Зелена светлина ли е червеното китайско килимче за пътя на Путин?

Зелена светлина ли е червеното китайско килимче за пътя на Путин?
Доста възторжени възгласи се чуха по повод червеното китайско килимче,  поставило в центъра на Г20 Путин и изплъзнало се от краката на Обама, слязъл на земята на Поднебесната откъм опашката на президентския самолет (символично ситуиране според политическите му акции, близо до нулата – особено за Нобелов лауреат за мир).

 

 

 Снимка: Антоанета Киселинчева

 

Струва ми се обаче, че радостта е прибързана не защото атлантическата схема на изолация на Русия не се състоя след Крим, това не променя политиката на санкции – европейските, т.е. самоизолацията на ЕС от Русия е в пълен ход. Нищо че отдавна е видно кого санкциите “хапят доста добре” по израза на Обама от 2014 г.

 

Отношението към Русия на Г20 зависи от домакина, когато срещата беше в Австралия през 2014 г., Путин беше буквално изтикан на крайния фланг, поставен на отдалечена маса сам с Дилма Русеф, австралийският протокол към руския президент беше показателно пренебрежителен.

 

В отговор Путин напусна Г20 преждевременно, официално “за да се наспи, защото работа го чака”, но де факто, за да не участва в обсъждането на Украйна съвместно с партньорите, предвидливо центрирани на домакинската маса като сплотени ученици около Обама, демонстриращи завидна категоричност в упреците към Русия, но при липсата на руския президент в ролята на обвиняем. Решенията, които тогава 19-те без Путин вземат по отношение на Украйна, се оказаха безсилни да спрат кризата и липсата на резултат виждаме до днес.

 

Китай като приемаща страна не само тази година оказва на Русия изключително протоколно внимание с императорска изисканост. През 2014 г. в Пекин се състоя срещата на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество), където Путин блестеше наравно до Си Дзинпин точно преди да отиде на Г20 в Бризбърн.

 

Нито поведението на Китай, нито това на “атлантическия Запад” (атлантически, защото е забравил, че е европейски) не са се променили от 2014 досега. Само един пореден детайл – неволно обърканият протокол от Тереза Мей при ръкостискането с Путин въпреки червеното килимче в Пекин. Ръката на Путин увисна пред камерите, незабелязана от британската лейди, която се коригира със закъснение и след напомняне, но с многозначителна усмивка – нюанс по английски.

 

Разбира се, последваха обяснения, че липсата на синхрон с Тереза Мей е била от бързината, че е прието дамата първа да протегне ръка (но пък за бизнеса и политиката това не важи поради принудителния тон на еманципацията), така или иначе, дори и ако единият е избързал пред протокола, другият трябва да поеме ръката му, а не небрежно да го оставя в конфузно положение.

 

Впрочем още един протоколен детайл от предишната Г20 от 2014 г. – напускайки Австралия, вече на летището, Путин се обръща изненадващо и подава ръка на местния полицай от охраняващия го кордон. Ръкостискането е чисто руски намек, че сме наясно, че народът не отговаря за управляващите го и отношението към хората е приятелско, а не кастово, с каквото са свикнали покровителстваните от Британия. Нюанс по руски.

 

Езикът на тялото, особено в зоната на протокола, фиксирал всеки жест със смисъл и символика, за да го защити от издайнически емоционални грешки, все пак загатва кога има несъвместимост и кога синхрон. Не случайно Путин в интервюто за "Блумберг" на въпроса за предстоящата среща с Тереза Мей в Китай отговори с повторения: “Британия излиза и фактически вече е извън ЕС, но тя не е извън специалните отношения със САЩ и що се отнася до отношенията й с Русия, те зависят не от присъствието или отсъствието й в ЕС, а зависят от нейните специални отношения с Щатите”.

 

Това обаче не пречи на "Бритиш петролиум" да притежава акции в "Роснефт", от чийто пакет 19,7 % са чуждестранни, нито възпира Путин да покани на частна визита в Кремъл питомците на "Итън", люлката на британския елит, с който ще кръстосва шпаги неговият приемник.

 

Взаимният интерес и от двете страни е силен, показателен е посредникът за срещата с Итън бойс – епископ Тихон Шевкунов, ректорът на Сретинската семинария, чел лекции в "Итън". Британският инстинктивен интерес към руското православие – загадката, с която Острова не може да се справи въпреки геополитическата си гъвкавост и шахматна прозорливост, се спира именно на о. Тихон заради книгата му “Несвятые святые”, чийто британски преводач става православен.

 

Детайл микроскопичен на фона на геополитическата макрокарта, където британските позиции традиционно са далеч по-добри от руските, но детайл за британски интелектуалец, приел православието след руски прочит… а духът е, който побеждава… и той “диша, където иска”.

 

За Китай в същото интервю от 1 септември Путин се изрази евразийски образно и мащабно като за китайско ухо: “високо ниво на доверие… отношения безпрецедентно високи по равнище, качество”, “всеобхватно партньорство и стратегическо качество”.

 

За Русия обаче Китай е добър съсед и тил, специфично сложен партьор поради силна икономическа гравитация, но не и съюзник, илюзии не питаят и двете страни. За Китай Русия все още е нещо временно, недоказало се, по-трайно от САЩ, разбира се, но от гледна точка на хилядолетната китайска възраст руският пейзаж е сезон от пътя, който няма нужда от червено килимче.

 

 

Коментари

 • observer

  06 Sep 2016 10:15ч.

  За Китай останалият свят има прагматично значение. Дори сблъсъкът със СССР от времето на Мао и Хрушчов беше не толкова заради развечаването на Сталин, почитан от китайските комунисти, колкото заради началото на китайската еманципация. Без да питат Москва, китайците вече бяха създали своята атомна бомба. Езикът на източните жестове може да е интересен за наблюдателя, но значението му е ограничено в случката и предстоящите търговски сделки. Китай няма приятели и няма да има и в бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stein

  06 Sep 2016 15:18ч.

  Стокооборотът на Китай с ЕС през 2015 е 564 млрд долара, със САЩ е 558 млрд долара. С Русия е 69 млрд долара, което означава спад с 20 млрд. Толкова за червените килими, езиците на тялото и прочие мъдрости на доцентката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение

  06 Sep 2016 15:26ч.

  В перспектива коментарът е изключително адекватен. И двете страни, Китай и Русия, изразиха желание за увеличаване на стокооборота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Специално до колежката @Дарина Григорова

  06 Sep 2016 17:34ч.

  Искам да Ви обърна вниманието само върху това, че с китайците трябва много да се внимава. Аз си имам непрекъснато „вземане-даване“ с китайци през последните 15 - 20 години и мога да гарантирам, че те са големи специалисти по килимчетата. Те например могат да разстелят пред краката ти едно прекрасно меко килимче с ярки шарки и стилизирани фигури по него и в момента, в който стъпиш на килимчето, зашеметен от богатството на багрите му, така рязко да ти го дръпнат, че да се намериш мигновено на земята. А могат даже да ти разстелят килимче от габърчета или натрошени стъкла — да речем. Изобщо, китайците са много добри и ИНТЕРЕСНИ (което на техен език ще рече ПРОКЛЕТИ) момченца и момиченца, но трябва да се пипа внимателно с тях — както внимателно пипат укротителите на змии, забавлявайки се със своите гъвкави питомци. За един китаец всички ние, които не сме китайци, сме нещо като маймуни, които имат да изминават още дълъг път в своето Дарвиново развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфууууууу... засмърдя на седерастка евроГейщина...

  06 Sep 2016 21:53ч.

  Алооооо, горните коментаториииии! Пфууууу... засмърдяхте форумО с вашата, платена от Козяк, евроГейска седерастия... Пфуууу... колкото и да се тръскате, задникът на Путин пак ще е по-бял, от на вашия Обонго! Пфууу... седерастка смрад от сини, продажни, боклуци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фонтенбло

  06 Sep 2016 23:49ч.

  рашъните са непълноценни ора, те са надрискани кат ора още на Белисток летото на 41 година когат ги избиват поголовно за наказание дет са искале да завладеят света и те са побъркват, измислят после Зоя Космонафка ужким некой й откъснал цицата, па той Сталин поарчил живота на МИЛѝОНЕ за ТООО ДЕТ ДУХА, те са и умствен непълноценни щот са ПРЕВЪРТЕЛЕ още от ГЪРМА на Аврора и маймуни съветски, затва аз кат почивам в СКАЙ ЛАНДЖУВИТИ по големите летища и от време на време кат стана да пикаа и земам по некой сандвич с СѝОМГА и излизам да им го фърла навънка дет чакат да ядът, но преди да им го дам ги карам да извикат три пъти че Ленин я ДРИСЛѝО и да напсуват Путлир на майка ФАФАФФА така праа кат съм командировка, па после са прибирам доволен на 46 фитовото ми Бенето, паркирано в градината на Фонтенбло ФАФАФАФ и клитори съветски, ако бех в бившее соц лагер щех да бъда в некой Сталински пандиз и татуирани ВОРАДЖИЙ да ма ебът по цел ден, па сега става ОБРАТНОТО, аз има еба техните мамашки ги карамда скачат по прашки в градината на Фонтенбло, на яхтята ми Бенето-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ех, Дачков

  07 Sep 2016 4:57ч.

  Защо продължаваш да триеш коментари, Дачков?! Демократе?! Тази госпожа е отвратителна русофобка, това е. Ще й се да е истина това, дето й се върти в главичката. Е, не е, свикнете най-накрая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски експерт

  07 Sep 2016 5:17ч.

  Добра статия. Верни наблюдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  07 Sep 2016 5:26ч.

  Все пак, не забравяйте две неща: кой създаде КНР през 1949 г. и кой подпомага и в определен смисъл направо реализира китайските стратегически производства (ширпотребните джаджи на американците само на пръв поглед са китайска икономика). Това е Русия, пряката наследница на СССР. Без СССР Китай нямаше да бъде народна република, а без високотехнолгичните руски оръжия, американците досега отдавна да са му видели сметката. В геополитиката няма "ако". Китай е в Евразия (типична телурокрация) и е един от китовете й. И двете страни са обречени да са заедно, поне докато атлантизмът поддържа глобална диктатура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stein

  07 Sep 2016 17:51ч.

  Ето и едно друго мнение по въпроса: http://www.kasparov.ru/material.php?id=57D049651B9D8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 17-ти конгрес

  08 Sep 2016 12:33ч.

  Путинофилството е болест на ума. Психическо заболяване `культа личности`. Много моля да не се бърка с русофилството! Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  08 Sep 2016 13:11ч.

  Пфууууууу... , как стана така, че днес тези, които мразите Америка сте расисти и не го криете? Всъщност защо тъкмо такива като вас мразят Америка, защото сте осъзнали арийския си произход или от комплекс за малоценност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма какво да осъзнаваме арийския си произход — много добре се знаем какви сме.

  10 Sep 2016 9:32ч.

  Но да не мислите, че колкото и да е елитарен, арийският произход не предполага и комплекси за непълноценност. Предполага, разбира се! Един пример: Индия е населена с арийски племена преди много хилядолетия. Отидете и вижте какво е останало от елитността на арийската раса, завоювала полуостров Индустан! Получило се е нещо, което е съвсем същото, каквото е България от 24 години насам — една огромна циганска махала. Вярно е, че елитните арийци са си пак в Индия — както по времето на обожествявания от тях арийски владетел Рама, достигнал в похода си чак до остров Цейлон. Но те са се запазили, защото са измислили една хитрост, която според мен е точно толкова достолепна, колкото и подла. Измислили са КАСТИТЕ, в които те са намерили нишите на своето камуфлажно спасение. В Индия можеш да попаднеш в двореца на един потомствен ариец от висшите касти и да ти секне дъха от импозантността на разкоша му, от естетизма му, от вглъбеността на философските му съображения, раздиплени до най-тънките детайли. Излизаш от зоната на двореца с неговия покой, прохлада, ромолящи фонтани, гукащи гълъби и — по свежо-зелените морàви — важно крачещи пауни с разперени опашки, и мигновено попадаш сред една свирепа действителност, населена с хора-маймуни и маймуни-хора. Ето — до това са стигнали арийците. Нужно е било значи И ВЪРХУ ТЯХ ДА СЕ ИЗПРОБВАТ методите на генетична корекция, които приложени над други раси, наистина не дадоха задоволителни резултати, но при арийците може би щяха да дадат. Оставям последното ми изречение да затрепти като магическа светлина, която да подбуди към размисъл способните на такова нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи