Християнските патриотични спектакли на "Нашият дом е България" събраха хиляди посетители на Белоградчишките скали

Християнските патриотични спектакли на "Нашият дом е България" събраха хиляди посетители на Белоградчишките скали

За първи път в България Белоградчишките скали станаха декор на поредица християнски патриотични спектакли, част от седмия летен фестивал „Опера на върховете“.

Между 27 август и 4 септември 2022 г. вечерите под наслов „Пазителите“, „С нами Бог“, „Моя древна земя“ и „Химн на любовта“ събраха под открито небе хиляди посетители, които съпреживяха пресъздаването на паметни моменти от 13-вековната история на България и историята на Църквата Христова чрез музика, слово и танц. За организаторите мотивацията около създаването на тетралогията от концерти е продиктувана от любовта към Бог, ближен, отечество и дом.

В мащабните и сложни спектакли взеха участие десетки артисти. Врачанската филхармония представи епични музикални творби от композитора Георги Андреев, който беше и диригент на първия концерт „Пазителите“. На сцената излязоха още Деси Добрева, Ансамбъл „Българе“, Прабългарската школа „Багатур“, хорът на БНР,. ансамбъл София 6, Софийски свещенически хор, солисти при ансамбъл „Филип Кутев“, Женски хор „Ваня Монева“, хор „Св. Йоан Кукузел“, квартет „Армейска песен“, Женски хор „Нуша“, актьорите Янко Лозанов, Веселин Калановски, Петър Горанов, Деян Жеков, Любомир Петкашев, Стефан Къшев, Елени Декидис, Йордан Биков, и много други.

Събитията са реализирани от фондацията „Нашият дом е България“ по идея на арх. Пламен Пламенов Мирянов. Той също е режисьор, заедно с Татяна Пандурска. Сценаристи са арх. Пламен Пламенов Мирянов, Венцислав Каравълчев, Павел Павлов и Янко Лозанов.

Скалите със своята сурова, извечна красота, играта на багри, светлини и сенки бяха своеобразната сценография, неповторима за всяка от четирите вечери, на вдъхновените спектакли. Пред погледите на публиката оживяха битки от историята на Първото българско царство, боевете на Шипка, библейски сюжети. Исторически, литературни и текстове от Свещеното писание бяха представени под съпровода на специално подбрана музика и хореография. Музиканти и певци, актьори и танцьори впечатлиха и с виртуозността на изпълненията си, и с духа на единство и отдаденост на достойна кауза.

„Невероятно е!“. „Скалите са божествени декори, пред които се издигна здравата канара на християнските ценности, вярата в корени, народ и родина“. „Тези концерти трябва да станат традиция“. „Неповторимо е усещането да видиш Белоградчишките скали като една непрекъснато променяща се сцена – цветове, багри и звук се сляха в едно с човешкото творение, което са спектаклите“. „Не само концерт, цяло преживяване е да слушаш музиката, а небето и всичко край скалите да се променя така, както природата е решила“ – коментираха хора от публиката.

Фондация „Нашият Дом е България“ за пореден път,  чрез силата на изкуството, показа коя е истинската - здравата канара: християнска вяра, корени, род и родина - извечни морални ценности, върху които всеки трябва да стъпи - малки и големи.

„Крепостта на вярност е самият Наш Господ, Който винаги ни опазва и под сянката на Неговите криле можем да се скрием! От друга страна крепостта “Калето”, заобиколена от своите каменни стожери, е символ на убежището, което е съхранило нашите традиции, нашите корени, нашата идентичност, нашия род и език, нашата вяра, през епохите на падение и възход. Затова точно тук, пред тази крепост на българския дух,  избрахме да представим нашата тетралогия, която разказва за славната ни история, за Църквата Христова, за 300 години от Рождението на пазителя на тази наша история - Паисий Хилендарски, за любовта към Бог, ближен, отечество и дом. Защото, както казва преп. Паисий Хилендарски: “Дивни са присъдите на Бога, неизследима е бездната на неговите съвети за управлението на тоя свят и за промисъла, с който управлява царствата на тоя свят — раздава ги, променя, пренася и когато иска, погубва и пак възстановява.“ – казва идеологът на спектаклите арх. Пламен Пламенов Мирянов.

И добавя: „А Бог е винаги милостив и чедолюбив към нас - българите. И след всички векове на синила и тегло, Той ни е дарил утеха, мир и свобода. И днес тази крепост е на българска земя и вярвам, че все така устойчива и непоклатима!“

Разбира се, най-спонтанни бяха реакциите на децата, които питаха, кога пак ще дойдат артистите и техните герои. Те наблюдаваха в захлас историческите възстановки. Слово, музика и драматизации заиграха с въображението им. Родолюбието и вярата, любовта към семейството и рода тук не бяха урок, а оживяло вълнение, пробудено от изкуството и таланта на изпълнителите, от силата на автентичната памет.

Фондация „Нашият дом е България“ покани своите гости, за да почетат и прославят любовта към Бог, към славната ни история, към Отечество, към ближен и дом. Вълнението сред публиката - и най-вече у децата – става повод за следващата инициатива на Фондация “Нашият Дом е България” - документални аудиовизуални клипове от грандиозните патриотични концерти на Фондация „Нашият Дом е България“ да бъдат предоставени безвъзмездно на училищата в България, с цел обогатяване и подпомагане на учебния процес с модерни средства.  От екипа на Фондацията са уверени, че всяко българско дете трябва да съпреживее по вълнуващ начин значимостта на българската история и да я усети истински своя, чрез произведенията на музикалното и словесно изкуство, съхранили красотата на българския език и посланията на автентичните български духовни ценности.

 

 

 

Коментари

 • Айде

  08 Sep 2022 13:11ч.

  Стига с тоя лигльо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми платени статии

  08 Sep 2022 13:16ч.

  Какво да ги правиш. И в Епицентър и тук се скъсват да ни информират за всички начинания на Пламенчо Мирянов и изобщо за дейността на цялата фамилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А нашият дом е кв. "Лозенец" в София

  08 Sep 2022 13:28ч.

  и не искаме тоз преоразмерен мастодонт там! Казахме го ясно и разбрано, но като няма правосъдие за гьонсуратските познавачи на канадската борба, с претенции, че изповядват изконни християнски и демократични ценности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  10 Sep 2022 19:05ч.

  Платената реклама на корупционерите върви с пълна сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи