Светият синод: Да противодействаме на насилието и агресията с подпомагане на българското семейство и религиозно образование

Светият синод: Да противодействаме на насилието и агресията с подпомагане на българското семейство и религиозно образование

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) - Българска патриаршия отправи обръщение във връзка със зачестилите случаи на насилие в България и с актуалната нужда от въвеждане на предмета "Религия" в задължителните учебни часове като превенция срещу агресията и средство за духовно-нравственото възпитание и извисяване на нацията. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Обръщението е до президента, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката и до българския народ:

Нашето общество има насъщна потребност от духовно възраждане, което може да се състои, ако всички заедно принесем всенародно покаяние за нашите грехове и слабости и се приобщим към облагородяващия дух на православната вяра и нейните божествени социални и нравствени ценности. Това е добре изпитан и успешно прилаган през вековете начин за разрешаване на личните и междуличностните конфликти, за намаляване на ширещата се агресия, за преодоляване на националното и институционалното разделение. Християнският морал е най-мощната преграда пред разрушителното влияние на умножаващите се гибелни зависимости, материализъм, консуматорство, разврат, алчност, насилие и престъпност.

Затова в продължение на вече три десетилетия Българската православна църква - Българска патриаршия призовава обществените ни ръководители да проявят родолюбива решителност, държавническа мъдрост и политическа воля за връщането на училищното религиозно образование в раздела на задължителните учебни часове. Така учениците успешно ще могат на основата на евангелското Христово учение да изградят устойчив светоглед за вяра в Бога, любов към хората, миротворчество, милосърдие,  трудолюбие, а така също чувство за национална принадлежност.

Св. Синод в периода на прехода съдейства активно на държавата със своята концепция за религиозното образование, предвиждаща едновременно задължителност и изборност в рамките на предмета „Религия“, за да бъдат отчетени правата и интересите на всички родители и техните деца. От 2020 г. до 2023 г. Св. Синод създаде и нови, съвременни учебници по „Религия – Християнство-Православие“ за всички ученици от 1. до 12. клас, които получиха одобрението на МОН. Водена от своя хилядолетен опит в изключителната възпитателна сила на православното християнство, Църквата ни не спира да подчертава голямото значение на духовно-нравственото възпитание на децата от най-ранна възраст – в семейството, в храма, в детската градина, в училище. Това светата ни Църква прави от любов към своя народ, от загриженост към подрастващите поколения и от състрадание към болките и проблемите на съвременния човек.

Във връзка с голямото обществено недоволство от зачестилите случаи на насилие и безнаказаност в България призоваваме отговорните институции да проведат своевременни и решителни реформи, но не само по отношение на Наказателния кодекс или Закона за защита от домашно насилие, а в сферата на цялостното българско законодателство, като водещ да бъде стремежът за закрила и подпомагане на българското семейство, за възпитанието и израстването на българските деца в здрава семейна общност и в подкрепяща образователна среда. Предприеманите законодателни промени следва да имат не само санкциониращо действие, а преди всичко – възпитателно и превантивно действие. Общество, в което наказанието е водещ принцип за борба с престъпността и агресията, няма бъдеще и е обречено на разпад. Обратното – бъдеще има такова общество, в което духовно-нравственото възпитание, образованието и културата са приоритет на държавната политика и се прилагат като инструмент за защита на националната идентичност и сигурност, както и за добруването на цялата нация.

Статутът на предмета „Религия“ в образователната ни система и състоянието на съвременното българско общество са пряко и закономерно свързани. Семейството е първата възпитателна среда за детето. Но възпитателният процес продължава и трябва да продължава в училището, в Църквата, в обществото. За формирането на човешката личност значение имат не само физическото и интелектуалното й развитие, но най-вече духовно-нравственото й усъвършенстване. На последното трябва без отлагане да се отдели специално внимание чрез възстановяване на религиозно-нравственото образование за всички деца и ученици, ако искаме случаите на нечовешка жестокост и брутална престъпност да намалеят и секнат в родината ни. Няма друг учебен предмет в училище, който да е в състояние да постигне това.

До 1947 г. предметът „Закон Божий“ или „Вероучение“ е въздействал особено благоприятно върху ценностното изграждане на нашите баби, дядовци и родители, като е бил задължителен и поставян на първо място в техните учебни програми и бележници. След 1997 г. предметът „Религия“ също доказа благотворното си влияние върху учениците и класовете, които го изучават. На този фон парадоксално е, че той все още не е част от задължителната учебна програма, поради което много от родителите, които желаят децата им да го изучават, нямат тази възможност. Още повече, че в болшинството европейски държави религиозното образование е задължително и конфесионално.

Боли ни, че конфликтите в обществото ни се изострят и мъката на пострадалите от насилие се увеличава. Но това е закономерно следствие от липсата на целево духовно-нравствено възпитание и обучение в родното училище. Значителна част от нашата младеж е объркана, няма цел и смисъл в живота, преживява все по-голяма морална деградация. Тези трагични резултати са предвидени от приснопаметния Неврокопски митрополит Борис още през 1928 г., когато той пише забележителното си съчинение „Кризата в нашето училище“. В него той пророчески подчертава, че ако се допуска отричането на религията да доминира в българското образование, обществото и държавата ни ще пожънат катастрофални последствия в идните десетилетия. Именно това се случи по време на атеистичния режим, това се случва и до днес и всички ние сме негови свидетели. Митрополит Борис тревожно предупреждава, че някои самонадеяни „хора у нас пожелаха да застанат отвъд доброто и злото и се опитаха да направят преоценка на ценностите“.

Във връзка с всичко гореказано ние, членовете на Св. Синод на БПЦ-БП, отговорно заявяваме, че когато се заличи „разликата между добро и зло, истина и лъжа, любов и омраза, правда и безправие, добродетел и порок, чест и безчестие“, настъпва лична и всеобща социална криза, която може да бъде преодоляна единствено чрез преоткриване и прилагане на християнските добродетели. Призоваваме нашите управници и цялото ни общество да обединим сили в борбата срещу агресията и нравствената деградация и предметът Религия-Православие да бъде въведен в раздела на задължителните учебни часове за тези ученици, чиито родители желаят децата им да го изучават, та да имаме своето ново възраждане, за да пребъде България и да пребъде българският народ!

Източник: bg-patriarshia.bg

 

 

Коментари

 • Оле Отвори Очички

  24 Авг 2023 23:25ч.

  Откога чакаме това да се случи. Децата ни озверяват без вярата на Левски и Кирил и Методий. Време е да се разбудим и възроди духовно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Авг 2023 23:30ч.

  Поздравления за Светия Синод! Комай те останаха единствени да мислят и се грижат на българския народ. И за имигрантите взеха отношение, и за истанбулската... и за опасния закон за детето. Хвала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Авг 2023 23:45ч.

  Ще пропусна че Църквите са отделени от Дуржавата, та да попитам в Кърджалии св Синод ли ще пише учебниците, или ще ми се извини за презвитер Козма , щот съм потомствен от Странджа, но кат лаик, щом държат, ще пиша чаветата пастафарианци, да го видя как ги образова...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Авг 2023 23:47ч.

  Поредният бюрократ, легнал кат куче ма собственост за милиарди, докато последните вярващи-бабите по селата, няма поп да ги опее, щото няма далавера в селска черква. И се загрижил за морал и образование...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  24 Авг 2023 23:53ч.

  О, НЕРАЗУМНИЙ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  25 Авг 2023 0:02ч.

  Брате, не само име нямаш, но и знания за историята на България, за вярата ни и за православната ни църква. Какви бюрократи ти се привеждат, какви баби... Опитай да станеш рано в Неделя и иди в кой да е столичен храм и виж, че е пълен с млади хора и деца, запознай се със свещеника и ще се зарадваш, че все още има хора отдали живота си на служба Бога и Хората. Да, сеещениците са твърде малко, не достигат за градовете, камо ли за селата. Но православната църква остана единствена будна да пази Народа от вълците и наши и чужди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • догматика

  25 Авг 2023 3:30ч.

  Това каква връзка има с учебниците по религия и образованието в училище ? Защото не православната църква има за задача да се грижи за образованието в България , а Министерството на образованието и Университетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  25 Авг 2023 4:05ч.

  Пряка е връзката. Причината да бъде създадена Църквата от Христос е - чрез нея Бог да се грижи за душите на хората и да ги спаси. Това не може да стане без просвещение. Затова и в името МОН, преди комунизма е участвала тази красива дума - просвещение. Нещо повече, в образованието на младежта участваме всички, родители, учители, медии ... всички Погледни името на софийския университет и имената на повечето училища, всички са кръстени на светии, будители, общественици. Просто комунизма ни осакати и отдели от майчиното ни мляко, вярата ни. Затова и сега берем горчиви плодове. И още - провери и виж в колко европейски държави вероучението е неотменна и задължително дори и сега в богоборческите времена. Така че, Църквата не само трябва активно да участва във възпитанието и образованието но е длъжна да го прави... ако искаме да я има нашата България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почвате всичко да смесвате !

  25 Авг 2023 14:14ч.

  Църква и училище не са едно и също ! В храма можеш да влезеш само, ако си кръстен, т.е. само тогава ставаш член на Църквата. Учебниците по религия са написани сякаш децата вече са кръстени и са чеда на Църквата. Това обаче е решение на семейството, а не на Църквата в училище. Църквата трябва да остане разделена от светското образование в училище.В Европа в светските и частните (разбирай някогашните католически) училища учат деца от различни религии и не съществува предмет религия, нито обучение по религиозни въпроси. Това се случва само в неделните училища на католическата църква, в които желаещите и вече кръстени деца, изучават катехизис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игри на тронове

  25 Авг 2023 16:45ч.

  Демонстрирате точно това, срещу което Църквата се бори. Първо от къде знаете, че всички деца не са кръстени? Второ - добре, да го направят свободно избирателен предмет. И трето не е вярно, че само кръстени могат да влязат в храм. Никой никога не е поставял такова условие. Има достатъчно много чудеса, случили се не само на невярващи, но и на друговерци, молещи се на чудодейни православни икони или свети мощи. https://pravoslaven-sviat.org/2020/03/23/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%be-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%b5-%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b1%d0%b5/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъде ти хрумна,

  26 Авг 2023 1:24ч.

  че само кръстените могат да влизат в църква, бе, келеш! Да не мислиш, че попът седи на портите и проверява кръщелните свидетелства на миряните! Ей заради такива трябва да се въведе поне начално религиозно обучение, такива като тебе, дето, като свърши отецът светата литургия, стават на крака, ръкопляскат и викат "Бииииис!" Впрочем, същото важи и за военното обучение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  25 Авг 2023 0:04ч.

  Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: „Богат е“, казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога изамамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи. И на обществен тоя мъчител и поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било начало на сяка мъдрост… Туй е казало стадо от вълци във овчи кожи, камък основен за да положи на лъжи свети, а ум човешки да скове навек в окови тежки Не е Майн Кампф

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  25 Авг 2023 1:42ч.

  Прочети и виж по какъв повод е написано това което цитираш и виж животоописанието на автора и ще откриеш, че той е критикувал пламенно всички грозни неща които е виждал, включително и сред свещениците (както си и трябва) но е бил ревностен християнин и е имал за най-близък приятел един дякон. Дякон Игнатий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  25 Авг 2023 1:45ч.

  Разпопен дякон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  25 Авг 2023 1:48ч.

  След век и половина не сме мръднали и на йота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  25 Авг 2023 4:12ч.

  Друже, ти се давиш в злоба. Щом и Левски не ти е мил. С охулване и омраза ли ще напреднем отвъд йотата? И изобщо в каква посока е твоята йота? Утре като станеш и излезеш от входната врата кажи една добра дума някому и ще се почувстваш по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  25 Авг 2023 1:51ч.

  Но защо не съм Славейков, да заплача, да запея: "Не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея"? Но защо не съм и Вазов, "вярата" си да възпея: че ще стане вълк овцата, а певците като нея?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  25 Авг 2023 2:20ч.

  Кат ти трябва поп-провери в казино дали не прави водосвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  25 Авг 2023 5:01ч.

  ...или иди в Нови Хан, при отец Иван, или в центъра за лечение на наркозависими в храм Свети Цар Борис в кв.Аспарухово, Варна, или в кой и да е храм, защото навсякъде се стараят да помагат или поне нахранят хората в нужда. Провери и се увери сам. А още по-добре > участвай и ти, и го запази в тайна, само за своя малка радост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  26 Авг 2023 17:41ч.

  Ок друже и аз знам, че има и бяло, не е всичко черно.Но църквата първо трябва да се пречисти и да бъде честна и чак тогава да вади съчката от очите на хората.Първо да изккарат всичките си ДС агенти на светло, после да се покаят за 30 години нищо пправене във синода в разллагащо се духвно общество, и за десетките си снимки с Бат Бойко и върха ккогат поп са ваксинира заедно с Бойко в медиите.За всичките разврати ппо манастирите също честност и покаяние.Още много мога да изброя за корумппираната църква и за протестанската и за католическата говоря също, но няма смисъл.И това че има свещеници по места, които се оитват да служат честно на Бога, не ппроменя с нищо основната картина, а имено коруумппираната църква служеща по скоро на Сатана, което и нормално и очаквано в последните Времена и ще става още по зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕЗИ С АНГЛИЙСКИТЕ ИМЕНА, КОИТО СА СИ ИЗБРАЛИ

  25 Авг 2023 3:09ч.

  Правилно сте си ги избрали. Те ви подхождат. Няма как да разберете какво казва Светият Синод, защо го казва и как трябва да со слушаме. Добре, че сте малко, но сте приказливи. Човекът с името Паисий се обърна към Вас с "Брате"...забелязахте ли го, изобщо? "Брате"? Това значи много. Разбирате ли го?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разгърнах един от учебниците на сайта и какво да видя:

  25 Авг 2023 3:39ч.

  Символа на вярата без никакви пояснителни разяснения, все едно ще подготвят кандидат-студенти за богословски факултет. Тази идея изобщо няма да проработи, особено с интелектуално ограничени учители по религия. А в горните класове да не говорим, че учениците не ходят на училище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отец Паисий

  25 Авг 2023 4:49ч.

  Това нямало да проработи, онова можело да пропадне... учителите щели да бъдат интелектуално ограничени... учениците не ходели на училище... пречи ни сушата и кината. Който иска нещо да стане - търси начин, който не иска - си търси причини. Стига вече пораженчество и униние. Това не е българския дух. Вдигане гарда. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Отец Паисий по горе

  25 Авг 2023 14:17ч.

  Оставете безбожните кучета да лаят, а ние да следваме Христос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, човек,

  25 Авг 2023 14:23ч.

  не можеш да преподаваш Символа на вярата на деца, които не са кръстени и да ги караш да го учат наизуст- това го имаше през комунизма с неговата теория и влизането в комсомола. Като фанатик се опитваш да убеждаваш хората тук. Всяка жаба да си знае гьола- Църквата да си гледа неделните училища, ако има такива, а училището- образованието, защото децата са изключително неграмотни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кой ти каза, братко,

  26 Авг 2023 1:44ч.

  че ще ги кара да учат глави от Евангелието наизуст. Децата трябва да разберат основните идеи на религиите въобще, не само на християнството изобщо или православието в частност. Дефицитът на духовност и преклонението пред материалното, силата, агресията, парите, е това, което ни доведе до тук и ще ни забие окончателно в киреча! Да не не би по аритметика в първи клас да решават диференциални уравнения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  26 Авг 2023 17:50ч.

  И така братко, обясни ми защо в последните времена ппътя на Павел и апостолите е неприемлив и унижаващ за нашите свещеници.Нека свалят тежкото не пречистено със огън злато от гърбовете си и да тръгват ппрез тясната ппорта, а не да чакат златна ппокана през широката порта, тя нама да дойде. "Родителите са длъжни да се ппогрижат за децата, не децата за родителите" Павел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • полусвети синоДь

  25 Авг 2023 11:05ч.

  другари полусвети добре нахранен мерцедески синод: думи за пред хората; резултати от борба срещу злото тць; тлъсти банкови сметки убав живот; остава да откриете има ли господ и хелл като ви дойде времето

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Комай те останаха единствени да мислят и се грижат на българския народ"

  25 Авг 2023 12:13ч.

  Защото имат съзнанието за мисията си, така и го пишат от 9 век насам - "повереният ни от Бога народ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пратриархо български, скъпи интелигентни дядо Неофите,

  25 Авг 2023 12:55ч.

  всяка седмица трябва да бъдеш на екрана по телевизията и да даваш духовна подкрепа и опора на този изстрадал, страдащ дълготърпелив народ, за който народ НАСИЛИЕТО е чуждо, така както Бог ни учи - на злото да не се отговаря със зло за да не стане по-голямо! ........... Обаче скъпи красиви Патриархо Български народът православния български народ има нужда всяка седмица да му даваш духовна сила и подкрепа за да устои на невиждания натиск от античовешка антиприродна пропаганда и вече не е само пропаганда, ами насилие над физическия ни живот. ........... Затова дядо Неофите, обявете публично, че искате всяка неделя в 9.00 часа по БНТ да се обръщате към православния български народ с добри слова за здраве, сила и живот на българската нация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коя телевизия ще даде трибуна на Патриарха седмично

  25 Авг 2023 14:14ч.

  Коя? Кажи кой ще му даде телевизионно време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧАСЪТ НА ПАТРИАРХА! Обществената БНТ - телевизията на българското общество има отговорности към българите!

  25 Авг 2023 20:37ч.

  И националната ни обществена БНТ е време да поеме отговорност пред Българския православен народ и БНТ да предостави телевизионно време с име: ЧАСЪТ НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРИЯ! Например в неделя сутрин от 9.00 ч. до 9.20 ч. (20 минути са достатъчни за да задържи вниманието на все по-НЕконцентриращите се мисловно българи). И може да заеме времето вместо лигавщините на лицето Петър Стоянович, който не спира да говори глупости и не влияе никак възпитателно върху българското семейство. Готово, не е трудно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставете безбожните кучета да лаят

  25 Авг 2023 14:11ч.

  А ние да вървим след Христа. Както Иисус е казал, никой не може да дойде при мене, ако Отец ми не го научи. " Вие няма да ги научите. Заради десетилетия безбожие и омраза към църква и Господ, България е на тоя хал сега. Да се молим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безбожието е заради "обкръжението" на Т.Живков

  25 Авг 2023 14:22ч.

  Няколко пъти вече колеги тук, в Афера и в Дир пишат, че обкръжението му е било от помаци и евреи! Дали е вярно, сигурно има как да се провери. Но насаждането на БЕЗБОЖИЕ е факт - манастирите бяха превърнати в музеи, за посещението на черквите няма да коментираме. Същото обкръжение навярно е било и в съветския съюз. .......... Кой и защо се страхува от Православието става все по-ясно, и ако още малко се позабавим ще стане и фатално късно! Затова имаме нужда от взаимна помощ и подкрепа Църквата с българския народ заедно за да бъдем силни срещу враговете на християнството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  25 Авг 2023 14:27ч.

  Този език "безбожни лаещи кучета", показва, че не си я докарал доникъде с учението. Такива като теб имат едно фатално объркване, че църквата има нещо общо с истинската вяра. Няма да обяснявам за попчета, ватиканчета, инквизиция, педофилия. А този от снимката горе отиде на крака в болницата, да види Простакът от Банкя, когато беше преял с филии с мас. Толкоз за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • молитва му е майката

  25 Авг 2023 14:31ч.

  да отделим малко време, 5 минути, за молитва за нас самите и за България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вечерко, няма как ти да обясняваш за вярата

  25 Авг 2023 14:36ч.

  Може би по-добре да кажем прасета, вместо кучета, според думите на Иисус да не хвърляме перли на прасетата, чее се обърнат и ще ви разкъсат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  25 Авг 2023 14:40ч.

  Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вечерко, отнеси се към Христос за кучетата

  25 Авг 2023 14:41ч.

  "Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вечерко, миш маш главо, прсвиславните нямаме ватикана

  25 Авг 2023 16:58ч.

  "...ватиканчета, инквизиция, педофилия", за коя църква говориш, явно католическата, или дори това не ти е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка: Православните нямаме Ватикана

  25 Авг 2023 17:02ч.

  Православната църква не е католическата и ватиканската, поне това разбери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БОЖЕ, ПОМИЛУЙ НАС ГРЕШНИЦИТЕ!

  25 Авг 2023 14:31ч.

  И продължавай да пазиш Отечеството ни от бесовете! Благодаря Ти, Господи за всичко! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

  25 Авг 2023 14:33ч.

  "Зачестили" случаи на насилие!? Верно ли бе, драги ми отчета!? Сал вие ли не сте разбрали още, че в тая територия насилват и убиват жени за УДОВОЛСТВИЕ, а вие правите НИЩО!? Лицемери. Предметът Религия е важен, но още по- важно е да се напомни, че Държавата е ОТДЕЛЕНА от Църквата. Църквата не следва да принуждава Държавата, Държавата не следва да се подчинява на Църквата. Нарича се разделение на властите. За протокола- моя милост е убедено вярващ православен субект. Но в никакъв случай религиозен такъв. Фанатизмът и талибанщината нямат религия. Има ги и сред християните. Уви. А това вреди на вярата. И на нейните полезни дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, разделението на църква от държава

  25 Авг 2023 14:46ч.

  беше голям успех за езичници и неверници, и за антихристиянските световни сили. Никога не биваше да става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • църква и държава трябва да да заедно

  25 Авг 2023 14:48ч.

  Както винаги е било исторически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без някой ПАПА да си сложи ръката върху нечия глава, никой не може да стане крал или император

  25 Авг 2023 14:55ч.

  Така е било при християните католици - силна папска власт. Е, вече и там не е, и светът се самотероризира и дечовекоизира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безграмотний софийски докторе,

  26 Авг 2023 2:18ч.

  клишето "разделение на властите" се отнася за светската власт, Божията власт е над духа/душите човешки! И, да, у нас църквата е отделена от държавата (в Гърция не е). Тъкмо затова, "Отдайте, прочее, Божието Богу, а кесаревото кесарю!". Църквата "не следвало да принуждава държавата... " Ти къде видя принуда от страна на църквата спрямо държавата от средните векове насам? Или си чел "Трудно е да бъдеш Бог" на братя Стругацки и не ти е стигнало пипето да проумееш, че това е фантастика, а не исторически роман? Но, вие, либерастите, май все още си живеете там, в Средновековието, ползвате се от методите му, почитате мракобесието му. И се стараете да го наложите на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • игри на тронове

  25 Авг 2023 17:16ч.

  Интересно е как изявлението на Светия Синод предизвика онези, за които е казано "Защото името им е Легион". Боли ли, бесове? Боли. И още ще боли. Това е само началото :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе то хубаво, но за българското семейство вече е късно. Жените вече са увредени. А жените дават тон, те избират

  25 Авг 2023 18:25ч.

  Мъжете в днешно време трябва да избират - или напасване към изкривените жени или целибат. За деца да не говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  26 Авг 2023 1:42ч.

  Жените са "увредени"?! Жалки мамини ПУ.....И! Ако не са жените да ви търпят- 99% от българските "мъже " два еднакви чорапа не могат да обуят. Щото мама ги е научила, че жените са им длъжни за всичко. Ай сиктир. Колкото до децата- ако една жена няма някаква медицинска причина да не ражда, е ЛИЧНО нейн избор дали да роди въобще. Тялото си е нейно. Животът и изборите- също. Всичко друго е талибанщина. ТАка типична за България...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идиотки сте вие. Затуй няма и да ви се налага да търпите някого - никой не ще да ви погледне

  26 Авг 2023 1:52ч.

  Правете си се велики самички пред себе си и се радвайте. Промити мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антоан-Лоран Алтъпармаков

  26 Авг 2023 2:40ч.

  ако една жена няма някаква медицинска причина да не ражда, изборът не е ЛИЧНО неИн (подчертавам, пише се с и-дълго), а неин и на мъжа и. Ако не постигнат консенсус по въпроса-всеки по пътя си! Така е тука, на изостаналите, нетолерантни Балкани. Явно ти живееш в някакъв друг, по-прогресивен свят, където мъжете са някакво техническо лице, изпълняващо чисто формални функции в семейството. Пардон, извини ме, че използвам такива архаични и отречени от прогреса понятия като "мъж" и "жена". Трябва ми време да свикна с родител 1 и родител 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  26 Авг 2023 3:33ч.

  Антоан-Лоран Алтъпармаков, първо- не ми говорете на ти. Аз не го правя. Невъзпитанието и простотията- някъде другаде! Второ, аз и семейството ми наистина живеем в нормална държава. Слава Богу. И трето, аз съм мъж. И баща. На повече от три деца. Така искаше съпругата ми. Когато й предложих, каза само- искам повече от три деца. Ако си ок, женим се. Толкова. Причините за решението й няма да коментирам, те са дълбоко лични и с трагичен оттенък. Така че по- крото с простащината и обидите. Нищо, че в България така е нормално! Слезте на земята бе, хора. Озаптете малко тая чалга в отношения, поведение, говорене. Набийте си в чугунените кратуни, че има и мнения, различни от вашето и те също са правилни. Като лекар, мъж и баща казвам ПАК- дали една жена ще роди, кога, колко деца е ЛИЧНО собствен избор на тази жена. И който мъж си въобразява, че има нещо общо с тези решения- значи е тежък комплексар и идиот. Питал съм много свои пациентки. Различна възраст, професия, социален статус. Не съм гинеколог, но ми е интересно. Кое е нещото, което спира една жена да роди дете на един мъж. Отговорът винаги е един и същ. Винаги. " И защо да родя дете на някой, който звъни на майка си по три пъти всеки ден, а мен не се сеща да пита как съм. И тича да й слугува, а у дома една вилица не премества. Защо да родя дете на някой, който ме смята за прислуга и на когото не вярвам?" Ами и аз да съм жена- и аз на такъв ще му бия шута. Имаме три дъщери. И много внимавам с какви мъже са заобиколени. Не искам някой мамин талибан да определя живота им. Не и докато съм жив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ! Вие лъжете,

  26 Авг 2023 16:16ч.

  от това което сте написали се вижда, че сте жена или се възприемате като жена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  26 Авг 2023 18:37ч.

  До "САМО ДА ПИТАМ! Вие лъжете, 26 Авг 2023 13:16ч".ХА-ХА-ХА-ХА!!! Някаква селска пръчка- независимо от пола!- седнала да ми говори глупости. Идея си нямах

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  26 Авг 2023 18:48ч.

  , че след 45+ години на тая земя, няколко чудесни деца и пракрасна съпруга аз, видиш ли, се "изживявам" като жена. Айде, нема нужда, како( или чичо) Фройд! Не сте видял(видяла) толкова книги, колкото аз съм прочел, преди да стана на 30. За после да не говорим. Нито сте ми на ума, нито на образованието, нито на нищо, за да си позволявате подобни идиотщини. Самият факт, че в Булгаристан се присмивате на мъж, който опитва да разбере жените, казва много. Казва защо повечето българки са готови да хванат последния тъпак в Англия, Германия, където и да е- само да не се занимават с вас! Личен пример. Второто ни дете се роди по- рано, от планираното. Жена ми вече пишеше дисертация и учеше за втора специалност, когато разбрахме, че пак е бременна. Първото ни дете беше на 2. Премислих и й казах- ок. Оставам вкъщи, ще се грижа за детето, не отлагай дисертацията и изпита за специалност. Тогавашната ми работа не изискваше да съм в клиниката всеки ден. Когато трябваше да оперирам или нещо друго идваше гледачката, за да може жена ми да работи спокойно, докато не съм вкъщи. Това продължи година и половина. Докато тя взе втората специалност и защити дисертацията. През това време куцо и сакато, "приятели", се убиха да ме будалкат, че съм "мъж на жена си". Стоя вкъщи и сменям памперси. Един даже ми каза- а кафенце на жена ти правиш ли? Че що да не й правя!? Разни тъповати монтьори, безработни лузъри, обикновени сервитьори се подиграваха на един лекар, че е решил да удари едно рамо на жена си. Смехория. Но е нормално. В България успешната и реализирана жена е истински ужас за "великите" мъже. Пази Боже, ако получава повече пари. Е, тогава Ганьо Комплексарски изпада в несвяст. Вместо да си стегне гъза и да работи. Можете да се бъзикате, колкото си щете. Искрено пожелавам на всеки от вас жена, която е поне наполовина толкова работлива и умна като моята. И, не. Не е чужденка. Е, малко трудно се оправям понякога, щото е македонка, ама какво сега. Идеални неща няма, нали така. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "в Булгаристан се присмивате на мъж, който опитва да разбере жените"

  26 Авг 2023 19:29ч.

  Не малко несретници, като напуснат България /не Булгаристан безроднико/ и им сменят чипа, започват да си мислят, че са хванали бога за шлифера. И тоз "мъж" се опитвал да разбере жените!? Аланкоолу, та те самите не могат да се разберат, ти ще ги разбереш. Тъй ни е създал бог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Авг 2023 20:08ч.

  Обучението в основите на християнството, като предмет в училище, със сигурност не се равнява на кръщение и не води до живот на спасение. Ясно е, че става въпрос за някакви базисни знания, които може да се употребят в последствие всякак, за някой може да са градивни, да предизвикат любопитството му и в последствие той да търси допълнителна информация. Друго дете може и завинаги да се отврати, ако знанието е поднесено твърде натрапчиво, агресивно и схоластично. Предполагам, че БПЦ си осигуряват и малко повече платена държавна работа така, а и придобиват нива, каквато почти нямат. Те си имат своите основания, въпросът е, че са прави в това, че образователното министерство трябва да има предвид тези точно ценности, когато подбира учебния материал. Защото всяка наука се базира на определени ценности или на подмяната им, особено хуманитарните науки винаги целят да доведат до определени изводи чрез избора на материали. Тези изводи се дават на пишещите учебниците и програмите като политическа заявка какво да се изгражда като манталитет в децата. В момента това са точно тези подменени ценности, наречени европейски, водещи децата до безумие. Църквата и държавата са отделени, но ЧОВЕКЪТ е едно смислово цяло, той иска да има убеждения, които да отстоява политически и те да залегнат в Конституцията му, така че ако тези ценности се формират чрез неговото вероизповедание, това винаги ще стигне и до политиката и законите и няма да означава, че държавата е спряла да е светска. Официалното въвеждане на вероучение е една такава заявка, че политиците няма да странят толкова крайно от християнските ценности, както го правят днес, средата ще се смекчи, кансел културата ще се смекчи, това е просто знак. Обществото ни няма да помъдрее за една учебна година с въведено вероучение, нито след десет, но ще излезе от тази крайност, която имаме днес по силата на махалото - светската държава така се оттласна от древните култури, че стигна до възхвала на всякакви перверзии. Аз съм „за“ по тези причини, нямам илюзии за резултатите, друг може да е „за“ по напълно различни причини. Децата трябва поне да са наясно какво хиляди години са вярвали техните предци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не пречи

  27 Авг 2023 21:44ч.

  да се въведе като свободно избираем предмет. ..................................... Господин Алтъпармаков, поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи