Концерт-спектакъл в прослава на Света Богородица ознаменува един от най-големите християнски празници в България

Концерт-спектакъл в прослава на Света Богородица ознаменува един от най-големите християнски празници в България
“Пристан на спасение” - хармонична симфония от звуци, слово и светлина, дело на арх. Пламен Пламенов Мирянов, прозвуча на морския бряг във Василико и Царево. Благотворителен концерт-спектакъл “Пристан на спасение” озари Царево и морската шир на 14 и 15 август 2021 г. Художествено-музикалното пътешествие във времето бе посветено на живота и Успението на Света Богородица, вярата и нейното присъствие в живота на всеки от нас.Първият концерт от поредицата бе във Василико, на скалите пред морските вълни, в подножието на 200-годишния каменен храм “Успение на Пресвета Богородица”. А на следващия ден, на самия празник, посветен на Света Богородица, “Пристан на спасение” прозвуча и на Морската сцена в Царево и бе естественото продължение на тържествата по случай един от 12-те най-значими християнски празници.

 

Публиката на скалите се любува на изпълнението Женски хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева

 

Програмата на концерт-спектакъла бе дело на арх. Пламен Пламенов Мирянов и екипа на фондация “Нашият дом е България”, които представиха на публиката хармонична симфония от нежни звуци, художествено слово и светлинни ефекти. Сценографията и детайлите и за двата спектакъла бяха внимателно подбрани, за да могат присъстващите да се потопят в атмосферата на празника по незабравим начин.

 


“Имаме искреното желание настоящият концерт да укрепи вярата ни в Бога и Неговия благ Промисъл и да ни помогне да мислим повече за възвишеното и духовното, отколкото за земното и вещественото! Нека се стараем без униние, смело, с бодър дух да се изкачваме по небесната лествица с надеждата да достигнем висшата цел в Църквата – спасението на човешката душа!”, каза режисьорът и продуцент на спектакъла арх. Пламен Пламенов Мирянов.

 


Пред необятната морска шир и коприната на тихото небе, на свещения и спасителен бряг на България, в спектакъла “Пристан на спасение” взеха участие певицата Невена Цонева, рецитаторът Янко Лозанов (който бе и сценарист на спектакъла), Пламен Бейков, женски хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева, струнен оркестър “Кварто”, камерен хор “Херувими”, водещите Веселин Калановски и Галина Димитрова, както и самият режисьор на спектакъла – арх. Пламен Мирянов.

 


Под ангелските звуци от арфата на Деница Димитрова прозвучаха творбите на българските поети Христо Фотев, Иван Вазов, Атанас Далчев, Димчо Дебелянов и др.

 

Православни песнопения, класически инструментални пиеси, рецитал на подбрано слово от Светото писание в съпровод от класическа музика, художествен прочит на емблематична поезия, посветена на морето, образът на Майката и България успяха да пренесат публиката в един чист свят, в който животът на Света Богородица е пример на извечните християнски ценности и добродетели.

 


“Преблагословената Божия майка и Приснодева Мария е извор на светлина, врата за вечния живот, неизтощима река на милосърдие, неизчерпаемо море на човеколюбие, благолепни духовни богатства и спасителни чудеса, мост към небето, съкровище на чистотата, пристанище на светла надежда и жива утеха. Тя е спасение за света и за прегрешилите в земния път пред престола Божий!” – прозвучаха посланията към публиката чрез вълнуващо художествено слово.
Неслучайно и до ден днешен най-често срещаното женско име на планетата е Мария - в памет, почит и земна прослава на пресветата Божия майка, знак за упованието в нейната милост, знак на вярата в славата и непомръкващото сияние на Божествения неин син – Спасителя Господа наш Иисуса Христа. Така е в християнския свят, така е и в православна България, където над 120 000 българки носят днес името на майката Божия Почитта към майката Божия бе засвидетелствана не само чрез химни, слово и песни, но и чрез внимателния подбор на мястото, на което спектакълът се проведе.

 

 

Струнен квартет “Кварто”
 


Недалеч от древния град Царево и свещения български бряг се намира историческата местност Петрова нива – символ на героизма на България, на която е взето решението за обявяване на Илиндeнско - Преображенското въстание, избухнало в Странджа на 6 август - ден Преображение Господне.

 

 

 

Звуците от арфата на Деница Димитрова бяха фон на прекрасни български стихове

 


За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени христолюбиви воини срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук.

 

 

 

Певицата Невена Цонева също участва в концерта в прослава на Света Богородица

 


“И днес, благодарение на подвига и жертвите на нашите предци и на многомилостивия и всещедър Господ и Спасител, ние сме тук и можем заедно да се възрадваме на празника на Пресветата преблагословена владичица - майка на Иисус Христос!” – прозвучаха посланията в спектакъла “Пристан на спасение”.

 

 

 

Янко Лозанов е и сценарист на спектакъла

 


Преклонението пред майката Божия и възхищението от могъщата сила и необят на вярата бе възможно с благословението на Негово Високопреосвещенство Йоаникий - митрополит Сливенски и благословението на отец Стоян от църквата “Успение на Пресвета Богородица”, както и с любезното съдействие и подкрепа на община Царево. Концерт-спектакълът бе осъществен от фондация “Нашият дом е България” под ръководството на нейния създател и идеолог – арх. Пламен Пламенов Мирянов.

 

 

“Тихо безбурно пристанище е брегът на Родината за изтерзаните от световни несгоди нейни чеда! Затова посвещаваме този концерт, вдъхновен от морето – непресъхващ и непрестанен извор на живота и поетически символ на вечността и безкрая – както на Божията майка, така и на нашата свята родина – Майка България, побрала в пределите си безпределното Божие преизобилие, за да въздигне в душите на всичките свои чеда храм на любовта, хармонията и красотата, с неизмеримата сила на древната своя благодат” – бяха думите на арх. Мирянов.

 

Източник: "24 часа"