Защо идеите на БСП и Мая Манолова за здравеопазването са опасни

Защо идеите на БСП и Мая Манолова за здравеопазването са опасни
Стопанската дейност на лечебните заведения няма как да бъде организирана извън легитимния ред на Търговския закон, а лечебната дейност се извършва по друг ред – по реда на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, НРД и индивидуалните договори между НЗОК и лечебните заведения и още много други. Лекарите са физически лица - лекуващи, а не търговци и е ясно защо БСП си позволява тази манипулативна подмяна – ако бъдат засегнати хората, които осигуряват медицинската помощ, щетите, които ще понесе обществото и държавата ще бъдат колосални.

 

 

 

Кратък коментар на споразумението, което Мая Манолова предложи на правителството от името на петте медицински сестри окупирали сградата на Народно събрание

 

От няколко години от БСП повтарят един и същ рефрен по отношение на лекарите – „вън търговците от здравеопазването“. Този „вирус“ насаждат навсякъде, а г-жа Мая Манолова от самото начало на похода си към властта го взе на въоръжение, "зарази" с него въпросните пет медицински сестри и опита да принуди правителството да подпише споразумение с тях, в което се изисква „Премахване на търговските дружества“ (т. 5). Ангажиментът на окупиралите сградата на Народно събрание_2 се изчерпва единствено с това „да напуснат зала №130 в Народното събрание след подписване на настоящото споразумение“.

 

Широката публика, заблудена от уж синдикалното искане за повишаване на „стартовата заплата на всички специалисти по здравни грижи в размер на 2 /две/ минимални работни заплати“ така и не отчете факта, че въпросните госпожи не са национално представителен синдикат и нямат правото да поставят такива ултиматуми на правителството, при това извън законоустановения ред. Заваляха призиви – вдигнете им заплатите, с което манипулацията набра скорост, а "каузата" бе представена за приемлива от всички.

 

Истинската цел на занятието обаче бе друга и шоуто с окупацията и подскачането по первазите на прозорците имаше задачата да афектира обществото, и под натиск да се подпише между другото и т. 5 - „Премахване на търговските дружества“. Точно това е политическото искане, което може да събори правителството чрез разрушаване на здравната система.

 

 

 

Прицелът на БСП в случая е точен, макар и зловещ – Търговският закон дава икономическата свобода на всяка пазарна икономика, а българската поне нормативно вече е такава. БСП всъщност предлага да се върнем в социализма, но не в онзи, под егидата на СССР, а в размитата хибридна зависимост, в която пребивава например Сърбия под геополитическото управление на Русия извън ЕС.

 

БСП и Мая Манолова отлично знаят, че връщането на цялото здравеопазване към модела "Семашко" ще разстрои тотално здравеопазването защото, ако болниците регистрирани като юридически лица по ТЗ са само 315, то в извънболничния сектор те са над 15 000. Ликвидацията им, ако беше прието това споразумение, щеше да продължи с години, ренационализацията ще изгони лекарите в чужбина, а ведомствения характер на здравната инфраструктура ще направи здравното осигуряване и НЗОК излишни.

 

Това е „реформата“ на БСП – разрушителна за държавата и за настоящият ни статус на страна-членка на ЕС. Колкото до обвинението, че здравната система търгувала със здравето – то е абсолютно манипулативно. Казвал съм го и преди – стопанската дейност на лечебните заведения няма как да бъде организирана извън легитимния ред на ТЗ, а лечебната дейност се извършва по друг ред – по реда на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, НРД и индивидуалните договори между НЗОК и лечебните заведения и още много други. Лекарите са физически лица - лекуващи, а не търговци и е ясно защо БСП си позволява тази манипулативна подмяна – ако бъдат засегнати хората, които осигуряват медицинската помощ, щетите, които ще понесе обществото и държавата ще бъдат колосални. По темата може да се пише много, но ще спра до тук.

 

В заключение – г-жа Мая Манолова и БСП употребиха т.н. „медицински сестри“ като проксита в името на разрушителните си политически си амбиции и обществото би трябвало да разбира това. В противен случай ще страда и то много. Ажиотажите им покрай еврото, падането на санкциите относно Русия, които наскоро предложиха в НС, русофилските изстъпления и пр. обслужват същата цел и голямата картина следва да се вижда макар, че здравеопазването е само малка част от нея. Атаката е мащабна, а инструментализирането точно на здравеопазването е зловещо.

 

А иначе и аз съм за увеличаването на заплатите на медицинските сестри и въобще има ли някой, който не е?

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • По повод изявлението

  08 Март 2020 15:09ч.

  "Търговският закон дава икономическата свобода на всяка пазарна икономика, а българската поне нормативно вече е такава." Медицинското образование защо е безплатно? В тази нова линия на развитие на България, очевидно и учебните заведения би следвало да станат платени (търговски дружества, каквито всъщност са), с например до 1 % държавни стипендии за добри студенти срещу договор за 10 години упражняване на професията в страната. Иначе здравеопазването е пълен абсурд, но пък някои участници в него са милионери. Да, тежък труд е да си лекар, но заради аномалиите в държавното развитие, възможностите за труд на мнозина са ограничени, а за някои наказателно забранени. Освен това всяко законодателство е временно установена норма и подлежи на промени. Само че, законодателството от последните 20-30 години се променя в посока на личните интереси на определени влиятелни групи бизнесмени. Явно всичко друго е ок, с изключение на това последното "А иначе и аз съм за увеличаването на заплатите на медицинските сестри и въобще има ли някой, който не е?" - за съжаление цялото здравеопазване е една бутафорна дейност за масовия потребител, който всъщност я захранва. От захранената сметка обаче се ползват малцина, защото тези които ползват държавните клинични пътеки могат, но не искат да си плащат от джоба. А тези, които нямат пари, или не получават здравни грижи или получават некачествени такива, които не ги лекуват. Толкова е просто, данните за това са налице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Здраве или търговия

  08 Март 2020 15:13ч.

  Здравето като особено скъп обект на търговия- това защитава бившия министър Семерджиев. Здравето като част от правото на живот на човека. Това предлага Нинова. Има много начини това да стане факт. Например държавни болници действащи като лечебни заведения осигурявани от бюджета(захранан от нашите данъци). И частни болници действащи като търговски дружества, финансирани от платени услуги от клиенти. Но докторите-търговци изпадат в дива паника пред една подобна перспектива, защото в момента захлебват повече от добре точейки обществената Здравна каса с космически цени на услуги и лекарства. Докторите-търгаши превърнаха Здравната каса в решето, който колкото и пари да се налеят в него все ще е празно и все ще искат повече и повече. Крайно време е този търгашески модел на обезкървяване на нацията да приключи и замени с работеща здравна система, където център е интересите на болния, а не на доктора-търгаш. Хубаво е доктора-търговец да отвори и конституцията. Там пише ясно: Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото. Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон. (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма. (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи. (5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До многознайковците

  08 Март 2020 15:20ч.

  Психиатричните болници останаха в режим "Семашко" - затова са толкова окаяни. Такива щяха да са всички лечебни заведения и днес, ако не бяха направени реформите. Психиатриите и сега са витрина на "безплатното" социалистическо здравеопазване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До мнението от 15:20

  08 Март 2020 15:32ч.

  Може би защото психиатрията е висока топка за "великата" здравна българска реформа, затова са я оставили без реформа. Също така от психиатрията не могат да се точат пари от пациентите и има много разходи за този тип здравни грижи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не сме многознайковци

  08 Март 2020 15:36ч.

  Ние сме потърпевши от здравната система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се оправдавайте, господине,

  08 Март 2020 15:52ч.

  Точно Вие разрушихте добре работещата здравна система Семашко. Не трябваше в никакъв случай да се въвежда търговското право в здравеопазването, бизнесът със здравето на хората е напълно вреден. Правилно е да се премахне търговията със здраве, като парите за здравеопазване, получавани от здравни осигуровки, отиват изцяло само за нетърговски дружества. Който е по-заможен, нека да плаща допълнително по-големи застраховки и да се лекува преимуществено в частните болници или да си плаща, ако е състоятелен. Но частните болници да нямат право да се финансират от държавата, не е редно, защото по този начин се подпомагат незаконосъобразно. Излиза, че повечето българи, които не са богати, плащат допълнително за издръжка на богатите частни болници. Така ще се ограничи разрастването на многото частни болници у нас, защото наистина броят им за малката ни страна е изключително висок! А това не е нормално за една страна на опашката в ЕС по икономическо развитие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеите са си идеи, но виж практиката на

  08 Март 2020 15:55ч.

  наложения от Вас с Костов и Игнатов в българското здравеопазване модел, се оказа фатална за здравето и живота на българите, господине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  08 Март 2020 16:00ч.

  http://socbg.com/2020/03/%d0%b4-%d1%80-%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b0-%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%80.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  08 Март 2020 16:06ч.

  Някой каза че в Румъния само публичните лечебни заведения ползват парите от здравната каса, частните от каквото си изкарат. По-горе са се изказали откровени глупаци, психиатриите са окаяни само защото властта не ги финансира, освен това частните болници печелят най-вече от нашите обществени пари в Здравната каса - тоест пари събирани социално и солидарно, частниците не се гнусят да ги прибират, като са толкова за свободен пазар, защо не живеят само от парите на частните си пациенти, платени кеш? А се натискат за договори с касата?! Заблудени глупаци! Комунизъм има, но е само за богатите, за останали е див и варварски капитализъм, с мото Приватизация на печалбите, национализация на загубите, за да спасят фалиралите печатни вестници, държавната поща ще ги разпространява безплатно, с нашите пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха х а ха

  08 Март 2020 16:09ч.

  защото ще секнат финансите на едни много богати собственици за болници... елате да видите един такъв как взе да строи като луд, да крие парици...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  08 Март 2020 16:22ч.

  Системата Семашко беше много добра! Достатъчно беше само да се повишат значително заплатите на лекарите и сестрите, за да се заплати достатъчно високо професионалния им труд, изискващ много знания и умения. Иначе и организацията, и работата на тази система аз, като пациент тогава, определям за много добра. Смея да твърдя, че съм излекувана окончателно от такава болест, като ревматизъм сърдечно-ставна форма например, а и от някои други болести. Независимо, че съм лекувана само от участъковия си лекар тогава! Благодарна съм им и досега! А издаваните сега листове при окончателното диагностициране и резултатите от лечението са неефективни, отделя се много труд от лекарите за да попълват цели чаршафи. Лекуващият лекар трябва да извършва твърде много канцеларска работа и това му отнема прекалено много време, което би използвал за основното лечение на болните. По-рано имаше само един общ медицински картон за всеки болен, където можеше да се види цялата негова диагностика и проведеното лечение за всички негови заболявания, а не сега, с многоброийните листове, попълвани при всяко посещение на всеки лекар. Купища хартия! Складирала съм ги вече в цяла дебела папка, а личният лекар вече няма място да пази тези листи на всичките си пациенти на цяла стена на кабинета си! Колко по-лесно щеше да бъде този медицински картон да прерастне и в ЕДИН единствен компютърен файл за всеки пациент? Откога се тръби за това въвеждане на електрониката в здравеопазването, но НЯМА интерес именно от търговците в здравеопазването, защото тогава ще се види как се разхищават здравните вноски на хората. А нали казват, че имаме добри специалисти в тази област, значи явно някои държавни медицински фактори са нямали и нямат интерес от това?!? Въобще ако така продължава, здравеопазването в страната ще фалира държавата, ако не се предприемат мерки! Както е тръгнало...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  08 Март 2020 16:28ч.

  (а)ми дъ ни ръзкажи кааааак е построено (нъ bg е "конструиръну") нъпример германското:кааак се заплаща на лекари и сестри (може за пример и френското:холандското:датското:фiнландското и ко);стига съ умствените ви буламачи (на тоъ свет сичко можи,ну зависи кой го прави-викъши акад. Сендов:с тъкива полирани умове оше век ще се тътрим:опъ, аааа как е в брекзиД другарю:(западният свет е взаимставл отъ Симашко другарю):по-полека,забави,забави викъ Вълдобрев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  08 Март 2020 16:31ч.

  А знаете ли че когато стартира "реформата" на Семерджиев, още нямаше частни болници, целия народ го лекуваха с 20% от сегашните пари, които сега все не стигат, а и българите бяха с 2 милиона повече в България. В сметката не влиза доплащането, с което сега изнудват болните. Защо парите не стигат - виновна е системата "търговски дружества", знаете ли че в един малък град, болницата с добър директор работеше и беше натрупала даже милион и половина печалба в сметката си, общинската власт, като собственик на дружеството нареди да му преведе печалбата по общинска сметка и парите изчезнаха. Печалбата е тази която изяжда парите и оскъпява лечението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ето филма, на един американец, за капиталистическото здравеопазване, преведен е, вижте колко е верен и за България

  08 Март 2020 16:36ч.

  https://www.dokumentalni.com/archives/536?list

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да аа

  08 Март 2020 17:02ч.

  И какво му е пазарното на здравната каса, 2,5 милиарда на куп, и още 3 милиарда субсидия от държавата? Къде е изборът къде е конкуренцията, къде е отговорността? Къде е пазарът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логично е Честно е

  08 Март 2020 17:22ч.

  Плащат ли данъци болниците и лекарите. А ДДС? 20 безплатни болници с парите от субсидията и акциз горива, алкохол, цигари, вредни храни. Частните болници да лекуват безплатно на база ДДС и плоският данък, една трета от пациемтите, с пенсионери и безработни. В Сингапур 40% от болниците са безплатни, останалите - частните се плащат от работодателите - с вноски и застраховки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логично е Честно е

  08 Март 2020 17:29ч.

  Плащат ли данъци болниците и лекарите. А ДДС? ... Да има 20 безплатни болници с парите от субсидията, плюс и от акцизи горива, алкохол, цигари, вредни храни. Частните болници да лекуват безплатно на база дължимотп ДДС и плоският данък - една трета от пациемтите - тоест - пенсионери и безработни. В Сингапур 40% от болниците са безплатни, останалите - частните се издържат от работодателите - с вноски и застраховки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маргин Ализи

  08 Март 2020 17:52ч.

  Дали психиатриите са семашко, или бързата помощ? Но е така, защото е согурно маргинализирането на поне една трета от маселението, при другата система. А тези с нужда от лудница, и 90%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случи ми се мионалото лято семейна трагедия

  08 Март 2020 18:03ч.

  и най-адекватно поведение на участващите в нея здравните работници имаха две медицински сестри. За негов позор, личният лекар, отказвайки (3 пъти!) да направи посещение в къщи на болния (дистанция 5 минути бавен ход от кабинета на лекаря до жилището на лежащо болния), и базирайки се само на спомени за състоянието му от предишната седмица, ни насочи за консултация към алтернативно лечебно заведение на 300 км, въпреки, че и той самият извършва подобни алтернативни манипулации в частния си кабинет, намиращ се в същия град... Щяло да бъде неуместно да насочва пациенти от кабинета си (в рамките на общинската болница) към личната си практика... И нали удавник и за сламка се хваща - понесохме се в горещината, 34 С... Колегите от Медицинския център "Интегративна медицина" в София ни посрещнаха с 2 въпроса: - Защо чак сега ми го водите? - Къде са му резултатите от изследванията? За тази 3-минутна консултация, някаква мъглява "озонна терапия" (без вливания и без инхалиране) и една рецепта за лекарства за подсилване на имунната система, заплатихме 250 лв. Обещахме да им го доведем следващата седмица и.... по живо по здраво пропътувахме в жегите още 300 км обратно... След 3 дни нашия близък почина. Единственият човек който реално се опита да му помогне - и с живото-поддържащи системи, и с професионалното си поведение, беше една 69 годишна медицинска сестра, която го окуражаваше до последната минута на живота му като прибягваше по няколко пъти на ден през почивките в болницата.... Не прояви нито паника, нито с нещо показа колко е трагично състоянието на болния, ведро и професионално извърши всички манипулации, които можеха малко да му облегчат мъките... Никаква друга дума нямам за личния лекар освен "мизерник" и "търгаш със здравето на хората". Та такива работи. Нашите лекари вместо да пазят тесните съсловни интереси и да се противопоставят на промени в здравната система, които биха ги засегнали, да се поинтересуват за движението "Жълти Жилетки" във Франция, което започна през октомври 2018 и продължава и до сега (при пълно мевдийно затъмнение!!!!!), при това всяка седмица протестират и адвокати, и лекари, и шофьори, и учители, под струи вода от полицейските цистерни, сълзотворен газ, и удари от полицейските палки... Ама така е, още Хр. Смирненски го е описал това явление в "Приказка за Стълбата", хем че не е и подозирал за щастието да живее човек при НСР...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  08 Март 2020 18:17ч.

  Според мен решенията в тази посока зависят от ангажимента на държавата, какъв ангажимент има тя пред обществото. Всъщност здравеопазването може и изобщо да няма държавен сектор, в много държави цялото здравеопазване е частно и не е невъзможно и така да се осигури добро здравеопазване за всички. (държавното също е частно) Въпросът е в особеностите на държавите. Старите държави имат развит частен сектор и в провинцията, която е развита по начин, по който в България това не е факт. У нас има населени места, в които няма как да откриеш лекар, аптека или доболнична помощ. Държавата не може да принуди частния сектор да подсигури всички нужди и права на населението, разписани по конституция. Затова според мен в държави, в които определени региони не са развити и бизнесът няма интерес към тях, държавата трябва да организира всичко, образование, транспорт, медицински грижи. Възможно е това да е временно и да отпадне като необходимост, но ако не се направи, ще трябва населението на България да заживее само в няколко големи града. И така България ще се свие още повече като население и обитаема територия, ще запустее като изоставено село. Моделът „Станимашко“ не изглежда приемлив от гледна точка на това, че той изобщо не отчита реално извършената дейност. Как тогава я финансира, без да има недостиг или преразход на средства? Аз дадох пример с верига ресторанти, те се финансират според конкретните сметки за наем, брой персонал, брой клиенти и т.н. Т.е. този модел може да бъде подобрен и развит, с оглед да се гарантират конституционните права на хората. Държавата може да финансира болници там, където бизнесът не желае да отиде. Когато частният сектор се развие достатъчно, действително е възможно да няма нужда от Станимашко, но това е както в другите сектори. Частният бизнес ако е удовлетворителен, държавният отпада, въпросът е, да е удовлетворителен. Държавата има ангажимент да мисли за онези хора, които са пренебрегнати и необгрижени. Но аз не мисля, че планът на Манолова е такъв. Другата точка, която изисква сестрите да работят на частно и това да се поема от НЗОК, това е повече в стила на Манолова. Да накара държавата да прави неща, които не й е работа да прави и да плаща за неща, които са частни и не са неин ангажимент. Комунистите не са това, което бяха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анатолий Вассерман

  08 Март 2020 18:37ч.

  Существует простой, надёжный, известный с незапамятных времён способ проверки любых утверждений на истинность — это практика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  08 Март 2020 18:40ч.

  В България няма национално представени синдикати. В България изобщо няма синдикати, борещи се и защитаващи правата на работещите. Синдикатите са в сговор с управляващите и олигарсите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мародери

  08 Март 2020 18:45ч.

  Превръщането на здравеопазването в алъш-вериш е морално престъпление, каквото няма второ. Каквито и тъпи приказки да се изприказват, правилното понятие за назоваването му е "мародерство".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бананова република

  08 Март 2020 18:52ч.

  Зъболечението е 100% частно. ко ши кажеш хилиборос трол? Но ние валутата не можем да я оставим пазарна, дори. И ТОВА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ МОГАТ. А пазарът си е пазар, води се от печалбата и това е. КАК ТАКА ДЪРЖАВНОТО Е ЧАСТНО, БЕЗУМЕН ТРОЛЕ? Къде по светът е имало случай, след приватизация цените да паднат и качеството да е високо. НХК-Бургас имаше дълг, но с ниски цени спестяваше годишно 2 милиарда долара на фирмите и българите, че и пари заделяше за държавата. Сега Лукойл не спестява нищо на никого, нито дава нещо на държавата. Преди да фалира Нисан преди 20 години, се говореше, че една японска кола се сглобява от 2ма човека, а френска от 5ма човека. Но после Нисан го купиха французи. Дизайнът пести труд но и сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ-ЖЕНИ поздравява г-жа Helleborus с празника!

  08 Март 2020 18:53ч.

  Истинска жена. Истинска сътрудничка. Г-жа Helleborus.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедовия

  08 Март 2020 19:02ч.

  Семерджиев, а пък аз те имах за единствения свестен човек от оня кабинет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, катран и перушина

  08 Март 2020 19:22ч.

  Тази система работи перфектно за малка и задружна група хора. Те са здрави, доволни, щастливи. Обаче, с парите на всички. Не са шизофреници, а изпечени лъжци, крадци и използвачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  08 Март 2020 20:03ч.

  Доктор Илко, вършите манипулация, в основата на която е безусловната ви вяра в ТЗ и невидимата ръка на г-н Адам Смит. Няма как да избягат лекари в чужбина ако държавата им плаща по 2000-2500 евро заплата. Здравеопазването е съществен елемент на националната сигурност, на оцеляването на държавността. Структурата на плащанията по НЗОК и присъдружното финансиране е ясна. Около и под 20% отива за "майсторите" останалото е за лекарства и консумативи, т.е. за корпоративния интерес, който е частен !!! Ако си лепите плочки в банята майстора ще ви поиска плащане равно на цената на материалите, защо да е различно с лекарите ??! Най сетне, Семашко не е модел, става дума за избор, политически и икономически, който да ни даде хоризонт, да чувстваме че някой се грижи за нас, на фона на плащанията за осигуровки и пр. Политическият ви избор на позиция, д-р Илко, не ми е интересен. Годините на "пазарно" дефиниране и управление на здравеопазването доказаха несъстоятелност. Такива като кюстендилската семка Мая и много други са нефелни и несъстоятелни, но истински виновните сте вие. Тези, които си позволиха да сменят Хипократовата клетва с Търговският закон !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  08 Март 2020 20:08ч.

  Учудващо е как една част от тоя народ сам копае гроба си и то усърдно! Помнете едно - ще дойде време да продавате и дрхите на гърба си, за да отиде в частната болница! Или ще ходите в социалните държавни болници и ще мрете там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  08 Март 2020 20:20ч.

  Helleborus на 08.03.2020 в 18:17 : Пак си бил освен многословен и безполезен. Здравеопазването от каменната ера е "държавно" !!! Шамана е вторият в ейрархията. Най-голямото престъпление в съвременната история на Родината ни бе "реформата" в здравеопазването. ДжиПи-тата са ретроградно и умряло решение на здравеопазващи проблеми от времето на Дикенс в Англия.... Регионализацията, поликлиничната и доболнична помощ бяха перфектни и работещи механизми за опазване на най-ценното - здравето. Здравето, Образованието, Сигурността са ОБЩЕСТВЕНИ УСЛУГИ КОИТО МИ СЕ ДЪЛЖАТ ОТ ДЪРЖАВАТА !!! Иначе държавност няма ! Гледай да ме ядосаш пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  08 Март 2020 20:29ч.

  Хелеборус, системата не беше "Станимашко", а Семашко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тододр тошко живков

  08 Март 2020 20:52ч.

  . Тодор Живков 1988г.: "Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане . В последната реч на Тодор Живков от 1 ноември 89-а, Тодор Живков казва - че Унгария го послушала, Унгария прави демокрация 23 октомври 1989 г. Събитията в Полша и Унгария се развили по техен сценарии. 4-18 юни 1989 г. - "Солидарност" победи на изборите в Полша. Тогава Вагенщайн има сдс-плакати на балконът си. Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Живков очертавала това, което се случи и продължава да ни сполита сякаш изневиделица: ... Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ... Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд ... Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. ... Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. ... Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане ... През 70-те години ние направихме голяма грешка като не довидяхме НТР ... и сега трябва да наваксваме ... Трябва да превърнем Народното събрание в работеща корпорация. Народните представители ще работят повече, ще имат власт ... Сега навсякъде има матриал за митингова демокрация. Ужас. Жалко че не съм млад, да развея байряка на митинговата демокрация. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бългapин

  08 Март 2020 21:06ч.

  Искаш да кажеш, че частното е елексир, а държавното отрова. Но познавам избрали частни болници, и вече са в гробът, и избрали държавни и са супер. Като ти свърши източването по клинична пътътека, у частна болница, айде у къщи да мреш. А държавната болница ще рискува да губи. Никой не казва - че токът ни е много на глава, а казват - че болниците са много. България има най-много ток на глава спрямо бвп на глава. Но държавните болници искат да премахнат. ( повод - СМЕХХХ на 08.03.2020 в 20:08 Учудващо е как една част от тоя народ сам копае гроба си и то усърдно! Помнете едно - ще дойде време да продавате и дрхите на гърба си, за да отиде в частната болница! Или ще ходите в социалните държавни болници и ще мрете там!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лазар Кузев

  08 Март 2020 21:11ч.

  "Отговорен" - поздравления! В общ план е така! Да дам малко подробности: Настоящата системата на здравеопазването обслужва: 1/ големия фармацевтичен бизнес, 2/Почти всички изпълнителни директори, управители и шефове на отделения в болниците публична собственост /държавна и/или общинска/ 3/ голяма част от неръководните лекари в тези болници 4/всички собственици на частните болници, ДОКОЛКОТО полето на техните пациенти неизбежно би се стеснило до 15-20 - те % платежоспособни хора в РБ. А частните болници са около 2,5 пъти повече от публичните.Те ще си останат частни, но няма да могат да смучат яко от Здравната каса. 5/почти всички ръководители на лечебните заведения за доболнична медицинска помощ. 6/политиците от всички разцветки /включително и от БСП/, които имат интерес от съществуването на сегашната система. Изброените фактори биха били ОГРОМНА РЕАКЦИОННА СИЛА, способна да провали и най - добрите замисли.Както впрочем са го правили и досега, срещу съвсем не радикални опити нещо да се промени в интерес на мнозинството пациенти. Не съм забелязал някой сериозно да вникнал в следната ПАГУБНА конструкция в здравеопазването: 1.От едната страна имаме тези, които пълнят касата - осигуряващите се, съвестни работодатели и държавата.Касата държи тези пари и с тях плаща на доставчиците на здравни услуги. 2.От другата страна са доставчиците на здравни услуги - лекари, стоматолози и фармацевти /вкл. едрия фармацевтичен бизнес/. 3.Касата би следвало да разходва парите - т.е. да плаща на доставчиците по т.1 - в интерес на пациента, ЗАЩОТО ТЕЗИ ПАРИ СА НА ПАЦИЕНТИТЕ, А НЕ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ. 4. ДА, АМА НЕ - Касата се ръководи от представители на доставчиците, а не на пациентите. Казано накратко: продавачите и купувачите, НА ПРАКТИКА, са едни и същи хора. Един път застават зад сергията, за да продават, а после светкавично застават пред сергията, за да купуват.Те си определят, както обема на продукцията, която ще закупят, така и цените, по която ще я закупят, така и условията за плащане. ИМА САМО ЕДНА "МАЛКА " ПОДРОБНОСТ - ПАРИТЕ НЕ СА ТЕХНИ, А - НА ПАЦИЕНТИТЕ. Това, безспорно, е вид ПАЗАРНА ШИЗОФРЕНИЯ. Какво мнение би могъл да има един етичен и разсъдлив човек за такава система?! Колкото до протеста на сестрите - изобщо не се учудвайте на властничестките реакции към него. Ако ви премажат китката с чук, и вие, съвсем естествено, започнете да виете от болка, то те ще са напълно способни да ви обвинят, че политизирате въпроса. Тяхната некадърност, безпардонност и дебелоочие са рекордни за последните 30 години "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОНСТИТУЦИЯТТТА

  08 Март 2020 21:11ч.

  Сега работниците с ниските заплати издържат държавата, 60% от заплатите отиват за държава. А между другото е справедливо, един човек с 200 лева имущество, да издържа държавата, която е сигурност и гарант на собствеността, най-сигурната застраховка, с 10 милиона пъти по-малко пари, от един с имущество 2 милиарда лева. Или да се върнем към градове държави, тоест крепост и около нея пасища и ниви, а хората, добитъкът им, реколтата им, да се крият на сигурно в крепостта. Образованието и здравеопазването са сигурност. Сега не само работниците са зле като образовани и здраве, но армията и полицията страда от неуки и болни кандидати за местата които да попълнят. ПРОСТА И БОЛНА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ. Инфарструктурата и администрацията пък са сърцето и гръбнакът на държавата. Без държава няма собственост. Собствеността е държавен продукт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • банан

  08 Март 2020 21:20ч.

  Лекарите докараха капитализмът отново. Даваш им образование, но усвоеното умение ги прави друга класа, нова буржоазия. Новата буржоазия, която има полза от възстановяване на капитализмът. Мао е казал, че това ся партийците. Но и Калоянчев казваше, че би бил богат като дениро, ако беше капитализъм. А сега пращим от робъртденировци, или преди 1944та от кларкгейбъловци. Но ситият на гладният не вярва, и си мисли че има умението да хваща Господ за шлшферът, дори и в джунглата, дори срещу цялата световна конкуренция, и плюе на баща си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авицено

  08 Март 2020 21:33ч.

  Няма нито едно доказателство, че идеите на ... са опасни, но че сътвореното за здравеопазването от семерджито и синята ми компания е престъпно, е пред очите на всички от 30 години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете лаладжии

  08 Март 2020 21:34ч.

  Решение на Общия съд (пети състав) от 7 ноември 2012 година по Дело T 137/10 Coordination bruxelloise d’institutions sociales et de santé (CBI) с/у Европейска комисия, т. 90-91. “Дейността по предоставяне на болнични грижи се квалифицира като стопанска. Болниците са предприятия осъществяващи стопанска дейност.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  08 Март 2020 21:52ч.

  Четете лаладжии на 08.03.2020 в 21:34 : Всяка държава договаря дискреции. Защитава себе си и това което е различно в обхвата и, както го прави Франция, Германия. ЕС не е "виновен" за принципа, ние сме виновни, че сме по-католици от папата. За неспирните "корекции" на Конституцията, за робството по отношение на здраве, финанси, банки... За липсата на разбиране какво е нужно на нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАКТИ

  08 Март 2020 22:29ч.

  На всеки е известно, че Канада е страна с напълно безплатна здравна система. Тя е построена на принципа на универсалността, което ще рече че е достъпна до всеки пребиваващ в държавата, независимо от неговия социален статус и финансова обезпеченост. Смъртност 7,5 на 1000 за Канада, 8,5 на 1000 за САЩ. 17% от БВП е разход за здравеопазване в САЩ, а за Канада е 10,5%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черно на бяло

  08 Март 2020 22:53ч.

  Четете лаладжии на 08.03.2020 в 21:34 Решение на Общия съд (пети състав) от 7 ноември 2012 година по Дело T 137/10 Coordination bruxelloise d’institutions sociales et de santé (CBI) с/у Европейска комисия, т. 90-91. “Дейността по предоставяне на болнични грижи се квалифицира като стопанска. Болниците са предприятия осъществяващи стопанска дейност.” А КЪДЕ ПИШЕ, ЧЕ БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА 100% ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, 100% ОТ БОЛНИЦИТЕ - ВСИЧКИ БОЛНИЦИ, И ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ ДА ИМ СЪБИРА В ЗДРАВНА КАСА И СУБСИДИРА С ОЩЕ ПОВЕЧ?? https://bg.wikipedia.org/wiki/Предприятие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Март 2020 23:50ч.

  Във Великобритания, която е една от най-старите капиталистически страни, болниците търговски дружества ли са , защото там системата на разплащане е бюджетна? Нашата система на теория е обществено-осигурителна, но на практика е одържавена и се е превърнала в бюджетна. Защо тогава е нужно да плаща на търговски дружества, които по най-различни схеми извличат печалби от около 30 % ( не се отнася само за частните болници ). На това отгоре, социалната ни държава не плаща за държавните служители, децата и пенсионерите вноски поне отговарящи на минималната заплата. Къде е стратегическият резерв на НЗОК? Не беше ли той само записан на книга, защото това са били недовнесените пари на държавата по задълженията и’ към тези, които по закон трябва да осигурява. Не съзнавате ли, че инфекциозните отделени и белодробните болници са в трагично състояние, защото 20 години, работеха срещу твърде недофинансирани клинични пътеки и затова няма и такива специалисти. Какво ще правим, сега когато едно микроскопично кълъбце от РНК се е изправило срещу тотално неподготвената ни държава за епидемия. То не се интересува от Търговския закон, г-н Семерджиев. Колко ще заплатите на медицинските сестри и лекарите, когато трябва да носят поне 12 часа специалните защитни костюми и да се изхождат в памперси, без да могат да се хранят. Много ви се виждат 25 стотинки на час. Медицината не е търговия, медицината не е стока, тя дава възможност на живата работна сила да може да произвежда стоки необходими на хората. Там търсете печалбата в реалната икономика. Не напразно Доналд Тръп иска Америка да се реиндустриализира, но вие изглежда сте от страната на соросоидите и финансовите спекуланти. Срамувам се от декларацията на БЛС, осъждаща 5 достойни медицински сестри. На този съюз, на който тази година съм платил 190 лв за да ми разреши да работя в две здравни заведени разположени в 2 области от България, какво мога да очаквам? Нямам никакво уважение към неговото ръководство, срам ме е от него. Пожелавам ви добра среща с Коронавируса, дано се намери някой дихателен апарат в болница „Лозенец”, вярвам, че ще можете да си платите за избор на екип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търговецът на здраве

  09 Март 2020 8:27ч.

  се е уплашил за милиардните печалби от търговийката. Гевалт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четете вие профани

  09 Март 2020 8:29ч.

  добре, че има решение на Общия съд срещу Европейска комисия за да се светнем, че частните болници с обществени пари ще оправят работата. Да ама не!!! Ясно е, че модела цели часни болници за лапачи на обществени средства и държавни болници - морги, с доплащане на грижите, за по-сериозно болните. Тотален абсурд, чието решение изисква премахването на финасирането на часните болници с общи пари. Всичко останало е интереси, подкрепяни по една или друга форма на лица като това на снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Идеалист на 08.03.2020 в 23:50

  09 Март 2020 9:51ч.

  Поклон пред изказаното Ви мнение. Защо няма българи като вас в управлението на държавата? Достойни, образовани, скромни и с морал? Защо? Това е реторичен въпрос. А за решението на ЕС от 2012, защо е чак от 2012? Иска въпреки, че отказва финансиране в този сектор и там да се намесват. Дългите пипала на октопода искат да изсмучат и този сектор на живота. Под формата на някаква справедлива загриженост в едно изречение и т.90-91 от произнасяне по някакви си дело. Така и с бежанците. Няколко документа, малко преди да се разбунтуват и тръгнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  09 Март 2020 9:52ч.

  А защо д-р Илко още не е в затвора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жалко за нас

  09 Март 2020 10:42ч.

  лапача няма какво друго да говори,да си спре сам парите ли ,свършено е вече с нас ,без пари и пушки революция не става,всичко е в техните ръце

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анатолий Вассерман на 08.03.2020 в 18:37

  09 Март 2020 11:14ч.

  Истината не е конвенционална категория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  09 Март 2020 12:24ч.

  В Турция държавни средства ползват само държавните здравни заведения и още по интересното е, че медицинските работници лекари и мед. сестри нямат да работят в държавна и частна болница едновременно! Или едното или другото! Щом си частна болница бъди такава а не на издръжка от държавата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи

  09 Март 2020 14:10ч.

  Турция излиза по-демократична държава от нас ?!? Е-ти българското здравеопазване, е-ти българското правителство, е-ти българската "демокрация"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • transporter

  09 Март 2020 14:17ч.

  Helleborus в стремежа си да има аналитичен поглед във всички обществени и държавни сфери, изпада в непростимо за себе си невежество, когато влиза в конкретни казуси, в случая здравната система. "Ангажимента на държавата" не е въпрос на коментар, а отговорно закрепен в Конституцията и с който ангажимент, настоящата търговска здравна система сериозни влиза в противоречие. Алтернативите на БСП и Манолова са естествена реакция на това противоречие и нормално поведение на всяка демокрация. Смесването на система "Семашко" с Асеновград говори за комплекси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вещица-та

  09 Март 2020 15:39ч.

  Преди дни четох за един доктор общински съветник, който явно е задминал в имотно отношение култовия проф-шефа на Светата Екатерина. Преди година лежах с една жена /женище по богатство! , която ми разправи- мнооого тихичко -че първоначалният преглед при същия й струвал...700 /седемстотин/ лева, като преди това дала 1000 /хиляда/ на посредник да я вреди на опашката. Понеже се сепнах, неповярвала, тя не продължи да разправи колко е струвала самата последваща процедура-несложна и неоперация, явно, за да не взема да пукна от шока, а и да не чуе лекуващата ни в този момент лекарка от държавната болница./Лелката явно беше решила да спести някой едър лев и я бяха приземили безплатно, чрез Спешното!/ Те така с парите на гражданите, казано с погнуса, НЗОК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истина

  09 Март 2020 16:08ч.

  В коя друга държава лечебните заведения са търговски дружества.Доколкото знам в Европа няма.И защо не вземем опита на развитите държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Георгиев: Едното е вечерята ми в болница във Франция, а другото обяда в клиника в Силистра

  09 Март 2020 16:49ч.

  https://frognews.bg/images2/Diana/vecherq.jpg ЩЕ ВИ разкажа. Ще пиша много по тази тема, но за сега ще разкажа за само един, може би маловажен и по скоро битов детайл от срещата ми с френската болнична система при трансплантацията на съпругата ми. На снимка 1 – това ми е вечерята в отделението по нефрология. Овкусени печени картофи, грах със зеленчуци, задушени телешко с моркови и доматен сос. Плюс крем, или кисело мляко по избор, плюс багета, плюс сок. Закуска – мини багета, краве масло, сладко от малини, или друг вид, плюс кафе, чай, или сок по избор, плюс някакъв плод. Обяд – поне две ястия, салата плюс десерт и плод. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО храната е топла, сервира се в съдове за еднократна употреба. Не се угояваш, не всичко ми бе вкусно, но се храниш здравословно и пълноценно. На снимка две – обяд в болницата в Силистра. При друг мой престой във видинската болница преди това, сутрин санитарката идваше с една торба кисели млека. Ние се редяхме с чашките до врата (всеки трябва да си донесе от вкъщи лъжица, вилица, чаша, паница, чаршафи, пижама, чехли и лекарства) Тя сипваше по 4 лъжици кисело мляко на всеки и това ни бе закуската. Сравненито оставям на вас. ВСЕКИ ДЕН в 8.00ч. сестра и санитарка в Гренобълската болница идваха и сменяха спалното бельо и пижамата ми. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, на всички болни, разбира се. Всички стаи са единични. Лежах в три отделения, заради усложнение, навсякъде е така. В стаята имаш огромен гардероб, баня, тоалетна, телевизор, легло-робот , подвижна маса и подвижно и регулируемо кресло. Леглото е уникално. С постъпването в отделението, като донор ми поставиха гривна с баркод и личните ми данни, същата поставиха и на леглото и навсякъде ме движеха с него. Така е с всички болни. ... https://frognews.bg/novini/georgi-georgiev-ednoto-vecheriata-bolnitsa-vav-frantsiia-drugoto-obiada-klinika-silistra.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този, който го трият

  09 Март 2020 17:03ч.

  Българският народ ще се отблагодари на зъболекаря-импресионист Илко С. за геноцида (-3 милиона българи) и за клиничната пътека "Ухапан от алигатор", като му осигури място на подсъдимата скамейка на предстоящия НАРОДЕН съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Март 2020 0:17ч.

  Държавното и частното не се различават толкова, колкото си мислите, понеже държавното също е частно, то е наше. Просто това са различни кръгове хора, когато целият народ си събираме пари заедно, за да си създадем услуга, ние я наричаме държавна, просто защото го правим всички, чрез държавата. Но то не се различава по своята същност от онова, което правят в по-малките групи и го наричаме частно. Разликата между една частна и държавна каса е само в това, че в частната потребителите са отделен кръг, а в държавната сме всички. Няма разлика по същество, има една група хора, която защитава свой колективен интерес, която инвестира свой личен ресурс, за да подсигури съответната дейност и която лично управлява този ресурс, чрез някакви фирмени органи. Нашият управителен съвет са държавните институции и инвестираме чрез данъците. Затова не бива да се прави толкова абсурдна разлика между държавно и частно, сякаш държавата е някакво независимо от нас явление, а не наше национално предприемачество. И сякаш ние не инвестираме средства и не избираме управляващи, не правим политиките, а сякаш държавата е някакъв независим благодетел на народа, на който да се молим. Това, че сме организирани всички до един в колективна система, предимно гарантира солидарния принцип и националния интерес. Ако в една сфера няма нужда от солидарния принцип, да се създаде достъпна услуга за всеки, понеже частният бизнес е добре организиран, удобен, развит, конкурентен, държавното отпада естествено, защото няма нужда от него. Както повечето от нас ползват частен транспорт или куриерски фирми. И влаковете и пощите са с отмиращи функции (не казвам, че трябва да не се поддържат , те са незаменими за определени хора) . Само казвам логиката, държавният сектор посигурява неща, които частният не може, понеже няма икономически интерес или не е добре развит или услугата е твърде скъпа. Затова според мен смесването на отделните кръгове на държавен и частен сектор обикновено прави некачествена услуга, частното не може да се развие, защото е свързано с пъпна връв за държавата, а държавното е задушено и неконкурентно. Там, където работят напълно разделени (като в споменатите от мен транспорт и куриерски услуги), там има истинска конкуренция и избор. Докато там, където частното и държавното са размити и омесени, като в образование или медицина, това води до липса на конкуренция, макар да се говори за такава конкуренция. Но не е ясно в какво се състои тя, след като моделът е един и същ и държавата ръководи всичко. Без конкуренция няма качество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАКТИ

  10 Март 2020 9:49ч.

  2010 година. Когато Дянков е взел пари от здравната каса, за здравеопазване са изхарчени 5 250 милиона, 5,25 милиарда лева, без парите кеш, са 3000 милиона за болници и медиците. Дянков взима 1,4 милиарда. Здравната каса има постъпления 1,7-1,9 милиарда лева годишно, и така от 2005-2015. А разход през този период е около и над 3 милиарда годишно. Тоест пари освен от касата, държавата финансира здравната система с поне 1,2 милиарда през тези години, годишно. Значи здравната каса дължи на държавата 12 милиарда лева. Пенсионерите имат доход 7 милиарда, по 8% е 560 милиона, 100 хиляди администрация по 10 000 годишна заплата, е ЕДИН милиард, или за здравна вноска 80 милиона. 640 милиона за пенсионери и държавни служители. Или здравната каса дължи поне 5 милиарда на държавата само за 2005-2015 години. Сега здравната каса събира 2-2,2 милиарда, а държавата дава 3 милиарда - още - за здравната система..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • буржоазен буквар

  10 Март 2020 10:01ч.

  Повечето съвременни предприятия в пазарната икономика се организират като търговски дружества (за краткост наричани също компании), но могат да бъдат и във формата на други видове търговски субекти – кооперации, еднолични търговци и др. Оперативните ръководители на предприятията са подчинени на събранието на собствениците (съдружниците, съкооператорите), съответно на едноличния собственик на търговския субект. Някои търговски субекти (компании, кооперации, едноличници) нерядко са собственици на повече предприятия. Нестопанско предприятие Могат да бъдат регистрирани и нетърговски предприятия (тоест без да имат за своя цел извличане на печалба), обикновено с едноличен публичен собственик (държава, община и др.) – главно в услугите, например предприятия за обществен транспорт, благоустрояване и пр. В голяма или непазарна икономика с висока степен на обобществяване на средствата за производство (както в социалистическите страни) част от предприятията (например електроцентрали) могат, макар и юридически обособени, да не са регистрирани като търговски субекти. https://bg.wikipedia.org/wiki/Предприятие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До факти

  10 Март 2020 10:21ч.

  Какви пари дава държавата? Това са наши пари! Събрани от нас! Държавата не е фирма, която да работи и да изкарва пари, държавата само преразпределя парите, които де факто не са нейни, а пари, събрани от нас - данъци, обезщетения, глоби и т.н. Това, че давала пари, не значи, че тя е човек или фирма, печелеща парите, а преразпределител на тези пари. Тя харчи всъщност народните пари, а не собствени такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАКТИ

  10 Март 2020 11:37ч.

  Да де! ДА! А Дянков не ги е откраднал, а ги е изхарчил за държава, тоест за вас. Но доказвам, че няма ощетяване на плащащите здравни осигуровки и НЗОК. НАПРОТИН НАПРОТИВ! ... Сега работниците с ниските заплати издържат държавата, 60% от заплатите отиват за държава. А между другото е справедливо, един човек с 200 лева имущество, да издържа държавата, която е сигурност и гарант на собствеността, най-сигурната застраховка, с 10 милиона пъти по-малко пари, от един с имущество 2 милиарда лева. Или да се върнем към градове държави, тоест крепост и около нея пасища и ниви, а хората, добитъкът им, реколтата им, да се крият на сигурно в крепостта. Образованието и здравеопазването са сигурност. Сега не само работниците са зле като образовани и здраве, но армията и полицията страда от неуки и болни кандидати за местата които да попълнят. ПРОСТА И БОЛНА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ. Инфарструктурата и администрацията пък са сърцето и гръбнакът на държавата. Без държава няма собственост. Собствеността е държавен продукт. ... В Норвегия данък доход е 28%, за до 100 000 лева. Това им плаща пенсия и здравеопазване, социални... Тук е над 40%, ЗА ДОХОД ДО ПОД 30 000 ЛВ. ПРЕКИ ДАНЪЦИ. https://alexanderbtodorov.com/2013/12/15/social-security-norway/ ТОЕСТ ЛЪЖА Е ПЛОСКИЯТ ДАНЪК И НИСЪК ДАНЪК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност

  10 Март 2020 11:40ч.

  Винаги съм чувствал противоречие как едни и същи хора хем протестират срещу “търговските дружества”, хем искат по-високи заплати. Ако една дейност е напълно идеалистична, не би ли трябвало упражняващите й я да са също “самаряни” и да дадат личен пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъде-накъде

  10 Март 2020 12:26ч.

  Търговските дружества доведоха до драстични разлики в заплатите на медицинския персонал без това да има пряка връзка с професионализма. Дружествата източват здравната каса,тоест и моите пари. Още повече точят частните болници при положение,че никога няма да можа да си позволя частна болница.....откъде-накъде? Затова съм в пълното си право да лобутя медицински крадци,когато ми дерат кожата.Индобългарите нямат право защото не внасят пари,нооо моите пари не са ми безразлични.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСЪЩТНОСТ НЕ СЕ ЧУДИ

  10 Март 2020 12:37ч.

  Търговско дружество извлича печалба, не търговско има разходи но не извлича печалба. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на дневен ред има данъци за издръжка на държавата. НЕ Е ЛИ ЧУДНО ЧЕ МЕДИЦИНАТА БИЛА ЧАСТНА И ТЪРГОВСКА, А ОБРАЗОВАНИЕТО НА МЕДИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е БЕЗПЛАТНО? .............. .. Нашите сестри искат началната им заплата да е колкото две минимални заплати, Минимална заплата в Германия е 1 557,00 EUR на месец (07.2019 г.). МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ в Германия Стартова заплата от 3200 Евро НЕТО на месец при 40-часова работна седмица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Март 2020 12:47ч.

  Мисля, че грешката, която правим, като коментираме държавата е тази, че се опитваме да измислим някакъв принцип, по който тя да функционира, да приложим този принцип и каквото стане, стане. Щом принципът е добър, резултатът трябва да се приеме, какъвто и да е той. Така става с разните принципи и в здравеопазването, има привърженици на едно или друго и те са готови да приемат дори негативните резултати от дейността на любимия модел, Семашко или съвременния. Само че държавата не може да работи според принципи, това го твърдят хора, които обикновено печелят от недостатъците на тези принципи. Например частници, които забогатяват през бюджета или пък държавни служители, които получават добра заплата, независимо от труда. Държавата трябва да работи като субект със свободна воля, който преценява, като родител. Тя трябва да се самоусъвършенства и да усъвършенства способността си да взема правилни решения, които може да се менят във времето. Понеже нейната роля е да изправя грешките, а не да ги създава, действайки праволинейно като сметачна машина. Тя трябва да притежава интелекта на имунитета, който притежават няшите тела, да регистрира болката да предлага решения, да регистрира и злоупотребите и да предлага решения. Така не принципът е водещ, а резултата, който искаш да постигнеш. Принципно няма нищо лошо да вземеш едни пари от здравните вноски и да ги дадеш за здравеопазване, дори на непазарен принцип, ако това решава определени кризи, например грижа за определени групи (как правят програми за циганите), така че и в здравеопазването може да има наливане на средства, стига да се следят и да се следи резултата. Пазарният принцип се гарантира от наличие на алтернативни системи, частни и несвързани с държавната. Няма лошо и в другия модел, ако работи. Работата е там, че държавата трябва да мисли и да реагира, защото това е нейната функция, да търси крайния ефект и нищо по-малко. Крайният ефект в здравеопазването е здрави хора, с достъп до ефективно лечение. Единственото, което тя не може да прави е да разхищава средства и да не постига резултат, което чудесно може да се постигне и по двата модела, когато се следват дърварски. По всеки модел може да има ужасен резултат, когато управителят на всичко е заспал или некадърен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черно на бяло

  10 Март 2020 12:55ч.

  Нашите сестри искат началната им заплата да е колкото две минимални заплати. Заплата за работа: Медицинска сестра Канада - USD 3908 Средна работна заплата Канада - USD 2383 Минимална заплата Канада 1700 долара-сащ. На всеки е известно, че Канада е страна с напълно безплатна здравна система. Тя е построена на принципа на универсалността, което ще рече че е достъпна до всеки пребиваващ в държавата, независимо от неговия социален статус и финансова обезпеченост. Ако САЩ дава над 15% от БВП за здраве, Канада дава под 10%. Сега 17% за САЩ, 11% за Канада. САЩ търговско предимно. ( Всъщност на 10.03.2020 в 11:40 Винаги съм чувствал противоречие как едни и същи хора хем протестират срещу “търговските дружества”, хем искат по-високи заплати. Ако една дейност е напълно идеалистична, не би ли трябвало упражняващите й я да са също “самаряни” и да дадат личен пример.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  10 Март 2020 13:19ч.

  Тук много защитници се проявиха на добрите капиталисти. Всичко е чудесно и както трябва , но да даваме възможно най-малките заплати, за да има за нас. От девет кладенеца ще извадим вода, за да докажем недоказуемото. Но в резултат от тези несправедливости към обикновените работещи ще дойде ден, когато те ще напуснат страната и ще отидат там, където им плащат по-достойно. И този ден вече настъпва. Та, господа управляващи и господа собственици на частни болници и разни предприятия, ще ви видим тогава откъде ще търсите работници и ще има ли въобще кой да ви работи? ОТ скъперничество и егоизъм и липса на чувство за справедливост следват природните наказания във вид на фалит и обедняване. Така че колелото се върти и един ден богатите също могат да станат бедни, да го имат предвид. Прекаленият егоизъм също е болестно състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аршин

  10 Март 2020 13:34ч.

  Смъртността се повишава в зависимост от климатичният пояс, природата, генетиката, социалният и икономически натиск, медицината. Първите три изброени не се промениха за българите. Значи на последните две изброени се дължи смъртността в България. Атя заради повишението си отнема 500 000 живота повече, заради промяната. Средно по 15-20 000 умират в повече годишно. 12 на 1000 смъртност в последните години на социализмът, и 15,5 на 1000 сега. https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Death_rate/ Да, Куба и тя повишава смъртността си но само с 15%. Тоест нашите 11,5 приди чернобил и перестройката, биха станали 13,3 сега. Тоест медицината е виновна и пазарният талибанизъм, за 300-500 000 гроба в повече. 14 000 и повече годишно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Март 2020 18:35ч.

  10.03.2020 в 13:19 Всичко е едно и също в различен мащаб, всеки човек е капиталист (има богатство, което му е дадено да управлява, част от което той не зачита достатъчно, понеже не се измерва с пари). И всеки човек е предприемач, за да инвестира от най-малкото, своето време и усилия, своите таланти, до определени ресурси, за да постигне нещо. Някои го правят в по-голям мащаб, а държавата представлява нашите общи усилия. В какъвто и мащаб да гледаме, в микро или макро аспект, целта е винаги еднаква и на единицата и на мнозинството, да инвестираш това, което имаш, да се трудиш и да го умножиш и развиеш. Причината да не сме постигнали много е не защото има много капиталисти, а точно обратното, защото в България изглежда има твърде малко хора, които гледат на себе си като на предприемачи и капиталисти и разбират отговорността си да създадат полезен продукт за себе си и останалите. Всичко, от което имаме нужда, ние го получаваме от хората околро нас, ако те са работливи, инициативни и прогресивни, те ще ни предложат всякакви добри услуги, продукти, включително добро здравеопазване. Държавата има много малко общо с това, тя става твърде важна само тогава, когато хората станат твърде безидейни и мудни. Да не забравяме, държавата отскоро, от комунизма насам, взе да се занимава с всичко, хиляди години хората са получавали всичко от своите съселяни и съграждани, включително здравеопазване. Преекспонирането ролята на държавата и вредата от богатите или капиталистите е белег, че хората просто не са свободни, не разбират възможностите си и не ценят свободата си. Те задължително гледат на себе си като на роби, на които нещо трябва да им се даде, а не да си го направят сами или да разчитат на своите съграждани и онова, което те им предлагат. Държавата има роля, но тя не е да запълва липсите на нашето предприемачество и способност да се договаряме помежду си, да се самоорганизираме, да си помагаме, да си осигуряваме блага. Нейната роля е да бъде инструмент на обществото, посредством което, ако то е напреднало, ще мултиплицира този прогрес, но ако е изостанало, този инструмент ще остане неупотребен или употребен от външни сили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПАЗАРЪТ РЕШАВА

  10 Март 2020 19:01ч.

  Ако няма държава, бедният ще оцелее, с лък или пушка ще се защити, ще копае и сее. Но богатия ще бъде застрашен с такава сила каквато е тежестта на имането му. Богат богат ще граби, корпорация корпорация ще граби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • буржоазен буквар

  10 Март 2020 19:04ч.

  Който е много на високо в бизнесът и политиката, корпорация, има голяма полза да спре конкуренцията - чрез високи данъци и високи заплати. Когато си много голям, вече цялата печалба трябва да е котва която да те държи стабилно, да ги даваш тези пари за защита за сигурност, за стабилност около теб, за морал дори - далеч акулите от теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  10 Март 2020 21:12ч.

  Helleborus, масовият българин все още живее с предразсъдъците си от соца и не осъзнава какво му дава свободата. Затова и предпочита да прехвърли свободата си в ръцете УЖ на държавата, като в случаят на тази тема (иска си държавното соц. здравеопазване). А всъщност прехвърля решенията за своя живот в ръцете на едни "важни" хора "със шапка". Дори сегашната система на здравеопзването е направена така, че отделните страни са принудени, а не свободни. Уж здравната система е солидарна, но са освободени 9 групи и то, не защото всички са социално слаби и с ниски доходи, а просто голяма част са привилигированата номенклатура на властимащите. Уж свободен пазар, но системата е планирана без остойностяване на мед. услуги по пазарни цени. Уж най-важният капитал са хората, но системата е планирана без остойностяване на техния труд. Уж доставчиците на здравни услуги са търговски дружества, а болниците имат лимити, личните доктори - ограничени направления и капитация (спуснати отгоре мизерни цени на труда им), т.е ограничени са да печелят и да се конкурират по между си с плодовете на своя труд, защото критерият на възнагражденията им не кореспондира с качеството на изпълнението. Конкуренцията е да се диагностицират и лекуват пациентите по по-скъпи клинични пътеки, за които е имало през годините съответно лобиране - кардио-, ортопедия, гастро-, онко-. Затова пък има силен дефицит на педиатри, патоанатоми, интернисти, инфекционисти, които Бойко днес търси да се "борят" с короновируса. Уж всичките видове собственост са равнопоставени, но капиталовите разходи, ремонти, апаратура на държавните болници се покриват от националния бюджета, а общинските - от мизерния общински бюджет, за частните - нула. Затова пък обществени поръчки в частните болници няма. Уж всички потребители сме с равнопоставени здравни права, но до скоро имаше Правителствена болница за номенклатурата, а скоро ще определят някоя и друга. И държавните болници не са равнопоставени по между си, защото дълговете на ВМА се покриват независимо дали са ефикасно и ефективно използвани. Уж общественият здравен фонд НЗОК е Касата, в която се събират осигуровките на потребителите и трябва да е независма от държавата, а тя е одържавена и се управлява от представители на държавата, МЗ, НАП, казионните профсъюзи и работодателски организации, и потребителска организация на издръжка на фармамафията. Неслучайно Дянков си позволи няколко пъти да отнеме от резервите на НЗОК, нарушавайки закона. Неслучайно държавата е най-големият нарушител, като не внася здравните осигуровки в пълен размер на тези 9 групи, които е освободила от това им задължение без значения с какви доходи са. Много от тях са с доходи над средностатистически за страната, а дори и милионери, и милионерски деца. Неслучайно имаме мед. лица станали милионери с доходи от НЗОК и в същото време такива с възнаграждения под себестойността на висококвалифициарния им труд. Уж Каса на потребителите, пък нито един няма лична здравна карта. Няма и електронна инфо-система вече 20 години. Когато няма контрол, деформациите се размножават. Та, така става, когато оставяме свободата в ръцете на хората "със шапки" ...................... https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=yCrAR-Hkp78&feature=emb_logo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Март 2020 21:44ч.

  Според мен изброените от теб проблеми са поради това, че частният и държавният кръг не са отделени. Ако частният сектор беше отделен, той щеше да се финансира от своите клиенти, но не през данъците, където държавата да определя как да става това, а също чрез частни каси и частни солидарни системи или пряко от хората, които са по-заможни. Така болниците щяха наистина да вкусят какво е пазар и да ни смаят с конкурентни услуги. Те не биха имали никакво вземане даване с държавата и данъците ни, ние нямаше да ги упрекваме, че източват касата, а те нямаше да упрекват държавата, че не работи пазарно. А държавата вътре в своя кръг, тя не е принудена да прави нищо пазарно, понеже то е като в семейството, веднъж спечелени пари от заплати, ние не ги разпределяме между децата си на пазарен принцип, а финансираме по волята си каквото преценим в домовете си. Така държавата щеше също да се конкурира с частниците, но и да бъде свободна да финансира така, че да няма необгрижени хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Екатерина Димитрова

  11 Март 2020 11:53ч.

  Д-р Семерджиев, не се излагай! Знаем защо пишеш тези неща. Първо, защото си автор на тази "реформа" и второ, защото трябва да защитиш своето второ създание, Деница Сачева! Умен мъж си!Не се излагай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • yami-ami

  13 Март 2020 0:17ч.

  Виждаш ли, Семерджиев, как се опорочава здравната система, особено в кризисни ситуации като тази с COVID-19, когато е планирана неуспешно?! Измислена "дизайн" мисъл, лична отговорност няма за такива като Вас, които търсехте визия/наречена "дизайн" за лична печалба, като пренебрегнахте професионалистите ?! Стоматологичният съюз затова се оттеглиха, защото не Ви повярваха на корумпираните седесарски, т.е. политически зависими и непрофесионални лакардии, и отидоха на свободен пазар с всичките рискове, но реално съществуват сега, за разлика от други специалности, за съжаление сега, когато корановирусът "тържествува".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гочо

  13 Март 2020 9:17ч.

  сега с тази епедемия,ще разберете несъстоятелността на тази здравна система. а за този от снимката,или добро ,или нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи