Развита Африка срещу загнила България: позорен проект, избран от Министерството на културата, начело с проф. Минеков, ни представя във Венеция

Развита Африка срещу загнила България: позорен проект, избран от Министерството на културата, начело с проф. Минеков, ни представя във Венеция

Развита Африка срещу загнила България: позорен проект представя страната ни във Венеция. Спечелилият грозен проект е само едната страна на проблематичното ни участие. Оказва се, че не само той, но и цялата процедура на конкурса повдига много въпроси към неговите организатори. А организатор е държавата в лицето на Министерството на културата, начело на което в момента е проф. Велислав Минеков, съобщава БГНЕС.

Позорен и срамен проект ще представлява България на най-авторитетното в света архитектурно биенале, провеждащо се във Венеция, предаде репортер на БГНЕС.

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този най-авторитетен форум в света на архитектурата. Темата на тазгодишното издание е свързана с бързото развитие и възхода на Африка и е озаглавена „Лаборатория на бъдещето, вдъхновена от Африка“. Тя е избрана от кураторката Лесли Локо.

Докато всички страни по света се стремят на подобни форуми да покажат най-доброто от себе си, за да могат да привличат симпатии, които впоследствие да бъдат осребрени с инвестиции и приятелства, Министерството на културата е решило да заложи на обратния подход. На фона на развита Африка, България ще покаже грозота и разруха.

Спечелилият проект, съдържащ много снимки, което също не е добре прието на Венецианското биенале, показва разрушени училища, изоставени и ръждясали детски площадки и всякакви негативни неща в този дух. Идеята на този проект е силно критикувана, тя не може да впечатли с нищо чужденците, даже точно обратното ефектът ще бъде отрицателен. Може би авторите и журито, което го е приело, робуват на фалшивата представа, че страната ни е по-зле от Африка, което естествено не е така.

Спечелилият грозен проект е само едната страна на проблематичното ни участие. Оказва се, че не само той, но и цялата процедура на конкурса повдига много въпроси към неговите организатори. А организатор е държавата в лицето на Министерството на културата, начело на което в момента е проф. Велислав Минеков.

На 4 януари 2023 г. Министерски съвет прие решение за участието ни в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, което ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. във Венеция. „Участието на страната в подобен международен форум … подпомага издигането на международния авторитет на България и използването на нейния капацитет за постигане на значими външнополитически цели и приоритети“, подчертават от МС.

Според правилника за национално участие на Биеналето само правителствена институция (governmental authority – бел.ред.) като МК може да е официален представител и организатор, а не обществена или неправителствена организация. Конкурсът, организиран от държавата, е с жури, доминирано от членове на Камарата на архитектите в България (КАБ) – общо четирима от седем, като от страна на МК е включен само един човек – началникът на кабинета на министъра Боби Данаилов. Другите двама членове са от Съюза на архитектите в България (САБ), който е положил много усилия през годините да имаме участие в този престижен форум.

Тук трябва да припомним, че италианците през изминалите години не са ни допускали до участие на предните няколко биеналета, защото КАБ са настоявали да организират и журират. Явно тази година са успели да намерят начин и да се скрият зад държавата, която ще плати сметката, докато КАБ се разпореждат. КАБ, според Закона за камарите, имат и друга функция, която е свързана с лицензи, авторски права, архитектурен бизнес, т.е. те са доста далеч от творчеството. Камарата погрешно разглежда Венецианското биенале като официозно изложение на архитектурно-строителната индустрия, докато Биеналето, дефакто, е за творческо експериментиране на иновативни, концептуални идеи, граничещи с другите изкуства, като видео и дигитални инсталации и дори пърформанси.

 

За подобни креативни биеналета и творческата страна на архитектурата е създаден и действа творческият съюз САБ, който е имал само 2 члена в журито от 7.

Конкурсът е критикуван и заради съмнително краткия срок от 26 календарни дни. Той е обявен на 20 декември следобeд до 16 януари в 12.00 часа на обяд, като тук се включват дългите празници по Коледа и Нова година, които естествено са почивни дни.

Поражда съмнение и ниският бюджет от 70 000 лева, което всъщност е горният лимит, с който дефакто се заобикаля Законът за обществените поръчки, за да няма обжалване.

Конкурсите за Биеналето в другите европейски и съседни страни обикновено са двустепенни, за 2-3 месеца с 200-300 000 евро бюджети.

След 14 години прекъсване България ще бъде представена на Венецианското биенале от проект с много слаби архитектурно-естетически качества, срамен, нихилистичен и позорящ. Неговият автор е на 33 години и дори не е живял в соца и експлоатира непонятна за него тема.

Заради подобни проекти не трябва да се учудваме, защо преди около 14-15 години България беше представена по един много нелицеприятен начин в една чешка артинсталация, символизираща Европа. Първо е необходимо да се уважаваме ние, ако искаме и другите да го правят.

Източник: БГНЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • С ГЕРБ завинаги в сърцето

  29 Яну 2023 11:44ч.

  Явно онзи чешки евреин се оказа прав като ви оприличи в своя инсталация на турско клекало. 80 процента от българите и 100 процента от макетата сте биологичен боклук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  29 Яну 2023 12:15ч.

  Циганин? Турчин? Емигрант?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биологичен боклук

  29 Яну 2023 12:35ч.

  При всяко положение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  29 Яну 2023 13:22ч.

  Циганите и турците нямат никаква вина...просто "пази Боже, сляпо да прогледа"...поредната еничарскап пасмина миеща чинии в европата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С ГЕРБ завинаги в сърцата

  29 Яну 2023 17:33ч.

  Всеки гласувал за герб заслужава съдбата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан д-р Чолаков

  29 Яну 2023 20:10ч.

  Уважаеми форумци, не забравяйте че освен нормални хора и тролове тук коментират и хора със психични отклонения , като горния индивид и "от стара коза яре""

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  29 Яну 2023 23:44ч.

  Хора с психични отклонения са изглежда и авторите на проекта, който трябва да ни представлява. А също и тези, които са го одобрили. Може би трябва да се изкаже някой компетентен специалист, що за мазохист трябва да си, за да ти доставя удоволствие така да се самоунижаваш и нараняваш, а също и да предизвикваш другите да го правят. Подобни екземпляри се подвизават обикновено в "културните и интелектуални среди", а също и на държавни позиции. С такава "културна политика" врагове не ни трябват. Даже македонец не е способен на чак такъв "език на омразата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  30 Яну 2023 0:52ч.

  Моля не режете главата на това. Може да разберем как пълна олигофрения, съчетана с ниско или никакво обазование, арийски идеи и соросоидизм водят до дегенерация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adriana Yordanova

  27 Фев 2023 0:20ч.

  Невъзможно, сигурно българин-продажник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  29 Яну 2023 12:32ч.

  За съжаление българите в архитектурно отношение не могат да предложат нещо значително. Покажете барем новопостроено училище от съвремен европейски тип. Ами, не можете, защото в България просто няма такива училища. Всички са от времето на соца, както и грозните панелки, които украсяват София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Европейско" значи гадно, гнусно, вредно, педерастко

  29 Яну 2023 12:36ч.

  Не ни трябват повече европейщини. Направо се осра страната с "европейски" неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • europe

  29 Яну 2023 13:09ч.

  Ти не си излизал от селото си, за да видиш нови европейски училища, изключително оригинални в архитектурно отношение. А като не те интересува европейското, тогава не се явявайте на европейски форуми и конкурси като този във Венеция. Именно за него става дума, а не за твоето мнение. Грозни в архитектурно отношение са за съжаление градовете в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  29 Яну 2023 15:09ч.

  Панелките били грозни... Ми какво да кажем за съвременна та "архитектура", насрала всякаква мисъл за красота и градоустройство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на мен ми харесва "креативната идея" на българския проект

  29 Яну 2023 16:09ч.

  защото е ярко доказателство за кризата в която се намира държавата ни откакто станахме част от "колективният Запад"! Ако не друго - поне е откровена илюстрация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждал ли си

  29 Яну 2023 16:35ч.

  първо европейско училище? Живея от 2001 година в чужбина и мога да ти гарантирам, че нашите училища са много по-добри. Друг е въпроса, че като всяко нещо трябва да се поддържа. И тук училищата не се строят всяка година, а са на по 60-70 години сгради, а и не всички са с добра подръжка. На отворени врати като бяхме в едно такова, в Германия, трябваше да внимаваме, че в един от коридорите тавана се ронеше..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  29 Яну 2023 19:05ч.

  Грозно е всичко построено в последните години. Да панелките са грозни заради усвоените балкони и залепените изолации. По соца ни даваха боя- безплатно да си освежаваме фасадите и остъклените беше забранено, както и просторите откъм булевардите. А и нямаше решетки. Представяте ли си? Когато отидох в Италия 80 те бях изумен от решетките по прозорците , грозотия. Предпочитам сивотата и стила пред кича и разностилието, а градовете ни са грозни, защото не се поддържат . Факт е че сега е по грозно, много по- грозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на мен ми харесва "креативната идея" на българския проект 29 Яну 2023 16:09ч. защото е ярко доказателство за кризата в която се намира държавата ни откакто станахме част от "колективният Запад"!

  30 Яну 2023 7:28ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НДК

  29 Яну 2023 12:58ч.

  И и като се има предвид, че тази разруха я докараха на България именно такива като Минеков и компания, които нямат нищо общо с гения на бащата и тъста на Минеков, сега е цинично точно този Министър на некултурата да представя България, където и да е с подобни проекти. На всичкото отгоре същите тези псевдоинтелигентни жълтопаветници одобряват финансирането с оръже на войната в Украйна, с което разрухата, докарили ни за 30 години, да състигне максимално бързо и желаещата да се присъедини към биеналето на разрухата Украйна. Разбира се правят го с мечтата да навредят на Русия, но всъщност вредят на самите себе си. Това което показват във Венеция е собственото им грозно и озъбено лице. Не България, а тези бездуховни, халтурни подгъзници трябва да се срамуват от уродливото си лице. Лицето на България е друго. Но трябва да имаш очи и душа, за да го видиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпрос

  29 Яну 2023 13:13ч.

  Какво имаш предвид под " Лицето на България е друго. " ??? Разкажи за него с думи, но по отношение архитектурата (не архитектурата за богатите, обаче).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  29 Яну 2023 13:27ч.

  Голямата архитектуа се прави от богатите...бедните живеят в корторите ...Люлин, Дружба и тн...от век, века е така...останалото е обикновен социализъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • europe

  29 Яну 2023 13:37ч.

  За разлика от България в Европа се строят модерни и нови болници и училища, които са собственост на общините и обслужват цялото население. Бг "политиците" говорят за образователни реформи и такива касаещи здравеопазването. Без нови и модерни бази обаче реформитe са невъзможни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баща ми бояджията

  29 Яну 2023 13:55ч.

  Лицето на България е такова, каквото искаш да го виждаш винаги и каквото се стремиш да го постигнеш всеки Божи ден. Лицето на България е Боженско, когато го рисува Майстора и уродливо, когато го лансира псевдо-майстора Минкулт Минеков, който вместо да гради и реставрира, го разгражда и замеря с яйца и боя. Какъвто министъра, такива и архитектите му, такива и фотографите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • времето на баба ми и прабаба ми

  29 Яну 2023 14:48ч.

  Говориш за времето на баба ми и прабаба ми. А сега , през ХХI век къде е "Боженското" в архитектурата на България ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • времето на баба ти...

  29 Яну 2023 15:42ч.

  Че какво му е на времето на баба ти и прабаба ти? Бас държа, че бабите ти са по-яки и по-мъдри жени, които от нищо са направили нещо, а не от нещо да направят нищо, като техните наследници, които не уважават нито времето, нито времената. И резултатът е налице - и то тях не уважава, отнело им е сетивата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България ЗАКРИВА училища със скорост 1400 / 33 години!

  29 Яну 2023 16:17ч.

  Кой има време да проучва новите "европейски" училищни сгради и развитието на този тип, с каква цел да го стори?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • europe 29 Яну 2023 13:37ч. За разлика от България в Европа се строят модерни и нови болници и училища, които са собственост на общините и обслужват цялото население.

  30 Яну 2023 7:30ч.

  Я, па, я? И къде това? Примери?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Объркàл се е човекът!

  30 Яну 2023 7:32ч.

  Верно се строяха болници и училища, които да обслужват цялото население, но по време на социализма в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арджуна

  29 Яну 2023 13:17ч.

  Емигрантите от България в чужбина повечето са доста озлобени и смачкани и това е нормално, но не е нормално да си хвърлят мизериите когато могат . Само замърсяват медиината среда. А иначе деградирали елементи има навсякъде - и в африка, и в белгия, и в холандия, и в германия и така нататък. Качествени хора все още има, слава Богу , и заради тях светът все още не е отишъл по дяволите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общи приказки !

  29 Яну 2023 13:22ч.

  Ти откри топлата вода. Говори по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 29 Яну 2023 13:17ч. Емигрантите от България в чужбина повечето са доста озлобени и смачкани и това е нормално, но не е нормално да си хвърлят мизериите когато могат . Само замърсяват медиината среда.

  30 Яну 2023 7:35ч.

  Това е темата. Емигрантите са темата, защото са закрили в България 1400 училища за 33 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Яну 2023 13:29ч.

  Румбата Радев толкова си може... досега трябваше да е изгонил тоя скапан соросоид с камъне, но нали и той слугува на сорос - седи и гък не казва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • секи трети ден

  29 Яну 2023 13:46ч.

  секи трети ден, Истучникъ заставал пред угледалото да бръсни лисата си брада. да си й пуска тъй - ми, един тример, бе. ма, шик да си съ праи, бате. и симпатиа да привличъ, и да впичътлява чуждинцити, и да си я усрибрявъ красутатъ. в тоа дух. и секи път разпознавал в лицету отсреща, колку срамну изглежда. ма, що? ми, брадата му лиса, бе! и нооу мъчно му ставало да са сръвнява с международнуто пуложение. ма, пуне нихилистичин и пузорящ джендар още не бил станал, бате - туй самичак моел си преценя. … и почнал творчески тъй да съ присеща, колку по е постоянна сека процедура, ми, от сека нейна потчинена цел, бе бате. и щом се сетил, обарнал оглидалуто с лицету кам стената. и днеска още ходи там да са испрвя пред гърбъ на опъкоту оглидалу, да го експлуатиръ и съ вдахнувявъ. ми, тъй вече даже нема непунятна тема за Истучникъ. само неприатнуто унуй тъквос едно самнение - ми, то остава, бате, също като е по вица от преди времето на соцъ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смотаняк да не мислиш че някой ти чете уродливите думи

  30 Яну 2023 22:36ч.

  опитваш се на изроден български да злорадстваш - ми жалък българомразец си, напъвай си се с уродливите думи резултат на уродлива мисъл...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Яну 2023 13:59ч.

  Пропагандираме екологичните въглища от Южна Африка за Европа, пренебрегвайки собснвените си налични запаси, щото не са зелени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво показват фактите (Картини от една изложба на Мусоргски)

  29 Яну 2023 14:04ч.

  Че който отхвърли социализма го чака нищета и грозота за огромното мнозинство и луксозен и красив живот за останалото малцинство. Отказахме се от българския социализъм на Т. Живков, щото бил недоносче, родило се в недоразвито за него общество, за да стигнем до ганювския капитализъм на Тиквун, който не е за описване, познат ни е до болка. Общото между тях е, че и двата социални модела бяха наложени от външни фактори и осъществени от вътрешни прослойки, едните трябваше да колективизират насила и градят новото, а другите "законно" да приватизират, събарят и крадат старото. Общо е и че народонаселението само стои, гледа сеир и коментира, сякаш това се случва на някого другиго, на театрална сцена, а гледащите са в публиката. Тоест не са субекти, а само обекти, както се изразява професор Иво Христов. Никой не защити селяните когато насила ги лишиха от земята им и направиха граждани и работници, после никой не реагира когато разбиха и ограбиха построената от всички собственост. Не бяхме като поляците когато ни колективизираха, нито пък бяхме като чехите и унгарците когато ни приватизираха. Такива са фактите, можете да ги видите сами и без да ходите на изложбата, не ни харесват и покрай тях и професор Христов, че говори за разрушената социална тъкан, за липсата на общностно мислене и отговорност към съдбата си, значи и към свободата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bananas

  29 Яну 2023 14:14ч.

  Браво на екипа, който участва във Венеция ! Какъв по-добър начин да покажем на света, каква бананова република сме и как за 30г ни превърнаха в аналог на африканска държава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за Министъра!

  29 Яну 2023 15:06ч.

  От дадена си мисля, че е необходимо да се показва истината за средата в която живеем. А не лъскавите снимки от избрани малки места, в които са вложени много средства за реставрация. Т.е. да се покаже голямата разлика между 90% от обществените места на България, които се крият и 10% с кото някой се опитва да представи изкуствен напредък от членството ни в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои хора са доста зле информирани за Африка

  29 Яну 2023 15:46ч.

  Вижте в Нета в какви училища учат в някои африкански държави, как са оборудвани и на какво техническо ниво. Ще ви падне шапката. Не е на всякъде така разбира се, но някои са изпреварили България с десетки години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е да се засрамим, България загива докато “спасяваме” на Украйна

  29 Яну 2023 15:51ч.

  Затваряйки си очите за истината, какво правим? Номерът на щрауса с какво ни помага? Такава ли е България в момента? Такава е! Какво трябва да направим? Да се опитаме да променим нещата или да охулим този, който е дръзнал да ни покаже истината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама, извинете,

  30 Яну 2023 0:23ч.

  Това ли е целта на въпросното биенале, ние за това ли участваме там?- да си покажем мизерията, защото е факт, да се самобичуваме пред другите за пореден път и да очакваме и те да го правят? Аз, доколкото схващам, целта е да се търсят някакви творчески решения за бъдещето, някакви нови архит. идеи. Ние какво правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИЗБОРЪТ НА НАЧИНА НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОКАЗВА НЕПОЗНАВАНЕ НА РЕДА НА МОДУЛИТЕ НА БИЕНАЛЕТО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

  29 Яну 2023 15:34ч.

  Биеналето във Венеция се прави всяка година, като през четните години се показват образци на съвременно изкуство (т.е. изкуството от 20 и 21 век, с различни материали, и всякакви изчанчени методи и виждания, наречени "модерно изкуство"). Докато през нечетните години, като 2023-та, биеналето е резервирано за архитектурни образци. Нашите умници се представят на Архитектурното Биенале (2023) с неща от модерното изкуство. Тотално неразбиране на самия формат на събитието. Боже, пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквито хората, такава и архитектурата

  29 Яну 2023 15:42ч.

  Добра архитектура и изкуство се правят в културни и заможни общества. Пример Ренесанса в Италия. У нас “хората с парите” в последните 30 години са олигарси първенюта и обикновени мафиоти, от простак нагоре. Е, какво има да говорим повече? И после, архитектите виновни! Ами те изпълняват поръчката на този, който плаща. До тук с архитектурата като изкуство! И имаме това, което имаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше

  30 Яну 2023 0:13ч.

  времена, когато богатството вървеше с културата и културата с богатството, а сега тези неща не се засичат въобще. Поне у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поздравления и от мен !

  29 Яну 2023 15:46ч.

  Тези снимки от соца, които са актуални и днес в България, повдигат един съществен проблем: Отговорните чиновници и политици смятат, че веднъж направено нещо, то ще трае вечно, поне няколко века. Ама, нали непрекъснато си обновяват къщите на село (политиците имам предвид)- я покрив, я керемиди, улуци, двора и т.нат. Така е и в обществената среда- всичко подлежи на разпад, и ако не се подновява, съобразно съвременните тенденции, средата на живеене започва да изглежда гротескно и нефункционално, като металните катерушки от снимките..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не трябва да се забравят и

  29 Яну 2023 16:26ч.

  реалните резултати от работата на US4BG в сферата на образованието ни през последните много години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  29 Яну 2023 15:53ч.

  Резил, ама от друга страна-това си е голата истина. Какво беше и какво ла*но е сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  29 Яну 2023 16:33ч.

  Пътувам доста из България, защото смятам, че преди да ахкаш и охкаш пред красотите на друга страна трябва да опознаеш своята. За мен най- отчайващата гледка е закритите училища, в градове и села из цялата страна. Сгради и красиви и стандартни сега оставени на разруха. Такава изложба не е за чужбина, а трябва да е постоянна в сградата на Народното събрание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И изоставените и рушащи се кантони навсякъде по жп линиите

  29 Яну 2023 16:43ч.

  Държава без добър жп транспорт, както и без добро образование навсякъде и за всички е самоотписала се държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тези руини на бившите гари собственост на БДЖ

  29 Яну 2023 16:55ч.

  са още един от начините да бъде разбит българския дух, съвсем умишлено! Аз го наричам Българският геноцид на 21 век. Съвсем умишлено разбиват и БДЖ, с цел да ги приватизират някои "по-добри" стопани, препоръчително "чужди инвеститори"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • из речта на Петко Каравелов, декември 1884 г.

  29 Яну 2023 17:13ч.

  при предсатавянето на проекта за създаването на Българските ДЪРЖАВНИ Железници: "Построяването на железните пътища от частни лица или дружества е всякога спекулативно предприятие, в което предприемачите се стремят да вложат капиталите си при най-износни условия. Поради това главната цел за тях е да увеличат печалбите си - нещо, което в повечето случаи бива в ущърб на държавата и е без съществена стопанска полза за населението от района на железницата. Съвсем друго е, когато пътищата се строят със средствата на държавата и се експлоатират от нея; тогава частните печалби играят второстепенна роля; държавата е доволна, когато линията не и носи загуба, и даже се помирява с незначителни загуби, стига само с това да доставя на населението удобства, от които се нуждае една цивилизована държава."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А под този демонстриран резил

  29 Яну 2023 16:45ч.

  Написано ли е "Благодарим ти, демокрацийо! Благодарим ти, ЕС!", за да е ясен генезисът на резила?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генезисът

  30 Яну 2023 0:08ч.

  на резила не е нито демокрацията, нито ЕС. Генезисът е бълг. характер и манталитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това българско участие е само различна изява на нихилизма ни

  29 Яну 2023 16:52ч.

  от съвременната ни КИНОпродукция, например. И в новите български филми често се забелязва подобно търсене (на международни отличия) чрез умишлена демонстрация на грозна дори уродлива измислена реалност... по примера на многоуважвания (на запад) руски режисьор Андрей Звягинцев...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уке Цветко

  29 Яну 2023 17:25ч.

  Позор е разрухата, мизерията и упадъка, а не показването им! Нека види света! Не е ли позор да си крие? А който не вярва, да се повози из Северозапада например, аз често го правя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А после да мине границата

  29 Яну 2023 19:22ч.

  и след няколко километра да отиде в Зайчар да види колко са зле сърбите без ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мило уке, споко!

  29 Яну 2023 21:53ч.

  Изчакай да се видят резултатите от пълната демократизация на Украйна... Мъчно ми е за нормалния човек там, който ще си спомня дълго заглавия като "Прилъстена и изоставена"... за жалост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста

  29 Яну 2023 22:34ч.

  Много си приличат някак си статуята в Киев "Монумент Независимости Украины — памятник, посвящённый независимости Украины. Монумент расположен в центре Киева на Площади Независимости." и статуята на София - " Статуята с височина 8,08 m гледа на изток, към пл. Независимост". Все облечени в черно жени в центъра на градовете гледащи към площади с името Независимост. Соросоидски отпечатък ли е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, прави тягостно впечатление

  30 Яну 2023 22:49ч.

  "Все облечени в черно жени в центъра на градовете гледащи към площади с името Независимост. Соросоидски отпечатък ли е..." Повече от отпечатък. Защото е под диктат. От американската частна Уикипедия - .... Статуята на СОФИЯ Инициативата за монумента е на тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски, от 1998 г.[7] .... Обект на дискусии е КАК БЕЗ КОНКУРС е станал изборът на скулптор, архитект и строител на такъв ключов като символ и значителен като финансиране монумент, изборът и определянето на неговия образ и модел и дали въобще е одобряван в този си вид от общинския съвет.... Нали вече сме били в демокрацията къде е прозрачността в усвояването на ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУРС. Както и за настоящето представяне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минеков си мисли, че с този избор ще удари по Борисов

  30 Яну 2023 22:52ч.

  когото явно счита за виновен за разрухата. Ноооо всъщност с този грозен и ПОЗОРЕН избор за представяне на България - Минеков и Радев представят себе си, понеже те са властващите днес и техен е изборът! .... Волът рие и по главата му пада, народна мъдрост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един Българин

  01 Фев 2023 9:12ч.

  Проектът показва истината, а тя не трябва да се укрива защото е грозна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи