Една пета от най-младите американци се определят като гейове, лесбийки и трансджендъри

Една пета от най-младите американци се определят като гейове, лесбийки и трансджендъри

ЛГБТИ идентификацията в САЩ нараства до 7,1 процента, Джефри М. Джоунс

Процентът на пълнолетни американци, които се идентифицират като лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър или нещо разллично от хетеросексуални, достигна ново ниво от 7,1 процента, което е два пъти повече от процентите птез 2012, когато "Галъп" за първи път направи проучване.

Галъп попита американците дали те лично се идентифицират като стрейт или хетеросексуални, лесбийки, гей, бисексуални или трансджендър в рамките на демографска информация, която се събира от всички телефонни проучвания в Съединените щати. Респонедентите могат да изберат и всякаква друга сексуална ориентация или джендър идентичност, която предпочитат. В допълнение към 7,1% от пълнолетните американци, които смятат себе си за ЛГБТ идентични, 86,3% казват, че са стрейт или хетеросексуални и 6,6% не предоставят мнение. Резултатите се основават на събрани данни за 2021 от интервюта с 12 000 пълнолетни.

Увеличаването на ЛГБТ идентификацията през последните години е резултат от преобладаващите подобни идентичности сред най-младите пълнолетни американци в сравнение с по-възрастните поколения, чието място те ще заемат.
Средно 21% от американското Z-поколение, което достигна пълнолетие – родените между 1997 и 2003 – се идентифицират като ЛГБТ. Това е почти двойно на броя милениали, които се идентифицират така, а разликата се увеличава, ако се сравни с по-възрастните поколения.
   

Поколението Z съставлява 7% от националната извадка на Галъп за 2017, но през 2021 вече наброява 12%, тъй като по-голяма част от поколението е достигнало възраст от 18 години през последните четири години. Противоположно, дялът при родените преди 1946 е паднал от 11% през 2017 на 8 процента.

ЛГБТ идентификацията е стабилна при по-възрастните поколения, докато при по-младите се повишава

Откакто Галъп започна да изследва ЛГБТ идентификацията през 2012, процентът пълнолетни сред традиционалисти, бейби бумъри и поколението Х, които се идентифицират като ЛГБТ, се запазва относително стабилен. В същото време при милениалите има леко нарастване, от 5,8% през 2012 (когато някои членове на поколението все още не са имали 18 г) на 7,8% през 2017 и на 10,5% сега.

Процентът на поколението Z, които са ЛГБТ, почти се е удвоил от 2017 насам, когато само първите от това поколение – родените между 1997-1999 – са имали пълнолетие. По това време 10,5% от тази малка част от пълнолетното поколение са се идентифицирали като ЛГБТ.

Днес много по-голяма част от поколението Z, но все още не цялото поколение, е пълнолетно. Острото нарастване на ЛГБТ идентификацията сред това поколение от 2017 насам сочи, че по-младите членове на поколението Z, които са навършили 18 след 2017, е по-вероятно да се идентифицират като ЛГБТ, в сравнение с по-старите членове.
Ако тази тенденция сред поколението Z продължи, съотношението на пълнолетните американци от това поколение, които се заявяват като ЛГБТ, ще нарастне още повече, когато всичките му членове достигнат пълнолетие.

Бисексуалната идентификация е най-разпространена сред ЛГБТ американците

Повече от половината ЛГБТ американци, 57%, посочват, че са бисексуални. Този процент съставлява 4,0% от всички пълнолетни американци. Същевременно 21% от ЛГБТ американците са гей, 14% лесбийки, 10% трансджендър и 4% са нещо друго. Всяка от тези групи съставлява по-малко от 2% от пълнолетното американско население.

Предварителните проучвания на "Галъп" за 2020 не отчитат колко американци се идентифицират с всяка от ЛГБТ категориите по отделно. Предишни данни обаче, събрани от други социологически институции, както и оценката на Галъп от 2020, твърдо показват, че бисексуалните са най-разпространената ЛГБТ идентификация.
Предишни анализи на "Галъп" сочат, че при бисексуалните е много по-вероятно да се омъжат или да живеят с партньори от различния пол, отколкото с  партньори от същия пол.

Близо един на всеки шест членове от поколението Z се определя като бисексуален

Бисексуалният статус е най-разпространен сред ЛГБТ идентифициралите се от поколенията Z, милениалите и Х, докато при по-възрастните американци по-често се случва да се определят като гей или лесбийки, отколкото като бисексуални.
Като цяло, 15% от пълнолетните от поколението Z казват, че са бисексуални, 6% при милениалите и малко по-малко от 2% при поколението Х.

Жените (6,0%) много по-често от мъжете (2,0%) казват, че са бисексуални. Мъжете по-често се идентифицират като гей (2,5%), отколкото като бисексуални, докато жените по-често се идентифицират като бисексуални, отколкото като лесбийки (1,9%).

Извод

Дялът пълнолетни американци, които смятат себе си за гей, лесбийки, бисексуални или трансджендър, е нарастнал с по-бърз темп през последната година в сравнение с предишни години. Това се случва с навършване на пълнолетие на по-голям брой хора от поколението Z. Тези младежи достигат пълнолетие, както и достигат до осъзнаване на своята сексуалност или джендър идентичност във време, когато Америка все повече възприема гей, лесбийките и трансджендър хората и индивидите от ЛГБТ общността се радват на все повече правна протекция срещу дискриминацията.

Предвид голямата диспропорционалност в ЛГБТ идентификацията между по-младите и по-възрастните поколения американци, дялът на всички американци, които се идентифицират като ЛГБТ се очаква да нарастне в бъдеще, когато по-младото поколение ще съставлява по-голяма част от населението. С един от десет милениали и един от пет Z членове, които се идентифицират като ЛГБТ, дялът на ЛГБТ американците ще надхвърли 10% в близко бъдеще.

 

Източник: news.gallup.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 


 

Коментари

 • наблюдател

  08 Юни 2022 10:54ч.

  Няма лошо и 100% да са ненормални. Не е нормално мъж да роди , нали? Само да не се опитват да поучават останалия свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо някои се обиждат

  08 Юни 2022 11:23ч.

  като се каже, че Западът се е изпедерастил?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекар

  08 Юни 2022 11:23ч.

  Девиациите в 95 % се придобиват от средата. Средата наистина е токсична, сатанистка. И все пак този експоненциален ръст на девиантите подсказва че има и някаква външна нокса. Екзогенна “добавка”?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докторе, какво значи това, че младите ще са по-голяма част

  13 Юни 2022 19:22ч.

  „дялът на всички американци, които се идентифицират като ЛГБТ се очаква да нарастне в бъдеще, когато по-младото поколение ще съставлява по-голяма част от населението." -- ? -- сега знаем, че Америка застарява, и няма достатъчно новородени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  08 Юни 2022 11:37ч.

  Болно общество, на болна земя, с болно бъдеще! Сигурно няма кой да им каже, че всичко се връща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лесбиец съм

  08 Юни 2022 11:37ч.

  Падам си по жени и девойки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти се бъзикаш, ама си е баш истина

  08 Юни 2022 14:49ч.

  3 години затвор грози норвежка феминистка, щото писала в туитър, че трансджендърните жени са си мъже и не могат да раждат и че такива мъже не може да се наричат лесбийки. https://www.eutimes.net/2022/05/norwegian-feminist-faces-3-years-in-prison-over-saying-transgenders-arent-women/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  08 Юни 2022 12:42ч.

  Това може само да ме радва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  08 Юни 2022 13:06ч.

  Болна сбирщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tatiana

  08 Юни 2022 14:30ч.

  Все пак 7% не би трябвало да ръководи живота на 93%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавният департамент

  08 Юни 2022 14:40ч.

  САЩ са твърдо решени да се борят за правата на ЛГБТ+++ хора вкъщи и навсякъде по света: https://twitter.com/StateDept/status/1531923511337357313

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  08 Юни 2022 15:18ч.

  Има един процент при който се раждат деца с хомосексуални наклонности. Да кажем 2-3 процента. Но, такава "масовизация" вече е доста притеснителна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  10 Юни 2022 22:08ч.

  В телеграфен стил:около 4-5 процента се раждат хомосексуалисти и това е непоправимо;около 36 процента са латентни хомосексуалисти - борбата на злите сили е те да се превърнат в активни.Въпросът е защо и кому е необходимо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже са унтерменши,

  08 Юни 2022 15:47ч.

  Прав е бил Фюрерът, нали Дачков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се усеща такава конотация в статията

  10 Юни 2022 16:50ч.

  а свръхчувствителността на тия теми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Див Елен

  08 Юни 2022 17:21ч.

  Определям се като трансспийшис или човекоелен. През деня работя на зеленчуците във Фантастико, а вечер тичам гол на четири крака в Борисовата градина и вия като мъжки лопатар. Търся други човекосърни за забавления на зелено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И с тия сбърканяци

  08 Юни 2022 20:12ч.

  Ли гласувахте за РР, КП и АВ да ви синергизират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Юни 2022 7:34ч.

  Китай, Русия и Мюсюлманския свят потриват доволни ръце.Такъв изпедерестял противник ще е лесна плячка за тях...:))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  09 Юни 2022 18:23ч.

  Значи всеки пети е извратеняк. Продължавайте така и скоро всеки трети, а постепенно и всички. Белким тогава изчезнете завинаги че да си отдъхне светът от вас и безкрайната ви алчност и войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е достатъчно!

  09 Юни 2022 20:49ч.

  Трябва нещо ново да се измисли, това вече е много мисионерско. Например лесбиец и педерастка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  10 Юни 2022 22:04ч.

  Дяволът слезе на Земята и си избра САЩ за резиденция !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  20 Юни 2022 19:17ч.

  Дяволът не може да слезе на Земята. Той може да изпълзи от дълбините на Земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • маларт

  12 Юни 2022 21:49ч.

  Изтаркикатиха се. Така елиминират конкуренцията на по-умните за работни места. Казват си сексуалните извращения и са назначени, че да не се съдят после за дискриминация. Некадърните не могат да ги уволнят, че ще има дела за същото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "в бъдеще, когато по-младото поколение ще съставлява по-голяма част от населението"

  13 Юни 2022 19:17ч.

  интересно предсказание за бъдещето -- " когато по-младото поколение ще съставлява по-голяма част от населението." .... Значи авторите знаят за геноцида в домовете за стари хора и домовете за перманентно болни старци (long term care homes), които ги очаква 5та доза бустер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..."дялът на всички американци, които се идентифицират като ЛГБТ се очаква да нарастне в бъдеще, когато по-младото поколение ще съставлява по-голяма част от населението."

  13 Юни 2022 19:18ч.

  ДА, знаят какво става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добра новина

  13 Юни 2022 21:06ч.

  не ли? Съвременните Содом и Гомора се очертават. Знае се каква е съдбата им, от Писанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  20 Юни 2022 14:42ч.

  Днес прочетох пост, който твърди, че в България има хетеросексуална мафия и тя държи ключови позиции в бизнеса и власта. Вече с нетърпение чакам деня, в който на запад ще има над 50% лгбтиджезиклмнпрсуфхцшщ. Започва да ми става забавно как ще свърши всичко това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи