O'zapft ist! Започва мюнхенското "бирено безумие" – теория и практика на Октоберфест

O'zapft ist! Започва мюнхенското "бирено безумие" – теория и практика на Октоберфест

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мюнхен отново е "O'zapft ist" - започва 188-ият Октоберфест и потичат реки от бира.

Най-големият фолклорен фестивал в света стартира на 16 септември и този път той ще продължи 18 дни - до 3 октомври. По традиция фестивалът започва с отваряне на първата бъчва бира от кмета Дитер Райтер по обяд във Фестхале Шотенхамел.

Има и много нови елементи и един от тях е вечно обсъжданата цена на бирата по време на двуседмичното "бирено безумие".

Тази година цените на една бира за първи път надхвърлиха 14 евро, като средната е 14,18 евро. Точната цена на еднолитровата халба (Maß) варира в зависимост от фестивалната шатра. В Аугустинер Фестхале човек все още може да се размине с 13,50 евро, но в повечето шатри трябва да се приготви за 14,50 евро. Във винената шатра пък халба вайс бира струва цели 17,40 евро.

За първи път на територията на фестивала се предлага и безплатна питейна (чешмяна) вода. А иначе средната цена на литър трапезна вода в бирените шатри е 10,04 евро.

Удължено е и работно време. Фестивалните халета са отворени всеки ден от 10 до 23,30 ч. Сервирането приключва в 22,30 ч., а входът е 4 евро.

Хиляди почитатели от всички краища на света се стичат в Мюнхен в най-добрите си ледерхозен и дирндли - традиционните баварски кожени къси панталонки и рокли с деколтета (облеклото не е задължително, но се смята, че иначе преживяването няма да е пълноценно), за да отпразнуват баварските традиции и най-вече да опитат "финия сок на Бавария", както се изразяват в местната преса.

Освен бира, на "Вийзн" (така местните наричат феста) има и музика на живо, панаирни атракциони и, разбира се, обилна храна - Мюнхен се превръща в най-голямото парти в света, хотелите са препълнени, а стая под наем е почти невъзможно да се намери.

Малко история

Началото на Октоберфест е свързано със сватбената церемония на престолонаследника Лудвиг Баварски с принцеса Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен, а идеята принадлежи на един обикновен сержант от Баварската национална гвардия. Хрумва му да се организира голямо конно състезание в чест на сватбата, насрочена за 12 октомври 1810 г., рождения ден на бащата на младоженеца, крал Максимилиан I. Андреас фон Дал'Арми, командир на гвардейската кавалерия и близък съратник на краля, харесва идеята и я споменава пред владетеля. Максимилиан I Баварски е ентусиазиран и нарежда да бъде осъществена, като обявява правилното подготвяне на празника за въпрос от национално значение.

Конните надбягвания, които се смятат за предшественици на Октоберфест, се провеждат пет дни след сватбата, на 17 октомври 1810 г. Всички граждани на града са поканени на това тържество, което се провежда в полето пред градските порти.

След сватбата поляната е наречена на името на принцесата - Терезиенвизе, а фестивалът е толкова успешен, че гражданите молят краля да продължи фестивала и през следващата година. Този път той е организиран от Баварската селскостопанска асоциация, която използвала публичните тържества и състезания като възможност да покаже постиженията на баварското селско стопанство. Между другото, конните надбягвания, с които започва всичко, не се организират по време на Октоберфест, но селскостопанското изложение, обвързано с фестивала, все още се провежда на всеки четири години.

С времето това, което е било просто сватбено тържество, се е превърнало в 17 или 18-дневен фестивал, на който идват около 7 милиона души от цял свят и се консумират над 6 милиона литра мюнхенска бира - участват само местни пивоварни.

През 1813 г., за първи път в историята на Октоберфест, се налага фестивалът да бъде отменен: по това време Бавария е въвлечена в Наполеоновите войни. През 1819 г. цялото управление на празника е предадено в ръцете на градския съвет на Мюнхен. И властите решават, че оттук нататък октомврийските празненства ще бъдат ежегодни - без изключение.

С всяка година на "Вийзн" започват да се появяват все повече въртележки и люлки, което прави фестивала все по-популярен.

През 1850 г. има повод Октоберфест да бъде отбелязан с особен мащаб: на Терезиенвизе е поставена 18,5-метрова бронзова статуя на Бавария, която веднага е обявена за покровителка на празника.

O'zapft ist*

Няма Октоберфест без фестхалето Шотенхамел, защото именно тук всяка година събитието се открива официално с забиването на металната канелка в първата бъчва бира. Точно в 12 ч. на обяд кметът на Мюнхен отваря първата бъчва с възможно най-малко удари, след това възкликва "Бирата потече*! За един мирен Вийзн!" Едва след това се разрешава на останалите шатри да започнат да сервират. Защо отварянето на първата бъчва се извършва в Шотенхамел? Защото това се извършва "официално" за първи път през 1950 г. от тогавашния кмет Томас Вимер. Легендата разказва, че той е бързал, защото е трябвало да открие търговско изложение на Терезиенхое малко преди обяд, че е валял дъжд и той просто е избрал най-краткия път до първата шатра - това е била Шотенхамел. Дали наистина се е случило по този начин, не е известно.

Има дори негласно състезание: колко удара ще са необходими, за да се забие кранчето в бъчвата. Томас Вимер, от когото започва традицията, не е сред първенците в това съревнование: резултатът му е 19 удара. Рекордьор в този вид "спорт" е Кристиан Уде, който е кмет на Мюнхен от 1993 до 2014 г. Той се е справил само с два удара.

От лятно пиво към октоберфест-бира

През 1867 г. предшественикът на шатрата Шотенхамел все още е бил малка дървена барака с 50 места, а днес само голямата фестивална зала побира повече от 6000 гости. През горещото лято на 1872 г. семейство Шотенхамел изобретява бирата за Октоберфест. Лагерът и лятната бира, запазени за фестивала, се изчерпват преждевременно, затова Михаел I въвежда нова бира на Октоберфест: Мерцен - тя е по-високоалкохолна и по-скъпа, но се превръща в класическата "Вийзн"-бира. През 1886 г. семейство Шотенхамел поставя първата брезентова шатра на Терезиенвизе.

Първоначално на феста се е изпивала т.нар. лятна бира, която се произвежда в началото на лятото - за да има по-голяма трайност, тя е била по-алкохолна, а в края на лятото е трябвало да се освободи място в бъчвите за новия сезон.

От 1892 г. се утвърждава още една славна традиция - бирата се сипва в стъклени еднолитрови халби (Maß). Също така в края на XIX в. е решено празнуването на октомврийския фестивал да се премести през септември. Обяснението е просто - времето в Бавария обикновено е много хубаво през последната седмица на септември, а след това започва да вали.

Днес във фестхалето на Шотенхамел заедно с бирената градина могат да се поберат около 9000 души. Бирените маси и пейки са необичайни и се различават от тези в другите бирени шатри: Хората не сядат само един срещу друг на две пейки от двете страни на масата, но и под ъгъл. Това увеличава възможностите за комуникация и флирт, което е част от фестивалното поведение, разбира се. Шотенхамел е и основното място за срещи на по-младата публика.

Тук Алберт Айнщайн е завил стотици крушки

През 1908 г. семейство Шотенхамел поръчва на Габриел фон Зайдл да построи бирен замък за 8000 гости. Това е първата шатра на "Вийзн", в която има електрическо осветление вместо свещи. Технологията е била контролирана от аугсбургската фирма на Й. Айнщайн. По това време племенникът на шефа също помагал като работник на празника - Алберт Айнщайн, който тогава е на 17 години. Бъдещият създател на теорията на относителността тогава завинтва множество крушки в шатрата на Шотенхамел като помощник-електротехник.

Тъжен епизод помрачава феста

През първата половина на ХХ в. Октоберфест е многократно е отменян - заради войните.

1980 г. е тъжна глава в историята на фестивала. На 26 септември на главния вход на фестивалното пространство избухва бомба. При експлозията загиват 13 души, сред които и самият атентатор самоубиец Гюндолф Кьолер, повече от 200 посетители са ранени. Това терористично нападение се смята за едно от най-тежките в историята на Германия.

Един отделен свят

Октоберфест е цял отделен свят. Например за времето на фестивала специално се открива бюро за изгубени и намерени вещи, чиито служители всяка година "събират" хиляди забравени вещи. Освен купищата мобилни телефони, очила и ключове, любителите на бирата губят и някои доста странни неща, като зъбни протези, проходилки, венчални халки и кожени камшици.

На фестивала, разбира се, постоянно дежури и медицински персонал, защото някои от гостите винаги може да загуби чувството си за мярка. Тези, които са прекалили с алкохола, се извозват от Терезиенвизе на специални колички с жълти покривала, които ги предпазват от любопитни погледи. Тези колички са известни като "Вийзн-такси".

Тази година фестът ще се охранява от около 600 полицаи и около 2200 уредници.

Създадено е специално мобилно приложение SafeNow, което има за цел да подобри безопасността в шатрите. Гостите и сервитьорите могат с едно кликване да извикат служители по сигурността директно на мястото, където се намират - независимо дали става въпрос за сексуално посегателство или за спешна медицинска помощ.

Както и в предишни години, много кътчета на фестивалната територия, някои от които са тъмни, ще бъдат наблюдавани от 54 видеокамери. Тъй нареченият "хълм на повръщащите", който някога е служил като трибуна за зрителите на конните надбягвания, също се наблюдава с камери.

За пореден път ще се ловят джебчии с помощта на полицейски служители от други държави. Полицаи от Италия, наред с други държави, ще помагат за преодоляване на езиковите бариери, особено през втория и третия уикенд, когато пристигат много техни "гастролиращи" сънародници.

Във фестивалното пространство има забрана за носене на по-големи чанти и раници с обем над три литра. В зоната около територията на фестивала имат право да паркират само местни жители. Незаконно паркираните автомобили ще бъдат последователно "вдигани" от съответните органи.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Nevena Balkanska

  17 Sep 2023 17:46ч.

  Алберт Айнщайн е роден през 1879, т.е., през 1908 е бил на 29 години, а не на 17. Освен това в 1905 вече е създал 4 от най-известните си научни работи. Може завинтването на крушки да е било в 1896.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  18 Sep 2023 22:37ч.

  Най-известен е бирения пуч на Хитлер завършил със 6 месеца затвор за Фюрера. Благодарение на тази присъда и съкилийника си Хес , той успява да започне написването на " Моята борба " !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научен изследовател

  19 Sep 2023 20:00ч.

  Защо на младите германки като пият много бира им растат циците ? А на старите германци им растат шкембетата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дойчо

  20 Sep 2023 15:19ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=JtMLdvlnwkg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи