Проф. Здравко Попов: Предстои удар върху консумативните общества. Ще има отрезвяване от консумативния разгул

Проф. Здравко Попов: Предстои удар върху консумативните общества. Ще има отрезвяване от консумативния разгул

"Ако се освободим от идеологическите интерпретации, очевидно ще видим своеобразен удар върху консумативните общества. След Втората световна война до голяма степен беше изоставена тази чудесна европейска просветителска идея за гражданските общества. Предвид силното икономическо развитие, своеобразните благоденствия, които възникнаха в западния свят, позволиха да се появи този нов конструкт – за т.нар. консумативни общества, които потребяват повече, отколкото им е необходимо. Които живеят в комфорт, които се чувстват достатъчно свободни. Ние имахме модел на консумативни общества, които бяха своеобразна съблазън за нашите общества още във времето на Студената война. Това, което сега се случва, е точно удар върху консумативния тип човек и консумативните общества. Те трябва да се върнат в някаква предходна ситуация – да консумират само това, което е спрямо належащите им нужди. Имам нужда, условно, от 5 чифта обувки, но в къщата ми има 30 чифта обувки… Ще има едно отрезвяване на този консумативен разгул. Ще се върнат тези общества към по-скромен модел на живот. То ще е вследствие именно на тази глобална преорганизация и криза, която овладява целия свят."

Този коментар направи пред БНР проф. Здравко Попов, дипломат, президент на Института за публична политика. По думите му тази промяна ще има "полезен характер".

Попов е на мнение, че проектът за стратегическа автономия на Европа, лансиран малко преди пандемията, "днес се оказва една утопия". 

"Няма суровини на територията на Европа – толкова много, че да може тя да се самозадоволява", подчерта той.

"Европа не може сама да се изхранва, не може сама да се задоволява със суровини, не може сама да се пази. Тя се оказва всъщност много зависима. Тя е зависима от изток и запад едновременно. Въпросът е дали има достатъчно умни правителства, които биха могли да намерят сравнително подходящите формули. На Европа, която има твърде много дефицити и липси. И това я прави уязвима и от изток, и от запад."

По времето на Барак Обама в САЩ санкциите като инструмент на външната политика бяха изведени като приоритет в големите мозъчни центрове – да се разработи т. нар. изкуство на санкциите, изтъкна проф. Попов в предаването "Събота 150". Той открои и рисковете от политиката на санкции.

"Няма и излизане от нея. Не можеш да кажеш, дори и да виждаш, че може и да си сгрешил с някои от санкциите, не можеш да кажеш – о, съжалявам, тук май сгреших, да отменя една санкция, защото виждам, че нямам полза, дори имам вреда. То е нещо като взел си генералното решение и трябва да следваш логиката на този процес."

"Путин и Горбачов са две различни вселени. Дали Горбачов би могъл да бъде Путин? Би могъл да бъде. Той наследява една тоталитарна система и просто можеше да паразитира като лидер на тази система, както неговите предшественици правеха. Въпросът е дали Путин би могъл да бъде Горбачов. Да понесе в някакъв смисъл напрежението от такъв тип реформи, които Горбачов направи по време на перестройката. Струва ми се, че сякаш не би могъл да бъде. В някакъв смисъл моделът на управление на Путин дойде като контрапункт на ефектите и последствията на перестройката и на разпадането на Съветския съюз. Няма как да си въобразим, че той би могъл да бъде просто един  продължител на тази тенденция", заяви още проф. Попов.

"По време на Студената война двете големи системи – САЩ и Съветският съюз се намират непрекъснато в подготовка и готовност за война, войната се възприема като радикален инструмент за разрешаване на конфликти и сблъсъци. Горбачов наследява този инструментариум, с който сега си служи Русия, но направи силно впечатление на Запада с желанието си точно този инструмент да бъде оставен настрана. Това е въпросът – дали империите, които имат хегемонистични интереси и желаят да владеят глобално света, биха могли да го направят по мирен начин, или непременно трябва да включват в своя арсенал и военния елемент."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

"Гласове" вече има и канал в Телеграм

 

 

Коментари

 • Суровини се внасят

  10 Sep 2022 10:04ч.

  Бе Мунчо, и Китай и Индия нямат суровини, внасят ги, има си суровинни придатъци, които ако не изнасят умират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова ли дадоха назад за тавана на цените?

  10 Sep 2022 10:48ч.

  Кой щеше да умре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евросговньо, кой ако не внася ще умре ве, еврогнидо?

  10 Sep 2022 12:16ч.

  Европедерастията. Ем си насран, евродрисня такава, ем си голям. Евробоклук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горбачов предаде интересите на Източния блок

  10 Sep 2022 12:02ч.

  не само на СССР, а обикновените хора се радваха на неговото "ново политическо мислене", на промените и демокрацията, без да знаят мизерията която ги очаква, както и че са победени в очите на Запада, който оттогава ги третира като такива. Кой държавник би следвал такъв пример, че Путин да го следва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 50 сента

  10 Sep 2022 13:53ч.

  Алехин го е казал: - ход , който ти дава предимство в една част на дъската, но води до катастрофа в друга просто не се прави. Ама човекът не е професор , само прост шахматист. Не е и мъдрец от ранга на Лайнен, Барозу и Байдън. Затова може да си говори всякакви глупости и да не прави гениални ходове от ранга на тия тримата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  10 Sep 2022 17:47ч.

  Този човек луд ли е или това е някоя нова нефелна опорка? Удар върху „консумативните“ общества! Професорът да каже кой ще понесе удара по-лесно – човекът с трийсетте чифта обувки или пенсионерът с „индексираната“ пенсия? Над 950 хил. български пенсионери ще оцелеят ли тази зима с до 370 лв. плюс айде някакви измислени помощи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  10 Sep 2022 17:54ч.

  Знае се кой, как и защо създава „консумативните“ - може би консуматорски? - нагласи и кой и защо евентуално би се засилил да ги озапти да не консумират. Какво стана с украинското зърно - моралистите като този професор изпратиха цели 2 /два/ - цифром и словом, кораба зърно за бедстваща Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  10 Sep 2022 18:43ч.

  ''дали империите, които имат хегемонистични интереси и желаят да владеят глобално света'' - тези империи не са в множествено число. Има само една империя, която се вписва в това определение - империята на колективния запад, която води война срещу останалото човечество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  11 Sep 2022 11:47ч.

  До онзи, който говори за суровинен придатък нека да разбере , че ако имаш всичките суровини ,а другият няма нищо дори да произведе и една карфица, то първият е суровинен ЦЕНТЪР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На чужд г@з 100 тояги са малко !

  13 Sep 2022 10:03ч.

  Изумителни глупости от т.н. "професор" , давоски послания за читателите, хеле пък примера с обувките кърти ! Освен това не е учил география и не знае че Европа е от Атлантика до Урал !!! И в това пространство има много, много ресурси !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи