Жълтопаветници на издръжка от чужди НПО лъжат за газа. Положението е катастрофално

Жълтопаветници на издръжка от чужди НПО лъжат за газа. Положението е катастрофално

Автор: Никола Филипов, Фейсбук

Темата с природния газ е изключително важна, защото засяга пряко всеки от нас. Политическата ни „класа“ спокойно ни обяснява от медиите, че всичко е под контрол и проблем няма. Че газ ще има, без тези безхаберна прослойка да си дава сметка, че от една цена нагоре няма абсолютно никакво значение, дали има или няма газ. Просто защото от един момент нататък няма да има търсене на тези цени, защото бизнесът няма как да прехвърли повишените производствени разходи върху крайните клиенти, което ще доведе до затваряне на производства.

Новината от вчера е, че Неохим е затворил временно заради непосилните цени на природния газ. Това е първата вълна от компании, които затварят, защото при тях газът се използва като суровина в производството. В момента се намираме на този етап. Втората вълна са металургичните предприятия и тези предприятия, които имат пещи. Ако цените на газа не се нормализират те ще започнат да затварят в началото на следващия месец Последната вълна ще бъдат преработвателните предприятия, които ще бъдат ударени най-тежко през зимата.

Ще ви покажа каква е реалната ситуацията при нас.

Едно средно предприятие от икономиката ни, което оперира в хранително-вкусовата промишленост, е с персонал от около 100 човека.

През май 2021 година сме изхарчили 25 601 куб метра газ на средни цени от 0.65 лева, или общо 14 690 лева без ДДС.

През май 2022 година сме употребили 23 471 куб метра газ при средни цени от 1,90 лева, или 44 591 лева без ДДС.

Разходите ни за природен газ са се увеличили три пъти май 2022 спрямо май 2021 година. Имайте предвид, че по-високите цени на газа се достигат през есента и зимата, така че дори не мога да си представя на какви цени ще купуваме през четвъртото тримесечие на годината. Консервативните ми калкулации показват, че тази година ще платим около 400 000 лева повече за природен газ спрямо 2021 година. Вместо да капитализираме тези пари, да ги реинвестираме, или погасим кредити сега просо ги губим. Към това можете да добавите, че след компенсации през май 2022 г. спрямо май 2021 г. плащаме 54% по-високи сметки за електроенергия. Тук, дори тотално ще игнорирам повишените цени на труда, защото вече ги индексирахме за инфлацията, за да можем да помогнем на служителите ни в условията на галопираща инфлация. Игнорирам и исторически високите и нелогични нива на суровините в производството. Ще игнорирам и това, че през този месец вече плащаме 60% по-високи цени на газа.

Гледам с изключителен интерес дебата за газа в медиите. За мен е много важно, кой е прав в него. И за мен това винаги ще бъде бизнеса, защото той изхранва хората и той пълни държавната хазна, за да може тази тотално провалена наша политическа „класа“ да се тупа гордо в гърдите какво са направили за нас. Така, че винаги взимайте with a pinch of salt всичко, с което ви облъчват из сутрешните блокове хора работещи в НПО-та спонсорирани от чужди държави, които си седят в прохладните си офиси на жълтите павета и пускат оптимистични постове как няма проблем с високите цени на газа. А проблем има и за съжаление той тепърва ще се задълбочава.

Това не е политически, или геполитически пост. Реалността е такава, че тотално провалените ни политици трябва да се фокусират върху това да съхранят българския бизнес, а не да го съсипват с жалките си опити да се подмазват на чужди посолства.

 

Източник: Фейсбук

Заглавието е на "Гласове"

 

 

Коментари

 • Време е за забрана на всички НПО без БЛРС

  14 Авг 2022 8:15ч.

  До една

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новината от вчера е, че Неохим е затворил временно заради непосилните цени на природния газ.

  14 Авг 2022 8:18ч.

  Химкомбинатът в Димитровград е личен подарък на НРБ от Й.В. СТАЛИН Химкомбинатът в Димитровград е личен подарък на НРБ от Й.В. СТАЛИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Филипов

  14 Авг 2022 8:19ч.

  В изграждането на химическия комбинат от 1948 до 1951 година са участвали 20 000 бригадири…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 19:35ч.

  Затварянето на химкомбината е личен подарък от нейно Величесво Масса хероин мустафа Първа. Затварянето на химкомбината е личен подарък от нейно Величесво Масса хероин мустафа Първа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 19:36ч.

  благодарете бе!!! малко заедност, даже и мъниста ще има, не за всеки - всекимо според възможностите, в частност според нуждите от яхти и прочие корита пд панамски глаг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • я не ми говорете за Й. В. Сталин

  17 Авг 2022 2:07ч.

  Завършил бил Богословие, четял бил по 200 страници книги през целия си живот, вкл. през войната, не се бил съгласил да разстрелят пленените хитлеристки генерали без съд и присъда, спасил бил територията на България на масата за прекрояване на граници в Потсдам... И к'во? Тиранин ли е - тиранин е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  14 Авг 2022 10:45ч.

  Най добре е да се обеденим с Турция. Там има гарантирани енергоносители, цените са в пъти по ниски, а и на практика сме един народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изплюхте ли камъчето най-накрая

  14 Авг 2022 13:14ч.

  Гиди евроатлантичета безродни българянски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ СМЕ

  14 Авг 2022 13:22ч.

  ЕДИН НАРОД с Турция-гиди потомци чорбаджийски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  14 Авг 2022 18:56ч.

  Народа ще си каже думата! Аз всяка сватба, детодето съм бил, почва и свършва с кючеци. А такава с казачок ни съм виждал, ни съм чувал. Аз съм бил и на областни управители, и на кметове, и на доктори, и на зъболекари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз всяка сватба, детодето съм бил, почва и свършва с кючеци.

  14 Авг 2022 21:40ч.

  Съжалявам да го кажа, но като мангалин какво очакваш, Менделсон?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 14 Авг 2022 21:56ч. Народа ще си каже думата! Аз всяка сватба, детодето съм бил, почва и свършва с кючеци. А такава с казачок ни съм виждал, ни съм чувал. Аз съм бил и на областни управители, и на кметове, и на доктори, и на зъболекари.

  16 Авг 2022 6:00ч.

  Хахахахахахахахаха, точно!!!!! Нивото е ниско, дами и господа! Много ниско!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НИКАК не сме един народ с народа на Тюркюйе

  17 Авг 2022 2:14ч.

  Генетично изследване на наши учени от Мед. Академия с италианска апаратура преди няколко години доказа, че нямаме и 13% покриване на гените. Всички които твърдяха, че произходът ни е някъде от Тюркестан си глътнаха езиците. Освен това въпреки 500 г. "съжителство", през които броят ни си е останал 3 млн. НЕ СМЕ СЕ кръвосмесили, освен при трагични обстоятелства (насилвания)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За кючеците по сватбите можем да

  17 Авг 2022 2:20ч.

  благодарим и на лидера на И.Т.Н. който си намери "ниша" за артистичните си напъни и въпреки формалното си музикално образование - средно и ВИСШЕ, наложи т.н. стил "чалга", осакатявайки няколко поколения младежи... Сега си плаща със здравословни проблеми за това престъпление срещу българския дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  17 Авг 2022 7:13ч.

  Много точен коментар! Само да допълня: сЛАВЧО не се е сетил сам за кючеците а няКОЙ му е подсказал в каква посока да работи........ДИАНЕТ-а не спи а работи за майка..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПО-ДОБРЕ Е ДА

  14 Авг 2022 13:19ч.

  се обединим с Русия-защото и хляба и ножа са в тях ;пък и както е казал кап.Петко Воевода--\Няма меч;който да изтръгне любовта към Русия от сърцето на българина\

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НОВИТЕ ОБЕДИНЕНИЯ

  14 Авг 2022 13:38ч.

  ЩЕ бъдат по цивилизации-ние сме ПРАВОСЛАВНО-СЛАВЯНСКА!Ако некой се чувства от друга-прав му път!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всякакви пишат във фейсбук

  14 Авг 2022 14:42ч.

  Един господ знае, по своя инициатива или срещу заплащане. При това положение, защо ни пробутвате поредния анонимник без значение? Заради поетите ангажименти към чуждите служби?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 17:20ч.

  Първи курс, ама не у гарвард, у УНСС учихме за "Еластичност" на Търсенето и Предлaгането (Supply & Demand) за новите поколения, и ето тоя младеж ви онаглядява некои чудесии, ама вие като четете статията смятате ли, че ще вземем примерно газ по левче?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  14 Авг 2022 19:19ч.

  от юнската сметка 1 therm=2,85m3 струва $1,67(supply, delivery, distribution, taxes); при 1 долар =1,91 лв прави 1,09 лв/м3 и газа идва втечнен от Тринидад(защото тук са много умни да спазват закона, иначе др. щати са с много по-евтин амер. газ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  14 Авг 2022 19:26ч.

  а законът от около 1920 година е, че амер. стока от едно амер. пристанище до друго амер. пристанище може да се превози само с кораб, който принадлежина американски гражданин, и с екипаж само от американци. И понеже това не може да се случи, газът е от Тринидад

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 19:31ч.

  с тоя от 1920г. се беха получили некви комликации по едно време,особено като зеленистите на др. байдън претакаха некви газопроводи и нефтопроводи с братски каадистан, демокрацията не е без пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 19:34ч.

  ша победат, все пак и мъртвите и роднините им гласуват през дем пощите, даже злите езици твърдят, че НБА се оказала приваизирана за ден покрай ватерлото, поради куриерите/пощите на др. ротшайт..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  14 Авг 2022 19:59ч.

  усложненията се получиха една зима, когато втечненият газ за Бостън беше купен от РФ, Тръмп само попита защо го купуват там и веднага го смениха с Тринидад

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Авг 2022 19:00ч.

  Данс, затваряй ги тия гъзпромовци за по 4000 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Газови

  15 Авг 2022 19:48ч.

  Гласове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи