90-годишна двойка изпълнява Actus Tragicus на Бах

90-годишна двойка изпълнява Actus Tragicus на Бах

Деветдесет годишните пианисти Дьорд Куртаг и съпругата му Марта свирят заедно транскрипции, направени от самия Куртаг, на хоровия прелюд на Бах Das alte Jahr vergangen ist BWV 614, неговия Дует BWV 804 и част от Actus tragicus на Бах. Записът е направен през 2015 г.

Бах Actus tragicus

Actus tragicus първоначално е погребална музика. Оригиналното ѝ име е Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Божието време е най-хубавото време), BWV 106, известна още като Actus tragicus, е ранна сакрална кантата, композирана от Йохан Себастиан Бах в Мюлхаузен.

Австрийският композитор Франц Шуберт пише в дневника си: "Йохан Себастиан Бах направи всичко в пълнота. Той беше човек през цялото време."

Музиката на Бах не се нуждае от романтизъм, експресионизъм, цветове на индивидуални емоции, защото тя е спокойна възхвала на Бога, трябва да се изпълнява с прозрачно състояние на духа. Но, тя може да бъде ефективно интерпретирана по много начини. Ето една романтична версия на бароковата му музика, изпълнена от тази невероятно талантлива стара двойка, сякаш Шопен я е транскрибирал. Интерпретацията е топла и трогателна.

Въпреки това Бах обича да интерпретира музиката си на много инструменти и да я пее, а бароковата епоха се отличава с експресивност, която кара хората да плачат, в сравнение с по-ранната ренесансова музика.

Дьорд Куртаг е един от най-високо ценените композитори през последния половин век. Той е роден в Румъния през 1926 г., а през 1946 г. се премества в Унгария, където дълги години преподава в Академията "Ференц Лист". Композира и за Берлинската филхармония в средата на 90-те години на ХХ в., когато е в Германия за известен период от време.

През 1947 г. се жени за Марта Кинскер, друга много опитна пианистка, и заедно записват няколко компактдиска и DVD през годините и изпълняват много дуети.

Тук старата двойка свири Бах на живо в Будапеща. Видеото показва резултата от 70-годишното им музикално сътрудничество и разкрива дълбочината на музикалното им разбиране със смирение и музикалност.

 

Източник: newsmoi.com

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи