Александър Дугин: В Украйна се води религиозна война. Ние срещу сатанинската западна цивилизация

Александър Дугин: В Украйна се води религиозна война. Ние срещу сатанинската западна цивилизация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руската идея е спешно необходима. Без идеология войната не може да се спечели, всички вече го разбират. Днес почти всеки разбира, че не можем да спечелим без идеологията на СВО. А за каква идеология става въпрос също е кристално ясно за всички. Това е руската идея, която включва:
- уверено и безкомпромисно изявление на нашата идентичност, нашата етика,
- справедливост,
- вярност към заветите на предците,
- независимост и свобода на Отечеството от натиск, влияния и атаки.

Тази руска идея ни е отричана поне 100 години. Но сега без нея не можем да направим нито една крачка напред или дори да спасим това, което имаме. Без Руската идея ние просто ще рухнем - да не говорим за победа във войната.

Лимитът на компромисите и полумерките е изчерпан. Русия или ще бъде руска, или изобщо няма да я има. А руски означава велик и справедлив, и духовен, и народен, и силен, и верен, и честен, и светъл, и жертвоготовен, и нежен, и свят.

Но главното е, че нашият народ, нашата държава и нашата Църква ще изпълнят онзи Божи замисъл за нас и нашата съдба, по който и за който сме живели, страдали, подвизавали сме се, проливали сме кръв - защото сме създадени и родени именно като руснаци.

СВО като предговор към идеологията

Но има и друг аспект. Идеологията и радикалната промяна в обществото са необходими, за да спечелим СВО. Самото естество на тези промени е толкова фундаментално и значимо, че пропорциите са обърнати. От тази гледна точка СВО беше необходима именно за да стане Русия окончателно руска.

И това е дори по-важно от победата над врага. Ако руската идея беше триумфирала в Русия по-рано, нямаше да има война. Тя нямаше да има смисъл.

В края на краищата войната дойде именно защото твърде много вярвахме на Запада, подчинявахме му се, опитвахме се да играем по неговите правила, разчитахме на неговите институции и методи и се отнасяхме с пренебрежение към себе си – руското ядро на нашето историческо битие. Ако бяхме събрани и просветени, ако се бяхме събудили сами, всичко това можеше да бъде избегнато.

Образ на врага: Западът е цивилизацията на дявола

Сега повече от всякога е важно да разберем кои сме и срещу кого се борим. Ако сме само една национална държава сред другите, нещо като „руска корпорация“ със собствени интереси и предпочитания, тогава сме обречени. Като такива няма да оцелеем.

Цялата система на световен ред е изградена от Запада и той отдавна е вложил собствената си представа за съдбата на човечеството в операционната система на международните отношения, в технологиите, идеологиите, правните институции и ценностните структури на един глобален свят. И на това поле ние не можем да победим Запада, тъй като това е неговата игра - неговите правила и цели са наложени на всички останали и е невъзможно да победим с тях.

Западът преди около петстотин години пое по пътя на секуларизма, материализма, атеизма и капитализма, превръщайки всичко това в универсални норми и цели за развитие за всички останали. Тези, които не се съгласиха, бяха жестоко потиснати. Тези, които пасивно приеха този дневен ред или просто бяха слаби, бяха подложени на колонизация.

Онези, които се опитаха да подражават на Запада, но да запазят интересите си, се оказаха под масиран удар. Западът от модерната епоха, Новата епоха, постави ултиматум на човечеството:

- или всички признавате нашите ценности и цели като универсални и навеждате глава,

- или ще съжалявате и ние ще ви унищожим, ще ви покорим.

Нещо повече, навлизайки в Новото време, Западът отхвърли християнството, религията като цяло и започна да строи свят без Бог и против Бога. Това е, което се нарича секуларизъм, победа на временното над вечното, на светското над религиозното, на този свят над другия свят, на материалното над духовното.

Всички структури на Новото време се основават на тези предпоставки – наука, култура, технология, индустрия, пазар, „прогрес“. „Прогресът“ в очите на идеолозите на съвременния Запад е битката на Земята срещу Небето, дъното срещу върха. И всички се хванаха и повярваха. Всички се пристрастиха...

И който се съпротивляваше, беше оклеветен, наклеветен, смазан или принуден със сила да признае правотата на съвременния Запад и да се съгласи с неговия дневен ред.

Русия също беше принудена да признае това - още от 18 век, ако не и по-рано. Последвахме Запада - макар че в началото това беше само отбранителна стратегия: казват, че ще заимстваме техните технологии, за да се защитаваме по-ефективно от тях.

Но технологията не е неутрална. Тя носи културен код. Техниката е противоположна на духа, тя е свободна от етика, морал. Неслучайно в гръцката митология „бащата на техниката” е титанът Прометей, който се разбунтува срещу Зевс и светлите богове на Олимп.

Капитализмът е още по-токсичен и идеологически натоварен: когато пазарът стане мярка за всички неща, традиционните ценности, духовните цивилизации рухват. Следователно отдавна сме в капана на Запада.

При комунистите взехме от Запада само един компонент – революционния. Нашият народ беше близо до идеята за социална справедливост, общност. Затова руснаците тръгнаха към социализма. Но тази версия на антикапиталистическото въстание се основаваше на марксистката догма върху същите западни предпоставки - атеизъм, секуларизъм, материализъм.

Отхвърляйки част от Запада, ние, напротив, започнахме интензивно и радикално да усвояваме друга. И затова в своя догматичен – материалистичен и атеистичен, богоборчески – вариант социализмът беше обречен. А никога не сме пробвали пътя на православния социализъм (за който са мечтали късните славянофили, народници и философи от руския Ренесанс), а трябваше.

Свалените маски: лицето на Антихриста

След като СССР (а това беше форма на руското въстание срещу Запада) падна, Западът почувства, че този път стои на една ръка разстояние от постигането на заветната си цел - неделимо световно господство. И тогава се разкри истинското му лице - джендър политиката, премахването на традиционното семейство, трансхуманизмът, тоталното следене, генното инженерство, прехвърлянето на властта към изкуствения интелект - това са античовешките цели, които Западът открито декларира в ера на еднополярност. И за да се наложи всичко това на човечеството, курсът беше взет към Световното правителство. В края на краищата вече нямаше бариери.

Всички други западни идеологии на Модерната епоха сега бяха погълнати от победоносния либерализъм. Падна европейският фашизъм, после съветският комунизъм. Либерализмът спечели идеологическия спор с другите клонове на западните идеологии на Модерна, стана господстващ и единствен.

В същото време, победил историческите си противници, той възприема техните елементи, вече подчинени на основната му цел - либералната хегемония. При необходимост либерализмът може да се обърне или към крайно лявата (екология, равенство между половете, защита на мигрантите), или към крайнодясната (украински неонацизъм, инструментален ислямски фундаментализъм).

Целият спектър от съвременни идеологии вече е напълно контролиран от глобалистите. А те влизат в последния кръг в своето движение за постигане на пълна власт над човечеството.

В същото време днес е очевидно, че разрушаването на традиционните ценности, капитализма, материализма, прогресивизма и секуларизма са само прелюдия към директния и открит сатанизъм, към цивилизацията на Антихриста.

Невъзможно е да се победи такъв - откровено сатанински - Запад, разчитайки на неговата собствена идеология, на неговите методи, начала, нагласи и правила. Дори да противопоставим сегашното състояние на западната цивилизация на нейните предишни - не толкова откровени и чудовищни - форми, това няма никакъв смисъл, просто не работи.

Разбира се, преди сто години Западът не беше толкова откровено дяволски. Но ние говорим за различни - последователни - фази на един процес.

От самото начало на Модерната епоха Западът се движи точно към това, което е днес. Това не е недоразумение: зад бунта срещу Христос винаги стои само и изключително Антихристът. Отначало тайно, после явно. Ясно днес. Затова безвъзвратно навлязохме в територията на Апокалипсиса. А "Апокалипсис" на гръцки е "Откровение". От тук нататък всичко е отворено.

Ето с кого се води нашата война днес, нашето СВО. Без никакви метафори. Нашият враг е Антихристът и неговата цивилизация. И точно пролегомените за планетарния триумф на дявола бяха капитализмът, материализмът, атеизмът, техническият и социален "прогрес" от предишни епохи. Вече е твърде късно да се натиснат спирачките – човечеството, пленено от Сатаната, се втурва в бездната с пълна скорост.

Лагерът на светците

И кой трябва да си в такава ситуация на пряк - почти ядрен - сблъсък с цивилизацията на Антихриста, за да я победиш? Отговорът е лесен. Ако Русия не стане лагер на светците, ако не възродим духовния си вертикал, ако не се обърнем към Христос и към духа на нашата славна история, ние просто сме обречени.

Все пак руснаците не са нация. Руснаците са духовно призвание, те са избор, отговор на дълбокия зов на битието. Да си руснак означава да бъдеш призован в последната битка в края на времето, да застанеш на страната на Бог срещу дявола.

СВО е религиозна война в най-дълбокия и пряк смисъл на думата. Това, между другото, ясно се разбира от руските мюсюлмани, особено чеченците, кадировци, които директно обявиха СВО за "джихад". Хората на "Вагнер" и опълченците на Донбас разбират проницателно метафизичния смисъл на битката.

Да, това е истинската свещена война, тъй като се води срещу непокорните демони - срещу цивилизацията на демоните. И този, който се бори срещу тях, автоматично се записва в лагера на ангелските войнства. И нищо друго.

Но ако Русия се осъзнаваше като такава – Света Русия, всичко щеше да е различно. Сега тя не може да не осъзнае. Иначе сме готови. Но това осъзнаване е целта. И то ще се разкрие именно в идеологията.

Тогава народите по света, включително и самият Запад, ще видят срещу кого воюват руснаците. Тогава мнозина ще решат да изберат нашия лагер. Защото това е лагерът на човечеството срещу дявола.

Човечеството не е неутрално. Ако не с дявола, то е с Бога. И ако не с Бога, то с дявола. Няма трети – умерен, среден – лагер в последната битка на световната история. Няма да можете да преминете. Ако не се биете на страната на идеологията на Светлината, вече сте вербуван от армията на Мрака. Това е железният закон на Апокалипсиса.

Руската идея е универсална

Руската идея е идеята на цялото човечество, но на човечеството, което се бунтува срещу властта на дявола, тоест срещу властта на съвременния Запад и неговата сатанинска цивилизация. Това е истинският кръстоносен поход – ние срещу тях.

Вижте основните теми на новините - обстрели, терористични атаки, експлозии, икономически бедствия, непрекъснато нарастващата вероятност от използване на ядрени оръжия - не само тактически, но и стратегически. Някой наистина ли си мисли, че всичко това ще се реши по някакъв начин?

Ясно е, че сънят е дълбок, но не в същата степен. Следователно пробуждането е неизбежно, както е неизбежно и обръщението към Руската идея – и то именно в нейната остро есхатологична, апокалиптична форма. В цялото й съдържание и в цялата му дълбочина.

Доближихме се до необратима промяна. И въпросът не е, че сега се разиграва кой ще рухне пръв - те или ние. Да победиш дявола не може да бъде нещо просто и чисто технически. Нито "Генерал Зима", нито дори отделни военни успехи (които все още не са очевидни) няма да ни помогнат.

Но дори и да успеем по някакъв начин и ситуацията на украинския театър на военните действия в пълномащабна война със Запада да бъде частично коригирана, никога не трябва да забравяме, че сме стигнали до края на световната история.

Западната цивилизация, в своето устойчиво и фанатично движение към сатанинската цел, е натрупала огромна инерция и безпрецедентна сила. Просто така, малките средства няма да я спрат. Никой няма да ни остави на мира, дори нещата да се оправят малко за нас. Просто няма чисто техническо решение на апокалиптичния метафизичен духовен проблем.

СВО вече е Армагедон. Не идва, ДОЙДЕ.

С идеите не се играе, в тях се кълне.

Ако руските власти все още се придържат към руската идея, може да възникне ситуация, когато самото правителство просто няма да съществува. Но заедно с това ще рухне и руската държава. А врагът се нуждае само от това.

Следователно всеки, който възпрепятства или забавя момента на рязка идеологизация на нашето общество, е пряк съучастник на нашия враг. Незабавното обръщане към идеологията е единственото нещо, което ни дели от следващия акорд на Апокалипсиса, например от използването на тактически ядрени оръжия.

С идеологията все още имаме шанс да отложим акта на глобалното самоубийство на човечеството, тъй като това е нов ресурс, ново оръжие, нова стратегия.

Досега сме разчитали на себе си и отчасти на руското "може би". Време е да се обърнем към по-сериозни метафизични сили – към нашия Бог, нашия Спасител. Ако не Той, то никой.

И разбира се, този път симулакрум или фалшива идеология не става. Една идея е страхотна и мощна сила. Много по-смъртоносна в някои случаи от ядрените оръжия. С нея могат да се справят само тези, които са свързани с нея, мислители, мистици, пророци. Няма нужда да си играете с Идеята, особено с руската. Това няма да свърши добре.

Вече всичко е почти недвусмислено поставено на мястото си. Сега е настъпил моментът за провъзгласяването на Руската идея и бързото приспособяване на цялата политическа система на Русия към нея. В сегашното си състояние няма да издържи този тест. Залозите са твърде високи.


Източник: pogled.info

 

 

 

 

Коментари

 • Гьобелс

  08 Ное 2022 14:45ч.

  И немските фашисти поне имаха стройна и смислена идеология за разлика от руските фашета. Били нападнали Украйна в 5 сутринта, за да се борят със Запада. Смех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хватит лгать!

  10 Ное 2022 22:49ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=Eaps-PySt9o

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-не за един ден

  08 Ное 2022 14:45ч.

  Се създава идеология.И червената армия побеждава в гражданскат война не с РУСКАТА ИДЕОЛОГИЯ!Ако Дугин е прав СВО вече е загубена!Защото за руската идея воюват чеченци?И ДНР и ЛНР воюват по-добре от руската армия??Но под червеното знаме.С две думи Путин да се придържа към идеите на ЗИПа не на Дугин.Поне временно ще има по голям успех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  09 Ное 2022 8:02ч.

  хайде прочети текста отново и се напъни да мислиш. аман от оплаквачки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази идея не се създава. Тя идва свише

  10 Ное 2022 22:46ч.

  Тя е метафизична и съществува отвъд нас и независимо от нас. На Дугин му се дава. Това е Божията идеология. Бог-арите сме я дали на руснаците по времето на Първото Българско царство и руснаците отново я взимат на въоръжение. Защото тя е спасителната идеология, идеологията на Иисус Христос, единосъщ със своя Отец, отпреди всички времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  11 Ное 2022 12:11ч.

  Доколкото си спомням, Вл. Владимирович Путин официално каза, че е дошла от "македонските земи" и България няма нищо общо с това.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO, не помниш, а съчиняваш...

  12 Ное 2022 11:28ч.

  Така съчиняваш, че да манипулираш тези, които не знаят точно какво каза Путин. А той никога не е казвал, че България няма нищо общо с кирилицата. Напротив, Македония е била област на Византия, от която тръгва делото на светите братя Кирил и Методий, родени във византийския град Салоники. Св. княз Борис-Михаил продължава и довежда до успех делото на светите братя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тттттт

  08 Ное 2022 14:51ч.

  сталин колко народ изби и винаги за тн руска идея......глупости на търкалета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На откъде знаеш колко?

  08 Ное 2022 15:19ч.

  Така са ви промили празните кратуни, че няма накъде повече. Келеша смотани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тттттт

  08 Ное 2022 16:17ч.

  ами много. ти откъде знаеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  08 Ное 2022 14:54ч.

  Чувате ли го тоя луд. Агресорът, този , който нападна Украйна в 5 сутринта от три страни, убива като Каин брат си, нарича Сатана жертвата си и нейните спасители. Какво друго да измисли. Цялата му доктрина се свежда до това, че му се дава трибуна. Една идея няма, която да не може да бъде оборена до дъно. Болен мозък с власт. Запада бил гнил, затова дай да унищожим електроцентралите в Украйна и всяко дете, жена бабичка и дядо да мръзнат посред зимата. И това е Християнско. Само се питам, Христос би ли подложил на ракетен обстрел , блитцкриг и братоубийство ближните си или по скоро това би направил сатанаил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма такова нещо като Украйна, също както не съществува никаква Македония

  08 Ное 2022 15:20ч.

  И двете са сатанински изчадия, измислени от слугите на Дявола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  08 Ное 2022 15:28ч.

  Има Украйна има и Македония. А м/у другото и двете ги измислиха СССР, наследниците, на които са именно тези, които днес нападнаха Украйна. Днешната руZия и пуZин са именно най-големите носталгиците по СССР. Но нещата ще си дойдат на мястото, първо, ще му счупят зъбите, а после ще го доведат до просешка тояга. След 30 години, ще им се иска, никога да не са започвали този национален позор с Украйна. Както и с Афганистан. Но времето ще покаже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мадам Паразит

  08 Ное 2022 15:36ч.

  И защо е тая злоба, да не би с това да си въобразяваш, че паразитното съществуване на някои от твоите любимци ще се увековечи, за да продължиш да им зобиш грантовете? Жалка работа си, ако си вярваш на тия уродщини. Всичко се знае и помни в Акашовите хроники, и който наистина неутрално може да чете, ще отсъди според Божия Съд, а не според твоето желаещо ограничено мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма такова нещо като Украйна, също както не съществува никаква Македония

  08 Ное 2022 17:44ч.

  Няма бе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Запада бил гнил, затова дай да унищожим електроцентралите в Украйна и всяко дете, жена бабичка и дядо да мръзнат посред зимата"

  08 Ное 2022 15:33ч.

  Има си народни пословици и поговорки, които понякога по-добре разкриват истината. Та в тоя случай народът неслучайно е рекъл: "Бий самара, да се сеща магарето". Ама тия словесни джаджи са все пак за хора, не за душевноболни западни либерасти, които отдавна са минали в графата "ходещи мъртъвци", според Христос. И наистина някои от тезите му са опровержими, но това не означава да ставаме долнопробни американски лакеи, за да можем да ги опровергаваме. Навярно си въобразяваш, че принципно има неопровержими тези, ала се заблуждаваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  08 Ное 2022 15:39ч.

  тоя съвсем е изперкал; нощно време сигурно се занимава с вуду ритуали срещу Зеления и покровителите му

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разглеждайки коментиралите преди мен стигам до извода, че сме чели различни неща!

  08 Ное 2022 15:45ч.

  Войната е Русия (Православието) срещу Запада (Сатана). "Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Разглеждайки коментиралите преди мен стигам до извода, че сме чели различни неща!"

  08 Ное 2022 15:54ч.

  Просто коментирали преди Вас са научени да "четат" през US грантове и пишат така, защото грантовете им се услаждат. Клиентела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе, мразиш ви

  08 Ное 2022 16:04ч.

  Безплатно, от Каравелов и Буров насам точно рубладжиите е документирано как са вземали рубли от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави от "4-ти километър"!

  08 Ное 2022 16:29ч.

  Редовно си пия хапчетата! А ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно Китай що не

  08 Ное 2022 16:02ч.

  Води война срещу Запада. Сигурно щото е разбра, че забогатя след като реши да се кооперира с него, за разлика от Русия, която обедня след като се конфронтира с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Интересно Китай що не

  09 Ное 2022 8:06ч.

  има нещо дълбоко счупено в това дето си го изтропал. види се дълбоката невъзможност да се осмисли текст, събития, идея, да се навържат логически (дори линейни събития) в някаква смислена и логическа парадигма. тотално неграмотни и атомизирани хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно е дали ако забогатееш, ще можеш

  10 Ное 2022 23:00ч.

  да вземеш богатството си в гроба!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  08 Ное 2022 16:04ч.

  Злото, агресивно проповядвано от глобализма се опитва да разруши основите на Божия порядък на вселената , природата, обществото и човека и съпротивата не е възможно да бъде пасивна. Много светци защитават доброто с оръжие в ръка , днес е празник на светецът воин св. Архангел Михаил , който е изобразяван винаги с меч или копие в ръка. Дугин е признат за един от най-влиятелните философи в света , превеждан на много езици, но е твърде сложна материя за обсъждане от посредствени хора , повтарящи тъпи опорки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 16:38ч.

  Хайде, знайни и незнайни войни на изчезналия континент Атлантида пак са се разпищолили! Алоуууу! Сметоизвозването ли е? Пристигайте, че тук пак много отпадък се е събрал! Ама вземете и нЕкъв магьосник, че има и специалисти по вуду практики!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 16:44ч.

  Дугин няма нищо общо с Кремъл! Дори има мнозина твърдения, че Путин никога не се е срещал с Дугин Разберете го най-после това! Кремъл и Путин, или по-точно колективните Кремъл/Путин са балансиращи стълбове, около които в сложни взаимоотношения гравитират различните центрове на власт в Русия. Колективните Кремъл/Путин клонят към някакъв модерен, русийски, но либерализъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 16:47ч.

  При Дугин няма и помен от това! Срещали ли сте, че той сам се определя като староверец и дори е казвал, че Христос е пристанал с МЕЧ в РЪКАТА! Отношението на Христос и християнството към насилието се приема за изяснено, но все пак нека не забравяме, че самият Той е изгонил от Йерусалимския храм разните там търговци и сарафи, прилагайки недвусмислено насилие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 16:51ч.

  В някои области има смислова и идейна близост м/у Дугин и Кремъл - неоевразийство и евразийство! В други области нямат никакви допирни точки! Още през април, когато стана ясно, че това не е война от днес за утре, многократно споделях, че за ад реши големия въпрос "навън", Русия трябва да реши многото си проблеми "навътре"! Отечествена война с чакащи в тила олигарси НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВОДИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Ное 2022 19:46ч.

  " Русия трябва да реши многото си проблеми "навътре"! Отечествена война с чакащи в тила олигарси НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВОДИ!" Този е важния извод! Сталин е бил решил този проблем, затова на гробът му зад мавзолея на Ленин ходят постоянно хора на поклонение, пренебрегвайки репресиите от 30 години на миналия век. Сталин по кръв не руснак, но по душа е един от най-великите руснаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 16:54ч.

  Все повече се убеждавам, че наистина не четете! Другият вариант е по-гаден, та го игнорирам (очевидно става дума, че четете , но нищо не разбирате). Хайде сега прегледайте текста още веднъж и наблегнете на тази специфична проекция - как Дугин си представя бъдещото русийски общество? На каква основа ще функционира то? Основното производствено отношение - СОБСТВЕНОСТТА, как го виждате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 17:01ч.

  Като обмислите внимателно тези аспекти на нещата, ще се убедите категорично, че Дугин не може да е "придворен идеолог" на Кремъл. Той представлява предимно себе си и някакви немногобройни обществени кръгове. Понеже атлантите на мен не ми вярват, каква ти вяра, ние буквално не можем да се понасяме, ето ви да четете от вашата "настолна" медия, пък дано ви уврат кратуните: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32000650.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  08 Ное 2022 17:22ч.

  Да четеш с разбиране се изисква определен капацитет който не се търкаля по улиците.Сэждительо не ги съди толкоз строго,те просто толкова си могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  08 Ное 2022 17:59ч.

  Този определено не е наред .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  08 Ное 2022 18:58ч.

  Удивително е, че ненавистта към пуZиновата агресия, задължително, ама задължително трябва да мина през американски и еврогейски грант. Не може просто да ненавиждаш агресора, безплатно. Това е опорка, която храни прорашистките тролове. Не, Дугин е луд с власт и безумни тези. Абсолютни глупости като цяло. Като се почне от евразия, мине се през руския свят и се свърши с това, че всичко, което някога е било под руско робство/владичество, вечно ще бъде тяхно. Моля се путин да бъде сразен и Украйна освободена от Каин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Ное 2022 20:10ч.

  Аз се моля, запада да не толкова алчен и да се смята, че е най-великия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За либерализма е прав

  08 Ное 2022 22:50ч.

  Ами за либерализма Дугин е прав. Всички десни и леви идеологии са плод на Просвещението и последвалите революции - холандска,английска,френска,младотурска,двете руски революции. Расизмът на Маркс предхожда и е един от идейните източници на нацизма.За 500 години западното християнство стъпка по стъпка беше навряно в кучи гъз и днес вилнее сатанизмът и прозорецът на Овертон. Чак сега консерватизмът се опитва да оживее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 23:39ч.

  Това прилича на изтъкване на аргументи. Има елементи на разсъждение и изводи. В никакъв случай не искам да звуча снизходително! Точно обратно е положението - съжденията ся ярки, силно характерни, в известен смисъл сериозно надхвърлят рамките на форумна раздумка. Ако имам "възражения" то е свързано с друго. Макар и да не разговаряте с 18,58, за миг ми се стори, че му опонирате. Би било обречена кауза - там просто се лее безсъдържателна емоция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 23:43ч.

  Г. Марков днес пак ме изненадва" "Западът отхвърли Християнството, религията като цяло и започна да строи свят без Бог и срещу Бога. Това са думи на Александър Дугин, за съжаление, верни!Думата християнство е изхвърлена от речника на западния псевдоелит. Традиционното семейство бе разбито, джендър идеологията е на мода. Някъде замениха Дядо Коледа с Дядо Мраз. Ислямизацията е факт, а миграцията на ножа даде свидни жертви. Не само на учители, свещеници и полицаи, но и на малолетни ангелчета - Лола във Франция и Миа в гр. Кандел, Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Ное 2022 23:49ч.

  Г.Марков опредметява и дава примери, което в известен смисъл е по-лесно. Изкарване на повърхността на същности чрез даване на примери е рисковано, а и леко сваля нивото на раздумката. Дугин анализира, концентрира, дава исторически контекст, извежда теоретично нещата на съвсем друго ниво.Поетиката, емоцията, метафорите лично мен леко ме натоварват, но с вкусовете оправия няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за улеснение на форумците, да обърнем въпроса: каква е идеологията на запада?

  09 Ное 2022 7:40ч.

  За разлика от средствата на западната идеология - парите, целите на западната идеология не са пределно разкрити.Малко разкритие беше онзи спектакъл пред височайши гости при откриване на тунела в Готард, Швейцария, 2016 г. Парите са изтънченото и универсално средство за превръщане на човек в нечовек,той да предаде доброволно волята си на злото,а душата му да остане безгласна послушница на това новослужение."Руската идея е идеята на цялото човечество, но на човечеството, което се бунтува срещу властта на дявола"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  09 Ное 2022 8:13ч.

  Яков Кедми - САЩ е единствената държава в света създадена заради частния користен интерес, а не поради обединението на хора срещу някаква обща заплаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеологията на запада е ликвидацията на Човека

  10 Ное 2022 23:11ч.

  Формулирана е пределно ясно на осем езика на сатанинския монумент в американския щат Джордия - Georgia Guidestones. Зъдържа 10 сатанински заповеди, първата от които гласи: "Поддържай човешкия род под 500 милиона, в постоянна хармония с природата." Миналата година сатанинският монумент е бил частично разрушен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  09 Ное 2022 11:58ч.

  Макар да не споделям доста от тезите на Дугин, смятам, че е ценен именно заради жизненоважната роля, която отрежда на идеологията. В тази връзка си спомних един текст, от който на мен ми се връзва мозъкът на фльонга, но който може да даде представа за естеството, дълбочината и мащаба на необходимите за един нов свят промени: https://web.archive.org/web/20091026020220/http://www.geocities.com/alabasters_archive/real_case.html Авторът е спряган като секретар на Ротшилд или Рокфелер, не си спомням кой от двамата и дали въобще е вярно, но е отговор – сатира на нашумелите в края на 19 в. „Протоколи на сионските мъдреци“. Интересни са религиозните му интерпретации и в частност обяснението за християнството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  09 Ное 2022 14:15ч.

  Не знам дали има ад, но ако има, ние определено сме се запътили натам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  09 Ное 2022 17:03ч.

  Няма капитализъм, няма социализъм- две страни на една и съща монета. Сатанистите превклячват бутона когато и както пожелаят- днес социализъм, утре капитализъм, в други ден либерализъм и пр. Оказва се че марксическият либерализъм е особено успешен срещу християнството, много повече от нашия соц. навремето. Основното е да се избие Бог от главите на хората. Завинаги. Но не би!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • парадокс

  09 Ное 2022 17:48ч.

  комунист - антисатанист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парадоксъ си ти

  10 Ное 2022 23:19ч.

  Парадоксалното е, че си глупав умник. Или както казват - умен и красив жълтопаветник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Teodora

  10 Ное 2022 17:46ч.

  Дугин, виж какво е казала Преподобна Стойна по въпроса: „България и Русия завинаги ке са вързани една за друга, но невинаги за добро. Те са неразделни като душа и тяло. Големо е тялото, а душата е малка, но без нея плътта е само леш, смрад и тъмнина за ума. България е душата. Щото оттук е тръгнала към Русия и вяра, и книга, и патриарх. Все Богови работи сме ѝ пратили. Ама тялото е неразумно. Неуко е то, завалията. Сляпа сила: днес я гледаш – сака да те прегърне, утре я гледаш – сака да те яде. Тъй става, щом тялото не почита душата си, а някогаш дори не я признава за жива. Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата, – и она, дето днес е ръгнала да прегази свето и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке бъде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша... Тогаз отново ке ѝ потребе душа и она пак ке прегърне България... Внуците ви ке го доживеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Внуците ви ке го доживеят"

  10 Ное 2022 23:27ч.

  Преподобна Стойна е починала през 1933 г. Казала е: "Внуците ви ке го доживеят."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи