Съборът в Рожен: "В името на нашия Бог ще издигнем знаме!"

Съборът в Рожен: "В името на нашия Бог ще издигнем знаме!"

На 13-ти юли в сърцето на Родопа планина се състоя тържественото откриване на голямото Роженско знаме, издигнато на 111 метра над широтата на Роженските поляни.

Първите сведения за събори на Рожен датират още от 80-те години на XIX век. Предшественик на съвременния фестивал е местен събор, проведен за пръв път на 27 юли 1898 година, деня на свети Панталеймон, по инициатива на отец Ангел Инджов-Комитата (български духовник и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация) като събор на жители и изселници от село Соколовци, останало под османска власт след Освобождението.

Въз основа на тази традиция през август 1961 г. се провежда родопски събор-надпяване в рамките на 3 дни, който е един от първите от създаваните по това време регионални събори на народното творчество.

След 1912 г. (Освобождението на Родопите от османската власт) на Рожен се правят все повече родови и дружески срещи на изселени във вътрешността на страната родопчани.  Така съборите на Роженските поляни стават традиционни родови срещи, които през следващото столетие се развиват като национален фолклорен събор.

Тази година на Тържественото откриване на “Пилон Рожен” и през следващия първи ден на събора взеха участие множество фолклорни състави от България, Република Северна Македония и Украйна.

На сцената на Роженския събор прозвучаха изпълнения на Ансамбъл на въоръжените сили с патриотични песни и маршове от композитора и диригент подполковник Ради Радев от Гвардейски представителен духов оркестър, актьорът Янко Лозанов с изпълнения на художествено слово от наши поети класици, анс. "Чинари" с разнообразна хореография, Пламен Пламенов Мирянов с изпълнение на стихотворението “Хаджи Димитър” и словата от Псалом Давидов 20-ти, Ива и Велислава Костадинови, 100 каба гайди, Християна Луизу, хор “Ваня Монева”, Петя Панева, Илия Луков и др. Преди тържественото издигане на големия осветен в храм св. Висарион в Смолян български трибагреник се прочетоха словата от Псалтира:

„Нека Господ да те чуе в скръбен ден!

Нека името на Бога на Яков да те защити!

Да ти изпрати помощ от светилището

и от Сион да те укрепи!

Да ти даде Господ каквото ти сърце желае и да изпълни всяко твое намерение.

Ще се зарадваме за твоето спасение

и в името на нашия Бог ще издигнем знаме!“

В тържественото събитие беше символиката на числото 111. Височоната на пилона е 111 м, колкото е и площта на България. На празника бяха отбелязани две значими събития - 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание!

Роженските поляни отново бяха сцена на песни, традиции, обичаи, а за първи път досега и на дърворезби с емблематични християнски цитати…