Духовен концерт в чест на патриарх Неофит и неговия брат протопсалт Димитър Димитров вдигна публиката на крака в зала "България"

Духовен концерт в чест на патриарх Неофит и неговия брат протопсалт Димитър Димитров вдигна публиката на крака в зала "България"

На 21 януари, когато Православната църква прославя небесния покровител на негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит - св. мъченик Неофит, както и небесния покровител на неговия духовен баща и предшественик на патриаршеския престол патриарх Максим - преподобни Максим Изповедник, в софийската зала "България" се състоя концерт "Братя двоицу", който се превърна във внушителен празник на православната българска духовност.

Снимки: Соня Анкова

Той бе посветен още на 10 годишнината от интронизацията на патриарх Неофит и 80 годишнината на неговия брат доц. протопсалт Димитър Димитров - 45 г. диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Организатори на концерта са Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, Софийска света митрополия и Софийска филхармония.

Концертът бе огласен от песнопенията на най-изявените български църковни хорове - на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с диригент д-р Георги Еленков, на Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом д-р Кирил Попов /автор на идеята за концерта/, на камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" - диригент Кристиан Попов, на Архиерейския хор при Старозагорската света митрополия - лично дирижиран от Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Сред нестихващите аплодисменти на многобройната публика, по време на концерта и към неговия край бе обявено решение на Светия Синод на Българската православна църква, с което доц. протопсалт Димитър Димитров бе награден с най-високото отличие на Църквата ни за музикална дейност - орден "Св. Йоан Кукузел".  Той получи и най-високата награда на Съюза на българските музикални дейци. Събитието, превърнало се в голям духовен празник за БПЦ, столицата и страната ни бе уважено от представители на висшия клир и вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.   

 

Източник: Никола Петков, "Фокус"

Коментари

Напиши коментар

Откажи