Цикъл концерти на църковнославянска музика започва през май в столицата

Цикъл концерти на църковнославянска музика започва през май в столицата

Oт 15 май започва цикъл от концерти на православния хор „Покров на Пресвета Богородица“ по проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност“. Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община. В интересния формат на концерт-лектории и със специалното участие на ученическите хорове на НГДЕК „Константин Кирил Философ“ и Национално музикално училище „Любомир Пипков“, присъстващите ще чуят някои от прекрасните образци на църковнославянската музика на бележити столични музикални труженици като Кирил Попов, Петър Динев, Добри Христов и др., с които наши хорове отбелязаха на местни и световни сцени високо оценени представяния.

Целта на проекта е да популяризира богатото ни духовно музикално наследство и да донесе на широката публика както високоестетическа наслада от слушането на тази често наричана „ангелска“ музика, така и интересна информация за развитието у нас и в столицата на църковното хорово акапелно пеене през вековете и днес.

Първият концерт от цикъла е на 15 май, неделя, в храм „Покров Богородичен“, гр. София от 11:00 ч., а вторият е на 25 май, сряда, в Софийска градска художествена галерия. Следващите два ще са есента.

Вход свободен.

Всички концерти ще се излъчват и онлайн на адрес: https://www.facebook.com/events/1180380986125365

 

Още от Култура и общество

Коментари

 • и държавните медии трябва да продуцират

  15 Май 2022 15:39ч.

  и да излъчват подобни събития, защото християнското изкуство и ценности са единственото смислено нещо след перестройката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  18 Май 2022 10:40ч.

  Няма лошо, но много повече бих се радвал, да виждам управленци в храмовете, не като туристи, а като богомолци. Няма да стане, но мечтите са безплатни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  18 Май 2022 10:46ч.

  На добър час на инициативата, струва ми се богоугодна и човеколюбива. Гледам, на афииша, НГДЕК присъства с хор. И се зачудих защо Тошко Галошко от итн не е е прихванал свяст. Впрочем, май повечето завършили това даскало са си останали на ниво вис. образавани езичници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи