Виенската държавна опера подкрепя руските си артисти

Виенската държавна опера подкрепя руските си артисти

На фона на исканията за отхвърляне на руски артисти и членове на трупата, операта излезе с изявление срещу подобни изключвания


В отговор на исканията на нейната публика да не допуска руски артисти до представления в светлината на руската инвазия Виенската държавна опера публикува следното изявление в социалните медии:

"Като международен оперен и балетен театър ние сме щастливи и горди да обединим на нашата сцена артисти от най-различни нации - включително Украйна и Русия - които всяка вечер изживяват своята страст, любов и отдаденост на музиката, песента и танца в мирно съжителство през политическите, езиковите, националните, културните или религиозните различия и споделят своя ентусиазъм с публиката. Много от тях са у дома си във Виена от много години и са важна част от Европа. С работата си те дават силен знак за мир, международно разбирателство и изграждане на мостове между културите.

"Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна ни оставя зашеметени ден след ден и ние я осъждаме по най-категоричен начин. Нашата пълна солидарност е насочена към Украйна и мислите ни са с всички хора, които в момента изпитват неизмеримо страдание, включително семействата и приятелите на членовете на нашия ансамбъл, персонала или нашите гости.

"Въпреки това през последните няколко дни получаваме все повече искания да не допускаме руските членове на ансамбъла, Виенския държавен балет, както и руските гости да изнасят представления.

"Ние категорично отхвърляме тези искания за разделение, както и светоглед, който класифицира хората като "добри" или "лоши" само въз основа на техния произход. Сегашното развитие не трябва да води до изключване на хора от културното творчество само въз основа на тяхната националност.

"Някои коментари са насочени изрично и по обиден начин срещу творци от нашата институция. Запазваме си правото да изтрием тези коментари."

 

Тъй като конфликтът в Украйна продължава, организаторите на концерти в световен мащаб са изправени пред трудни решения дали отмяната на концерти на руски артисти и композитори би била правилно послание по отношение на конфликта.

Артисти като руската пианистка Людмила Берлинска и виолончелистката Анастасия Кобекина са загубили концертни ангажименти поради това, че организаторите на концерти не желаят да промотират руски артисти в този момент.

"Не трябва да забраняваме цялата руска култура, това е дискриминация, която не ни води към мир, а още повече към война", каза Берлинская. "Артистите, които не са близки до държавата, не са виновни за ситуацията, дори и да са руснаци."

По същия начин Кобекина заяви пред The Violin Channel: "Музиката и културата трябва да ни помогнат да се обединим. И аз, като руски артист, особено в тези времена, [искам ясно да заявя], че съм за мир и че аз, както и много други хора от моята страна, съм против тази война."

Източник: theviolinchannel.com

 

 

 

Коментари

 • Doksan Dokuz

  31 Март 2022 14:38ч.

  Явно в операта не са забравили, че на 12 март 1945 г., виждайки, че Австрия ще бъде освободена от руснаците, американците бомбардират центъра на Виена и, наред с други знакови сгради, разрушават и Виенската опера. Операта е възстановена единствено благодарение на руската помощ - в най-трудните години за СССР дори строителните материали за операта са докарани оттам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  31 Март 2022 16:19ч.

  Това са абсолютни лъжи, сесесере нямат нищо общо с възстановяването на виенската опера! Не прекалявай с баярищника,мужик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  07 Апр 2022 22:45ч.

  Ти пък си прекалил с дебилищник, вземи малко почити, най-вероятно няма да умреш от това. То не става само с лозунги от типа “Щой не скача е червен”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bwytua

  16 Май 2022 21:57ч.

  sildenafil 100mg for sale - <a href="https://fildenax.store/">order sildenafil 100mg generic</a> ivermectin 12mg tablet

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Snlqwq

  19 Май 2022 21:13ч.

  ceftin 250mg over the counter - <a href="https://xcialis.store/">cialis cheap</a> usa cialis sales

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xudkqk

  16 Юни 2022 23:32ч.

  diltiazem tablet - <a href="https://prednisolones.com/">prednisolone order online</a> gabapentin 100mg usa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fhngpa

  23 Юни 2022 12:33ч.

  accutane 40mg cost - <a href="https://risotretinoin.com/">isotretinoin 40mg cheap</a> tetracycline 500mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bkfgck

  25 Юни 2022 6:27ч.

  flexeril 15mg oral - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">cyclobenzaprine 15mg tablet</a> inderal cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяко чудо за три или 7 дни

  31 Март 2022 18:27ч.

  Точно 7 дни продължи бъркотията по тв канал "Класика", който гледам, всъщност слушам редовно. През този период не излъчваха изпълнения на руски творци, а произведенията на руските композитори, ограничени до минимум. На 8-ия ден, о чудо, В. Гергиев дирижира Берлиоз, после и Плетньов, Мацуев, Березовски....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  04 Апр 2022 10:13ч.

  Подкрепят тези, които се отказаха от Русия! Дни наред ги притискаха, караха ги публично да ОСЪДЯТ военните действия на Русия и сега вече уж това изключване на руските артисти било искано от публиката. Как накарахте ана да заплюе държавата, която й е дала всичко, само и само да не загуби пари, имоти, сцена. Но такива стават излишни не само в Бившата си Родина, но и там, където са станали пришълци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  04 Апр 2022 10:17ч.

  "Нашата пълна солидарност е насочена към Украйна и мислите ни са с всички хора, които в момента изпитват неизмеримо страдание,..." А другите, които от осем години изпитват страдания, те не са хора за вас. Както порошенко казваше: "Нашите деца ще ходят на училище, в детски градини, а вашите ще седят в подвалите!" - да уточня за кои деца ставаше въпрос - за тези от Донецка и Луганска области.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи