Когато те накажат, защото си употребил правилно местоимение и имаш наглостта да вярваш в биологичния пол

Когато те накажат, защото си употребил правилно местоимение и имаш наглостта да вярваш в биологичния пол
Днес ще ви разкажа за един скандал, който тресе в момента културното пространство на Великобритания. Г-жа Роузи Кей, водеща хореографка с поредица от успешни спектакли, подаде оставка от собствената си танцова компания, основана от нея преди петнайсетина години.

Роузи Кей

 

Причината - през август тази година, г-жа Кей организира в дома си парти за танцьорите, на което е искала да повдигне духа им след дългата ковид карантина, както и да обсъди предстоящ проект. На партито, обаче, хореографката и няколко от танцьорите започват спор на "джендър" тематика, който в последствие се превръща в "кафкиански кошмар", след като шестима танцьори пишат оплакване до борда на директорите на танцовата компания.

 

Позицията на г-жа Роузи Кей:

 

По време на разговора тя казала, че:

 

- Биологичният пол е неизменен. Дори след операция, един транс човек не променя биологичния си пол.

 

- Правата на жените не са защитени, след като е възможно мъж да влезе в женска тоалетна под претекст, че е трансжена, и да извърши насилие спрямо жена. Това е изключително травмиращо за всяка жена, особено за онези, които вече са преживяли сексуално насилие.

 

- Ние, жените, започваме да губим правата си, включително правото си на уединено женско пространство. Тези права ни се отнемат от мъже, които се идентифицират като жени. Това е факт и аз отказвам да се извиня за него.

 

- Изправям се срещу една токсична култура, заради която аз губя прехраната си, само защото вярвам, че биологичният пол е реален.

 

- Срещу мен се води несправедлив, непрозрачен и ужасяващ процес на разследване... Отмениха предстоящото ми шоу... Аз няма да търпя повече това унижение и затова подавам оставка от собствената си компания... Но бъдете сигурни, че хората, които знаправиха живота ми толкова нещастен през последните четири месеца, не са ме "заличили". Ще се върна.

 

Позицията на таньцорите:

 

- Чрез публичната си оставка, г-жа Роузи Кей застраши нашата безопасност и причини потенциална вреда на кариерата ни;

 

- Г-жа Кей злоупотреби с властта си, като на въпросната вечеря създаде враждебна работна среда.

 

- Първоначално бяхме ОК да ни попита защо се идентифицираме като небинарни. Но продължителният й разпит се превърна в микроагресия... Тя искаше от нас да оправдаем съществуването си, сякаш гениталиите ни определят кои сме.

 

- Отказвайки да използва правилните местоимения, г-жа Кей отхвърли нашата транс небинарна идентичност и отрече, че може да съществува транс небинарен човек. Това е трансфобия.

 

Роуз Кей е подкрепена от Съюза за свобода на словото, който подкрепя хора, станали жертва на cancel culture (културата на заличаване, отмяна), и се застъпва за свободата на словото: „Фактът, че тази танцова компания ефективно изтласка своя основател и творчески лидер, показва степента, до която организациите на изкуството са обхванати от идеологията за половата идентичност“.

 

Нямам никакво съмнение, че тази тематика скоро ще се прехвърли и в България. Въобще, обществената дискусия ще става все по-"смислена". Вместо да градим цивилизация, ще се давим в трагедии, че някой не е употребил правилното местоимение и има наглостта да вярва в медицината.

 

Източник: BBC

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Сталин Й. В.

  11 Дек 2021 14:23ч.

  Правата на жените не са защитени, след като е възможно мъж да влезе в женска тоалетна под претекст, че е трансжена, и да извърши насилие спрямо жена. Това е изключително травмиращо за всяка жена, особено за онези, които вече са преживяли сексуално насилие. Точно така! ИК не защитава правата на жените, а на трансжените. Жените пак са унижени и с ИК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  11 Дек 2021 14:33ч.

  Нема страшно, те след 20-30 години мюслитата ще ви приземят и върнат във средновековието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никаква ИК

  11 Дек 2021 14:39ч.

  Заиграе ли мечката у съседа, ще заиграе и у нас. Затова не на отровната ИК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  11 Дек 2021 15:08ч.

  Кухоглавите демократични фанатици отново ли ще запелтечат с нещастните си "аргументи" в защита на т. нар. "демокрация"? Прав ли е Платон, когато преди повече от 2000 години е констатирал: "Всяка демокрация неизбежно се превръща в тирания"? Нека демократичното пищене и вой да започнат: СЕГА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2021 16:53ч.

  Основаваш компания, правиш световна кариера, даваш работа на танцьори и след 15 години те изхвърлят от компанията ти, тъй като си поканила на парти хората, на които плащаш заплати и някои от мъжете искат да ги наричаш с женски имена или местоимения. Понеже решили, че са небинарни или не знам какви. И когато откажеш, те докладват, че създаваш агресивна работна среда. Много е хитро това, за агресивната работна среда. Дефакто признават, че имаш право на свобода на словото, имаш право да отричаш социалния пол, обаче не може да създаваш враждебна среда. Макар да става дума за разговор в частен дом, на частно парти, а не в работната среда. Но тия хора имат начини капка по капка да подкопаят устоите на цивилизацията ни. И винаги ще има малодушни, които поемат всичко, когато ги сваряват бавно. Ако е достатъчно бавно, лукаво и неизбежно, може!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2021 17:00ч.

  на 11.12.2021 в 15:08 Виж сега, това с демокрацията е като с всичко останало, понятията винаги могат да се лепят върху погрешното съдържание. Демокрацията е това, което ти позволява да се бориш. Идващото е монопол, при това смъртоносен. То не е демокрация, а обратното на него или по-доброто не е комунизма от едно време, при който уж нямало такива неща. Нашият комунизъм е наследен от този, неолибералния, защото при нас не са успели да въведат сексуално извратената част, навремето. Но тя си е присъствала в теорията. И са направили неуспешен опит и в тази посока. Просто комунизмът и тоталитаризмът извращават и демокрацията, с участието на самия народ. Но същият този народ все още има правото, включително със законни средства, да смачка злото. Тук вече говорим за корупцията на човека, не на обществения строй, човекът се е корумпирал, което не се лекува с някакви политически преустройства и революции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предложение

  11 Дек 2021 17:07ч.

  Пишете сега и за правата на ония, които не признават ваксините срещу ковид за ваксини и не искат да се бодат по волята на корпоратократите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз не вярвам че това ще намери почва у нас

  11 Дек 2021 17:53ч.

  западнярите винаги са стигали до крайности през историята, какви ли не дивотии са правили. Все пак у нас не стана практика горенето на клади на еретиците, нито гоненията към ромите, евреите, хомосексуалните и други различни от масата. Отделни случаи и да е имало, не са били насърчавани от властите, църковни или граждански. Западът има много скрити лица, например от научни публикации разбрах че приказките на Шарл Перо. Грим и други съвсем не се основат само на измислици, действително е имало човекоядство на малки деца. Не мога да си представя това да се случвало у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2021 18:26ч.

  на 11.12.2021 в 17:53 Да се молим и да правим нужното, обаче в България в последно време има много тролове, които лобират за „промяната“ и се правят, че не виждат, че това в статията е промяната, която се цели, а не нещо друго. Всички тия приказки за корупцията са уловки за глупаци. Ама не станаха ли много последните... Не може да си протестър от ония от миналото лято и да се оплакваш от резултатите от цветната революция и въздигането на талибаните, като знаеш кой, кои среди са направили всичко, всички са неолиберали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...хореографката и няколко от танцьорите започват спор на "джендър" тематика, който в последствие се превръща в "кафкиански кошмар"..."

  11 Дек 2021 18:47ч.

  Останалото е тежко мълчание за бъдещето и чувство за обреченост на западната цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питам се

  11 Дек 2021 19:17ч.

  ако това за женската тоалетна е допустимо за трансжените дали аджеба няма да важи и за много дърти мъже? Въпреки че бих предпочел женската баня пред тоалетна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямам никакво съмнение, че тази тематика скоро ще се прехвърли и в България.

  11 Дек 2021 20:22ч.

  Няма никакво съмнение, че в България този висок наратив и размятане на транс бинарни гениталии няма да бъде разбран. Ще има обикновен кьотек, лобут, и много бой по сбърканяците. До тогава, докато се самидентифицират с пишките и пичките си, а не с болните си кратуни на раменете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хей, момимчета (хем момичета, хем момчета)!

  11 Дек 2021 20:28ч.

  Може да ви се струва много скандално, но аз искам да ви уверя, че няма по-екзалтиращо преживяване от това да си двоичен (бинарен) и да се озовеш в (ма)дамската тоалетна. Чувстваш се могъщ, всесилен — от личен опит го знам! Е, ако вместо в (ма)дамската тоалетна, се окаже, че си попаднал в тоалетната за (д)жентълмени, сигурно няма да си толкова щастлив: чувствуваш се един такъв ЖАЛЪК, ОМЕКНАЛ, РАЗРЪФАН… Затова, когато си избираш да влезеш през някоя врата, оглеждай се добре, за да забележиш овреме с каква буква е означено съответното място. Ако е написано М, значи е за МАДАМИ. Ако е написано Ж, значи е за Жентълмени…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кофти матрял

  11 Дек 2021 21:16ч.

  Дали след 20-ина години, когато мюсюлманите станат болшинство в Европа, пак ще има подобни спорове, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  11 Дек 2021 22:01ч.

  Англо-саксонски извратеняци. От понеделник ще ни управляват такива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  11 Дек 2021 22:16ч.

  Така ще е, когато лудите не ги прибират в лудниците, а на всичко отгоре и власт им дават! ИДИОТИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  11 Дек 2021 22:30ч.

  От публикувания текст не става ясно дали домът на г-жа Кей, органицаторка на въпросното парти за танцьори, е разполагал с повече от една тоалетна или всички са били принудени да отделят в едно и също повещение. Не е цитирано и становището на балетистът Шпуцхаймер. Той е настоятелно е искал да узнае дали правата на мъжете не са защитени, след като е възможно жена да влезе в мъжка тоалетна под претекст, че е трансмъж, и там публично да флатулира (пърди) или безпардонно да менструира. Според него това е изключително травмиращо за всеки мъж, особено за онези, които вече са преживяли сексуално насилие или съдбата ги е принудила да станат балетисти. Друг неизяснен балетен проблем е дали танцьорка-невагинална жена трябва да прикрива тестисите при изпълнение на характерни балетни позиции,у например фуете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Кофти Матряла

  11 Дек 2021 23:08ч.

  Преди години четох някъде, /вече не помня къде/, че Ислямът като религия е в поне 80% точно копие на юдаизма. Това трябва да ти помогне в отговора на въпроса. Аз не мога, защото нито съм чел Корана, нито пък Талмуда..... и ... не знам още какво беше там. Но, просто ти давам насоки. Аз нямам време. Иначе бих ги прочел, включително и Библията, но ... нямам време. Наистина. Животът стана такъв, че дори и да си купуваш книги - нямаш време да ги прочетеш. Ако нямаш пари - има библиотеки, но и за там трябва време, а също и .... зелен сертификат. Е, това вече не е живот! Но, за себе си съм установил, че "не съм от тук". Надявам се правилно да разбереш последното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минава времето на четенето на книги

  12 Дек 2021 0:19ч.

  хеле пък интелектуални като "В търсене на изгубеното време". Вече либерализмът измина пътя от основателя си Волтер с неговото "Аз съвсем не съм съгласен с Вас, но ще дам живота си да можете да изкажете мнението си" и вместо него наближава "Аз съвсем не съм съгласен с вас и няма да позволя да можете да изкажете мнението си". Какво знае Волтер, той се е отървал само с бой от някои наскърбили се неговите духовитости аристократи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  12 Дек 2021 2:02ч.

  След възходите следват падения, неизбежно е. Неолибералният възход на финансовия капитализъм вече се смъква надолу по стръмното на историята и никакви репресии върху нормалното и здравия разум не могат да отвратят вонящия крах на изродщината. Писано било и нас да ни досегне в края си, през краткото си властване либерасткото проамериканско правителство на Радев-Петков-Василев-Трифонов ще наложат някои мулти-култи-либерастии и тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  12 Дек 2021 2:02ч.

  След възходите следват падения, неизбежно е. Неолибералният възход на финансовия капитализъм вече се смъква надолу по стръмното на историята и никакви репресии върху нормалното и здравия разум не могат да отвратят вонящия крах на изродщината. Писано било и нас да ни досегне в края си, през краткото си властване либерасткото проамериканско правителство на Радев-Петков-Василев-Трифонов ще наложат някои мулти-култи-либерастии и тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  12 Дек 2021 11:11ч.

  на 11.12.2021 в 20:22 Докато имам възможност, ще опровергавам тази опорна точка, макар и вулгарно изказана, че човекът се държи като мъж или жена, само защото вижда своите полови белези. Съществата, хората, включително и животните, са полово обусловени отвъд това, те имат „инсталиран“ различен софтуер, в зависимост от пола и този „софтуер“ отговаря на физическите данни, но той не може да бъде променен с тяхната промяна. Това, че нещо е скрито, не означава, че то не съществува, а че е недостъпно за бърникане с човешки методи. Животните имат ясно разграничено и различно поведение между мъжкия екземпляр и женската и това различно поведение не е защото им го е наложила „социалната среда“ или предразсъдъците. То е вградено, инсталирано, подобно както програмите на компютъра, ние знаем какво прави женската, какво прави мъжкия. И само Авторът може да препрограмира, само че Авторът не допуска грешки и не се налага да препрограмира. Желанието да си смениш пола е бунт против Програмиста на света, но този бунт е обречен на провал. Човекът наистина не е само тяло, но тялото е в съзвучие с всички негови останали елементи. В свещените книги има предписания за поведението на мъжа и жената, тъй като при човека, за разлика от животните, има елемент на индивидуален избор и воля, при осъществяването на съответното „естество“, т.е. елемент на самоизграждане. Да, ние сме хора, но не е достатъчно, че сме се родили такива, трябва да се доизградим по образа на великия образец на Човек, аналогично, раждаме се мъже и жени, но това не е достатъчно, нужно е да се доизградим по образа на великите мъже и жени, които имаме за пример, за да достигне човека максимума на онова, което има като потенциал. Примерът за Човек може да ни е Човешкия Син, а на жена- Великата дева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Helleborus на 12.12.2021 в 11:11

  12 Дек 2021 11:29ч.

  Има нещо гениално в теб. Как успя да придадеш толкова помпозност на толкова кална теза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европеец

  12 Дек 2021 12:08ч.

  Госпожо Зикидис,защо искате жените да бъдат бити и унижавани, само защото са жени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ох, Европеецо от 12.12.2021 в 12:08

  12 Дек 2021 12:47ч.

  Ако бе прочел статията, щеше да си спестиш глуповатото клише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - на 12:08

  12 Дек 2021 13:08ч.

  Откъде пък откри какво искала Тя? Ако си истински мъж, подобен въпрос не се дискутира въобще. Но ако си пейзан, идиот (медицинско определение) или извратеняк - тогава е ясно. И също нито една жена няма да иска "жените да бъдат бити и унижавани, само защото са жени", ако е с всичкият си! Друг е въпросът ако е девиатна, хомо-хибрид, с двойни полови белези, нещастен изрод - нито мъж, нито жена! Също и ако е "революционерка" като една там Айн н'ам 'кво си и всичко Женско 'и е чуждо. Тогава това са дефекти в съзиданието - и то не е перфектно - но цивилизоваността пречи да се постъпва както правят всякаквите ЛГБТ+ и пр. варианти на войнстващата либерастия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и пак

  12 Дек 2021 13:18ч.

  https://youtu.be/w0z6kk0Dmzk Мишел Обама е трансджендер , Барак е гей. Това е клиничен факт, що го триеш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  12 Дек 2021 14:18ч.

  на 12.12.2021 в 11:29 Като говорим за „тези“, особено абсурдна е тази, че в своя залез и старост, цивилизацията ни започва едва от тук нататък някакъв велик период, защото е успяла да произведе изкуствени хормони, с които да заличава естествените полови белези. Човечеството е съществувало хиляди години, я има още едно раздаване на картите, я не. Според теб в целия жизнен цикъл на света, човекът е бил обречен на мъка, в свят без естроген и тестостерон на хапчета, а щастието вероятно се състои в един куп открития, които тепърва има да се направят! Това е абсолютен и опасен култ към науката и изключва възможността за радост и осъществяване без нея. Не случайно като превъртам каналите, виждам за какво ни подготвят режисьорите, за бъдещето се показва някакъв сив свят, в който технологиите са всичко и из който се разкарват хуманоиди с не само заличени полови, но и човешки белези, из които е бърникано доста. Но никъде не видях щастие в тези светове, нито герои. Само хора смазани от някаква зла матрица, срещу която не успяват да се преборят. Същевременно социалните медии са пълни с прехласване по корейска драма и всякаква азиантска култура, в която в исторически план има автентични образи на мъже и жени такива, каквито архетипно носим в подсъзнанието си. Докато неолибералите защитават половата неутралност на думи, на практика умират за чужди култури и за глътка нормалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що го ...

  12 Дек 2021 14:27ч.

  Вярно е и няма нищо срамно - още повече, в страната на победилото полово многообразие. Направо си е за Гордост. Освен всичко друго, за Мишел бе още от началото ясно заради развити мускули в горната част на ръцете - характерно и само при мъжете! ... Какво, от Козяк щели да подскочат? Нищо, даже трябва да поздравяват - нали именно те се мъчат да натрапят всякаквите разнообразия. Освен това от там протестират само за други неща: - Напр. срещу писателят Божинов и новата му книга - вече е със забрана за публикуване - защото в нея бил посочвал положителните страни на Социализъма в България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  12 Дек 2021 15:27ч.

  Настанаха времена в които човек няма да е сигурен кой/коя/ какво/ заговаря на бара. п.с. Забравих, че вече няма дори и бар на който да си пиеш питието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Helleborus на 12.12.2021 в 14:18

  12 Дек 2021 19:43ч.

  Вземам си думите назад - не е гениалност, а патологична логорея. Заместването на ясната позиция с дифузно лалане от дистанция е като да заемаш гражданска позиция, ама в личния си дневник. Всеки опит за "надграждане" на понятието "пол" е вода във воденицата на неолибералното мракобесие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  13 Дек 2021 18:03ч.

  Тези хора в маниакалната си лудост ще доведат нещата дотам, че да се наложи буквално да бъдат елиминирани физически. Това е нетърпимо, извратено, противоестествено, недемократично. Това е началото на новите тъмни векове, когато изказването на истината ще води до заличаване(аналог на изгарянето на клада). Това е ужас в буквалния смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • видовден

  15 Дек 2021 11:00ч.

  Много скоро събитията на планетата ще пратят този анахронизъм - джендърите там, където им е мястото - в небитието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи