Митрополит Теодосий (Снигирьов): Световната общност застава в защита на Украинската православна църква

Митрополит Теодосий (Снигирьов): Световната общност застава в защита на Украинската православна църква

Автор: дякон Сергий Герук, pravlife.org Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 19 декември 2023 г. група архиереи и свещенослужители от различни поместни православни църкви съвместно с редица правозащитни организации с консултативен статут към ООН подписаха споразумение за създаването на Международно правозащитно обединение „Църквата против ксенофобията и религиозната дискриминация“. Съобщението за това значимо събитие в световния религиозен и правозащитен дневен ред беше разпространено от  Женевския пресклуб. Днес разговаряме с инициатора на създаването и съпредседател на това Обединение – Черкаският и Каневски митрополит Теодосий (Снигирьов).

- Ваше Високопреосвещенство, заедно с други архиереи от поместни църкви станахте инициатор на създаването на Международното правозащитно обединение „Църквата против ксенофобията и религиозната дискриминация“. Известно е, че Обединението беше учредено с една основна цел – да защити правата на православните вярващи в Украйна. Но вярващите имат проблеми не само в Украйна. Моля разкажете каква е перспективата на дейността на тази нова международна правозащитна структура, каква е главната ѝ цел?

- Потребността от юридическа защита на интересите на православните християни на международно ниво е назряла отдавна, защото в света съществуват структури, които от десетилетия налагат противопоставящ се на християнството дневен ред. В частност, тъй наречените „право на аборт“, „права на ЛГБТ-общността“, „право на евтаназия“ и т.н., и т.н. Тези движения по същество не се явяват „защита на правата“ на носителите на тези идеи, а едно агресивно натрапване на техния дневен ред на останалите хора. Под предлог „защита на правата“ на тези общности наблюдаваме открита война срещу християнските ценности и като цяло срещу традиционните ценности на здравомислещия човек. Тази агресия в много страни, предимно европейски и американски, все повече създава различни видове забрани и ограничения за християните да изразяват свободно религиозните си възгледи, да изповядват вярата си. Всичко това се върши пред очите ни през последните няколко десетилетия и придобива с времето все по-тежки и непримирими форми.

Освен тези проблеми, съществува неприемливото от гледна точка на човешките права поведение на политически групи в редица страни, които използвайки че са на власт се опитват да се месят в религиозната сфера. Така беше например в Черна Гора, където политиците, атакували Църквата, в резултат загубиха властта. В момента за съжаление аналогичен процес протича у нас в Украйна. Затова е крайно необходимо на международно ниво да се води практическа работа по защита на правата и интересите на вярващите хора в различни страни и по различни направления.

- В съобщението за медиите на Обединението са споменати неправителствени организации с консултативен статут към ООН, участвали в създаването на тази правозащитна структура. Каква е сферата на дейност на тези организации?

- Понастоящем в състава на нашето Обединение вече влязоха  професионални правозащитни организации и адвокати, които специализират в областта на международното право и човешките права, информационни и пиар агенции, което ще позволи на Обединението да работи на всички международни нива – ООН, Европейския парламент, Съвета на Европа, комисиите и комитетите на Европейския съюз. При това нашето Обединение планира да работи както юридически, тоест да подава изследователски материали и жалби до международни инстанции, така и да осигурява лични контакти с държавните служители, които имат правната възможност да влияят върху обществените процеси. 

Разбираме важността на работата с медиите в това направление, затова първата ни публична стъпка беше да осигурим постоянно информиране на чуждестранните медии за проблемите на православните вярващи в Украйна. Тази дейност реализираме чрез Женевския пресклуб, а също и по други канали. Например, редица участници в нашето Обединение са регистрирани в регистъра на лобистите на Европейския съюз Transparency Register и притежават съответния опит за международна работа в рамките на Европейския парламент. Чрез нашите участници от САЩ планираме да взаимодействаме със сенаторите и конгресмените в САЩ, да сме в контакт с департаментите на правителството на САЩ, отговарящи за религиозните въпроси и правата на човека, а също и със структурите, базирани в щабквартирата на ООН в Ню Йорк.

Заседание на Черкаския съд по делото на митрополит Теодосий (Снигирьов)

- Владико, могат ли да използват Международното правозащитно обединение „Църквата против ксенофобията и религиозната дискриминация“ хората по места, в енориите, манастирите, за защита на своите права и религиозни свободи? Може ли редови свещеник или мирянин да стане негов член? Или за това е необходим определен юридически статус? 

- Обединението предполага възможност за широко участие както на вярващите миряни, клирици, архиереи, така и на професионалисти от различни области: адвокати, журналисти, учени, които биха искали да бранят своята вяра и да помагат на жертвите, страдащи от несправедливост и произвол в различни страни. Вратите ни са отворени за хората с добра воля и традиционни житейски ценности, за всички, които осъзнават опасността от случващото се сега със свободата на съвестта в Украйна и наближаващия антихристиянски буреносен облак в света. Планира се участието в Обединението да бъде на много нива. В най-скоро време в координационния Съвет на Международното обединение „Църквата против ксенофобията и религиозната дискриминация“ планират да влязат още няколко известни чуждестранни архиереи. Но освен членство в координационния Съвет, в Обединението, разбира се, са предвидени и други форми на участие, включително за духовенството. За разлика от отдела за юридическа и дипломатическа международна работа на Обединението, които вече са разгърнати и действат ефективно, отделът за включване на по-широк кръг участници се намира в стадий на подготовка. Не за всичко можем да разкажем в момента, но се молим и много се надяваме, че със Своето благословение и помощ Господ ще насочи начинанието на Своите чеда към добро.

- Има ли към този момент някаква реакция на международната общност на програмните направления на дейността на новата правозащитна асоциация, или все още е рано да се говори за това? Как нейната работа може да повлияе върху положението на УПЦ?

- Работата по защита на правата на вярващите се осъществява вече дълго време от участниците в нашето правозащитно Обединение. Подписването на споразумението на 19 декември беше само едно външно знаково събитие, което фиксира статуквото и го обнародва пред обществеността. Към този момент участниците в Обединението вече са провели доста обширна работа на международно ниво и имат значими контакти в различни страни. Например координираха работата си с международната юридическа фирма „Амстердам и партньори“, а възможностите на влязлата в Обединението правозащитна организация „Public Advocacy“ („Обществена защита“), която вече дълги години работи по проблемите на УПЦ, ни позволиха да осъществим ефективно взаимодействие със Съвета по правата на човека на ООН, Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека, специалните докладчици на  ООН, а също и с комитетите, които могат да вземат юридически решения по споровете, в които участват държави нарушители на правата на вярващите.

Трябва да отбележим, че интензивната правозащитна международна работа през 2023 г. доведе до това, че проблемите на вярващите на УПЦ  се превърнаха в отделна точка от международния дневен ред, появиха се много публикации в чуждестранния печат, за нарушенията на правата на вярващите се заговори в ООН, възникна публична дискусия в медийното и политическото пространство на САЩ. Това означава, че вече е достигнат определен осезаем резултат на тази работа.
При това не можем да не обърнем внимание на факта, че такива нарушения на правата на вярващите на УПЦ като заграбванията на храмове, опитите за приемане на закона „за забрана на УПЦ“, решенията на органите на местната власт за конфискуване на парцелите земя, продължаващите съдебни преследвания на архиереите на УПЦ вече предизвикват остра международна критика, част от която си проби път в публичните медии и дори в сферата на политическата борба в някои страни. Ето защо от гледна точка на елементарната адекватна логика в интерес на ръководителите на нашата страна е да премахнат въпросите, свързани с Украинската православна църква, от политическия дневен ред и да се съсредоточат върху по-актуални за Украйна въпроси. Не губим надежда, че нашите власти ще променят отношението си към УПЦ и ще намерят сили да спрат този произвол и беззаконие, които се вършат в момента в Украйна по отношение на вярващите от нашата конфесия. 

Независимо от това, въпреки всички предизвикателства и трудности ще продължаваме работата си, ще привличаме нови участници, включително обхващайки проблемите на нарушенията на правата на вярващите в различни страни, въвличайки в тази работа както поместни църкви, така и представители на професионалните среди от правна, медийна, научна, образователна сфера, а също и обществени деятели от различни страни, заинтересувани от решаването на проблемите на своите съграждани.

Среща с паството след отмяната на 24-часовия арест

- Владико, вярващите в Украйна, а и не само в Украйна, с радост научиха за последното решение на Черкаския съд, че Вашата мярка за неотклонение е променена от денонощен домашен арест на нощен домашен арест. Сега Вие имате отново възможността да извършвате обществени богослужения и да управлявате епархията си пълноценно по време на деня. Не свидетелства ли това за някакви положителни тенденции в съдебната практика по отношение на свещенослужителите на УПЦ?

- Струва ми се, че засега е рано да се говори за някакви положителни тенденции. За да има тенденция са нужни и други факти от този вид, необходима е една добра динамика в тези процеси, засега такава няма. Мисля, че в този случай може да се говори само за смелост и почтеност на конкретния съдия, излязъл със справедливо решение в рамките на закона и своите пълномощия. Защо казвам почтеност? Защото в момента всички ние, и съдиите, и подсъдимите, живеем в атмосфера на безпрецедентен информационен натиск. Натиск върху здравия разум. Живеем в атмосфера, в която дори едно просто неагресивно отношение към инакомислещите, а още повече към представителите на Украинската православна църква, се смята за нещо осъдително. Това разбира се не е нормално нито от конституционна, нито от морална гледна точка, но положението е именно такова. Да останеш честен човек в тази атмосфера никак не е лесно. 

- Какво очаквате най-много от настъпилата 2024 година и какво бихте пожелали на читателската аудитория и на всички верни чеда на Украинската православна църква?

- Очаквам през тази година и желая на всички читатели и всички вярващи хора велик Божий дар – краят на войната, който да донесе не безутешна скръб и неизлечима ненавист, а упование на несъкрушимия Божий мир и зората на Неговата всеопрощаваща любов. За да може молитвата на преживелите войната хора да бъде тиха, светла и благодарна. За да може тази молитва да бъде чужда на всяка тъмнина, всяка нечистота и злоба. За да може тя да бъде изпълнена с доверие към Божия Промисъл, със сърдечно спокойствие и благодарност към Бога. Само тогава стотиците хиляди невинно загинали в тази война хора ще могат да получат вечен покой. Само тогава ще можем да заживеем на чисто под едно мирно небе, така че ужасите на войната никога повече да не се повторят в нашия живот.

Източник: pravlife.org

Превод: Василианна Мерхеб

 


 

Коментари

 • Ваня

  15 Яну 2024 23:47ч.

  След кончината на митрополит Йоаникий Сливенски, техният...Теодосий, не би трябвало даже да си позволи нещо словесно да произнася - не е Теодосий Търновски. Факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  20 Яну 2024 11:47ч.

  А днес следва да почетем още един исихаст (поне според григорианско летоброене, а и според юлианското - отново), ако и исихазмът да е... "ерес": Св. Патриарх Евтимий Търновски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи