Бежанската криза: В Берлин изсичат паркове, за да строят бараки за мигранти

Бежанската криза: В Берлин изсичат паркове, за да строят бараки за мигранти

Автор: Стефани Хилдебранд, Berliner Kurier

Сезонът на сечта започва през октомври. Във втория по население район на Берлин - "Панков" наближава началото на изграждането на два вътрешни двора с помещения за настаняване на бежанци. Жителите организират поредния ден на протести тази неделя.  

В квартал "Шлоспарк" на огромния район "Панков", който е в източната част на града и някога е смятан от западняците за неформална столица на ГДР, се обсъжда една дата. На 9 октомври трябва да бъдат изсечени много дървета в два вътреши двора на улица Ossietzkystraße, за да може след това да се реализира изключително спорен проект. В дворовете на сградите от 50-те години на миналия век ще бъдат построени две големи и тромави сглобяеми къщи, в които ще могат да живеят повече от 400 души. Това е възможно само защото Сенатът се позовава на специалния строителен закон за настаняване на бежанци. Проектът е критикуван на много фронтове. Районът все още се противопоставя на проекта, но хората са безсилни.

В продължение на години жителите и Gesobau спорят дали и как да уплътнят района.  Протестът на жителите винаги е оставал мирен - с концерти и арт акции. В крайна сметка беше постигнат компромис, който трябваше да се реализира със застроителен план. Трябваше да се построят 60 жилищни единици, а повечето дървета и детската площадка трябваше да бъдат запазени. Известни личности също агитираха за строителство с чувство за мярка във времена на климатични промени. Напразно.

Сградната администрация на Сената извади жокера със специалното законодателство и прокара мащабното строителство със специални права на строеж.

Страх от създаването на социален център в "Шльоспарк"

Настроението в днешния ден е унило. Никакво количество вкусна торта от сергията за сладкиши не може да скрие това. "Тенджерата под налягане е под пара, ама наистина под пара", казва един от жителите. Друг жител потвърждава: "Да, страх ни е. Това ще се превърне в гореща социална точка". "Панков" вече има твърде малко каквато и да е инфраструктура. Цинично е, че в новите къщи няма да се нанесат семейства на бежанци с малки деца, защото детските градини и местата в училищата са недостатъчни.

В дългата поредица от противоречиви изявления се добави ново разочарование: "Ясно е, че ще бъдат изсечени повече дървета, отколкото е съобщено официално, а мястото на детската площадка не само, че няма да бъде увеличено, а драстично намалено", не се уморяват да обясняват от гражданската инициатива Grüner Kiez Pankow. Но истинският проблем е загубата на доверие. Тук вече никой не вярва в демократичните процеси и функциониращия глас в една демокрация. 

Да вярваме в демокрацията докрай

В лагера за защита на дърветата, изграден от палатки, плажни черупки, одеяла за пикник и хамаци, дърветата бяха боядисани с бяла защитна боя. По време на боядисването беше прочетено отворено писмо до управляващия кмет.

"Това, което се случва тук, е пренебрегване на компромиса, постигнат след дългогодишни дискусии между ангажирани граждани и органите на район "Панков", относно променен, екологично устойчив план за застрояване на "Schlossparkkiez", се казва в писмото.  Този компромис се изразява в решението на администрацията на "Панков" да открие процедура за застроителен план с широко гражданско участие. "Това, което се случва в момента, е безпрецедентно посегателство върху успешния процес на гражданско участие!", пишат засегнатите и многото им поддръжници.

Последиците от злополучните действия на бившия сенатор по строителството Андреас Гайзел и неговия наследник обаче далеч надхвърлят местната загриженост: "Тук се възпира демократичното участие, без което предстоящата екологична промяна няма да успее", казват те. Сред първите подписали се са бившият кмет на "Панков" Сьорен Бен, писателите Фолкер Браун и Ян Фактор и музикантът Андрей Хермлин. Тази неделя в "Панков" са пристигнали представители на граждански инициативи от целия град, за да информират хората за настоящите заплахи за устойчивостта на климата, породени от безразсъдни строителни проекти. Хората в целия град се чувстват по същия начин като тези в квартал "Шлоспарк" в "Панков".

Искат ли да се изнесат, когато къщите бъдат построени? Да, казват някои. Неколцина вече са напуснали. Как може да успее интеграцията там, където преобладават безпомощността и разочарованието? Те диагностицират колониалния манталитет на западняците към източен Берлин, в който се извършва голямо пренаселване, тъй като чиновниците действат като инфернална бригада срещу застрашения район. Не остава много време, преди да се започне с нова, още по голяма сеч и обезлесяване.

 

Източник: Berliner Kurier

Превод: "Гласове"

 

Коментари

 • Колко "екологично"!

  29 Sep 2023 18:02ч.

  А бараките дървени ли ще са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Sep 2023 18:51ч.

  Берлин ще е първия град с няколко зоопарка .........................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  29 Sep 2023 18:30ч.

  Хитро и гадно. Когато правителството се "грижи" за мигрантите, като им осигурява домове, те ще започнат да го подкрепят съответно при евентуални следващи избори. Новодомците ще се "слеят" с местните и ще заглушат гласовете им на местно ниво. И "коренните жители" ще станат малцинство и ще трябва или да се примирят с новите политики, които им се натрапват, или да се махнат. А от последното следва – няма човек, няма проблем. Хитро и гадно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  29 Sep 2023 18:55ч.

  Сюнетите ще са на открито - като бирфест, ама малко по-различно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамби

  29 Sep 2023 18:58ч.

  Не се чува гласа на местните хора - това демократично ли е? Ще отчетат успешен проекта и това ще последва и в други райони на Берлин. Архитектурно многообразие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  29 Sep 2023 19:02ч.

  Вярвайте на "демокрацията" докрай! Утре в Бундестага ще се проведат избори и демократично там като нищо ще влязат Мехмед и Али, които после ще станат мнозинство и след това също така демократично новият канцлер на Германия ще се окаже като този на UK- роден в Саудитска Арабия, мюсюлманин, със забулен харем вкъщи. И тогава немци, или ще вадите винтовките на СС с свастиката, или ще забравите за Окроберфест и прайд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  29 Sep 2023 19:17ч.

  Само за сведение, Мехмед и Али са ВЕЧЕ в Бундестага. Чака се втората част...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  29 Sep 2023 21:48ч.

  Значи планът на Принца на Саудитска Арабия работи. До 2050г. Европа да е ислямизирана. Бавно, икономически....с инвестиции. Все повече европейски корпорации (респективно българските им клонове) се изкупуват от саудитците. Мислиш си, че работиш като IT в развиваща се "европейска" компания-яко...обаче шефа ти се оказва с чаршаф на главата :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  29 Sep 2023 19:11ч.

  Тия имат мега умни управници! Нали много искат да са "зелени", та що не оставят зеления парк на мира и не бутнат някой фотоволтаичен парк и там да построят къщи за навлеците от чужди държави? Или пък в някоя изоставена промишлена зона, тъй като напоследък в Германия се закриват заводи? Или просто да ги експедират с DHL там, откъдето са дошли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огнян

  30 Sep 2023 9:53ч.

  Фотоволтаичните паркове са на второ четене. За сега са подкарали ветрогенераторите : https://glasove.com/tehnologii/energiyna-kriza-v-germaniya-premahvat-vyatarni-turbini-za-da-razshiryat-vaglishtna-mina

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  29 Sep 2023 19:28ч.

  Ами протестите били мирни... това е причината...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  29 Sep 2023 20:49ч.

  И нас това ни чака. Не си мислете че ще ни отмине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ебем Ептен

  29 Sep 2023 22:16ч.

  Тук може да заселят останките от Избрания народ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  29 Sep 2023 21:32ч.

  След 20-30 години, а може и по-рано, немците ще си помнят за Меркел и нейното управление, както сега сиспомнят за Хитлер! Само, че Хитлер не успя да унищожи Германия, но тези арабски и африкански орки със сигурност ще го направят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам

  30 Sep 2023 7:16ч.

  Въх! Къде са зелените талибани и либерастните троцкисти да спретнат протест срещу изсичането! Срам за Иколозните изклесавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  01 Окт 2023 11:25ч.

  2042- ра година. Проверка на докумни на магистрала някъде в Германия. Полицаят се обръща към колегата си от патрула: " Осман, глей па тоа кво смешно име има! Гюнтер!" Виц. Ама не е много смешен, нали. Въобще не е смешно. Поне на белите християни в Европа въобще не ни е смешно. Да благодарим на малоумницата Меркел за всичко това!!! И както винаги, ще повторя- не четем, драги мои. Не четем. Ориана Фалачи. Тя някои неща ги е написала преди стотина години! И още нещо ще повторя. На хората, които бягат от война и преследване, основано на расата, религията и сексуалността им трябва да се помага. Но ВСИЧКИ други са икономически мигранти, на които нищо не дължим! Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи