Проф. Александър Кьосев: За да спасим четенето сред младите хора, обучението трябва да е лишено от задължителност

Проф. Александър Кьосев: За да спасим четенето сред младите хора, обучението трябва да е лишено от задължителност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Обучението по четене трябва да е лишено от задължителност, защото ако в него няма страст, емоционалност и, ако искате, мания, младите няма да четат. Няма да четат не само Кирил Христов, Пиер дьо Шарден или Ернст Юнгер, те няма да четат текстове по-дълги от една страница. Ние сме в ситуация, в която технологичната промяна и разцепването между популярната детско-юношеска линтература и училището са стигнали до такава фаза, че е застрашена процедурата по четене. Навремето през Просвещението великите текстове са създавали велики читатели, а сега, когато умира процесът на четенето, има шанс всичките текстове заедно, цялото печатно-културно наследство, да отидат в небитието. Това каза в предаването "Кръг Квадрат" литературоведът проф. Александър Кьосев.

Според него ч​​​​етенето не ценност само по себе си. Класическото четене е ценно, защото създава определен тип качества - концентрация, вдъхновено потъване в нещо, възможността да разбираш дълбочина. От тях най-застрашени са вниманието и концентрацията. Какво ще стане, ако не направим образователни усилия? Ще стане, че способни на концентрация, внимание и потъване ще бъдат малцина програмисти, а останалите ще ползват юзърфрендли иконки по лесния начин. Това означава, че ще възникват свръхелити и други - пълни консуматори. 

Класическото четене на великите текстове е бавно, задълбочено, концентрирано, с въображение, с емпатия, с вдъхновение. Сега този процес е застрашен, защото консуматорското време е бързо, фрагментарно, на момента. Онова което предлагам е да използваме маниите и страстите на дигиталното поколение, за да инспирираме един процес на четене, който понякога се запалва, понякога не, и той е свързан с маниакални четива. Например, "Хари Потър", например "Здрач", например "Властелинът на пръстените". Тези текстове са мултимодални, те са на ръба между визуалната, вербалната и кинематографична култура и понякога мобилизират въображението на младите хора. Има скептици, които казват: "Късно е вече!", но според мен това вероятно не е така. Това не означава да не се преподава литературния канон, но той трябва да се премести в друга област на образованието, друг предмет по културна история. Там формите на задължителност ще продължат да действат.

Според културолога първата стъпка не е спасяване на литературния канон, а спасяване на четенето и думата е спасяване. 

Трябва да намерим такива ниши на вдъхновение и посвещение в юношеската и детската култура, които позволяват преходи между техните страсти и фиксации и целите на едно класическо четене. Това означава формиране на мултимодална култура, между словестност и визуалност, която ще позволява скоци към стари неща, но не систематично изучаване и посвещаване на старото. 

Ние трябва да спасим литуратурния канон по една фундаментална причина. Той е комуникация между живи и  мъртви. Ако това бъде загубено, наричам това екологичен проблем, застрашен е културният хабитат, но той няма да бъде спасен с насилствени методи. Процесът на четене трябва да бъде отделен от културната история и да стане експериментален и творчески, и рисков. 

 

 

 

 

 

Коментари

 • прав е за тенденциите

  22 Sep 2023 13:07ч.

  Стигне ли се до фундаментализация за спасение, значи говорим за едно отминало време и изтекла слава. Големите монотеистични религии на Запада са се раждали в по-късни времена именно върху фундамента на тази идея, бележеща закъсняващото анал-итивно изоставане от чистия синтез духа. Казвам го със съжаление и болка, ала и си давам сметка, че там, където има втвърдяване, включително и в подразбирането на културно изграждане и развитие, там няма никаква еволюция, а само еманация. Уви, такава е съдбата на споделеното битие и общежитието в епохите на господстваща множественост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  22 Sep 2023 22:20ч.

  много сте сложен зъ мени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Александър Кьосев: За да спасим четенето сред младите хора, обучението трябва да е лишено от задължителност

  02 Окт 2023 14:25ч.

  Типичен соросоист - глупак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Sep 2023 13:28ч.

  Начи, според тоа, ако в азбукарчето-първолаче, нема страст, нема мания за четене, не се занимаваме с него. Интересно, кой ще регистрира тези наличности - страстта, емоционалността, манията? Тоз и преди години не беше ноо умен, а сега хептен е дал фира. Ученето, обучението, на каквото и да е, е тежък труд. Човек, като всяко друго природно творение от живата и неживата природа, има за естествено състояние покоя. Ученето е извеждане от това състояние. За целта са необходими усилия. На Кьосев ли да вервам, или на Стоян Михайловски: "Един ръждясал търнокоп, не знам къде забравен, попитал лъскава една секира ...". Кьосев сигур минава за "готин" даскал при калпазаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Sep 2023 13:41ч.

  Именно обучение е необходимо, за създаване на умения за отсяване на зърното от плявата текстове в мрежата. И проблемът не е толкова в стратификацията "свръхелити и други - пълни консуматори", а в смъкването и премахването на моралните, етичните и нравствените императиви, които са носещата конструкция на човешките общества във всички времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  22 Sep 2023 16:14ч.

  мисля, че е прав, аз прочетох тетралогията на Талев едва като завърших училище, в училище четях само цитати, които трябваше да учим наизуст, не съм прочела нито едно от задължителните произведения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 22 Sep 2023 13:14ч. мисля, че е прав, аз прочетох тетралогията на Талев едва като завърших училище, в училище четях само цитати, които трябваше да учим наизуст, не съм прочела нито едно от задължителните произведения

  22 Sep 2023 20:54ч.

  Ти не си критерий, а напротив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Александър Кьосев: За да спасим четенето сред младите хора, обучението трябва да е лишено от задължителност

  22 Sep 2023 13:35ч.

  Хахахаха, поредният "умник", който иска да ни убеди, че обучението и ученето са забавление, а не усилие и работа. Да напомня на "професора", че във времената на смислено образование в България преди 1989 г имаше списък за четене на ЗАДЪЛЖИТЕЛНА литература всяко лято. Четенето на стойностна литература е усилие и няма как да стане с престъпните неолиберални опорки за забавление и незадължителност. "Умникът" на снимката надали би успял е минал през ВАК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Sep 2023 13:42ч.

  "е минал през ВАК". По-скоро е игнатовче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 22 Sep 2023 10:42ч. "е минал през ВАК". По-скоро е игнатовче.

  22 Sep 2023 15:57ч.

  Игнатовче е, та дрънка. То и изказът му е един такъв безмислен и объркан. Чудесен събеседник е на Райчев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като му чета глупостите на проф. Кьосев се чудя,...

  22 Sep 2023 13:39ч.

  ...дали пък това не е д-р Косев, изявяващ се тук из коментарите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако сме толкова зле с четенето, тогава какво пък да кажем за писането

  22 Sep 2023 13:45ч.

  Фактически чрез изказването му се е получило нещо като аналогонна пародия на религиозната идея за спасение. В западните религии открай време се спори относно характера на предприетото спасение - дали да бъде активно (гностично-насилващо, ученическо) или пасивно (изчакващо, а може би и залязващо, но все църковно). Тука правилно се каза, че ученето е активно приучаване, а утехата чрез служене на институции и всякакво друго социално приспособяване - пасивно такова. Авторът предлага пасивния подход на всички онези, които са отписани и си отиват, а при съпротива за неспазването му (вместо съпротива срещу пасивността) перспективата е една - клеймене и гонене на еретици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Sep 2023 13:51ч.

  "ако сме толкова зле с четенето, тогава какво пък да кажем за писането". Писането е по-лесно. Сички сме чукчи. :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Sep 2023 13:57ч.

  Невероятно глупаво предложение, което не ме учудва. 50 университета през последните 30 години, а ученици и студенти дори не могат да четат...а да осмислят елементарни текстове не им по силите. Много, много жалко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Югоагент

  22 Sep 2023 14:05ч.

  Интересно е да се чуе какво ще кажат някои от ТикТок поколението, които са намерили нещо ново и различно в четенето на книги. Такива прецеденти вярвам, че има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  22 Sep 2023 14:51ч.

  Аман от професорски глупости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  22 Sep 2023 14:52ч.

  Да, идва изкуствен интелект, защото естествения върви към гибел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косея

  22 Sep 2023 15:04ч.

  Цялата модерна концепция за задължително образование е сбъркана, защото е обречена да създава неудачници с претенции. Огромна част от съвременните хора се занимават с дейности, за които не е нужно нищо повече от базова грамотност, която се усвоява някъде до 4-ти клас. Всичко след това е загуба на време и създаване на заблуди и комплекси. Образованието работи само ако човек има определени наклонности и интереси. Същото важи и за четенето, четат и ще продължават да четат хората, на които това доставя удоволствие. Те въобще не са много и никога не са били и това е нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“, София (1998-2001).

  22 Sep 2023 16:06ч.

  Роден е на 17 ноември 1953 г. в София в семейството на Дино Гигов Кьосев (1907 – 1994), чийто баща Гиго Динов Кьосев (1877 – 1954) е първият протестантски проповедник в Дойран.[1] Дино Гигов Кьосев е втори братовчед на Дино Георгиев Кьосев (1901 - 1977). Ръководител на Департамент Нова българистика (1994–1999), ръководител на комисията по общо образование (1999–2000), директор на базова програма Антропология (1997-2000) в Нов български университет.[4] Член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“, София (1998-2001).[4] Александър Кьосев е един от четиримата автори (заедно с Антоний Тодоров, Евгений Дайнов и Огнян Минчев) на политическия манифест „За републиката“, публикуван в началото на март 2016 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  22 Sep 2023 16:15ч.

  Доста объркано и с претенции за изключителна интелектуалност. Ей такива концепции ни доведоха до практическа неграмотност на голяма част от завършващите средно образование. Учението е труд и единици са тези които без някаква форма на принуда биха се справили сами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 22 Sep 2023 13:15ч. Доста объркано и с претенции за изключителна интелектуалност. Ей такива концепции ни доведоха до практическа неграмотност на голяма част от завършващите средно образование.

  22 Sep 2023 20:57ч.

  Объркани мисли на един объркан човек. Лошото е, че такива като него, Игатиевчето, вечната Амбър - Кастрева и глутницата около нея съсипаха първо учебниците на децата, а след това и образованието им. Щетите са непоправими!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Sep 2023 16:29ч.

  "и единици са тези които без някаква форма на принуда биха се справили сами." Паскал, Блез - нашият Паскал, много четял, особено математически книги. Когато бил на 6 години, баща му го затворил в една стая без книги - за да го опази, уж. В края на деня, влиза в стаята и вижда, че малкият Блезчо сам почнал да пише, на свой математически език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската украинска мечта!

  22 Sep 2023 21:50ч.

  Не ми се спори с професора! Явно е, че човекът приема присърце неграмотността на днешното поколение, но това е половин проблем. Истинският проблем на професора е, че не осъзнава нещо елементарно- - да вкараш Хари Потър и Властелинът на пръстените е все едно да отвориш портите на Ада! Защо? Просто, защото и двете произведения са продукт на западното въображение, което няма нищо общо с ценностите на българина и на хората, които живеят в България! Определено професорът е далеч от реалиите в бг училище! Там трябва всичко да се разруши и да се строи наново, професоре! А се започва с най-трудното - децата да могат да общуват помежду си, да споделят общи интереси! Помня като дете, как една книга в блока обикаляше от първия да последния етаж!:) Трябваше да се чете бързо, защото времето за връщане в библиотеката напираше. И четяхме всички, нищо че живота после ни разпиля! Помня как всички се стараехме да имаме най-добрия читателски дневник, просто защото училището и най-вече учителят беше на мястото си! Помня и по-късно време, когато дете в пети клас се молеше за учебник по история, за да може да чете през лятото, докато пасе овцете. И сега имам наблюдения какво се случва в училище, макар и отдавна да не съм в него! Най - страшното е как се дават задачи за домашно на конвейер! Заливат ги с презентации една след друга! Професоре, въведете първо ред в методиката на обучение и в повишаване квалификацията на днешните учители! Детето винаги му е интересно! И книги ще чете, само да има кой да му покаже пътя! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  23 Sep 2023 10:54ч.

  Браво! Кьосев не е толкоз порост макар изказът му да е объркан. Със сигурност знае, че учението е усилие. Продал си е лайняната душа на някое НПО. А, че те служат на една централизирана система за дерационализация на мисленето въобще на плебса - доказателства бол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  22 Sep 2023 22:25ч.

  случих на учители с богата обща култура. преподаваха ни на красив майчин език и по простия начин съответния предмет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  23 Sep 2023 5:36ч.

  Ха-ха, горкият! Явно много го е закъсало провинциалното му его, след като гостува на идеологически врагове, само и само да се почувства ценен, важен, в центъра на вниманието. Даже не прочетох глупавите му дрънканици. Обучението, ако не е задължително, не е никакво обучение, а хоби, което практикуваш, ГА ти е кеф. Проблемът не е училището, проблемът е човешкият "матрял". Още от древността са се наизустявали текстове, много по-дълги и по-сложни от днешните. Задачите тогава са били много по-сложни днешните, най-малкото защото днес почти всички известни имат решение! Хората днес знаят много повече, за да се справят по-добре в училище, има огромни ресурси, има хиляди начини на безплатно обучение. Не учебният материал, а училището не трябва да е задължително. Нека ходят най-умните, а не тъпаците да взимат дипломи и след това да се уреждат с връзки на високи позиции и да потискат умните. Кьосев не е сред потиснатите, просто защото е обикновен хитрец и властолюбец. Знае как да изглежда умен, като за пред прости, но всъщност е един елементарен човечец, както доказва и това му участие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  23 Sep 2023 10:59ч.

  Ecactly! 100%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  28 Sep 2023 23:15ч.

  Целта е ясна: изпростяване за по-лесно бъдещо манипулиране. Нали такава е инструкцията. А впрочем някой знае ли защо въпросният професор не фигурира в списъка на НАЦИД "Хабилитирани преподаватели с въведени наукометрични показатели" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи