Операция „Жезъл“: опасната игра на Бойко Борисов с трансатлантическия автокефализъм

Операция „Жезъл“: опасната игра на Бойко Борисов с трансатлантическия автокефализъм

Автор: Василианна Мерхеб /материалът е публикуван в съкратен вариант в “24 часа”/. Следвайте "Гласове" в Телеграм

От трибуната на българския парламент на 08.12.2022 г. представителят на ГЕРБ Даниел Митов прочете декларация по повод „посещение в България“ на „Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия“, в която е поставено настояването Българската Православна Църква „да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна“, при положение че Българската Православна Църква над 30 години е в пълно Евхаристийно общение с каноничната Украинска Православна Църква.

На авторите на декларацията би могло да припомним също, че Българската Православна Църква е отделена по Конституция от държавата и делата, които касаят нейния живот, зависят тясно от нейната духовна компетенция, като взимането на каквито и да било решения е строго определено в полето на Църковната правосубектност, която е неприкосновено нейно право. Всеки опит за вмешателство в тази суверенна територия освен противоконституционна дързост, противопоставяща се на основния закон в държавата, в духовен план се явява тежък грях. 

Българската Православна Църква, както е известно, е неизменна част от Светата, Вселенска, Съборна и Апостолска Църква и се ръководи от нейния колективен съборен орган – Светия Синод. Никоя светска власт не може да диктува дневния ред на Църквата и всеки опит за подобна интервенция е безперспективно занимание, тъй като Тя е с Богочовешки Небесно-земен статут, съхраняваща каноничното Апостолското приемство и се управлява повече от 2000 години не от човеци, а от Царя на славата – Иисус Христос.

Настоящата декларация се оказва без аналог в най-новата ни история като е твърде съмнително даже във времето на комунистическия режим властта някога да е изисквала от Църквата подобни неща. Затова тази политическа намеса би могла да се нарече безпрецедентно упражняване на натиск върху БПЦ, който неминуемо скандализира широката общественост и се възприема критично. Тази декларация в известна степен е опит за склоняване на БПЦ към вселенски разкол, с което да бъде изолирана от целия православен свят, като църковният разкол е форма на самоотлъчване от благодатното общение със Светата, Съборна и Апостолска Църква, и е смъртен грях.

Каноните на Светата Църква касателно общението с разколници са категорични като повеляват отлъчване: „Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде (и сам той) отлъчен.“ (Апостолско правило 10), „А ако се окаже, че някой епископ, презвитер или дякон или който и да е от клира се съобщава с отлъчени от общение, нека бъде и сам вън от общение като такъв, който създава безчинство в църковния ред.“ (Антиохийски събор, правило 2), „Забранява се моленето с еретик или с разколник.“ (Лаодикийски събор, правило 33).

За разкола са казани страшните думи, че той не може да бъде умит дори с мъченическа кръв: „Дори да сме извършили хиляда добри дела, ако нарушим целостта на Църквата се подлагаме на не по-малко осъждане от онези, които са измъчвали Неговото Тяло. … този грях не може да заглади дори мъченическата кръв.“ (св. Йоан Златоуст).

Неотдавна митрополит Николай, член на Светия Синод на БПЦ, относно строгостта на канона оповести че: „Светите канони са продиктувани от Светия Дух правила за поведение и поради това тяхното неизпълнение или нарушаване винаги е свързано с неблагоприятни последствия. Санкцията за нарушаването на Божието право и на Свещените канони е Божия санкция. И като такава тя е неизбежна.“

Затова се питаме: кой Ви излъга г-н Борисов, кой Ви даде този готов текст и Ви тласка да призовавате БПЦ към пропастта на разкола?

Вашата декларация се оказва своего рода открит фронт срещу БПЦ и нейното многомилионно паство, чиито човешки, граждански, и религиозни права са защитени, както знаем, по Конституция. Помислете дали посредством тази декларация не се разпалва религиозна вражда, като се оскърбяват религиозните чувства на по-голямата част от българския народ?

Нима не знаете, че легитимираната от патр. Вартоломей „Православна Църква в Украйна“ („ПЦУ“) получава т. нар. „Томос‘19“, който на практика е фалшив лист хартия и няма никаква духовна стойност, тъй като освен че грубо погазва каноните, има дори антидогматичен характер, който подлежи на анатема по силата на Боговдъхновените Седем Вселенски Събора! Лобистите на „ПЦУ“ често правят опит да оправдаят лъжетомоса като опитват да го сведат до ниво на административно решение, касаещо юрисдикционен въпрос, като прилагат чуждия за Църквата модел за очертаване на политическите и географски граници, които да определят църковните. Това е напълно неоснователно, тъй като духовно-мистичните граници на Църквата нямат нищо общо със земните, още повече светски траектории.

Например така стои въпроса с т. нар. „Нови Земи“, Света Гора – Атон, о. Крит, които въпреки че географски и политически се намират на територията на държавата Гърция и следва да бъдат към Еладската Православна Църква, се оказват под църковната юрисдикция на вселенска патриаршия.

В текста на декларацията на партия ГЕРБ се претендира срещу визитата на руският митрополит Антоний, председател на Външния отдел на Руската Православна Църква (РПЦ), назначен съвсем наскоро, като негово задължение е да дойде да се запознае със своите служители в България, още повече когато става дума за тържества по случай 70-годишния юбилей от откриването на Подворието на РПЦ в гр. София. Негово изконно право е да упражнява своите архипастирски и служебни задължения от тясно църковен характер, които няма да как да бъдат обект на което и да било политическо знание. 

Все едно патр. Вартоломей да има претенции защо сте поканили Урсула фон дер Лайен в България на партийно събитие и да възразява срещу нейните планирани работни срещи, като едновременно да настоява партия ГЕРБ да се побратими и да припознае ценностите на Китайската комунистическа партия, като в допълнение да размаха пръст, забраняващ тази визита да се повтаря. Пълен абсурд!

Затова се питаме: кой злоупотребява с доверието Ви г-н Борисов и се опитва да Ви повлече в тежка грешка? 

В декларацията на партия ГЕРБ се твърди, че на Светата Божествена Литургия на големия храмов празник на св. Николай Чудотворец за 70-годишния юбилей от откриването на Руското подворие в гр. София е имало „български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“. В текста не е посочено нито едно конкретно име, а както е известно има медийни видеозаписи, които да докажат дали там е имало такива хора. Макар че и да беше така, тълкуването че присъствие на Литургия в храм е едва ли не престъпление, е меко казано цинизъм, напомнящ тъмните години на репресивния соц. 

Поради това посланията на декларацията преминават червената линия на допустимост, тъй като зад паравана на християнска принадлежност политици, които е твърде съмнително да имат понятие от Символ верую или поне Отче наш, изпадат в положение да не съзнават какво вършат.

Дали тенденциозно авторите на декларацията са пропуснали да забележат, че по време на това празнично Богослужение са присъствали и украински граждани, тъй като в Руското подворие в гр. София под благодатния молитвен покров на този храм от началото на Специалната военна операция (СВО) украинци се молят заедно със своите руски и български събратя, именно украинци, на чиито семейства помагат с християнска обич и руснаци, и българи. Това е непреодолимо свидетелство, че Църквата Христова е надетническа и наднационална и не се разделя по етноси и националности, а е чедолюбива Майка на всички, които изповядват истинната Вяра в Иисус Христос.

Още повече, че  църковният живот би бил немислим без руските светии, които присъстват всеки ден от календарния живот на Светата, Вселенска, Съборна и Апостолска Църква, така че без съмнение всички православни християни по света са и русофили. Все пак когато споменаваме РПЦ следва да отбележим, че става дума за най-голямата автокефална Църква в света и това е неотменим Богодаруван факт. 

Г-н Борисов, кой инкасира на Ваш гръб в опит да дискредитира доверието към Вас и да препятства всякакво политическо бъдеще на ГЕРБ?

Няма да е пресилено да се каже, че патр. Вартоломей, легализирайки разколниците в Украйна си позволи авторитарно да погази каноните като обяви признаването на парацърковната структура „ПЦУ“ с фиктивния „Томос“ през 2019 г., напълно самоволно пренебрегвайки целия православен свят, като и към момента се опитва агресивно да го наложи на многомилионното паство на каноничната Украинска Православна Църква (УПЦ). Посредством текста на неговия „Томос“ той прави опит да монополизира православието, самопровъзгласявайки се за глава на всички Поместни Църкви, притежаващ правото на висш безапелационен съд и върховен авторитет, като вселенска патриаршия е обявена за нему подопечен център на Православието. Това по своему е опит за преврат в Църквата, тъй като е чиста проба ерес – източен папизъм, понеже Глава на всички Поместни Църкви е никой друг, освен Всемогъщият Христос.

Истанбулският патриарх г-н г-н Вартоломей – Димитриос Архондонис от квартала Фенер, символично титулуван вселенски (защото Византия отдавна я няма), бивш турски офицер, изповядващ всеереста на икуменизма и ереста на източния папизъм, носи наследено първенство „пръв сред равни“, което има символен характер, но претенцията му е да бъде „пръв без равни“, въпреки че не е с нищо по-различен от всеки друг епископ и предстоятел на Църква. За да изпълни тъмна геополитическа мисия, той наруши каноничния ред и издаде незаконен „Томос“ за  автокефалия, с който се самопостави за глава на разколници, за които, както споменахме, канонът повелява отлъчване при общение с тях, и всеки който признава неговото действие, изпада неминуемо в схизма и директно отпада от Вселенската Църква. Няма да е пресилено да се каже, че патр. Вартоломей е опасен за самата Църква, особено предвид деструктивната му бъдеща цел за съслужение с папата чрез обявяване на невъзможното поради тежките различия между православни и римокатолици общо празнуване на Пасха през 2025 г.

Относно равенството на всички епископи в Православната Църква неотдавна митр. Николай в същото изказване изяснява темата с думите: „Слава на Бога и на светите отци на Църквата, които са решили и постановили, че в Православната Църква всички епископи са равни и че предимството по чест не означава предимство по права. С Божията премъдрост е установено също така, че Едната Свята Православна Църква ще се управлява съборно.“

Вие не сте длъжен да имате компетенции по църковна история, канони, догмати и устройство на Църквата, но онези, които са Ви препоръчали да обявите тази декларация със сигурност знаят в каква степен на риск попадате. На практика излиза, че под предлог, че ще се гаси църковен пожар, някой тика в ръцете Ви пъклен огън, знаейки прекрасно, че пожар с огън не се гаси.

Политизирането на душеспасителната мисия на Църквата касае спасението на всяка християнска душа и не може да бъде оправдано с никаква политическа цел. Именно поради това когато става дума за въпроси на Вярата нашите предци са предпочитали да оставят главите си посечени на дръвника пред това да предадат Христос. 

Никоя земна власт не е успявала да застане между човека и Бога и за това свидетелстват многобройните свети мъченици и изповедници и на нашата родна Църква, гонени заради Вярата. Една част от тях са: Баташките и Новоселските Новомъченици, св. мчци Георги Софийски Стари, Нови и Най-нови, св. мчк Николай Софийски, св. вмчца Злата Мъгленска, св. свщмчк Симеон Самоковски, св. прпмчк Прокопий Варненски и още безчислен сонм знайни и незнайни светии, включително неродените свети деца, които мъченически загиват в утробите на своите възлюбили Господа обезглавени майки под ятагана на властта.

Натрапва се усещането, че се прави опит да вкарат Вас и партия ГЕРБ в коловоз, където по перфиден начин да бъдете превърнат от благодетел на Църквата в своето рода гонител на собствения си народ и Христовата Църква, тъй като с направените заявления в декларацията попадате в риск да загубите обществено доверие и да дерайлирате напълно от политическата власт в България.

Г-н Борисов, Вие имате без съмнение силно развита интуитивна ориентация, която се с лекота би могла да елиминира съшитата с бели конци геополитическа режисура, в която сте въвлечен посредством лукави съветници, които гарантирано се намират извън орбитата на каноничността.

Кой се опитва да Ви подхлъзне да преминете чертата като бъдете въвлечен в настоящата георелигиозна война, обявена на Христос и Неговата Църква, за която Сам Той е обещал, че „портите адови няма да ѝ надделеят“ (Мат. 16:18).

„Томос’19“ е геополитическа продукция на бившия президент (олигарх) на Украйна Петро Порошенко, който в опит да се задържи на власт реши да се заиграе с църковната тема, поемайки „томосоцентрична“ кампания, която на свой ред стремглаво го изпрати на политическото бунище.

Украинският „Томос’19“ по своя генезис е георелигиозен проект, имащ дестабилизираща функция в светско и църковно направление и ако геополитическата му цел е откъсване на Украйна от духовните връзки с Русия, то в дълбочина се открива по-опасната георелигиозна цел за вселенски разкол, което по своему се явява диверсия срещу Православието, където мишена се оказва всяка една Поместна Църква.

Ударът по каноничната УПЦ е без съмнение пряк удар по РПЦ, тъй като двете Църкви са неотменимо духовно свързани, защото исторически става дума за един народ и една вяра и свята Купел: „Както е невъзможно да се раздели Пресветата Троица, Отец, Син и Свети Дух, Един Бог, така е невъзможно да се разделят Русия, Украйна и Беларус. Те заедно са Светата Рус.“ (св. преп. Лаврентий Черниговски).

Поради това напоследък в глобален план сме свидетели на една богоборческа тенденция, където политическата власт се опитва да диктува дневния ред на Църквата, без да съзнава колко опасни дела върши. Блаженейшият митрополит Онуфрий, оглавяващ каноничната УПЦ, от своя опит споделя:

„Колко политици, колко политически системи съм видял през живота си, които се обявяваха за много хуманистични и демократични – всички тях вече ги няма. Една политическа система се сменя с друга, но Божията истина е непоклатима, така че Църквата не се променя. Те искат Църквата да се променя като политическите течения, но Църквата не може да се променя, защото Божията истина е една. Политическите лозунги се променят, но Божията истина не се променя.“

Още преди да се появи зловредният „Томос’19“, а и след това, всеки опит за неговото легитимиране по света се е случвал под прякото наблюдение на САЩ, за което свидетелства създадения през 2013 г. към Държавния департамент „Отдел за религиозни и глобални въпроси“, впоследствие част от „Отдела за международна религиозна свобода“ на Департамента на САЩ, както и многобройните в годините посещения-совалки на високопоставени американски държавници „загрижени“ за Православието от ранга на Джо Байдън (римокатолик), настоящ президент на САЩ, Майк Помпео (протестант), държавен секретар в периода 2018-2021 г., Самюъл Браунбек (римокатолик), посланик на САЩ по въпросите на международната религиозна свобода в периода 2018-2021 г., на територията на Украйна, призналите антиканоничния „Томос‘19“ Александрийска, Еладска и Кипърска Църкви, и други Поместни Църкви.

Настоящият разкол в Украйна датира от над 30 години, като новата разколническа „ПЦУ“ („Православна Църква на Украйна“), за която текстът на декларацията на ГЕРБ лобира, е едно кухо държавно-политическо и напълно бутафорно откъм духовност формирование с около 80 манастира, 200 „монаси“ и 4500 „свещенослужители“ и празни плячкосани храмове под ключ без богослужения след престъпното им заграбване от каноничната УПЦ, като „ПЦУ“ не крие, че разчита на подкрепа както от тъмни олигархични кръгове, така и от криминалния ъндърграунд, за което свидетелства и присъствието на знаковия представител на украинската организирана престъпност с прозвище „Нарик“ (Александър Петровски) при връчването на „Томоса“ в Истанбул.

За сравнение, каноничната УПЦ е с многомилионно паство, като е най-голямото вероизповедание в Украйна с над 200 манастира, близо 5000 монашестващи и над 10000 свещенослужители, с ежегодни Кръстни Ходове, като последният наброява внушителните 350-400 000 души, оглавявана от своя всенародно почитан и обичан каноничен предстоятел Блаженейшият Онуфрий, митрополит Киевски и на цяла Украйна, който в смирение съблюдава истински монашески образ на благочестието и е духовен баща на украинския народ, благодатен архиерей вече над 32 години, който полагаемо е наричан от своите духовни чеда Авва.

Присъщо за безблагодатната „ПЦУ“ е, че тя се явява изцяло държавна структура, изповядваща националистически ценности, като наподобява етно-тоталитарна секта, за което свидетелства нейната символика: украинския тризъбец вместо Светия Кръст. Докато УПЦ възнася Слава Господу Иисусу Христу, то „ПЦУ“ скандира „Слава Україні! Героям слава!“, възпявайки укронацисти като Степан Бандера, Симон Петлюра, Роман Шухевич. Това обяснява и практиката „ПЦУ“ вместо Боговдъхновеният „Символ верую“ да изпълнява националистическия химн на държавата, възхваляващ не Бога, а нацията.

Освен това креатурата „ПЦУ“ представлява псевдоцърковна и разколническа групировка, в чиито редици са поставени да се представят за духовници напълно цивилни и криминално проявени лица, доказани международни аферисти, хора които никога не са приемали свето кръщение и не са били православни християни, като някои от тях са „ръкополагани“ от анатемосани разколници и също некръстени. Поради това в общи линии „ПЦУ“ се явява една фейк-лъжецърква, в която някакви преоблечени персонажи разиграват инфернална клоунада в Божия дом.

Към момента в Украйна освен „ПЦУ“ има и още една разколническа групировка с лидер „патриарх“ „Филарет“ Денисенко, близо 100-годишен (вероятно Бог чака да се покае), анатемосан и отлъчен от Църквата през 1997 г., като въпросният „патриарх“ Денисенко оглавява Киевска лъжепатриаршия, носейки своето бяло було, и категорично не признава новопоявилия се и покровителстван от патр. Вартоломей глава-протагонист на конкурентната „ПЦУ“ „митрополит“ „Епифаний“ Думенко.

За по-голяма токсичност към духовната проказа в Украйна дава своя принос още едно формирование –активната униатска римокатолическа „църква“, която посредством своята хибридна дейност цели да отклони православните християни в Украйна от тяхната духовна идентичност. В общи линии тук става дума за конкуренция, т.е. борба между групировки, ползващи религиозни имена с цел придобиване на повече финансово-териториална и военно-политическа власт, обезкървявайки чрез узаконен рекет каноничната УПЦ.

Важно е да се отбележи, че канонично условие за предоставяне на автокефалия, което утвърдено в многовековната история на Църквата, е паството и клира с едно сърце и една уста, в духа на Христовата Любов, изрично да направят официално волеизявление пред цялата пълнота на Вселенската Църква, сиреч пред всички Поместни Църкви, и на тази основа чрез всеправославно съгласие или Всеправославен събор да бъде уважено тяхното искане. Към момента каноничната УПЦ никога не е искала подобно нещо от която и да било Поместна Църква по света, включително и от патр. Вартоломей, защото тя има каноничен Томос още от 1991 г., който гласи че УПЦ е със статут на широка автономия, напълно независима и самостоятелна в управлението си и при взимането на решения Църква, като има право да избира своя Предстоятел изцяло самостоятелно и да обгрижва духовно своята диаспора по света, назначавайки по своя преценка нейни клирици.

Свидетелство за каноничната изрядност на УПЦ е фактът, че тя над 30 години е в пълно Евхаристийно общение с целия православен свят, като още през 1992 г. самият патр. Вартоломей демонстрира своето признание спрямо УПЦ като единствено канонична и легитимна в Украйна. Неслучайно през 2014 г. във връзка с интронизацията на ползващия се с висок авторитет във всички Поместни Православни Църкви тогава новоизбран предстоятел митрополит Онуфрий, патр. Вартоломей подарява архиерейски жезъл, който щом е връчен от епископ на епископ е символно свидетелство за признаване на каноничната архиерейска власт на владика Онуфрий като предстоятел на УПЦ.

Оттогава до сега предстоятелят Блаженейшият митрополит Онуфрий носи своя нелек кръст години наред по трънливия път на тежки изпитания, тъй като УПЦ е подложена на невиждани агресивни репресии от местната и държавна власт чрез приемането на антицърковни закони, ежедневни изстъпления и нападения на неонацистки групировки и разколници, които по звероподобен начин пребиват и убиват духовници и миряни, заграбват църковно имущество, оскверняват със сатанинска злорадост и разрушават по безобразен начин стотици нейни храмове и манастири, като не спират да фабрикуват компромати срещу УПЦ. Докато Божият народ въпреки всичко това до ден днешен защитава своята Църква с мъченическа кръв и като истински християни хората са готови да отстояват своята принадлежност до смърт: „защото вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него“ (Филип. 1:29). Всичко това показва, че властта се бори не за свободата на Украйна, а срещу Бога и каноничната УПЦ, която вече придоби всички белези на Църква-Мъченица, защото е подложена на гонения, напомнящи тези от първите векове!

Направи впечатление, че декларацията на ГЕРБ се случи малко след визитата на Бойко Борисов в Истанбул, където беше поканен по повод 130-годишния юбилей от полагането на Основния камък на Желязната църква „Св. Стефан“, като странно защо не беше поканена българска църковна делегация.

От включване на живо във фейсбук страницата на Бойко Борисов широката публика стана свидетел как се оказва седнал на трона за почетни гости във видимо неудобната поза на полустартов клек, което по своему е уникално положение, предвид протокола. 

В по-късна публикация на фейсбук стената на г-н Борисов прочетохме:

„Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ. Това заявих по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I.“

Г-н Борисов, тук отново се прокрадва усещането, че този текст не е плод на Вашето лично мнение, а се е случил под външна диктовка. 

Обективно погледнато, знаем че лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че войната е започнала през 2014 г., където НАТО и колективният запад водят прокси война на територията на Украйна като я употребяват за плацдарм срещу Русия. В същия ред на мисли свидетелстват думите на бившия германски канцлер Ангела Меркел, че Минските споразумения са подписани, не за да има мир, а за да се даде време на Украйна да бъде въоръжена и подготвена за военна конфронтация с Русия.

Това като християнин как го четете, кой се оказва агресорът в случая?

Никой не крие фактите, че още от 2012 г. в Украйна започва снабдяването с американски оръжия и следват серия обучения на украински бойци от военни командоси на САЩ, ЕС и Израел, в годините оттогава до сега на територията на цялата Украйна са построени многоетажни бункери по натовски образец, както и разкритата от Русия биотерористична мрежа от над 30 лаборатории, твърде вероятно причастна към причиняването на редица зарази, включително пандемията ковид-19, особено в нашия регион. 

Ако Русия е действително агресор, защо над 5 милиона украински бежанци емигрират в Руската Федерация? Къде досега беше Европейският съд по правата на човека и защо световните политически лидери останаха глухи, слепи и неми във връзка с депозираните близо 6000 жалби на семейства от подложеното на геноцид население в Донбас от 2014 г. до сега? Тук става дума за десетки хиляди жертви, сред които военнопленници, стотици загинали невинни деца, майки, бащи, жени, старци, и всякакво мирно население, включително безследно изчезнали невръстни деца и хора, някои от които насилствено превърнати в донори за органи? Вече 8 години се извършват се военно-терористични обстрели със забранени касетъчни бомби „Град“, а отскоро и с американските HIMARS по жилищни сгради, болници, училища, театри, престъпно се унищожава тъй важната за живота инфраструктура, свидетелство за което е и извършеният военно-терористичен акт по взривяването на Кримския мост.

Да си спомним как озверели укрофашисти от „Правия сектор“ избиха в профсъюзния дом в Одеса на 02.05.2014 г. десетки напълно невинни цивилни украински граждани с помощта на наказателни отряди от типа на секретните американски и натовски „ескадрони на смъртта“ „Гладио“, подсилени от чуждестранни наемници, като извършиха чудовищна по своята жестокост интервенция за пречупване на украинския народ чрез всяване на страх, оставяйки след себе си препълнени морги и болници с осакатени и инвалидизирани няколко стотин души.

През същата 2014 г. се създава неонацисткият полк „Азов“ за кървави репресии, легитимиран като част от държавната военна структура, който над 15 години прави етническо прочистване, избивайки мирното население на Украйна, за което свидетелстват множество безименни масови гробове. Въпросният батальон е вече част от законните военизирани структури, чиито членове са открити неонацисти, изповядващи неоезически култове, кланящи се в кървави жертвоприношения на езически идоли, които с демонична наслада опустошават, грабят и оскверняват православни храмове, неслучайно затова горят икони на своите богоборчески укрофашистки клади.

Вероятно Ви е известно, че същият полк „Азов“ в САЩ и Израел е обявяван за неонацистка групировка, пропагандираща открит антисемитизъм, а в Япония беше обявена за терористична организация, като негови предшественици се явяват ОУН (Организация на украинските националисти), УВА (Украинска въстаническа армия) и подобни нацистки структури с лидери Степан Бандера и Роман Шухевич, отговорни за избиването на над 100 000 души по особено жесток начин, включително поляци, евреи, украинци и руснаци.

На първо място стартиралата през 2014 г. война на територията на Донбас в Донецка и Луганска област в същината си е религиозна, за което свидетелстват престъпленията на украинската власт в годините посредством ежедневни обстрели и множеството бомбардировки срещу манастири и храмове, включително с бомби, имащи надпис „Смърт на православните!“, убийства, отвличания и обиските на духовници и миряни. Важна подробност – всичко това е извършвано от украинци срещу украински граждани. 

Бомба надпис „Смърт на православните!“

 

Разрушеният през 2014 г. Иверски Манастир в Донецк

Убитият през 2014 г. в гр. Луганск от касетъчна бомба свещеник Владимир Креслянски

Тук отново като християнин Ви питаме кой е агресорът в случая и за каква братоубийствена война и руска агресия става дума?

За тези 8 години православните християни, които са платили с мъченическа кръв живота си в Украйна са с численост без аналог по света и техните имена са записани със златни букви на Небесата. Страшното тук е, че са избивани от свои сънародници по нареждане на управляваните отвън украински правителства. Някои от тези хора са пострадали по особено жесток начин, умирайки в тежки мъки и болезнена агония, ставайки жертви на сатанински ритуали, като например в т. нар. „Библиотека“ в Мариупол. За каква братоубийствена война можем да говорим, след като в по-голямата си численост взетите в плен украински военни се оказват действащи сатанисти, покланящи се на мамона в изградени полеви капища и върху телата им трудно се намира чисто място без изрисувани татуировки с нацистка символика, такива хора не са и няма как да бъдат братя на православните християни в Украйна. 

От 2014 г. насам украинската власт е представлявана от проамерикански майданни марионетни правителства, дошли чрез кървав преврат, под управлението сякаш на укро-райх, който е на път да превърне неонацистките факелни шествия и гей-паради в ежедневие в държавата. Става дума за правителства, оглавявани от хора, които не са кръщавани в православната вяра – баптистът Александър Турчинов, временният украински президент след „евромайдана“, униатите Арсений Яценюк, бивш премиер, Андрей Парубий, бивш председател на Върховната рада, настоящият президент евреин Владимир Зеленски, които имат пряко участие във военно-терористичния преврат в държавата.

Неслучайно обявените цели на стартиралата Специална военна операция (СВО) са денацификация и демилитаризация, като в допълнение допринесоха неизпълнението на Минските съглашения от страна на Украйна и лавината без аналог в световната история от стотици необосновани санкции срещу Русия от САЩ, ЕС и други държави от Запада. Очевидно трансатлантическият елит се е втурнал с кървави ръце да зида „църквата“ на антиХриста, като тази конструкция е обречена да претърпи процеса на неизбежна деавтокефализация.

Да се върнем на Вашите фейсбук постове от Истанбул, където четем:
 
„За мен беше огромна чест, че Негово Всесветейшество Вартоломей, който стои на Трона на Св. Андрей, определи срещу него да застана на най-високото място в Православната църква - на Трона на някогашните императори на Източната Римска (Византийска) империя - точно аз. Тази чест ми беше оказана от патриарх Вартоломей I заради работата ми в името на православието.“

Предвид несвойствения за г-н Борисов църковен изказ в тези постове, отново се натрапва усещането за получен готов текст от някой съмнителен съветник, който опитва да изфабрикува несъстоятелни легенди и митове, злоупотребявайки с доверието на г-н Борисов. Всичко това поражда редица въпроси и налага въпиюща разстановка в няколко направления.

В исторически план твърдението на г-н Борисов за оказана висока чест, понеже бил поставен на императорски трон, е нелепа лъжа, тъй като императорите, които са участвали в богослужение в присъствието на вселенски патриарх датират в периода до 1453 г., т.е. 15 век, преди падането на Константинопол под Османско владичество. По това време богослуженията са били извършвани предимно във всеизвестния патриаршески храм Св. София, за което свидетелстват всички църковно-исторически извори, като последният вселенски патриарх преди 1453 г. е бил Григорий III, по чието време е управлявал византийския император Константин XI Палеолог. 

Предпразничното вечерно богослужение, на което е поканен г-н Борисов, се извършва на територията на храм „Св. Георги“, изпълняващ функцията на патриаршески от 17 век насам, т.е. цели два века по-късно той стартира като патриаршески, в период когато Църквата се е намирала в друг богослужебен режим, тъй като император не е съществувал, защото Византия е паднала под османска власт. Така че версията за това, че Бойко Борисов е бил поставен на императорския трон е неправдоподобна със силата на пълната историческа категоричност. От позитивна гледна точка това донякъде е типичният Борисов „късмет“, предвид факта че се оказва възседнал една обикновена символична тронна седалка, която ако бе действително императорски трон, ситуацията директно би влязла в графата протоколна катастрофа, понеже християните, ако не колене за молитва в храма, предимно стоят прави. 

Действително към момента в богослужебната практика на Светата, Вселенска, Съборна и Апостолска Църква съществува обичай държавници и видни хора, дали своя принос за Църквата да бъдат удостоявани с високо признание и чест да застават на определите за това почетни тронове, включително императорски. Например, в сърцето на православния свят, в Градината на Царицата Небесна Света Гора – Атон през 2016 г. от името на Свещения Кинотис, представляващ всички 20 Манастира, е приветстван да присъства на тържествени богослужения държавникът Владимир Путин (на който г-н Борисов в приятелски жест дари едно от любимите на сърцето му каракачански кучета) в качеството му на президент на Руската Федерация, кръстен в свещената Купел на най-голямата по численост в света Поместна Православна Църква.

За сравнение, архивните свидетелства онагледяват как въпреки предстоящите, типични за Светогорските манастири тържествени дълговременни Богослужения, които надвишават половин денонощие, президентът Путин стои непрекъснато в напълно съответстваща за мястото и богослужението изправена позиция. 

По-нататък в следващ фейсбук пост на г-н Борисов от Истанбул се чете:

 „Днес, на Тронния празник на първопрестолната Вселенска Патриаршия, който се чества в деня на основателя на Христовата Църква в Града на Босфора - Св. Апостол Андрей Първозвани, Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей I отслужи тържествената Св. Божествена литургия.

За мен е огромна чест, че Негово Всесветейшество избра да възглави празничното богослужение с поднесения му вчера от мен Първосветителски жезъл. Този дар е в чест на дадения от Негово Всесветейшество каноничен Томос за автокефалия на Православната църква на Украйна, която е единствена духовна опора на жертвите на кремълската война срещу православните украински събратя.“

Тук изглежда отново г-н Борисов попада в капана на постановъчна сцена, спекулираща с Неговото простосърдечие.

При споменаването на „първопрестолна Църква“, е налично невярно твърдение, тъй като понятието първопрестолен се използва на регионално ниво, в рамките на една Поместна Църква – за града, в който пребивава нейният глава. Този термин не може да се използва на всеправославно ниво, защото между Поместните Църкви няма първопрестолна, макар че в исторически план такава без съмнение е Йерусалимската Църква.

Тук сме принудени отново да попитаме: кой Ви препоръча да благодарите на вселенския патриарх за това, че същият бил дарил „Томос“, с неканоничен статут, продиктуван от чужди на Църквата геополитически интереси, касаещ пряко не някой друг, а УПЦ и нейните канонични архиереи, при положение че сте политически, а не църковен лидер, и сте представител на друга държава?

Прочитът на тази ситуация не може да бъде друг, освен че това нанася сериозна имиджова щета лично за Бойко Борисов и партия ГЕРБ, продиктувана от определено неблагонадеждни консултанти.

Г-н Борисов, споменавате за подарен от Вас жезъл на патр. Вартоломей, който е символ на небесно-земна власт, но сам по себе си той няма никаква стойност, ако е в ръцете на човек, който не изпълнява Божия закон, защото Божията правда е духовен меч, разсичащ всеки златен жезъл на нечестието, воюващ срещу Христос.

С жезъл:

– римските папи изпадат в неедна ерес, довела до разкола от 1054 г.

– римските папи „благословят“ кървавите Кръстоносни походи, по време на които са избити и множество монаси на Света Гора, сред които светите 26 Зографски Мъченици, като тогава Самата Пресвета Богородица предупреждава монасите, че „враговете Ми и враговете на Моя Син са вече близо“.

– вселенска патриаршия е управлявана от множество еретици, сред които ересиарсите Македоний, хулител на Светия Дух, Несторий, основател на Несторианската ерес, хулител на Христос, арианстващи, иконоборци.

– римопапистите подлагат св. св. Кирил и Методий и техните свети ученици на гонения и мъчения 

– Българската Православна Църква е понижена през 1018 г. от Патриаршия в Охридска Архиепископия, а през 1767 г. е унищожена по настояване на вселенския патриарх Самуил Ханджери.

– същата вселенска патриаршия, управлявана от нейния местоблюстител митр. Доротей (Мамелис) престъпно ощетява България по нечуван в човешката история начин, като през 1919-1920 г. продава антиканонично на Сърбия за златни пендари – 1,5 млн. франка – изконно българските църковни земи в Македония, като впоследствие народът и духовенството е бил обезличаван в кървави реки.

– под организацията и ръководството на Серския владика Апостол през 1913 г. брутално са изколени по чудовищен начин българите в Серес – мъже, жени, деца и старци, като преди това са задържани в стаите и мазето на Серската гимназия, която се превръща в своеобразен концентрационен лагер.

– вселенска патриаршия начело с Антим VI (Йоанидис) обявява БПЦ за схизматици през 1872 г., като заради фанариотските интереси на вселенска патриаршия сме били принудително над 70 години с наложена схизма, която беше вдигната едва през 1945 г. с помощта на Руската Православна Църква.

Присъствието Ви на този религиозно-политически формат в Истанбул действително би могло да послужи за решаването на въпроси, свързани с българската история, като се застъпите за БПЦ пред вселенския патриарх Вартоломей със същата държавническа убедителност, която проявихте през 2015 г., като не го приехте в своя кабинет и счетохте за унизителни думите му срещу патриарх Неофит, когато отказа да се обърне към него като към равен с обръщението „Ваше Светейшество“:

– отстояване на Охридската архиепископия, която е неприкосновено българска, както е записано в Устава на БПЦ: „Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Охридската архиепископия“ (чл. 1, ал. 3)

– да бъде върнато полагаемото ѝ историческо достойно по-високо място в Диптиха

– окончателно да се сложи край на претенциите на патр. Вартоломей за светини, находящи се в България

– искане на съдействие пред гръцкото правителство за връщане на тленните останки на цар Самуил в България, същият цар Самуил, чието сърце се пръска от мъка, когато вижда своята войска с избодени очи по зверски начин, като неговите тленни останки се намират в гръцката държава.

А относно споменатия във Вашия пост т. нар. „Високопреподобен“ архим. Харалампий, то следва да напомним, че същият е с тежко компрометиран авторитет. 

Още през 2009 г. Харалампий (Ламбри Ничев Ничев) е не само низвергнат, но и разстриган от монашество заради неправомерно сключване на договори с манастирски земи, присвояване на суми, отсъствие от манастира в продължение на месеци. През 2010 г. заедно със скандално известния Дим Дуков става „епископ“ в една от многобройните гръцки разколнически групировки. Харалампий през 2011 г. е осъден на 4 г. затвор условно и глоба в размер на 12 000 лв. за длъжностно присвояване и злоупотреби.

Този своего рода пишман архимандрит е назначен от патр. Вартоломей да обгрижва българите в Истанбул, въпреки че Светият Синод не е давал съгласието си за това.

Г-н Борисов, без съмнение приносът Ви към Църквата никой не може да Ви отнеме, но предвид гореописаните Ваши действия, дирижирани навярно от подмолни консултанти, изглежда някой зад кадър прави опит да политизира Църквата. Не допускайте да бъдете превърнат в изпълнител на антибългарска и антидържавна и още по-опасното антицърковна диверсия чрез легитимиране на вселенски разкол, което би дестабилизирало сериозно държавата, тъй като Църквата в България е символ на държавността. 

Не позволявайте да бъдете въвлечен в трансатлантическата георелигиозна война, където бутафорни политици синергизират в тренда на глобалисткия неолиберален световен ред, типично за който е утвърждаващата се буфократизация на властта. Ако в политиката понякога се налага да се приложи ситуационно-кризисен пиар, настоящата декларация освен че дискредитира партия ГЕРБ, по своему е политическо самоубийство, като върху нея тегне сянката на черно-кървав пиар.

В България хората помнят как в критични моменти сте проявявали Вашия сетивен рефлекс, като сте се вслушвали в мъдрия глас на архиереите на Българската Православна Църква по неедин въпрос през годините, включително когато оставихте храмовете отворени по време на ковид-пандемията. Народът помни и знае колко направихте за изграждане, реставрация, благолепие на храмове, манастири и други дела, свързани с благоденствието на Църквата.

Въвличането на Православните Църкви в анти-Христовата спирала на разкола е в пъти по-страшно деяние, отколкото заплахата от ядрена война, защото ако там се касае просто за физическа смърт, то при разкола е заложен на карта вечния живот на безсмъртната душа. 

Поради това едва ли г-н Борисов би могъл да посочи един митрополит от БПЦ, който да подкрепя трижди проклетия разкол, съпричастието към който подлежи на отлъчване от Църквата и анатема, освен ако не става дума за някой, изпаднал в капана на болни и самоубийствени амбиции.

В период, в който България е раздирана от множество политически разделения и кризи (κρίσι), т.е. съд Божий вместо смирено да преминем духовно обединени бурята от изпитания и да паднем в покаяние пред Господа, сме на ръба да бъдем въвлечени във война поради хора, обладани от низки страсти в борбата за власт на всяка цена: „каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си“ (Мат. 16:26). Решението за изпращане на оръжие в Украйна ще тежи на съвестта на всеки, който е пренебрегнал „гласът народен – гласът Божий“ и е допринесъл да бъдат убивани наши братя славяни.

Всичко това е вдъхновено от насажданата русофобия, която е нов вид расизъм, мъртво-родено отроче на кръвожадна анти-Христова доктрина, оглавена от лидерите на колективния запад, при все че е казано: „отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Лк. 20:25).

Г-н Борисов, ние като българи нямаме право да пренебрегнем предупредителните думи: 

„Има Православие у нас, има и български народ; 
няма Православие – няма и български народ!“ 
(митрополит Климент (Друмев)

 

 

 

 

Още от Култура и общество

Коментари

 • без име

  17 Дек 2022 9:45ч.

  канони , закони , канони ....и накрая -това е война по всички човешки норми. не е руска спец операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  17 Дек 2022 10:09ч.

  Авторката наивно задава въпроси на една особа, известна като Боко Тиквата, избран от немска фондация за прокарване немски интереси... Кухата Кратуна най-много да отговори на въпроси за сантасе и каруцарски белот... ХАУ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жената на Минчо

  20 Дек 2022 13:50ч.

  По куха кратуна от тебе няма, я си вземай лекарствата редовно и цакай каруцарския белот ...Хау, че после Бау!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Дек 2022 10:13ч.

  БОКО 12 г. корумпира църквата, не си мислете, че не може да го докаже... всяко едно попче му е в джоба и ще направят всичко, което поиска от тях, за да си запазят килимявката ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  17 Дек 2022 12:39ч.

  Не говорете празни приказки. Този текст е написан под пряко внушение на митрополити от светия синод, които директно предупреждават Борисов, че ще загуби доброто отношение на църквата, ако продължи да изпълнява американски поръчения по църковни въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Дек 2022 13:38ч.

  Дано да са глупости и аз искам да са глупости, но...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @рукола Z

  17 Дек 2022 20:23ч.

  личи си, че знаеш нищо за Българската Православна църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Дек 2022 22:47ч.

  Коя е БПЦ, кой представя БПЦ, кое е лицето на БПЦ? Чети горе и там си го пише колко е бил благосклонен БОКО към църквата... аз не претендирам, че знам нещо за църквата, но знам БОКО как я ръсеше с пари и как се облажиха попчетата ?Все пак е обнадеждаващо, че има реакция, макар не директна на БПЦ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  17 Дек 2022 11:53ч.

  БПЦ би следвало публично да отлъчи борисов от църквата и да го анатемоса. Но и да не го направи, той вече е проклетник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  17 Дек 2022 12:27ч.

  украйна е първата страна в Европа, в която сатанизмът има легален статут и се ползва с подкрепа на държавата: вече 8 години там легално действа сатанинската организация „Божичи", чиято идеология е комбинация от украинското нацистко нео-езичество „РУНвира" със сатанинските култове на съвременния Запад. върховно божество в митологията й е Велзевул (финикийският Баал-Зевул, демон-убиец, на когото са принасяни в жертва деца). и сатанистите неслучайно са избрали мястото за построяване на своя храм в „Черния лес“, където според местните вярвания, живеят зли духове, а стариците наричат това място "дяволската гора"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Дек 2022 12:39ч.

  Браво, момиче! Шапка свалям! Не съм сведущ в тази материя, то къде ли съм, но с интерес прочетох текста Ви. Освен всичко друго, изпитах и естетическо удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Дек 2022 12:43ч.

  "където бутафорни политици синергизират в тренда ..." Само това, колко струва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симулант

  17 Дек 2022 13:33ч.

  Авторката прави смешната грешка да интерпретира Шопара от Банкя като човешко същество. Не, той е СВИНЯ и трябва да бъде предколедно направен на сланина и пръжки под звуците на Одата на Радостта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  17 Дек 2022 20:49ч.

  ББ е бандюга и чуждо прокси с много грехове към страната и народа. Факт е обаче, че Борисов не затвори храмовете по време на пландемията, докато гръцкият сатанист Мицтакис го направи и уж много набожните гърци го приеха. Помня и как се глумеше и нахлузваше парцала на очите си, сякаш подигравайки се на мерките. А и Борисов до последно шикалкавеше и не правеше това, което кирчо-кокорчовците сториха за половин година. Те затова го и смениха от метрополията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ТРЯБВА ДА ОТЛЪЧИ БОЙКО БОРИСОВ

  17 Дек 2022 15:08ч.

  Неговите грехове се прехвърлят на целия български народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зеления чорап припозна ли се?

  17 Дек 2022 15:59ч.

  "бутафорни политици синергизират в тренда на глобалисткия неолиберален световен ред" ... "сме на ръба да бъдем въвлечени във война поради хора, обладани от низки страсти в борбата за власт на всяка цена"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  17 Дек 2022 16:32ч.

  Нима останаха наивници, които още не разбират, че Борисов е зависим, че го държат с някакви компромати и той де факто е само марионетка?!Не съм го чула да се изкаже веднъж в духа на това, което представляваше преди две-три години!Защо ходи сред хората, за да ги залъгва преди избори, та това е безчестно!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  17 Дек 2022 20:15ч.

  Компроматите са за смешниците. Напълно достатъчно е, че всичките му парички са при "тях". В Библията пише - Там където е съкровището ти Там е и сърцето ти. - кратко и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Статията има основно стойност за руската пропаганда

  17 Дек 2022 17:17ч.

  Църквите не са съвършени и не отговарят на Канона и всички писания, то е същото като да твърдим, че политиците са съвършени, защото така пише в Конституцията. Както госпожата намира грешки в работата на други свещеници, така може да се намерят грешки и в българската и руската църкви и дори да се окаже, че глава не им е Христос! Казвам „може“ и спирам дотук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 17:21ч.

  Относно ненамесата на политиката, също е подходено крайно, защото основната особеност на православието е, че то се отцепва по имперска повеля, за да се превърне в инструмент на Византия, а борбата за независимост се води във всички държави чрез техните царе, т.е., от политиката, като те са толкова свързани, че имаме принципа една държава една църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 17:25ч.

  Освен това ценностите на всеки един човек са в основата на всчки негови трудове и позиции, т.е. християните винаги говорим на базата на това знание и опит, без значение дали сме политици или друго, имам предвид, че това не е намеса в работата на църквата, когато изкажеш мнение за нея. А истинската църква няма проблем с инакомислещи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 17:28ч.

  Напомням, че истинската църква е била най-жива във времена на гонения, когато не само нямаш възможностите да се ползваш с такава публичност, но когато самото име на Господ се е хулило. Т.е., не й пречи на нея противопоставянето, дори я калява. За нея трябва да е нормално да усеща сблъсъка със „света“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  17 Дек 2022 17:44ч.

  Православието от нищо не се е отцепвало, камо ли пък по имперска повеля. От него вече 2000 г. се цепят - гностици, ариани, монофизити, монотелити, римокатолици и безброий видове преотестанти. Голяма част от това, което казвате, са протестанстски аргументи срещу православната църква, които западните историци повтарят през последните 200 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  17 Дек 2022 20:26ч.

  Първо, няма "църкви" а само "Една Свята Съборна и Апостолска Църква", Христос ясно е казал: "и Аз ти казвам: ти си Петър *, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  17 Дек 2022 20:29ч.

  Второ, хората сме несъвършени а не Църквата, тя е съвършен богочовешки организъм който ни запази и преведе през 5-вековното черно робство и ни спаси по чуден начин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  17 Дек 2022 20:36ч.

  Трето, и българската и гръцката и руската и всички православни църкви са просто части от тялото на Едната Православна Църква. НЕ СА ОТДЕЛЕНИ ЕДНА ОТ ДРУГА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  17 Дек 2022 20:47ч.

  Четвърто, ако смяташ, че Христос не е глава на българската, руската и следователно и на другите православни църкви, то очевидно ти не си Православна и е нечестно, че затаяваш това. Излиза, че се криеш за да не изгубиш авторитет? За да се избегне лукавство би трябвало в началото да кажеш примерно, аз съм протестант, монофизит, атеист или в каквото си избрал да вярваш и тогава да говориш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  17 Дек 2022 21:04ч.

  Пето и последно, неудобно ми е да го кажа но по голяма глупост ми е трудно да си представя: Църквата се била "отцепила" по имперска воля " за да стане инструмент"?!? От кого може да се отцепи Църквата? Пълен нонсенс! Константин прогласява и признава независимоста на Църквата. Но тя е била независима и преди това, просто с цената на много кръв и страдания. Земната власт няма как да владее небесната. Може отделни членове или групи, в определен момент да предадат Христос НО в сърцевината си Христова Църква означава общноста на всички които са приели и пазят истината, със самия Христос. Ние в България пазим вярата си непроменена от самото й начало отпреди 2000 години и нямаме намерение отстъпваме. Това е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Вярно е, че истинната църква е една

  17 Дек 2022 21:27ч.

  Но какво ще кажете за това, че в нея влизат и всички преминали светии? Тази „една“ църква е нещо по-голямо от отделните семейства, които Христос сравняваше с девици, коя с масло, коя без, коя блудница... Църквата не греши, хората в служение също, но тези понятия не могат да се отнесат автоматично към всяко тяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 21:31ч.

  Христос казваше, слушайте какво ви говорят, но делата им не вършете, Той какъв беше? Той одобряваше историческата мисия на всички светии споменати в свещените писания, потвърди боговдъхновеността и началата на самата църква, всяко дело на Духа в нея, но твърдеше, че мнозина от първенците са на друг дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 21:38ч.

  Относно „цепенето“, самата българска църква се е отцепила от тези корени на апостолската вяра по нашите земи, това „покръстване“ е отричане от апостолското християнство и приемане на имперското. Когато „покръстваш“ един християнски народ с НАСИЛИЕ и поставяш ново начало, това означава просто почитай мен повече от Христос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  18 Дек 2022 16:19ч.

  Това, което говорите Ви позиционира извън оградата на православната църква. Хората, които наричат православната църква "имперска" не са правослвани. В миналото това са монофизитите в Египет и Близкия изток, в ново време това са германските протестантски "историци", които измислиха фалшивия термин ''Византия", измислиха ''източните германци'' готите, измислиха фалшивия азиатски произход на българите изобщо откраднаха ни историята. А измислицата, че княз Борис ни бил откъснал с насилие от апостолската вяра, за да ни вкара в имперската си е направо ерес. Да, българите сме християни от апостолско време, но за съжаление сме били и до днес сме мног колебливи и суеверни във вярата си. Лесно я смесваме с гностицизъм, окултизъм и нечиста мистика. О това ние е избавил св. Княз Борис и отново ни е присадил към апостолската вяра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  19 Дек 2022 2:05ч.

  Хелеборус, честно казано, като видях какви си ги написала, се подвуомих дали да ти отговарям, НО с оглед ползата от спора ще го сторя. Първо - термините които употребяваш - "преминали светии" ; "отделни семейства" ; "всяко тяло" - показват, че ти си в някакъв приличащ на сектантски дискурс. Тези термини нямат никаква връзка с Библията и дори със светоотеческите писания. Притчата с девиците е съвсем ясно отнесена към нас хората и е свързана с това вярата ни да бъде дейна, а не ялова. Няма "отделни семейства" църкви. Има една Църква, която има едно тяло, чиято глава е Христос. Това е. Кратко и ясно. Както  да увъртате и усуквате не можете да промените думите на самия Христос. Всеки който се опита да "напасне" Христос като на него му харесва пада в ръцете на нашия враг. А що се отнася до термина "преминали светии" той е "пълен хикс" - кои са те, къде са преминали, защо са преминали...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  19 Дек 2022 2:37ч.

  И второ, това с "отцепването" на Българската Православна Църква е, съжалявам да го кажа но, грозна и плитка лъжа. Първо, за християнството по нашите земи имаме доста исторически извори и подобни измишльотини може да ги разправяш само на незапознати хора. Насилие е имало не заради Християнството а заради сговор за държавна измяна. Повечето хора тогава вече са били християни. Второ, точно наличието на апостолското приемство е това което отличава Православната, Оригинална, Изначална Църква от всички други които са "wanna be" църкви. Това е най-голямата болка на протестантите, защото ги изобличава в несъстоятелност. Тази глупава ревност - ние го нямаме ама и вие го нямате е несериозна. Трето,  Православието никога не е било и не може да бъде имперска религия, в смисъла който ти влагаш, защото същността му не го позволява. За да бъде такава, то трябва да бъде променено. Каквито опити е имало от самото начало, първо да бъде изличено,  после да бъде изкривено. Тези опити НИКОГА не са спирали. Те продължават и днес, включително, за съжаление и чрез нещата които ти пишеш. По изказа ти съдя за себе си, че не си злонамерена, но ми се струва, че трябва малко да се потрудиш за Истината. Исторически "издишат" тези твърдения. Нямат "месо". Изкълчени са. Напаснати.  Трябва малко труд и здравословен скепсис. Проверка му е майката. Ще ти дам жокер - и аз минах покрай протестантството но видях неговата "кухост" и липса на дълбочина и благодат. Христос казва, че Църквата която е построил ще надделее над "портите адови". Няма мърдане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До горния

  20 Дек 2022 9:47ч.

  Разпространяваш много хули и лъжи, господине. Това насилствено покръстване и всички други хули, които разпространяваш са си чисти лъжи и зле прикривана омраза към християнството. БПЦ е част от земната войнстваща Христова църква. Дано само не съблазниш някой към езическо-сектантските си глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До helleborus

  20 Дек 2022 9:52ч.

  Имам предвид написаното от helleborus.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  20 Дек 2022 10:00ч.

  Едно време светиите са унищожавали идолите и езическите капища, така че нищо да не остане от тях! Предлагам коментарите на този човек helleborus да бъдат изтрити поради хулителската им същност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  20 Дек 2022 14:09ч.

  Димов, напълно си прав, че капища, бесовки идоли и прочее трябва да бъдат унищожавани защото са проклятие и смъртоносна язва за целия човешки род. Но всички спорове (с еретици, иноверци и заблудени), водени от светите отци на Църквата се пазят ревностно и препредават с цел "осветяване" на дяволските козни и показване как могат да бъдат изобличени и победени. Сега, според мен, нито Хелеборус е някаква зла сила, нито пък ние сме святи хора с огнени мечове НО спорим човешки с уважение един към друг. Нека не се превръщаме в инквизитори. Христос никого не насилва. Въпросите които тя повдига отдавна са изяснени в спор между много по-умни хора от нас. Просто тя не е имала възможност да прочете и изследва по-дълбоко. Нерядко това се случва дори заради липса на време или достъп до такава информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  20 Дек 2022 15:08ч.

  Какво уважение трябва да имам към приказките на самозван проповедник, а също и към тюрлюгювеча, съставен от клевети и хули срещу църквата и християнството/православието?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  17 Дек 2022 18:27ч.

  Helleborus е традиционен бойковист, знаем това от дълго време. Неговите постинги по-горе пораждат обосновано предположение, че той, Helleborus, подкрепя предложението на ГЕРБ БПЦ да се солидаризира с Украинската църква, и да се позиционира против Руската църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 21:44ч.

  Не, просто ми беше ясно каква революция се прави, от кого и защо, на цената на снижаване на рейтинга на държавата и овладяването й. Но не понасям лицемерието на хора, които нехаят за Македонската църква, която „канонично“ беше подарена на Югославия без правоверния свят да се възмути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 21:48ч.

  Тези игрички и тотално мълчание, когато се накърняват интересите на моята родина, не ми вдъхва уважение към нито един участник в тези игри. А вие, аз и всеки българин, трябва да пише вдъхновени анализи първо за нашето, Христос е казал, първо за „юдеина“ да се грижиш, т.е. за твоя единокръвен! Откраднаха ни земя заедно с църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Дек 2022 15:50ч.

  е тя, не е той..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Helleborus

  17 Дек 2022 18:43ч.

  Helleborus, много манипулативно изказване! Излиза, че православието е руска пропаганда. Това е всичко друго, но не и християнска позиция.Църквите наистина не са съвършени, но се стремят да бъдат и отклоненията от канона се смятат за грях, а не се оправдават. Прякото съпоставяне на политиката и конституцията, и църквата и канона е нелепо. Изказването на мнение за църквата не е намеса в работата ѝ, но тук става дума за процедури по признаване на организация, която се опитва да измести легитимната църква, което вече е намеса, и то сериозна. Това е опит за изтърбушване на вярата отвътре, за подмяна на истината. Статията е много добра и жалко, че няма повече такива в медиите, защото разкриват духовните основи на това, което се случва, и дават истинско и дълбоко обяснение на действителността. Човек се чувства различно, когато чете подобни текстове, които слагат нещата по местата им и напомнят за истинските корени, които имаме, и които не са от този свят. Изглежда, че БПЦ има достатъчно силни и здрави основи, за да реагира адекватно. Жалко, че умнокрасивите натегачи в лицето на Даниел Митов, с цялата си глупост и невежество отново ще се скъсат от усърдие да работят срещу истината и бълг. интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 21:53ч.

  Не е точно така, когато се допускат грешки, Духът се оттегля, защото не може да се проявява чрез плътта на плътски хора, Той работи с ума и сърцето на човека. Също както не можеше да се прояви чрез фарисеите, които отлично знаеха и цитираха каноните. Историята е пълна с места на оттеглена слава, загинали култури и цивилизации, някога почивали на Словото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 21:58ч.

  Къде е православната ви позиция, когато се сееше разцеплението, един и същи пъклен ум подкрепя и едните и другите, за да ги скара; един и същи пъклен ум настройва българи против македонци и обратно и го виждам и тук, когато човек е глупав да мрази и не може да надмогне над пропагандата, той не може да е едно духовно тяло с враговете си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 22:01ч.

  Главните действащи лица в конфликта са „православни“ русофили и „демократични“ американофили, които постлаха за тази непреодолима вражда и до днес го правят. Ако не спрем, влизаме в ситуацията на американците, при които дем-овете и реп-овете ще се избият дори вътре в едно семейство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2022 22:03ч.

  Мисълта ми е, че който сее вятър, жъне бури; истинските православни биха предотвратили конфликта, сдобрили, посредничили, простили. Православните в този форум мразят като всички останали и повече от тях. Мразят човеци, не демони. Когато си изгубил единството и любовта, изкуствено обединение - как?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  18 Дек 2022 9:26ч.

  Очаквах подобен „завършек“ на полемиката, страшен аргумент. Аз съм против пращането на оръжия и сляпото обслужване на другата позиция, точно обратното искам, да излезем от мисленето на агитките, дето нашите са винаги прави; те са винаги против България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  23 Дек 2022 12:30ч.

  Хелеборус, подобни обобщения - "православните", "българите" , "македонците" са не само антихристиянски но и нелогични и дори злонамерени. Да се слагат под един знаменател всички членове на една общност е просто глупаво и показва нулево усилие да се вникне в проблематиката. Същото се отнася и до другите "камъни в градината на врага" които хвърли в стил - " А вие защо биете негрите?". Всички пишещи тук сме българи и трябва да търсим път един към друг и разбирателство. Дори и чрез спор. НО спор с честни и основателни доводи. И тогава ще има полза а не вреда за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Дек 2022 19:17ч.

  Би било глупаво, погрешно, наивно и безотговорно, да си въобразяваме, че войната е само срещу Русия и православието. Не. Тя е срещу всички, които мислят, чувстват, живеят и искат да живеят нормално. Нито повече, нито по-малко. Нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Grethen

  17 Дек 2022 19:28ч.

  Присъединявам се към постовете на thenewone.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  17 Дек 2022 20:57ч.

  Ясна е идеята на Боко - с декларацията се правим на верни на укрите, т.е. на началниците от Белия дом, демек темане, целуване на краката итн. Та белким ни докарат пак на власт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  18 Дек 2022 6:07ч.

  Руската пропаганда се е престарала. Никой няма да прочете този текст, отдалеч си личи, че авторите са в Масква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Дек 2022 8:19ч.

  Напротив, този текст има до сега 5020 прочитания и 43 коментара, и православието не може и не е руска пропаганда. Forsvaret провежда антируска прозападна пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  18 Дек 2022 8:25ч.

  Относно декларацията на ГЕРБ в парламента следва да напомним, че политическата формация там се казва ГЕРБ-СДС, а СДС са царе на разколите в църквата- спомнете си Пименовия синод, бденията на Фори Светулката и пр. и пр. Текстът на Василиана не трябва да се чене, а да се изучава... Намесата в работите на църквата и наистина източният папизъм на Вартоломей са непоносими. Колкото до руската православна църква- В русия живеят повече православни отколкото в целият останал свят. В диоцеза на Московският и Всерусийски патриарх влизат 10 часови пояса- от Калининград до Сахалин-най-голямата земя в света и нито една патриаршия е несъизмерима с неговата. Политизирането на една визита на своеобразен църковен министър на външните работи и негово служение в храма господен е не просто противокноституционно, а греховно. Впрочем един от украинците протестиращи пред храма много демократично и боголюбиво бе написал: Идите нахуй... Това искат да кажат и ГЕРБ$СДС. Толкова е демокрацията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За чия или за каква конституция говориш Георги Богданов?!

  18 Дек 2022 10:59ч.

  И слепите вече провидяха - унищожава се най-истинското учение за отношенията между човеците в човешкото общество на планетата Земя - източното православие! Разбива се единството между православните църкви. Въпросът е защо? И отговорът е много лесен - унищожава се истинското Православие от СТРАХ! От страх пред основните християнски ценности: СВОБОДА, БРАТСТВО, РАВЕНСТВО, СЕМЕЙСТВОТО от мъж и жена! ......... Изкривяването на историческите събития и факти е новото извращение срещу човешкия индивид!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Църквата в България е символ на държавността!

  18 Дек 2022 11:11ч.

  Поздравления за авторката Василианна Мерхеб и за екипа на Гласове.ком за възможността да узнаем нови важни ЗНАНИЯ, за да не ни лъжат и поробва злонамерието! Наистина - това четиво трябва да се изучава и да се разпространява сред истинските православни българи! Толкова много ЗНАНИЕ не бива да остане затворено в компютрите - в книжчица трябва да разнася между българите, заради ОПАСНОСТТА от разкапване на народ и държава, което важи не само за богобоязливият Бойко Борисов, ами и за всеки българин: ....... "Не допускайте да бъдете превърнат в изпълнител на антибългарска и антидържавна и още по-опасното антицърковна диверсия чрез легитимиране на вселенски разкол, което би дестабилизирало сериозно държавата, тъй като Църквата в България е символ на държавността." ... Някой може ли да противоречи на тази реалност?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • архонт

  19 Дек 2022 7:59ч.

  Този дядка масон Норисов е време да спре да се бърка , където не му е работата. Да си отиде в пожарната и да дежури на телефона за пожари, а не да се меси в делата на Църквата. Да спре и да се занимава с политика, тъй като доказа,че е некадърен в каквото и да е отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  19 Дек 2022 23:55ч.

  Адмирации Василианна, но тези които трябва да го прочетат имат проблем с дългите текстове, освен псувни с абревиатури от три букви обвързани с мореплаването! Бих могъл да добавя някои неща към текста за обогатяването му, но ми се струва че ще пресолим нещата и на някои соросоидни сатанисти ще им изгорят интегралните платки. Слава на Христос, е достатъчно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе,

  20 Дек 2022 21:25ч.

  баце като комунист дали изобщо е кръщаван?!? баща милиционер, майка учителка, малко ме съмнява дали въобще е кръщаван!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи