"Животът на украинците има значение" - филм за бизнес интересите на Джо Байдън в Киев

"Животът на украинците има значение" - филм за бизнес интересите на Джо Байдън в Киев
Документален филм за фамилията Байдън в Украйна., представен от Надя Савченко, украински герой от битките с Русия

 

Надя Савченко, депутат от 8-мия парламент на Украйна. Герой на Украйна:

Аз съм Надя Савченко. Не се страхувам да покажа лицето си, когато казвам истината. Филмът, който искам да ви представя, ми беше показан от разследващи журналисти. Аз не съм журналист, нито съм следовател, но бях наясно с фактите, за които става дума във филма, докато бях член на Осмия парламент на Украйна. Всеки път, когато се опитвах да говоря за международна корупция, за външно влияние върху Украйна като държава, чувах една и съща фраза: да не си посмяла, това ще наруши нашите отношения със западните външни партньори. Но нека видим дали наистина са наши партньори тези външни нашественици.

 

Стенограма от текста във филма:

Това е Украйна, някога просперираща и успешна страна, с ядрен потенциал, богати минирални ресурси, невероятен запас от минерали, плодородни земи, гъсти гори и чисти реки. Някога. Преди началото на чуждата интервенция. В историята на независима Украйна световните геополитически лидери мечтаеха да заграбят част от нея за себе си, подкупвайки нашите политици, като сепия, която разпростира пипалата си върху всички независими институции в нашата страна и установява външен контрол върху независима суверенна държава. И нека бъдем честни – в много отношения те успяха.

Нарекохме нашия филм „Украинските животи имат значение“, защото не искаме да бъдем роби и заложници на международната корупция. Искаме да живеем в независима и извисена държава, в страна, в която хората не биват убивани за свободата на словото и където бруталните убийства на свободни журналисти – Георги Гангадзе, Алис Бузина, Павел Шеремет – все още не са разследвани. В Украйна ние, група независими разследващи, сме принудени да крием лицата си, за да можем да ви покажем истината. И днес искаме да се потопим само в един от ужасяващите факти на украинския външен контрол, свързан единствено и само с 46-ия президент на Съединените щати Джо Байдън.

Признай си, Джо, твоят син работеше ли и получаваше ли заплата в украинска компания? Ок, Джо. Сега ни кажи – ти подкупваше ли украински политици? Ти изнудваше ли украинското правителство с продължаване на гаранциите пред Международния валутен фонд? Ок, Джо. Искаш ли да гледаш видеото от нашето разследване на твоето корумпиращо влияние в Украйна? Жал ми е за теб, Джо, но ще се наложи. Истината трябва да победи.

В това видео ще предоставим на зрителя само точни факти, документи и доказателства за външното управление на Украйна. Ще покажем сканирани копия на документи за многомилионни подкупи и корупция под формата на бизнес. Ще покажем как Белият господар на световната демокрация Джо Байдън със своя клан колонизира Украйна и я превърна в свое кранче. Как превзе всички сили в нашата държава, представяйки се за пухкаво и мило бяло зайче. Не е ли така, Джо? Да. Тогава, нека си дойдем на въпроса и да погледнем фактите и доказателствата. Хайде.


Надя Савченко, депутат от 8мия парламент на Украйна. Герой на Украйна.


Аз съм Надя Савченко. Не се страхувам да покажа лицето си, когато казвам истината. Филмът, който искам да ви представя, ми беше показан от разследващи журналисти. Аз не съм журналист, нито съм следовател, но бях наясно с фактите, за които става дума във филма, докато бях член на Осмия парламент на Украйна. Всеки път, когато се опитвах да говоря за международна корупция, за външно влияние върху Украйна като държава, чувах една и съща фраза: да не си посмяла, това ще наруши нашите отношения със западните външни партньори. Но нека видим дали наистина са наши партньори тези външни нашественици.


Това е Робърт Хънтър Байдън, синът на 46-ия американски президент Джо Байдън. На тези снимки синът на американския президент взима наркотици и прави секс с 14-годишни момичета, харчейки нашите пари за всичко това. Пари, откраднати от народа на Украйна. Докато украинците живеят в бедност, децата на нашите бели господари превърнаха Украйна в робска колония и се забавляват с нашите пари. Това не са празни приказки, за съжаление това са фактите. В своите мемоари „Красиви неща“ Хънтър Байдън признава, че парите, които е получил от Буризма, са му помогнали да поддържа дългогодишната си зависимост от алкохол и наркотици.
„Купувах си крек, кокаин, по улиците на Вашингтон, толкова много ми се пиеше, че не можех да извървя и една пресечка от магазина за алкохол до дома си, без да отворя бутилката и да пийна.“ Петдесет хиляди долара на месец са били плащани само от украинската газова компания Буризма, към чийто борд на директорите той се присъединява през 2014, когато баща му отговаря за Украйна в качеството си на вицепрезидент в администрацията на Обама.


Тръмп:


„Имейлите, това са ужасни имейли, за такива пари, които Вие сте гребали, Вие и семейството Ви, и тогава Вие бяхте вицепрезидент, когато някои от тези неща са ставали. А това не е трябвало изобщо да става и аз мисля, че дължите обяснение на американския народ.“


Байдън:


„Относно Украйна, този въпрос съществува, защото той беше в борда на компанията Буризма, и става дума дали аз по някакъв начин съм направил нещо нередно. Аз не съм взел и пени от нито един чуждестранен източник никога в живота си. Синът ми не е направил пари.“


Наистина ли? Може би не сме чули добре? Нека чуем отново!


„Аз не съм взел и пени от нито един чуждестранен източник никога в живота си. Синът ми не е направил пари.“
А сега – от думи към дела. Нека погледнем фактите. И да, Джо, не е пени, а милиони долари от Украйна, които според твоя син Хънтър, в книгата му „Красиви неща“, са съсипали бизнес кариерата и семейните му отношения.
Това са сканирани копия на фактури, които показват, че компанията на Хънтър Байдън е получила близо 5 милиона от украинската компания Буризма. И какво ще правим сега, Джо? Нито пени? Все още се чудим, защо синът на американския президент е получавал украински пари?


„Иска ми се да имам работа, където не се работи много. Мога да съм началник.“


Според Хънтър Байдън в мемоарите му „Красиви неща“, фамилното му име е било златно за компанията Буризма. То отваряло врати, които са затворени за другите хора. Това било едновременно привилегия и товар. Да, било товар – милиони откраднати пари на данъкоплатци, похарчени за проститутки и дрога. За това отидоха нашите пари. И отзвукът от този скандал с Буризма и Хънтър Байдън разкри важни факти и доказателства за журналистите и световната общност и показа как и в чий интерес работи екипът на Джо Байдън. За менажирането на политиката и властта в Украйна.

 

За да се разбере това по-детайлно, нека започнем от самото начало, от холдинга Буризма и Николай Злачевски. Буризма холдинг е основана от Николай Злачевски – противоречивия министър на екологията и природните ресурси по времето на беглецът-президент Янукович. Буризма холдинг е частна група за производство на газ в Украйна. Компанията е единствената вертикално интегрирана холдингова компания в страната, занимаваща се с експлоатацията, производството, обслужването и продажбата на газ. Буризма груп е една от трите най-големи независими производителки на газ в Украйна. Централният й офис е в Кипър. Компанията е регистрирана в Кипър. Заемайки поста на министър на екологията и природните ресурси на Украйна, Николай Злачевски издава лиценз на собствените си компании за най-доходоносните газови находища.


Това са сканираните копия на службата за Държавен финансов надзор на Украйна, в които се казва, че в рамките на криминалното разследване е установено, че Николай Злачевски, заемащ поста министър на екологията и природните ресурси на Украйна от 2010 до 2012 и собственик на кипърската компания Бросити инвестмънтс лимитед, която от своя страна е притежание на кипърската компания Буризма холдинг, е злоупотребил с официалния си пост, като е осигурил получаването на разрешителни за използване на подпочвени залежи в Украйна на тези компании и в резултат е направил печалба от техните действия, свързани с екстракция на въглеводороди в Украйна. Това означава, че Злачевски е превърнал министерството си в лична печалба, а минералния ресурс на Украйна в свой личен капитал.


Журналистка:


-    Вие сте един от най-богатите министри в Украйна.
-    Така се пише.
-    А вярно ли е, или не?
-    Може и да е.“


Схемата на това приказно богатство е проста и не е нова. Това е крадене на газ от подпочвените залежи на Украйна, пране на парите в Балтийските страни и Кипър и след това депозирането им в сосбствени сметки във Великобритания и Обединените Арабски емирства. И след това строят палати за себе си. Но евро-майданът донесе проблеми – не само за Виктор Янукович, но и за Николай Злачевски.


„Слушай, не ми харесва режима тук. Със сърцето си усещам, че сме в навечерието на славно дело.“


Привидно в 2014 революцията на достойнството смени правителството в Украйна. Тя прогони така нареченото семейство на Янукович. Николай Злачевски също избяга от страната. Новият следмайдански Главен прокурор започна разследване на неговата схема за пране на пари. Но интересът му внезапно изчезна, след като международни разследващи лица проявиха интерес към тези схеми. Сериозната служба за борба с измамите на Обединеното Кралство започна разследване на Николай Злачевски по подозрение в пране на 35 милиона. Лондон искаше да разследва незаконния произход на тези пари и да ги върне на Украйна. Какво мислите, че последва? Главната прокуратура на Украйна реши, че украинският народ не се нуждае от тези пари и не предостави доказателства на Лондон срещу Николай Злачевски. Главната прокуратура, оглавявана от следмайданския Главен прокурор Виталий Ярема, докладва, че няма заведено криминално дело срещу Николай Злачевски в Украйна, че той е чист пред закона и че от тяхна страна няма обвинения срещу парите на Злачевски, запорирани в Лондон. Още веднъж, но с прости думи: следователите от Лондон казват, че тези пари са откраднати от народа на Украйна и се опитват да ги върнат на бюджета на страната ни, но Главната прокуратура на Украйна отговаря, че не води никакви дела срещу Злачевски и че Злачевски е може би най-примерният гражданин на Украйна.


Заплетена история.


Не ви ли изглежда странно? Тогава чуйте заместник-главния прокурор на Украйна, който лично отговаря за запорирането и връщането на крадените пари на Злачевски в Украйна. И така, имало е дела, имало е. Главната прокуратура на Украйна е предоставила на адвокатите на Злачевски документ, в който се казва, че техният клиент не е обвинен в каквото и да е; че няма основания той да бъде изправен пред съд в Украйна. Защитата на Злачевски представя тази документация в лондонския съд. Смятаме, че това беше един от най-важните аргументи за решението на лондонския съд да освободи тези пари.


Разбрахте, нали – разследвания срещу Злачевски изглежда има, но в същото време изглежда ги няма.


„Не разбирам каква е тайната – щом има мед, той веднага изчезва?!“


По същото време сенатската комисия по сигурността, комисията по правителствените дела, както и финансовата комисия на Съединените щати започват разследване на дейността на Хънтър Байдън в Украйна. В този доклад се твърди, че Николай Злачевски е подкупил Главния прокурор на Украйна Виталий Ярема със 7 милиона, за да приключи делото срещу Буризма. Разбира се, самият Витали Ярема отрича факта на такъв подкуп.


Когато е обвинен Главния прокурор за това, че не е върнал някого от чужбина и че не се е съгласил да се върнат парите, се оказва, че „това е проблем на Каско, а не мой.“ С други думи, Главният прокурор, както се казва, посочва с пръст заместника си, а пък заместникът му посочва него. Този пинг-понг е само малък фон, затова ще бъде трудно да се намери виновникът. Всичко обаче е много просто – независимо колко пъти викаш на заека вълк, заекът няма да стане вълк. Същото е и с подкупа – отричаш или не, но фактът е, че разследването срещу Злачевски в Украйна е приключено, лондонският съд е бил принуден да свали запора от сметките на Николай Злачевски. Част от Главната прокуратура на Украйна се опитва да върне крадените милиони на Злачевски, а друга страна има интерес да попълни бюджета на Украйна с тези пари, но делата на Злачевски са потулени. Вашингтон дава пари на страната ни за развитието на пост-майдански реформи и анти-корупционни органи. Включително създаване на НАБУ (Национално Антикорупционно Бюро на Украйна). Разбира се не от алчност.
Виктор Шокин, Главен прокурор на Украйна 2015-2016:


„Националното Антикорупционно Бюро на Украйна беше създадено незаконно. Те просто откраднаха, Байдън открадна разследващата юрисдикция на държавното бюро за разследванията в НАБУ, създаде АБУ, и сложи там свои наемници, за да може да държи пръста си върху пулса на Украйна – Байдън и всичките му съюзници.“


И разбира се, където има потоци от кеш винаги се появява уважавана и позната политическа фигура, нали така Джо?


За какво е мислел вицепризендът на Съединените щати Джо Байдън, докато е обгрижвал майдана по време на революцията на достойнството? За демокрацията? За борбата срещу корупцията? Или е точил инструментите си за влияние за нова международна корупция при новото евро-майданско правителство? В същото време неговият син Робърт Хънтър Байдън започва да работи за Буризма, без никакъв предишен опит в газови компании. Съвпадение? Съвпадение, разбира се, ще каже Джо Байдън.


Но ние знаем истината и истината е, че Николай Злачевски усеща мирис на неприятности и решава в замяна на международен патронаж да предложи на Джо Бадън да сподели печалбите му в Буризма, използвайки лобиране и офшорни компании за тази цел. Един от бенефициентите е такава куха компания – Роузмонт Сенека, в която е синът на Джо Байдън, същият Хънтър Байдън. Не е ясно защо, но украинската компания плаща на Хънтър Байдън официална заплата от 50 000 на месец.


„Но това не е всичко“


Но това не е всичко.


Константин Кулик, началник на групата прокурори за криминални разследвания, занимаваща се с незаконните операции на организираната престъпна група на Янукович от 2015 до 2019.


Константин Кулик разпитва свидетел, гражданин на Латвия, който е извършвал финансови транзакции с цел пране и легализиране на пари за Николай Злачевски.


-    Ние прекъсвахме веригата на движението на всички пари от една компания на клиент до друга, принадлежаща на него. Това ставаше като сменяхме основанието за плащането при банковия трансфер на парите.


-    На кои компании?


-    Буризма холдинг.


-    Кои други?


-    Fire logic Technology и DigiТax Organization


-    Беше ли Николай Злачевски ваш клиент? Кога започнахте да работите с него?


-    Започнахме да работим с него през 2009-2010. Николай Злачевски имаше много недеклариран кеш, недеклариран кеш, укрит от плащане на данъци. Става дума за суми над 10 милиона месечно. 


-    Знаете ли какви са обстоятелствата около трансфера на пари за консултантски услуги от сметката на Буризма холдинг в сметката на американската компания Роузмонт Сенека?


-    От ноември 2014 до октомври 2015 бяха правени странни плащания на повтарящи се суми, които бяха 83 333, 03 щатски долара. Имаше повтарящи се около 20 такива плащания. Ако е имало някакви големи плащания, са разделяни на неравни части, които не биха привлекли вниманието на банките.


-    Какви пари бяха използвани за кредитиране на сметките на тази компания?


-    Парите на Николай Злачевски бяха използвани. Парите на Николай Злачевски бяха използвани, те бяха прехвърляни от Biological Technology и DigiTax.


-    Това недекларираният кеш от Украйна ли беше, който е отивал в Буризма холдинг и след това е бил използван за плащания, включително към Роузмонт Сенека?


-    Да. А също и към индивидуални сметки – на Александър Квашневски, в полска банка.


-    Колко?


-    Това беше също за консултантски услуги, но сумата беше 1 милион евро.


Към момента украинската Главна прокуратура има информация от доклада на финансовото следствие на Латвия, че компанията Буризма е платила най-малко 16 и половина милиона в полза на две офшорни кухи фирми, както и на Хънтър Байдън и неговите партньори. Тези компании се споменават в сканираните документи от финансовите наблюдаващи служби на Кипър, Латвия и Украйна. Без никакъв опит в компании, произвеждащи газ, Хънтър Байдън и неговите партньори са получили 16 и половина милиона от украинската компания, за консултации.


На тези снимки виждаме неговия професионализъм и опит. Още веднъж, парите, откраднати от народа на Украйна и изпрани през офшорни компании под различна юрисдкиция, ли са демократичните ценности и борбата с корупцията, които Джо Байдън ни обеща? Наистина ли, Джо?


Той трябваше да стане съветник на магазин за алкохол, не на газова компания. Но е ясно, че Злачевски не е имал нужда от консултациите на Хънтър Байдън, а от покровителството на неговия баща, Джо Байдън.


Защо Байдън би защитавал Злачевски? Защото Злачевски е един от каналите за плячкосване на Украйна. А между другото, партньорството на Хънтър е прикритие за криминалните схеми на Злачевски не само в Съединените щати, но и в Европейския съюз. За жалост, представители на Европейския парламент също са замесени в кражбата на украински пари и в международната корупция в нашата страна.


Как работи глобалната корупция в нашата страна?


Взимате човек, с добре познато име, по възможност от демократичния западен свят и казвате на потребителите на вътрешния пазар в Украйна, че нашите западни партньори са с нас и ни подкрепят. Но всъщност, вие просто използвате добре познатото име, за да прикриете корупцията в една или друга компания. Парите изтичат в офшорки и се поделят между партньорите. Това е изгодно за инвестиционните партньори и за нашите лидери, но не е изгодно за украинския народ, защото украинците плащат всички тези средства, които отиват в офшорките за прикриване на компаниите с добре познати имена и за всички награди за наблюдателите. Потребителите плащт за това от джоба си. Ние плащаме битови сметки, ние плащаме лекарства, ние плащаме за пътища, ние плащаме за живот и ние плащаме за всичко. Това е глобална корупция. Парите се отнемат от Украйна и се поделят между западните партньори, а на украинците се казва, че е изгодно да имаме западни партньори.


Бившият президент на Полша Александър Квашневски има голям авторитет в Европейския съюз. Той беше представител на мисията на Европейския парламент и медиатор между Украйна и ЕС за европейската интеграция на Украйна. Не е изненадващо, че украинският олигарх Николай Злачевски е избрал Квашневски за своята европейска протекция, правейки го член на борда на директорите на компанията си Буризма.


Квашневски:


„Разбирам, че ако някой ме покани да стана част от даден проект, не е защото съм много хубав, а защото съм Квашневски, бившия президент на Полша. Всичко това е свързано. Ако нямаш име, ти си никой. Да бъдеш Байдън не е лошо, това е хубаво име.“


Самият Квашневски признава, че Злачевски си е купил в негово лице авторитетна личност в компанията, за да защитава бизнеса му и него самия от разпоредбите на правосъдието относно неговите финанси. Смятаме, че вече разбирате, че те го бранят за нашите пари. Трябва да се признае, че Злачевски действа много мъдро от страх, защото подкупът от 7 милиона изглежда недостатъчен на украинските прокурори и те подновяват разследването срещу Буризма. Но украинският президент Петро Порошенко назначава нов Главен прокурор, Виктор Шокин. Виктор Шокин започва мащабно досъдебно разследване за машинациите на Буризма и криминалните схеми на Николай Злачевски.


Рудолф Джулиани, американски адвокат, бивш кмет на Ню Йорк, бивш главен адвокат на Съединените щати, почетен кавалер на Ордена на Британската империя:


„Шокин има сътрудничество с Латвия, което сочи, че 16 милиона долара са били изпрани чрез транзакции. Класически транзакции с цел пране. Парите тръгват от Украйна за Латвия, прикрити като заем към друга компания, струва ми се Wire Logic, след това отиват в Кипър, под формата на друг заем, към компания на име DigiTech, след което се разпределят като заплащане на борда. Значи, никой не прави два заема, за да плати на борда, освен ако не пере парите. Три милиона долара е получил Хънтър Байдън по този начин.“


Джо Байдън е пред опасността да изгуби стабилен приход от украинските граждани, когато Главната прокуратура, оглавена от Виктор Шокин, предприема следствени действия срещу Буризма и разглежда кражбата на пари от украинците. Виктор Шокин се опитва до доведе случая до логичното му заключение и да го вкара в съда.
„Глупав си като гъска, леле! Кой ще го вкара в затвора?! Той е монумент!“


Както се разбира по-късно, благодарение на така наречените записи Деркач, американската корупция, прикривана от Николай Злачевски, който предствлява властта в Украйна, е работила като механизъм на швейцарски часовник.


Андрий Деркач, депутат от украинския парламент


„Синът на Байдън Хънтър е бил в борда на директорите на компанията. Заедно с него, парите на борда на  директорите на Буризма са били получавани също и от приятел на доведения син на Държавния секретар на Съединените щати Джон Кери – помощникът му Дейвид Арчър. Това слайдшоу, тези трима души – защо е толкова важно? Защото записите на разговорите показват как Кери, заедно с Байдън се интересуват за освобождаването на Главния прокурор Шокин, който разследва случая Буризма, и в крайна сметка тръгва и срещу Байдън. Джон Кери е трябвало да опипа почвата за възможно освобождаване на Шокин, което той е направил на 3 декември 2015. Да чуем този разговор:


Джон Кери:


„Причината, по която ние с Джо Байдън Ви безпокоим, е да видим дали има начин да се справим с този проблем за смяната на Главния прокурор, Шокин, защото според нас той блокира изчистването на Главната прокуратура и аз знам, че вицепрезидентът е много загрижен за това и мисля, че ще е добре да се опитаме да имаме някакво решение на това, преди вицепрезидентът да дойде. Ако е възможно и има действителна яснота за стъпките, които ще предприемем нататък.“


Държавният секретар на друга държава притиска президента на Украйна да смени Главния прокурор, заради неговото разследване за влияние и корупция в Украйна срещу сина на тогава вицепрезидента на Съединените щати. Това не е ли директен факт за международна корупция и за външно управление на Украйна? Това не е ли факт за висше предателство от страна на украинския президент?


Порошенко:


-    Джо, имам втора добра новина за теб – вчера се срещнах с Главния прокурор Шокин.


-    Да.


-    И въпреки факта, че ние не сме имали никакви обвинения в корупция, ние нямаме никаква информация за такова нещо, той прави нещо нередно. Аз специално поисках, не, това беше завчера, специално поисках от него да подаде оставка, от поста си на държавен служител. Въпреки факта, че той има подкрепа във властта. За финал на срещата ми с него, той ми обеща да ми даде заявление за оставката си. Преди един час той ми донесе написано заявление за оставка.


-    Чудесно!


289, решението е взето. Парламентът се съгласи да освободи Главния прокурор на Украйна.


Джо Байдън, не е ли това доказателство за твоето корумпиращо влияние в Украйна? Ти, разбира се, можеш да отречеш този телефонен разговор, позовавайки се на факта, че той е бил някак редактиран. Но ти самият призна пред целия свят, че ти си накарал президента на Украйна да уволни Шокин, а това е изнудване. Нещо повече – изнудване с чужди пари, които междувпрочем Порошенко прие и използва във фирмите си. Джо, това е влияние върху управлението на друга държава, не знаеш ли?


Байдън:


-    Няма да вземете милиарда, аз тръгвам от тук, мисля че след около шест часа, погледнах и си казах, че тръгвам след шест часа. Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да получите парите. Е, кучият син беше уволнен.


Байдън:


-    Аз съм човек на думата и сега, след като Главният прокурор беше сменен, ние сме готови да вървим нататък и да подпишем тази гаранция за нов заем от 1 милиард долара. Не знам как искате да продължим с това.


Порошенко:


-    На първо място, много Ви благодаря, наистина, за тези думи на подкрепа. Повярвайте ми, че беше много трудно предизвикателство и много трудна задача и фракциите на госпожа Тимошенко и господин Лешко опитаха да провалят това, защото ние не гласувахме за нов Главен прокурор, което ще направим съвсем скоро, след един ден ще променим закона. Между другото в този закон ще представим нова структура на Прокуратурата, включваща генерална инспекция, както говорихме.


-    Да, точно така, това е чудесно


-    Второ, аз веднага поканих Луценко и му казах, че трябва да се свърже с вашето посолство и много ще се радвам, ако имате конкретен човек, който да дойде или от Вашингтон или от някъде.“


Не е ли това корумпиране и влияние върху президента на Украйна? Това не е ли контрол над Главната прокуратура на Украйна? Това не е ли външен контрол над чужда за вас страна, но родна за нас? Украйна. Скандалът, който избухна в Съединените щати, беше съпроводен не само със снимки и видео на оргиите на Хънтър Байдън, свалени от лаптоп, който той забрави в център за поправка, но също така и от кореспонденция в него, от която се потвърждава, че Джо Байдън е бил запознат с делата на компанията Буризма.


От Вадим Пожарски:


„Скъпи Хънтър,
Благодаря ти, че ме покани във Вашингтон и ми даде възможността да се срещна с баща ти и да прекарам известно време с него.“


От тази кореспонденция ясно виждаме, че Хънтър Байдън е уреждал среща за представител на Буризма с баща си, Джо Байдън. Разбира се, че не са си говорили за времето на тази среща. Както отгатнахте, най-вероятно са обсъждали схеми за ограбване на украинците. И между другото, Хънтър Байдън не отрича, че е имало такава среща. Той е по-загрижен от това как и от кого е направена публична тази кореспонденция.


Хънтър Байдън:


-    Лаптопът ми може да е бил откраднат или хакнат. Може да е направено от руското разузнаване.


-    Това не е истина. Меко казано, нито една американска специална служба не намери руска следа в историята с лаптопа.


Имайки тази информация, интересно е да чуем още една част от телефонния разговор между Петро Порошенко и Джо Байдън. Но преди това, нека си припомним думите на Джо Байдън:


„Не съм взимал и пени от каквито и да е чужди източници никога в живота си. Синът ми не е взимал пари.“


Порошенко:


„Мисля, че през последните три седмици ние показахме голям, истински напредък в тази реформа. Гласувахме в парламента 100 процента цените, независимо от факта, че се очакваха 75%.“


Сравнявайки всички тези факти, става ясно за кого е работил президентът на Украйна и защо е вдигнал цените, изцеждайки и последната стотинка от украинците. В крайна сметка, на Джо Байдън му трябваха пари, защото тогава той планира да се кандидатира за президент на Съединените щати. И ние платихме за предизборната му кампания, с повишените цени за режийни разноски. Бяхме превърнати в роби на Белия господар, против волята ни.


На втория ден след шокиращото отстраняване, новият Главен прокурор на Украйна получава официално писмо от Джордж Кент, американски дипломат в посолството на Украйна. Той заявява, че Главната прокуратура на Украйна се движи в правилната посока, че се справят много добре, но не трябва да се разследват проблемите с използването на фондове за финансиране на Прокуратурата, които са отделени от Съединените щати за развиване на анти-корупционните органи на Украйна. Странно, нали? Съединените щати дават финансова помощ за борба с корупцията и тази помощ отива при утвърдените фигури на международната корупция в Украйна. А Николай Злачевски помага на Джо Байдън да изпере тези суми.


Както можем да видим в копията на тези писма между дипломати, вместо Главна прокуратура да се заеме със сметките на Злачевски, тя преминава опреснителен курс по програмата за американските фондове от парите на Злачевски.


-    „Само можем да чакаме! Не можем ли да го арестуваме лично?


-    Ваше височество, първо имаше празненство, после арести, а след това решиха да идат в парламента.“
Това е скандално копие от меморандума за сътрудничество между USАID (Агенция за Международно Развитие на Съединените щати) и Буризма. Американските и украинските данъкоплатци плащат за всички тези съмнителни формулировки, посочени в меморандума: „развиване на енергийната общност“, „иновативна енергия“ – идеалният механизъм за крадене и пране на пари. Виктор Шокин не изостави разследването си и беше готов да свидетелства срещу Буризма и Байдънови пред всеки съд в света. Но те се опитаха да му затворят устата.


Надя Савченко:


„Докато гледате този филм, разбира се, може да имате много въпроси. За личностите, които изобличават международната корупция. Никой от тях не е безгрешен, но техните недостатъци не отменят факта на международната корупция и външното влияние върху Украйна.“


С идването на Владимир Зеленски на власт ситуацията с корумпирания кръг на американското правителство и външния контрол над Украйна не се промени по никакъв начин. Всички си спомняме телефонния разговор между Доналд Тръмп и Владимир Зеленски. В него Тръмп казва:


„Много се говори за сина на Байдън, и за това, че Байдън е спрял разследването по наказателното дело, а много хора искат да узнаят за тези неща. Затова всичко, каквото можете да направите с Главния прокурор по този въпрос, ще бъде чудесно. Байдън се хвали навсякъде, че е спрял разследването, затова ако може да погледнете това... звучи ми ужасно.“


Зеленски отговаря:


„Тъй като спечелихме мнозинство в парламента, новият прокурор ще бъде стопроцентово мой човек, моя кандидатура, която ще бъде одобрена от парламента и ще започне като нов Главен прокурор през септември. Той или тя ще види ситуацията, най-вече с компанията, за която Вие говорите в този проблем. Въпросът за разследването на това дело всъщност е въпрос за възстановяване на честността. Така че, ще се погрижим за това и ще работим за разследването на случая.


„Властта пак се сменя.“


Малко по-късно, на 12 юни 2020, Украйна ще бъде разтърсена от новината за най-големия подкуп, не само в Украйна, но и в цяла Европа. Шест милиона долара. Подкупът е предназначен за директора на НАБУ Артьом Ситник и за специалния прокурор Назар Кладница за приключване на делото Буризма. Подкупът е даден от шефа на правния отдел на компания Буризма Андрей Кича. Но ето какво е важното: дела срещу Буризма са започвани и след това приключвани с предупреждението, че всичко там е изяснено.


И така, какво се казва за тях в разследването? За дела, които не съществуват?


Костянтин Кулюк, началник на прокурорската група за наказателно производство и разследване на незаконни дейности на организираната криминална група на Янукович от 2015-2019:


„Първоначалната сума на подкупа не е била 6 милиона, които са сложили на масата на Ситник, а 50 милиона.“
Смятаме да повторим предишния въпрос – 50 милиона подкуп за какво? За делата срещу Буризма и Хънтър? Които официално не съществуват?


„Това е арогантност.“


Използвайки телефонен разговор между Тръмп и Зеленски, екипът на Джо Байдън инициира процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, а по-късно се опита да го унищожи като политик. За нас обаче това е просто борба за власт между два дракона, включваща и контрола над Украйна. Сега ние разбираме много добре, че Джо Байдън, който стана 46ти президент на Съединените щати, спечели тази битка.


В следствие на това, 100-те процента човек на Владимир Зеленски – Руслан Рябошапко – се опита да прекрати всички дела срещу Буризма и Хънтър Байдън, като най-вероятно той е взел по-голямата част от мега-рекордния подкуп. Можете ли да си представите обема на банкноти за 50 милиона долара?


Костянтин Кулюк:


„Ясно е, че такива пари не могат да бъдат предадени в кеш, затова ние се обърнахме към службите за сигурност на Украйна с молба да помогнат да основем компания под прикритие, която да получи парите. Но тогава ръководството на Главна прокуратура на Украйна се смени и Рябошапко замени Луценко и процесът за възстановяване на 50-милионния подкуп спря. Рябошапко каза, че случаят Буризма не съществува.“


Как може да не съществува случай, ако е имало подкуп, напомняме – рекорден подкуп за Европа. 6 милиона, които е трябвало да бъдат 50 милиона. Подобни подкупи не се дават за нищо. И къде са отишли останалите 44 милиона от въпросния подкуп? Тези пари са откраднати от народа на Украйна от Байдънови и Буризма. За такива подкупи властите би трябвало да инициират криминални производства срещу Злачевски и неговите съучастници по подозрения в престъпна дейност.


Но 9 месеца по-късно, след победата на Джо Байдън на американските избори, в случая „Злачевски“ става рязък обрат. Според честни представители на украинското право, Злачевски е изваден от случая, като е била използвана измислена легенда от адвокатите му –  те заявяват, че телефонът на Злачевски, който е използван за инструктиране на неговите съучастници в даването на подкупа, е бил откраднат от руски хакери и не е бил у Злачевски в Обединените арабски емирства, а е бил в Киев. В потвърждение на тази теория, те изваждат фалшив доклад от украинската Телефонна компания. Сега схемаджиите от НАБУ и адвокатите на Злачевски се опитват да нагласят тази измислица пред украинския съд и да обяснят на обществото, че това са интриги на страна-агресор.


-    „Имам много умения и затова съм на специален отчет в криминалното следствие на Одеса. А ти кой си?


-    Аз служех в полицията. Не бой се, ние не преследваме приятелите си!“


Изглежда когато НАБУ и други украински правни служители са изразявали подозрения и обвинения срещу Злачевски, книгата на Хънтър Байдън „Красиви неща“ още не е била публикувана. В нея той обяснява желанието си да работи за Буризма с желанието да осигури енергийна независимост на Украйна срещу руската агресия. Както виждате при новото украинско правителство, както и при предишното, доминира същата тенденция. Ако приоритизираш национализма и защитата срещу агресорите, тогава се ползваш с индулгенция и индивидуална процедура за значителни криминални престъпления.


Журналисти от различни страни, включително от Съединените щати, продължават да проучват документи и факти по международните корупционни дела в Украйна, представлявани от различни правни институции, агенции и свидетели. Но токсичните пипала на Белия господар на Украйна Джо Байдън, са пуснати към всеки един, който не иска да преглътне неговата глобална лъжа. Той грубо затваря устите на гражданите на своята страна, които дръзват да говорят за корупционните му схеми и влиянието му върху политици на други държави. След като колонизира Украйна и опитоми нашите политици като маймуни, той използва техните собствени ръце, за да се справи с украинци, които не харесва, които не се страхуват да кажат истината за байдъновата спасителна демокрация, зад която се крият неговите робовладелски амбиции.

 

Вече споменахме за бившия Генрален прокурор на Украйна Виктор Шокин, който продължава да разследва корупцията на Байдън в Украйна. Беше направен опит Виктор Шокин да бъде отровен с живак. Нека припомним изявлението и пресконференцията на депутатите от украинския парламент Андрей Деркач и бившия прокурор Костянтин Кулик, нека си спомним дипломата Телишенко – те попаднаха под санкции от Съединените щати, за това, че са предоставили доказателства за украинския външен контрол и са уличили Байдънови в международни корупционни схеми. Към момента два съда вече са потвърдили достоверността на информацията, че Буризма е плащала пари на семейството на Джо Байдън, а защитата оспорва не факта на тези плащания, а само сумата на направените плащания. А ти казваш, Джо, че не си взимал и пени? Ти лъжеш.


Но санкциите не са единственият метод, който те използват. Неотдавна Андрей Деркач съобщи, че е бил планиран опит за убийството му. Смятаме, че вече сте отгатнали чии пипала са намесени и в това.


Ние, разследващите журналисти, сме разтревожени за съдбата на потъващата Украйна. Ние искаме да живеем в истински независима страна, не в клетка, направена от Джо Байдън. Ние не искаме президентите на други държави да повишават цените на украинците с едно телефонно обаждане. Ние не искаме президентите на други държави да слагат свои съгледвачи в компании, собственост на украинската държава и да източват парите на народа й. Не искаме да бъдем разследвани, гонени, затваряни или убивани заради истината. Ние, като граждани на Украйна, сме загрижени, че нищо не се променя със смяната на правителствата. Колониалната схема на външен контрол на Украйна се разиграва отново. Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна се превърна в петъчен парад с редици от мошеници, чакащи да получат имунитет от санкции. Съветът по национална сигурност стана инструмент на задкулисното управление на страната и по нечии инструкции блокира правосъдната система и отменя Конституцията на Украйна.


Дълго време президентът Владимир Зеленски се подготвяше и чакаше телефонен разговор с Джо Байдън. 


Обади ми се. Обади ми се.


Първи телефонен разговор между Джо Байдън като президент на Съединените щати и Владимир Зеленски, президент на Украйна. Според нашето разследване, ясно се вижда, че странни неща се случват в Украйна след всеки подобен разговор или среща, които са външна намеса в управлението и не могат повече да бъдат толерирани по никакъв начин. Сега президентите се подготвят за първата си официална среща. Те набелязаха дневния ред на срещата в телефонен разговор. Байдън подчерта ангажимента на своята администрация за съживяване на стратегическото партньорство в подкрепа на плана на президента Зеленски за борба с корупцията и реализиране на програмата за реформи, основаващите се на нашите общи демократични ценности, които обезпечават справедливостта, сигурността и просперитета на украинския народ. Това да не е някакъв ден на мармота? Порочен кръг?

 

Днес Украйна отново е в предната линия на геополитически конфликт. Ние не искаме план за реформи, които ще унищожат нашата индустрия, медицина, образование, които ще паразитират върху демократична реторика и ще вкарат родината ни в сивата зона, където населението оцелява в бедност и ще бъде робско, а държавата ще е ресурс, придатък и разменна монета за Биг брадърите. Международната корупция и телефонните обаждания на идващи и отиващи си президенти не са важни за нас. Нас ни тревожат последствията, които влияят негативно върху качеството на живот на всеки един човек в Украйна. Това е истински важното за нас.


Надя Савченко:


„Само смелият може да говори истината. Само онези, които нямат от какво да се страхуват и нямат какво да губят. Искам този филм да ви даде истината. Истината за глобалната корупция и външната намеса в управлението на Украйна. Истината трябва да бъде запомнена и осъзната, за да бъде по-лесно да се борим за свободна, суверенна и порсперираща Украйна в бъдеще.“


Животът на украинците има значение.

 

 

Коментари

 • Брях!

  03 Март 2022 18:02ч.

  Какво става в нашата държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dbspwk

  02 Май 2022 22:15ч.

  sildenafil overnight - <a href="https://bestusasild.com/">buy viagra 150mg without prescription</a> cheap sildenafil generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wshvnk

  04 Юни 2022 12:24ч.

  buy plaquenil 400mg sale - <a href="https://plaquepll.com/">cheap plaquenil 200mg</a> purchase baricitinib online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yahpss

  04 Юни 2022 15:08ч.

  hydroxychloroquine sale - <a href="https://chloroquins.com/">aralen us</a> purchase baricitinib without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rrdfec

  16 Юни 2022 22:25ч.

  purchase diltiazem online cheap - <a href="https://xgabapentin.com/">gabapentin 600mg without prescription</a> neurontin 600mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qlonua

  23 Юни 2022 10:29ч.

  order isotretinoin 10mg - <a href="https://ramoxicillinp.com/">buy amoxicillin 500mg sale</a> generic tetracycline 250mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nadapk

  25 Юни 2022 1:52ч.

  cyclobenzaprine ca - <a href="https://rcolchicine.com/">colchicine 0.5mg without prescription</a> inderal for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Uoxxqg

  25 Юни 2022 4:29ч.

  purchase cyclobenzaprine generic - <a href="https://rketorolac.com/">ketorolac ca</a> buy inderal 20mg online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chcbby

  17 Юли 2022 20:45ч.

  buy baricitinib 2mg sale - <a href="https://metforminf.com/">glucophage 1000mg uk</a> lisinopril 5mg drug

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bazkkd

  26 Юли 2022 13:14ч.

  buy methotrexate 10mg sale <a href="https://warfariny.com/">coumadin 2mg oral</a> buy generic metoclopramide 10mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Asmrpm

  03 Авг 2022 13:12ч.

  ranitidine 300mg brand <a href="https://zantasp.com/">ranitidine 300mg cost</a> tamsulosin 0.4mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hfizrd

  11 Авг 2022 18:09ч.

  purchase cleocin generic <a href="https://clindamycinln.com/">buy cleocin 150mg</a> purchase budesonide generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alckbe

  21 Авг 2022 12:01ч.

  minocin cheap <a href="https://terazosinpl.com/">order terazosin 5mg without prescription</a> order leflunomide 20mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков,

  03 Март 2022 18:11ч.

  респект за тази публикация. Преди изборите в САЩ тази история стана известна, но т. нар. "демократи" положиха всички усилия да я омаловажат и да си инсталират Бай-дън. Може само да се предполага колко политици биват корумпирани по подобен начин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  26 Фев 2023 10:54ч.

  Това са стари, но верни и страшни данни . Разликата между Украйна и Чалгария е една . Украйна загива във война, а Чалгалия от мирни кражби .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков

  03 Март 2022 19:27ч.

  Не заслужава респект, а презрение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  03 Март 2022 19:56ч.

  Поздравления за Гласове!Историята е известна.Предизвикваше притеснения по-време на предизборната кампания но всичко демократично затихна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочетох всичко!...и се смаях...

  03 Март 2022 20:43ч.

  Прочетох всичко!...и се смаях...Дали истината някога ще излезе наяве?? Дано!... но защо ли още не ми се вярва?..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  04 Март 2022 18:57ч.

  Така е в страните където парите са над всичко .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евала

  03 Март 2022 21:09ч.

  Виж ти, еманацията на човешката демокрация какви ги върши за семейно и политическо добруване. За другарят Байдън думам и неговия комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яворе

  04 Март 2022 7:37ч.

  Само ти ли остана единственият честен журналист който не се плаши да казва истини? Кураж, не остъпвай, за да се закрепим поне на предпоследно място за свобода на медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  04 Март 2022 8:30ч.

  Като прочетох какво е казал Зеленски за прокурора се стреснах. Това са думите и на нашия Киро. Хора, мислете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миролюб

  04 Март 2022 9:15ч.

  Нищо ново. Ще се намерили журналист в България да раследва потоците евросредства пренасочени към лични обшорни сметки на еврелита в блиския исток ? Борисов знае как стават тия работи. Кьовеши, събоди се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  04 Март 2022 13:22ч.

  Скандалът на века трябва да е това - една фамилия използва цяла дъжава като колония, като има замесени европейски политици на много високо нива, и всичко това на фона на война в която добрият и лошият трабва задължително да са с разменени позиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върхът на иронията е,

  04 Март 2022 14:01ч.

  Че това е същата Савченко, която 2014 се биеше в Донбас с Айдар и беше заловена, предадена на руснаците и осъдена на не си спомням на колко време затвор, след това разменена за руски затворници, върната обратно в Украйна и станала депутат... Благодаря за филма и още повече за транскрипцията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАДЯ САВЧЕНКО-ГЕРОЙ НА УКРАЙНА !?

  04 Март 2022 14:39ч.

  Та в разгара на нечовешките битки на украйнската армия със руските орки,да пускаш такъв филм ,си е чисто предателство.И така да е със Байдън и сина му. Вместо да се включи в борбата на народа си срещу военните престъпници,май за нещо се отблагодарява,че е освободена от руския затвор,обвинена за убийство на двама журналисти.Какъв герой ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговор: обективен

  06 Март 2022 11:03ч.

  Истината ще ви направи свободни. И нас също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • филмът е отпреди година

  19 Март 2022 16:25ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=mT4DI7zLYxs

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи