Неолибералната доктрина: Цялата патология трябва да бъде утвърдена за норма, а цялата норма – за патология

Неолибералната доктрина: Цялата патология трябва да бъде утвърдена за норма, а цялата норма – за патология

Ирини Зикидис във Фейсбук:

Тези дни един опонент прозорливо ми каза нещо от сорта "Ние подкрепяме Украйна, не защото я обичаме, а защото ненавиждаме Русия. Както вие подкрепяте Русия, не защото обичате тая кочина, а защото ненавиждате неолибералната доктрина." Стиснахме си ръцете.

И хайде сега да си припомним за кой ли път какво представлява неолибералната доктрина:

Неолибералната доктрина представлява днешното западно ляво, а представителите й са наричани още либерали, неолиберали, прогресисти. Дебело подчертавам факта, че само в България радетелите на неолибералната идеология се бият в гърдите, че са десни. Тая глупост я няма никъде другаде, и на Запад, хората с либерални убеждения, се наричат либерали (не по Хайек!), неолиберали, леви, левичари, прогресисти, марксисти, троцкисти и т.н. Но никога десни. 

През 60-те години на 20 век, членът на Франкфуртската школа Херберт Маркузе защитава тезата, че Маркс е сгрешил субекта на революцията. Според Маркс неизбежният глобален конфликт е между работническата класа (пролетариата) и паразитиращата на гърба ѝ експлоататорска висша класа. Според Маркузе, обаче, това е грешно, защото работническата класа се е дискредитирала, оказвайки се консервативна и дори одобряваща капитализма, в момента, в който е извоювала повече блага и права за себе си. 

Ето защо, Маркузе коригира Маркс, твърдейки, че конфликтът не е класов, а между «опресиращи привилегировани насилници» (консерватори, бели мъже) и «опресирани непривилегировани жертви» (всички малцинства). Маркузе става гуру на западното ляво, което по това време влиза в жесток конфликт с комунизма в източна Европа, обявявайки го за «извращение». Това, между другото, е особено неразбрано в България. Голяма част от българите (дори и добре образованите),  все още не осъзнават, че Западът, от консервативен, национален и десен, днес вече е либерален, глобален и ляв. Тези хора казват „Глупости, Западът да е ляв?! Че нали отрича комунизма?!” Е, тук е голямата изненада. Да, Западът отрича комунизма. Източния комунизъм. Комунизмa на СССР. Дори го нарича “vulgar Marxism”, и ни обвинява, че сме извратили идеите на Маркс, Троцки, Ленин и Маркузе.

Ето и най-знаменитият цитат на Маркузе: "Буржоазията все още може да бъде победена. Маркс сбърка, че пролетариатът е автентичната революционна класа. Истинската революционна сила на днешния ден са различните малцинства, "гетата", които живеят вън от общия ред. Цялата патология трябва да бъде утвърдена за норма, а цялата норма – за патология. Сливането на политическия и сексуално-моралния бунт е ключово за ефективната опозиция. Тогава най-после ще рухне буржоазното общество.»

Тоест, какво се оказва?

Ако преди стотина години прогресивните либерални сили са се борили за такива основополагащи неща като обществена солидарност, равни права и задължения на хора от всяка раса, етнос, пол, вероизповедание и сексуални предпочитания, то съвременните западни левичарски идеологии смело нагазиха в тресавището на глупостта. Ако старите леви имат сериозен принос към днешния лукс, който приемаме за даденост (справедливо възнаграждение, двудневни уикенди, осемчасов работен ден, двадесет дневни отпуски, безопасни условия на труд), то новите леви, старбъкс-айфон соушъл джъстис уориъри, вдъхновени от Маркузе, отдавна са теглили една на "работническата класа" и са се насочили да "защитават" съвсем други идеи и обществени групи.

Ако левите в миналото са се борили за класова справедливост, то този дискурс вече е успешно подменен с идентичностния, а неолибералите започнаха да стимулират нови и нови паразитиращи маси от жертви.

Големият срив, голямата схизма в лявата идеология между Изтока и Запада, настъпва на два етапа: след смъртта на Сталин, когато западната левица отрича социализма в Източния блок като „извращение на идеите на Ленин и Троцки”, и няколко години по-късно, когато контракултурата на 1960-те се превръща в мейнстрийм култура, а лявата идеология е пренасочена от традиционната класова политика към политически коректния свят на полова, расова и сексуална политика. Електоратът в лицето на работническата класа е сменен със сърбащите лате метрополитни гласоподаватели и малцинствата. По този начин Маркузе подменя субектите на революцията - революционери се оказват не бедните и онеправдани работници, а чернокожите, жените и гейовете.

Потисници вече са не потомствените наследници на финансови империи от оня прословут 1%, а белият, хетеросексуален, работещ мъж. Работникът става буржоа. Бившата жертва е превърната в насилник. Огромната работническа класа е останала без зъби, юмруци и сърце. Но защо? Как така работническата класа изведнъж става враг на новите леви? Много просто – оказало се е, че работническата класа всъщност не оправдава очакванията за фундаментална и революционна промяна на обществото, и изповядва консервативни ценности, което кара Маркузе да замени марксовия пролетариат с други революционери.

След като белите, работещи хетеро мъже заменят буржоазията в ролята на омразната потисническа класа, лявото се захваща и с жертвите. Създава се новата йерархична пирамида. Най-отгоре са вечните насилници – белите хетеро мъже, следвани от белите хетеро жени, следвани от белите гей мъже, следвани от белите гей жени, следвани от белите инвалиди, следвани от чернокожите хетеро мъже, чернокожите хетеро жени, чернокожите гей мъже, чернокожите гей жени, чернокожите инвалиди и мюсюлманите. Отляво имаме една трагикомична битка за това кой е по-по-най прецакан, и докато спорът дали чернокожият мъж гей инвалид е по-онеправдан от чернокожата здрава и хетеро, но грозна мюсюлманка се води на академично ниво (!!!), то всички са съгласни, че белият хетеро мъж никога за нищо не може да е жертва. Един бял мъж на запад може да оцелее само чрез самобичуване и извинение за това, че е бял и хетеросексуален.

Какъв е профилът на либералите днес? Създаде се една прослойка от образовани и добре реализирани хора, които, въпреки безспорните си академични и професионални успехи, са тотално лишени от способност за критично и аналитично мислене. В мнозинството си те принадлежат към новия, модерен тип либерална интелигенция, разположила се в една удобна, модерна и готина идеологическа рамка. Лесно е да ги разпознаеш - те са вдъхновено отдадени на спасяването на планетата, правата на малцинствата, феминизма, Me Too, отворените за бежанци граници - въобще, всички онези чистички, леко абстрактни, но ужасно хуманни ърбън каузички, които се изповядват от удобната позиция на потребителския комфорт.

Въпреки своите претенции за модерност, информираност и прогресивност, обаче, всъщност тези хора живеят в състояние на сериозна интелектуална дезориентация и "блоково мислене". В главите им напълно спокойно съжителстват напълно изключващи се и дори враждебни в реалния свят идеи, като правата на мюсюлманите и правата на гей хората. Ако имаха критично мислене, щяха да знаят, че в повечето от страните, от които идват мюсюлмански имигранти, хомосексуализмът се наказва със смърт, а това означава, че няма как да подкрепят едновременно правата на гей хората и правата на мюсюлманите в Европа, защото по-голямата част от мюсюлманите искрено считат, че гей хората заслужават смърт. И понеже либералите използват емоционалния дискурс, като инструмент за въздействие, който напълно доминира над логиката и фактите, често се случва да катастрофират интелектуално в спор с опоненти.

(Тук ще направя едно леко отклонение, за да коментирам от какви отчайващо лоботомизирани мушами е съставен нашия либерален елит – преди седмица той беше изключително зает да се забавлява как Путин чакал Ердоган на срещата в Техеран, без да мъцне една-единствена дума за решенията, които се взеха, и договорите, които се подписаха на тази среща. И едва ли изобщо е разбрал нещо за тях.)

Друг въпрос е, че отворените наскоро засекретени досиета на бащите на днешната западна левица като Маркузе, показват, че са били кадри на службите. Аз по-добро доказателство за социален инженеринг на елитите не знам. Яхнаха, опитомиха и подмениха лявото, за да го унищожат.

Днешната левица е проектирана, създадена и управлявана от онези, срещу които си мисли, че се бори, ето защо изостави темата за социалната несправедливост и се фокусира върху социалния и биологичен пол на легиони виктимизирани юзлеси. Каузата на днешната левица е подменена и заменена с беззъба шитня. Никой вече не гледа онзи 1%, който управлява повече от половината богатства в света, защото са втренчени в 72-та си пола и твърде заети да се правят на жертви. Новата левица е отдавна умрял пор и мирише на мърша.

Днешната левица, днешната неолиберална кауза за мен е отчайваща. Политиката на идентичността винаги е привлекателна, защото позволява човешката глупост и мързел да бъдат представени като продукт на потисничеството и историческата неправда. Личната отговорност е премахната от уравнението.

Ето как милиони бели, работещи, консервативни, нормални хора в един момент се почувстваха зле, защото някак си се оказаха излишни, объркани и уплашени в новия глобален свят. И бяхме обявени за „фашисти” и „неудачници в любовта” от „журналисти” като г-жа Капка Тодорова (кореспондент на "24 часа в Берлин, бел.ред).

Старомодните понятия като патриотизъм, дисциплина, съвест, любов и грижа за семейството, почтеност, уважение към традицията, морал, християнска вяра и свободна воля – стълбовете на едно общество, бяха срутени. Тяхното място беше заето от крайния индивидуализъм, презрението към традицията и отказ от носене на персонална отговорност за собствените действия. За няколко десетилетия беше разрушен стария универсален морален код. 

За съжаление, социалният и култураен радикализъм на левицата по никакъв начин не е съпътстван от съответния икономически радикализъм. Напротив, икономическата политика на лявото се оказва пълен провал. 

И така, нека посочим основните каузи, за които се бори днешното западно ляво, и които се опитва да прокара и у нас чрез щедро финансираните политически формации, НПО-та и инфлуенсъри:

Глобализъм и мултикултурализъм - отворени общества без граници; централизиране на властта и вземане на глобални решения от малък, изключително мощен и богат елит;

Цифровизиране на обществото – огромна база данни с лични досиета и скоринг система за всеки човек;

Зелена сделка: да, ако си мислите, че статии като вчерашната в CNN за ползата от яденето на хлебарки е весел нонсенс, ще ви разочаровам – това е бъдещето. То включва също така ограничаване на консумативите (няма как, ресурсите са привършени, а Русия не ще да даде своите доброволно), ограничаване на пътуванията (квоти за вредни емисии);

Биоинженеринг - свободна смяна на пола и сексуална свобода във всеки един смисъл на думата. Помните ли «сексуално-моралния бунт» на Маркузе?

И ако всичко това ви звучи конспиративно, просто по-често посещавайте сайта на Световния Икономически Форум. 

Там се нарича "The Great Reset".

Е, мен не ме кефи.

-----------

Моето семейство от гръцка страна е пострадало изключително много от хунтите (тамън две) в Гърция. Вероятно всички сте чували поне бегло за атинската Политехника и избитите студенти. Баща ми (командир на рота, партизанско име Арис) е с 4 смъртни присъди, “спечелени” на възраст между 18 до 23 години. През 1982 получава медал от правителството на Папандреу като антифашист, и е вписан сред имената на националните герои срещу хунтите. Баба ми и леля ми прекарват 11 години в лагерите на смъртта. Аз нямам сили да говоря за мъченията, през които са минали. Ще цитирам само официалната историография:

Examples of the types of torture commonly used include (amongst others):

- Удари върху стъпалата на краката с пръчки или части от метални тръби

- Сексуално насилие, мъчения и извращения

- Душене и навиране на парцали в устата

- Скачане върху стомаха

- Изваждане на ноктите на краката и ръцете

- Брутални побои

- Заставяне на арестантите да копаят сами гробовете си.

От леля ми знам, че когато са извеждали за разстрел някой от мъжкото отделение, жените по прозорците са крещели “αθάνατος” - “безсмъртен”.

От позицията на човек, израстнал с историите за зверствата, причинени на моето семейство от едни от най-мръсните и дивашки хунти изобщо - гръцките, аз знам правителството на коя велика сила ги е финансирала и подкрепяла. И нямам никакви илюзии за външната политика на тази велика сила. Но не мога да не кажа, че именно борбата на интелектуалците на тази велика сила са довели до падането на хунтата, за което ще съм вечно признателна.

Затова и не ми е трудно да се опитвам да поддържам балансирана позиция, според силиците ми. Това е.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  07 Авг 2022 13:11ч.

  Всички блага на цивилизацията ни са създадени от белият хетеросексуален мъж и в далеч по малка степен хомосексуален бял мъж и бялата жена. Ако е нужно уточнение: благата са създадени от изповядващите юдео-християнски ценности. Така че на който не му харесва да захвърли всички блага и да отиде обратно в пещерите с листо върху слабините!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма такива!

  07 Авг 2022 13:16ч.

  Няма юдео-християнски ценности. Или юдейски, или християнски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пульо

  07 Авг 2022 14:35ч.

  Има бе човек! Отвори си уикито. Юдеохристиянството е преди апостол Павел да съобщи, че християнството може да се изповядва не само от евреи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:02ч.

  Бях чел , че десните в Чили икономисти от школата в Чикаго се самонаричали НЕОЛИБЕРАЛИ. Защото не искали да се наричат НЕОКОНСЕРВАТОРИ, както е било течението което е създадено от техният учител Милтън Фридман. Ирини Зикидис е платена от тръмпистки фонд за да плюе лявото - като му прихвърля вината на дясната-елитарната днешна икономика и статукво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:05ч.

  Вижте реч на Путин и на Тръмп, дали критикуват неолиберализмът. ПРОВЕРЕТЕ. Чувала ли е за Айн Ранд????? айн ранд е любимка и ментор и на ТРЪМП и Путин и Байдън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:13ч.

  https://wikibgbg.top/wiki/Neoliberalism „Единна Русия“ (на руски: Единая Россия) е либералноконсервативна политическа партия в Русия. Ниски данъци за бизнесът и ненамеса на държавата, това е неолиберализъм, неоконсерватизъм или либералконсерватизъм. Путин отказа да защити рублата, и я остави пазарна, когато Беларус въведе 30% ДДС върху валутната търговия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:16ч.

  Републиканска партия САЩ, Идеология Kонсерватизъм Американска изключителност икономически либерализъм Социален консерватизъм национален консерватизъм Неоконсерватизъм Неолиберализъм <a https://bg.wikipedia.org/wiki/Републиканска_партия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:30ч.

  неолиберализъм: свободна търговия, ниски данъци, малко държавност, малко социалност.. https://chitanka.info/text/26841-manifest-na-komunisticheskata-partija/12 Аристокрацията размахваше като знаме пролетарската просяшка торба, за да поведе народа подир себе си. Но винаги, когато той тръгнеше след нея, съглеждаше на задника й старите феодални гербове и се разбягваше с гръмък и непочтителен смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:42ч.

  Сорос и Отворено общество, проповядват различност, МИРНО СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ на различни култури. Това не е БРАТСТВО=РАВЕНСТВО=СВОБОДА. Това е да се примирим с бедност и с аристократична преситеност, с три или десет класи, повече полове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  07 Авг 2022 18:50ч.

  Социализмът смята - че науката ще изравни различията, както когато всички животни и растения в една ферма имат достойната грижа и храна, лечение и условия. Лявото вярва в науката, дясното вярва - че доказуеми неща няма и - че всичко е субективно. Ленин критикува Емпириокритицизъма. https://bg.wikipedia.org/wiki/Емпириокритицизъм ЛГБТ... не се обосновават на науката, значи са дясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Авг 2022 20:52ч.

  Така е било досега, но проблема е, че бъдещите блага няма да се произвеждат от тоя мъж, а от онеправдани досега малцинства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  08 Авг 2022 12:09ч.

  Консерваторите имат любов към дясното и антикомунизмът, и дясно значи християнство, от пропагандата от НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ МЕДИИ. Тръмп не е опозиция на неолиберализмът, неоколониализмът, и дълбоката държава. НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ Е НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  08 Авг 2022 12:10ч.

  Тримпистките пролетарии правят същата грешка на градската десница и антикомунистите, като не разбират - че комунистите са вече неолиберали-капиталисти и много се кефят и плащат за антикомунизъм и дясно говорене. ТРЪМП НИ НАТРЕСЕ Ф-16 С ЮМРУК В ЗЪБИТЕ И ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИНЪТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коя е кочината?

  07 Авг 2022 13:15ч.

  Да си стиснеш ръка с човек, който нарича Русия - единствената нормална и последна християнска държава, "кочина", показва, че в главата на г-жата (или г-цата) Зикидис е доста голяма каша, в която липсват основни понятия като "приятели" и "врагове".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  07 Авг 2022 13:27ч.

  виж, политкорректно е да оплюеш опонента и да го заклеймш, когато искаш да критикуваш властта, особено с цукербергбук. ще я обвинявят че е путинист и ще я баннат. а така... важи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия само може спечели от бягството на боклуците

  07 Авг 2022 14:26ч.

  Изобщо, ако аз бях на мястото на Путин, щях така да ги подкарам... Не Сталин, а Пол Пот щях да засенча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  07 Авг 2022 15:31ч.

  Колко трябва да си се предал на воинстващата простотия и лишен от от каквото и да е разбиране за понятието "култура", че да туриш Рачков и Трифонов между стожерите на тази култура и морал, чието отсъствие от страната би я сринало в духовен аспект. За Щурците и Лили Иванова няма да кажа нищо -те са умрели много отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъркаш

  07 Авг 2022 16:14ч.

  Това за “кочината” го казва нейният опонент. Друг е въпросът тя защо му стиска ръката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Авг 2022 13:37ч.

  Аман от тунеядци, вкопчили се все за чужди благини, постигнати с труда и лишенията на поколения хора ! Ами създайте си поне една празна кочина, пък ако щете съумейте да отгледате в нея поне една хилава свиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  07 Авг 2022 14:17ч.

  Много добро! Само дето не съм за Русия заради либераските извратении... Има една арабска поговорка : срещу съседа се съюзявам с братовчеда, срещу братовчеда се съюзявам с брат си. Е, западняците са ми само съседи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 14:57ч.

  Свалям Ви шапка! А когато прочетох "когато са извеждали за разстрел някой от мъжкото отделение, жените по прозорците са крещели “αθάνατος” - “безсмъртен” (атанатос), ми застана буца в гърлото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма никаква изненада. Всичко е лъжа. Абсолютно всичко, в което ви караха да вярвате. Тези, кото го правят са способни само на алчност. Под една или друга форма идеологията е една-тази на лъжата и алчността.

  07 Авг 2022 15:03ч.

  Комунизъм, социализъм, капитализъм, нацизъм и либерализъм е все едно и също. Няма ляво и дясно, няма синьо, червено и зелено. Хора, вълка козината си мени, но нрава НЕ! В коя приказка живеят нашите политици, че вечно чакат вълшебната вода да си смени цвета и те пак да са на гребена на вълната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален

  07 Авг 2022 15:18ч.

  Прекрасен текст, очаквано неразбран от поколението на потребителите. Кой иска да проумее какво става в света? Със затворени очи и неистово желание "да се забавлява" , това поколение върви не просто срещу морала, но и срещу бъдещето на децата си. Поздравления за авторката! Тя е написала това с надеждата, че все още има образовани хора, способни да го разберат.Дано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  07 Авг 2022 16:04ч.

  Споделям мнението, че текста е прекрасен.. Цитатът на Маркузе е да речем определено "събуждащ" Само се питам какво следва след" Тогава най-после ще рухне буржоазното общество.»

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  07 Авг 2022 15:47ч.

  И от мен свалена шапка пред госпожата (за пръв път я чувам) за написаното. А най-вече свалям шапка пред близките и-мъченици за правдата, жертви на фашизма. Дали е права относно ужасяващо уродливите девиации на левите политически идеи, настъпили през 20-ти и 21-ви век - не ми стигат познанията да преценя. Но, от това, което виждам около себе си, съм склонен да и вярвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “втренчени в 72-та си пола”

  07 Авг 2022 15:54ч.

  Боже, досега аз мислех, че половете са 38 и се пишманях, че съм тъп и необразован по тая тема, а те моля ви се били 72. Ужас, аз очевидно живея на друга планета. Искаше ми се все пак да са само два.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ние подкрепяме Украйна, не защото я обичаме, а защото ненавиждаме Русия. Както вие подкрепяте Русия, не защото обичате тая кочина, а защото ненавиждате неолибералната доктрина."

  07 Авг 2022 15:57ч.

  Съгласен, само дето Русия е много неща, но не точно “кочина”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има много анализатори, синтезаторите са малко. Тази гъркиня е изумителна

  07 Авг 2022 16:03ч.

  Този текст, трябва да се прочете внимателно, много пъти! Може не всичко да е точно (поне на пръв поглед), но определено всяко изречение следва да се анализира и да се потърсят съответните аналогии. Това ще даде смислени обяснения на много неща около нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много умна жена!

  07 Авг 2022 16:07ч.

  Много малко хора ще разберат написаното, но колкото, толкова! На времето много хора четяха сатирата във в. Стършел и се смееха на написаното, но много малко от тях си даваха сметка, че за тях се отнася. Дали нашите неолиберали ще се разпознаят в това четиво или те такива неща не четат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Провокация

  07 Авг 2022 16:12ч.

  Каквото и да е, написаното е провокация. Провокира ни да се замислим, от къде идваме и къде отиваме. Кое е лявото и кое е дясното. В какъв свят искаме да живеем и защо сляпо приемаме някакви чужди ценности, неприсъщи на нашите традиции и народностна същност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това искаме да четем в тоя форум

  07 Авг 2022 16:22ч.

  Яворе, благодаря ти! Както на времето е казал Каравелов: “Тоя народ първо трябва да се образова”. Много хора вече 30 години се трудят неуморно да ни превърнат в безмозъчни потребители. Борисов даде най-голям принос в това отношение (цели 12 години). След тези 12 години народонаселението вече приема съвсем спокойно председател на Парламента да е една “проста кърджалийска путка”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбрахте ли сега, какво означават думите: “Леви цели с десни политики”

  07 Авг 2022 16:31ч.

  Гранде Харвардска измама, с любезното участие на левицата. Манджа с грозде, която ще сърбаме в тази люта и гладна зима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  07 Авг 2022 16:37ч.

  Когато става въпрос за такава тотална инверсия, на диметрални промени, трябва да се търси причината на най базово ниво, а именно човешкият мозък, неговата лява и дясна хемисфера. Инсталиран е механизъм който като светофар може да превключва(ляво дясно) у повечето хора, начина по който възприемат и реагират спрямо дадена ситуация! Хитър трик на лукавият и новите технологии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От писаницата на Зикидис впечатлява единствено курсивно отпечатания последен абзац. Остналата част напомня за тревожно, почти налудно упражнение за две ръце - пълнене на коледна пуйка.

  07 Авг 2022 16:38ч.

  Авторката садистично и нервно тъпче в тялото на покойната канонични съставки - кисело зеле, ориз, стафиди, мащерка. Пуйката сладострастно е вирнала крака и не усеща как й завират Маркузе, Маркс, Ленин, Сталин, Троцки, феминизъм, #MeToo, ърбън козички, чернокож гей-пожарникар, бял метромъж-лесбийка, старбъкс-айфон и безчет още щуротии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  07 Авг 2022 16:40ч.

  На финала авторката зашива клетата пуйка с бял конец и втъква в дупето й свирка - тя ще извести със свистенето си за края на опичането. Остава накрая Зикидис да поръси златната коричка с цитатче от Мао "Ако ти се пърди - изпърди се! Ако ти се сере - изсери! Направи го и по-добре ще ти стане!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консервативен десен избирател, който не гласува (няма за кого)

  07 Авг 2022 16:42ч.

  Това обяснява, защо т.н. “Десни” в България, все повече ми заприличват на болшевики от Лениново време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркузе коригира Маркс:

  07 Авг 2022 16:55ч.

  "Цялата патология трябва да бъде утвърдена за норма, а цялата норма – за патология". Можел е да го каже и по-просто: Ненормалното трябва да бъде утвърдено за норма, а нормалното за отклонение. Тогава нямаше да се чудим защо днес ни натрапват разни ненормалщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немезида Никта Ереб

  07 Авг 2022 17:00ч.

  Авторката не казва нищо ново, а ни обяснява как работи прозорецът на Овертон. Впрочем, има една чудесна статия в Гласове от 2021 г. Прочетете я и ще ви стане ясно как цялата патология се утвърждава за норма, а цялата норма – за патология. https://glasove.com/public_html/na-nov-glas/prozorecyt-na-overton

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://glasove.com/public_html/na-nov-glas/prozorecyt-na-overton

  07 Авг 2022 17:18ч.

  Немезида, благодаря за този линк. Тази статия трябва да се препубликува и чете по-често. Така лесно можем да разберем, как Русия от партньор на Европа се превърна в “Абсолютното зло” на планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немезида Никта Ереб 07 Авг 2022 17:00ч.

  07 Авг 2022 21:13ч.

  Авторката цитира Маркузе все пак, не поднася новости, а теорията на Овертон за отворения прозорец е социологическа, а не политическа, което е акцент в текста на авторката. Тя и никак не се стреми да каже нещо ново, уточнява понятията за дясно и ляво в полтиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  07 Авг 2022 17:01ч.

  Оставете патологията. Тя е само синдром. За болшевиките например пролетариатът е ляв и революционен, доколкото може да бъде воден за носа. Всъщност борбата е за власт и нищо повече. Днес понятията са обезсмислени. Това е началото на края, както с античната цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немезида Никта Ереб

  07 Авг 2022 17:12ч.

  След като е доказана вредата от НРО-та, защо Гласове скриха статията за разкритията на "Възраждане" от секцията "На фокус"? Беше истинско тържество на истината и не бива да бъде потулено. https://glasove.com/na-fokus/vazrazhdane-kak-amerika-za-balgariya-si-kupuva-zhurnalisti-polititsi-i-magistrati

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИРИНИ,

  07 Авг 2022 17:16ч.

  С цялото състрадание към мъките, преживени от Вашето семейство, забелязвам, че не се свените да наречете Русия "кочина", а в същото време имате задръжки да назовете великата сила, подкрепяла гръцката хунта. Нас тази "кочина" ни освободи от 5 века турско робство и ни даде шанса да сме държава отново. Моля, зачитайте тази подробност. Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кеворк кеворкян

  07 Авг 2022 19:57ч.

  Гърците са освободени от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Термин

  08 Авг 2022 10:53ч.

  Русия има огромни вътрешни проблеми, днес тя е една НЕсоциална държава, трудна за живеене, с голямо разслоение. Аз не бих я нарекъл "кочина", защото генетично уважавам и обичам Русия и руснаците. Но истината е че е държава с огромни проблеми. Въпреки това, Русия ментално е НОРМАЛНА държава ! Ако Путин се дистанцира от налагащите Новото Нормално, заслужава подкрепа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, ру

  07 Авг 2022 17:22ч.

  Матушката депортирала 1,6 млн. украинци, прочистила, филтрирала и пр. фашистки действия тукашните руските кавали спорят колко льош е либерализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод

  07 Авг 2022 17:48ч.

  Тукашните руски кавали не са за теб и ти не си за тях. Недей да насилваш нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 18:24ч.

  "Бях чел , че десните в Чили икономисти от школата в Чикаго се самонаричали НЕОЛИБЕРАЛИ." Те са либерали в контекста на икономическата теория на Хайек , Тя се основава на концепцията за неотчуждаемост на естествените права, ролята на държавата се свежда до гарант на тези права, критика на колективното начало , защото се предполага, че големите системи страдат от недостиг на информация и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  08 Авг 2022 10:46ч.

  "Чикагските момчета" са наречени "неолиберали" в икономически план. Те налагат свободна пазарна икономика и ограничават държавната намеса от времето на Алиенде. Te нямат отношение към политиката на Пиночет спрямо левите ( а това са СТАРИ ЛЕВИ , по определението на авторката ! ) . По-късно самият генерал ограничава либералните пазарни реформи и връща държавния контрол върху медодобива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Овации

  07 Авг 2022 18:32ч.

  Изключително полезна статия за хора, които си задават въпроси и търсят отговори. Не е за всезнайковци, които никога няма какво да научат. Колкото до “кочината” Русия, предполагам мнението е на човек, който черпи информация от телевизора. Простено му е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  07 Авг 2022 18:38ч.

  Кочина ви е в шизо чуторите промити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 18:46ч.

  Много интересно е това твърдение (извод): "За съжаление, социалният и култураен радикализъм на левицата по никакъв начин не е съпътстван от съответния икономически радикализъм. Напротив, икономическата политика на лявото се оказва пълен провал. " Това е вечният спор Хайек - Кейнс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 18:51ч.

  Съвременните упр. прослойки са кейнсианци - простичко казано: когато бизнесът им закъса - следва държавата да се намеси - законодателно и най-вече чрез държавни програми, директно кредитиране и т.н. Пример за големи държавни програми - проектът Хувър по времето на Голямата депресия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 18:56ч.

  Пример за директно кредитиране - В 2008 (или 2009), правителството на Америка наля трилион долара и нещо в няколко свръх големи банки, тъй като те били толкова големи, че ако се срутят, всичко в хубавия им свят отива на майната си. Така е по Кейнс, Обратно, по Хайек, тези банки би трябвало да умрат (да им дойде акълът, а и такъв е естественият ход на нещата).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 19:08ч.

  Маргарет Тачър е последовател на Хайек, както и споменатата по-горе чикагска школа, определила иконом. политика в Чили. И Тачър, и Пиночет, приватизират основни сектори, за да отстранят влиянието на държавата като собственик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 19:12ч.

  Колкото и да е бил успешен Кейнс в Америка, накрая трябва да дойде една малка война, пак по Кейнс, за да покрие с някакви активи (военните трофеи), напечатаните мангизи. Сепак в Америка емитирането става чрез задлъжняване на правителството пред федералния резерв. И Рузвелт влиза във война, която за негов късмет е голяма. Войните след голямата война са малки, но необходими - пак по Кейнс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яденето на хлебарки, това е бъдещето

  07 Авг 2022 19:14ч.

  На печелившите, честито! С бира много вървят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Авг 2022 19:25ч.

  По-горе, един колега е поздравил Дачков за пуснатия прекрасен материал. С носталгия си мисля, че ако материалът беше пуснат в Сега, от преди десетина години, преди форумът там да се превърне в дамско матине (по моя приятел Караваджо), щеше да ври и да кипи. Но там нямаше много тролове, а и форумниците пишеха с постоянни псевдоними. По аналогия с айпитата - пишеха със статични псевдоними.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво е градската десница

  07 Авг 2022 19:37ч.

  Маркс идентифицира Наполеон III като „Вожд на лумпенпролетариата “. Той твърди, че е купил поддръжниците си с "подаръци и заеми, това са границите на финансовата наука на лумпенпролетариата , както низшите, така и възвишените." За Маркс лумпенпролетариатът представлява онези, които са „корумпирани, реакционни и без ясно чувство за класово съзнание“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР 2.0

  07 Авг 2022 19:50ч.

  Владимир Ленин нарече социалистическите опити за вербуване на лумпенпролетариатски елементи " опортюнизъм ". През 1925 г. Николай Бухарин описва лумпенпролетариата като характеризиращ се с „непроменливост, липса на дисциплина, омраза към старото, но безсилие да изгради нещо ново, индивидуалистична декласирана „личност“, чиито действия се основават само на глупави капризи.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капитал

  07 Авг 2022 19:53ч.

  В статия от 1932 г. за „Как триумфира Мусолини“ Леон Троцки описва „декласирания и деморализиран“ лумпенпролетариаткато „безбройните човешки същества, които самият финансов капитал доведе до отчаяние и лудост“. Той твърди, че капитализмът ги е използвал чрез фашизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2023 септември ще е май

  07 Авг 2022 20:34ч.

  Социологът Даниел Патрик Мойнихан , който по-късно стана сенатор, заяви след бунтовете от 1967 г. , че лумпенпролетариатът е по същество анархистичен, а не революционен. [51] В началото на 1970 г. някои радикали се отклониха от ортодоксалната марксистка гледна точка, че на лумпенпролетариата липсва значителен революционен потенциал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • септември ще е май

  07 Авг 2022 20:36ч.

  Хербърт Маркузе , американски философ и социолог от Франкфуртската школа , смята, че работническата класа в САЩ, „след като е купена от консуматорското общество, е загубила всякакво класово съзнание“ и възлага надежди за революция на лумпенпролетариата— социалните изгнаници — водени от интелектуалци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • присъстваме на началото на края на нашата цивилизация

  07 Авг 2022 20:51ч.

  Светът в който живеем, отдавна е загубил посоката и се е оставил да го водят за носа платена, малка група кресльовци, слуги на дявола. Кой е дяволът ли? Лесно ще го познаете, още щом ви заговори за евроатлантически ценности и права на малцинствата, демокрация, благотворителност, отворено общество и т.н., няма нужда да слушате повече, той седи пред вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами аз го познавам (дявола) бе хора

  07 Авг 2022 21:01ч.

  Един такъв необръснат с голям кокалест нос, дето забиваше байраци по плажа около сарая на Доган и един друг палечко, с изпъкнали очи, като настъпана жаба (не знам защо му викат “генерал”). Те са бе, сигурен съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  07 Авг 2022 21:02ч.

  Не подценявай злото. Путин сътрудничи на Мейданът и фашизмът в Украйна. Той е сложен от западната върхушка за да унищожи Русия но с упойка за да не се събудят левите сили и да я спасят. Ред в хаосът! Така Дълбоката държава - капиталистическата олигархия, финансира всички партии освен марксистките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР 2.0

  07 Авг 2022 21:27ч.

  Как може да има добри хора - десни? Дясното измисли и направи робството, колониализмът, войните, бедността. Господ Йова предупреждава юдеите какъв гнет ще имат ако направят монархия, десен гнет. Притчата за блудния син е срещу дясното, както и за самарянинът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  07 Авг 2022 22:02ч.

  Всяка държава е кочина,защото в нея живеят и прасета и лебеди,и прасетата са повече,шумни са,нечисти,лакоми и всеядни.Да не мислим опростенчески,за да не настъпи Тъпландия и в нас самите,без да забележим.Сатанистите са в ролята на Воланд,несъзнателно изпълняват Божия план за спасението на душите ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо

  07 Авг 2022 22:04ч.

  Няколко коментатори и изследователи анализираха политическата база на Доналд Тръмп като модерен американски лумпенпролетариат. Франсис Леви сравни „ кошница с нещастия “, фразата на Хилари Клинтън , която характеризира някои поддръжници на Тръмп по време на кампанията за президентските избори през 2016 г. , с реториката на Маркс за лумпенпролетариата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • измама

  07 Авг 2022 22:19ч.

  Trumpen Proletariat , измислен от Джона Голдбърг през 2015 г., за да опише „най-големите фенове“ на Доналд Тръмп , на които според него „не трябва да се разчита в консервативната кауза“ по същия начин, по който не трябва да се разчита на лумпенпролетариата за социалистическа революция. Даниел Хенингер също използва термина в The Wall Street Journal

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГРАДСКА ДЕСНИЦА И ЮПИТА СА

  07 Авг 2022 22:28ч.

  Ирини е разговаряла с Лумпенбуржоазия, а мисли - че е ляв. https://en.wikipedia.org/wiki/Lumpenbourgeoisie ГРАДСКАТА ДЕСНИЦА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът се корени в метаморфозата на елитите до лумпенинтелигенция

  07 Авг 2022 22:34ч.

  А не в това, че лумпенпролетариата продължава да е болшинство..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да сме коректни:

  08 Авг 2022 0:42ч.

  Има пролетариат и лумпенпролетариат, има буржоазия и лумпенбуржоазия, има интелигенция и лумпенинтелигенция, има елит и лумпенелит. Последното сигурно го има някъде по света. Днешният български т.н. елит е сто процента дрипав - лумпенски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  07 Авг 2022 22:57ч.

  Лявото е реакция на Дясното-сатанинското в светът. Лявото не е Сталин и Ленин, както християнството не е папата; Дясното е егото и насилието, тиранията и робството.. царете, всички царе са сложени от сатаната. дясното е поклон пред сатаната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икстеншъни

  07 Авг 2022 23:50ч.

  Всъщност и националсоциализмът,и болшевизмът са икстеншъни на либерализма доведени до краен предел и логичен зъвършек. Консерватизмът и християнството не са родили антихуманни и човекомразещи идеологии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  08 Авг 2022 7:09ч.

  Фашизмът е третият път, алтернатива на лявото и либералното, на държавният капитализъм и на laissez-faire. Фашизмът е завръщане на консерватизмът. Робството и инквизицията, колониализмът, са направени с веене на кръстът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  08 Авг 2022 7:46ч.

  Толкова е било хубаво времето преди лявото, преди хуманизмът и либерализмът. Попът-аристократ спи с младоженките след сватбата им. Бедните отиват за слуги и роби, с права като на добитък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въобще НЕ

  08 Авг 2022 10:02ч.

  Фашизмът и националсоциализмът въобще не са консервативни. Филисифите на нацсоциализма са ултралиберални отрицатели на традициите и християнството.В това число и Маркс с расисткити си възгледи е един от идейните източници на нацизма. Те са антихристияни и окултисти,а учените на Хитлер са атеисти и агностици. Сам Хитлер се е заявявал,че по светоусищане са чувства древен елин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  08 Авг 2022 1:17ч.

  Писах по-рано, но коментарът ми изчезна. Ще пробвам спи ли вече цензорът. Маркузе или Маркс? Макар и да е наясно с тъмното минало на Маркузе, Закидис се поддава на внушенията му. Маркс предупреждава, че с развитието на науката, техниката и технологиите, формите на експлоатация, упражнявани от елитите, ще стават все по завоалирани и рафинирани, което и наблюдаваме днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не виждам нищо "завоалирано" днес.

  08 Авг 2022 11:06ч.

  Имаме откровена тоталитарна диктатура, сатанизъм, трансхуманизъм и контрол ! Имате намордници на устите ! Локдауни ! Контролирано сриване на икономиките ! Насилствени масови набождания с болестотворни и смъртоносни инжекции ! ... Властта ви гледа в очите и ви лъже нагло, знаейки че не вярвате ! Кое му е "завоалираното" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  08 Авг 2022 12:52ч.

  Виждам, че втори ли, трети ли ден откакто въведоха изискване за маски в закрити помещения и масово хората вече са с маски дори и по улиците /живея в София/, посред лято, представям си какво ще е наесен и зимата! Отворете си портфейла – мъдри ли се там карта за разплащания? Носите ли си телефона навсякъде с вас? И т. н. И всичко това е за наше улеснение, нали, и капанчетата щракват едно по едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  08 Авг 2022 1:19ч.

  И още един повод за размисъл: партията „Единая Россия“ – най-голямата партия в "кочината" /по Закидис/, през 2015 г. променя идеологията си от центризъм, консерватизъм и прагматизъм на либерален консерватизъм, равнозначен на десен центризъм. Причина за промяната е икономическата криза в страната през 2015. Променя идеологията си, но запазва ценностите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  08 Авг 2022 8:39ч.

  "Комунизъм, социализъм, капитализъм, нацизъм и либерализъм е все едно и също. Няма ляво и дясно, няма синьо, червено и зелено." Зад всичко това стоят все едни и същи човечета-пешеходците през червеното море..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  08 Авг 2022 9:40ч.

  Преди 3500 години в Тората втора книга е посветена на Екзодус - как древните евреи напуснали Аграрната цивилизация Египет и отишли в пустинята - да стават отново ЖИВОТНИ! Но не станало, написали Божи Заповеди и в Обетованата земя отново направили аграрна цивилизация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  08 Авг 2022 9:43ч.

  . Днес Неолиберализмът повтаря ГРЕШКАТА от преди 3500 години! Но когато винтчето- индивид(уж поумнял) срути Системата- Цивилизация(постиндустриалната), то много бързо ще ръждяса и ИЗЧЕЗНЕ. Винтчето не може да стане независимо ЖИВОТНО! САМОУБИВАМЕ СЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Либерал

  08 Авг 2022 10:19ч.

  Ах, този вой, този страх от джендъри в храстите и възхвала на белия хетеромъж, този страх от динамичния свят и борба за миналото. Съжалявам, но не можете да спрете земята да се върти, дори и с усилията на психопати като хуйло, орбан и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  08 Авг 2022 11:36ч.

  Виж троле, знаем че дращеш по задължение. Лично нищо не разбираш от тематиката и не си в състояние да навлезеш в дълбочина. И все пак да ти обясним. 95 % от хората на Земята органично ви презират и приживе няма да приемат Перверзията ви за света. Имате един път - Глобалното изтребление на хората, ако можете. Ама няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не можете да спрете земята да се върти

  08 Авг 2022 11:59ч.

  Не можем, вярно е. Но и вие не можете да направите мъже да раждат, колкото и да опитвате (гейовете)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  08 Авг 2022 12:12ч.

  Консерваторите имат любов към дясното и антикомунизмът, и дясно значи християнство, от пропагандата от НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ МЕДИИ. Тръмп не е опозиция на неолиберализмът, неоколониализмът, и дълбоката държава. НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ Е НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  08 Авг 2022 12:12ч.

  Тримпистките пролетарии правят същата грешка на градската десница и антикомунистите, като не разбират - че комунистите са вече неолиберали-капиталисти и много се кефят и плащат за антикомунизъм и дясно говорене. ТРЪМП НИ НАТРЕСЕ Ф-16 С ЮМРУК В ЗЪБИТЕ И ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИНЪТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много стойностен текст !

  08 Авг 2022 15:15ч.

  Браво ! Ако не беше името и снимката на хубавицата, бих помисли че е писал мъж ! Бял , 45 годишен, хетеросексуален, с консервативни възгледи и успял в живота ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беден Бохем

  08 Авг 2022 15:34ч.

  "Създаде се една прослойка от образовани и добре реализирани хора, които, въпреки безспорните си академични и професионални успехи, са тотално лишени от способност за критично и аналитично мислене. " Убийствено точна констатазия, със всички произтичащи последствия..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "добре образовани хора, ... лишени от способност за критично и аналитично мислене"

  08 Авг 2022 15:47ч.

  Такова животно нЕма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ма, верно ли?

  08 Авг 2022 17:05ч.

  Или си сляп, или ти самия си от тях..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  08 Авг 2022 18:45ч.

  Брях!!! Изумителен текст! Бях се отчаял, мислех, че по нашите ширини не са останали умни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изтритите коментари бяха много по-интересни

  08 Авг 2022 21:36ч.

  от този школски реферат по тема. Ама при сегашното ниво на образованост в България и ракът е риба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  10 Авг 2022 10:45ч.

  Левите активисти са лумпен буржоа. ..... има ли полза от театър, романчета и опера? Не е нужно държавата да подпомага толкова ненужно и дори вредно нещо. Тези 0,5% сама да си правят тези сгради и забавления. Де да беше СССР и Ленин забранили тези инструменти за буржоазен дух, сега нямаше да има разрушена България и разрушена Русия от червената буржоазия. Съюзени със старата буржоазия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи