Кисин: "Будната" култура се интересува от чувствата си, а не от истината. Бедните хора са по-важни от климатичните промени и полярните мечки

Кисин: "Будната" култура се интересува от чувствата си, а не от истината. Бедните хора са по-важни от климатичните промени и полярните мечки

Автор: Константин Кисин Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изпепеляващият поглед на Константин Кисин за това как „будната култура“ (woke) и климатичният активизъм „стигат твърде далеч“ и „промитите мозъци“ на младите се преврнаха във вируси.

"Искам да говоря на онези от вас, които са „будни“ и които са отворени за рационални аргументи – приемам, че сте ограничено малцинство, защото един от принципите на "будността", разбира се, е че вашите чувства имат по-голямо значение от истината. Но аз вярвам във вас", обърна към студенти и млади хора в Oxford Union Society Константин Кисин,  руско-британски политически коментатор, подкастър и сатирик. 

И продължи: "Бъдещето на климата ще бъде решено в Азия и в Латинска Америка. От бедни хора, на които не им дреме за спасяването на планетата."

Видеото на речта, публикувано в Twitter и Youtube на 13 януари, е гледано над 20 милиона пъти.

"Гласове" публикува и превод на речта на Кисин: 

Преди всичко, господин президент, бих искал да Ви благодаря за този преглед на американските избори 2024, на който станахме свидетели преди малко и ако не сте убеден да гласувате за предложението след речта на Джеймс тази вечер, не знам какво ще може да Ви убеди.

Вие не бихте могли да знаете, но аз трябваше да съм първият не-студентски говорител, а сега съм четвърти, което означава, че трябва да благодаря на всички предишни говорители за това, че казаха най-важните неща вместо мен. Смятам, че главната причина, че аз подкрепям движението, е че съм много уморен да говоря за световната култура, която отиде твърде далеч в сравнение с всичко останало. И благодаря на предишните говорители, че казаха всичко преди мен, защото това означава, че не трябва да повтарям твърдението, че не, не, свободното слово не е някакво дясно формулиране на неща – то е основата на Западната цивилизация, върху която тази цивилизация е построена, както и просветляващите ценности, които доведоха до нея.

Не трябва да правя твърдения, които са направени от далеч по-добри хора в миналото, че единственият начин да се справим с проблема за расизма, е да третираме хората по качествата на характера им и нищо друго, а фактът, че световната култура се опитва да отхвърли това, е нова форма на расизъм, на която всички ние трябва да се противопоставим. Означава също, че аз няма да използвам тази възможност, за да ви кажа „Казах ви“. Аз съм човек, който прекара последните пет години, предупреждавайки хората на Запад, че ако продължим да ерозираме културата си, ако продължим да подкопаваме доверието си в западните ценности, тогава нашите врагове – врагове като Владимир Путин, който иска да капитализира от това, ще се възползват – няма да правя нито едно от тези твърдения тази вечер. Въобще. Вместо това, няма да говоря на онези от вас, които вече са се съгласили с мен, каквито, представям си, са повечето от вас. Няма да говоря на вас, защото предполагам, че след всичко, което чухте тази вечер, вие ще гласувате за предложението. Ще ви призная – приемам гласовете ви за даденост. Тази вечер аз съм лейбъристката партия, а вие сте “Червената стена“.

Искам да говоря на онези от вас, които наистина са будни и които са отворени за рационални аргументи – приемам, че сте ограничено малцинство, защото един от принципите на "будността", разбира се, е че вашите чувства имат по-голямо значение от истината. Но аз вярвам във вас. Вярвам, че тук има такива от вас, които наистина са будни и които са отворени за рационални аргументи, затова нека предложа един такъв.

Казва ни се, че вашето поколение повече от всяко друго се тревожи от един конкретен проблем и този проблем е климатичната промяна. Казва ни се, че много от вас страдат от климатично безпокойство. Вие искате да спасите планетата и тази вечер, само за една вечер, аз ще се присъединя към вас. Ще се присъединя към вашето боготворене на света Грета на климатичната промяна. Нека всички приемем тук и веднага, че ние преживяваме климатично бедствие и запасите ни от полярни мечки са на изчерпване. Присъединявам се към вас в това отношение, наистина. Но какво ще правим с този огромен проблем, пред който е изправено човечеството? Какво можем ние в Британия да направим? Можем да направим само едно нещо, и знаете ли защо? Тази страна е отговорна за 2 % от глобалните въглеродни емисии, което означава, че ако Британия потъне в морето веднага, това няма да промени абсолютно нищо по въпроса за климатичните промени. Знаете ли защо? Защото бъдещето на климата ще бъде решено в Азия и в Латинска Америка. От бедни хора, на които не им дреме за спасяването на планетата.

- Един въпрос?

Не, благодаря. Ще бъде решено от бедните хора в Азия и Латинска Америка, които не се интересуват от спасяването на планетата, и знаете ли защо? Защото са бедни! Защото са бедни. Аз идвам от Русия, която не е бедна страна, тя е страна със среден доход. Двайсет процента от домакинствата в Русия нямат вътрешна тоалетна. Те имат външна тоалетна. И нямам предвид тези хубави портативни тоалетни, които ние имаме тук, нямам предвид дори портативните тоалетни от Гластънбъри. Имам предвид дървени колибки с дупка в земята. Тези дупки събират ферментиралите спомени от последните 10 000 посещения. Колко от вас ще се приберат тази вечер у дома и ще кажат, „Хайде да изнесем тоалетната навън“ и ще издигнат сибирски нужник в задния си двор? И ако вие не го правите, защо трябва те да го правят?! 120 милиона души в Китай нямат достатъчно храна. Нямам предвид, че не получават десерт, имам предвид, че страдат от недохранване. Това означава, че имунната им система е срината, защото нямат достатъчно храна. Няма да ги накарате да си останат бедни. Представете си Си Дзинпин, китайският лидер –  когато сте били на 10 години е имало революция, културна революция във вашата страна, дошли са хора и са вкарали баща ви в затвора. Майка ви е трябвало да го предаде; сестра ви се е самоубила; а вие, вече без закрилата на до скоро могъшия ви баща, сте изпратени в село, където живеете в пещера. И ето ви отново, десетилетия по-късно, прокопали сте с нокти пътя си до кървавия и хлъзгав връх на китайската политика, за да станете безспорния върховен лидер на същата комунистическа партия, която унищожи семейството ви. И вие знаете, че основното, което трябва да правите, за да оцелеете и да останете на власт, е да доставите единственото нещо, което народът на Китай иска – просперитет. Икономически растеж. Къде, мислите, се класира климатичната промяна, в списъка с приоритети на Си Дзинпин? Всяко трето дете, което живее в крайна бедност, живее в Индия. Искам да кажа – те гладуват и умират от лечими болести.

Преди около 15 месеца жена ми забременя. Не аз, защото сме от старата школа. (Смях) В продължение на девет месеца ние говорихме как ще изглежда нашето момче. Какво ще може да прави, когато порасне. Гледахме скенери на бебета, видеа в Ютюб как изглежда фетусът на деветия месец, на дванайстия месец, на двайстия месец (смях). Най-накрая той се роди и той е такъв сладък малък извор на радост, той е по-сладък от 80% от бебетата кученца. Ако ми казвате, че имам избор – или синът ми да бъде сериозно застрашен от глад и да умре от лечима болест през следващата година, или мога да натисна копче и той ще живее, ще тръгне на училище, ще доведе първата си приятелка у дома, ще отиде в университет, ще завърши, ще стане буден идиот, а след това ще почне работа, ще се ожени, ще има деца и ще стане мъж. Но всичко, което аз трябва да направя, е да натисна това копче и всеки ден от живота на сина ми един гигантски облак от СО2 ще бъде изпускан в атмосферата. Вие сте много млади и повечето от вас не са родители, но нека ви кажа нещо – няма родител в света, който не би натискал този бутон, докато не му потече кръв от ръката. Вие няма да накарате тези хора да останат бедни. Няма дори да ги накарате да не искат да станат по-богати. Затова, казвам ви, дами и господа, има само едно нещо, което ние в тази страна можем да направим, за да спрем климатичната промяна и то е да направим научни и технологични пробиви, които ще създадат чиста енергия, която е не само чиста, но също и евтина.

- Eдин въпрос...

- Не благодаря, искам всички да се приберем навреме тази вечер. Което няма да стане.

А единственото нещо, което "будността" може да предложи в замяна, е да промива мозъците на блестящи млади хора като вас, за да вярвате, че сте жертви, да вярвате, че нямате права, да вярвате, че това, което трябва да направите, за да стане светът по-добър, е да се оплаквате. Да протестирате. Да изливате супа върху картини. И ние, от тази страна на Камарата, не сме от тази страна защото не искаме да направим света по-добър. Ние седим от тази страна на Камарата, защото знаем, че начинът да направим света по-добър, е да работим. Да създаваме. Да градим. А проблемът с "будната" култура е, че тя дресира твърде много млади умове като вашите да забравят това. Благодаря ви много.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • ФЪРКАТИЧКО

  16 Юли 2023 12:41ч.

  Аз не разбрах нищо, но съм съгласна с автора! ?❤️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  16 Юли 2023 12:51ч.

  казано е отъ Флобер: съ напредване на технологиите, ште се увеличава глупостта. на този bg Уййййкинд се напънах да прочета тази логорея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  16 Юли 2023 13:25ч.

  Мдам. Еми ... . Щом е така - добре. У нас в деревне за такое лопатой по спине можно получить.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  16 Юли 2023 13:31ч.

  Добра е статията. Най-после малко здрав разум сред потопа от безумни идеи, идващ от Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Konstantin Kisin

  16 Юли 2023 19:24ч.

  всъщност е талантлив манипулатор - пропагандист и защитник на Запада срещу Русия, като си позволява "приятелска критика", например https://www.youtube.com/watch?v=qWz2deJZppE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи