Журналисти от "Дума" с протест срещу унизително отношение

Журналисти от "Дума" с протест срещу унизително отношение
Публикуваме писмо на журналистите от в-к "Дума", което е адресирано до НС на БСП и внесено в деловодството на "Позитано" 20.

Велиана Христова, председател на синдикално-творческото дружество на СБЖ – "Дума"

 

Уважаеми другари, 


В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“. Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща.  

 

Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „Дума“, която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят  „Дума“, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията. 

 


По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, „Дума“ е „левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на „Дума“ другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено  и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят „Дума“.  


Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му  хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.


Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ  вестника; срещу  предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.


Тази позиция е написана от почти целия състав на работещите в „Дума“.

 

От името на екипа на „Дума“:
Велиана Христова
Председател на синдикално-творческото дружество на СБЖ – Дума 
2.12.2021 г. 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Един

  02 Дек 2021 16:55ч.

  Аман от хленчещи персони!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Един

  02 Дек 2021 17:13ч.

  Аман от видиотени корнелианци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ружа

  02 Дек 2021 17:19ч.

  Жанче, не ти ли се струва, че точно ти ставаш "евтинджос" с каруцарския си език и липдсата на каквато и да е конкретика в обвиненията ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Един на 02.12.2021 в 17:13

  02 Дек 2021 17:21ч.

  ТКогато някой няма доводи, той винаги ползва необосновани оиди и попържни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйна Нора до Велиана

  02 Дек 2021 17:53ч.

  Ха-ха-ха! Какъв главен редактор! Аз съм вуйната на вестника - Първи надзорник-редактор по правилната крива линия на социалдемократическата смазка за капитала! Мерак ми е да съм важна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По повод писмото и подписалата го госпожа от снимката мога само да цитирам заглавието и едно абзаче от публикуваната тия дни от нея статия в "Дума". Без коментар

  02 Дек 2021 17:59ч.

  "Съд за антиваксъри" "...Тоя път обаче няма място за глезотии и простотия. Далеч по-културни днес нации въвеждат задължителни ваксини, а някои държави са на път да криминализират антиваксърството. Плещиш измишльотини и застрашаваш живота на хората - съд и затвор!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По повод повода:

  02 Дек 2021 18:00ч.

  Журналистки, сър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Косьо

  02 Дек 2021 18:23ч.

  Нора Стоичкова?! Вие шегувате ли се?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мая, червена, но не МА

  02 Дек 2021 18:25ч.

  Боже, боже. Велиана Христова е над 70одишна. Вечната Амбър в "Дума". След Дърева, разбира се. Те са най-големите несменяеми разбирачки! Чудя се НС на БСП защо търпи досега този селски стенвестник, в който командорят, сякош им е бащинията, тия две и още няколко бабички. Като Ева Костова, например. Те никога не поемат отговорността да бъдат главен редактор или зам.-главен редактор. Все са "коректив" . По-точно гнездо на интригантството. И сега пак окрякват орталъка. Браво на Нора Стоичкова, че е поела отговорността. Тя ли не разбира? А може би "другаря" Боян Ангелов е страшен вестникар, най-паче "думаджия". Някой да разисти вече тая женска паплач, която само върти интриги, не поема отговорности и пише вече 30 години едно и също. Те няма ли да поемат отговорност за съкрушителния резултата на БСП? Нали това им е работата - единственият партиен вестник! Бой по главата и вън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядото

  02 Дек 2021 18:30ч.

  Корнелия Нинова ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мая, червена, но не МА

  02 Дек 2021 18:57ч.

  Не, не. Изкуфелите Баби Яги от "Дума".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Червена бабичка

  02 Дек 2021 19:06ч.

  Продев, Продев, слез и си прибери вересиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТИ ДА ВИДИШ

  02 Дек 2021 19:16ч.

  АМИ пари имат що не си напраат ново вестниче на опозицийката например "ДУМА -/ГЕРГОВ-СТАНИЩЕВ/"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р

  02 Дек 2021 20:20ч.

  в."Дума" няма думи ....А и аз нямам думи да изразя отвращение, неверие към неговото безхаберие. Ако червените бабички считат, че сме във времето на Дядото, на Г.Димитров, В..Коларов ,Вълко Червенков и СССР горчиво са изостанали от съвремието. Вестникът е рупор на вътрешната опозиция в партията, за съжаление от бездарни журналисти. Отдавна много от съвременните млади ,а и по-стари социалисти не го четем, а само от време навреме прелитаме през него. Жалко. ! Но факт !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиси

  02 Дек 2021 21:55ч.

  Още ли има такова вестниче??? Мислех, че отдавна е минало в небитието...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тази особа ли беше една статия срещу хората, които не искат да се ваксинират!

  02 Дек 2021 23:08ч.

  Да се изнася от "Дума" тогава. Не повярвах, че този вестник може да си позволи такъв фашистки изказ. А то кой бил.. ........ Наистина да си ходи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  02 Дек 2021 23:14ч.

  А, синя агитка. Това са наемниците на Корнелия. Нея безкористно никой не би я защитил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно? (До: на 02.12.2021 в 17:59)

  03 Дек 2021 0:38ч.

  Велианка беше нормална, хубава, говореше английски и свиреше на акордеон при социализма и в пубертета. Това беше по времето на Жоро Павето. Всяка нощ или поне такива спомени имам, София се миеше, когато я изпращах... Не мога да повярвам, че капиталистите-сатанисти днес са я зомбирали и че се е изметнала до такава робска степен! Животът стана гадно нещо. Велианче, бъди здрава и не се ваксирай, за да си здрава! Поздрави! Майната им на сатанистите! Всички ще умрем, включително и гаднярите! Пази детето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посредственост

  03 Дек 2021 8:14ч.

  "Дума" от години е изключително закостенял,безинтересен и закостенял вестник. Няколко пъти съм се насилвал да го чета ,но не става - сивота. Не е изразител на партийната маса зъщото не се допускат и няма коментари от читателите - неслучайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михал Мишкоед

  03 Дек 2021 9:39ч.

  Драга другарко, След като вашата "социална" газета призова за тотални репресии и затваряне на нежелаещите да се ваксинират, смятам че промените в състава на списувателите и са належащи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна не чета тоя скапал се вестник,

  03 Дек 2021 9:54ч.

  жалкото е и че има там журналисти които храчат по хора не желаещи да се ваксинират и да слугуват на масонски измишльотини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изчезна и оня гл.редактор на вестника де

  03 Дек 2021 9:57ч.

  от 90-те г. на м.в. де се изживяваше даже и физически като единия Ботев но с лула в устата и който ловко изхарзули Жан Виденов в услуга на новите ни”братя “ по перо и оръжие из зад океана!Жалък тип беше но….. нейсе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  03 Дек 2021 12:06ч.

  Велиана Христова , която иска съд над хората, които са наричани презрително антиваксъри, Христова, която уж разбирала от образование пет пари не дава за децата, на които им слагат маски за да не приказват, Христова, която заедно с другите от Дума ме мразеше защото с мен искат да говорят представители на групата на БСП в НС, но не и с нея и останалите мразещи Нинова като Велислава Дърева, която нито един път не е казала добра дума за свой колега освен за себе си...Това не е "Дума" на Стефан Продев , а на вътрешната опозиция на БСП, която ламти само за постове и пари...Резил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това писмо защо го няма

  03 Дек 2021 13:17ч.

  нито на сайта на "дума", нито в последния брой на вестника? менте нещо, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  03 Дек 2021 14:38ч.

  Прочетох,че имало такава статия от ''Дума''против антиваксърите.Има ли я,няма ли я вече не знам.Но добре,че са пратили добрата журналистка Нора Стоичкова.тия стари вече кадри да допуснат по млади и подкрепящи самата БСП.Какви са тия пенсионерки над 70г.-Дърева,Велиана и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  03 Дек 2021 15:11ч.

  Колкото БСП е лява партия, толкова и Дума е ляв вестник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дамата от снимката...

  03 Дек 2021 17:22ч.

  ...как е с алкохола?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи