьостерица е в Русия.Колкото до японците,спокойно могат да получат един нов Халхин гол с радиационна гарнитура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • приемането на Финландия и Швеция в НАТО те ще имат предимство в арктическата зона

  01 Дек 2023 8:36ч.

  В интерес на фактите нито Финландия, нито Швеция са "арктически държави, тъй като НЯМАТ ИЗЛАЗ НА АРКТИКА. Те са "балтийски държави". Арктическа държава е Норвегия. По тая сбъркана географски логика една Гърция също е арктическа държава, а България с професор Пимпирев е дори Антарктическа държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  01 Дек 2023 9:45ч.

  Едно са плановете, друго е способността да ги изпълниш. Запада гние от вътре, и там му е слабото място. Останалите общества може да са бедни, но за запазили човешкото в тях. В карйна сметка нормалността ще надделее. България е част от тази човечност, с иключение на няколко десетки хиляди идиота, които ни управляват в момента и които са гласували за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  01 Дек 2023 12:12ч.

  Едно време беше по лесно. САЩ се бореше за империалистическо господство, Китай - за хегемония. Сега - САЩ бил хегемон.. Сигурно, ако китайците са захванали управлението на САЩ, или поне някоя си партия или вътрешна група в същата партия, или поне дълбоката държава работи за въздигане на Китай за хегемон. Построи се картонена къщичка, но проблемът на САЩ е, че липсват стратези, за да докарат започнатото още през 79та добро дело. Единственият, който разбираше нещата си отиде оня ден, а наследници не остави. И на сто години, в Китай се затътри за последни инструкции. Препоръчвам култовият филм „Анаконда„. Там нещата са поставени по местата си, и ако схванете кой кой е, удоволствието от краят ще е невероятно. Да подскажа само, че първата петролна фирма на кланът Рокфелер се е наричала „Анаконда„

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  01 Дек 2023 12:40ч.

  Западните "елити" са пределно наясно какъв колос на глинени крака е тяхното нато. Каквито и учения с остроумни названия да правят, каквото и да пишат в бюджетите за война, каквито и многонационални сили да разполагат насам-натам, дойде ли време за битка с руснаците, папер няма да остане от "могъщия" алианс. Предназначен предимно да бомби беззащитни слаби държави и да ги напада като глутница хиени. Наивно е да се смята и че Русия стои сама в този конфликт. Зад нея са Китай, Иран, Северна Корея, а Пакистан и Индия ще пазят доброжелателен неутралитет /ако сами не се загърмят помежду си/. На страната на Русия е почти цяла Африка и латинска Америка. На самите изнежени западноевропейци хич не им се воюва истински. А руснакът знае две и двеста, преживял е неща, които западняците не могат и да сънуват, не мож го уплаши ни със санкции, ни с войни, ни с анаконди ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  03 Дек 2023 15:41ч.

  Хахаха, много са им къси и слаби ръчичките, за да удушат Русия !!! както каза Хайтов: едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. За Казахастан и уранът например - казахите продадоха на Росатом едно от най-големите си находища. Като цяло САЩ са в толкова тежко положение - политическо, икономическо, финансово, социално, че нямат абсолютно никакви сили да се борят с Русия. Съюзниците им от ЕС са още по-зле. А след като Русия смаже укpoпия, рязко ще намалеят желаещите за ново пушечно месо. Какви швеци и финландци - тия мишkки кой изобщо ги брои за живи. Швеците особено - дето талибанците им изшибaха всичките жени и дъщери... тая държава до 20 години ще е халифат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  03 Дек 2023 15:42ч.

  Камо ли в Арктика да се бутат... то климатът там хич не е подходящ за пeдъpи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  04 Дек 2023 11:45ч.

  За съжаление, наистина по отношение на "размисъл и отрезвяване" от страна на подлогите от Сглобката не може да се разчита, просто защото тя се управлява директно и тотално от Посолството, на ул. Козяк и от атлантическите наместници на Господаря в калянията, в която превърнаха България. Но, както заяви самия Борисов наскоро, "всичко ще дойде отвън". На него поне му е ясно, че България зависи само и единствено от външни фактори, тоест, зависи, кой ще спечели тази война между САЩ/НАТО и Русия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  04 Дек 2023 11:47ч.

  Като гледам, май Русия ще се наложи да ни освобождава трети път... ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  04 Дек 2023 22:12ч.

  Много забавно беше това за конвенционалните средства, с които Русия не можела да опази съществуването си. Тоя чичак е тотално неадекватен. Първо - Русия има мобилизационен потенциал от минимум 20 милиона и това са ПОДГОТВЕНИ войници, мъже, изкарали военна служба. Второ - сбирщина джендъри не може да воюва срещу армия от мъже. То и укрите мобилизираха милионна армия само през тая година. Руснаците ги смазаха с двойно по-малко сили, хем укрите бяха надъхани от омраза до фанатизъм. Трето - още по-важно - ВПК на НАТО е в окаяно положение. Те не могат да произвеждат достатъчно боеприпаси само за жалката укро-армия. ЕС-наотовците няма и да могат със съсипаната си индустрия. Русия сама произвежда в пъти повече снаряди. Четвърто - как точно при война, масирани американски сили ще стигнет до театъра на бойните действия - през океана, без руснаците да ги опухат? Всъщност вече РУСИЯ е господар на океаните с подводния си флот. Самолетоносачите на САЩ ще бъдат потопени преди да наближат до Русия. Балтийските държави щели да нанесат "обезглавяващ удар по Москва"? А после? 8-10 минути? - За същото време Русия ще смаже САЩ с удари от СВОЯТА територия. Нищо не може да спре руските хиперзвукови ракети... и американците го знаят. И най-вече подводните руски дронове Посейдон. Те ще потопят крайбрежията на САЩ и на западноевропейските държави. Те също не могат да бъдат нито спрени, нито неутрализирани, защото плуват по-дълбоко и са по-бързи от всяко друго морско оръжие, произведено от хора. Даже нищо чудно вече да са заложени... и просто да чакат активиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  04 Дек 2023 22:18ч.

  Да не говорим, че НАТО нямат нито реална индустрия, нито стабилни икономики. Този конфликт го показа - руската икономика дори не се разклати, но и със страхотно темпо вдигна военното производство, докато западните се сринаха - ЕС реално вече е в тежка рецесия. Финансово Русия запази пълна стабилност, докато Западът се срива в посока банкрут. За мотивация ли да говорим? Мнозинството германци открито казват, че при война ще емигрират накъдето им видят очите... а руснаците дори не правят мобилизация от година насам, нито пращат в украйна редовни военни части, попълват армията си само с ДОБРОВОЛЦИ, които дори стават все повече !!! В същото време в САЩ 75% от младите мъже са НЕГОДНИ за военна служба - поради дебелащина, наркоманство, криминални регистрации !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  04 Дек 2023 22:41ч.

  И трето - тоя чичо брои за натовска армия и Турция... а в тоя конфликт Турция се държи като съюзник по-скоро на Русия, отколкото на САЩ. Ако някой мисли, че турците ще станат доброволно мишена на Русия за кефа на американците, значи изобщо не е в час... А терската армия реално е единствената сериозна натовска в региона на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Пена

  07 Дек 2023 11:10ч.

  Много добра статия! Но дали нашите политически натегачи ще я прочетат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи