Съборът на Православната църква в Америка призова да не се дава богословско оправдание на еднополовите съюзи

Съборът на Православната църква в Америка призова да не се дава богословско оправдание на еднополовите съюзи

В края на м. юли в град Балтимор се проведе Двадесетият общоамерикански събор на Православната църква в Америка (ОСА), на който беше приет призив към православните клирици и миряни да не създават богословска рамка, оправдаваща еднополовите съюзи. Съборът потвърди християнското учение за половата идентичност на човека и за брака. Изявлението обаче срещна и критика, защото беше изтълкувано като опит да се забрани диалог на тази тема сред православните, което е необичайно за американската култура. Повод за становището стана кръщението, извършено в Гърция от Американския архиеп. Елпидофор (Вселенска патриаршия) на две деца, осиновени от хомосексуална двойка.

В изявлението се казва:

„… Православната църква учи, че съюзът между мъжа и жената в брака отразява съюза между Христос и Неговата Църква (Еф. 5 гл.). В този смисъл бракът е моногамен и хетеросексуален. В рамките на този брак сексуалните отношения между мъжа и жената са израз на тяхната любов, която е благословена от Бога. Такъв е Божият план за мъжа и жената, създадени по Негов образ и подобие, от самото начало и такъв остава Неговият план за всички времена. Всяка друга форма на полово изразяване по своята същност е неправомерна и не може да бъде благословена от Църквата по никакъв начин, независимо дали пряко или косвено.

При това Св. Синод на епископите изразява своята пастирска загриженост и бащинска любов към всички, които желаят да дойдат при Христос и които се борят със своите страсти, изкушения и натрапчиви грехове, каквито и да са те. Църквата е болница за болни. Нашият Господ е дошъл като лекар, за да излекува болните. Подражавайки на нашия Спасител, Който разтвори широко ръце на Кръста, ние приемаме с отворени обятия всички, които желаят живот на покаяние в Христос.

През последните години Негово Блаженство митрополит Тихон и Св. Синод на епископите на Православната църква в Америка направиха многобройни изявления, потвърждаващи православното християнско учение за брака и сексуалността. На Осемнадесетия общоамерикански събор в Атланта, щата Джорджия, на 20 юли 2015 г. митр. Тихон заяви във встъпителната си реч, че „… Православната църква трябва да продължи да проповядва това, което винаги е учила: че бракът е съюз между един мъж и една жена и Православната църква в Америка не може по никакъв начин да се отклони от това учение“.

Същото беше потвърдено и в „Синодалните утвърждения за брака, семейството, сексуалността и светостта на живота“ от Десетия общоамерикански събор в Маями, Флорида, състоял се от 26 до 31 юли 1992 г.; „За моралната криза в нашата нация“, издадено на 17 май 2004 г.; и „Изявление относно решението на Върховния съд на САЩ от 26 юни“, издадено на 28 юни 2015 г.

Призоваваме всички духовници, богослови, учители и миряни на Православната църква в Америка никога да не противоречат на това учение, като проповядват или преподават против ясната морална позиция на Църквата, като публикуват книги, списания и статии, които правят същото, или като създават или публикуват подобно съдържание онлайн. Ние отхвърляме всеки опит за създаване на богословска рамка, която би нормализирала еднополовите сексуални отношения или би изопачила дадената от Бога полова идентичност на човека. Св. ап. Павел пише, че подобни учения „ще напредват в нечестието“ и че такова „слово ще се разпространява като живеница“ (2 Тим. 2:16-17), подвеждайки вярващите и търсещите истината.

Всеки духовник, богослов, учител или мирянин, който противоречи на нашата разпоредба, подкопава по този начин авторитета на Св. Синод на епископите на Православната църква в Америка, като не се съобразява с последователното и непоколебимо учение на Св. Синод по тези въпроси. Призоваваме всички такива лица да прекратят своите разрушителни действия, които застрашават мира и спокойствието на Православната църква в Америка, предизвикват скандал и несигурност и изкушават да се препънат онези, които се борят срещу своите разюздани страсти. Следователно тези, които проповядват тези грешки, стават участници в греха на онези, които са изкушили или които не са успели да поправят, и затова трябва да търсят опрощение на този грях в тайнството на св. Изповед. Онези, които отказват да се поправят, се подлагат на църковна епитимия.

И така, ние, Св. Синод на епископите на Православната църква в Америка, завършваме, като още веднъж потвърждаваме, че всички духовници, богослови, учители и миряни на Православната църква в Америка не трябва да преподават нищо друго освен пълнотата на православната вяра, която е пълнотата на спасителната истина.

Напомняме на нашите вярващи и духовници, че всеки човек с добра воля е добре дошъл да посети нашите енории. Приемането в Църквата и продължаването на причастието с Христос в св. Чаша обаче е запазено за онези, които се стремят да водят живот на покаяние и смирение в светлината на тези дадени от Бога истини, съобразявайки се с Божиите заповеди като единствен път на спасение в Христос. Всички ние сме грешници, но точно поради тази причина нашият Господ Иисус Христос ни призовава: „Покайте се и вярвайте в Евангелието, защото се приближи царството Божие“."

Общоамериканският събор е най-висшият законодателен и административен орган на Православната църква в Америка, който се свиква периодично на около три години. Всяка енория има право да изпрати делегати от клира и миряните. Съборът има много сесии и е съпътстван от богата културна и младежка програма. През тази година съборът отчете и най-голямата благотворителна кампания, организирана от Православната църква в Америка, която събра и изпрати 720 хиляди долара на Православната църква в Полша в подкрепа на украинските бежанци, напуснали страната си заради руското нахлуване в Украйна.

 

Източник: "Двери"

 

 

Коментари

 • malart

  13 Авг 2022 12:44ч.

  Добре де, какъв диалог може да има по повод на половете в един брачен съюз? Амеркинската култура да си прави каквото желае, но защо православието трябва да бъде "диалогично" по такава тема

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  13 Авг 2022 14:10ч.

  За каноните добре, но защо не говорят за временета в които живеем, които най вероятно са и последните.От години църквата не говори за актуалния живот около нас, нито проповядвя.Само се държат гузно за догмите си, повечето от които сами са създали през годините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илиян Пишев

  13 Авг 2022 14:52ч.

  Църковните отци винаги, по всяко време говорят за нуждите на съвременните християни. Просто трябва да се отиде на църква и да се чуе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  13 Авг 2022 14:56ч.

  10-те Му заповеди не са догма, а крайгълен камък върху, който се гради обществото ни и е в основата на съвременното законодателство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи