Западни медии: Успехът или неуспехът на евентуална контраофанзива ще определи бъдещата подкрепа за Украйна

Западни медии: Успехът или неуспехът на евентуална контраофанзива ще определи бъдещата подкрепа за Украйна

От месеци Украйна се готви за контраофанзива срещу руските сили. В публикувано вчера от в. "Уолстрийт джърнъл" интервю украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да започне контраофанзива, но изказа умерени прогнози за успех с предупреждението, че това може да отнеме известно време и да има висока цена. След като поиска западни оръжия, на стойност десетки милиарди долари, за да се бори с руските сили, успехът или неуспехът на евентуална  контраофанзива вероятно ще определи характера на бъдещата западна дипломатическа и военна подкрепа за Украйна.

Русия твърди, че е отблъснала „голяма украинска офанзива" в Донецка област, пише в заглавие в. „Гардиън". Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е атакувала с шест механизирани и два танкови батальона на пет места по фронта в южната част на Донецка област, където Москва отдавна очаква, че Киев ще се опита да се вклини в контролираните от Русия територии. "Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех", допълва текстът. Засега не е ясно дали тази атака е началото на украинската контраофанзива, за която Киев говори от месеци, отбелязва "Гардиън".

Агенция Ройтерс отбеляза, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар и от страна на министерството на отбраната и въоръжените сили на Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува вчера изявление в Туитър, в което цитира текста на песента „Радвай се на мълчанието" на групата „Депеш мод". "Думите не са необходими, те само могат да навредят", написа в Туитър Резников.

Руското министерство на отбраната разпространи видео, на което, по думите му, се виждат няколко поразени украински бойни машини. Министерството твърди, че руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и, че са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини.

От месеци Украйна се подготвя за контраофанзива срещу руските сили. В публикувано вчера  от в. "Уолстрийт джърнъл" интервю украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да започне контраофанзива, но изказа умерени прогнози за успех с предупреждението, че това може да отнеме известно време и да има висока цена.

"Не знам колко време ще отнеме", каза той пред изданието и допълни: "Честно казано, може да се развие по най-различни начини, напълно различни. Но ние ще го направим и сме готови."

След като поиска западни оръжия, на стойност десетки милиарди долари, за да се бори с руските сили, успехът или неуспехът на евентуална  контраофанзива вероятно ще определи характера на бъдещата западна дипломатическа и военна подкрепа за Украйна.

През последните седмици Украйна се опитва да отслаби руските позиции, но конкретните ѝ планове са забулени в тайна, тъй като тя се стреми да нанесе удар срещу много по-многобройната армия на Русия.

Руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година в рамките на операция, която Кремъл очакваше да бъде бърза, но силите му претърпяха редица поражения и трябваше да се върнат обратно и да се прегрупират на големи територии в Източна Украйна, посочва „Гардиън".

В продължение на месеци десетки хиляди руски войници се окопават по протежение на фронтовата линия, която се простира на около 1000 км, подготвяйки се за украинска атака, с която Киев да се опита да прекъсне т. нар. сухопътна връзка на Русия с Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

Русия обяви днес, че е отблъснала голяма украински офанзива в Донбас, пише в заглавие в. "Монд". Изданието посочва, че Киев, който от месеци обявява, че подготвя мащабна контраофанзива, засега не е потвърдил, че е извършил подобна операция.

В изявление на руското министерство на отбраната се посочва, че началникът на генералния щаб на руската армия генерал Валери Герасимов  който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, като се уточнява, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Генерал Герасимов, назначен през януари за „командващ на обединената група войски“, дислоцирана в Украйна, редовно е обект на критики или обиди от собственика на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин. Последният обвинява Герасимов, че е отговорен, заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу, за „десетките хиляди“ убити или ранени руски бойци в Украйна, по-специално чрез лишаването им от боеприпаси, отбелязва „Монд".

Киев от месеци твърди, че подготвя голяма контраофанзива срещу руските сили. В публикувано вчера видео обаче украинската армия изглежда призовава войниците да пазят мълчание и казва, че няма да съобщава за началото на дългоочакваната контраофанзива, посочва френското издание.

Същевременно боевете продължават и в руската Белгородска област, регион, станал обект на украински обстрел през последните дни, коментира друго френско издание в. „Фигаро".

Руската армия съобщи вчера, че е отблъснала с артилерия група "украински терористи", които са се опитали да навлязат в областта. Вчера „подразделенията, прикриващи държавната граница на Западния военен окръг и граничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСС), осуетиха опит на диверсионна група от украински терористи да пресекат реката близо до селището Новая Таволянка“, съобщиха в изявление руските въоръжени сили. „Врагът беше поразен от артилерия“, той „се разпръсна и отстъпи“, се допълва в изявлението.

 

Коментари

 • Лекуващ лекар

  05 Юни 2023 14:10ч.

  Пигмея-клоун, нашмъркания Vолодимир Zеленски бил "изключителен лидер без опит" !!! Щял да поведе укрите, като Моисей, през море от кръв в някаква посока и после...? Ясно! Сатанинските Античовешки Щати са заложили на актьорските му качества, а очакват решения като от главнокомандващ! Явно програмата за утилизацията на мъжкото население на УСрайна върви с пълна сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 'изключителният лидер без опит'

  05 Юни 2023 14:19ч.

  има формално образование по право, генерална репетиция за "влизане" в ролята чрез 3 годишно участие в популярен TV-многосериен филм "Слуга на народа", финансиран от Игор Коломойски, който финансира и изборната му кампания... Това си е к*азарски проект от А до Я, и в момента всичко си върви по проектния график, обявен още през 2014 г. https://www.bitchute.com/video/hON2zotis3Jl/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Вуна

  05 Юни 2023 14:15ч.

  И тоя е като нашият генерал Гном, без образование и нищо не разбира от служби, а те от военно дело, но се натиска като мъдя около aнaлна дупка!!! 10 танка? Спрете да дишате лепило! Учете се от ФК „Джингиби Сюнет Спорт“ Левски, как де излиза със свалени гащи !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що, бе? Ако контранастъплението не е успешно ЩЕ ИЗОСТАВИТЕ демократична Украйна на деспотична и тоталитарна "Московия" ли?

  05 Юни 2023 14:18ч.

  ТОЛКОВА ли ви беше подкрепата? Вече като не е нужна УкраИната на глобалният план и хайде стига толкова - който оживял, оживял, а? "Ценности....... демократични".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агенция Ройтерс отбеляза, че не е в състояние да провери

  05 Юни 2023 14:22ч.

  :-D .......... Истинските журналисти изобщо не пускат "твърдения", ако не са проверени. ...................... Истинските..........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  05 Юни 2023 14:27ч.

  Помага се само на успешните. Капиталистическа логика, при това протестантска. Недай си боже да ти се разболее или осакати жена или дете. Направо ги изхвърляш на боклука, като същий алкедемонец, но не защото уважаваш здравето, а съвсем по буржоазному - понеже не носят печалба. Къде са тръгнали укрите с тия свои западащи покровители? Или говорим май за обикновено модерно робовладелство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Протестантска, даже калвинистка

  05 Юни 2023 14:41ч.

  С нея е пропита венецианско-холандско-англосаксонската линия (тънко пресукана с евреи и юдаизъм).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  05 Юни 2023 15:03ч.

  Който очаква успех на УкраИна в тази война е глупак или дебил ( или и двете ! ) - без значение националността и държавата, където се намира. В България освен глупаците и дебилите има и една мижава, ама много креслива политическа утайка, т.н ,, жълтопаветните протестери от психодясната секта на Гнома и Ристьо- бърконоско", които обаче ИСКРЕНО вярват в победата на нацисткия укровермахт на Зеленски. Много скоро обаче, когато обеднеят и огладнеят, болшинството от тях ще запеят други песни, ама к'во да праИш - предателите са си предатели. За тях е запазено "най-готиното" място в Ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди финалния Ад ги очаква един по-малък:

  05 Юни 2023 15:13ч.

  китният дунавски остров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  05 Юни 2023 16:09ч.

  Будете у нас на Колыме - милости просим!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рептили

  05 Юни 2023 17:27ч.

  Рептили, които пият детска кръв, чукнете в нета Адренохром, истина е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аденохромната конспирация притежава елементи от други две популярни конспиративни теории: QAnon и световната еврейска конспирация

  05 Юни 2023 17:59ч.

  Това е комбинация от лъжи. Тези конспирации са подобни на антисемитските фалшификати, съществуващи от античността, но добили особена популярност в началото на 20 век. Според тях "евреите пият кръвта на християнските бебета по празниците". QAnon е по-ново изобретение. Според тази теория "елитите" се занимават с канибализъм и са склонни към педофилия. Милиардерът Доналд Тръмп е Спасителят в тази картина на света. Той обяви кандидатурата си за президентските избори през 2016 г. по искане на редица американски генерали, които смятаха, че само той може да спаси света от педофили сатанисти. Изследователите обясняват, че разгръщайки се, ​​QAnon постепенно придобива елементи от други, по-стари теории на конспирацията - например за убийството на Джон Кенеди, съществуването на НЛО, атентатите от 11 септември 2001 г. и т.н. Както в случая с много други теории на конспирацията, конспирацията за адренохром се основава на реален факт. Това вещество наистина съществува и се свързва с човешкия хормон на остра реакция - адреналин. Адренохромът обаче е само продукт на неговото окисление. Връзката му с психични заболявания е опровергана, а приемът му не дава никакъв ефект, освен силно главоболие. „Теорията“, че адренохромът може да бъде освободен само от телата на умиращи деца, е директен фалшификат, който съчетава антисемитски теории на конспирацията и изопачаване на историята в полза на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. А, това води до използването им и от рашистката пропаганда, уличаваща ам. политици от ДП, УЖ участващи в подобни канибалски ритуали с кръвопиене от деца, а по-преди (по повод Истанбулската конвенция) бяха разпространявани подобни за политици педофили, инцес и др. подобни. Човек трябва да има критично мислене, грамотност и да се информира от проверени източници, за да не се поддава и става мишена на пропагандата и да не подхранва свои прдразсъдъци и страхове. ---> https://manager.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-0/obsebeni-ot-mita-za-adrenohrom-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А в Рашата вече обявяват СВО като напълно неуспешна

  05 Юни 2023 17:36ч.

  Депутатът от путиновата партия "Единна Русия" Константин Затулин, първи зам.-председател на Комитета на Държавната Дума по въпросите на ОНД : "Какви бяха нашите цели, официално декларирани в началото на СВО? Всички помните. Денацификация, демилитаризация, неутрален статут на Украйна и защита на жителите на Донецк и Луганск, които са страдали през цялото това време. По кои от тези точки сме постигнали резултати до момента? Никакви по нито една. Освен това някои от тях са престанали да имат смисъл." Той също така призна, че Украйна вече няма да бъде неутрална и че силите за елиминиране на Украйна са недостатъчни ( https://offnews.bg/sviat/deputat-ot-partiata-na-vlastta-v-rusia-spetcialnata-operatcia-v-ukraj-802285.html ). Най-интересната част от речта на единороса Затулин - той директно нарича Путин виновен за това, че е заложил на Янукович и не е успял да реши украинския въпрос. ===> https://t.me/wind_sower/5787

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я се скрий

  05 Юни 2023 21:43ч.

  Ходи си в "Дневник"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И освободителна армия

  05 Юни 2023 17:50ч.

  Имат вече враговете на др. Ви Путин и собствена телевизия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ''Вагнер'' взе в плен командира на 72-ра армейска бригада на Русия, пиян обстрелял ЧВК и разоръжил подразделение на частната армия с 10-12 бойци

  05 Юни 2023 18:06ч.

  Междувидовата борба в Рашата е на ход:) ===> https://offnews.bg/sviat/vagner-vze-v-plen-komandira-na-72-ra-armejska-brigada-na-rusia-pi-802269.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦИПСО пропаганда

  05 Юни 2023 21:44ч.

  Нескопосна при това

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е това ЦИПСО?

  05 Юни 2023 23:17ч.

  Това видео го публикува Пригожин вчера и днес отказа предложението на РДК да им го предаде, като обясни, че пияният руснак е предаден за разследване (това показва как разни руснаци застават срещу други руснаци на руска територия): https://t.me/Prigozhin_hat/3592

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заместникът на Шойгу ген. Алексей Криворучко има къща и деца с американско гражданство в САЩ, но иначе се бори срещу САЩ и НАТО😮😆

  05 Юни 2023 18:12ч.

  Децата на заместника на Сергей Шойгу, ген. Алексей Криворучко, имат американско гражданство, а самият Криворучко има недвижимо имущество там, в САЩ. Няма отговор от властите на тази информация. Кремъл не коментира тази ситуация. Криворучко остава на поста си. Слабоумните Z-патриоти си късат ризите цяла година, крещят за някаква война срещу НАТО и настояват за ядрени удари по американските центрове за вземане на решения. Но на кого ще нанасят ядрени удари армейските криворучки, олигофрени?! Ами дъщерите ви?! 🤦‍♀️===> https://www.youtube.com/watch?v=XKu7LQon_rA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само толкова ли можете в ЦИПСО?

  05 Юни 2023 21:45ч.

  Нищо не става от вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната порция отрезвяване на руските пропагандисти: "Ако победата е да завземем руини без хора..."

  05 Юни 2023 18:17ч.

  "Мъжете вече ни свършват, няма кой да се бие! Бахмут не е освободен, а изтрит от лицето на земята". ===> https://t.me/wind_sower/5790

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А мъжете на руснаците им свършват, защото висшето им командване продължават да ги изпращат за "пушечно месо"

  05 Юни 2023 18:21ч.

  В района на Сватово, след изтеглянето от Бахмут на ЧВК "Вагнер" () и заместването им с редовни руски военни части ( Междувременно Пригожин каза, че въоръжените сили на РФ са напуснали югоизточните покрайнини на Бахмут, а въоръжените сили на Украйна са се върнали в тях. ) и ето последствията : https://t.me/wind_sower/5792

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ви бива и да лъжете

  05 Юни 2023 21:46ч.

  Само "украинец" може да е толкова тъп. Вашият народ не съществува в природата. Вие сте една измишльотина. Живеете напразно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изстреля ли лиШчетата, трол говнян ?

  05 Юни 2023 18:39ч.

  Фактите и само фактите. Кенеди е убит в конспирация, прострелян от няколко посоки. Само пълен олигофрен може да твърди че убийството на Кенеди не е конспирация. Q-anon се опира на "Пица гейт" - доказана мащабна педофилия в САЩ движена от клана Клинтън и най-вече Хилъри. Второстепенни участници като Епстейн изгоряха и ги САМОубиха в затвора. Други като принц Ендрю бяха скрити в гримьорната. Но острова на педофилите е факт, както и разобличенията на английски момичета отвеждани там. Бил Клинтън е летял над десет пъти на острова за педофилски оргии, също доказан факт. Адренохромът е глупост, контра-дезинформация разпространявана от службите за компрометиране на "конспиративните теории". А в Бохемската гора в Монте Рио , Калифорния, се извършват от години сатанистки ритуали и човешки жертвоприношения. Също факт отдавна излезнал на светло пред публиката...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РДК: "Руснаци не трябва да убиват руснаци!"

  05 Юни 2023 19:15ч.

  Руснаците да бягат или се предават, защото техните управници и командването не му пука за тях. Боят продължава ( https://t.me/uniannet/100363?single ), ( https://t.me/uniannet/100364?single ), зачистка идет ( https://t.me/astrapress/28823 ), руснаците попадат в плен ( https://t.me/astrapress/28787?single ), ( https://t.me/astrapress/28788?single ), но губернаторът на Белгородска област отказа да ги прибере в замяна на разговор с РДК в църква в Нова Таволжанка, не дойде и изпрати тези руски войници в плен в Украйна ( https://t.me/astrapress/28810 ), щото бил много зает.🤦‍♀️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците, като не ги бива на фронта, опитват да компенсират с тролене. Колкото сте тъпи, това украинците, толкова и сте страхливи. Затова не умеет еда воювате

  05 Юни 2023 21:48ч.

  Направо сте лика прилика на страхливите си англосаксонски собственици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не са украинци

  05 Юни 2023 23:08ч.

  Това са руски партизани на руска територия и никой украинец не ги командва как да воюват за освобождение на Родината им от репресивните кремльовски властимащи, нито пък някой може да им забрани това. Това са руски опълченци от РДК и Легиона "Свобода за Русия", които се борят срещу диктатурата на кремльовския режим на Путин и командирите им не си крият лицата, разпознаваеми са, както се вижда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк, намерете си други тролове

  05 Юни 2023 23:44ч.

  Тези само повишават подкрепата за нашата тройна оснободителка Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като се повишава подкрепата...

  06 Юни 2023 0:19ч.

  ... защо руснаците и вагнеровците бягат в тила, а войната се пренесе на руска територия?! А къде е бункерския Дядка, че вече техните го търсят да го бият, така де, искат да го "уважат"?! ===> https://t.me/wind_sower/5787

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредното отрезвяване сред руснаците

  06 Юни 2023 0:26ч.

  "Бомбардирането не е актулно. В Русия сега, ресурсите за установяване на контрол над Украйна - НЯМА! И в близко време няма да има! Колкото по-скоро свърши СВО, толкова по-добре за всички, по-малко загинали, ранени, осакатени хора, и в Украйна, и в Русия."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чуйте

  06 Юни 2023 0:28ч.

  https://t.me/wind_sower/5789

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти на тази кълка недей лежа !

  06 Юни 2023 4:02ч.

  Предишният Вермахт "пренесе" войната на 30 км от Кремъл. После знаеш как свърши историята... Ще копаш като дядо си камъни на кариера за АЕЦ "Белене". Това ако се превъзпиташ искрено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи