Упадъкът на хуманитарните науки в САЩ: Слаби преподаватели преподават слаби курсове на слаби студенти

Упадъкът на хуманитарните науки в САЩ: Слаби преподаватели преподават слаби курсове на слаби студенти

До каква степен проблемите на расовия и ЛГБТ радикализъм – най-видимите недъзи на хуманитаристиката днес – лежат в основата на този процес, е отворена дискусия. Фундаменталната промяна не е политическа, нито икономическа. Тя е академична.

Автор: Деклан Лиъри, theamericanconservative.com. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изучаването на литература вече не вълнува умовете и душите на студентите

Поради множество причини, повечето от които зависещи от мен, завърших много лош колеж, в който бях много посредствен студент.

Бях там, за да изучавам класическа филология и открих още с пристигането си, че такава програма като цяло не съществува. (Прочетох Омир през първия семестър и разбрах, че това всъщност е крайъгълния камък на учебната програма по гръцки, точно както беше и в гимназията.)

Затова трябваше да пилея времето и доларите за обучение другаде. Записах (и прекъснах) както философия, така и теология и успях през повечето време да се придържам към историята и английския. Изоставих философията, за щото всичките преподаватели бяха скучни, а теологията – защото всичките преподаватели бяха смахнати. Продължих с английския, най-вече защото преподавателите бяха очарователни.

Всичките бяха либерали, разбира се – единствените консерватори бяха в бизнес училището – но това е встрани от темата. Бяха умни и бяха приятни и се интересуваха от това, което преподават, или поне достатъчно, че да не злоупотребяват с идеологическите средства за мъчение на постмодерната академичност.

Самата програма беше доста традиционна, стига да подбереш внимателно курсовете си. Успях да остана настрана от феминистката поезия и постколониалните изследвания. Изучавах литературата на английския ренесанс с най-добрия жив учен, Едмънд Спенсър – приятна, донкихотовска фигура, наближаваща по онова време деветдесетте, който беше учил в Йейл с Новите критици и в Кеймбридж с К.С. Луис. Изучих Джейн Еър и Киплинг с лектор от старата школа, с кръпки на лактите, който направи немалко жестове, за да не ми позволи да се проваля по Викторианска литература. Изучих поетите-модернисти с ексцентричка от Южна Африка, с конска опашка, чиято перформативна гранична лудост привеждаше формата и нейната субстанция към живот.

Обичах да изучавам литература и сега осъзнавам, че това беше възможно за мен, тъй като пейзажът беше далечен на американското висше образование. Прочетох фундаменталните класики от „Беоулф“ до „Четири квартета“. Но също така прочетох и Юлияна от Норич и малките поеми на Езра Паунд и много други поразителни малки работи, които едва ли бих намерил извън класната стая.

Спомням си особено добре как бях запленен от „Близо до Перигорд“ на Паунд – спекулативна историческа поема за Бертран де Борн, средновековния западен трубадур и благородник, осъден от Данте на осмия кръг на ада – и написах върху него най-голямата си писмена работа в модернисткия курс. Не уточних идеята с професора (както би трябвало да направя). Той върна работата ми след няколко седмици, като на гърба беше надраскал, че напълно погрешно съм разбрал заданието. Няколко реда по-надолу, имаше, според мен, едно щедро и великодушно „А“.

Само три години след завършването си, се питам колко студенти могат да споделят подобен опит. В доста популярна статия за последния брой на „Ню Йоркър“ Нейтън Хелър наблюдава „свободното падане“ на записалите се в хуманитаристика и пита

„Какво се случи?“

Ще ви кажа – настоящето е чужда държава.

Хелър разглежда въпроса от двата края на спектъра – Държавния университет на Аризона и в колежа Харвард. Той е поразен, че броят на завършващите английски език в университета е намалял с 39% за период от осем години, като в същото време преподавателите по английски там са 71, включително единайсет изследователи на Шекспир, повечето от които цветнокожи. Той не разбира също така и как бройката на завършващите английски в Харвард е намаляла с три четвърти за приблизително два пъти по-дълъг период, след като студентите в Харвард са толкова загрижени за идентичността и прочее.

Джон Ричард Кари, професор по немска литература (и отличен пианист) в университета "Джон Хопкинс", с вратовръзка и сако, седи със събрани ръце, докато се среща с двама студенти над отворена книга. Снимката е направена през 50-те години на миналия век.

В един от най-забележителните пасажи на статията, деканът на Харвард Аманда Клейбоу признава, че нейните студенти по английски не са в състояние да прочетат „Алената буква“ – популярно художествено произведение на няма и 200 години – тъй като езикът е толкова сложен, че сякаш е чужд.

Хелър и неговите събеседници излагат някои идеи за причините за кризата. Джеймс Шапиро, професор от Колумбийския университет, твърди без никаква ирония, че 1958 г. – когато кранчето на федералните пари се отваря широко със Закона за защита на образованието – бележи „началото на славните дни на хуманитаристиката“. Всичко отива по дяволите, когато парите спират през 2007 година.

Това, разбира се, са глупости, истинският проблем е много прост: слаби преподаватели преподават слаби курсове на слаби студенти. В образованието има по-широка криза, което прави дори елитните студенти неспособни да усвоят материал, преподаван в средното училище преди един век. Но в най-пряк смисъл, упадъкът на хуманитаристиката е предимно самопредизвикан.

Той започва преди няколко поколения, 1958 г. е добра начална точка, макар че по-добрата отправна точка е 10 години по-късно, по времето на двойния приток на наборници, опитващи да се измъкнат от Виетнам, както и на ветераните-стипендианти. По онова време хора, които нямат никаква работа в колеж, започват да заливат американските кампуси. Тази промяна налага да започне процес на профанизиране. Когато достатъчно новодошли се насочват към докторски програми и след това към специалности, профанизирането продължава вече по-скоро по случайност, отколкото по избор.

До каква степен проблемите на расовия и ЛГБТ радикализма – най-видимите недъзи на хуманитаристиката днес – лежат в основата на този процес, е отворена дискусия. Фундаменталната промяна не е политическа, нито икономическа. Тя е академична.

Човешката природа не се е променила между 2012 и 2020 година. Департаментите по английска филология обаче са. Последните останки от стария режим измряха. (Моят личен приятел и уважаван експерт по Спенсър, почина през първите седмици на пандемията, шейсет и седем години след дипломирането си в Йейл). Какво се случва със специалистите по английски изобщо не е загадка за никой разумен човек, който е влизал в час по английски в някое от американските училища. Изучаването на литературата е спряло да бъде това, което беше в дните, когато можеше да развълнува умовете и душите на учениците.

Преди няколко дни бях замъкнат в книжарница/кафе/бар, което не се справяше особено добре с нито едно трите неща. Но измежду купищата BLM манифести и наръчниците за самопомощ за шефки, намерих том с избрани поеми на Паунд. За разлика от онзи от моето следване, този включваше „Близо до Перигорд“.

Няколко дни по-късно се разхождах пред камината и препрочитах поемата, която беше запленила въображението ми в бакалавърския курс по английски.

Щастлив съм да споделя, че тя все още пее, все още обсебва, и все още може да развълнува ума на млад човек, със своята смесица от романтика и конспирация. Или със стратегията и лириката си. По начин, по който нито една дискусия за расизма в „Бурята“ никога не би могла.

Потърсете я в учебната програма на който и да е колеж в страната и отново си задайте въпроса защо хуманитарните науки умират.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Още от Култура и общество

Коментари

 • Козяк 16

  07 Март 2023 18:22ч.

  Образованието е излишно! Произвежда мислещи хора, от които нямаме нужда. Демократичният човек има нужда само да спазва следните правила: Консумирай! Бъди като другите! Повтаряй заучените клишета! Консумирай, но не се опитвай да създадеш нещо! Мисленето е опасно! Слушай и следвай тълпата! Колкото по-фанатизирано, толкова по-добре! Войната е мир! Свободата е робство! Невежеството е сила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Март 2023 20:52ч.

  Съвременното Афро - латино влияние не прощава на цивилизацията .......................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на търкалета

  08 Март 2023 8:17ч.

  Латино-светът е ОГРОМНА култура, която е по-жива от всякога. Може да се види от Мексико Сити до Буенос Айрес. Впрочем, най-голямата книжарница в южното полукълбо / не "кафе-бар-книжарница"/ е в центъра на Буенос Айрес, в сградата на бивш театър. Ел Атенео винаги е пълен, и то с млади будни ЛАТИНОСИ. Борхес , Маркес, Варгас Льоса, Неруда, Фуентес, Октавио Пас, Кортасар... Ало ? "Цивилизацията" с гайдите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Robota

  17 Юни 2023 0:50ч.

  Слушай и следвай тълпата! ... I nachalnika po piramidata...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хуманитарното не решава самоцелно унификационни задачи в науката

  07 Март 2023 18:25ч.

  Спрямо вечни теми като смъртта, свободата и смисъла, по-скоро техническият термин "адекватно" е оксиморон. Холографската пластика на човешката душевност, възвисяващото напрежение на духа, нямат нищо общо с еднозначно достоверен емпиричен възглед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На превода му липсва обща култура!

  07 Март 2023 18:27ч.

  Няма "БЕУЛФ"! Има "БЕОВУЛФ"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На критикаря също му липсва обща култура

  07 Март 2023 18:36ч.

  Беоулф

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Robota

  17 Юни 2023 0:55ч.

  I moite 5 centa. A mozhe bi "beouulf"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  07 Март 2023 18:58ч.

  Мижава статия. Ако се разтърсите ще намерите много по-силни и откровени до жестокост материали в пресата на САЩ. В Тях подробно и по университети се обяснява как се закриват хуманитарни катедри, как не им се разрешава да пишат трудове по теми и се уволняват и тероризират преподавателите им под въздействие на ЛБГТ. висшето хуманитарно образование в САЩ е вече близо до нулата. Натам се е запътило и техническото, но последното още се държи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Robota anonimnik

  17 Юни 2023 0:58ч.

  Pa nali nash kirchu ot tam se pykna! Sha ma proshtavate, ama sym v edin dilyrship i chakam da mi vidiat smetkata. Ta se nalaga na latinica.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, сичку точну, ма афтуръ ша доди у гуляъ грешкъ:няъ никви

  07 Март 2023 18:59ч.

  десни и кусирфатури у биснис училищътъ. Сал кейнсианци и неукимъркисти дет зубрат Пикети и Кейнс. Киркукор са чада на таз система, барабат с мудернътъ мутитарнъ тиориа, любуфта към дифцитити и дългъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо,

  07 Март 2023 19:35ч.

  Нагледно олицетворява качеството на образованието им..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  07 Март 2023 19:44ч.

  Подкрепям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да им пратят

  07 Март 2023 21:35ч.

  Др. Вацев и др. Ивчо Христов да се подсилят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  07 Март 2023 23:20ч.

  сега ако ми е, никакво ИСИ, записвам уманитарна нАука в Мухосранск, Рашистка Фашагия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  08 Март 2023 0:08ч.

  На теб образование не ти трябва, ти вече всичко знаеш! Ученето е за простите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забраниха Хемингуей

  08 Март 2023 6:27ч.

  Забраниха на Хариет Бичър Стоу "Чичо Томовата колиба". Затова пък учат "Баскервилското куче"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото

  08 Март 2023 8:23ч.

  "Чичо Томовата колиба" учи на състрадание и доброта. А "Баскервилското куче" поражда страх и ужас. Рептилите се хранят с вашия страх, а не с вашето състрадание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Robota anonimnik

  17 Юни 2023 1:00ч.

  A predi tova zabraniha Agatha Christie. Nared e Vinetu!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  08 Март 2023 14:19ч.

  And the brokers on Wall Street said "Don't make us laugh, you're a smart kid." Time is linear Memory's a stranger History's for fools Man is a tool In the hands of the great God Almighty."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  15 Март 2023 16:19ч.

  Посредствените студенти са резултат от некомпетентни преподаватели и това касае не само хуманитарните науки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи