Пламен Мирянов - българин със златно сърце

Пламен Мирянов - българин със златно сърце
Младият архитект Пламен Мирянов спечели наградата “Златно сърце”, която се връчва за благотворителност и корпоративна социална отговорност от списание и клуб Business Lady и списание Bulgaria Business Review. Той бе отличен в категорията "Проекти с културен и образователен характер". “Животът е изпитание и настойничество. Колкото повече ни дава Бог, толкова по-отговорни очаква да бъдем и толкова повече да се научим да раздаваме”, каза младият човек при връчването на наградата. И добави: “Господ Иисус Христос казва, че ако нахраним, облечем и се погрижим за някой ближен, все едно на Него сме го направили”.

 

 

Пламен Мирянов е създател на фондация "Нашият дом е България", която се занимава с книгоиздаване и видео проекти, представящи националното богатство и литературното наследство на родината, образователни клипове за учебната програма на МОН, както и с инициативи за съхраняване и обновяване на материалната база на национални паркове и създаване на културни събития с образователен и патриотичен характер, представящи художествено слово пред ученици и студенти. Въпреки или може би именно заради младостта си с присъщия ѝ идеализъм, Пламен Мирянов се е посветил на търсенето на 

 

Библейския смисъл на даването и даряването.

 

Защо е толкова важно да даваме, попита младият човек при връчването на наградата “Златно сърце”, която му бе присъдена за неговата обществена дейност. Самата реч на Пламен бе недвусмислено озаглавена “Даването и добротворството”. “Не е ли много по-логично да пазим всичко, което печелим до последно за нас, за нашите внуци и правнуци, да бъдем обгрижвани, да гледаме първо собствено си добруване, а пък после ако остане време, да мислим и за ближния? Всъщност, егоистичното и егоцентричното съществуване се приема за естествено и нормално единствено при беззащитните и млади форми на живот, за да могат те да укрепнат и да пораснат. Наш дълг като съзнателни индивиди и личности е да изоставим всякакво незряло, лишено от смисъл, цели и добродетели поведение, и да се впуснем в стремеж към съзидание, работа и даване”, продължи  Пламен Мирянов. 

 

Младият архитект искрено вярва, че всички възможности, способности и таланти са ни дадени от Бог и наш дълг е “да ги преумножаваме и да ги използваме за благоразвитието на нашето общество,  за да сме социално ангажирани и да правим живота на хората около нас, по-добър, красив, здравословен и смислен. По този начин ние изпълняваме Божията воля”.

 

 

В Божието слово Пламен Мирянов намира упование: “Иисус казва: “И от всеки, на когото много е дадено, много и ще се изисква; и на когото много са поверили, от него повече ще изискват” (Лука 12:48).

 

Младият човек е убеден, че имаме единствено това, което можем да дадем, а хората, които дават, са много по-силни, по-активни, по-щастливи, по-заредени от онези, които получават, но и имат повече отговорности. “Също така трябва да внимаваме на кого и колко да даваме, подчертава Мирянов. Не избирайте да правите благотворителност за хора, които са разсипници, лъжци, зависими, порочни, неблагодарни и  злопотребяват с вашата добросърдечност. Тъй като те не умеят да ценят това, което имат и не са добри управници на средства, е по-добре да ги съветваме как да се поправят и да им дадем знания как сами да се справят”.

 

Най-ценните дарове, които можем да дадем, според Пламен са нематериалните: времето, отношението, вниманието, обичта и грижата, мирът, спокойствието, надеждата и вярата, съветите и идеите, знанието, самия себе си. 

 

“Днешно време е пълно е с хора, които, правейки добротворства, очакат аплодисменти, подаръци, признание и слава… А като не ги получават, губят мотивация за благотворителност. Казват си: ето, те не пак не го оцениха… Грешно и смешно е нашата движеща сила да е маркетингът, славата, печалбата или хорското одобрение. Прекрасно е да сме добър пример, но е важно да го правим с чисто сърце и безкористно”, убеден е Пламен Мирянов. 

 

“Нека взимаме пример от великите българи, нека се завърнем към тези висши идеали, нека ги прилагаме в нашия живот и в нашата работа и нека по-често си казваме: Как ли биха постъпили те в тази ситуация?”, призова Пламен Мирянов при връчването на наградата “Златно сърце” и завърши с няколко стиха от стихотворението  „Съзерцание“ на Иван Вазов, чиято 170-та годишнина от рождението честваме през 2020-а: 

 

О, знам, и в гроба - пак ще да живея,
ще млъкна, но в душите пак ще пея.
Живота любях, но го не окрадох:
Българийо, аз всичко тебе дадох:
душа, сърце, любов, зари небесни,
от теб приети - върнах ти ги в песни.

„Аз работих половин век на книжовното поле, движен от вътрешен тласък, подчинявайки се на неутолимата душевна жажда да служа на истината. Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България.

И всичко това изразих в моята песен. Аз не изпълнявах дълг, за да мога да очаквам одобрение. Не извърших някакъв подвиг, за да ламтя за венци. Работих не за награда.“

 

 

Може би малцина знаят, че клипът с 300-метровото българско знаме до езерото Бъбрека е дело на Пламен Мирянов. Той е автор и на филми за Белоградчик, за Седемте рилски езера, за Казанлък, а клипът му “Магията на българската роза” бе отличен за най-добра рекламна туристическа продукция на XIV Международен тур филмфест “На източния бряг на Европа”. Пламен Мирянов е автор и на прекрасни фотографии от странстванията си в планините, в любимите си места в България. 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Пламен Мирянов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Така е

  27 Яну 2020 21:22ч.

  Когато Бог ти дава, никой не може да ти го отнеме! Дано продължава да върви в истината. България има нужда от покаяли се хора, и от способни да дават любов на нуждаещите се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миро

  23 Sep 2020 10:13ч.

  Преди да вдига възвишени лозунги за България и зове бога, разкая ли се? Много бързо забравяме скандала „Артекс“ Фирмата на семейството му е стълб на политическата корупция. Или и те са против мафията във властта!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи