Европа трябва да се подготви за криза, идваща от рязко увеличаване на смъртоносния фентанил

Европа трябва да се подготви за криза, идваща от рязко увеличаване на смъртоносния фентанил

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕС трябва да се подготви за рязко увеличаване на синтетичния наркотик фентанил, заяви пред "Политико" Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на ЕС, след предупреждението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Европа или има неоткрит проблем със синтетичните наркотици, или скоро ще бъде засегната от такъв.

Фентанилът - синтетичен наркотик, който се оценява като 50 пъти по-силен от хероина, е причина за десетки хиляди смъртни случаи от свръхдоза в САЩ всяка година, допълва БТА. По време на съпътстващо събитие на Общото събрание на ООН, посветено на заплахите за здравето и сигурността от синтетичните наркотици, Байдън призова съюзниците си да се отнесат сериозно към заплахите, причинени от фентанила, каза Йохансон.

"Когато разговарях със секретаря Блинкън, той каза следното по отношение на синтетичните наркотици: "Или това е проблем, който имате, за който не знаете, че имате, или е проблем, който ще имате", каза Йохансон в интервю за "Политико". САЩ искат да действат като канарче в каменовъглената мина, каза тя, "така че другите да нямат същия проблем, какъвто са имали те".

Фентанилът и другите синтетични наркотици все още не са най-голямата грижа на ЕС, каза Йохансон - канабисът е най-често употребяваният наркотик, а кокаинът е наркотикът, чието потребление нараства най-бързо.

Но за разлика от САЩ, където синтетичните наркотици се внасят контрабандно от страни като Мексико, Европа разполага с лабораторен капацитет за производство на синтетични наркотици, което може бързо да предизвика криза, каза тя.

"Капацитетът за производство на фентанил в ЕС е тук, ние го имаме", добави Йохансон. "Това, разбира се, означава, че в момента, в който решат да започнат да го правят и сметнат, че има търсене, това може да стане много бързо."

Според Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. през 2021 г. в ЕС са били ликвидирани общо 434 незаконни лаборатории за производство на синтетични наркотици.

Експерти от Агенцията на ЕС по наркотиците предупредиха по-рано тази година, че забраната за отглеждане на мак от талибаните в Афганистан може драстично да намали предлагането на хероин в Европа и да създаде възможност за увеличаване на синтетичните опиоиди.

"Трябва да бъдем много бдителни и много подготвени", каза Йохансон.

Според Йохансон ЕС вече засилва позициите на своята агенция по наркотиците, която се занимава както със здравните аспекти на незаконните наркотици, така и с тези на сигурността, и й предоставя "много повече правомощия и двойно повече ресурси".

Планът за действие на ЕС за борба с трафика на наркотици, обявен от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Европейския съюз, ще бъде стартиран до края на тази година, потвърди Йохансон.

Докато Урсула фон дер Лайен не спомена нито пристанища, нито наркотици в речта си за Състоянието на Съюза, в нейното писмо за намерения до Европейския парламент и Съвета на ЕС обеща "план за действие срещу трафика на наркотици".

Европейските морски пристанища са ключова входна точка за незаконни наркотици: през 2022 г. 110 тона кокаин са били заловени само в пристанището на Антверпен, докато други 50 тона са били конфискувани в пристанището в Ротердам. Това вероятно е само 10 до 15 процента от това, което действително пътува до Антверпен и Ротердам, твърдят експерти.

На срещата на върха през юни в Антверпен министри от Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания призоваха за подход в целия ЕС срещу организираната престъпност, като алармираха за "заплахата от свързаната с наркотиците организирана престъпност за нашите общества".

Смъртоносен сериен убиец

В началото на юли държавният секретар Антъни Блинкън на практика събра представители от 84 държави в коалиция за увеличаване на сътрудничеството в борбата срещу фентанила и други синтетични наркотици. Опиоидът фентанил е най-смъртоносният сериен убиец на възрастни американци на възраст 18-49 години. През 2022 г. той беше отговорен за две трети от 110 000 смъртни случая на свръхдоза в САЩ, което е рекорд за всички времена, припомня "Паис".

Този месец по време на сесията на Общото събрание на ООН Блинкън определи фентанила и другите синтетични наркотици като "глобална заплаха", припомня "Гардиън".

Държавният секретар на САЩ допълни, че престъпните организации "използват пропуските във взаимосвързаните системи, за да доставят нови наркотици на нови места по нови начини". Той посочи като примери трамадол в Африка, фалшиви хапчета каптагон в Близкия изток и кетамин, както и амфетамини в Азия.

"Тази криза има неизмерима цена", каза Блинкън. "Това опустошава семейства. Опустошава общности. Освен това е непосилна за нашите системи за обществено здраве и наказателно правосъдие."

През 2022 г. американската Агенция за борба с наркотиците (ДEA) е конфискувала 50,6 милиона фалшиви хапчета и 4500 килограма фентанил на прах, което се равнява на "повече от 379 милиона потенциално смъртоносни дози"; следователно повече от достатъчно, за да унищожи цялото население на САЩ (около 330 милиона души), съобщи агенцията.

Пандемията влоши ситуацията. През 2020 г. смъртните случаи от свръхдоза нараснаха с 20 % до 91 799 случая. През 2021 г. те са били 106 699, по данни на Националния институт за злоупотреба с наркотици, което е с 16% повече. През следващата година те надхвърлиха 110 000. Въпросът се превърна и в поредния фронт в политическата война в САЩ между демократите и републиканците, чиито по-екстремистки настроени членове призовават администрацията на Джо Байдън да се намеси военно в Мексико, за да ликвидира действащите в страната групировки за трафик на наркотици, подобно на начина, по който го направи с "Ислямска държава".

Геополитика и трафик на наркотици

В началото на юли "Ню Йорк таймс" констатира, че е налице пряка връзка между трафика на дрога и геополитиката.

"Само преди четири години изглеждаше, че съвместните американски и китайски усилия за спиране на потока от фентанил, произвеждан в Китай, който достига до Съединените щати, ще започнат. Пекин представи нов мащабен закон за забрана на синтетичния опиоид, което накара администрацията на Тръмп да похвали китайския топ лидер Си Цзинпин за "чудесния хуманитарен жест".

Скоро китайски и американски правоприлагащи агенти обединиха усилията си за разследване и преследване на трафикантите на фентанил в Китай.

Но днес сътрудничеството между двете държави по отношение на фентанила е в задънена улица. Взаимните усилия за борба с наркотичното вещество, което е причина за десетки хиляди свръхдози наркотици в Съединените щати всяка година, са осуетени от по-широко геополитическо напрежение по отношение на търговията, правата на човека, Русия и Тайван. Неуспехът да се сътрудничи в областта на забраната на фентанила е емблематичен за безбройните начини, по които двустранните отношения са изпаднали в затруднение."

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Ислямска държава беше създадена от САЩ и те никога не са се опитвали да я унищожават.

  07 Окт 2023 9:13ч.

  САЩ са злокачественият рак на нашата планета. Той има още по-злокачествени метастази, като ЕС и НАТО, които не спират да се напъват да се разрастват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  07 Окт 2023 9:15ч.

  Истерична борба и забрана за цигарите, но затваряне на очите за наркотиците и легализирането им. Сега на леките, а после...То е ясно. От наркотици се печели много повече, а хората умират много по-бързо и така се намалява населението, което е и целта на златния милярд. Найс, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фентанила и останалите дроги в синергия с "ваксините"

  07 Окт 2023 9:17ч.

  Там горе нали са по синергията :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цигарите, също са наркотик, както и алкохола, просто са легализирани

  07 Окт 2023 9:57ч.

  Забраната, в частност дефинирането на потребителите като престъпници има пагубен ефект в дългосрочен аспект.. Проблемът би следвало да бъде изнесен в сферата на здравното министерство.. Няма място в правосъдното.. Зависимите са болни хора, които трябва да се лекуват.. Не са престъпници.. Борбата с наркотиците /тоталната забрана, практически създава организираната престъпност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 07 Окт 2023 9:15ч. Истерична борба и забрана за цигарите, но затваряне на очите за наркотиците и легализирането им. Сега на леките, а после...

  07 Окт 2023 10:29ч.

  Да не забравяме, че англо-саксите и техните бадтърди отвъд Голямата локва имат натрупан опит еюв наркотърговията още от времената на Ост-Индийската компания и двете Опиумни войни водени срещу Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕА

  07 Окт 2023 10:03ч.

  Доклад за мащаба на китайската наркоекспанзия в САЩ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВОДИ ВОЙНА С ТРАНСНАЦИОНАЛНИТЕ НАРКОКАРТЕЛИ 11 ОКТОМВРИ 2022 Г https://americarenewing.com/issues/its-time-to-wage-war-on-transnational-drug-cartels/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  07 Окт 2023 10:45ч.

  Фентинилът, както и хероина се приема предимно венозно. Това е наркотикът на бедните. Ако се опасяват, че ще избухне някаква голяма смъртност подозирам това е свързано и с увеличаване на броя бездомни, отчаяни бедняци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Далеч си от истината относно наркотика на бедните..

  07 Окт 2023 11:26ч.

  Доста големи звезди, демек богати , си заминаха от него..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Окт 2023 11:38ч.

  Свиват производството на кокаин и опиум. Наблягат все повече на синтетиката. Е, за Брюкселските чиновници няма съмнение, че кока винаги ще има. Войната е за наркотикът на улицата. Талибаните свиват площите с мак, но се засилва производството на амфетамини в Афганистан. Златният триъгълник в ЮИ Азия отново върна в играта, но Бирма, Лаос и Тайланд сега произвеждат фентанил и мета. От света на наркополитиката Reuters (09.09.2023 г.) В колумбийския град Кали се проведе Латинскоамериканската и карибска конференция за наркотиците. Закривайки конференцията в събота (9 септември), президентът на Колумбия Густаво Петро каза, че 50 години неуспешна война срещу наркотиците са довели до неизмерими кръвопролития и болка в Латинска Америка. Петро предложи да се създаде съюз между страните от Латинска Америка, които да обединят усилията си в признаването на употребата на наркотици като проблем на общественото здраве, вместо да се изправят срещу нея с „неуспешен милитаризиран подход“. „Това, което предлагам, е да имаме различен и обединен глас, който защитава нашето общество, нашето бъдеще и нашата история и спира да повтаря неуспешния дискурс“, каза колумбийският президент. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който присъства на събитието, каза, че страните трябва да укрепят семейното единство чрез любов, да се борят с бедността и да насърчават засаждането на царевица, боб, какао, кафе, плодове и дървен материал, за да се намали количеството земя, предназначена за незаконни култури като като марихуана, както и опиумен мак и листа от кока. Президентът на Мексико каза, че страните от Латинска Америка трябва да подкрепят Съединените щати в борбата им срещу фентанила от "морално задължение и хуманност". „Те са изправени пред пандемия“, каза Лопес Обрадор. „Независимо от нашите различия, правата на човека са преди партийните идеи и идеологическите позиции, а основното човешко право е правото на живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  07 Окт 2023 18:49ч.

  А може би Биг фарма минава на синтетични, а? Все пак печалбите са главозамайващи!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Окт 2023 12:41ч.

  Пълни глупости... ще има ваксидемия, ще умират ваксинирани, но ще бъде обвинено всико останало, но не и рнк боклукът! Между другото, който се е записал за безплатна грипна ваксина за пенсионери, да се отказва докато е време!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Окт 2023 12:46ч.

  Между другото, онзи ден гледах по нешънъл джиографик как лошите афгани отглеждали опиум, а добрите американски военни им пречили да го отглеждат... много се смях! Ще започнат да умират европейците от фентанил едва тогава, когато наркотиците влезнат в здравната система, както това беше направено в САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Окт 2023 15:09ч.

  Имаме познал точния резултат драги зрители;''когато наркотиците влезнат в здравната система, както това беше направено в САЩ!''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Окт 2023 18:56ч.

  Явно и хал хабер си нямаш за какво иде реч ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русийката да се подготви, че

  07 Окт 2023 14:27ч.

  Там има най много наркомани на калпак в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Окт 2023 15:00ч.

  Не по вече от ЕС и САЩ, или което и да е друго място. Глобализация е,бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Там има най много наркомани на калпак в света."

  07 Окт 2023 15:05ч.

  Я пусни кадри в тубата с цели квартали надрусани руснаци. Ако може от това лято. ............... че да ти повярваме, не за друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "САЩ искат да действат ... така че другите да нямат същия проблем, какъвто са имали те"

  07 Окт 2023 15:01ч.

  МОЛЯяяя??!! Та те в цялата си история точно своите проблеми натрисат на другите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Със сигурност новопристигналите "сирийци" няма да се тровят с този боклук

  07 Окт 2023 15:09ч.

  А белите и без това трябва да бъдат претопени ........... и те самите ще помагат в този процес като охотно се самоубиват с този боклук или подобните му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Окт 2023 15:17ч.

  Забележете къде е ''кокаиновия крал'' на Европа?Евелин Банев _Брендо!В Украйна бе.Как от просто борче ставаш ''крал'' и правосъдие не те лови?А Боян Петракиев-Барона?В Швейцария е.Притежава ЗАКОННО КАЗИНО и ЗАКОННО внася оръжие в.............Украйна!Та кой е в дъното на трафика и ОПГтата?САЩ?ЦРУ?А Бойко Методив защо не е затвора?Правилно;защото служи на САЩ и още им е нужен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Окт 2023 21:11ч.

  Наркотиците се контролират от демократите в САЩ А бате ти Бойко е от към Буш Никога не говори празни приказки като САЩ. Кокаина се държи от католиците, а опиума от Уиндзорите. Китай - синтетиката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  07 Окт 2023 16:36ч.

  Наркотиците ще се разпространяват по държавни програми за подпомагане, това вече е неизбежно. Следват трудови лагери за превъзпитание и разстрел на дилърите на място. След това махалото пак ще започне да се връща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блинкън

  07 Окт 2023 21:00ч.

  ако нямате фента, ние ще ви го доставим , всичко за нашите съюзници и разрухата на Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фентанилът в САЩ идва от Китай

  12 Окт 2023 21:32ч.

  в Европа едва ли е различно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  07 Окт 2023 21:21ч.

  Известно е, че ЦРУ от край време се занимава с контролът на трафика. Последно време обаче производството и трафикът на наркотици се е разраснал прекомерно много. В доклад на ЦРУ за обстановката и контролът на наркомрежите се казва, че отстрелването или вкарването в затвора на наркодилърите е неефективно. На мястото на един вкаран в затвора или убит наркотрафикант изникват други пет, и мрежите непрекъснато се разрастват. За решаването на проблема трябва наркомрежите да се вкарат във война помежду си и сами да се отстрелят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Окт 2023 7:43ч.

  Ювал Ноа Харари, дясната ръка на Клаус Шваб: "Трябва да намалим населението на планетата, това ще стане чрез ваксини, наркотици и електронни игри"... Фентанилът съществува много отдавна, но напоследък му се прави сериозна реклама /уж от загрижени/, не само по сайтовете, но и по телевизията и навсякъде, за да може и последното дете, което не го знае, да научи за него!!! Фентанилът е опиоид, от оня, който Афганистан произвеждаШЕ за САЩ и който се раздаваше от здравната система на САЩ, даже и на домашните им любимци, в резултат на това, ненужните бездомници по улиците на САЩ и постоянни клиенти на метадон, ставаха все повече и повече, до раждането на кови ваксата! Фентанилът и Метадонът не са синтетика, добавят се към синтетиката! България е гара разпределителна на тая гадост още от 1989 г., именно затова не я вкарват в шенген, защото трафикът за западна Европа ще после ще светне... В България децата не се друсат масово, това е една огромна лъжа, но не знам защо напоследък се опитват да накарат хората да повярват в това??? Тук се готви във всяко село, правят се цигари, синтетика и каквото се сетиш, но е манджа за западните меки тикви, при подобен достъп, процентът на употребяващи е нищожен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Окт 2023 7:47ч.

  Само за сведение, откак колесниците в Афганистан изпускаха местната си администрация, производството на опиум е спаднало драстично ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фентанилът е синтетичен опиоид.

  08 Окт 2023 14:16ч.

  Никога не се е произвеждал в Афганистан.. Там няма базови условия за производството му. Обективно, е много качествено болкоуспокояващо. Ползва се успешно от години в медицината.. Проблемът идва от черния пазар и неправилното дозиране.. Леталната доза е с много малък марж, спрямо желаната, постигаща терапивтичен ефект..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай има нужда от нови пазари за наркотиците си

  12 Окт 2023 21:29ч.

  Пазара в Америка вече е пренаситен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи