Алистър Хийт в британския "Телеграф": С Европа е свършено

Алистър Хийт в британския "Телеграф": С Европа е свършено

Алистър Хийт, The Telegraph. Превод: Ирини Зикидис, Фейсбук

Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света, Европа, е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейци.

Самопричинените патологии на Европа – катастрофален икономически провал, почти пълна геополитическа неуместност, миграционна и интеграционна криза и зейнал демократичен дефицит, сега са метастазирали. Те станаха твърде сложни, твърде обезсърчителни за европейските треторазредни елити, за да помислят дори за справяне с тях, и особено за егоистичните, демагогски политици, които ръководят с такова безгрижие нейното социално разпадане, „намаляване на растежа“, армиите на Потьомкин и ужасяващата демография.

Германия, Франция, Холандия и други са на ръба на социален взрив, като фермерите са последните, които се радикализират. За всеки млад, амбициозен европеец би било по-добре да се премести в Америка, особено във Флорида или Тексас. Те ще плащат по-малко данъци, ще живеят по-добре, по-щастливо и по-свободно. Ще бъде по-малко вероятно да се сблъскат с тотална война. Жизненият им стандарт ще се повиши драстично.

Най-големите наследства на Европа за света – капитализъм, лична свобода, върховенство на закона и „западните, образовани, индустриализирани, богати и демократични“ ценности, така брилянтно описани от Джоузеф Хенрих от Харвардския университет, още живеят в САЩ.

Но няма път назад за Стария континент, който е приел нихилизма, постхристиянското езичество, нелиберализма и политиката на завистта, вярвайки, че спасяването на планетата изисква закриване на успешни индустрии и обедняване на хората, Европа, която не може да се изправи срещу ислямския екстремизъм и антисемитизъм и която отказва да реформира социалната държава.

Дори Брекзит, най-яркият предупредителен сигнал, не успя да промени нищо. Управляващата класа в Европа отхвърли напускането на Обединеното кралство като отклонение, автогол на самонараняващи се британски ексцентрици и удвои своите провалени политики. То отказа да изслуша гласоподавателите си; нищо чудно, че техният гняв става все по-силен.

Единственият отговор на евроелитите – още повече миграция, ще даде възможност на потенциално опасните екстремисти. Във Франция, Германия, Белгия и другаде неуспехът да се интегрират много скорошни мигранти и отговорът на управляващата класа – да лъже, че всичко е наред, проправят пътя към катастрофа. Възходът на германската „Алтернатива за Германия“ трябва да тревожи всички ни. Европейските избори ще доведат до успех за популистите.

Икономическото самоубийство на континента вече предизвиква отлив на най-добрите и най-умните. Геополитическата неуместност на Европа е също толкова поразителна. Защитата на европейците се поема от многострадалните американски данъкоплатци. Французите не се виждат никъде в битката срещу хутите; френската армия е сянка на предишното си "аз" и не би издържала дълго в истинска война. Поляците и няколко други правят всичко възможно, но германската армия е слаба, а всички големи обещания за възстановяване на европейските армии, дадени през 2022 г., не означаваха нищо. Континентът е почти напълно демилитаризиран, липсва му персонал и оборудване, няма капацитет да произвежда повече оръжия, няма дългосрочни решения за сдържане на Владимир Путин и не е направил нищо, за да се подготви за възможността за евентуална втора победа на Доналд Тръмп. Това е позор.

Какво ще прави Великобритания? Трудно е да се повярва, че толкова много от британците все още са толкова невежи относно истинското състояние на европейската икономика и общество. Заслепени от омраза срещу торите, обсебени от лъскавите TGV и спомените от приятните си ваканции в Южна Европа, те приемат, че нещата трябва – просто трябва – да са по-добри в Европа. Почти всички депутати от Лейбъристката партия вярват, че решението на липсата на растеж е да се присъединим отново към единния пазар или митническия съюз, въпреки че те не успяха да спасят собствените европейски икономики.

Как по-нататъшното засилване на връзките с континент с нулев растеж или свиваща се германска икономика може да направи нещо за Великобритания? Не може. И как британската левица ще отговори на възхода на крайната десница в Европа? Ще продължи ли да обича Германия, ако „Алтернатива за Германия“ е част от нейното правителство? Ще продължи ли да обича Франция, ако Марин льо Пен е в Елисейския дворец?

Великобритания е в ужасяващо състояние, но в същото положение е и Европа. Европесимизмът на привържениците на Брекзит беше оправдан; проблемът е, че естаблишмънтът отказа да използва напускането на ЕС, за да скъса с регулаторната философия на Брюксел и да преориентира икономиката далеч от стагниращите пазари на Евросъюза.

Следователно Великобритания все повече страда от същите патологии като Европа и е изправена пред подобен краен упадък. Това не е аргумент за повече ЕС, а за още по-малко, както и за радикална вътрешна промяна. Постепенният залез на Европа се ускорява и би било абсурдно за което и да е британско правителство да следва политиката на Европа.

 

Коментари

 • Вината

  07 Фев 2024 15:02ч.

  Истината се прокрадва скришом и срамежливо! Засега в Лондон, скоро и в други градове! Още крият, лицемерничат и лъжат, но тъжният ден наближава и почти мога да си представя нещастното и обляно в сълзи лице (личице) на УФдЛайен: Аз съм една безпомощна женичка, има-няма 50 кила с дрешките! Какво искате от мен?! От мен нищо не зависеше! Питайте Ш. Мишел и Р. Мецола, също и онези мръсници от Съвета на ЕС, те са виновни за всичко! Може и Ж.К. Юнкер да питате, той не можеше да обуе две еднакви обувки, така беше забатачил всичко, че за моя мандат не успях да го поправя! А Мишел и Роберта ще скочат като ужилени и ще посочет с пръст леля Урсула и вероятно ще издадат тъжни и мръсни тайни за нея! Ей, всички вие плачете за Нов Нюрнберг! Той няма да е така кръвожаден и няма да съди хитлеристи, но накрая всичко ще лъсне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Фев 2024 17:59ч.

  Англия е остров, Щатите са зад океана, а Бог е много далече !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dragomir

  09 Фев 2024 13:11ч.

  Kolkoto po burzo SE razpzda EC I NATO tolkova po dobre za sveta.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rachid

  07 Фев 2024 15:16ч.

  Смърт за ЕС! Гласувайте за евроскептична партия през юни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласувайте за най-силната евроскептична

  07 Фев 2024 18:31ч.

  партия в България. Пет години в Европарламента с 20 хил. евро месечен доход правят чудеса и с най-големите “евроскептици”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Фев 2024 15:18ч.

  Статията е по-скоро за британските проблеми

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен британски плач

  07 Фев 2024 15:18ч.

  Верни от външна страна констатации, но с бая малоумна вътрешна обосновка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  07 Фев 2024 15:23ч.

  да, сега чакаме да стигнат до простия извод, че е по-добре с Русия, отколкото СРЕЩУ нея...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия сама се прецака

  07 Фев 2024 18:42ч.

  ЕК я изтърпя, когато отцепи част от Грузия, когато анексира Крим, когато организира и финансира сепаратизма на Донецк и Луганск, когато харчеше милиарди за пропаганда, насочена към западните избиратели. През всички тези 15 годишни европейците търгуваха с руснаците, търпяха им некоректните търговски практики и им плащаха трилиони евро, разчитайки, че така си купуват сигурност. И така до февруари 2022 г., когато Русия нападна Украйна. Тогава всичко приключи. Европа прибра моркова и извади тоягата. И така ще е до оттеглянето на руснаците от Украйна. А това няма да стане скоро. Тоягата ще играе поне още 10 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, не Русия се е прецакала, а Ти. Защото живя напразно

  07 Фев 2024 18:46ч.

  Децата ти са обречени да живеят напразно, защото са твои. Това е твоето проклятие. А Русия вече победи. Включително и теб, живелият напразно еснаф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пишеш като комунист,

  07 Фев 2024 19:02ч.

  който болезнено си спомня как системата, на която е дал 30 години от съзнателния си живот, е загубила Студената война. Сега предусеща края на путинската диктатура и болката го залива, припомняйки му депресията, която е изживял през 90-те. Съжалявам! Но ситуацията не е безнадеждна. Краят е близо. На 2 метра под земята болка няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  07 Фев 2024 20:21ч.

  Я пак за края на путинската диктатура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Leto

  07 Фев 2024 21:10ч.

  Страшно малоумен коментар! Все едно вън пече слънце, а те убеждават, че вали сняг. Разсъждения на ненормалник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милеслав

  07 Фев 2024 22:41ч.

  То си мнооо тъп,Саше ;) Какъв морков ,каква тояга,каква Европа. Заради такива като теб Кирчо, Кокорчо и Магнитски с Баце са начело. Да ева и евроатлантиьите ви !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • [email protected]

  08 Фев 2024 7:41ч.

  Bravo mnogo verno

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа не разполага с тояги

  08 Фев 2024 8:18ч.

  Европа има само вибратори и дидла. Тояга имат американците, но те я използват хитро - размахват я срещу Русия без да докосват руснаците, а като я махат назад над главата си удрят и удрят Европа. Уж неволно. Т.н. СВО е договорняк на руснаци и американци да правят пари, много пари. Това е за сметка на Европа, и понеже редовите европейци не искат това, на тях предварително им инсталираха девианти-кретени като тези на снимката. На тях им е обещано индивидуално спасение и просперитет, за сметка на останалите 450 милиона европейци. Дълбокото ми убеждение, построено върху историческите прецеденти, показва че мръсната им задачка ще се провали. Ще има огромен откат, както е писано в Книгата - "плач и скърцане на зъби".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 777

  08 Фев 2024 15:12ч.

  Каква тояга бе байно? Не виждаш ли, че тоягата е в ръцете на Путин. Всички санкции срещу Русия, само я направиха по силна, а европейците все повече затъват и животът им става все по труден. Бедността настъпва навсякъде, и в допълнение напълнихме континента си с измет от Азия и Африка. Ако си по млад, сигурно ще доживееш времето, когато маймуните, които сега приемаме, ще започнат да ни мачкат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хуйчо

  08 Фев 2024 17:57ч.

  Ти си една грешка в природато

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нагонът за игра и непрекъснати нови залози постепенно унищожава играча

  07 Фев 2024 15:25ч.

  В последната си видеоизява руският коментатор В.В. Пякин ясно обясни какъв е проблемът на ЕС: те не просто помагат на Украйна, те участват във войната с Русия и търпят огромни загуби от това, които нямат възвръщаемост, но пък изискват нови преразпределения на общественото богатство. При това парите тук вече нямат почти никакво значение, защото се печатат хеликоптерно, и пак работа реално почти никаква не се върши. Нужна е нова реорганизация на социалната структура на разходите и отнемане на средства и привилегии от едни сектори - за наливане във военния. И най-вече нужно е преразпределение не толкова на финансов, колкото на веществен ресурс. Затова и пропищяха фермерите, тепърва ще предстои и работещи в други отрасли да пропищяват. Що се отнася до съвета на автора желаещите да живеят задоволено и щастливо европейски граждани да се изнасят към САЩ, тази мярка би била напълно палиативна, защото тя няма да спре все по-ускоряващата се сингуляризация от свръхконцентрацията на финансов капитал, а само съвсем малко ще я отложи (с около 10 години). Защото точката на пределно насищане само указва, че диктатурата на глобалната финансова олигархия не просто не е заинтересована повече от наличие на материално производство, тя няма нужда повече от живи хора. Тя просто ще продължи да живурка в своите сънища и проекции, докато един ден установи, че повече тая игра никой не я играе - не само защото не иска, а защото не може. Защото за да оцелеят, дори и богатите хора ще предпочетат архаичните и примитивни отношения, които все пак осигуряват някаква що-годе питателна храна и покрив над главата, отколкото да продължат да разчитат на правенето на пари от пари, т.е. на мними стойности, нямащи никаква връзка с ресурсно-веществената организация на живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления!

  07 Фев 2024 17:50ч.

  Страхотен коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа даде прекалено много пари на Украйна и се грижи за украинските бежанци

  07 Фев 2024 18:33ч.

  Не е вярно, че Европа не прави достатъчно за Украйна, трябва да въведем мито за вноса на неевропейски стоки, за да не умрем. Не е вярно, че в САЩ има свобода - държат Джулиан Асанж 10 г. в строг затвор и искат екстрадицията му затова, че каза истината, че разкри част от военните престъпления на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, страхотен коментар. Гледаме агонията на Запада и наблюдаваме нещо като екранизация на живо

  07 Фев 2024 18:44ч.

  Така трябва да е изглеждала предисторията на египетските богове, когато в началото са започвали да унищожават предишната цивилизация, докато накрая са останали само шепа квазибезсмъртни, но за сметка на това със страхотни джаджи, заобградени от върнати към първично битие хора и в доста чиста екологична среда. Дано да са останали доволни от себе си. Сега може само да гадаем за подробностите, но днешните идиоти с власт са добра илюстрация как може да започне да се създава един "Велик филтър" и какво е обяснението на Парадокса на Ферми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наистина интересен коментар

  08 Фев 2024 8:31ч.

  Склонен съм да поспоря. Не мисля че в основата на случващото се е "нагон на престрастен играч" , защото това би било един групов хазарт, една човешка слабост /хазартът е слабост, като тютюнопушенето, алкохолизма, наркоманиите.../. Светът е твърде важно нещо за да бъде оставен в ръцете на пристрастени и болни, но все пак ХОРА. Тук имаме една хладна пресметливост и ПЛАН. Кои стоят на върха на този план не искам да коментирам, за да не влизаме в теми на Супер-конспирации и езотерика. Но тези които са натоварени да осъществяват Плана , поне част от тях, са видими за публиката. Политици. Те оставят бетонно твърдото усещане за марионетки, които действат под външни команди. Подскачат синхронно, плещят едни и същи безумия, сякаш са с общ разум. Липсва каквато и да е алтернативност и опозиционност, а когато такава се появи, дори недодялана и глуповата /Тръмп/ - писъкът срещу това е неистов ! Адженда 2030 я започнаха 2020 , скрибуца и стърже, но ТЕ натискат и натискат. Конфликтът е израз на Натиска от тяхна страна и твърде бавното Пробуждане от другата страна. Но пробуждането е факт ! Времето ИМ неумолимо тече, те си го признаха в едно от Давоските сборища на вещици, "имаме прозорец от време". Живеем в Библейски времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това би било един групов хазарт

  08 Фев 2024 9:55ч.

  Цялата финансова система повече от 100 години насам е групов хазарт, а от края на 70-те години вече е и на стероиди. Това не може да продължава безкрайно, 2008 се видя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не беше ли същият автор,

  07 Фев 2024 15:29ч.

  който ни обясняваше как Германия ще замръзне през тази зима без руския газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • схващай глагола "замръзвам" в случая евфемистично

  07 Фев 2024 15:37ч.

  Има време да стигнем и до реално замръзване на хора след някоя-друга година, ако ще се продължава така.... като начало, освен за настъпилата рецесия, попитай канцлера Шолц кое го принуждава да изнася даже и администрацията на Мерцедес в посока към Китай. Историята с BASF е отдавна ясна за всички...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  07 Фев 2024 16:59ч.

  Има доста мухльовци, които са си зарили главата в пясъка и казват на черното бяло, но това не може да промени наближаващата криза. Потреблението навремето при нас, 89-95та се сви с около 35% , сега ще бъде повече и ще обхване целия ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не беше ли същият автор, 07 Фев 2024 15:29ч.

  07 Фев 2024 17:17ч.

  за няколко месеца продажбата на котли на мазут в Германия се е увелицила със 107%....защо ли не се топлят на газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ушанките са бесни за това,

  07 Фев 2024 17:51ч.

  че Европа би шута на руските доставчици на газ и нефт. През следващите 10 години в РФ няма да влязат около 8 трлн. евро от европейските потребители. Лъвският пай от тази сума ще отиде в САЩ. Косвено полза ще извлекат Китай и Индия, които ще купуват от Русия още дълги години на половин цена. Въпрос на 2-3 години е руското БВП на глава от населението да падне до китайското. А след 10 години гражданите на РФ ще се радват на стандарта на живот в Индия. Да живее БРИКС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такива ушанки ще ти дам

  07 Фев 2024 18:37ч.

  Само ушанки ще ядеш. Около 60 дни. Ако издържиш, ще те пусна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коцето

  07 Фев 2024 18:43ч.

  Образовай се малко и спри да четеш евроатлантическа пропаганда и продажни червеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Maни ти ушанките и Русия

  07 Фев 2024 19:55ч.

  Няма нужда да им правиш дребни сметки - големи са, ще се оправят. КАжи само каква е перспективата пред прогресивна Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ушанките са супер

  09 Фев 2024 1:35ч.

  Вземи чети статистики, ако можеш. Там ще прочетеш за огромния рев, с колко са скочил покупките на газ и нефт от Русия. Първият втечнен. Тръбопроводи през Украйна и България не са спирани. После ще те открехна, че щатите са закупили с 1,3 милиарда повече уран от Русия, в сравнине с миналата година. И Англия, и Франция купуват петрол от Русия през Индия. Така че, чети, ако можеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Фев 2024 15:33ч.

  Не на нас, а на британците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирон Ф.

  07 Фев 2024 15:36ч.

  Няма Англия, няма ЕС, няма САЩ. Има само еврейски интереси и те се прокарват навсякъде. Парите са окупирани от циониститеи се дават само срещу послушание и слугинаж. Който в друго вярва е вярващ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Фев 2024 15:38ч.

  Заповядайте в щатите, но на ваша отговорност. Вероятността да ви застреля някоя откачалка е голяма, но не подценявайте и полицайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А в Русия

  07 Фев 2024 18:19ч.

  с пуснати от затвора и прибрали се от фронта 20000 осъдени убийци, изнасилвачи, садисти, изнудвачи, крадци и измамници цари съвършено спокойствие и ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  07 Фев 2024 23:10ч.

  При добра оеганизация, каквато безспорно има в РФ, негативните последици се неутрализират съвсем лесно... Лошото е когато престъпността се поощрява на държанвно ниво, чрез масово узаконяване и разпространение на "Витамини". Американците са тотално витаминизирани вече... А от царството на синтетиката измъкване няма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  07 Фев 2024 15:43ч.

  И, какво излиза, Иво МОЧА-та, Оги Жабата, Генчо Миндята и Гого Папионската са си купили фабрика на 8 септември. Случаят с Кирчо, Кокорчо, Лореал и другаря Бойкикев е по-различен, тай като те с единия крак са извън България. С другия обаче са още тук за да успеят да ни оберат до шушка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатацията е вярна

  07 Фев 2024 15:54ч.

  Дааа, Урсула & Co. се оказват по-тъпи и крадливи дори от нашенски соросоид, а по-тъпо и крадливо нещо в света просто няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Фев 2024 15:49ч.

  Ся, Европа може век да си загнива и Иво , Оги и компания да си живеят чудесно като бълват глупости Да му мислим в реалният сектор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баh

  07 Фев 2024 15:55ч.

  Добре, че е уточнил, че става дума за Флорида и Тексас, щото в Калифорния и Нова Англия, например, нещата не се различават по налудност от европейските. Изобщо, там където дяволът си е свършил качествено работата и е успял да излъже всички, че не съществува, няма много място за надежда и оптимизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • повече от точно

  08 Фев 2024 8:41ч.

  Америка е все така обетованата земя. Но южно от Шарлът, Нашвил, Мемфис, Оклахома.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Фев 2024 16:00ч.

  Всички констатации са правилни. И са валидни за ЕС, с изключение, може би, На Унгария и Словакия. Няма полза от заравяне на главата в пясъка - "това не се отнася за нас, а за британците", защото задниците остават навирени. Както казвахме ено време Ай тоджу (I told you) - още миналата година стана ясно, че е премината point of no return. Когато превключиха на далеч по-скъпи енергоносители, от досегашните. Себестойността (има такова понятие) се вдигна и стоките станаха неконкурентни. Пазарът не търпи и секунда празно място. А капиталът още по-малко. И започна да изтича по другите континенти. Точка. Period. А останалите факти - умъртвяване на демократичните принципи (свобода на словото, демократични избори, равнопоставеност пред законите), импотентни армии, реабилитация на фашизма (нацизма), гигантска корупция, лицемерие, педерастлък, са безспорни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъхъ

  07 Фев 2024 16:07ч.

  Не само, че енергоносителите станаха по-скъпи, ами и цената на кредита се вдигна значително, което пък стана в отговор на предишния цикъл дивотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унгария

  07 Фев 2024 18:22ч.

  с най-високата инфлация в ЕС и вече задмината по стандарт от Румъния (за първи път в историята) е ярко доказателство защо трябва да бягаме с 200 от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четвърти километър

  07 Фев 2024 18:42ч.

  Пусни линк бе, да ти видим източника... щот така всеки луд от лудницата може да си твърди каквото си иска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  08 Фев 2024 12:53ч.

  ...и аз чакам линк по темата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  07 Фев 2024 16:16ч.

  Мдаа и цялата работа с активното участие на Лондон. Нали тъй или да? Наглост и лицемерие добре познато в последните няколкостотин години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  07 Фев 2024 16:25ч.

  Простичък пример. "Carlsberg" , датски пивоварен конгломерат отчита загуби от напускането на руския пазар в размер на 5,8 милиарда долара за 2023г. И така е със всички фирми напуснали Русия, а в самата Русия производството е във невиждан възход. Включително и на предмети за обичайно и луксозно потребление. За храните и напитките просто не се отваря приказка, защото са в изобилие включително и в отдалечените краища на страната, и са в ПЪТИ по евтини. Горивата обичайно са два пъти по евтини от европейските. Жилищата също. Кредитът за жилище струва 2% годишно, и се субсидира от държавата за млади семейства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За това ли се редят

  07 Фев 2024 17:54ч.

  на опашки за яйца, а половината население стоя по няколко дни на студено при - 20 градуса навън заради аварии по топлопреносната система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • досадна латерна

  07 Фев 2024 18:44ч.

  Няма никаква криза за яйца в Русия. Даже има известен спад на цените на артикула в някои южни райони на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • F@ск

  07 Фев 2024 18:46ч.

  Уоиr тат?️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  08 Фев 2024 12:55ч.

  ...абе, готин... темата с яйцата е леко демоде от близо месец... нещо по-пресно не ви пускат от посолството?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  07 Фев 2024 16:33ч.

  като гледам снимката, веднага се сещам за написаното от великана и пророк уотърс: You're nearly a laugh You're nearly a laugh But you're really a cry…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми бегай там, бе

  07 Фев 2024 16:35ч.

  що се мъчиш тука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  07 Фев 2024 16:40ч.

  Отдавна знаем, че Европа затъва, нЕма нужда да ни го съобщават от Острова. А иначе статията е толкова тенденциозно проамериканска, че не си струва да се чете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Фев 2024 16:44ч.

  Ся няма да посочвам британският премиер или кмета на Лондон, но за чий на Франция и е да бомби хутите? И точно англичаните ли ще обсъждат деи деиндустриализацията? Точно модела Рейгън-Тачър докара Европа до тук. И Патриотичният акт Изобщо не коментирам пък че с Русия няма идеологически конфликт, а неоимпериалистически

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диамант

  07 Фев 2024 16:50ч.

  Сегашните ръководители на ЕС са откровени идиоти с тежка форма на олигофрения. Ако не бяха се дървили на Руската империя за нейните вътрешни разправий със братовчедите им , сега ЕС щеше да бъде със най висок жизнен стандарт в света. Евтини суровини - газ, нефт , метали, уран. Обаче Британската империя умира да прави мизерии на ЕС само и само Европа да не е центъра на Евразия. Европа обединена със Руската империя става глобален фактор, но това кухите англосакси не могат да проумеят и за това ще го разберат по най трудния начин , ако изобщо разберат. Купувайте си пуканки или фъстъци за представленията които предстоят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пацо

  07 Фев 2024 18:17ч.

  Ами то точно затова се разпали войната в Украйна, за да може САЩ да утрепе икономически Европа. И им се получи доста добре. Ще видим обаче дали и те ще излязат сухи от водата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фредерик Бегбеде

  07 Фев 2024 16:52ч.

  Капитализмът надживя комунизма. Не му остава нищо друго, освен да се самоунищожи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  07 Фев 2024 17:21ч.

  дали? в щатите вече се заменя с черен комунизъм, черните могат да взимат без пари от магазините стоки до 1000 доларя...:))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Фев 2024 16:54ч.

  ето ви пример за една излишна вредна и токсична организация която генерира огромни разходи без да иска мнението на хората за ваксините за траншовете за украина и др и българия вътре без референдум

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Фев 2024 16:56ч.

  Капитализмът е термин на Бланки. При Маркс се говори за капиталистически обществени отношения. А те си седят. Даже в Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  07 Фев 2024 17:20ч.

  Светът в този си вид е свършен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  07 Фев 2024 17:23ч.

  Светът никога не остава в един вид. Което не значи че винаги е напред и нагоре, но идеята за "краят на Историята" е дълбоко погрешна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви хора управляват тоталитарната кочина ЕС

  07 Фев 2024 17:27ч.

  Самозабравата и бесовничеството на европейските лидери и еврочиновниците чупят всички рекорди - https://rusvesna.su/news/1707313645

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Фев 2024 17:38ч.

  Всичко за ЕС и Британия е вярно, но е разводнено с много плява и се придържа към официалният курс. Не може да е по друг начин. Все пак трябва да напише така, за да го отпечатат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъстии

  07 Фев 2024 17:54ч.

  Славяните мрът а тия мъстии долно се хиляд и страдат за украински и руския свят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е и с

  07 Фев 2024 18:28ч.

  Путин. Той по етнос не е руснак и въобще не му пука колко славяни ще умрат, за да остане на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А майкати ?

  07 Фев 2024 18:52ч.

  Тя ще да е от сините индийци ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  08 Фев 2024 12:58ч.

  ...а къв е по етнос?... умчо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chukan Kirilov

  07 Фев 2024 18:53ч.

  Alistair Hate not Alistair Heath

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  07 Фев 2024 19:31ч.

  Ми свършено е! Американските подметки винаги свършват по този начин. Справка - Афганистан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Пух

  07 Фев 2024 19:42ч.

  Позна! Но и с Албиона е свършено. Европа ще се изправи,вие на клупавия си остров - НЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колкото повече...

  07 Фев 2024 19:50ч.

  Като каза за Албиона, новината днес е, че през изтеклата нощ британски военен кораб HMS Diamond е бил ударен от ракети на хусите в Червено море и сериозно изкаран от строя. Вече има официално потвърждение за това. Атакувани са били още 3 американски военни кораба, за последиците от атаката все още няма официални изявления на американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  07 Фев 2024 23:20ч.

  Навярно над Албиона е нужна смяна на мъглите.. От старата добра мъгла от която само се кашля, помен няма да остане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  07 Фев 2024 21:38ч.

  Тримата боклука, от които трябда да се отърве тоя ЕС!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дай Боже

  07 Фев 2024 22:21ч.

  По-скоро да е!!!ТАЗИ ПРОГНИЛА НЕОФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лайнаридис

  08 Фев 2024 5:38ч.

  Тази злобна персона единствено живее, за да плюе по определени хора и никога думичка критика не казва за най-големите корумпета в България. Голям фен е на руZката пропаганда, по цял ден уж е заета със западни проекти, но някак си всеки ден намира време да пише изключително дълги излияния и обяснява как трябва да изпълним всички искания на путин. И голяма част от хората й се връзват на немормалните изводи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джани

  08 Фев 2024 6:22ч.

  Палачинката ,,разделяй и владей" започна да се обръща.Дори украинците са на път да се осъзнаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен

  08 Фев 2024 17:10ч.

  Да,но ще останат само вечните фалшиви усмивки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д@КастрирамеСулюПаситто

  08 Фев 2024 20:32ч.

  На Пачаврата и на Геронтофилът дори им е смешно .Натрупаха пачки за сметка на плебса и им е безразлично за предстоящия потоп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никита

  08 Фев 2024 22:30ч.

  В Европа - със САЩ е свършено, в САЩ и Великобритания - с Европа е свършено, в Австралия - с Короната е свършено, в Канада - нищо не е започвало, за да свърши, Русия свърши преди век. Няма Русия оттогава, това е някаква азиатска страна. С изключение на Москва и Петербург, не е за хора, които знаят какво е култура и права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой й дава на Британията да следва каквато и да било политика?

  09 Фев 2024 11:23ч.

  Тия огледало нямат ли? Подскачат като пудели около задокеанските шефове, пускат ги като форлойфери за най-нелицеприятните дейности, това не го ли виждат? Ако не могат да си видят собственото чело, не е нужно да се качват на стола, както правят, а да се погледнат в огледалото и да видят това, което цял свят вижда. Ама първо да седнат на стола, дето са се покатерили, че много ще се стреснат от това, което ще видят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  10 Фев 2024 14:36ч.

  Със закъснение, но е важно да го напиша-на снимката се виждат трима напушени . Само дето не се тупат по тумбаците.Макрон е най-слабият президент за Франция за цялата и история като президентска република. Един мухльо подобен на Просто Киро.Само дето не е тръгнал по фусти и парапети(любител е на отлежало месо).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една старица

  10 Фев 2024 17:29ч.

  А бе работата е обсайт, както е тръгнало, не е на добре. Големците с големите краднати пари ще се изсулят на запад, да му мислим ние, потърпевшите, но сами сме си виновни и така ни се пада. Ако не се осъзнаем, все още има надеждица, ще стане "Късно е, чадо!"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи