80 г. от рождението на проф. Богдан Богданов

80 г. от рождението на проф. Богдан Богданов
Днес, на 2 ноември 2020, проф. Богдан Богданов щеше да навърши 80 години. Той беше човек на науката, философстването и общественото действие. Спомням си как веднъж на един съвет в СУ каза: „Аз съм привикнал да се справям според наличното...“ Като оставим настрана, че това беше ерудитска препратка към стоицизма, изказването вярно представи неговата воля да действа и се труди дори в най-тежки обстоятелства.

 

По времето на социализма, когато хора като него бяха изключени от политическия живот и мъчно можеха да разчитат на висока академична позиция, той превеждаше от старогръцки и пишеше книги.

 

Така се появиха „Омировият епос“ (най-изчерпателната книга за Омир, писана у нас), „Литературата на елинизма“ (първи обзорен труд за тази епоха), „История на старогръцката култура“ (също, първо цялостно представяне на огромната тема).

 

Посочвам само най-влиятелните.

 

Те се четат и ще се четат и в бъдеще. Но още повече читатели имат преводите му: „Характери“ на Теофраст, „Цезар и Александър“ (и други) на Плутарх, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, множество Платонови диалози, между които изключително тежките „Софистът“ и „Теетет“.

 

След сриването на режима той получи възможност да се заеме с обществена работа; и се зае с онова, което го интересуваше и му подхождаше. Беше посланик в Гърция, председател на фондация, която финансираше културни и обществени проекти; и най-важното – управляваше университет.

 

На образованието гледаше не просто като на натрупване на сведения, нито само като овладяване на умения, колкото и да са полезни; но преди всичко като формиране на осъзнати и обосновани възгледи.

 

Наистина, възгледите могат да бъдат всякакви. Но не бива да се забравя, че той остана верен на убеждението си, че повърхностното образование е нещо лошо, а истински образован е този, който знае традицията на своите занимания още от първите й начала във времето; а мислите му възхождат към основни понятия и убеждения, в чиято употребимост и полезност се е убедил от собствен интелектуален и житейски опит.

 

Има хора, с които ти може да не си съгласен относно съществени въпроси, и въпреки това те са онези, които са те подтикнали към изследване; вдъхнали са ти смелост за мислене и действане. Това значи, че духът им е бил жив и творчески.

 

Такъв беше и неговият дух.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Герасим Петрински

  03 Ное 2020 14:14ч.

  Изключително точна статия. "Има хора, с които ти може да не си съгласен относно съществени въпроси, и въпреки това те са онези, които са те подтикнали към изследване; вдъхнали са ти смелост за мислене и действане." - не бих могъл да го кажа по-добре. Мир на праха на проф. Богданов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Бояджиев - Вампира

  03 Ное 2020 15:14ч.

  Изключителен ерудит, познавач на старогръцкия език, древната елинска култура и литература, Б.Богданов беше и човек с "модерната" днес сексуална ориентация и доносник на ДС преди 10.11.1989 г. Той също така отвори широко портите за Гьорд Шорош в България, изключително от лична корист. Затова, когато някой експерт си отвори устата и каже "А" по определена тема, трябва да довърши декламацията до "Я", за да има пълнота и завършеност. Noblesse oblige.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  03 Ное 2020 16:43ч.

  Това същият Богдан Богданов ли е, професор по антична история и култу- ра, станал впоследствие директор на институт „Отворено обще- ство“ в София и директор на Нов български университет, създаден като НПО с финансиране от Джордж Сорос?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  03 Ное 2020 17:39ч.

  И "прославил" ни в Гърция, с гей изцепки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотий

  11 Ное 2020 9:12ч.

  RIP

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАЖЕТЕ ИСТИНАТА

  14 Ное 2020 17:08ч.

  Именно заради качествата му, ерудинарост, патологично влечение към собствения пол, манипулативно интригантство и зависимости от досието му в ДС, Сорос го избра за своя човек за влияние в България. Под неговите ласки бяха отгледани и внедрени на постове редица джендъри: Ст.Т.за дипломат, Ант.Г.за политолог, Ант.Сл.за шеф на НБУ, С.С.за парт.лидер, Ан.Г.за ректор на СУ, Р.К за евродепутат,журналисти, политици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горнобанските ливади

  19 Ное 2020 8:48ч.

  По време на посланическото му пребиваване в Атина го бяха хванали да извършва полови действия с един от Азия. Същевременно беше посегнал и на полицая пред посолството. Затова стоя само една година, а мандатът му бе за три. Университетът, който създаде заедно с Джеров и други, бе финансиран от Сорос през есента на 1990г. и се помещава в сградата на "бившето " АОНСУ. Сега там е новото АОНСУ, горе на горнобанските ливади, сред кравите и овцете. ДС наемаше като агенти хора от гей средите.Истината трябва да се казва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бащата бу друг

  19 Ное 2020 8:55ч.

  Фондацията, която Богданов оглавяваше, отпускаше стипендии и помощи предимно но гей- представители. Ако е имало дискриминация, то тя е била спрямо хетеросексуалните. Интересно, че бащата на Б.Богданов- стария бай Иван Богданов- бе читав, морален и културен човек, който разказваше доста истории свързани с писателите преди 09.09.44. Иван Богданов бе литературен критик, литературен историк, публицист, начетен и честен човек, много сладкодумен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи