Брис Кутюрие: В САЩ цари атмосфера на лов на вещици, достойна за “Алената буква”. Това идва и у нас

Брис Кутюрие: В САЩ цари атмосфера на лов на вещици, достойна за “Алената буква”. Това идва и у нас
"Ето че идва поколение от идеолози, което възнамерява в името на “уважението” да стесни полето на възможностите, да ограничава, да цензурира. Моето поколение поиска курсове по сексология. Те - по колапсология. Знак на времето. В името на апокалиптичния визия, популяризирана от света Грета Тунберг, искат да ни накарат да се срамуваме, че пътуваме със самолет или ядем месо. И поради предполагаемата “токсичност” на мъжествеността, мъжете трябва да бъдат “деконструирани”! В социалните мрежи будните смятат да ми запушат устата със своята мантра “Окей, бумър”. Това означава: ти си стар, отживял, не заслужаваш да ти противопоставим аргументи. Аз възразявам: “ОК, милениали!". И исках да покажа на френската публика, която като цяло слабо осъзнава сериозността на това, което ни заплашва, за какво точно става дума. Така че хората да могат да идентифицират произхода на речта, която започва да напоява някои медии".

В книгата си “Окей, милениали!” (OK millennials!) Брис Кутюрие изследва “будното” поколение. Снимка: "Фигаро"

 

- Книгата ви се представя като проучване на един бейби бумър на митовете на “будното” поколение. Кое е “будното поколение”, като начало?

 

- Накратко, хората, които днес са между 20 и 40 години. Книгата ми се отнася главно за Северна Америка и англосаксонския свят, защото именно от САЩ тръгна огънят на този културен пожар. Но тази работа я знаем: независимо дали огънят ще тръгне от университетите “Евъргрийн” или “Бъркли”, вместо от Пекин, Куба, Москва… или дори Берлин, както в миналото, у нас пламва все същото изсъхнало дърво. Както бихме казали, това са само интелектуални моди. Но те оформят духа на едно поколение през цялата му история. Вижте моето с мита за Май 68-а…

 

- Според вас е в ход “културна революция”. Откъде идва тя? Как се проявява?

 

- Да, това е културна революция. Със същия мащаб, като онази, която през 60-те години костваше живота на милиони китайци - и имаше огромен отзвук на Запад сред моето поколение… Книгата ми е интелектуално проучване на днешните проявления на “будното” движения и на етапите, довели до главоломното рухване на всичко, което съставляваше културата на демократичния и либерален Запад. То започна с “деконструкция” на всички общоприети идеи и утвърдени институции. Те бяха описани като “социални конструкции”, произволни и предназначени изключително да затвърдят властта на белите, буржоазни и хетеросексуални мъже. След като “деконструираха” самите основи на нашата култура, дойде времето за реконструкция въз основа на идентичността: изследват (или измислят) женска, черна, хомосексуална култура и т.н. И всеки се изпраща обратно в своята идентичност, затваря се в своята клетка и се поставя в служба на специфична борба. Идеята за универсалното се заклеймява като мит. Рационалността, като манипулация в служба на колониализма. Обективността, като расистка илюзия. На трето място, се появиха “воините на социалната справедливост”. Реваншисти, манихейци, нетолерантни, жадни за забрани и цензура, те се превърнаха в ужаса на кампусите, монасите-войници на една нова религия.

 

- Не преувеличавате ли силата на това движение, което остава изключително малцинство във Франция? Не трябва ли да го игнорираме или да се отнасяме с насмешка към него?

 

- Не, защото точно това се случи в САЩ. В епохата на “политическата коректност”, през 80 - 90-те години, всички се подсмиваха: замяната на chairman (председател) с chairperson и “глух” с “различно чуващ”, такива абсурди никога няма да излязат извън факултетите, си казваха хората. Те грешаха: бившите студенти станаха професори, колумнисти, висши държавни служители, ръководни кадри в частния сектор… И постепенно наложиха на едно много сдържано мнозинство нови думи (джендър, расова справедливост, прилагателното “куиър”, изразът “токсична мъжественост” и т.н.), зад които стои цяла идеология. И тя се налага в големите корпорации чрез задължителни семинари за “многообразието” и “приобщаването”. На членовете на управляващите и богати класи това дава възможност да се позиционират вляво на ниска цена, запазвайки предимството на много високите си заплати… Ето защо народните класи се обръщат към популистките лидери, за да си отмъстят.

 

Професорите в много университети са подложени на унизителни ритуали, като този да изповядват “привилегиите си” на бели в началото на университетската година. Те са наблюдавани и понякога разследвани от цяла бюрокрация на “многообразието”, чиито процедури не спазват нито едно от правилата, които изисква правосъдието при демокрацията. Понастоящем в САЩ цари атмосфера на лов на вещици, достойна за епохата на “Алената буква” на Натаниел Хоторн. Давам примери. Много хора губят работата си и са обявени за недостойни в обществото заради зле разбрана шега по време на парти или заради стар туит, открит от професионалните ловци на вещици. И най-вече за “некоректно мислене”, отказ да спазват задължителните идеологически ритуали. Това е Оруелско.

 

- Заглавието “Окей, милениали!” звучи като отговор на израза “Окей, бумър”. Почувствахте ли се пряко засегнат?

 

- Да, в точно определен смисъл: осланям се на някои идеали от 60-те години, като индивидуалната еманципация, универсализма, секуларизма, толерантността, отварянето на ума… И ето че идва поколение от идеолози, което възнамерява в името на “уважението” да стесни полето на възможностите, да ограничава, да цензурира. Моето поколение поиска курсове по сексология. Те - по колапсология. Знак на времето. В името на една апокалиптичния визия, популяризирана от света Грета Тунберг, искат да ни накарат да се срамуваме, че пътуваме със самолет или ядем месо. И поради предполагаемата “токсичност” на мъжествеността, мъжете трябвало да бъдат “деконструирани”! В социалните мрежи будните смятат да ми запушат устата със своята мантра “Окей, бумър”. Това означава: ти си стар, отживял, не заслужаваш да ти противопоставим аргументи. Аз възразявам: “ОК, милениали!”. И исках да покажа на френската публика, която като цяло слабо осъзнава сериозността на това, което ни заплашва, за какво точно става дума. Така че хората да могат да идентифицират произхода на речта, която започва да напоява някои медии.

 

- Не се ли опасявате, че с тази книга ще ви сметнат за стар мърморко?

 

- Толкова по-зле! Не мога да понасям повече да виждам как се изопачават и преиначават идеалите от моята младост, антирасизма, феминизма. Ние бяхме colour-blind (безразлични към цвета на кожата), както проповядваше Мартин Лутър Кинг. Те виждат само това, цвета, джендъра, сексуалната ориентация. Превръщат своите “идентичности” в политики. Всеки защитава своите интереси в ущърб на другите и следователно на обществото като цяло. Ние бяхме егалитаристи. Те класифицират хората според йерархична система, тяхната прословута “интерсекционалност”: на върха са транссексуалните - за сметка на историческите феминисти -, после идват чернокожите хомосексуални жени… и най-долу са белите хетеросексуални мъже. Ние се борехме за равенство на правата, а те за специфични права на общностите.

 

- Не станахте ли консерватор с времето?

 

- В битката срещу "будните", каквато понастоящем се води в англосаксонските страни, има, разбира се, консерватори, като младата черна есеистка Кендис Оуен, есеиста Кристофър Колдуел, Хедър МакДоналд или британеца Дъглас Мъри. Но те са подкрепени от големи фигури на ляволибералния център, като писателя Брет Ийстън Елис, университетския преподавател Марк Лила, журналистката Бари Уайс, която си подаде оставката в “Ню Йорк Таймс”, Хелън Плакроуз или Тод Гитлин, който беше един от лидерите на американското студентско движение през 60-те години. Те се борят заедно за рационалността, Просвещението, здравия разум и зачитането на фактите. От марксистите до консерваторите, като се мине през либералите като мен, всички ние имаме обща култура - наследена от Просвещението -  която би трябвало да ни позволи да устоим на “будния” дух. Той впрочем идва на нашите брегове.

 

- Голямата разлика между будното поколение и предишните не е ли в крайна сметка неговата склонност да се мисли за жертва?

 

- Започвам книгата си с психосоциалните черти, които можем да забележим в това поколение. Много често то е било твърде обгрижвано от родителите си. Мнозина се смятат за малки снежинки: те усещат и най-малкото противоречие като страшна нарцистична рана. Бъркат физическата болка със “символичните рани”. Настояват да бъдат защитени от идеите, които не им харесват. Повечето от социалните им отношения минават през дигиталните технологии, междуличностните връзки лице в лице често са тягостни за тях. Освен това показвам, опирайки са на цифрите, че това поколение е политически изкушено от авторитаризма.

 

- Будната левица се представя като “прогресистка”; виждате ли в това нова поява на пуританизма?

 

- Тук няма никакво противоречие. И без съмнение това е най-смущаващото. Теоретично младостта е възрастта, когато човек експериментира, изпробва границите си. Точно обратното, това поколение изисква защита, стриктни граници на това какво може да се каже и направи. То забранява еротизма и смята желанието за грях. В САЩ отношенията мъже-жени се превръщат във война между половете. Това е тъжно!

 

- Според вас тази идеология може да ни доведе до гражданска война. Защо?

 

- Демокрацията се основава на разумния диалог между конкуриращи се групи и различни идеи. Тя изисква усет за компромис. Постулира съществуването на колективен интерес, който превъзхожда отделните интереси. Но идентичностите не подлежат на преговаряне. И представата, която будните имат за обществото, е за игра с нулев резултат, в която това, което едните печелят, е неминуемо в ущърб на другите. Заплахата, което се очертава на хоризонта, е вид расова война. Кой иска това в нашата страна?

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • И отново

  10 Окт 2021 21:47ч.

  Буря в чаша бордо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Буря в чаша бордо"

  10 Окт 2021 22:42ч.

  Нищо не си разбрал. Т.н. културен марксизъм е новият болшевизъм. Както казва Брис Кутюрие, това идва и у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  10 Окт 2021 23:29ч.

  Дано скоро започне преработка на изпражнения като храна на бъдещето , защото вече в социален и културен план това вече се е случило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато няма вяра

  11 Окт 2021 7:26ч.

  Ключът на крепостта е в семейството. Когато 10те Божи заповеди са оплюти и забравени, се получава ето всичко това. Човекостроителството е спряло, човешкият образ е все по-бледо копие на оригинала. Все повече черти се губят. Да внимаваме какво точно предаваме на своите деца?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал Жостов

  11 Окт 2021 7:42ч.

  Авторът се е притеснил, ама това започна с такива като него, левичари въздухари, които 68 се опитаха да наравят чудо, друг е върпросът, че бяха, вероятно, използвани от външни сили срещу Де Гол, който никак не се харесваше на едни места. Но повечето от зловредните идеи, чието безумно развитие виждаме сега на Запад, излезнаха от франсетата и с участието на този, преди 50-60 години. Във всяко общество с всяко поколение, има един процент "млади негодяи", по израза на древните китайци, и ако не ги разкараш някъде(в Китай ги набутвали в армията, а във Великобритания в Австралия и пр.), те палят къщата в която живеят - пример руската революция. И проблемът е, че повечето от тях си остават такива до старини, т.е. става дума за диагноза...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Окт 2021 8:15ч.

  Добра и нужна книга! Беше нужен такъв поглед, преди да е много късно за такъв вик, за събуждане. Явно, някои писали тук, са чели през страница, интервюто, или "друго". С благодарност за превода и избора! ПП Май вчерашните "студенти", днешни преподаватели, също имат "Наръчник на хунвейбина"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  11 Окт 2021 10:20ч.

  Каквото повикало, това се обадило, Девекио!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  11 Окт 2021 10:43ч.

  Според мен, повечето от проблемите на съвременното "западно" общество произтичат от отричането и съответно премахването на "шибучицата" като основен инструмент в началното образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  11 Окт 2021 13:00ч.

  Само изключително неинформиран тъпак може да нарече тоталитарния културен ураган, който се задава от Америка - буря в чаша бордо! Току що бях на събитие, където една шведска безделна патка - някаква авангардна танцьорка или нещо такова, обясни сериозно, че следващите срещи за организиране на фестивали трябва да бъдат "добре обмислени във връзка със Зелената сделка" щели да изхабят много самолетни билети. . Другият участник - някакъв ирландец обясни с блеснали очи как асоциацията му ще финансира танцовия проект на някакъв португалец, който "правили невероятна стрийт и куиър кулчър". Това е поколение, което може само да троши европейски пари от проект до проект и което няма да остави нищо значимо след себе си. Поколение на безделници, които са твърде мързеливи и лениви да учат сериозни науки като физика и математика. Ей такъв добитък има срещу хората със здрав разум

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  11 Окт 2021 15:12ч.

  На немалък процент неолибералстващи и троцкистващи комплексари мозъците им спокойно се събират в средна по размер винена чаша. Лудостите с шантофренични оцветки средно по 1-2 пъти на столетие са се случвали неведнъж в човешката история, случват се и на сегашните три поколения на планетата. След едно или две десетилетия шантофрениците биват избивани заради нанесените от тях тежки щети на населенията, после за известно време лудостите утихват като обикновени щуротии и дивотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  11 Окт 2021 20:53ч.

  Накрая идват варварите, които вече са подминали портата и прочистват гнилото, привнасят здавите си гени, възприемат положителното останало от старата цивилизация и нещата отново потеглят по еволюционния път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  11 Окт 2021 21:43ч.

  Зад цялата тази работа стоят едни истински мъжаги, които имат прекрасни жени и добри деца, които се учат в специални училища, спортуват, не пият и не се друсат. Това е истинския елит - може да ги наречем елфи. Това което виждаме пред завеста са само техните неосъзнати слуги - троцкисти, неолиберали, разни видове нескопосани джендъри и друга измет. Просто Светът е малък за почти 8 000 000 000 човешки същества и няма достатъно достъпна енергия за разселване из космическата пустуш, но и оръжията са много силни за малката ни Земя. Измислиха биологината война. Слушайте всяка ситрин комюникетата за нейните жертви. Може и съзнателно да се намали потреблението. Три пъти опитваха с медународни договори за ограничаване на вредните субстанции, но те се изродиха в долна търговия с парникови газове. Измислиха Ковида и възхвалиха педерастията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  12 Окт 2021 9:57ч.

  Много интересна комбинация - троцкист-либерал. Какво ли означава? Нещо което Сталин е преследвал? Но пък тогава са правели разлика между тях. Сигурно ще е нещо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Генерал Жостов на 11.10.2021 в 07:42

  13 Окт 2021 3:38ч.

  Генерал Жостов каза всичко, което трябва да се каже по темата. Поради това, просто не си струва да се обсъжда това късно събутило се учудване, появило се в някакъв случаен пряк участник в разпада. Късно е, чадо, дет'се вика, резето щракна. Да си мислил като си им се подлагал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  13 Окт 2021 3:48ч.

  Американците ежедневно ви демонстрират как не спазват нито едно от правилата, които изисква правосъдието при демокрацията - изборите 2020, преследването на Тръмп и неговите съмишленици, налагането по безкрупулен начин на "съвременните идеологии" - културното различие, половото различие, унищохаване на изконните ценности на семейството. Ярък пример е как един престъпник и наркоман беше обвен за национален герой, а полицач който изпълняваше служебните си задължения - осъден. За съжаление, америнакците и техните фашизиодни лидери, видяха възможността в която могат да поставят мъжествеността на колене и да наложат тотален контрол над света. Лаборатония и медицински фашизъм, насилието над деца и принудата им да сменят пола си, стават все осезаеми, но поставя под въпрос бъдещите поколения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Млади негодяи“

  15 Окт 2021 14:48ч.

  Ки-ки-ки, личи си кой познава историята на Китай само от глупостите на Гумильов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типичният френски рататуй, приготвен по изпитаната рецепта на севилския бръснар

  15 Окт 2021 18:59ч.

  По нашему тюрлюгювеч. Май това беше на турски. Както и да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  23 Окт 2021 13:50ч.

  Ханибал Барка, Точен си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байо Петко

  04 Ное 2021 20:41ч.

  Какви бури в чаша бордо, когато тези идеологии - джендъри, траверси и пр - се кодифицират в закони. И по тия закони, вече действащи в много страни, цялата тайфа тука може да изгърмим с хиляди евро глоба и дори по-сериозни присъди за "реч на омразата". Да не говорим за социалното линчуване и хунвейбинство. Тия дни илезе в American Thinker - 34% (!!!) от белите кандидат-студенти в еди-кой университет се представят за не-бели (най-често - за "Native Americans"), за да повишат шанса да ги приемат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи