За жертвите

За жертвите
Въобще оплакването, воплите и мрънкането са лошо нещо и неподобаващо на сериозен мъж; но и на разумна жена не подхожда. Много хора след 1989 сметнаха за уместно да въздишат, че били жертви на комунистическия режим. А България, като участник в германската (Защо само „Хитлерова“? Германска си беше, пък и общоевропейска) коалиция, не беше ли във война със съветска Русия? Беше. И загуби войната заедно с останалите в тогавашния „Европейски съюз“. И после била включена в областта на съветското влияние? Ами как иначе? За какво се водят войни, ако не за завоевание или поне обезщетение за нанесени вреди?
<p>После тук имаше хора, които пострадаха, някои невинно, а други не съвсем невинно. Това също е следствие от загубена война. Не ви се искало да пострадате? Трябваше бързо да идете при победителите (едните или другите) и да им предложите услугите си. Някои точно така направиха.&nbsp;</p> <p>Това беше след 1944. Ето сега, 1989-1991: нова загуба, пак проблеми. Не ви е приятно да страдате като жители на страна, загубила война? Ами решението е същото, отивате при победителите. Нали мнозина отидоха. Е, значи поне този въпрос е решен. Защо им е нужно оттам да се изказват лошо за родината си? Сигурно за да обяснят защо са се преместили. А какво има да се обяснява? Преместили са се, защото им се живее в добри условия.&nbsp;</p> <p>Сега &ndash; &quot;тероризъм&quot;. Очаква се да скърбим за загиналите. На мен ми се струва,че загиналите участваха във война. Може би трябва да бъдат погребани с военни почести. Защо не? Нима военните кореспонденти, лекарите и други, които загиват на война, не заслужават военни почести?&nbsp;</p> <p>Но да се говори, че някой бил нападнат ей-тъй, в дома си или на работното си място, без да е давал повод за това? Не е добре да говорим обратното на това, което забелязваме. Ние сме във война. Имам предвид и България. Не сме ли членове на НАТО? НАТО през последните 20 години не взе ли участие в изтреблението на стотици хиляди граждани на арабски и мюсюлмански държави? Взе и заедно с това придоби част от тяхното имущество (за енергийните източници говоря).&nbsp;<br /> Ние какво сме загубили от това? А който е против войната с близкоизточните мюсюлмани, защо не го каже? Също и против унижението им, против подигравките с тях. Ето, аз казвам, че съм против. Това не значи, че се отричам от държавата си. Просто съм против тази война и унижаването на тези хора.&nbsp;</p> <p>Сега има противник &ndash; организация, разположена в Ирак и Сирия, която нарича себе си &bdquo;държава&ldquo;. Тя разполага с оръжие и пари. И сега какво? Да водим война, без никой да се съпротивлява? Да, така е по-безопасно, но е странно, а и несправедливо.&nbsp;<br /> Във време на война (когато държавата му е във война) човек не бива да се държи така, сякаш до вчера го е нямало на земята. Трябва да кажеш &ndash; участваш ли в нея или не. И ако участваш &ndash; защо, и ако не &ndash; защо. Щом участваш, ще очакваш щети. Да откажеш участие също не е лесно.&nbsp;</p> <p>А онези, които казват: &bdquo;нямам държава&ldquo; &ndash; те са лъжци. Те искат облаги и нищо друго. А не може да живееш с хора и да получаваш само облаги. Ще има и друго.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

 • EUidiot

  11 Яну 2015 19:45ч.

  Б Р А В О ! Някой да каже ясно , че царят е ГОЛ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велизар

  11 Яну 2015 19:53ч.

  Медиите прекалиха, държат се като таксиджии на протест. Два дена да не пуснеш телевизор, даже си измислиха слоган-ВРАГ ПРЕД ПОРТАТА. Слабо грамотни и екзалтирани от идеята , че те управляват света, нашите журналисти яко преиграха и докараха само вреда-а там някой гледа и потрива ръце...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-н Гочев ,България НЕ е била във война със СССР през 1939-44-та??

  11 Яну 2015 20:01ч.

  .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • автора е прав....това е Война.....Затова Обама трябваше да окупира Сирия още в 2011-та

  11 Яну 2015 20:09ч.

  сега Шарли Ебдо щяха да са живи и здрави,а техните убийци щяха да са смъртници в Сирия и Ирак,а не-в Европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • a

  11 Яну 2015 20:32ч.

  Хубав текст, малко двузначна позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПрофесорЪт

  11 Яну 2015 20:59ч.

  Първо силите на Остта не бяха общоевропейска коалиция. Най-омразните му англосакси не участваха в нея. Второ СССР обявявя война на България, която продължава около седмица. Трето и най-важното арабските или по-общо мюсюлманските жертви на НАТО са много по-малко от стотици хиляди. Най-много мюсюлмани са избити именно от ислямистите, Садам, Асад и другите диктатори. Чак след това са НАТО и Слобата. Що ли забрави, че НАТО воюва за тезите ми мюсюлмани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе, да

  11 Яну 2015 21:27ч.

  То и Рим трябваше да окупира Германия, ама яде пердах и накрая германските племена го завзеха. И край на култура, ценности и гладиаторски спортни прояви. Въпрос на възможности е това. А после става лошо, но това е друга история. Едно десетина века и хоп, Ренесанс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хан Крум

  11 Яну 2015 23:59ч.

  Само че Гочев се бие като руски наемник в съюз с арабските варвари срещу българите, няма да е чудно да го видим с калашник, стрелящ по невъоръжени граждани с крясък: - Ние сме във война! Интересни четива взеха да се появяват в Гласове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  12 Яну 2015 0:15ч.

  Хан Круме, ти нали си за свободата на словото и против тероризма, защо тогава се сърдиш? Ето ти го, свобода на словото в действие. При това без гаври и издевателства по френски. Не е задължително да ти хареса, но не може да го забраниш като неудобно мнение във форума на Дневник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ до \&quot;observer\&quot;

  12 Яну 2015 1:11ч.

  Понеже говориш за свобода на словото,чувствам се свободен да кажа:observer,ти си мръсник!..И ще ти кажа защо.Защото би застрелял всеки който ти каже това,подобно на тия обидени момчета мюсюлмани,които избиха хората заради няколко карикатури.Които карикатури използват хумора като най-безобидния начин да покажат опасноста от радикалния ислям.Подозирам също,че си наследник на комунистическите борци за справедливост.Разликата между тях и тия крайни ислямисти е много малка.В наименованието на Бога...Същото се отнася и за автора на статията,която ме е гнус да коментирам.И този сайт,който го публикува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колелото на Времето

  12 Яну 2015 1:11ч.

  Заповедите дадени на Моисей, десетте, една от тях - не убивай! - но още през прехода през пустинята докато е жив Моисей, евреите убиват де що има народ и народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хан Крум

  12 Яну 2015 1:21ч.

  Чисто визуално така, Гочев е перфектен за изображение на Юда Искариотски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tgant

  12 Яну 2015 1:55ч.

  Да плюят по автора си е чалгарско-вулгаристански спорт, ама що не вземат да напишат по едно есе и да ни вразумят (кое е криво-кое право)?.. хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lordcris

  12 Яну 2015 2:18ч.

  Николай Гочев = идиот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Хан КЛЮН

  12 Яну 2015 3:39ч.

  Ние отдавна разбрахме, че си класически тъпунгер. Не се пали, че и клюна ще окапе и няма да можеш да кълвеш. Иди да прочетеш, пък после помисли и тогава разкажи какво са родили бръмбарите в главата ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чочо

  12 Яну 2015 5:54ч.

  Гочев , Гочеев , като те гледам не ставаш за никаква работа. Отиди на Позитано да им подреждаш папките от историята на Коминтерна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ган Крум

  12 Яну 2015 6:03ч.

  Гатю был в Маскве, гат са върнал, рекъл:- Читал Гайне, Гомер, Гемингуей, Гочев. Па един съселянин отвърнал: Гатю бе, мож ли ма гепи за гуя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ММ

  12 Яну 2015 6:11ч.

  Във връзка със свободата на словото да ти кажа и аз \&quot;ММ\&quot; - ти си тъпанар!!! Това е очевиден факт.Не се сърди.Толкова ти е моженето. Доц. Гочев е един очевидно начетен и умен човек, от чиито статии може и да се роди дори спор. А това е най важното за една демокрация. Уважавай словото и не се пъни да изкараш повече, от колкото можеш. Поздравления за Автора на кратката статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доцент Петров

  12 Яну 2015 6:18ч.

  Колегата доцент е очевидно начетен . Това между другото е много интересно определение. Какво означава начетен .Вероятно е чел много. Какво обаче. Большая Советская Енциклопедия, Наръчника на Комуниста , Информация за диверсионната дейност на кап. страни, Великата отечествена 1941-1945 , българо-английския разговорник от 70-те в който основно място в превода заема въпроса: В кой работнически профсъюз членувате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ган Крум

  12 Яну 2015 6:22ч.

  Дарагой *До ММ, Не трогайте этого читателя Голос Дачкого, знакомаго как ММ, патаму что он несколька находиться выше па точками чем вашего Гочева, да вас тоже, да весь форум зеленаватых чульках, да шляпках. Ну ну.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледам ,че някой трие неудобните постове , да не си ти доцент Гочев.

  12 Яну 2015 6:23ч.

  Признай си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Ган Крум

  12 Яну 2015 7:16ч.

  Естествено, ако погледнем руския, който ползвате може и да поспорим кой е по-горе по точки, ако това искате да кажете. Разбира се обаче спор е възможен само с интелигентни хора, а съдейки по езика ви и изказа, вие едва ли сте такъв. И за да уточним понятията, предлагам да напишете следващия си пост на следните езици, като ще ви отговоря на всеки един от тях, руски /правилен, до колкото можете/, френски, английски, немски, испански, португалски, италиански, датски. Имам предвид на всеки един от тях. След което с удоволствие ще разменим мисли за същността на нещата. Желая ви приятна вечер с това занимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Ган Крум

  12 Яну 2015 7:22ч.

  Относно горният ми пост. Моля за извинение. Владея датски по стечение на обстоятелствата, а не поради изключителни лингвистични умения. Затова нека изключим датския език от изискването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ган Крум

  12 Яну 2015 14:47ч.

  Аз веч нямам мило-драго, а вий, вий сте полиглоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ган Крум

  12 Яну 2015 14:49ч.

  Забравихте арабския и граовския. Но най-вече сте позабравили да слагате препинателни знаци, където трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Ган Крум

  12 Яну 2015 17:09ч.

  Благодаря за забележката.Прав сте. Арабски не владея, но смятате за обида, ако човек е полиглот? Жалко. Всъщност аз съм капитан на търговски кораб. Но все пак, да разбирам ли, че дори и на руски не можете да пишете грамотно? За другите езици е ясно. Освен това ми се струва, че не коментираме по същество казаното от автора на статията, а се заяждаме лично. Ако това е така, бих ви предложил да прекратим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма отърване

  12 Яну 2015 17:22ч.

  Няма отърване от начетени , умни люде , които седнат и станат все нещо въртят и сучат около Русия.Ама няма значение какъв е проблема .Те вечно подозират ,че някой нещо прави срещу Русия. \&quot; Ами вий защо през 15 век бяхте във война с Русия\&quot; Ами НАТО - лошото НАТО ,което било избило стотици хиляди ,кажи го милиони за да закръглим цифрата. Все пак има някакво развитие първо беше САЩ ,после САЩ и НАТО, сега само НАТО. Ама като започнем да изброяваме страните от НАТО , някакси не можем да обявим примерно Холандия и Дания като империалистически държави , но в общия кюп ВЪРВИ! ХУБАВА Е ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА НА СЛОВОТО , ЗАЩОТО ВСЕКИ КОЙТО ГИ МРАЗИ МОЖЕ ДА ГИ ПРАКТИКУВА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • харакири

  12 Яну 2015 17:45ч.

  е те и във Франция ги критикуват , има които не са съгласни с тяхната позиция и са им го заявявали. Всъщност , по ми хареса коментара на един от оцелелите , който каза , че ако бяха живи щяха да се смеят много , защото този парад на лицемерието е воден от тези , които са осмивали....така упрекват сега републиканците и марша .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!

  12 Яну 2015 17:47ч.

  Чудесна статия г-н Гочев.Кратко ясно и ......болезнено за някои.Така е истината боли в повечето случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  12 Яну 2015 18:09ч.

  Много ги обичам завършените тежкари : \&quot; Така е истината боли в повечето случаи\&quot; Каква истина , какви пет лева

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентина

  12 Яну 2015 18:26ч.

  Прекрасен материал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  12 Яну 2015 18:47ч.

  \&quot;А България, като участник в германската (Защо само „Хитлерова“? Германска си беше, пък и общоевропейска) коалиция, не беше ли във война със съветска Русия? Беше.\&quot; По-голяма глупост не бях чел. България за разлика от Германия, Италия, Финландия, Унгария и Румъния НЕ БЕШЕ във война със СССР. И докрай поддържаше дипломатически отношения с тях. Чак на 5-ти септември 1944 г. СССР ни обяви война - едностранно..... Когато червената сатанинска армия нахлу у нас....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах Валентина ,

  12 Яну 2015 19:59ч.

  Казва се : Прекрасньй материал Имени Ленина ,Георгия Димитрова и вся бушменская сволоч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВАСИЛ ДРУМЕВ

  12 Яну 2015 23:52ч.

  Наблюдавам блоговете около кризата в Париж и не мога да разбера какво става. Уважавам правото на всеки да има лично мнение ,но поне очаквах всички да говорят от името на Български граждани с европейска идентичност.Една група блогъри говорят за някакъв Запад , за западни държави ,европейски държави , като че ли те са представители на някаква друга държава. Аз бих им препоръчал да си погледнат добре личните документи. Ако продължават да смятат ,че те са представители на някаква друга държава и интереси ,да се откажат от гражданството си и като си получат документите от любимата държава , да се наредят на опашката за визи за да влязат в Европейския съюз и България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво Друмев крайно време е да вземат влака за БАМ

  13 Яну 2015 0:13ч.

  или КОМИ АССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непримир

  13 Яну 2015 1:28ч.

  \&quot;Не ви е приятно да страдате като жители на страна, загубила война? Ами решението е - отивате при победителите. Нали мнозина отидоха.\&quot; А толкова ни се искаше да изживеем живота си достойно - без да си връткме задниците насам-натам, като някакви ПРЕСМЕТЛИВИ КУРВИ. Но какво да се прави - щом сме \&quot;малки\&quot;, а пък има и война, всеки наш задник става по принуда КУРВЕНСКИ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Broudi

  27 Яну 2015 21:43ч.

  Кой Хан, кой Хамалин , но все на един акъл. Или по-скоро без акъл. Когато коментирате нещо, поне малко, от малко, се опитвайте да бъдете обективни. А, за да бъдеш обективен, се изисква и някакъв минимум знания. Та за уточнение на Хамалина-България, Хамалино, не беше във война със СССР, но беше във война с неговите съюзници. Което, Хамалино, означава, че е била, поради което понесе и последствията от това.Но, очевидно на многознайковци като тебе и Крум, това са някакви незначителни подробности!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи