„Надникване в Русия". Археология на забравените факти

„Надникване в Русия". Археология на забравените факти

Автор: Петко Тодоров

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Много нови неща ни казва книгата на Христо Георгиев „Надникване в Русия“ от поредицата „Черно на бяло“

Беше април 1969 г., първият семинар на списание „Родна реч“. Минаха творческите разговори и Георги Джагаров даде банкет в ресторант „България“. Почна да говори, говори, говори и в един момент каза: "Сега всеки от вас да ми изрецитира едно свое стихотворение!".

И рецитацията тръгна в обратна на часовниковата стрелка посока около софрата. И бързо стигна до Христо Георгиев. Той се представи и заяви: „Аз пред лимонада свои стихове не рецитирам!“. Григор Ленков, заместник главен редактор на „Родна реч“ се обади от другия край на софрата: „Рецитирай тогава ЗАД лимонада“. Но Джагаров извика келнера и се разпореди: „Червено вино!“. „Другарю Джагаров, това са ученици!“, обади се по-силно Григор Ленков. „Те са поети“, сложи точка на диспута Джагаров. И Христо Георгиев, и останалите след него рецитирахме с чаша червено вино.

Писателят Христо Георгиев

Разказвам случката за да припомня, че Христо Георгиев е изначално стопанин на безкомпромисната позиция.

Защо "Дядо Иван"? Защото „дядо“-то синтезира почтителност и интимност в назоваване на всепризнатия: Дядо владика, Дядо Господ, Дядо Коледа, Дядо Славейков, Дядото Благоев. Проблемът е, че тук всепризнанието е обвързано изначално с геостратегии. Дали е можело другояче – не знам. И оттам тръгва двоичността  в преживяването на "Дядо Иван". И драматизмът. Но не е само това. Вижте Васил Левски: „Дай Боже да помогне и да подпише бар за нашата република, ако техните републиканци гони и наказва до смърт в окната“ – за руския цар, цитат от  писмо на Апостола. Под „окна“ следва да се разбира „решетки“. И откъде тази дилема?

Левски посочва във възможно най-жестокия прав текст: „Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система „демократска република“ и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна система, то и таквизи ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт“.

Това е цитат от „Наредата“. От позицията на Левски до записаното във вестникарските репортажи на Лев Троцки е една ръка идеологическо разстояние. Та руските революционни песни се изпълняват по-добре на работническите вечеринки в България, отколкото в Русия. Може би най-драматичната дилема в присъствието на "Дядо Иван". Която кристализира в драмата на герой от книгата на Христо Георгиев: генерал Владимир Заимов. Изборът за него е Русия или антикомунизъм. Заимов избира Русия. Има го в обнародваните от дъщеря му документи.   

Качество на книгата „Надникване в Русия“ е, че не се чете еднопланово. Сигурен съм, че не само аз научавам от нея доста от фактите за съдбовното място на Русия в българската история. Но се закачих за преживяването на Русия защото ми се струва, че към днешен ден книгата отваря очите за нещо повече. Споменатите по-горе примери умишлено не са от нейните страници за да подчертая широтата на проблема.

Русофобията се оказа самоопределяне на дребната буржоазия. Не, че е нещо ново. Дребната буржоазия се самоопределя и през русофобството – тя е нещо различно от простолюдието. Нищо вредно до тук – самоопределянето на дребната буржоазия е фактор за здравословния статус на обществения дух. Проблемът е в мейнстрийма. Той се формира от дребната буржоазия по неин вкус. Тя се преживява чрез менстрийма. И тук деленето „русофили-русофоби“ става проблем. Русофилството не се вписва в мейнстрийма. Забележете, че агресивността в отношението „фили-фоби“ се доминира от русофобите. Обективно явление в контекста на мейнстрийма. Мейнстриймът заличава характерно националното. Дори когато национални белези се експлоатират от него – примерно уклоните на плакатния патриотизъм. Такава е неолибералната доктрина. Онзи драматизъм се затисна под обикновена телевизия.

И ето я книгата на Христо Георгиев. Със задача, поставена в заглавието на рубриката „Черно на бяло“ и формулирана съвършено точно в предговора: припомняне на историята. Но историческият факт е продукт и на преживяването, а преживяването е продукт и на историческия факт. Книгата не се вписва в мейнстрийма. Просто защото не е „фобска“ и нейният прочит е в основополагащото преживяване на Русия от българите. Което не беше инструмент за самоопределяне на групи от българите. Тази книга е срещу мейнстрийма защото е в автентично българското преживяване. Тя е автентично българската книга.

И още. Имам представа за седмичното вестникарско писане. Христовото не е „седмична колонка“, която да измислиш в метрото и да натракаш за 10 минути. То е прехвърляне на десетки, а може би и на стотици страници. Откриване е на задължително малко известни, но много значими исторически факти. Археология е на забравени текстове. И обмисляне, което на места стига до сюжет за документален филм. Сигурен съм, че успехът на тези текстове се дължи и на писателското перо на автора.

Рубриката „Черно на бяло“ е продукт на обсебващ и убийствен работен ритъм. Искам трудоспособността и ищахът на Христо Георгиев за нея да ме надживеят. Нощем, когато се налага да се сдобря с нервите си за да заспя, изпивам новия му текст като чаша бяло вино.

 

 


 

Коментари

 • Феликс Едмундович

  26 Ное 2022 10:08ч.

  Русия не е СССР, както и СССР никога не е бил Русия. Всички много добре знаят, че русофилите по света са всъщност съветофили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти специално ще цъдеш обработен по съветските закони

  26 Ное 2022 21:30ч.

  Дано ти хареса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът е в мейнстрийма. Той се формира от дребната буржоазия по неин вкус.

  26 Ное 2022 11:35ч.

  Днес, 2022, това твърдение просто се разминава с фактите. Дребната буржоазия, както по света, така и в България е качена на столчето за бесене. Либерал-фашисткият мейнстрийм сапунисва усилено въжето на дребната (и средната) буржоазия, работи се по нейното унищожение. Защо ? Защото именно тя, с нейната икономическа самостоятелност, може да заяви някакви позиции, различни от тези на либерал-фашистите, трансхуманисти. Буржоазията днес е консервативна и реакционна, тя иска запазване на традиционното, на Старото Нормално ! На старите ценности и порядки. Именно либерал-фашистите, глобалистки слуги, флиртуват с масите ! Организират "ми ту", "блек лайф мада" , "кълчър кансел" , и джендър революцията. Масите, невежите, са двигател на тази глобална уродщина. Масите сами надяват днес цифровия си хомот, под фалшивите лозунги на либерастите... Затова дефиниции като "буржоазията днес е русофобска" са лишени от смисъл. Буржоазията може да е русофобска, а може и да е русофилска, а най-често е индефирентна по отношението фили-фоби. Освен това да не се забравя че Русия днес е абсолютна капиталистическа държава ! Със своята буржоазия (едрата са олигарсите) и това още повече усложнява дефинирането на "русофили-русофоби". Кого харесва българинът ? Простия руски селянин от забутано сибирско селце ? Или Абрамович ? Ако някой се измъкне с номера "Българинът харесва Путин!" , да му припомним ли чий олигарх е Абрамович (и не само той) ? Кой бе путиновият пратеник за водене на преговори с укронацистите в Истанбул ? Аз като русофил за кого да стискам палци ? За Путин-Абрамович (+ Греф, Набиулина, Анна Попова, Кудрин и т.н. ) или за обикновения руски мужик ? На кого да се надявам ? Кой взема геополитическите решения, които касаят и България ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • paradigma

  26 Ное 2022 12:29ч.

  Днес точно дребната и средна буржоазия е русофобска по подразбиране . Това е така заради аутсорсинга , европрограмите , образованието , секънд хенд потреблението и т.н. Олигарсите са крипторусофили .Така ще , докато Западът доминира технологически ,финансово и културно .Дано силата да е с Русия , но не Русия на Путин и Набиулина .Дано Ванга да е права ,че иначе лошо.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Ное 2022 13:49ч.

  Пак парадигмата "Русия с Путин - Русия без Путин". Не знам какво им става на либерал-филистерите. Днешна Русия, така както се определят самите руснаци, е немислима без Путин. И какво прави Набиулина в тази картинка? За нейната работа съдим по състоянието на рублата. А тя е в много добро здраве. Други са проблемите, основният е, че са много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  26 Ное 2022 14:59ч.

  Много точно и коректно написано за това което е лебедовото езеро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  26 Ное 2022 23:58ч.

  Царизма е проблема на Матушката. Няма такова животно като добър цар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  26 Ное 2022 14:32ч.

  ...не бива да се забравя: сатанистът и носител на „евро-атлантически ценности“ Дейвид Рокфелер (преди да отпътува окончателно на оня свят) си е купувал 8 пъти „съвместими“ сърца, насилствено изтръгнати от сърби, босненци и афганци и доставени му от нашите „верни US съюзници“, за бъдат периодично трансплантирани в неговата вече гниеща мумия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подари си ново сърце за 99-ия си РД

  27 Ное 2022 12:19ч.

  от 66-годишен е започнал да го прави, по принуда - след катастрофа с частен самолет... Последната, 6-та трансплантация, беше извършена в комфортната среда на Манхатанския му пент-хауз-апартамент... Защо намесваш и ДР в този разговор за корените на русофобията у нас? Него няма нужда нито да го мислим, нито дори да си го спомняме - отдавна се е обзавел с имот и е построил рокефелер център за балнеолечение в околностите на ... Сандански, БГ! Достатъчни са ни живите сатанисти, като Питър Тиел и Джордж Сорос, които редовно се подмладяват с периодично преливане на ДЕТСКА кръвна плазма. След такава манипулация лицето на стария дявол просто блести... Няма за тях нито рак, нито други фатални болести...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  27 Ное 2022 14:52ч.

  Постулат: "Русия е проказата на планетата Земя!" запомнете и го проумейте. А еврейския болшевизъм на Ленин, Троцки..... са отнели най-много човешки животи в човешката история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много жалко

  27 Ное 2022 16:04ч.

  че не са поживели повече да почистят земята и от тебе. Да не продължаваш да влачиш жалкото си, лишено от смисъл съществуване. Защо не направиш услуга на себе си и на другите и не се хвърлиш зад някой трамвай?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи