"Тринити колидж" се отказва от философа Бъркли, имал роби

"Тринити колидж" се отказва от философа Бъркли, имал роби

Читалнята на библиотеката в Тринити Колидж в Дъблин.

Най-старият университет в Ирландия, "Тринити колидж" в Дъблин, обяви, че ще премахне името на философа Джордж Бъркли от една от основните си библиотеки, тъй като е притежавал роби и е "прокарвал идеология в подкрепа на робството".

Университетът ще запази витраж в памет на философа, чието име е дадено на библиотеката в Бъркли и на американския град Бъркли, в това, което каза, че е "нюансиран подход" към критиката на един от неговите най-известните учени и преподаватели.

"Огромният принос на Джордж Бъркли към философската мисъл не се поставя под въпрос", заяви ректорът на "Тринити" Линда Дойл в изявление, което потвърждава, че работата на Бъркли ще продължи да се преподава на студентите.

"Въпреки това също така е ясно, че той е бил както собственик на поробени хора, така и теоретик на робството и расовата дискриминация, което е в явен конфликт с основните ценности на "Тринити", се казва в изявлението на Дойл.

Бъркли е купил през 1730-1731 г. четирима роби, които да работят в неговото имение в Роуд Айлънд.

Университетът съобщи, че е взел решението въз основа на 93 писмени становища и че още не е определил ново име за библиотеката, открита през 1967 г.

Собствениците на хотел "Шелборн" в Дъблин през 2020 г. премахнаха четири исторически статуи от входа му с убеждението, че представляват робини. Статуите бяха върнати на местата им, след кат беше установено, че не са.

Коментари

 • Куци Коньов

  29 Апр 2023 9:33ч.

  Нищо добро не го чака човечеството. Тия вместо да гледат напред в бъдещето, живеят в миналото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заяви ректорът на "Тринити" Линда Дойл в изявление..."

  29 Апр 2023 13:36ч.

  Хахахахахахахахахахахахахахаха, поредната постженица назначена на ръководно място с полиран от трансхуманизма мозък, като краварската послица в Москва от котилото на Клинтън&Байдън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отците-основатели на САЩ до един имат роби

  29 Апр 2023 9:44ч.

  Да закрием ли Пиндостан? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  29 Апр 2023 9:49ч.

  И първият им президент Джордж Уошингтън е имал роби, та да преименуват столицата си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  29 Апр 2023 20:10ч.

  Съвременната неоколониална политика и доскоро задължителното подчинение на долара нима не са форми на робовладелство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  04 Май 2023 13:33ч.

  "Да закрием ли Пиндостан? ?" -- йеп!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  29 Апр 2023 9:46ч.

  Предлагам за ново име на библиотеката на "Бъркли" да изберат м/у Слугата и 404 - модерно и актуално! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  29 Апр 2023 9:49ч.

  Извинете за грешката - да се чете "Тринити", а не "Бъркли".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • идиоти, сър !

  29 Апр 2023 10:48ч.

  А древногръцките философи кога ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, да забранят споменаването на Аристотел,

  29 Апр 2023 10:51ч.

  който хем имал роби, хем изтъквал предимствата на робството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • според Аристотел,

  29 Апр 2023 12:34ч.

  Робът е част от собствеността на човека и в този смисъл несправедливост в абсолютен смисъл не съществува, когато тя е насочена към собственото нещо, роба, на човека. Защото никой не избира съзнателно да вреди на себе си, затова не съществува несправедливост към себе си, т.е. към роба, който притежаваш като вещ. Днешните роби, ниско платени, са прислугващите в домовете на много заможните, вкл. професори в университети като въпросния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  29 Апр 2023 11:34ч.

  Тази постъпка е част от голям план. Под всякакви предлози се обругава и отрича миналото, за да се настани на негово място ЛБГТ, екофашизма и другите настоящи идеи. Тази тенденция е особено силна към хора на духа- поети, писатели, философи и др. На бъдещия човек не му трябва да мисли. Той трябва само да е изпълнител и потребител. Големият брат на практика се въплъти в социалните мрежи. Каквото те кажат- значи е така, ако нещо не е споменато в тях- то не съществува. Интернет от средство за комуникация се превърна в основна пречка за хуманитарния прогрес. Крайно време е да се замислим- прогресивни ли са доста от нещата, които наричаме прогрес. Да припомня ли,че и създаването на атомната бомба е било отчетено като научен прогрес?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже са нелицемерни и адекватни, ще се "откажат" също и от сегашните робовладелци и експлоататори на цели държави с роби, и от всички други робовладелци от миналото, нали...

  29 Апр 2023 12:12ч.

  Или всъщност ще се "борят против тъмнината" чрез тъмнината? И ще "упътват" другите, когато сами са слепи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в близкото бъдеще

  29 Апр 2023 12:17ч.

  ИИ ще е взел властта. Всеки, който днес притежава от модерните "роби" (прахосмукачка-робот и др.) ще бъде заклеймен. От друга страна, новата власт ще има нужда от ... "роби", така че просто ще има хора, които ще слугуват на "висшата" класа (роботи с най-мощни процесори на висико ниво в йерархията). Кръговрат. Някои фантасти са го предположили, но други са зложили на бита карта (визирам "Планетата на маймуните").

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И сегашните им имат роби. Тук един наш колега с ник "Модерното робовладелство" отдавна е осъзнал този факт...

  29 Апр 2023 12:21ч.

  Доскорошната говорителка в Парламента им, 80 годишната Нанси Пелози, имаше 6-7 чов. обслужващ персонал - градинари, готвачи, чистачи, фризьорка... В Европа е същото. Сър У. Чърчил е поддържал наследствен имот с 43 слуги, и за да запази комфорта си, който трудът им му е осигурявал у дома, е правил всичко възможно, за да продължи да получава заплатата си на военновременен министър председател на GB колкото може по-дълго - включително удължаването с цели 5 години, от 1940 до 1945 г на Втората Световна Война!!! С цената на толкова разруха, мъка, мизерия и смърт за стотици МИЛИОНИ хора в Европа и цял свят!!!! Е - и с мечтания краен резултат - разрушаването на икономиките на Германия и СССР, и едните, и другите - смъртни врагове / конкуренти на GB!!! Какво друго, освен роби, са нашите събратя гурбетчии? Просто сегашното робовладелство е в друг формат: ползваш лично превозно средство и можеш да си сменяш безпроблемно хомота (работата)... Какво друго са над 7-те МИЛИОНА незаконни пришълци от Латинска Хамер. в ЩАС само от инагурацията на бай ви Дън (януари 2021) до сега? Нископлатена работна ръка. Живеят непретенциозно и повече от скромно, свиват се и приемат всякакви житейски неудобства, работят на черно за по-ниска от минималната официална заплата, вършат безропотно всичко, което им заръчат или трябва да се свърши по подръжка и обслужване, спестяват всяка стотинка, и дори са доволни, че могат да помогнат с тези пари на семействата си, там "у дома", и да дадат "бъдеще" на децата си... Нещо като нашите гурбетчии навсякъде по ЕС... А в съседната статия, някои претенциозни хора са втрещени и отчаяни от "рашизма" в България...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  29 Апр 2023 12:53ч.

  Още дъна за пробиване няма ли?! Тъкмо нормалният човек си казва - Край! Няма накъде повече! И хоп! Поредното дъно! Единственото ми обяснение - Не! Не са луди! Просто пренаписват човешката история! Подчертавам - човешката! И както изглежда - това е само началото!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да, трябва да се направи конкурс за ново име

  29 Апр 2023 13:17ч.

  на библиотеката на университета. Например "Чичо Томовата колиба", тази книга е от класиката в борбата срещу робството през 19 век в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  29 Апр 2023 13:41ч.

  Когато Господ иска да накаже някого, първо му премахва мислителницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  29 Апр 2023 14:31ч.

  Че да не би съвременните наглосакси да не се отнасят с всички останали народи като с роби? Те никога не са спирали да практикуват робство и колониализъм. Такива демагогски акции нищо няма да прикрият и никого няма да подведат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  29 Апр 2023 14:33ч.

  Видях, че колеги по форум даже са ме посочили с далновидния ми ник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • илюстрация

  29 Апр 2023 15:20ч.

  на думите ви: https://www.youtube.com/watch?v=Z7qecas5gWc Британското наранено самочувствие от онази най-славна битка (в нашата история), в която ген. Владимир Вазов и нашите деди / прадеди са им нанесли най-съкрушителния удар в тяхната военна история, и нашите деди/прадеди облечени с каквото младата ни държава е успяла да ги облече - в ярък контраст на кокетните им мундири на британската кралска армия явно никога няма да ни бъде простен. И 140 години пропаганда и обработка на населението им си казват думата. И Чърчил на всяка маса за "мирни преговори" на която е седнал, е направил всичко възможно да нанесе на България възможно най-голямата щета... Моята най-голяма мъка е, че за 30 дни след BREXIT над 240 000 българи подадоха молба за постоянно гражданство в Англия... Т.е. да си запазят статута на верни слуги в ЮК и след излизането на държавата от ЕС...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обичаме да служиме

  29 Апр 2023 15:50ч.

  https://epicenter.bg/article/Dvama-balgari-sa-udostoeni-ot-kral-Charlz-Treti-s-pochetni-otlichiya-na-Britanskata-imperiya/313502/2/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това означава ли?

  29 Апр 2023 16:30ч.

  Че ако има роби, ще станеш изтъкнат философ? Защото ще има доста време да измисляш теории за пред хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ке дойдат пезевенци ...

  29 Апр 2023 18:17ч.

  Тихо! Да не чуят за Аристотел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брат-гурбетчия, освен това бях роб(в БГ)

  30 Апр 2023 0:57ч.

  най-много експлоатиран се чувствах, когато работех в Бг...3 години след като завърших института бях групов ръководител на десетина човека, беше по времето, когато беше по-лесно да ти назначат още 2 посредствени работници "да помагат" вместо да уволнят един мързеливец и да намериш съзнателен и работлив човек за неговата работа. Заплатите бяха почти еднакви, а при по-малко от 5 години работа не ти дават допълнителен % за клас, и с това уравновиловката беше пълна...накрая след един скандал накарах всеки да направи списък на проектираните от него обекти през последните 6 месеца, начертаните чертежи, командировките, на които ходил, и количествените сметки на проектирани обекти-оказа се, че моят принос беше колкото приноса на 3 колеги. Ако тази уравнилова в БГ беше отменена, икономиката нямаше да рухне и сега за 1 май щяхме да сложим по едно внуче на раменете с червено знаменце и да манифестираме:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи