In memoriam: Милан Кундера и подривната власт на иронията

In memoriam: Милан Кундера и подривната власт на иронията

“Народите оцеляват при смяната на режимите. Но лишавайки една нация от нейната култура, т.е. от нейната памет и самобитност, я обричат на смърт”. В памет на Милан Кундера, който почина на 94-годишна възраст, публикуваме отново един текст на "Фигаро" в "Гласове" отпреди три години. Снимка: АФП, архив

Милан Кундера е роден в Чехословакия. През 1975 г. той емигрира във Франция. Видимата баналност на тези две изречения е измамна: с изключителна простота, почти разочароващи, те представят обаче уникалната биография, разрешена от френско-чешкия писател за френските издания на неговите книги и особено за неговите “Прозведения”, публикувани от “Галимар”, в престижната “Библиотека на Плеядата”, рядко оказвана привилегия на жив писател. 

Какво би могло да се случи между 1 април 1929 г., когато се ражда в Бърно, Чехословакия (града, в който израства и учи до 1948 г., преди да влезе във факултета в Прага), и лятото на 1975 г., когато заживява във Франция? Как един добър студент, влязъл в Комунистическата партия на 18-годишна възраст, син на уважаван музикант, станал впоследствие забележителен писател, е бил принуден да бяга, ставайки дори чужденец в родната си страна - до такава степен, че да загуби гражданството си, което символично му бе върнато преди година от посланика на Чешката република във Франция?

Достатъчни са една реч и една шега.

На първо място, една реч. Юни 1967 г.: както обикновено, чехословашките писатели провеждат конгрес в двореца “Винохради” в Прага, в зала “Маяковски”, надиплена за случая с богати червени драперии; жегата е задушаваща, копчетата на ризите се разкопчават, а писателите се редуват на трибуната в атмосфера, която не предразполага за слушане. Но именно тук, сред потните участници в конгреса, се разиграва първо действие на това, което скоро ще бъде наречено “Пражката полет”: един след друг писателите, поканени да вземат думата, се изказват остро срещу цензурата, искат свобода на словото и мнението (поне за творците) и се обявяват срещу претенциите на сталинизма да уеднакви умовете, криминализирайки всяка форма на културно творчество, което се отклонява от официалната догма. Мнозина от тях са искрени марксисти.

Един от тях все още е слабо познат извън тези стени, но името му е достатъчно, за да привлече вниманието на аудиторията: Милан Кундера е натоварен да произнесе реч при откриването на конгреса, която е озаглавил “Да върнем на литературата нейно качество и достойнство”. Тезата му може да се резюмира така: именно със своите корени, задълбочено изследване на нейната култура, история и литуратура, една нация може да гарантира бъдещето си; задушавайки собствената си идентичност и слагайки намордник на някои от най-блестящите си умове с мотива, че разсъжденията им не се вписват напълно в естетическите рамки на социалистическия реализъм, чехословашкият режим сам се обрича на гибел. Речта е посрещната с петнайсетминутни овации, както съобщават по-късно ентусиазирани свидетели; само че в залата е и един дебел и плешив мъж, който не закъснява да изрази на висок глас своето недоволство и гневно да напусне. Гостите затаяват дъх. Сцената би била комична, ако не беше притеснителна: мъжът е не друг, а Иржи Хендрик, номер две в режима, виден и страшен член на Чехословашката комунистическа партия…

Надеждите, родени в този ден, излизат извън писателския и артистичен кръг в страната и се разпространяват много бързо сред населението: хората вече мечтаят за лекота и свобода, представят си нови художествени форми, по-малко недоверчиви са и излизат повече… През януари реформаторът Александър Дубчек идва на власт: примката на режима се разхлабва. Говори се за “социализъм с човешко лице”. В литературните вестници (особено в един от тях, “Литературни новини”), писателите продължават да упорстват: те искат да дишат. Да пишат и да публикуват, без да искат нечие позволение, още по-малко това на правителството или на Комунистическата партия. Скоро ще настъпи пролетта: умовете се събуждат, оптимизмът най-накрая е позволен…

"Шегата" 

Но да се върнем на Кундера: освен за речта, става въпрос и за една шега. Шега, която не е по вкуса на всички. 

Това е историята на един студент комунист, Лудвик Ян, уважаван в университета и пламенен последовател на самокритиката, знак за уважение към господстващата идеология, в чието познаване той се отличава също толкова, колкото и в учението. Лудвик има всичко, за да успее в живота - включителната лудата любов, която изпитва към своята другарка Маркета, за която смята, че също го обича. Но ето: без да се замисля много и за да си направи шега, ѝ праща пощенска картичка с доста загадъчно изречение, което завършва с думите “Да живее Троцки!” и изглежда иронично подкопава комунистическата доктрина. Случаят се разчува: много бързо Людвик е изключен от партията, след това от университета и започват неприятностите… 

“Шегата” е първият роман на Кундера, завършен през 1967 година. Публикуването му в Чехословакия среща доста трудности, така че френският му превод ще бъде първото му оригинално издание.

На журналистка от France Culture, която го пита за политическия отзвук на този роман, който явно е ядосал чехословашките власти, Милан Кундера отговаря през 1968 г.: “Когато започнах да пиша този роман, си мислех, че започвам да пиша любовен роман; а после бях много учуден, понякога дори неприятно изненадан, че всички го смятат за политически или идеологически роман. Но любовта по онова време се определяше страшно много от социалните, историческите условия (…). Така че тази любов, описана в романа, тази любов е доста мрачна, лоша любов, доста садистична любов, и мисля, че тази любов изразява основните болки на това време”.

Това е всъщност истинското престъпление на Кундера, поне в очите на властите в страната: че не се затваря в една-единствена категория на възприятие. Че не представя нито движение, нито течение, нито доктрина - а е на свой руд ту романтична, ту разумна, политическа или лека, сериозна или иронична… Че има повече от едно лице, като героят в романа.

Именно тази непоносима лекота на битието коства на героя от “Шегата”, както и на самия писател, упреците, а после и цензурата на властите. Защото след пролетта идва зимата: в нощта на 20 срещу 21 август 1968 г., войските на Варшавския договор нахлуват в страната. Краят на експеримента и връщане към ортодоксалния, недвусмислен комунизъм. Край на шегата. Не можеш да се закачаш с червените.

Трагично десетилетие

Самият Кундера, чиято писателска дейност вече е трайно възпрепятствана от цензурата, вижда как се сбъдват най-лошите му страхове: с повторното замръзване на чехословашкият творчески живот, пред очите му изчезва цялата култура (и следователно идентичност) на неговата родина. В интервю за “Монд” през 1979 г. той се връща надълго към последвалото трагично десетилетие: “Хората на културата не само се отстраняват или наказват; те трябва да изчезнат от паметта. Имената им вече не могат да бъдат намерени в справочниците. Културата обаче е паметта на народа, колективното съзнание за историческата приемственост, начин на мислене и живот. Книгите и картините са само огледалото, в което тази дълбока култура се отразява, концентрира, съхранява”.

Във Франция през 1975 г. той намира свободата. Дори пише накрая книгите си направо на френски, почит към страната, която му е позволила да развива таланта си. Във Франция обаче, където през същата пролет на 1968 г. по стените пишеше “забранено е да се забранява”, приветстваха възторжено онези, които далеч от Прага слагаха намордник на писателите, и потъпкваха стария свят и остарелите идентичности. Кундера никога не се е поддавал на това сравнение: точно обратното, той виждаше разликата между едната пролет и другата, противоречието между двете събития, чийто антагонизъм дори подчертава в предговора си към романа на Йозеф Шкворецки “Чудото в Бохемия”: “Парижкият май поставяше под въпрос това, което наричаме европейска култура и нейните традиционни ценности, докато Пражката пролет беше страстна защита на културната традиция в най-широкиа и толерантен смисъл на думата, защита както на християнството, така и на модерното изкуства, и двете еднакво отричани от властта”.

Във Франция днес 91-годишният писател вижда дори как името на Виктор Юго е изтръгвано от улиците, кръстени на прочутия писател. Как да не си спомним за думите, които изрича, когато му казват за съветското посегателство срещу чехословашката култура: “Народите оцеляват при смяната на режимите. Но изпразвайки една нация от нейната култура, т.е. от нейната памет и самобитност, я обричат на смърт”?

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

 • Клише...

  04 Sep 2020 21:24ч.

  ...до клишето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Във Франция през 1975 г. той намира свободата."

  04 Sep 2020 22:38ч.

  "Не смешите мои тапочки", както казват братята-руси. Свободата не е идеологема. Явно е търсил нещо друго, представяйки си го, че е свобода. И не е чел сентенции от Сенека и стоиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слаб писател, но пък...

  12 Юли 2023 22:20ч.

  ...невъзвращенец, а това е било на мода. Господ да го прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  04 Sep 2020 22:59ч.

  На мен писанията на Кундера ми звучат твърде неубедително. Тривиални емигрантски оплаквания. Не разбирам защо го хвалят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  04 Sep 2020 23:53ч.

  "Да живее Троцки!" - какви обстоятелства биха предизвикали тази "шега" написана на картичка изпратена до другарката Маркета в която пък шегаджията бил убеден че е влюбен, пък май се оказало че не е? Аман от искрени комунисти - дето вместо да се борят за идеи се изнесоха там където каквото и да напишат все ще са невинно пострадали дисиденти. И от на топло ръчкаха будалите през Пражката пролет. То и унас имаше такива. Имаше и други дето скърцаха със зъби под юрганя, а на 10 Ноември се самопровъзгласиха за месии... Да живее Фигаро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мрази себе си,

  05 Sep 2020 3:53ч.

  защото е чех. Останалото е функция на омразата му към Чехия, чехите и... към себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  05 Sep 2020 4:36ч.

  Пък някои се чудят защо се провали комунизма. Ами с такива комунисти (дето едно потене им стига да сменят ориентацията) и 70 години е за чудене, че оцеля! Пишман-дисиденти и перестройчици дето здадоха всичко и всички пък после здадените им виновни..., а те горките изнасят лекции на запад и папкат на Лазурния бряг. Де да имаше господ, но се съмнявам... след като тия и до днес благоденствуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Във Франция през 1975 г. той намира свободата." на 04.09.2020 в 22:38 И не е чел сентенции от Сенека и стоиците.

  05 Sep 2020 22:11ч.

  Повече от ясно е, че не е чел Сенека и стоиците, ако ги беше чел и осмислил, надали щеше да случи това подобие на литература, което ако не бе случване от "дисидент" щеше тихо и незабелязано да бъде причислено в отдел графоманиии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  06 Sep 2020 17:06ч.

  чехите са друга култура,друг бит,различени от нас по колективен начин на мислене.можем само да мечтаем,че ще има ден да ги доближим като възпитание и страст за свобода.тази вечер отново съм на протест.всичките ми клетки вибрират от гняв.не виждам нашите високочели сенекътъ и кибиците (пърдон стоиците) дъ се възмуштавът,чи ни управляваъ един завършен маймуняк.уважавам ги чехите,за много неща ги уважавам; и Кундера.нека някой тука разбирач да ми извади една от новото ни време книжка равна на Чеха.само това,което е казал на трибуната в ония времена по смисъл и култура на изказа и днес го нееееееемъми.нито им можиМеееееееее бирата ,нито ШкодитИ.просто ме е срам,че съм сред масова сееееееееления,която си фърля фасовете отъ прозорците.разходете се ве сенеки и кибици въ пражкия квартал "люлин" и се запрете съ тъпото самочувствие.на светлинни години сме от оня свят отвъд любляна. нямаме един писател като хората,ну сме яко най-умните сенеки,най-красивите,дето като нази немъ въ космоса.никак не е случайно ,че тези бг интиликтуалци дето люто мразят живков,днес те яко крепят торбичките на "Бааааце". който ми кажи,че ние сами сме можили да се освобосим отъ 500 хилки и отъ кумунизъмъ,го праштъм автоматично на майната. и на днешния светъл ПразДник Азъ ще празнувам пред парламента мастадонт, на фасадата на който #Некой бг Сеникъ и #Некои Стоици съ забравили дъ поставят бг Девизъ,който е смисълъ нъ историческото ни битие, за което говори Кундера.това,ако не е престъпление срешту дедите ни,ако това не е социална шизофриня,азъ вече не знам какво е. ОООО,не;знам:днес и утере са бг Уууууукендите.срааааам и пак срааам.приятни Уууйкинди драги сенеки селски.цинично нъли.инъчи дъ еваваш майкътъ нъ бг езикъ е фърст.уааааааааааау.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 06 Sep 2020 14:06ч. чехите са друга култура,друг бит,различени от нас по колективен начин на мислене.можем само да мечтаем,че ще има ден да ги доближим като възпитание и страст за свобода.

  12 Юли 2023 22:23ч.

  Лошо се отразяват жегите на цикличните разстройства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  06 Sep 2020 23:39ч.

  хамалин на 06.09.2020 в 17:06 *** Не крия че споделям много от твоите възгледи, а сега дори ти се възхищавам че протестирая на площада, а не като някои демократи тук под юрганя. Всяко време си има писателите - ние си имахме Марков, те си имали Кундера, а днес нито ние, нито те. Щото борбата днес е чалгаджийска и то между лилипути за единия сосидж. Имам обаче една забележка - на прехвалените чеси и бирата и Шкодата и кнедликите и рохликите са пошла германска имитация. Спомням си с отвращение оня жалък подмазвач дето им беше президент... да не му казвам името за да избегна дипломатически скандал. Имам и един въпрос по отношение селенията, фасовете и т.н. - кога беше за последно из Праха да видиш що е туй хигиена и има ли място в цивилизацията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nesmrtelnost

  12 Юли 2023 23:15ч.

  Всъщност Милан Кундера решава да си тръгне като Марк Твен, който дошъл и си тръгнал с Халеевата комета, наблюдавана по същото време и у нас и даже възпята от Елисавета Багряна. Сега имаме подобен случай, защото Кундера си тръгва в деня на зрелищното падане на метеорит, който обаче е видян не от целия свят, а точно от нашия регион на Балканите, което си е особен знак за този край и за бабата която ще го възпее отново в поезия или проза. Самият Кундера е роден на 1 април, което пък е друг знак, че падащата звезда, осветила нощното небе над баба Вида е свързана с деня на хумора, каквито са заглавията на дебютния роман на Кундера - "Шегата" 1967 , а също на „Книга за смеха и забравата“1979 . По-любопитна е пресечната точка на "Непосилната лекота на битието"1984 с шоколада, която идва по линия на киното, първо защото 11 юли е Международен ден на шоколада, а именно двете актриси от филма "Шоколад " 2000 , са участвали в екранизацията на романа на Кундера "Неповторимата лекота на битието" през 1988. И не на последно място, 11 юли е ден на осветителите в киното, но отново не навсякъде, а този път само в Русия! Пита се къде е заровено кучето на главните герои в романа, ако то е женско , въпреки че името му според Кундера е мъжко, при това Каренин? И втори въпрос- всички видяхме ослепителната светлина на падащата звезда от 11 юли 2023, но май сме пропуснали нещо свързано с този камък на 1 април?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • elias

  13 Юли 2023 1:46ч.

  Много интересни паралели! Апропо, "Nesmrtelnost" се казваше най-енигматичният роман на Кундера. Сигурно намеквате, че този голям писател остана неразбран?! Може и така да е....Виждам от доста коментари тук, че той съвсем неправилно е възприеман главно като дисидент и противник на комунистическия режим. Обаче, достатъчно е човек да прочете първите два параграфа от първата част на "Непосилната лекота на битието" (там, където Кундера говори за "вечното завръщане" на Ницше), за да разбере, че този чешки писател е преди всичко философ, а останалото е пълнеж - немаловажен, но не е главното "блюдо". Дай Боже, някой ден да мога да кажа същото и за нашата нова звезда - Георги Господинов. "За мъртвите - или добро, или нищо". Затова ще спестя критиките си към творчеството на Кундера. (Например, последният му роман "Празникът на незначителността" идеално отговаря на името си - твърде незначителен е за писател като Кундера.) Бог да го прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горещ картоф от Самоков

  13 Юли 2023 13:30ч.

  Действително паралелите на 11 юли са повече от един и два, дори са натрапчиво много, което иде да рече, че не само, че не са случайни, но си имат и директен адресат. Вие споменахте "вечното завръщане" и зползвахте израза Дай Боже, което е още едно потвърждение за свързаността на събитията, защото падащата звезда осветила небето вечрта на 11 юли, беше регистрирана от редица камери, но най-любопитен е регистраторът от село Ярлово, Самоковско, където от три години камера наблюдава гнездото на семейство щъркели, наречени Тодор и Тодорка. Та точно тази камера от щъркелово гнездо в село с име, чиято етимология идва от славянското Яроват - Ярло-Ярило, ( в т.ч. руското Ярослав, и много популярното в Чехия име Яри имат същия корен). А Ярило е славянски вариант на Хелиос (Слънцето) или Даждбог (от "дате" - давам, т.е. „Даващ бог“, „Даряващ бог“ или „Дайбог“, „Дайбоже“)- син на бог Сварог, който пък е славянски вариант на гръцкия бог-ковач Хефест, упоменат като Феост само веднъж в Ипатиевския препис от 15 век на най-ранната руска летопис «По́весть временны́х лет» , в която се казва: "Започна да управлява Феоста (Хефест), наричан от египтяните Сварог. По времето, когато Феост царуваше в Египет, от небето паднаха ковашки клещи и за първи път се изкова оръжие. Преди това хората се биеха с тояги и камъни. Феоста нареди със закон всяка жена да има само един мъж и да живее смирено, а онези, които прелюбодействаха, наказваше. Затова нарекоха бога Сварог... След него царува синът му Слънце, наричан Даждбог. " . И така, какво ни носи щъркелра Тодор и къде падна горещият картоф от наковалнията на ковача? В България или в Румъния? Във всички случаи някъде там, където остават последните крепости на Второто българско царство, от което помним най-вече едни сватби и едно Четириевангелие и там от къдетое посрещнато Третото - по Дунава. Като споменах кучето Каренин от "Неповторимата лекота... " на Кундера, трябва да имаме предвид, че в най-успешната версия на "Ана Каренина" в киното правена не на шега в 1967, Каренин се играе от Николай Оли́мпиевич Гриценко, роден на юлианския 11 юли 1912 в Ясиноватая, днес в ДНР, и починал на датата на непорочното зачатие 8 декември 1979. Както виждате 1967 и 1979 маркират двата романа на Кундера свързани със смеха и шегата, а като се има предвид, че Кундера е родн в деня на хумора и шегата, можете ли да предположите, коя филмова премиера се се състои на 1 април 1967 година и каква е връзката й с България? Приятно разсъждаване по темата. А днес веч е 13-ти юли! По юлиански или по-григориански би следвало да го отбележим? И дали падащите звезди се съобразяват с това броене? Така че търсете камъка! На 14 февруари тази година нещо такова падна на терасата на двама братя в Матера (онази същата посестрима на Пловдив културна столица на Европата в 2019), и падналите парчета веднага получиха името си от дата, на която са паднали, но тя също е амбивалентна. Какво име ще дадем на падналата звезда сега, ако селото в което са чули най-силно тътена от падането е Гомотарци, но до 1947 се е наричало Евдокия , т.е. на пра- бабата на престолонаследника, завърнал се един ден точно през Дунава? Нещо , за когото не обичат много да говорят, онези които го върнаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  13 Юли 2023 13:59ч.

  Георги Господинов е новият Ст. Ц. Даскалов! Жив и здрав да е! Един полковник от Държавна сигурност (после стана генерал) ни учеше някога като студенти (преди 1989 г.): "Пишете каквото искате, пишете, че трябва да се забрани БКП, пишете в защита на комунизма или фашизма - само едно не пишете: НЕ ПИШЕТЕ СКУЧНО!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  12 Юли 2023 23:43ч.

  Човека е починал и всички мнения са плюене и критики. Ами не е точно това момента. Ама на българина това му е любимото- да седи и да попържа. Сигурен съм че и “другарите” от форума на дневник също го плюят, но от друга идеологическа позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  13 Юли 2023 13:53ч.

  Какъв "сталинизъм" през 1967 г.? Я вижте кога е умрял Сталин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Где и когда аборигены съели Кука?

  13 Юли 2023 16:16ч.

  Точно така. През 1967 няма сталинизъм, но има нов тип "сталинизъм". Всички знаят, че Сталин е умрял на 13-ата година от датата на Катинската Буча от 1940, която Горбачов след голямата сделка, призна за дело на Сталин. Именно тогава върху изнесените документи се появава датата 5 март 1940г, въпреки че много факти сочат, че деянието в Катин е извършено не в 1940г, а в 1941г, тъй като 98% от намерените гилзи са били немски, производство 1941 година, когато немците вече са били завзели това място, което две години по-късно самите те разкопават, за да демонстрират пред света, какви зверове са руските, също както както се случи в Буча след 80 години. Въпросът е защо на фалшифицираните документи на НКВД, уличаващи Сталин като заповядал разстрела, е поставена точно датата 5 март 1940г, и кога е направена тази фалшификация? Не ли по времето на този, който след смъртта на Сталин хариза Крим на Украйна? Умирайки на въпросната дата 5 март 1953 Сталин става една от жертвите в този ден, при това с №13, а следователно и на този постановъчен разстрел, въпреки че този който е нанесъл датата върху документа по-късно е смятал , че така доказва неговата вина и полученото вече възмездие. Но това е грешна постановка. Историята показва, че се случва точно обратното. Обикновенно сатрапите или тези които играят ролята им се раждат на датата на смъртта на своите жертви, а не умират заедно с тях или в лобния ден на жертвите си. В такъв случай Хрушчов, който по ирония на съдбата умира на 11 септември 1971, е възмезден за Секновението на кулите близнаци след 30 години. Но заедно с това същият е роден на датата на потъване на Титаник и датата на която един ден ще изгори Парижката Нотр Дам , а това е ключът който ни оставя Кундера, който пристига в Париж, знаем кога. Каква е тогава връзката със събитията в Украйна днес? Коя е потъналата в Титаник и коя е изгорената, и какво отношение има към близнаците, ако тази която трябваше да изиграе пророчицата прудрукля смъртта на Сталин, е родена на датата, на която умира Сталин? И понеже историята гадно се повтаря по абсолютно същия начин в Буча, вече всички знаем защо стана разкопаването на току що закопаните масови гробове и защо на местопрестъплението до черните чували се озоваха новите Хитлер и Ева Браун. А Белязаниият, който доведе нещата до тази точка на невъзврата пък умря само 9 дена преди английската кралица да маркира датата на Рождество Богородично, но според календара от преди 1918г. в страната на родения на 2 март - или датата на една абдикация. Такава е неповторимата лекота на битието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи