Интелектът на човека живее и след него: За 90-та годишнина от рождението на проф. Александър Фол ИК „Гутенберг“ издаде отново негова книга 

Интелектът на човека живее и след него: За 90-та годишнина от рождението на проф. Александър Фол ИК „Гутенберг“ издаде отново негова книга 

Автор: Велиана Христова, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Има личности в науката, чиито имена са емблеми в тяхната професионална област. Когато се каже тракология, на секундата всички си спомнят за проф. Александър Фол. Не само защото той създаде тракологията като наука, но и защото анализира и обясни на света, че траките, населявали в древността Югоизточна Европа, са били самостоятелна цивилизация, по-ранна и различна от елинската и стояща самостойно в зората на европейската цивилизация. Не, не етнос –„ етносът е по-скоро територия с определен начин на живот, културата не е етнически  определима, тя е начин на живот“, казваше големият учен, историк и филолог. Траките са имали различен начин на живот от елините, различен бит и вярвания, т.е. различна култура, определима с днешните ни понятия като цивилизация. Затова ми се струва нелепо, когато някои задават въпроса имаме ли сега гени от траките – не гени, останали ли са сега у нас следи от културата на  траките?  

От години вече издателската къща „Гутенберг“ следва традицията си да преиздава книги на проф. Фол, но този път изненада читателите си – защото новопоявилата се книга “Епаминонд“ е излязла  от печат в далечната 1967 г., Александър Фол я е написал, когато е бил на Христова възраст. Но в нея, както отбелязва в предговора сега издателят д-р Анатолий Кънев, вече личи познавачът на елинистичната епоха и на историята на Югоизточна Европа. „Гутенберг“ посвети изданието на 90-та годишнина от рождението на професора, която отбелязахме на 3 юли т.г. Самият д-р Кънев, известен столичен стоматолог, е човек, силно изкушен от историята, от българщината, националната памет и духовността,  председател на културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“, от четвърт век всяка година организира и предвожда ученическия поход „По стъпките на четата на Таньо Войвода“ от Тутракан до Попово, издава сп.  „Пътят“.

Проф. Фол, автор на над 400 научни монографии, студии и статии,  е основател на Института по тракология при БАН (1972 г.), днес Център по тракология "Проф. Александър Фол" в Института за балканистика.  Помнят се усилията на проф. Фол за институционализиране на науката тракология, за провеждането на световните конгреси по тракология, за въвеждането на такава дисциплина в университетските програми по история, както и за създаването на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ".

И преди съм писала, че с едно от своите начинания проф. Фол повдигна Желязната завеса далеч преди края на ХХ в. С инициирането и организирането на поредица изложби, начевайки с изложбата "Тракийските съкровища", която посети едни от най-големите и забележителни музеи в света - Париж (1974), Виена (1975), Лондон (1976); "Рогозенското съкровище" - Британския музей (1986), Бон (2004-2005) и др., последната от които "Златото на траките" - Париж (2006), съпроводени с лекции и симпозиуми, страната ни популяризира културно-историческото наследство на българските земи от древността и интернационализира тракологията на световната научна сцена. "Човекът е ум, емоции, воля и нравственост ", ми каза проф. Фол в едно свое интервю, включено в сборника  с негови текстове "Самотният пешеходец" (изд. 2012 г.), чийто редактор имах честта да бъда.

Издадената сега от „Гутенберг“ книга съдържа пет статии, по-скоро изследователски есета на Александър Фол, проследяващи жизнения път на елинския учен и философ от  ІV век пр.н.е. Епаминонд, поел попрището на пълководец и извел Тива на челни позиции в Елада, побеждавайки спартанците.  Авторът проследява как и защо един блестящ учен и оратор в древността изоставя словото и го заменя с меча.  Текстовете са писани преди 56 години, но носят характеристиките на онзи характерен и ненадминат интелект на Александър Фол, който му позволява да прави философски изводи от описанието и хода на забравени исторически събития.  Ето например един пасаж от статията „Дългът да бъдеш пръв“: „В Беотия не бе дошло времето на политическата корупция и на демагозите оратори, открили в изплашения от недоимъка народ най-лековерната публика. Тук бе силна демокрацията и магистратите спазваха традициите й, народното събрание не се бе разделило на партийни котерии, настръхнали една срещу друга, готови на предателство заради интересите си.“… Кога е писано това – през 1967 г. за древна Елада, или през 2023 г. за злощастна България?

„Замисляли ли сте се как се е налагал редът в и между тези 250-300 градове-държави, дарили ни Демокрацията  като модел на управление? Каква е била тя в античността и каква е сега? И кое определя дали към перото или към меча да посегнем? На много подобни въпроси проф. Александър Фол дава отговори в тази малка, но само по обем, книга“ – пише д-р Кънев в краткия предговор към изданието, показващо Елада, люшкаща се между крайностите на олигархията („властта на знатните“)  и несигурността на демокрацията („властта на народа“). А всъщност – будеща  мисъл и съвести в днешния ни ден.  Сякаш потвърждаваща сакралното вярване на траките, че енергията на интелекта е безсмъртна, част от енергията на Космоса... 

Книгата“Епаминонд“ може да бъде закупена или поръчана в ИК „Гутенберг“  - София, ул. „Осогово“  60,  тел. 0884-57-45-31

 

 

 

 

Коментари

 • траките - силно езотерична и автентична култура

  01 Ное 2023 9:55ч.

  И все пак, и до днес не е казана самата истина за траките. Някой бди това да не се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ален

  12 Ное 2023 13:55ч.

  При това единствената езотерична в Европа. Истината е трън в очите на онези опитващи се всячески да я скрият. Но всичко от траките е кодирано в земята и то един хубав ден ще излезе от там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  01 Ное 2023 10:10ч.

  Странно славословене за Ал. Фол, който беше любимец на Людмила Живкова, а преди това се отлаза от баща си, Николай Фол., защото по комунистическите разбирания старият Фол бил служил на цар Борис, ерго бил враг на народа. Самият Ал. Фол ми е бил преподавател - надут пуяк, чиято цел беше не да ни научи на нещо, а да се самоистуква като ни показва, колко е умен и велик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Студент на Ал. Фол

  03 Ное 2023 20:07ч.

  Никога не се е отказвал от баща си. И на мен ми е бил преподавател и съвсем не беше надут пуяк, а се опитваше да ни налее нещо в главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  05 Ное 2023 14:48ч.

  Вярвам, че не Ви е научил "на нещо" и целта му е била "да се самоизтУква", щом не Ви е научил дори да пишете правилно. Но не мога да приема, че е отговорен и за Вашето неумение да си служите със запетаите. Всички, които отричат значението на тракийските народи, омаловажават величието на Българиите. Но Вие Вероятно не знаете, че България на юг от Дунав е само поредната България. И е много вероятно да остане последна; та нали неуки безродници като Вас работят неуморно за това; без значение - дали поради робска психика, подкупност или обикновена неграмотност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко Станков

  08 Дек 2023 11:22ч.

  А.Фол беше водещ офицер от Държавна сигурност на агент-доносник и клеветника Божидар Димитров и цяла плеяда подобни агенти , които не заради талант и качества, а само поради този факт станаха хабилитирани ,,учени’’ и БАН-ичари! А .Фол беше офицер от Д.С.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  03 Ное 2023 12:07ч.

  Много от тезите му за траките са изключително спорни, а други са такива свръхинтерпретативни конструкти, че предизвикват смях с вижданията за степените на посветеност, сакралността, ритуалността и възлиянията. Човек като го чете ще остане с убеждението, че пустите му траки осквен мистерии и възлияния към боговете друго не са правили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Студент на Ал. Фол

  03 Ное 2023 20:10ч.

  Първо прочетете нещо от него и след това пишете - например "Социална и демографска структура на Древна Тракия", "Политическа история на Древна Тракия", анализите на писмените извори и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи