Найден Тодоров: Рядко са ни възприемали с толкова голям ентусиазъм, както тук, в Берлин

Найден Тодоров: Рядко са ни възприемали с толкова голям ентусиазъм, както тук, в Берлин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рядко са ни възприемали с толкова голям ентусиазъм, както тук, в Берлин. Това каза пред БТА диригентът Найден Тодоров, минути след първия концерт на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония.

"Мисля, че това е едно начало за следващи концерти в тази прекрасна зала. Сега започваме разговори за бъдещи концерти в големите градове, включително Берлин", каза още маестрото.

По думите публиката е била прекрасна. "Много хора дойдоха при мен и казаха, че са впечатлени, и че са изумени, че може да има такъв оркестър който те не познават. Оркестър с такъв звук и толкова много цветове в своето свирене", каза маестро Тодоров.

"Мисля, че успяхме да подберем една успешна програма, защото Панчо Владигеров е много свързан с този град. Людмил Ангелов, естествено, е един прекрасен пианист и един от най-добрите изпълнители на Панчо Владигеров въобще. А Симфония №4 "Италианска“ на Менделсон има свое собствено послание, което днес е много актуално - че трябва да гледаме с усмивка на живота и да търсим хубавото, а не да се вглеждаме и да търсим лошото. И мисля, че това послание стигна до хората в Берлин и това беше причината за тази реакция на публиката", коментира Найден Тодоров.

"Също така, трябва да кажем, че оркестърът беше много силен. Защото тази зала е легендарна и този оркестър заслужаваше да стъпи в нея. И аз съм много щастлив, че съм диригентът, дирижирал първия концерт на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония", допълни маестро Тодоров.

Людмил Ангелов е излязъл на бис. "Оркестърът не свири бис, въпреки че публиката много настояваше. Много дълго време продължиха аплаузите. Но, в крайна сметка, аз реших да изкарам оркестъра, защото си мисля, че след това изпълнение, което направихме на Менделсон трудно може нещо след това да има смисъл", каза още маестро Найден Тодоров.

"За мен беше важна реакцията на колегите от Берлинската филхармония, където все пак слушат най-големите оркестри по света. Беше важно как реагираха колегите от телевизията Medici, които снимаха този концерт за Medici и за Mezzo TV. Те казаха, че това е нещо специално, за което ще се говори дълго време", каза маестрото.

Както писа БТА, на 12 декември, за първи път в своята история Софийската филхармония гостува в голямата зала на Берлинската филхармония. Събитието е по инициатива на Българския културен институт (БКИ) в Берлин и е посветено на неговата 60-годишнина. 

На концерта присъства министърът на културата проф. Велислав Минеков и първата дама Десислава Радева, каза маестро Найден Тодоров.

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 "Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. БТА е медиен партньор на Софийската филхармония.

 


Изтгочник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Мери

  13 Дек 2022 12:20ч.

  Не се съмнявам. Много поздрави и любов за Людмил Ангелов. Талантливи са българите и това е в основата на оцеляването ни през вековете. Също и на великите ни писатели и художници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи