Защо Манолова мълчи за небостъргача на Божков и атакува избирателно?

Защо Манолова мълчи за небостъргача на Божков и атакува избирателно?
Преди няколко дни Върховният административен съд (ВАС) разреши окончателно продължаването на строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“. Съдът остави в сила решението на Административен съд – София град от 6 ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на 34-етажната сграда. Решението на съда означава, че изграждането на “Златен век” може да продължи веднага, защото не подлежи на обжалване и от законова гледна точка случаят е приключен. Но не и от политическа. Веднага след обявяването на решението хората на Мая Манолова, които протестираха срещу “Златен век”, се активизираха и се опитаха да окажат натиск върху служебния министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова.

 

Учредителят на движението на Мая Манолова, Никола Вапцаров, обяви, че институциите не трябва да се съобразяват с решението на съда и ги призова да спрат изграждането на сградата. Той и още няколко души се срещнаха с министър Комитова, а под техния политически натиск започна поредната проверка на строежа от ДНСК.

 

Това е пълен абсурд при влязло в сила окончателно решение на съда,

 

който единствен може да се произнася по законността и правото при различни спорове в държавата. В България е масова практика хора и институции да не се съобразяват с решенията на съда. От селянина, влязал в чуждо землище, до Министерски съвет. “Това, че някакъв съд е постановил нещо няма никакво значение щом не ми харесва и не ме устройва” е масовата представа за закон и ред в България. Страшното е, че такова е поведението и на институциите, които дават пример в погазването на закона. Всъщност това е истинска катастрофа на държавността, от която няма да се спасим със смяната на едно управление с друго, на едни хора с други хора или на една олигархия с друга, каквато е редовната практика в опитите ни за промяна. България никога няма да се промени, ако българските институции не се научат да спазват законите, да изпълняват съдебни решения и да налагат еднакви правила за всички.

 

Тези дни чух президента Радев, в чиито добри намерения не се съмнявам, да казва, че държавността се връща в България. Щеше да бъде добре тези думи да се подкрепят с действия от самата държава, но в случая със “Златен век” е точно обратното. Вместо да спази закона и да се съобрази с решението на българския съд, институциите започват нов административен тормоз над частен инвеститор след политически натиск на хората на Мая Манолова. Същото беше и при Борисов. Абослютно същото. Тогава с обаждане по телефона и въпреки правната изрядност на строежа той бе спрян след политически натиск. Давам пример с конкретен казус, защото е много ясен. Има окончателно решение на Върховния съд и с него споровете по случая приключват. Няма място за повече дебати, а само за изпълнение на решението. Така е в правовите държави, но не и в България, в която

 

политиката отново побеждава закона.

 

Мая Манолова е в предизборна кампания, спешно се нуждае от публични акции, за да не изпадне от фокуса на обществено внимание, а “Златен век” е само повод да го държи върху себе си. Тук въобще не обсъждам дали този проект е добър, нито ще привеждам аргументи "за" и "против" него. Само ще припомня, че построяването му е залегнало в градоустройствения план на София от 1996 г. и ако някой е имал нещо срещу него е пропуснал 25 години. Решението на съда е факт и сградата следва да се построи. По-важният и скрит въпрос в този казус за мен е двойният стандарт и политическата избирателност - другият важен проблем пред връщането на държавността.

 

В идеалния център на София, до площад “Македония”, в момента се строи друг небостъргач, който е по-висок от “Златен век”. Той се казва “Ай Тауър”, съседите му казват “Годзилата”, а според публикации в сериозни медии зад инвеститорите му стоят Васил Божков и Гриша Ганчев. Поразителното е, че

 

казусът “Ай Тауър” буквално повтаря казуса “Златен век” от правна и институционална гледна точка.

 

Няма никакви разлики. Единствената е, че сградата на Божков продължава да се строи и в този момент, а “Златен век” е спрян от две години. Мая Манолова и Никола Вапцаров не възразяват срещу този строеж и никога не са протестирали. Срещу него никога не е имало протести, нито срещи с общинската и държавната администрация. При последната среща с министъра на регионалното развитие Никола Вапцаров и сподвижниците му въобще не са повдигнали този въпрос. Преди изборите за кмет имаше основателни съмнения, че Васил Божков спонсорира Мая Манолова. При цялата си “активност” срещу олигархията тя нито веднъж не атакува Божков, който е най-мощният олигарх от 20 години насам. А днешното ѝ мълчание и някои назначения в служебното правителство оставят съмнението, че

 

Васил Божков продължава да има огромно влияние върху политиката.

 

Въпреки помпозните акции срещу него в последната година, всичките му запори отпаднаха, близките му бяха освободени от ареста, а лицензите върнати. Учредителката на неговата партия, която стана шеф на политическия кабинет на служебния министър Бойко Рашков, е само върхът на този айсберг. Така или иначе, повведението на Мая Манолова е лакмус за това, че нищо в страната не се променя по същество. Двойни стандарти, избирателна активност срещу политически и икономически конкуренти, лицемерна борба срещу корупцията и повече шум, отколкото реални действия.

 

А ето и една сравнителна таблица за  “Ай Тауър” и “Златен век”, която доказва огледалната идентичност на двата случая и тоталното разминаване в думите и действията на политици и активисти по един и същ въпрос.

 

 

 

 

Проектът на сградите "Айтауър"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Христо

  26 Май 2021 9:50ч.

  маямутрата е нанълно ясно в политически, човешки и медицински план...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  26 Май 2021 10:02ч.

  И двете сгради, а те не са единствените, илюстрират една тенденция, характерна за Третия свят - безконтролното разширяване на столиците, за сметка за западащите региони. При това в една страна с постоянно намаляващо население. И двете сгради не се съобразяват с претоварената тясна улична мрежа и уплътнената до крайна степен застройка. За ползващите ги би било много по-удобно да бъдат реализирани в периферията на столицата, но тук се наблюдават рефлексите от далечното минало, че в центъра е най-добре, престижно е, там е мястото на богаташите, а покрайнините са за сиромасите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  26 Май 2021 10:28ч.

  Манолова - Божков -Радев.И двамата много харесват президента, и той тях.Все се забравя главното за Маяма - че тя и мутрите й са опора на Радев и неговите добри намерения са добри само а него, защото нищо освен оставането на власт не го вълнува. Мутри, вън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към автора

  26 Май 2021 11:04ч.

  Уважаеми г-н Дачков, бихте ли изяснили от кога Мая Манолова е част от служебния кабинет и част от "държавата"/цитат/? Защото такива данни публично няма. В материала си някак доста странно омесвате и давате знак на равенство между акции и думи на протестиращите от една малка политическа формация срещу строежа на "Златен век" и новото служебно правителство и президента. При положение, че ви е ясно, че те нямат нищо общо. Манолова нито е министър председател, нито президент. Нито пък политическата и формация е във властта. Моля фокусирайте се в конретния казус и конкретните страни по него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората

  26 Май 2021 11:59ч.

  не мислят, те чуват шум и си казват: "Браво на Мая, не спира да се бори срещу мутрите за нашето благоденствие!" И гласуват на най-кресливите, впоследствие парламентът се превръща в цирк, в място за мерене на егото и така до края на света ще си правим избори с надеждата някой да ни оправи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога...

  26 Май 2021 12:23ч.

  Кога и защо няма данъчни проверки на Мая Манолова и Никола Вапцаров? Като радетели на правото и справедливостта би трябвало да са изрядни данъкоплатци, но видимо се опровергават. А оторизираните органи мълчат и не се самосезират за видимите престъпления от разни протестЪри - радетели на УЖ справедливостта в обществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  26 Май 2021 13:29ч.

  Нищо ново.Очакваше се.Милиционерската и номенклатурната олигархии се млатят кой да яхне държавата и да я цеди. Съдът, прокуратурата и партиите също са под тежък и различен олигархичен контрол. Потърпевшите зяпаме цирка и се дърлим досущ крепостни на различни феодали/олигарси. Алтернатива засега се не види.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  26 Май 2021 14:44ч.

  Вапцаров представлява Инициативен комитет "Лозенец". чието внимание е съсредоточено върху "Златен век". Този комитет стои зад Манолова. Съответно Манолова отчита и израява позицията на подкрепящите я. Доскоро горен Лозенец беше просто жилищен квартал. Новите проекти за високи сгради там променят сериозно характера на квартала. Това е един естествен консерватизъм на жителите на квартала, който би трябвало да е познат на г-н Дачков, но не би. За разлика от "АйТауър" новата административна сграда ще стане предпоставка да се блокира трафика, докато "Айтауер" има изход към булевард. "Златен век" "затапва" околните сгради, които са основно жилищни. "Айтауър" има в съседство редица административни згради. И не на последно място "Златен век" променя силуета на града драматично. Изчезва акцентът, който "Японският хотел" поставяше и той се измества към "Златен век". Разбирам амбициите на арх. Мирянов, но разумно ли е тъй да изчезне акцентът , напаравен от Кишо Курокава? Не ни ли стигаха идиотиите на Арабаджиева с вишните, които бяха интегрална част от пространството там, та сега се налага и това. Ясно е защо г-жа Валерия Велева е подела същата кампания защо няма протести срещу "Ай Тауър" и защитава Мирянови. Нийният "Епицентър" си има специална рубрика , в която рекламира - несъмнено платено - народополезната дейност на арх. Пл. Мирянов. А г-н Дачков? Или пък да приемем, че г-н Дачков е предприел обходна атака срещу Манолова заради ангажиментите му към БСП?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  26 Май 2021 15:16ч.

  Помним как Черепа от Дубай поздрави служебното правителлство и как лани Радев заяви, че се доверява на избягалия милионер.Помним топлата връзка на Манолова и Божков. Няма съмнение, че Божков финансираше Маяма, тъй че всичко е ясно около казуса. Сега като вкарат и партията на Черепа в НС, той ще има и депутастски имунитет и ще се върне при нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  26 Май 2021 21:18ч.

  Правилно е забелязал Бонго, че „Гласове“ рекламират „Артекс“. Няма лошо, работят хората, строят, „помогнаха“ и на Цветанов, за което сърдечно благодарим, но бих им дала добронамерен съвет: арх. Пламен Мирянов да не джапа из Рилските езера дори и с рекламна цел, да не изписва старозаветни псалми по сградите, защото не е много по православному, да довърши филма „Опълченците на Шипка“, както обеща, без провокации. Вярвам, че само така хората ще им се доверят, ще ги оценят и ще ги защитават при необходимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  26 Май 2021 22:46ч.

  Аз не подкрепям Манолова (нито Черепа - пази Боже), но съм подкрепил всички подписки на Комитета "Лоенец", Голямата беля е станала, когато са им дали разрешение за строеж. И искрено м съчувствам на Мирянови заради грандиозното начинание, вложената енергия и средства. Но в същото време като жител на квартал "Лозенец" съм твърдо против този строеж,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бизнесът плаща на всички

  27 Май 2021 7:55ч.

  Както е плащал на гербаджиите, така и на актуалните им врагове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подозрително

  27 Май 2021 9:25ч.

  Странно с каква ревност Дачков защитава Артекс. И колко е навътре в проблема. А и много от уж постовете личи че са авторски на Гласове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо

  27 Май 2021 10:35ч.

  Защо ММ толкова много ги вбесява? Дали защото им разкрива далаверите? Гласове в последните месеци има странни предпочитания, но не се сещам защо :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  27 Май 2021 10:40ч.

  Г-н Дачков каза: "...според публикации в сериозни медии зад инвеститорите му стоят Васил Божков и Гриша Ганчев" - и тук ме загубихте, г-н Дачков. Твърде тенденциозно отразяване на един слух, защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо спасов

  28 Май 2021 10:36ч.

  така е . днес се управлява според медийни публикации. това е новото нормално на РР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байо Петко

  31 Май 2021 15:10ч.

  Горни Лозенец и без това е презастроен спрямо инфраструктурата, за какво е административен небостъргач там. Сложете го до зоопарка, поне "работещите" вътре до изтръпване на седалището офисни планктони да зяпат отвисоко маймунките, да си запълват "работното време".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галев

  02 Юни 2021 23:00ч.

  А ЗАД "КОРУМПИРАНИЯ ВЕК" КОЙ СТОИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • guest

  03 Юни 2021 1:31ч.

  както се вижда закона - ЗУТ се реже и кърпи по нареждане и плащане на "инвеститори" дали е черепа дали е мирянов ! като сте направили справка за трите сгради защо не направихте справка има ли други и колко са разрешителните за строеж продължени по такъв начин? простосмъртните трябва да спазват закона олигарсите коитои да са те си поръчват промяна в закона и след това "съдът" ще издаде правилно решение, което всички трябва да спазват. статията е доста поръчкова, писана е с червено мастило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи