Арх. Пламен Мирянов: Имаме дълг към предците да останем в нашата земя и да развиваме талантите и възможностите си тук

Арх. Пламен Мирянов: Имаме дълг към предците да останем в нашата земя и да развиваме талантите и възможностите си тук

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пламен Мирянов, архитект и артист по душа, се превръща във важна фигура в България, която носи със себе си духовна мисия и ангажимент за защита на всичко родно, българско.

Той е известен не само като професионален архитект, но и като човек, който вярва страстно в духовни ценности и ги споделя с останалите. Истински съвременен патриот арх. Мирянов утвърджава преклонението пред българската история и нейните славни герои.

През 2016 г. Пламен Мирянов основава фондацията „Нашият дом е България”, чиято цел е да представи и популяризира българската култура и природни богатства.

Седем години по-късно фондацията се отличава с редица важни инициативи, включително първия полет с балон на Белоградчишките скали.

Мотивацията си младият арх. Мирянов изповядва в интервю пред БНР така: „Нашият дом е тук, в България. И, както е казал Неофит Рилски, основателят на Рилския манастир: „За благото на Отечеството всеки един истински син на Отечеството трябва да даде всичко, което има, дори последната си капка кръв”. И ако тогава, по времето на Освобождението, за някои това е било мъченическа смърт, в днешно време имаме едно безкръвно мъченичество – тоест, да дадем нашата енергия, младост, здраве и да заложим целия си труд в нашето Отечество”.

И добавя: „Ето защо фондация „Нашият дом е България” призовава всички да останат в България, да си дойдат и да заложат своите таланти и възможности тук, в нашата скъпоценна земя. Защото, ако всички абдикират, кой ще бъде достоен управител и настойник, кой ще съзижда и ще продължава делото, започнато от нашите предци”.

Каузата, на която се е посветил арх. Мирянов заедно с екипа на родолюбивата фондация самият той определя така: „Българската земя е като една измъчена старица, която има нужда от своите синове и дъщери. Ние всеки ден трябва да даваме своя дан в тази кауза. Когато видим старите калдъръми и отпадналите зидове, наш дълг е да ги вдигнем и да ги оставим там, където им е мястото”.

И рзказва, че с подкрепата на американски екип „Нашият дом е България” успява да заснеме видео за стараната ни, което в рамките на две седмици събира над 8 милиона гледания. То се превръща и в най-гледаното видео за нашата Родина.

„Наша цел е, освен всички тези видеа, които продуцираме, е започнем възстановяване на културните паметници на България. За мен един от най-отговорните обекти е Голямата Базилика в Плиска. Именно чрез реставрацията на църквата, символ на Първото българско царство, на Възраждането, най-вече на духовното обновление на българския народ чрез кръщението на цар Борис Покръстител, ние ще изявим своето съзнание, че знаем какво е наследството от предците ни и го пазим. Добър знак е да отидеш в Плиска и да видиш една обновена базилика, където и днес се отслужва света литургия”, разказва още той.

В интервюто пред медията Пламен Мирянов споделя и своята вяра и духовни възгледи. Той вярва, че „вярата носи мъдрост и разум и че страданията в християнската перспектива, могат да бъдат разглеждани като нещо благодатно”.

„Божието слово е живата вода. В днешно време ние жадно се нуждаем от него, виждайки разпада на ценности. Трябва да черпим премъдростта на хилядолетията от словото Божие и Светото писание, нека си припомним думите, които Христос ни завеща, като, разбира се, изпълняваме и неговата воля”.

Ролята на вярата, според него, е да постави критерии за морал: „Сам Христос е казал да обичаме не само ближния, но и врага си. И да се молим дори за онези, които ни хулят и ни пречат. Да не им изпращаме зло – нито в клетви, нито в лоши думи. Когато това бъде осъзнато от един подрастващ, от един тийнейджър, тогава нещата ще са в добри норми. Но това липсва в днешно време. Трябва когато влизаш в една класна стая, да влизаш като в храм. Затова задължителното въвеждане на вероучението в училищата е една прекрасна крачка”.

Връзката между езика, вярата, религията и духовността арх. Мирянов коментира така: „Нашата аудитория са всички българи, които търсят истината. Разбира се, и младите, защото когато в тях се посеят семената на знанието, тогава ние знаем, че в тези деца, живейки Светия дух, те могат да сътворяват чудеса в България. Могат да правят добри и здрави семейства, които не са изградени на основата на егоизма на злобата, а на прошката и любовта, на истината”.

И добавя: „Трябва да си дадем сметка, че когато едно общество има здрави морални устои и знае, че има една истина, не размит морал, защото Западът ни казва едно, а ние в думите на нашите предци и, разбира се, на нашата традиционна вяра, която идва от хилядолетията, знаем, че е друго. И този сблъсък поражда конфликти в съзнанието на още невръстните деца”.

Според Мирянов чрез словото ние се доближаваме до най-добрата версия на себе си. „Словото трябва да е красиво, приятно, вярно. Трябва младите хора да се научат да изговарят думите правилно, да се научат да рецитират, да научават слова и стихотворения наизуст – това е нещо, което според мен липсва. Никога словото не е в повече. Хората са жадни за живителното слово, то е лечебно за душата и животворящо. Затова така се казва и нашият фестивал „Животворение”, които се проведе на 29 и 30 септември в град Мелник.

Когато бях в този най-малък град – Мелник, аз си казах: Да, той е най-малък, но нека да го направим най-голям на архитектурна стойност, на култура, на християнски дух. И както някога е наричан Богозидания град, както е бил наречен Малкий Йерусалим, нека върнем неговото величие, няговата културно-архитектурна и християнска тъкан”.

Арх. Мирянов заявява, че вероучението трябва да стане интерактивно, за да може винаги да се отвори във виртуален формат, в апликация, във видео формат, дори в телевизионен формат и тази идея е една от личните му каузи.

„В пандемия, при едно затваряне хората винаги могат да се просвещават с един виртуален формат. Но, разбира се, директният контакт в училищата с учениците е най-добрият вариант, с които да вдъхновим младите”.

Арх. Миярнов коментира и скандалът около затварянето на Руската църква в София. „Вярвам, че този случай ще намери бърза резолюция, защото църквата, енорията там е потърпевша. Хората не са виновни, те имат нужда от душепастир, от водач в лицето на отеца там, имат нужда от богослужение, от литургията, от тайнствата, които винаги са извърпвани в този свят храм. Надявам се, Бог да промисли и с Божия помощ и вдъхновение от Светия дух Светия синод и всички, които отговарят за това да вземат точното решение.”

---------

Арх. Пламен Мирянов се дипломира в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2013 година. През 2016 г. инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България. Религията и патриотизмът в душата на Мирянов вървят ръка за ръка. Те са едно неразривно цяло - сякаш двете страни на една и съща монета.  Подклаждани от този плам се ражда и всяка една от каузите в живота му, защото всичко, което прави, го прави със сърце, не очаква хвалебствия, иска само да подклажда страстта на околните, да възбужда любопитството им, да подхранва вярата им само с най-чисти действия.

Мечтае да възроди патриотизма до нивата от Възраждането, да запали огъня на родолюбието у всеки българин, да привлече към каузата си всяка чиста подобно на неговата душа.

Източник: epicenter.bg