Карл Густав Юнг през 1945-а: Цели народи, вярващи в своята непогрешимост, стават плячка на демонични сили - Германия, Америка, руснаците...

Карл Густав Юнг през 1945-а: Цели народи, вярващи в своята непогрешимост, стават плячка на демонични сили - Германия, Америка, руснаците...

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Това историческо интервю с основателя на аналитичната психология Карл Юнг е публикувано в швейцарския вестник Die Weltwoche на 11 май 1945 г., четири дни след капитулацията на германската армия при Реймс. Заглавието му е „Ще намерят ли душите покой?". Публикуваме го заради неговата непреходност и актуалност в тези тревожни за Европа и света дни. Както и заради дълбинните теми, свързани с колективната вина и отговорност на нациите, за която днес малко се говори, освен в учебниците по психология.

Die Weltwoche: Не мислите ли, че краят на войната ще предизвика огромни промени в душата на европейците, особено на германците, които сега се събуждат от дълъг и ужасен сън?

- О, да, разбира се. Що се отнася до германците, ние сме изправени пред психичен проблем, чиято важност все още е трудно да си представим, но очертанията му се долавят от примерите с пациентите, които лекувам. Едно нещо е ясно на психолога, а именно, че той не трябва да следва широко разпространеното сантиментално разделение между нацисти и анти-режими.

Имам двама пациенти, които очевидно са антинацисти, но сънищата им показват, че зад цялото им благоприличие все още е жива ясно изразена нацистка психология с цялото си насилие и жестокост. Когато швейцарски журналист попитал фелдмаршал фон Кюхлер (Георг фон Кюхлер (1881-1967) ръководи инвазията в Западна Полша през септември 1939 г. Той e осъден и вкаран в затвора като военнопрестъпник от Нюрнбергския трибунал) за германските зверства в Полша, той възмутено възкликнал: „Извинете, това не е Вермахтът, това е партията!“ - перфектен пример за това как разделението на порядъчни и непочтени германци е изключително наивно. Всички те, съзнателно или несъзнателно, активно или пасивно, са съпричастни на ужасите; те не са знаели нищо за случващото се и в същото време са знаели.

Въпросът за колективната вина, който е и ще продължава да обърква политиците, за психолога е несъмнен факт, а една от най-важните задачи на лечението е да бъдат принудени германците да признаят вината си. Вече много от тях се обръщат към мен с молба да ги лекувам. Ако исканията идват от онези „порядъчни германци“, които нямат нищо против да хвърлят вината върху няколко гестаповци, смятам случая за безнадежден. Нямам друг избор, освен да им предложа въпросници с недвусмислени въпроси като: „Какво мислите за Бухенвалд?“ Само когато пациентът разбере и признае вината си, може да се приложи индивидуално лечение.

- Но как е било възможно германците, целият народ, да изпаднат в това безнадеждно психическо положение? Може ли това да се случи с някоя друга нация?

- Позволете ми тук да се отклоня и да очертая моята теория относно общото психологическо минало, предшестващо националсоциалистическата война. Нека вземем за отправна точка малък пример от моята практика. Веднъж една жена дойде при мен и избухна в агресивни обвинения срещу съпруга си: той е истински дявол, той я измъчва и преследва и така нататък. Всъщност този човек се оказа напълно порядъчен и достопочтен гражданин, невинен, без каквито и да било демонични намерения. Откъде на тази жена й е хрумнала тази безумна идея за мъж-насилник? Да, просто дяволът живее в собствената й душа, която тя проектира навън, пренасяйки собствените си желания и ярост върху съпруга си. Обясних й всичко това и тя се съгласи, като покаял се агнец. Всичко изглеждаше наред. Но точно това ме притесняваше, защото не знам къде е отишъл дяволът, свързван преди с образа на съпруга. 

Точно същото нещо, но в голям мащаб, се случи в историята на Европа. За примитивния човек светът е пълен с демони и мистериозни сили, от които той се страхува. За него цялата природа е одушевена от тези сили, които в действителност не са нищо друго освен неговите собствени вътрешни сили, проектирани във външния свят. Християнството и съвременната наука реабилитират природата, освобождавайки я от демонизирания образ. Това означава, че европейците последователно поглъщат в себе си демоничните сили от света, като постоянно натоварват с тях своето подсъзнание. В самия човек тези демонични сили се надигат срещу привидната духовна несвобода на християнството. Демоните пробиват в бароковото изкуство: гръбначните стълбове се огъват, копитата на сатирите рият земята. Човек постепенно се превръща в уроборос (ядащ опашката си - бел.ред.), унищожавайки себе си - образ, който от древни времена е символ на обладан от демон. Първият завършен пример от този тип е Наполеон.

Германците показват особена слабост в лицето на тези демони поради тяхната невероятна податливост на внушение. Това се разкрива в тяхната любов към подчинението, в слабоволното им подчинение на заповедите, които са само друга форма на внушение. Това съответства на общата психическа малоценност на германците, следствие от несигурното им положение между Изтока и Запада. Те са единствените на Запад, които при всеобщото излизане от източната утроба на народите остават най-дълго с майка си. В края на краищата те се оттеглят, но пристигат на историческата сцена твърде късно, докато "мужикът" не е имал проблем със сепарацията. 

Затова германците са дълбоко измъчени от комплекс за малоценност, който се опитват да компенсират с мегаломания, въпреки че не се чувстват твърде комфортно в собствената си кожа! „Am deutschen Wesen soll die Welt genesen“ („Немският дух ще спаси света“. Това е нацистки лозунг заимстван от стихотворението на Еманюел Гайбел (1815-1884) "Признаването на Германия". Редовете от Гайбел стават популярни, откакто ги цитирал Вилхелм II в речта си в Мюнстер през 1907 г.).

Това е типична младежка психология, която се проявява не само в изключителното разпространение на хомосексуалността, но и в отсъствието на анима в немската литература (Гьоте е голямо изключение). Това се среща и в немската сантименталност, както и в понятието „Gemuetlichkeit“ (удобство, приятност), които в действителност не са нищо друго освен коравосърдечност, безчувственост и бездушие. Всички обвинения в бездушие и зверство, с които германската пропаганда атакува руснаците, се отнасят до самите германци. Речите на Гьобелс не са нищо друго освен германска психология, проектирана върху врага.

Германия винаги е била страна на психически катастрофи: Реформацията, селските и религиозните войни. При националсоциализма натискът на демоните нарасна толкова много, че човешките същества, попадайки под тяхната власт, се превърнаха в сомнамбулистични свръхчовеци, първият от които беше Хитлер, който зарази всички останали с това. Всички нацистки лидери са обладани в буквалния смисъл на думата и без съмнение неслучайно техният министър на пропагандата е белязан с белега на демонизиран човек – накуцване. Десет процента от германското население днес са безнадеждни психопати.

- Говорите за психическата непълноценност и демоничната внушаемост на германците, но мислите ли, че това важи и за нас, швейцарците, които са германци по произхода си?

- Ние сме защитени от тази податливост на внушение, защото сме малко на брой. Ако населението на Швейцария беше осемдесет милиона, тогава би могло да се случи същото и с нас, тъй като демоните са привлечени главно от масите. В колектива човек губи корените си и тогава демоните могат да го завладеят. Следователно на практика нацистите се занимаваха само с формирането на огромни маси и никога с формирането на личността. И това е и причината лицата на демонизираните хора днес да са безжизнени, замръзнали, празни. Ние, швейцарците, сме защитени от тези опасности от нашия федерализъм и нашия индивидуализъм. При нас такова масово наслагване като в Германия е невъзможно и може би в подобна изолация се крие начинът на лечение, благодарение на който би било възможно да се обуздаят демоните.

- Но в какво може да се превърне лечението, ако се извършва с бомби и картечници? Не трябва ли военното подчинение при една демонизирана нация само да засили чувството за малоценност и да влоши болестта?

- Днес германците са като пиян човек, който се събужда сутрин с махмурлук. Те не знаят какво са направили и не искат да знаят. Има само едно чувство на безгранично нещастие. Те ще положат неистови усилия да се оправдаят пред обвиненията и омразата на света около тях, но това няма да е правилният начин. Изкуплението, както вече посочих, се крие само в пълното признаване на вината. „Mea culpa, mea maxima culpa!“ (Моя вина, моя голяма вина (лат.)

В искреното покаяние човек намира Божията милост. Това е не само религиозна, но и психологическа истина. Американският курс на лечение, който се състои в прекарване на цивилното население през концентрационните лагери, за да се покажат всички ужаси, извършени там, е следователно напълно правилен. Невъзможно е обаче да се постигне целта само с морално учение, покаянието трябва да се роди в самите германци. Възможно е катастрофата да извади на бял свят положителните сили, от това самовглъбяване могат да се възродят пророците, също толкова характерни за тези странни хора както и демоните. Който е паднал толкова ниско, има дълбочина. По всяка вероятност католическата църква ще има богат улов на души, тъй като протестантската църква днес е пред разкол. Има факти, сочещи, че общото нещастие е събудило религиозния живот в Германия. Цели общини падат на колене вечер, умолявайки Господ да ги спаси от антихриста.

- Тогава можем ли да се надяваме, че демоните ще бъдат прогонени и един нов, по-добър свят ще се издигне от руините?

- Не, от демоните все още не можем да се отървем. Това е трудна задача, чието решение е в далечно бъдеще. 
Сега, когато ангелът на историята напусна германците, демоните ще търсят нова жертва. И няма да е трудно. Всеки човек, който загуби сянката си, всеки народ, който вярва в своята непогрешимост, ще стане плячка. Ние обичаме престъпника и изпитваме горещ интерес към него, защото дяволът ни кара да забравим гредата в собственото си око, докато гледаме съчицата в окото на брата си, а това е начин да ни измами. Германците ще открият себе си, когато приемат и признаят вината си, но други ще станат жертва на мания, ако в отвращението си към германската вина забравят собствените си несъвършенства. Не трябва да забравяме, че фаталната склонност на германците към колективност е не по-малко присъща и на други нации-победители, така че те също могат неочаквано да станат жертва на демонични сили. „Общата внушаемост“ играе огромна роля в днешна Америка и колко силно руснаците вече са омагьосани от демона на силата, е лесно да се види от последните събития, които трябва донякъде да смекчат мирния ни възторг. Британците са най-разумни в това отношение: индивидуализмът ги освобождава от влечението към лозунгите, а швейцарците споделят удивлението си от колективната лудост.

- Тогава трябва да чакаме с нетърпение да видим как демоните ще се проявят в бъдеще?

- Вече казах, че спасението се крие само в мирната работа по възпитанието на личността. Не е толкова безнадеждно, колкото може би изглежда. Силата на демоните е огромна, а най-модерните средства за масово внушение - пресата, радиото, киното и т.н. — са на техни услуги. Въпреки това християнството успя да защити позицията си пред непреодолим противник и то не чрез пропаганда и масово покръстване – това се случи по-късно и се оказа не толкова значимо – а чрез убеждаване от човек на човек. И това е пътят, по който също трябва да поемем, ако искаме да обуздаем демоните.

Не сте за завиждане, трудна е задачата Ви да напишете каквото Ви казах за тези същества. Надявам се, че ще можете да изложите възгледите ми по такъв начин, че хората да не ги приемат за твърде странни. За нещаситие - това е моята съдба - хората, особено тези, които са обладани, да ме мислят за луд, защото вярвам в демони. Но тяхна работа е да мислят така. Знам, че демони съществуват. Те няма да намалеят, това е толкова вярно, колкото и фактът, че Бухенвалд съществува.

"Werden die Seelen Frieden finden?" Ein Interview mit Prof. C. G. Jung von P.S. In: Weltwoche, Zurich, 11.5.1945.

Източник: spisanie8.bg

 

 

 

 

Коментари

 • "Британците са най-разумни в това отношение:" - ех, британците!

  01 Яну 2023 10:18ч.

  "Не трябва да забравяме, че фаталната склонност на германците към колективност е не по-малко присъща и на други нации-победители, така че те също могат неочаквано да станат жертва на демонични сили. „Общата внушаемост“ играе огромна роля в днешна Америка и колко силно руснаците вече са омагьосани от демона на силата, е лесно да се види от последните събития, които трябва донякъде да смекчат мирния ни възторг."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това се среща и в немската сантименталност, както и в понятието „Gemuetlichkeit“ (удобство, приятност), които в действителност не са нищо друго освен коравосърдечност, безчувственост и бездушие."

  01 Яну 2023 10:49ч.

  Цитираният пасаж всъщност изразява алфата и омегата на цялата същностна гордост на западната цивилизация като начин на живот, превъзхождащ всички останали - това е цивилизация на консумеризъм и презадоволяване, задаваща критериите за (псевдо)свобода, прогрес и просперитет. Т.е. синдромът не засяга само германците, а по един или друг начин всички западни народи. И е непрекъснат извор на фалшива гордост - фалшива, защото се основава на неизлекуван или може би нелечим комплекс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Всички обвинения в бездушие и зверство, с които германската пропаганда атакува руснаците, се отнасят до самите германци. Речите на Гьобелс не са нищо друго освен германска психология, проектирана върху врага."

  01 Яну 2023 10:51ч.

  Както се казва, без коментар... По-ясно и красноречиво (на фона на истерията, която се поддържа по русофобска линия) не може да се каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  01 Яну 2023 11:48ч.

  толкова характерно за англо-саксите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така наречената "Европа", тугедър със всички англоезичници, ще последва съдбата на Картаген

  01 Яну 2023 11:47ч.

  Всички ще помнят за тях само каквото трябва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лирерални идеологеми

  01 Яну 2023 11:58ч.

  "Колективната вина" е инструмент на мракобесието и Юнг усърдно го заточва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  01 Яну 2023 14:41ч.

  Днес от един демоничен колективизъм на германците - нацизъм, засягащ основно две народности (евреите и циганите ) под вещото лечение на англосаконците се отиде към друг, още по свиреп демон - джендър идеологията, засягаща всики народи, която цел е създаване на аморфно общество, без репери за цел и съпротива към безпрецедентна експлоатация от една малцинствена каста от неолиберали, които живеят истински живот, а на останалите предлагат екзарц съществуване, наричайки го свобода, свободно движение, човешки права, господство на закона, защита от насилие на жените и т.н. Уважаемият Юнг, никъде не споменава за травмата нанесена на германската нация от унизителните условия Версайския договор след ПСВ на талантливата във всяко отношения германска нация ( справка за науката в Германия след ПСВ ). Опасявам се, че дълбоко ще съжаляваме за подтискането на „Немския дух“, както и да се разбира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  01 Яну 2023 20:49ч.

  LOL На немците все някой друг им е виновен. Не мога и не мога да разбера раболепието и преклонението на някои, които наричат себе си българи, пред тая мракобесна нация, от която само сме страдали. Очевидно сме по-болни от немците. Вече не ме е дори яд, че България няма да има след няколко десетилетия. Наистина вече не ме е яд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди Версайския беше Брест-Литовския

  01 Яну 2023 23:17ч.

  мирен договор, подписан точно на 40-тата годишнина на нашето Освобождение с победители Германската, Австро-унгарската и Османската имшерия, както и Царство България. Проверете какви са неговите клаузи, защото именно те предизвикаха гражданската война в Русия след подписването му, с образуването на Украйна и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  02 Яну 2023 0:01ч.

  Винаги съм мислил за силата на волята на тази нация и способността и да се възражда и да постигат целите си.Мислил съм и дали технит вождове са били адекватни на реалностите. Преди 10 години пропъттувах 14 000 км с влакове в Русия, скитах по Сибир за да разбера дали Хитлер е бил обхванат от демона на лудостта. На 4-тия ден бях убеден, че е бил луд, за да започне Източната офанзива, която е била обречена. Народът го следвал не от страх, а от желанието за реванш, от унижението преживяно след ПСВ и несправедливия договор наложен главно от Франция. Унижението не може да бъде само индивидуално чувство то е и общностно. ВСВ е непосредствено продължение на ПСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  02 Яну 2023 0:16ч.

  Брест-Литовския договор е подписан по необходимост, за да не се разпадне Руската империя. Той спасява Русия от пълен позор, довежда до укрепване на болшевишката власт, вкарвайки Русия в тежка гражданска война, разбира се не без западна намеса и на края довежда до възраждането на Руската империя под формата на СССР или като са го наричали Съветска Русия. Русия не е искала ПСВ, тя е била въвлечена в нея от Западните държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  02 Яну 2023 1:16ч.

  И психично-болните са ужасно упорити. Питай психиатрите. Еле онези, които страдат от персистиращо налудно разстройство. И не, Хитлер луд не е бил. Лудостта на немеца е от преди това. Чети книги. Ти си от онези идиоти, които се кланят на убийците си. Престанете с това преклонение пред немската сган. Това са хора с масово личностно разстройство. Мислят краткосрочно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешите за ПСВ и революциите в Русия

  02 Яну 2023 15:53ч.

  В края на 1916 г. фронтът с Германия е бил стабилизиран. Февруарската революция е била ненужна, но е имало ядро от офицери и князе които искали да се отърват от царя, настъпил е хаос, особено в армията, но все пак не е имало пораженство. След следващата Октомврийска революция, само Ленин е искал мир на всяка цена, дори и другите видни болшевики не сбили съгласни със загуба на такива обширни територии далече зад фронтовата линия, всъщност почти цялата промишлена база на Русия в Европа. Затова Троцки е отказал да подпише такъв абсурден мирен договор, а и е било ясно че Централните сили не могат да спечелят. Само че Ленин се е наложил, той е искал да получи спокойствие и спаси революцията им на всяка цена която руския народ може да плати. Ленин не е имал шанс да спечели в гражданската война, ако не е играл гениалния ход да раздаде земята на селяните (Декрет за земята), при над 80% безимотно селско население как няма да надделее над защитниците на помешчиците, като Колчак например? Брест-Литовския мирен договор не е спасил Русия, а болшевишката власт, както я е разбирал Ленин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бащата на психологията е прекрасен психолог, най-добрият в света, но ...

  01 Яну 2023 14:43ч.

  за жалост веднага след войната в 1945 година е нямало как да разбере (и да признае) истинската причина за войните в човешкото общество, както и ролята на отделните народи в управлението на Планетата и прочие .... Да, навярно ДЕМОНИТЕ са главните виновници за унищожението на човеци от други човеци, но има и друга причина за войните и ключът към тази причина е в Източното ПРАВОСЛАВИЕ, което на пръв поглед непонятно защо, искат да унищожат. ............. Хер Юнг отбелязва ролята на ХРИСТИЯНСТВОТО в справянето с демоните. : ........... "Вече казах, че спасението се крие само в мирната работа по възпитанието на личността. (!) Не е толкова безнадеждно, колкото може би изглежда. Силата на демоните е огромна, а най-модерните средства за масово внушение - пресата, радиото, киното и т.н. — са на техни услуги. .......... Въпреки това християнството успя да защити позицията си пред непреодолим противник и то не чрез пропаганда и масово покръстване – това се случи по-късно и се оказа не толкова значимо, а чрез УБЕЖДАВАНЕ от човек на човек. И това е пътят, по който също трябва да поемем, ако искаме да обуздаем демоните." .... Голям човек е хер Юнг. И да добавим, Източното Православие прави много повече за бъдещето и доброто на Човека на Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арестович

  01 Яну 2023 15:04ч.

  нали каза в едно предаване отпреди 5 години, че средностатистическият украинец е внушаем. Демоните влязоха в него от общо взето едно място: други – руснаците – са виновни, че 20 години не можем да си формираме държава. Правиха –струваха гледаха пак някой да ги владее и междувременно давиха и давят това чувство за вина и малоценност с истерични послания, че са свободни, горди, демократи и т.н. Юнг е казал достатъчно по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Внимавайте с присъдите

  01 Яну 2023 15:10ч.

  Внимавайте с вашите присъдите, че също са проекции

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човек по неизбежност проектира,

  01 Яну 2023 15:37ч.

  защото между него и външния свят има едно изнчално несъвпадане – извор на всичките ни беди. Тук никой не изрича присъди, разсъждаваме върху текста. Привиждането на присъди също е проекция, нали така :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои са господарите на мисленето?

  01 Яну 2023 15:52ч.

  Много просто: онези, които е забранено да се критикуват и коментират. Установете кого е забранено да критикувате и кои не са споменавани в примитивните ви коментарчета в примитивните ви форумчета - и ще се доближите до истината! Тъжно е, но даже не смеете да ги споменете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  01 Яну 2023 16:37ч.

  Чак пък тъжно. Мисълта убива действието, а рахатът размеква ума. И въобще, с пръ—я боя не става. А Юнг е интересен и с богато въображение изследовател на психичното, но не е подкрепен от научни доказателства. Все пак, прозрението му за архетипите, сред които е и архетипът на демонът, т.е. злото, е много ценно. Според Юнг архетипите са вродени образи, според мен – придобити в общуването, но пък и Чомски смята, че редица граматически способности са вродени, та знае ли човек. Смята се, че сериалите са пристрастяващи за хората именно заради опората им на архетипите – майката, бащата, детето, добрия, злия, измамникът и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "но не е подкрепен от научни доказателства"

  01 Яну 2023 16:48ч.

  Има науки (такива са науките за човека и културите), които само описват, предприемайки допускането, че няма еднозначни обяснения. А няма ли еднозначни обяснения, доказателствената база е само тип епистемологична симулация на преживяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  01 Яну 2023 20:51ч.

  Онова, което си описал, доколко е наука в такъв случай? Наука ли е изобщо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз вече не се срамувам, имай го предвид

  02 Яну 2023 9:50ч.

  Има типове научна рефлексия, науката не е нещо монолитно. Не е наука, изграждана по методологията на аналитичните науки, а на дескриптивните такива. И не трябва да се забравя, че науката е дисциплиниращ консенсус по отношение на истината, следователно обективността на истината винаги следва да се поставя в кавички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  03 Яну 2023 11:24ч.

  А аз се срамувам, защото едно време се радвах, че България е в ЕС. Срамувам се от себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дипломиран психолог

  01 Яну 2023 16:08ч.

  "Колективна вина" е нонсенс. Всяка вина е лична и личността носи персонална отговорност за мислите си, думите си и действията си. Колективът се събира от интерес за някаква обща работа, но индивида носи лична отговорност дали да се включи в колектива или не. Кой разбрал - разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересен поглед на Юнг

  01 Яну 2023 16:31ч.

  благодарност на Гласове, че го публикуват за Нова Година. Все пак Юнг не се е занимавал с Православието и славянството, и неговото твърдение "колко силно руснаците вече са омагьосани от демона на силата" не се потвърди във времето. Всеки победител се чувства силен, това е нормално, но демоните успяват да завладеят хората едва когато те загубят чувството си за мярка. Мярката е урока който Адам и Ева е трябвало да научат, щом като са поискали да станат свободни творци, затова всички техни творения които се стремят към мащабност, но не са направени с чувство за мярка са осъдени на разрушение. Това се вижда ясно от историята на Западната римска империя, после от католицизма с неговата инквизиция, йезуити и клади, после от новото време със стремеж към знанието, защото то също дава сила (Бейкън) както и вярата, после от колонизирането на света, после от комунизма и фашизма, сега от глобализма и либерализма на нравите. Всички те следват обща схема на завладяване на сърцата и умовете с предложения за консумация на блага като хляб, зрелища, спасение на душата, материални придобивки чрез съчетаване на наемен труд, наука и технологии, откраднати ресурси от диваците в колониите и удобен начин на живот в метрополиите. На пръв поглед добри и привлекателни неща, но всички предлагане за ползване без чувство за мярка и отговорност, така гордостта на хората хвърчи до небесата. По това те се сближават с демоните, но нямат тяхната хитрост и лесно губят всичко като блудния син от притчата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ролята на ХРИСТИЯНСТВОТО в справянето с демоните

  01 Яну 2023 16:53ч.

  може да се прояви по един-единствен начин: като се подмамят демоните да вземат участие в един колективен процес на изграждане на ОБЩЕСТВО. Обществото обезличава демоните и ги прави да бъдат във все по-малка и по-малка степен демони. В това е могъществото на Източните религии: Източното Православие и Мюсюлманизма. — Те учат човеците да бъдат заедно, да уважават родствените връзки. Западният тип религии на свой ред са такива, че в тях е заложена идеята за индивидуализма. Вялно е че индивидуализмът кара човека да се чувствува ярка и неповторима личност. Но ярките и неповторими личности имат нуждата непрекъснато да подхранват своята яркост и неповторимост посредством СЪСТЕЗАНИЯ СЪС СЕБЕПОДОБНИТЕ, при което винаги има някой, който е победител и някой, който е победен. При което славата (яркостта и неповторимостта) е за победителя, а за победения остава срама, немощта, разрухата и смъртта. Вероятно Западът се опиянява от поляризацията, която е пряко следствие от тази състезателност (competition).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общност имат всички същества

  01 Яну 2023 17:15ч.

  а това което описвате бе опитано чрез болшевизма и е минат етап. Вече стана ясно, че заедността и правото да си различен са необходими, но само ако на всички стане ясно къде е мярката и на двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логос

  01 Яну 2023 18:05ч.

  Без идея и чувство за индивидуално няма самоосъзнаващо се цяло, има само общо. Съборната индивидуалност се нарича индивидуация (самоосъзнаващо се всеобщо) - и тъкмо Юнг е въвел този термин в научна употреба през ХХ век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  01 Яну 2023 17:35ч.

  Мен ме изненада тезата за съпричастността, за това, че всички германци "не са знаели и същевременно са знаели за ужасите...". Различното мнение е било жестоко санкционирано - има примери. Поради това ми е трудно да си представя, че обикновените хора, при това с внимателно дозирана информация, са били длъжни "да осъзнаят вината си". Цитирам по памет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  01 Яну 2023 20:54ч.

  Не били знаели ... Днес немците се шегуват, че пак ще им се наложи да казват, че не били знаели. При който вярва, че не били знаели, е настъпила мозъчна смърт или изобщо не познава света, в който живее. Писна ми от невежи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немското бездушие е все още същото!

  01 Яну 2023 19:03ч.

  "немската сантименталност, както и в понятието „Gemuetlichkeit“ (удобство, приятност), които в действителност не са нищо друго освен коравосърдечност, безчувственост и бездушие". А ние искахме да стигнем европейците...!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  01 Яну 2023 20:55ч.

  Защото сме дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това се разкрива в тяхната любов към подчинението, в слабоволното им подчинение на заповедите, които са само друга форма на внушение.

  01 Яну 2023 20:46ч.

  Изключително точно. Не съм фен на Юнг, но този анализ на немците го чета за пореден път и за пореден път се удивлявам колко е в десятката. Между другото, Юнг е бил агент на ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние сме минали под 500 г. робство

  01 Яну 2023 23:31ч.

  а те под повече от 1000 г. покорство, като непокорните или са били избивани, изгаряни и други подобни, или някоя нощ са драсвали за Новия свят. Тевтонският орден в бил даван за пример с това как е избил и дресирал прусаците до степен да си забравят и езика. Затова оцелелите не само са дисциплинирани, но са и доносници на властите без всякакво чувство за вина. Нямали са просторите на Русия където можеш да отидеш да живееш ако не си доволен от болярина, от нови канони на вярата и други подобни тегоби. Така са формирани казаците в дивите земи, староверите, заселен е Севера, Урал и Сибир, пък и болярите не са смеели да прекаляват. Русия е Европа и Новия свят (Америка) в едно цяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  02 Яну 2023 1:19ч.

  Да, доносниченето на немеца е прословуто. Дай му задача да доносничи и той ще предаде преследва и брат си с по-голяма страст от истинския си враг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  01 Яну 2023 23:36ч.

  Към днешно време англосаксонците са направили така, че германците поне в 60 % са напълноно джендъросани, т.е. безсилни да се съпротивляват. Демоните на лъжата и злото са в Северна Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  02 Яну 2023 1:21ч.

  Стига вече с това “някой друг ми е виновен“. Докога с това малоумие? Унизително е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неутрален

  02 Яну 2023 10:53ч.

  В изказванията Ви се проявява една озлобена и необоснована германофобия. В рамките на програмата за демилитаризацията на мисленето на германците, провеждана от окупацията ѝ от победителите досега, систематично и догматично се изгражда безпрецедентен комплекс за вина. Вие подкрепяте догмата, колкото и алогична и безпочвена са е формулировката ѝ. Аналогично би трябвало да се чувстваме виновни, защото не сме предотвратили зверствата в "Белене" например, само защото някой идеолог е решил, че е "трябвало" да знаем за тях. Откровения дефицит на причинно-следственост на подобни разсъждения не пречи в продължение на десетилетия да бъдат размахвани като сатър и използвани за нечисти идеологически цели. Една елементарна критичност би помогнала, да излезем от оковите на тази тесногръда индоктринираност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно елементарно сравнение на числата

  02 Яну 2023 15:36ч.

  показващи броя на убитите (не загинали в бой) в немските концентрационни лагери, масови разстрели на много места, като край Киев (Бабий Яр) с тези на други места, показва че не става дума за отделни садисти, а за масова психоза към убийство на нарочените за ненужни да живеят. Това не е достатъчно, възможно е само ако липсват елементарни вътрешни задръжки от морален характер. И ние сме били клани от турци и помаци, знаем за какво става дума някой да повярва че има хора които са създадени само за да бъдат стадо (рая) за клане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  02 Яну 2023 8:37ч.

  Следва да припомня на Гласове, че окончателната и безусловна капитулация на Германия е подписана от генерал-фелдмаршал Вилхелм Бодевин Йохан Густав Кайтел на 08.05.1945 г. в Берлин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Склонността към колективизъм била източникът на всички беди и храна са демоните

  02 Яну 2023 8:42ч.

  Че ние сме си много добре тогава! “Колективът” у нас хич го няма. Колективизмът е нещо несъществуващо на тази територия. Тука всеки е сам за себе си и самодостатъчен. Ние нищо не сме в състояние да направим заедно. Никой не е съгласен с другите, а понякога и със себе си. Ееее, тука демоните не виреят значи на колективна основа. Всеки си има свое лично демонче (малък немощен бяс) и големи бели не могат да станат. Ние сме по дребните селски тарикатлъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде сега да си мерим “демоните”

  02 Яну 2023 8:44ч.

  Моят е по-голям от твоя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  02 Яну 2023 11:09ч.

  психоънълитичниъ антрополог юнг (ученик на харалан) и тук е булшит какту викът жълтопаветницити нъ вълшебния си майчин bg eзикъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи