"Кръг Квадрат": Ковид, какво се случи?

"Кръг Квадрат": Ковид, какво се случи?

Какво се случи и можеше ли да е иначе? На празно място ли дойде Ковид? Какво беше новото в поведението на властта, медиите и хората? Превърна ли се общественото мнение в самостоятелен фактор? Как хората загубиха свободата си? Имаше ли истерията контролен център? Целият свят ли стана жертва на паниката? Какво се случи с лидерите, които отказаха да се събразяват с ковид? Как изглеждаше властта в ръцете на експертите? Наблюдавахме ли първи сблъсък между човек и ИИ? Тези и други важни въпроси си задават Андрей Райчев, Първан Симеонов, Радослав Илиев и Тончо Краевски в студиото на "Кръг Квадрат".

Акценти:

Радослав Илиев: Как бихте разказали пандемията, не само с оглед на случилото се, но и с оглед на бъдещето?

Първан Симонов: С оглед на бъдещето това може да се окаже битка на човекът с машината. Защото от едната страна остана човешкия избор а срещу него застана човешкото добруване, като въпросното добруване започнахме да го мислим чрез научни алгоритми. Бяха противопоставени ценността да имаш избор на ценността да бъдеш добре. Това също беше и сблъсък между косервативно и прогресивно. От едната страна застанаха хора, които настояват на своята свобода, а от другата страна бяха хора, които настояват, че по-добре знаят и разполагат с научно знание, което най-добре може да каже как да се случват нещата в името на нашето добро.
Затова казвам, че може да е битка между човекът и машината, защото имам чувството, че утре може би така ще бъде. Ще има някакъв роботизиран изкуствен интелект, който по-добре от нас ще знае, какво е добре за нас. Може би видяхме първото проявление в такъв мащабен вариант на една нова реалност или просто много се притеснявам, че е така.

Андрей Райчев: Ковид не дойде изневиделица. Помислте, от 2000та година, когато след края на Студената война светът се стабилизира, почти всяка година по планетата пълзи нещо опасно, лошо, застрашаващо ни и властта настръхва. 2000та чакахме катастрофата от срива на компютрите, нищо не се случи. Последва птичи грип, луда крава, свински грип пак много шум. Когато нямаше грипове и неработещи компютри катастрофата дойде по линия на Маите. Обявиха ни, че понеже календара на Маите изтича 2012 година идва край на света. При всяко от тези неща света настръхваше, тоест Ковид не дойде на празно място.
Това бяха вълни, които почти всяка година тръгваха, но не се получаваше синхронизация между медии, власт и хора. Новото е, че при ковид това се случи. Медии, власт и хора се синхронизираха в паниката си и стана наистина страшно.

Забележете как постъпиха двамата големи лидери на англосаксонският свят?

Тръмп хвърляше маската и отказваше да се съобразява с някакъв си грип. Джонсън просто обяви, че Англия няма да изпада в паника, че те са си англичани и не ги е страх от нищо. Но и двамата бяха наведени от общественото мнение. Тръмп дълго се съпротивляваше и накарая сложи маската, но вече беше късно и загуби изборите именно заради Ковид. Не заради Байдън и демократите, а заради вирусът ги загуби, година преди това той водеше убедително.

А Джонсън дълго се бори срещу мерките, бори се за своя съветник нарушител, но накрая направо се скри в храстите и обяви, че вече ще управлява в качеството на страхливец. Но Англия го наказа и изхвърли, защото тайно се държеше свободно и не спазваше никакви мерки.

Двамата лидери на най-агресивният играч в света безспорно това е англосаксонският свят - загинаха... абсолютно съм сигурен, че т.нар, "лидери" не вярваха в това, но играеха. Под чия свирка? Под свирката на телевизорът. От там местният лекар по цял ден ги плаши, хората се страхуват и политикът играе.
Така всички загубиха свобода едновременно. Медиите не могат да пускат друго, защото ще загубят аудитория, политиците принудени да играят и хората - влезли в собствения си капан. И този ужасен капан щракна, но не само в една страна или на един континент, а в световен мащаб. Наблюдавахме световна синхронизация и тя наистина изглеждаше много страшно.

Първан Симеонов: Можеше ли да е иначе? Много пъти съм си мислил за това откак първо започна да излиза информация за смъртността от ковид. За съжаление ми се струва, че нямаше как да се случи иначе в днешния свят. Май нямаше как да не стане това, което стана. Синхронизацията на уплахата през медиите нямаше как да не накара елитите да заиграят. Уплашените елити, изнежените елити, трябваше нещо да правят под влияние на обществената уплаха. 

Но поуката от това е струва ми се, че общественото мнение вече е самостоятелен фактор. Ковид показа, че общественото мнение не само е отделен фактор, а и има трайни табута. Възможно беше да говориш с лозунги и забранено да анализираш. Дълго време не само другата гледна точка беше забранена, но беше забранен и самият анализ. Това за мен беше най-големия проблем.

Тончо Краевски: Аз смятам, че страхът успя да подмени общественото мнение до степен, че да започне да ни се струва, че елитът прави това, което хората искат. Всъщност преди това хората бяха подчинени със страх до степен да поискат да бъдат затворени и управлявани, да приемат безропотно мерки, който в един по-широк ценностен хоризонт никога не биха приели.

Синхронизацията, за която стана въпрос е всъщност синхронизация на власт във всичките и разновидности медицинска, медийна, национална и интернационална власт.

Всички тези мрежи и институции се синхронизираха и това трябваше да бъде атестат за постижението на този нов свят на глобалната мрежа. Този нов свят, който трябваше да гаратира, устойчивост, свобода прогрес, но всъщност тази мрежова свързаност се оказа изключителна крехкост и лабилност.

Дни и седмици паниката се разпространяваше между всички мрежи и институции и никъде нямаше база за сравнение. Дори в третият свят където почти липсват работещи институции паниката се разпространи и се спазваха мерки. Така ние абсолютно загубихме адекватна база за сравнение за да видим какво щеше да стане ако не бяхме реагирали така както реагирахме.

Можеше ли да бъде иначе? Ние нямаме никаква идея какво можеше или не можеше да стане, защото този свят стана толкова интегриран и вдигнахме вавилонската си кула, толкова високо, че когато пуснем едно камъче отгоре тупването от него резонира във всичките краища на света.

И никъде няма център на контрол. Това е само мрежа и тази мрежа се държи спонтанно и всички се намират в капан, в търбуха на една машина, която може би кърви до смърт, но не могат да излязат оттам.
Това именно доведе до падането и на Тръмп и Джонсън. И двамата избраха да се облегнат на националните, а не на глобалните мрежи и бяха наказани за това. Бяха наказани от глобалните мрежи за това, че се показаха нелоялни към тях. През 2016-17г., когато бяха избрани и двамата се облегнаха на националните си мрежи и в някаква степен на националният суверенитет. Тяхното падане беше всъщност реванш на глобалната мрежа.

Радослав Илиев: Но струва ми се тук допускаме някаква грешка. Ние казваме, че либерална Европа, свръхпазарна, напредничева Америка и комунистически, тоталитарен Китай реагираха еднакво тоест нещо ги свързва, свързва ги някаква мрежа.

Да те са в мрежа, защото са световни елити, но това е само привидна връзка. Защо? В Китай нямаше генерал или лекар, който да им говори по телевизора, там самата партия говореше и забраняваше. Тоест китайската аргументация и инструментализация на пандемията медицински, политически и социален бяха много прости и ясно могат да се нарекат с една дума - контрол.

Ние също така казваме, че целият свят реагира. Напротив реагира само една част от света, Африка и Югоизточна Азия например не реагираха... в Туркменистан дори се лежеше ако се споменеше ковид. Властта отчетливо плашеше, но кога не е плашела. Новото тук беше, че в голяма част от света властта беше дадена на лекарите. Така властта от политическа стана научна и по естество недемократична. Тя стана нечовешка и това и на мен ми се струва е пътят към трансхуманизма. Можеш да се изказваш научно, не ако зад теб стоят групи хора и социални интереси, а ако имаш ценз. Ако нямаш ценз не можеш да говориш. Беше легитимирано това.

Защо обаче това се случи? И то не е Китай, там просто увеличиха контролът, при тях това е стройна система и се нарича социален рейтинг в ход е от 2017-18 г. При нас обаче се случи по друга причина и струва ми се, че това е защото сме цивилизация, която живее без Бог. Ние сме мрежово общество, което няма авторитети. Това ни кара да търсим и привидно намираме липсващите ни авторитети в такива медицински и недемократични експерти. За разлика от политическите авторитети, които ни водят към бъдеще, медицинските ни обещават удължено настояще. Днес това са хора с медицински ценз, а утре ще е просто ИИ. Това е явление на нашата цивилизация. В Китай остана властта на контролът, а тук властта се промени и наистина стана друга.

 

 

 

Още от Култура и общество

Коментари

 • рукола Z

  13 Март 2023 8:26ч.

  Ковида ни се играе мнооого отдавна, за да прокараш непопулярни мерки сред населението е нужен страх - много страх, със сила не става! Още когато задължиха работодателите да ви плащат по банков път трябваше да се възпротивите, но никой не се обади, когато ви затвориха устата с парцали, които не вършат никаква работа, освен да ви разболеят - вие се предадохте, когато ви затвориха като животни в клетка, вие се самозаключихте и изхвърлите ключовете си сами! Вече е ужасно късно, нямате представа докъде са стигнали... вървите с три години назад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Март 2023 8:43ч.

  Съгласна с Рукола Z 13 Март 2023 8:26ч. Много интересно как в един ден, 13 март 2020, затвориха целия свят!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, Дачков.......... помня как "твоят" модератор триеше антиковид коментари и така помагаше на мракобесието!

  13 Март 2023 8:48ч.

  Все пак това беше буквално "вчера"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше ли истерията контролен център?

  13 Март 2023 8:49ч.

  определено да. сега този "контролен център" е фокусиран изцяло върху СВО-то в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  13 Март 2023 9:22ч.

  Честита годишнина от универсалният тест за интелигентност- ковид1984. Парадоксално всички които получиха сертификат, не го преминаха успешно, само делегираха всичките си права и свободи на мракобесното световно задкулисие, поради глупост, малодушие, маловерие и най вече страх(поради безбожие)! П.П Дълбок поклон пред доц. Мангъров, доктор Тодоров от Русе и всички лекари които отстояваха истината и занаята си, специален поздрав и за другдоктор от този Форум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  13 Март 2023 9:25ч.

  Това за мен беше добре обмислена операция- пускаш модифициран вирус, създаваш паника и страх, чрез медиите-"рисуваш" апокалиптични картини, затваряш хората вкъщи/за тяхна безопасност/, издаваш безумни забрани, фарма-индустрията заработва огромни финанси, ч/з "ваксини", лекарства и др. материали. Който се усъмни, бива осмян, отхвърлен, а някъде и наказан. След стихване на истерията се появи нещо ново- СВО..., какво ли следва след нея?!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  13 Март 2023 18:56ч.

  Следващото вече се задава,фалит на САЩ и после на пуделите,а после електроните пари и пълния контрол и войната също ще продължи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Март 2023 9:28ч.

  Извинявам се, забравих в момента за докторите Мангъров и Тодоров, което е непростимо! Живи и здрави дълги години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи,

  13 Март 2023 9:55ч.

  Ковид 19 е планирана измама. Такъв вирус не съществува в Природата, той е медиен конструкт. При реална пандемия световното население видимо намалява. В случая с пЛандемията, наблюдавахме точно обратното, световното население се увеличи съществено в годините, през които в медийното пространдтво върлуваше измисления вирус. Проведен бе нагледен експеримент, как чрез масовото всяване на паника, огромни маси от хора, доброволно сдадоха трудно извоюваните през годините граждански права, срещу обещаната им от "експерти" илюзионна сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, става въпрос за мащабен социален експеримент,

  13 Март 2023 11:31ч.

  който сигурен съм е надхвърлил очакванията на експериментаторите. Сега го анализират във всички аспекти, за да го приложат с гаранция за успех отново. Вече не като експеримент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  13 Март 2023 12:42ч.

  Експеримент беше откъм конспираторите, но изобщо не беше тайна за поддръжниците на конспиративните теории, които го предсказваха десетилетия преди това. Така че в крайна сметка алтернативно (а не конюнктурно) умните, които по принцип са си най-творчески умните, изобщо не се оказаха изненадани. А да налагаш на такива хора обикновени фашистки практики, същевременно имплицирайки от всеки публичен рупор и всяка медия подразбираща се демокрация, е нещо по-комично от водевила и фарса, не мислиш ли? Това говори за ужасяващо ниско качество на експериментаторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи,

  13 Март 2023 13:39ч.

  Ниско се оказа качеството сна широките обществени маси, не това на експериментаторите...Те просто опипаха почвата, а тя се оказа учудващо плодородна, особено, там където бе обилно наторявана със страх и паника...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четириъгълен тъпоъгълник в нищоговренето

  13 Март 2023 12:56ч.

  Значи, "лидерите" много искали да пренебрегнат тази невиждана досега опасност, ама "общественото мнение" се наложило и трябвало да затварят... Тръмп бил загубил не от безпрецедентните до момента там изборни фалшификации + цензура, ми заради лековерното му отношение към ковида. Абе, откъде ги копат тия? Що в Беларус и Швеция не ги беше страх? Друга порода хора ли са? И как стана така, че цял свят се затвори едновременно? И "мерките" се налагаха хем със сила, хем с потресаваща неадекватност по цял свят! Никога няма да забравим побоя над 10-12 годишни момичета от полицаи в Австралия, щото били навън без маска, няма да забравим и родният Великден 2020г. Как тези бъркочи, наречени ваксини, бяха готови за няма година, с все "изпитанията" и след това трябваше всеки, почти по целия свят, да се боде задължително? Защо Бурла каза на ковида "генерална репетиция"? Репетиция за какво? Как навсякъде се въведе социалната сегрегация? Свикнахте ли вече или трябва още?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  13 Март 2023 12:59ч.

  Навършиха се 3 години от обявяването на открита война срещу нас https://www.otizvora.com/2023/03/15329/navurshiha-se-3-godini-ot-obyavyavaneto-na-otkrita-voyna-sresthu-nas/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  13 Март 2023 16:13ч.

  Не тримата ами четиримата глупаци. След толкова време даже не са разбрали какво се случи, и какво предстои ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  13 Март 2023 21:59ч.

  Време е за някои "юбилейни" изводи. Първо - "Ковид 19" от медицинска и научна точка е лъжа. Абсолютна, пълна и безусловна лъжа. Няма такъв вирус, който да е циркулирал сред хората в тези три години. Лъжата се базираше на централно контролирана медийна истерия - глобална и почти всеобхватна като страни. Без съмнение политиците бяха "синхронизирани" от Единен Световен Център. Видимата страна на този център стана Сатанистката СЗО с криминалното си ръководство. Медицинска "основа" на лъжата се наложи PCR теста, биохимична реакция нямаща нищо общо с клиничната медицина. Тест който не доказва никакви вируси. Без PCR лъжата не издържаше, затова го направиха задължителен и "златен стандарт". Лидерите , които отказаха да учавстват в лъжата бяха убити /Хаити, Танзания.../ или се направиха опити да им извият ръцете /Белорус/ . Удивително е че Великите сили действаха в синхрон, Путин дори отмени 75 - годишнината от ВОВ и 9-майския военен преврат, дълбока обида към руския народ. В лъжата учавстваха западни, източни страни, Китай с компартията си, Куба... Разделението не се оформи по старите линии леви/десни , а по линията суверенисти/глобалисти. Безспорно мнозинството от политиците се демонстрираха като глобалистки слуги... Ковид 19 е само началото, стартът на установяването на Новия Световен Ред. За съжаление след Ковид имаме "втора серия" - Войната. Чакат ни "борбата с климата" , унищожаването на семейството, изкуствено предизвикан глад, дигитален концлагер и игри на глада, разрушаване на религиите... Поне такъв е планът на Центъра, докъде ще стигнат ? Склонен съм да приема Холографската Вселена с нейните предварително проецирани картини, но и пространствено-времеви "вихри" и "въртопи". Това са ключови моменти от историята където нещата могат да тръгнат и наляво и надясно , и нагоре и надолу. И накъде ще тръгнат, зависи и от свободната воля на хората. Затова не трябва да се предаваме и да казваме "Всичко е загубено, Сатаната е по-силен от нас !" Не е така. Във всеки човек е вложена Божията частица. Бог ни е дарил и с Душа и с Разум , трябва да правим това което ТРЯБВА ДА ПРАВИМ. А ще стане каквото е предвидил Бог. Разумът ни трябва да вземе поука от всичко, което видяхме тези три години. Вярвам в разума на Хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  13 Март 2023 23:12ч.

  Очаквайте скоро поредното вълнуващо приключение на великолепната четворка! Радослав Илиев, Тончо Краевски, Първан Симеонов и Андрей Райчев в нов епизод на сериала "Квадратурата на кръга". Този път знаменития квартет конгруентни детективи се втурват в опасно проключение. Само заради вас те ще разнищятт тайните на ЕлинПелиновата "Дядова ръкавичка". За най-нетърпеливите - ето кратък откъс от техните гносеологичен наратив в търсене на отдавна загубени знания, спотаенив една привидно иззагубена дядова ръкавичка. Радослав Илиев: Минаха 90 години, откакто Елин Пелин описва загадъчен диаболичен случай. Възрастен гражданин, по вероятно на пенсионна възраст, тръгва към Златица. Ако погледвем георграфските карти ще установим, че това е градче близо до Пирдоп. Старецът се придвижва с каруца, теглена с висока степен на вероятност от кон, а не от буриданово магаре, което доминира във фолклорната традиция на този ареал. / Андрей Райчев: Нека да отбележа - епистолярната неопределеност в дихотомията "кон-магаре" е несъотносима към изследваната диаболична същност на последвалите събитиа. Всички знаем, че и конят, и магарето са соларни животни. Живеят в мир с човека и му пакостят само в крайни случаи. / Първан Симеонов: Безспорно е така, както акцентира Андрей. И конят и магарето са от разред нечифтокопитни. Известно, че, тези същества стъпват само на третия си пръст и като вземем предвид, че те имат по еднакъв брой крака, уши и опашки и какви ле не още атрибути, а освен това се яздя по сходен начин, то те практически стават се неотличими един от друг. / Тончо Краевски: Съгласен съм, че главният конструкт в наратива "Тръгнал дядо за Златица, изгубил си ръкавица" не трябва да е дихотомията "кон - магаре". Но не бива да пропускаме факта, че магарето генетически е по-склонно към иматимитационни провокации. Да си припомним популярната басня на Езоп "Магарето и лъва"- В нея магаре си навлича кожа на лъв, но бива разкрито от хитрата лисица, която добре разбира Сартъровия постулат за доминиращото значение на Отсъствието над Присъствието. / Андрей Райчев: Големият въпрос тук не е дали дядото е впрегнал кон или магаре. Не е дали той е облечен с костюм от "Агресия" или с белодрешковска носия. Също толкова несъществено е дали има калпак на главата си или обикновен пожарникарски шлем. Категорично тези неща са интересни за штудиране, но талвегът на нашия дискурс е друг. Длъжни сме да намерим отговор на въпроса като как в ръквацата, изгубена от стараца, който навярно е употребил алкохол, са се събрали какви ли не твари: мишка мъничка гризлива, Зайо-байо Средногорски, още нашата кумица, златокожата лисица. Кумчо-вълчо от балкана, плюс някаква рошава Мецана, която навярно е бежанка от резервата за танцуващи мечки. Радослав Илиев: Изключително труден въпрос. Допускам, че около изгубената ръкавица има изкривяване на време-пространствения контѝнуум. / Андрей Райчев: Да има пространствено изкревяване, а самото пространство е неивклидово, както баснята на Тончо за магарето пък бе Езоповска. Само в неевкллидово тясно-ръкавично пространство може да се съберат толкова много гадини. Тук се сблъскваме с още една особеност на дядовата ръкавичка. Това е липсата на ориентири относно нейната политическа битност - лява или дясна е тя или пък стои около центъра. Тончо: Да това е много интересен въпрос. Както и този за внезапната загадъчна агресия на дядото в самия финал: "Какво мислиш бре, човече! — / дядо сам на себе рече / и ръкави си възпрете, /и с тоягата удари, / и повтори и потрети… /. Ами ако ръкавицата бе пълна не с горски обитатели, а с европейски ценности?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tri_chal

  14 Март 2023 10:46ч.

  На основание горните (Друг доктор и доц.Карачибук) - адмирации! Има надежда , ако не за България, поне за някои Българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, готино е

  16 Март 2023 15:31ч.

  предаването, обаче се чудя Тончо какво ще каже когато се изчерпат темите за Америка и какво е да си мъж. Първанката, от друга страна, сигурно и там където и царят ходи сам, разсъждава за дихотомията либерално - консервативно в българското общество и как да се сближат групите, които са се оформили около двата полюса. Радо...не знам... Райчев пък си спортува човекът, какво да прави на тия години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  21 Март 2023 19:50ч.

  Райчев за дамаджаните и учителите нещо пообърка нещата, после Кук, Австралия. Говориш много, казваш нищо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи