Юрий Башмет: Западът ни завижда за президента

Юрий Башмет: Западът ни завижда за президента

Времето му (на Запада) като еталон безвъзвратно отмина, коментира и Андрей Кончаловски

Прочутият руски виолист и диригент Юрий Башмет показа верността си към режима на Путин пред в. "Аргументи и факти" (АиФ). На пресконференцията преди Фестивала на световните камерни оркестри - всъщност в него ще вземат участие само оркестри от бившия СССР - той заяви за "специалната операция" в Украйна: "Правим всичко правилно и ще победим". "Сега наричаме международно това, което преди наричахме всесъюзно. Но това е реалността. Всички ние не искаме да умират хора. Но искаме нашите деца и внуци да живеят уверено", допълни Башмет, чийто камерен ансамбъл "Солистите на Москва" е лауреат на "Грами".

До 20 май в Москва продължава фестивалът, в който освен руски оркестри вземат участие и музиканти от Узбекистан и Армения. 

По-рано Башмет нарече "идиоти и глупаци" тези, които призовават за бойкот на руската култура, като даде за пример забраната за изпълнение на творби на П. И. Чайковски. Той коментира, че на Запад завиждат "за нашето пространство, за нашия президент, за нашето качество, затова, че сме млада и безкрайно устремена нация", припомня АиФ. 

Преди два дни за "Аргументи и факти" даде интервю и световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, който на 84 години започна кастинг за новия си исторически филм. Пред изданието той заяви: "Времето на Запада като еталон безвъзвратно си отиде. У нас в Русия съществува някакъв безусловен пиетет към Запада. "И аз преминах през това увлечение", припомня режисьорът, който през 80-те работеше в Холивуд. По-нататък той громи трансджендърството и трансхуманизма. "Неписаният закон на природата гласи: в света трябва да има мъжко и женско начало", казва Кончаловски, който е женен за 36 години по-младата от него Юлия Висоцка.

"Западът загуби всякаква воля за съхранение на своята национална идентичност. Русия не е загубила тази воля и ние ще я защитаваме", заключава той. 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  18 Май 2022 15:46ч.

  И все пак, на запад натрупаха популярност и пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  18 Май 2022 16:27ч.

  Те са такива. А оня ден на др. Соловьов италианските данъчни са му открили още 2 имота в омразната Италия. Може ли по цяла вечер да плюеш Запада и със спечелите пари да купуваш имоти в същия тоя Запад ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Май 2022 18:14ч.

  Парите са едно голямо нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Май 2022 18:14ч.

  А по-популярен от Путин не знам да има ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Май 2022 16:05ч.

  Но джендърофеминизма и любовта към мигрантите ще ги унищожи. Безвъзвратно си отива пуританския протестантски дух и зелените ливади с прясно боядисани огради.Идва мръсотия и кочина....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  18 Май 2022 16:07ч.

  Башмет е изключителен музикант и обществен деятел,впрочем роден в Лвов,и неговите изявления не са нещо ново.Но виж,Кончаловски направо забива кол в сатанинските сърца на западолюбящите сърца на руските либерали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гого гогов

  18 Май 2022 16:42ч.

  кретен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  18 Май 2022 17:31ч.

  Така е, макар завистта и ревността да са в по-широк контекст. Завижда ви, защото блестите със собствена светлина. А изключителната личност на президента ви е нещо като безупречна визитна картичка на цялата руска нация. Поклон пред неустоимата и мъдра руска култура! Както и пред непобедимото руско оръжие, което ще ни донесе мира и промяната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  20 Май 2022 20:38ч.

  Войната е мир.......Дж. Оруел......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Май 2022 18:13ч.

  Така е, ние също благородно ви завиждаме, но се и радваме за вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  22 Май 2022 7:34ч.

  Родът на Михалкови винаги се е отличавал с умението да съчетават близостта си до трона с истински талант и артистичност. Това им е помагало да бъдат винаги актуални в политическите си позиции, взимайки завоите като скиори от световна класа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  22 Май 2022 7:38ч.

  Двамата Михалкови, единият взел фамилията на майка си, сигурно от младежко бунтарство, са в привилегирована позиция спрямо Башмет. Те имат на своя страна изкуството си, докато последният е принуден да се обяснява устно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  22 Май 2022 14:00ч.

  заради една снимка с Великото Джудже във Франция Льо Пен загуби изборите преди месец...да си близо до Джуджето на Запад се възприема за лоша хигиена. Фестивалът на световните камерни оркестри в Москва - всъщност в него взеха участие само оркестри от бившия СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  23 Май 2022 15:05ч.

  Ако в България имаше поне един политик като Путин, щяхме да имаме малко повече самочувствие, а такива смрадливи гадини като тебе нямаше да виреят и да тровят атмосферата! Браво на Орбан и на унгарците, но българите сме глупав и прост народ и това го доказваме всеки ден!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи