Песнопения на арамейски език огласиха "Св. Александър Невски"

Песнопения на арамейски език огласиха "Св. Александър Невски"

Песнопения на арамейски език, говорен от Господ Иисус Христос, огласиха патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на възкресната Света литургия. Гости на Българската православна църква са Негово Високопреосвещенство Гурийският митрополит Андрей и придружаващи го духовници, сред които и известният със своите песнопения на арамейски език архимандрит Серафим Бит-Хариби. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Божествената света литургия бе отслужена от Гурийския митрополит Андрей и от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, в съслужение с архимандрит Серафим Бит-Хариби, със ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски. 

 

По време на тайнството Евхаристия Господнята молитва "Отче наш" бе изпълнена на арамейски език, а на причастния канон отец Серафим, заедно с хористи, изпълниха песнопения на езика, говорен от Христос.

Гостуването на духовниците у нас е по повод Деня на независимостта на Грузия, както и за отбелязването на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Грузия. Празничните събития се състояха на 28 май в Бачковската света обител, където имаше и църковен концерт с грузински православни песнопения. 

В края на Божествената света литургия епископ Герасим поздрави митрополит Андрей и гостуващите духовници и православни християни, и им благодари за изпълнението на православните песнопения. Епископ Герасим каза още, че благодарение на тези песнопения имахме възможност да се докоснем до древния език, говорен от самия Спасител и апостолите, както и да се обогатим от богатата духовна съкровищница на православната ни вяра. 

 

Коментари

 • Иисус е същият

  29 Май 2022 22:58ч.

  вчера, днес и во веки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе приятелчета

  29 Май 2022 23:39ч.

  какво стана с новината, че УПЦ МП се била отделила от РПЦ формално? И къде е новината, че Македонската ПЦ - Охридска Архиепископия се е обединила с Майката - СПЦ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Това е много интересна литургия!

  30 Май 2022 16:13ч.

  Присъстващите снимат с телефоните си, докато молитвата „Отче наш“ се пее като на концерт от жени с маратонки. Но накрая ще се окаже, че единствено моето грубо изказване ще наруши светостта на момента. Не отричам, че звученето е доста приятно, напомня на българска автентична музика. Но нищо не може да бие „литургията“ на едни петдесятни, излъчена през уикенда. „Сome on" „come on" :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  31 Май 2022 10:33ч.

  Бих искал да напомня, че лицето Горан Благоев, освен че искаше да се разруши Паметника на Съветската армия, беше подел кампания за промяна на името на катедралния ни храм "Св. Александър Невски". Това са хора, които нищо не са построили, само искат да разрушават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи