Куба: Митарствата на долара в страната на социализма

Куба: Митарствата на долара в страната на социализма

Автор: Андрей Апостолов

Видиш ли опашка пред държавните вериги магазини – значи са пуснали нещо за ядене, а край очуканите пунктове, където се дават продуктите по купони, се редят, когато дойде време за хляба. Отпред са продуктите по купони, а отзад, на старите дървени рафтове - стоките, които се продават свободно: асортиментът обикновено включва сапун, олио, цигари, пакетирани храни, консерви. Празните магазини и аптеки не са изненада. Шокиращо за Куба е все по-видимото разслоение сред населението. Заведения и хотели се пълнят с новозабогатели кубинци, които по стара социалистическа традициия  демонстрират благоденствие със златни ланци, коли под наем, щедри бакшиши и манталитет на прохождащи мутри, а номенклатурата и нейните наследници са изгубили връзка с реалността в хубавите си коли и скъпите си ресторанти, разказва за "Гласове" от Хавана журналистът Андрей Апостолов.

"Чендж ду мъни, сеньор! Пури, Коиба, Партагас - оригинални, от кооператива ей там! Чикас (момичета)?" Из задъханите от тропическия пек хавански улици тази комбинация е изместила популярното допреди две години "Ел ултимо?" (Кой е последен?), което властваше в превърналата се в една огромна опашка столица, на която хората се редяха от полунощ, без да знаят какво ще пуснат на сутринта.

Снимки: Андрей Апостолов

Две години след началото на новата революционна ера, както определиха по върховете процеса на унифицирането на двете кубински валути, кубинците продължават да са здраво хванати за калкулаторите, втренчени в увеличаващия се черен курс на долара, който добавя нули в цените и все по-голяма символика в заплатите.

„Куба няма да върви към пазарна икономика“ е официалната заявка на ръководството, което в същото време разкрива възможности за частната инициатива с вече над 2000 разрешени позиции за работа в този сектор. Причината не е във внезапно бликналата любов на партията към частния сектор, а в очевидната неефективност на бюрократичната икономическа система, даваща работа на всички, но не и просперитет. За тези две години финансово-икономическа трансформация, животът на редовия кубинец не се е променил, или поне не към по-добро. Само частниците са се увеличили значително – при 7 милиона трудовоактивно население те вече са почти 2 милиона, а останалите  3,6 милиона в държавния сектор нямат нищо против също да се отъркат в дребнобуржоазните страсти на улицата. А тя им открива такива възможности.

Достатъчно е да тръгнеш по „Обиспо“ от „Пласа де армас“ в долния край и да стигнеш до «Авенида Италия» в горния, за да се убедиш в това. Тълпите от предлагащи всякакви услуги – викачи пред заведения, търсачи на чейндж-късмета, продавачи на пури и тропическа любов, опашките пред особено популярните пици на парче и магазинчета във входове и тераси, се смесват с тези от ошашавени туристи, които намират временна закрила във «Флоридита» на Хемингуей и спасителното дайкири.

Падането на редица ограничения за частния бизнес е понапълнило улиците на Хавана с магазини, магазинчета, кафенета, барове и ресторанти за всеки вкус, но не и за всеки кубински джоб. Стара Хавана наподобява все повече на нейния Китайски квартал, истинското царство на куфарната търговия и предприемаческия дух. Продава се всичко – някой е извадил бутилка олио, друг сувенири, трети цигари, сапуни, шампоани, дрехи, карти за интернет, кухненски съдове, железария всякаква, докарани на цвят сокове, домашни сладости, кафе, сладолед, резервни части. За по-претенциозните има и няколко официални пазара, далечни роднини на ранния Илиянци, където под нагорещените ламаринени покриви върху наредените като сардели маси се вее всичко, което може да се облича, съблича, обува и събува.

Куфарът продължава да играе важна роля в оцеляването на населението, особено след като отпаднаха ограниченията за внос на храни от пътуващите кубинци. Държавните магазини също предлагат това-онова, главно вода и безалкохолни, а бирата вече не е национален проблем. Проблемът е, че струва 1 долар, а заплатата, например на лекар, се равнява на 30 зелени по курса на улицата. Паричната реформа накара мнозина кубинци да се почувстват по-богати поне на хартия (увеличението на заплатите беше средно 4,9 пъти), но скоро инфлацията ги върна в реалността.

Купонната система си върви, но в посока към все по-голямо свиване на предоставяните продукти (ориз, фасул, малко кафе, малко олио, захар, четвърт пиле, един сапун месечно, едно хлебче дневно, цигари...). По улиците шестват количките със зеленчуци, кооперативните пазари правят опити да запълнят нишата, доматите са по долар килограма, бананите – 70 цента за чепка, лимоните са тропическа рядкост, чесън, лук – на бройка, месото – 6 долара килограма.

Видиш ли опашка пред държавните вериги магазини – значи са пуснали нещо за ядене, а край очуканите пунктове, където се дават продуктите по купони, се редят, когато дойде време за хляба. Отпред са продуктите по купони, а отзад, на старите дървени рафтове - стоките, които се продават свободно: асортиментът обикновено включва сапун, олио, цигари, пакетирани храни, консерви.

Празните магазини и аптеки не са изненада. Шокиращо за Куба е все по-видимото разслоение сред населението. Заведения и хотели се пълнят с новозабогатели кубинци, които по стара социалистическа традициия  демонстрират благоденствие със златни ланци, коли под наем, щедри бакшиши и манталитет на прохождащи мутри, а номенклатурата и нейните наследници са изгубили връзка с реалността в хубавите си коли и скъпите си ресторанти.

„Обиспо“ дава представа за предприемаческия темперамент на столицата, но Хавана далеч не е Куба. Не ти трябва много време и километри, за да разбереш, че има и кубинци, които работят извън уличната система на обслужване и финанси. В Гуира де Мелена, в съседната на столицата провинция Артемиса,  земята е изключително плодородна и местните фермери не са пропуснали да използват отворилата им се възможност за развитие.

Селцето е в класическо провинциално изпълнение – централна улица с църква, едноетажни къщички, няколко сгради с колонади, напомнящи за добрите години, местен пазар, приветстващ те с наредени отвън бутилки, стъкленици, кутии, и празните рафтове вътре, кафене с разнебитени столове и дружелюбни клиенти.

Стопанството на Луис не е сред най-големите, но е като нарисувано с идеалните блокове от царевица, маланга, фасул, лук, паяжината на напоителната система от стоманени тръби и дълбоката сонда. Преживящите крави под сянката на манговите дървета и чиримоята, жената зад купчините чесън и двамата босоноги далечни  роднини на чичо Том, нарамили по една мотика, само допълват картинката.

Работят всички, стопанството печели добре, справяйки се с ангажиментите към държавата и чертаейки планове за развитие на производството. Седим край масата на сок от мамей с мляко (тук то не липсва за разлика от Хавана), домакинята ме довършва с класическите чичаронес (пръжки по кубински), но Луис весело ме успокоява: «Холестерол!», и разказва какво смята да направи: да вземат под аренда още малко земя, да си направят малък цех за консервиране на плодовете и зеленчуците, които сега пълнят фризери и хладилники, ако не спре токът, да излязат с тях на пазара, да почнат сами да си внасят препарати, да купят кола, да намерят начин за разплащане с доставчиците от чужбина.

„Работа има, плащаме добре (два пъти повече от лекар), а и районът не предполага да си мързелив. Те, мързеливите отидоха в Хавана!“, заключава Луис докато се придвижваме към брадовчедите в съседната Ла Палма и Кахио Бийч-бедно рибаско селище на Карибско море. И там вирее всичко, което боднеш в земята, изненадата е лозето, което местният „сомелиер“ отглежда вече 25 години и се надява да получи малко литература и някой съвет от български колега, както и да направи собствена марка вино. Съжалява за отнесената от урагана ябълкова градина, но не се е отказал да я възстанови и разшири.

Такива като Луис и брадовчедите има навсякъде. Във Винялес можеш да откриеш малки стопанства, като това на Виктория, което събира по 100 кг тютюн, от които 90% се изкупува от държавата, но от останалите 10% за собствена консумация печелят повече. И там, и в Ла Палма, и в Кахио Бийч, и в Гуира де Мелена, както и на изток в зоните, където царства захарната тръстика, не видях мързеливи. Открих работяги, които в условията на недостиг и липса на помощ от държавата се опитват да развиват своя бизнес. Едните по-успешно, другите с лодките, които се движат по някакви неписани закони на механиката, по-скромно.  И всички се надяват да заживеят по-добре, могат да произвеждат повече, но и очакват от държавата не само призиви за революционна солидарност, но и помощ.

Да внасяш е удобно и се превръща в порок, който убива инициативата, заяви преди време президентът Мигел Диас-Канел и това стана поредният кубински тезис за развитието, който се повтаря като мантра, но реалността го изпразни от съдържание. Директиви, насоки, актуализации, програми се редуват с поредната кампания за самозадоволяне с храни, но пилето се утвърди като птицата на революцията.

Страната прави крачки към социалистически капитализъм, при който държавата е социалистическа, лозунгите – революционни, а част от икономиката и почти цялото мислене на хората - капиталистически.  Заплатите са в песо, но магазините (почти всички) във валута, която отдавна не е мръсна дума и притежанието ѝ не се преследва от закона, а в заведенията сметките идват и в долари, и в евро, и в песо. По курса на собственика, разбира се.

„Тази икономика е направо мазохистична, не е социалистическа, ми каза Масимо, стар италиански комунист, който живее в Куба от години и е наясно с лъкатушенето в развитието на острова. Опитват се да се отворят, а бюрокрацията и партокрацията им пречи да дадат повече свобода на пазара. Да няма бедни не означава да се вземе от по-богатите и да се раздаде на всички останали, а да се работи така, че разликата между едните и другите да стане по-малка.“

Съгласен съм с него. В кубинската икономика често липсва логиката, но винаги присъства революционната реторика. Всички са равни, държавата помага за това равенство, субсидира купонната система, водата, електричеството, транспортът (фериботът през залива до Регла) е 2 песо при курс в държавните обменни бюра от 128 за евро. А и врагът дебне от север. Въпросът е, че кубинците не се чувстват равни, а бедни. Е, една значителна прослойка получи възможност да си легализира парите с промените и се движи в свой си житейски кръг – заведения, хотели, пътувания, коли. Кубинският частник си обича кубинския социализъм. Другите са на тръстиката.

В периода 2012-2016 г., когато нищо не предполагаше краха на Венесуела и топлата връзка с Каракас се изразяваше в почти 22% от кубинския БВП, медицинските услуги зад граница носеха 8 милиарда долара, помощите от чужбина – близо 3,5 милиарда, туризмът беше във възход с над 3 милиарда постъпления, а Обама дойде на крака, в Хавана за пореден път решиха, че нещата потръгват и няма нужда от сериозни реформи. Достатъчни са насоките, тезисите плюс малко ентусизъм в цвета на Въстаническата армия и икономиката ще дръпне. Зациклянето по върховете обаче започна да парализира страната и стана ясно, че ембаргото не може да бъде обяснението за тоталния недостиг и растящото неравенство. И без хирургия в мисленето на ръководството няма как да има движение напред, ако революцията иска да оцелее.

Идеите на революцията с цвета на Сиера Маестра не са изчезнали, но примерът избледня, обраснал с лозунги и партийно пустословие. Младите не разбират как революцията все се бори да победи и не се чувстват сред победителите.

Кубинският модел не работи за самите кубиници, каза преди години Фидел Кастро, а по върховете се опитват да забравят това и да покажат, че моделът работи. Явно все още не са открили формулата или както каза познат фризьор: „Строим социализма, но не достигат строителните материали!“

Кубинците очакват отговори на много въпроси и най-важният е защо толкова десетилетия не успяха да заживеят по-добре и кой е виновен за това? Контрареволюцията, външната агресия, безумното американско ембарго или вътрешната блокада? Перманентната революция е обсебила главите на върхушката, перманентният недоимък – главите на хората. Изходът от този сблъсък е с предизвестен край – няма случай бедността да е била побеждавана с идеология.

 

Журналистът Андрей Апостолов е автор на „Куба си“ - книга, която не се опитва да „открие Америка“, разказвайки за Куба, а да преоткрие Куба – онази, която всички сме убедени, че познаваме покрай щампите за легендарните ѝ ръководители, прекрасните плажове, нощните купони в „Тропикана“, за огнедишащия ром и омайната пура, правена върху бедрото на някоя мулатка.

През 1990 г. в репортажите си от Острова авторът определи развитието на Куба като „тропически бюрократичен социализъм“, а днес, през призмата на своя опит, се опитва да разголи „каймана“, където «продължават да строят социализма, но не достигат строителните материали».

Книгата е интересна комбинация от непознати моменти за уж познати исторически събития и личности и любопитни разкази от първо лице за днешната делнична Куба.  За живота между ънкъл Сам (САЩ) и дяда Никита (СССР), за опита да се играе крупие, което приема залозите на големите, но не раздава печалби, за янките (американците) и болосите (руснаците), за кубинския модел, който не работи и за кубинците (по Фидел), за тропическия вариант на НЕП-а и любовта между кубинския частник и кубинската революция.

В същото време авторът с чувство за хумор ни разкрива кубинските потайности: Китайския квартал с неповторимия дух на куфарната търговия, дълбоките дворове на архитектурните шедьоври, автомобилния Джурасик парк, омачканите от времето рибарски селища, където в рибните магазини има всичко друго, но не и риба, света на уличните художници и уличния купон, тютюневите плантации и изобретателните продавачи на пури. Той ни отвежда и в уникалния свят на известния Хосе Фустер, превърнал цял квартал в рисувана феерия и изградил мозаечна стена на България.

Книгата «Куба си» може да намерите в книжарница «Нисим», бул. «В.Левски» 59 и Книжен Ъгъл, ул. «Оборище» 117.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Копейкин

  15 Март 2023 20:16ч.

  Такава щеше да бъде и България, ако соца не фалира през 1989 г. Гърч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Натам се е запътил

  15 Март 2023 20:39ч.

  прехваленият ви запад. В пъти по зле се очертава да бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соца не е фалирал, медиите ни фалираха с лъжите си. Соца поне у нас беше богат, как можеш да фалираш собственик с добър бизнес да речем на 100 тира, ако само един тир е купен на кредит

  15 Март 2023 20:41ч.

  Санкциите на САЩ срещу Куба са система от дискриминационни икономически мерки, наложени от САЩ срещу Куба. Санкциите бяха въведени през 1960 г., когато Куба експроприира собствеността на американски граждани и корпорации; през 1962 г. санкциите бяха затегнати до нивото на почти пълно ембарго. Основните етапи в установяването на икономическата блокада на Куба На 6 юли 1960 г. правителството на САЩ прие закон за намаляване на вноса на кубинска захар в САЩ. Освен това Съединените щати поставиха пред Канада, други съюзници в НАТО и Япония въпроса за „солидни действия срещу Куба“, които включват намаляване на покупките на кубинска захар и спиране на доставките на „стратегически материали“ за Куба На 24 август 1960 г. Сенатът на САЩ одобри поправка към Закона за чуждестранна помощ, която установява, че всяка държава, която предоставя икономическа помощ на Куба или продава оръжия на Куба, ще загуби американската помощ. На 3 септември 1960 г. САЩ забраняват продажбата на Куба на камиони, джипове, резервни части за тях, както и „други стоки, които могат да се използват за военни цели“ На 10 октомври 1960 г. Съединените щати въвеждат пълно ембарго върху доставките на всякакви стоки за Куба (с изключение на храни и лекарства) На 3 февруари 1962 г. президентът на САЩ Дж. Ф. Кенеди подписва указ за пълна забрана на вноса на кубински и кубински стоки в Съединените щати През февруари 1962 г., под натиска на САЩ, Куба е изключена от Организацията на американските държави През октомври 1962 г. корабите на ВМС на САЩ установиха морска блокада на Куба под формата на карантинна зона от 500 морски мили (926 км) около бреговете на Куба, блокадата продължи до 20 ноември 1962 г. На 8 февруари 1963 г. в Съединените щати бяха приети правилата за контрол на кубинските активи. На 26 юли 1964 г. под натиска на САЩ Организацията на американските държави налага санкции срещу Куба. През 1975 г. се провежда 16-та консултативна среща на министрите на външните работи на ОАД, която на 29 юли 1975 г. решава да отмени антикубинските санкции От 1966 г. е въведена забрана за посещение на Куба за граждани на САЩ. В момента на американците е забранено да извършват каквито и да било транзакции в Куба (например харчене на пари по какъвто и да е начин) без специално разрешение. Гражданите на САЩ могат да нарушат забраната, като посетят Куба от Канада или Мексико и скрият факта на посещението, тъй като кубинските власти не подпечатват паспортите им, но постоянните нарушители са изправени пред 10 години затвор и тежки глоби. След като печели президентските избори на 3 ноември 1970 г. в Чили, Салвадор Алиенде отказва да участва в търговско-икономическата блокада на Куба и започва да развива отношения с нея, но през септември 1973 г., с подкрепата на САЩ, военен преврат се проведе в Чили, по време на което Алиенде и редица негови поддръжници бяха убити, а хунтата на генерал А. Пиночет скъса отношенията си с Куба. През април 1979 г. Куба установява дипломатически отношения с Гренада и правителството на Гренада отказва да участва в икономическата блокада на Куба (след военното нахлуване на САЩ в Гренада на 25-27 октомври 1983 г. сътрудничеството между страните е прекъснато) . На 1 март 1982 г. Съединените щати обявяват Куба за „държава спонсор на тероризма“ и допълнително затягат санкциите срещу Куба. На 11 януари 1983 г. Боливия възстановява дипломатическите отношения с Куба, а през февруари 1983 г. е подписано търговско споразумение между Куба и Ангола (което води до разширяване на външната търговия на Куба). За да предотврати развитието на търговско-икономическите отношения между Куба и да възстанови блокадата на Куба, правителството на САЩ обяви налагането на санкции срещу страни, които купуват кубински стоки. През май 1983 г. САЩ налагат санкции срещу Япония (законодателно забранявайки вноса на японски продукти от неръждаема стомана с кубински никел). В началото на юни 1983 г. Съединените щати задържаха малтийски кораб в Пуерто Рико, превозващ кубински цимент за Алжир. През октомври 1989 г. Сенатът на САЩ прие законодателни поправки, насочени към затягане на икономическата блокада срещу Куба През октомври 1992 г. Съединените щати затягат икономическата блокада на Куба, като приемат допълнителни санкции срещу Куба (Акт за кубинската демокрация). На американски компании в трети страни е забранено да правят бизнес с кубински компании, а на компании от трети страни е забранено да изнасят произведени в Куба продукти или продукти, съдържащи кубински компоненти, за Съединените щати. На 12 март 1996 г. Конгресът на САЩ прие Закона Хелмс-Бъртън, който предвижда допълнителни санкции срещу и ........... и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американският проект за Куба е основно хазарт и проституция

  15 Март 2023 20:44ч.

  Това са им правата на американците, за които се борят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • У нас демократичният евфемизъм е:

  15 Март 2023 20:48ч.

  "сфера на туризма и услугите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  15 Март 2023 21:44ч.

  И без санкции социализма е система при която постоянно се раждат дефицити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  15 Март 2023 21:46ч.

  У нас и у вас е какъвто си го направиш. Вземи питай произволен чех, поляк, словак, прибалтиец или румънец дали иска да се върне социализма ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искат и още как!

  15 Март 2023 22:31ч.

  Облагите и спокойствието бяха на висота! А точно какво им харесва демокрацията, дали имат отговор изобщо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какви точно дефицити се раждали у нас?

  15 Март 2023 22:33ч.

  Що за правоъгълна глава трябва да си, за да сравняваш у нас положението преди 1989 със положението на запада или Америка след 2000?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  16 Март 2023 10:23ч.

  Това е все едно да го обясня по просто на тези, които не го разбират да забраня на някой, който не ми харесва да излиза от неговата къща и така той да се мъчи по всякакви възможни и невъзможни начини да оцелява! От повече от век всички големи бели на тази планета идват от територията отвъд океана - САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  16 Март 2023 10:26ч.

  Абсолютно точно е така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  16 Март 2023 10:28ч.

  Какъв гърч бе льольо? Видял си гърч ти. Сега е големия гърч! Какви заблудени хора има само! Ужастттт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  16 Март 2023 10:29ч.

  Социализма е най добрия строй за обикновения човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха, че то сега

  16 Март 2023 17:17ч.

  проституция да искаш. Някои неща не зависят от идеологии и лозунги. А от традициите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Март 2023 19:48ч.

  Липса на банани и бахами. Сега ги ядат тези дето ходят на бахамите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • новина от последния час

  15 Март 2023 20:49ч.

  В щата Индиана, США, в момента гори поредният подпален от тайнствени (латино?) партизани завод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересна страна

  15 Март 2023 21:04ч.

  бих отишъл да я видя при възможност. Вярно, че туристът много не може да разбере, трябва да поживееш поне няколко месеца. Това е особено важно за далечни страни със собствена психология и ценностна система. Знам това от собствен опит в Далечния Изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  15 Март 2023 21:39ч.

  Защо не ставало... Ами някой беше казал, че когато трябва да се свърши нещо, там обикновено щели да го свършат "маняна".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  15 Март 2023 23:33ч.

  Това е резултат от повече от 50 години санкции и саботажи от страна на империята на злото САЩ, а не че системата на Куба е толкова лоша

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Купонна система е нужна и у нас

  15 Март 2023 23:51ч.

  така ще се постигне по-справедливо разпределение на основните стоки и енерго-ресурси. А сега се субсидират определени енерго-ресурсите без ограничения, тоест както за някой който си отоплява стаичките, така и за друг който си отоплява басейна. Що за анти-логика е това? Трябва да има купони за фиксирани количества от стоки като олио, захар, брашно, сирене, кашкавал, свинско месо, хляб, макарони и други подобни на цени определени от държавата. Така всеки ще има гарантирана възможност поне да опита тези стоки, не само да ги гледа на витрината. Така се намали и социалното напрежение, кражбите от страна на пенсионерите на подобни стоки и тям подобни. Пък който има бол пари да си купува неограничено на пазарни цени. Много добре са решили това в Куба, ние отдавна трябваше да го приложим, ако психо-десните не даваха тон на общественото мислене. Дано новата левица направи повече в това направление, а десните вече ги знаем, те са неспасяемо индоктринирани от соросоидните отровени общества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  15 Март 2023 23:57ч.

  Картината е като след война. Разрушени сгради, разбит асфалт останал от диктатора Батиста, нищо ново за повече от 60 години, дори панелни комплекси, тълпи шляещи се и седящи по улиците, рикши, красиви разголени момичета, топло е все пак, и малко блясък от миналото в сградите на властта. Това не е просто социализъм, а социализъм при пълна липса на дисциплина и уникален мързел. Сравнете Куба със Северна Корея и ще си отговорите, ембаргото ли е причина за тази катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кво следва, че ембаргото е без значение, така ли?

  16 Март 2023 0:16ч.

  Не сравнявайте ябълки с круши, всяко нещо си има мястото, но ако не може да го видите естествено че друго нещо ще ви се стори по-важно. Количествените натрупвания водят до качествени изменения по Хегел (и после Маркс), следователно ако през тези 60 години, които съвсем не са малък срок, имаше нормален обмен със света на сроки и услуги в Куба нямаше да виждате това. Същото важи и за нас, ако го нямаше този мъртъв сезон вече 34 години, нямаше да ги има много от следствията от него, впрочем не особено различни от блокадата в Куба. Различаваме се, че у нас изпадналите може да отидат да работят за без пари в Западна Европа, на това се дължат всичките ни по-добре изглеждащи различия с Куба. Ако сравнявате обаче селско стопанство, здравеопазване, образование, при тях всичко това е по-добре. Да не говорим за качеството на храната, при нас се консумира боклучава храна, която по-добре е да я няма, а да има качествена храна макар и на купони. Именно тази храна е причината за лошото здравно състояния на хората, а при младежите положението е катастрофално, питайте спортните треньори да ви обяснят колко е трудно да намерят годни за спортуване младежи, поради масовата употреба на боклучави храни и напитки. Така че при нас, за разлика от Куба, само привидно изглеждаме по-добре имайки магазини с лъскави стоки, но с отровно съдържание. Бяхме и ние в позицията на кубинците да искаме такива лъскави стоки, вече не, опитахме и меда, и жилото на отиващата в историята западна цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  16 Март 2023 10:38ч.

  Повечето мързеливи кубинци са се намърдали в столицата Хавана. Извън Хавана е пълно с работливи кубинци. Много хора обработват земя и гледат животни. От продукцията се изхранват и продават части от нея. 4 години съм живял там и имам поглед върху хората. Това че го няма презадоволяването и консуматорското общество не значи че е пълна бедност и мизерия. На човек не би трябвало да разполага с всичко за да се каже, че е щастлив. Ама в съвременния свят малко хора разбират това

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  16 Март 2023 10:42ч.

  Много точно написано. Всичко написано е 100%вярно. А има и още много да се каже по тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адам Смит

  16 Март 2023 8:00ч.

  Тая статия я четох през 1990, 2005 и 2011. Нещо все не познават. Смее се Фидел от оня свят и намига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да има купони за фиксирани количества от стоки като олио, захар, брашно, сирене, кашкавал, свинско месо, хляб, макарони

  16 Март 2023 13:24ч.

  и гащи, другарю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неотдавна бях там

  16 Март 2023 15:33ч.

  Правдив репортаж. Мога да добавя още много , но само няколко щриха... На ферибота който прекосява канала /имаш чувство че е за говеда, с едни напечени ламарини и клаустрофобичен/ има потресаващ надпис табелка вътре. "Леа поезия ! = Четете поезия!" Да се смееш ли , да плачеш ли при този интериор ? В Хавана виеха може да се хапне добре в някой "паладар" , но обяда излиза по-скъп отколкото в Европа. По Маленкон вонята е ужасна, колите пускат токсична смес и кълбета пушек, има шевролети от 1947 г. , боядисани в розово и с канапета за туристите... Край брега кварталът е в разруха, сгради още от колониално време ... в тях живеят хора ! В руините има ток и дори газ - обясниха ни че това са наследници на първите пролетарии след революцията, които Фидел вкарал да живеят в богатите къщи, напуснати на пожар от собствениците им... За 60 г. не са ги пипнал в подръжката. Кубинците са чудесни хора, много артистични. Но ги мързи в gaza , колкото ги мързи, ако толкова ги боли- сигурно ще умрат моментално...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  16 Март 2023 17:23ч.

  Точно така, “Неотдавна бях там”. Затова и дадох пример със Северна Корея. Също социализъм, също ембарго, плюс построена от нулата след войната. А е несравнима. А, и корейците не събират боклука по улиците с лопати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влез за малко и в нашите болници

  17 Март 2023 0:15ч.

  за да видиш и нашата мизерия и недоимък, ако още не си ги видял. Опиши и навсякъде звучащата чалга и мръсотията у нас, които ние не забелязваме, както и кубинците не забелязват твоите потресаващи западняра гледки. Хората навсякъде оцеляват някак си, но погледнати отстрани изглеждат противни. Например западнярите изглеждат противни с повсеместното лицемерие у тях, което те също не забелязват и за тях това е част от пейзажа, както за кубинците са нещата които си описал в Куба, за нашенците у нас и където и да е по света. Човешки свят, интересен за някои и противен за всеки който се отдели от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Март 2023 5:32ч.

  "...а край очуканите пунктове, където се дават продуктите по купони, се редят, когато дойде време за хляба."... аз забелязах бедний ми Бербатов в стола на Манчестър Юнайтед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неотдавна бях там 2

  27 Март 2023 16:46ч.

  Явно някои са се втренчили идеологически и не схващат. Пак повтарям - кубинците са чудесни хора ! Няма лоши народи, всички обикновени хора са прекрасни. Противни са "елитите"... Никой не ме е карал насила да ида в Куба, отидох като турист , с любопитство и "отворени очи" както за хубавите неща, така и за нехубавите. Има и от двете. Например сградата на "Капитолия" в центъра ( реплика на американския ) са я ремонтирали и свети снежно бяла. Голяма красота ! Музеят на революцията ( с един съветски БТР или нещо подобно отпред , стил 50-те ) е много сантиментален и интересен, дори да не сте привърженици на комунизма, е вълнуващо. Разбирате "зразността" на Революцията за народа, харизмите на Фидел и Че, и особено на третия герой Сиенфуегос ( който без време и странно е загинал в самолетна катастрофа ). Сравнявате еуфорията от тогава и жалкия резултат днес, и това е тъжно. Разбира се има все така "еталони" на шик и класа като "Тропикана", където да си пушиш пурата с местен ром и някаква местна реплика на кока кола ( хич не е лоша ) , а танцьорите и танцьорките са фантастични ! Все пак, когато след десетина дни на "острова на Свободата" вземеш самолета и кацнеш в Канкун, имаш чувството че си се върнал в цивилизацията. Най-малкото можеш да се нахраниш като хората...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Със социализма навсякъде става така

  31 Март 2023 22:33ч.

  Тръгваш от идеята за равенство и власт на народа, после се оформя елит и накрая имаш държава с елит и народ в положението на стадо. Просто в Куба това е доведено до крайност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е само при социализма, това са самозаблуди

  03 Фев 2024 19:40ч.

  То пък тука не е така...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи